+ Reply to Thread
Page 17 of 17 FirstFirst ... 7151617
Results 481 to 509 of 509

Thread: IV. Upravno Pravo

Forumaš prvog reda Darkbuster's Avatar

Default Re: IV. Upravno Pravo

Zahvaljujem!

Forumaš prvog reda Darkbuster's Avatar

Btw,nesto mi je upalo u oko kaj si rekao, kada se to ukida rjesenje u povodu zalbe?
    I na ovo naletih - odnos izmedu ZUP-a i posebnih zakona?

Početnik na forumu beba's Avatar

ljudi može li mi netko odgovoriti na pitanje:naknada štete uzrokovana izvanrednim događajima? tnx unaprijed

. Moderator Elisa Day's Avatar

di ih čupaš
    ja bih rekla da je zup lex generalis? dunno
    Mr Flibble Is Very Cross

. Moderator Elisa Day's Avatar

Quote Originally Posted by beba View Post
    ljudi može li mi netko odgovoriti na pitanje:naknada štete uzrokovana izvanrednim događajima? tnx unaprijed
    imaš poglavlje u knjizi na str 151.
    izvanredni događaji mogu nastati prirodno ili ljudskim djelovanjem.... bitno je reći da iako država daje razne oblike naknade, njene odgovornosti tu nema.
    Mr Flibble Is Very Cross

hvala

Ljudi kaj je trebalo napisati za pitanje zajamčenje primitka u hrvatsko državljanstvo?

Mlada nada foruma nirvana1987's Avatar

Članak 8a.
    Strancu koji je podnio zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo, a u trenutku podnošenja zahtjeva nema otpust iz stranog državljanstva ili nema dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo, može se izdati zajamčenje primitka u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ostalim pretpostavkama iz članka 8., stavka 1., ovoga zakona.
    Zajamčenje se izdaje s rokom važenja od dvije godine.

hvala

Početnik na forumu

jel zna netko jel Sikic na usmenom ispituje PZ?

Quote Originally Posted by sweet_dreams View Post
    Mislim da ne, tako sam čula... Iako se uhićenje javlja među njegovim pitanjima.

Početnik na forumu maris's Avatar

Dajte nam pečat!

Početnik na forumu

Cool Re: IV. Upravno Pravo

Quote Originally Posted by Anouk View Post
    Zanimljivo pitanje... s obzirom da se radi o dvostranom pravnom aktu rekla bih da se pravni učinci odnose na ono što u upravnom ugovoru piše u zup-u, tj ,kad neki ugovor proizvodi i neproizvodi učinke zbog ništetnosti, razlozi za ništetnost uglavnom od čl 150 ZUP-a gdje se govor o upravnim ugovorima. Može se napomenuti i da pojedini dijelovi ugovora mogu biti ništetni a ugovor može biti valjan tj proizvoditi pravne učinke i bez tog dijela. Nešto slično režimu ugovora u GP-u koj se spominje u čl. 151. st 2 .no ovdje je odmjer snaga malo drugačiji jer je javnopravno tijelo u prednosti zbog svojih ovlaštenja i cilja sklapanja ugovora ( zadovoljenje javnog interesa). To je po mom mišljenju nekakav odgovor na to pitanje, možda nisam bila dovoljno precizna ili u potpunosti pogodila "u sridu", a ponekad je to teže kod pitanja koje postavljaju jer je sve nekako slično nečemu... a opet to nije to što traže.
    hvala ti ko sestri ili brat

Mlad, sumnjiv i nedokazan

ljudi jel se i vama cini da nista ne znate???????aaaaaaaaa

je li se trebalo napisati što ne može biti predmet diskrecijske ocjene?

Mlada nada foruma

Da, imam osj da nemam pojma, stalno mi se mjesaju ona sva nabrajanja kod obnova, ponistaja itd....Kod kojih profesora je inace navala na usmenom?buduci da nisam nikoga napisao, u slucaju prolaza,da znam kod koga bi mogao na usmeni...

Početnik na forumu

ostarila sam za deset godina od srijede. jos kad padnem sutra...

ostarila sam za deset godina od srijede. jos kad padnem sutra...
    i ja isto,kad ponavljam ko da prvi put vidim neke stvari,ne znam...i ako prodem pismeni ne znam kako ce to izgledat na usmenom.ni ja nisam napisala profesora na ispitu...

Ja skoro pa imam osjećaj da znam, ali zanimljiva stvar se dogodila... Naučila sam u ovom razdoblju od pismenog ispita do danas, pa slijedi frustracija kad vidim rezultat pismenog.
    Ali, što se toga tiče, a s obzirom na to da mi je ovo zadnji ispit- nisam prije niti jednog ispita mislila da znam. Jednostavno prođem, a nakon toga upitnici iznad glave kako li sam uspjela.
    Zato, samo hrabro, ocjenjuje vas profesor, tako da čak i onda kad bi sami sebe ocijenili negativno, ne odustajte

Mlada nada foruma ninap's Avatar

..ne ispituje sigurno
    acta, non verba..

Ima li tko iskustva eventualnim 'naknadnim priznanjem bodova' na konzultacijama? Naime na pismenom mi falio bod i pol za prolaz pa me zanima ima li teoretske sanse jos
    Timarnik ne moze steci hakki karrar na cifluku u svom timaru. - rijec je 'Gospodnja'

može li netko napisati što je sve trebalo napisati za slobodno ocjenjivanje da se zaradi svih 5 bodova?

Početnik na forumu

i mene zanima jer sam za pola ispisane stranice dobila bod

moze li mi netko napisati dojmove o usmenom kod asistenta Turudica,osim onih s prve strane?sutra imam kod njega usmeni,24 boda pa me frka.hvala svima

Početnik na forumu

Doživljaj današnjeg usmenog kod prof.Ofak:

sve u svemu vrlo ugodno kao što je već i bezbroj puta napisano. Iznosim stajalište kao osoba s graničnim bodovima na pismenom. Iskreno mislila sam da neći proći pismeni jer sam ponavljajući za usmeni skužila da nisam dovoljno koncentrirano pisala odgovore pa se nanaizale pogreške ili nedostaci-i to je ono što je nezgodno kod ovog ispita, za razliku npr. od mpp-a, što neznaš što je njima dovoljno za određeni broj bodova i koliko će ti zamjeriti ako nešto zaboraviš napisati.
    Što se tiče samog usmenog bitno je znati ono što niste znali na pismenom i ako je u tom slučaju riječ o zus-u ili zup-u koji neznate niti na usmenom-nećete proći. U obzir iz zus-a primjerice dolaze pitanja poput privremenih mjera što nije baš najaktualniji dio zakona koji ćeš naučit( napamet;-) Ono što želim reći naučite ta dva zakona ali od prvog do poslijednjeg članka jer nikad neznate kad će vas zadesiti neko pitanje na pismenom ili usmenom s kraja ili početka. Pitanje izvlašenja provlačilo se kod svih ispitanika, vjerojatno zato što je bilo na pismenom. Svako daljnje pitanje odnosi se uglavnom na podizanje ocjene. Ono što mi se najviše svidjelo kod prof. Ofak je metodika ispitivanja koja je jako dobra i usmjerena tome da omogući studentu da pokaže znanje umjesto da ga ubije u pojam, za što nije puno potrebno jer to fax radi sam od sebe;-)
    I još kratko da zaokružim "iz-laganje" o dojmu samog ispita tj.učenja:potvrdit ću sve već napisano,ispit nije PREtežak u usporedbi s primjerice mpp-om ili pravom društava, na način da je literatura manje više jasna, i zamorna ali ulazi u glavu. Preporučujem knjigu u kombinaciji sa skriptom koja navodi na pravi put tj.ukazuje na bitno i korisna je za ponavljanje.Zakoni: zup i zus ( tim redom), prekršajni ( savjetujem naučiti čitavo materijalno a postupovno prema pitanjima koja se ponavljaju) a kroz gradivo se javljaju UZUS i ZSDU. iz UZUS-a znati ocjenu ustavnosti u zakonitosti gdje god se spominje( postupak,način pokretanja, odluke), ustavnu tužbu te kako se subjekti mogu zaštiti od neustavnog zakona tj nezakonite ili neustavne odluke ili propisa. ZSDU ustrojstvo i poslovi državne uprave, inspekcijski nadzor, odnos tijela državne uprave i njihove ovlasti povodom vršenja nadzora)
    Baš i nisam bila kratka..:-)
    Uprava riješena još "one to go" pa da završimo s ovim faksom prije nego me penzija uhvati!

Quote Originally Posted by roksi View Post
    može li netko napisati što je sve trebalo napisati za slobodno ocjenjivanje da se zaradi svih 5 bodova?
    Disjunktivna norma koja nudi alternativna rješenja među kojima službena osoba izabire jedno, pravna vezanost- predviđena mogućnost slobodne ocjene pravnom normom, svrhovitost s obzirom na opći interes i konkretne okolnosti, nepravilnost odluke ako nije svrhovita, ostavljeno na izbor službenoj osobi DA LI ili KAKO ili kombinacija toga (npr. kod davanja azila), drugostupanjsko tijelo ocjenjuje svrhovitost, no ne i upravni sud, mora postupati u granicama ovlasti i u skladu sa svrhom radi koje je ovlast dana, slobodnoj ocjeni podliježe samo izreka rješenja, dakle jedan dio upravnog akta, a ne i cijeli- ne postoji diskrecijski upravni akt... To sam ja napisala (ne znam koliko sam imala na tome bodova, ali ispit sam prošla. Btw, na tome sam zadnji put pala, pa sam taj dio ovaj put posebno dobro naučila).

Početnik na forumu

Može netko pls napisati pitanja za usmeni kod asistenta Staničića?

Mlada nada foruma Big_cojones's Avatar

sad kad sam gotov s ovim da i ja nekaj napišem...
    ovaj ispit je čudna mješavina svega što bi trebali položiti prije da bi vam upravno pravo bilo relativno jednostavan ispit. ako ste prije dali GP1 i 2, KP, KPP, UPRAVNA ZNANOST, i posebno GPP ne bi trebali imati previše teškoća jer ste više manje sve već naučili ili barem imate s čim povezat. možda jedino prva poglavlja predstavaljaju nekaj novo cca 100 str... 4 tjedna dobrog učenje, čak i 3 je ok za naučit dobro.
    ja nisam znao da su ispitna pitanja imena članaka u zakonu pa naučite to povezat sa sadržajem. i znajte da je super ako ga cjelog citirate, dakle ako je 2. stavak Sud donosi rješenje, napišite to jer inače gubite bodove. pišite sve što vam padne na pamet, povezujte s nečim drugim ako se ne sjećate na što se to točno odnosi. iz knjige su naravno, pitanja naslovi i podnaslovi a i njih je teško ponekad povezat s njihovim sadržajem pa vodite o tome brigu kad učite. dobro je imat mogućnost za birati profesora no to vam ne znači puno jer su svi korektni. a i kako sam saznao na usmenom kod šikića, kad je reko da ne zna tko je ispravljao ispit, ne znate ni to ako možete birat.

Početnik na forumu

Kolege,molim vas,može pitanje? Ima li netko tko je pisao seminarski rad iz upravnog prava, a da mu to nigdje u indexu nije zabilježeno?

+ Reply to Thread
Page 17 of 17 FirstFirst ... 7151617