+ Reply to Thread
Results 1 to 11 of 11

Thread: STRANI JEZICI

Mlada nada foruma B&R's Avatar

Lightbulb STRANI JEZICI

Malo sam istraživala po forumu koji su jezici zanimljivi poslodavcima u pravnoj struci, posebno u odvjetničkim uredima ali bez puno uspjeha. Pa me zanima što vi mislite o tome, koja su vaša iskustva? Dobila sam savjet da učim ruski, meni se ne čini loša ideja.

le derpina galatea's Avatar

Default Re: STRANI JEZICI

frend je radio u odvjetničkom uredu preko ljeta i rekao je da je njemački bio obavezan, ako ga ne znaš, ne uzimaju te za vježbenika
    možda je to samo specifično za njih jer imaju dosta njemačkih i austrijskih tvrtki s kojima surađuju

Veteran foruma smart girl's Avatar

Hahaha a ja u srednoj učila talijanski, njemački nemam pojma osim Ich liebe dich

When asked if my cup is half-full or half-empty my only response is that I am thankful I have a cup.
    Sam Lefkowitz

Administrator georgee's Avatar

sve ovisi di misliš radit, tj. čime se ciljani odvjetnički ured ponajviše bavi. njemački je stvarno postao gotovo neophodan za većinu ureda. ruski je isto ok, širimo se više prema tom tržištu, al imajući na umu da ćemo uskoro u eu, eng-njem-franc mi se čini kao bolja opcija.
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

Quote Originally Posted by galatea View Post
    frend je radio u odvjetničkom uredu preko ljeta i rekao je da je njemački bio obavezan, ako ga ne znaš, ne uzimaju te za vježbenika
    možda je to samo specifično za njih jer imaju dosta njemačkih i austrijskih tvrtki s kojima surađuju
    ako radiš kod hanžekovića ovrhe ne treba ti ni hrvatski realno... tek ako radiš u nekom uredu koji se i bavi pravom trebaju ti strani jezici
    engleski više nije strani jezik, njemački i romanski jezici su jako dobra investicija

Mlada nada foruma Law Guru's Avatar

Zasad sam nailazila u oglasima da traže uglavnom njemački i talijanski. Za ruski prvi put čujem da je netko tražio.
    I točno, danas se engleski podrazumijeva.

Mlada nada foruma Runing away's Avatar

Da li se traže kakvi certifikati? Jeste li možda išli polagati te međunarodne ispite?

Kuul forumaš Galijun's Avatar

Starfish je položila ispit za ILEC certifikat, ja se za isti spremam...ne znam koliko će to donijeti koristi, ali si utvaram da hoće
    There is nothing to fear, but fear itself !
    I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
    How do you drive mad that which is already insane?

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Quote Originally Posted by Galijun View Post
    Starfish je položila ispit za ILEC certifikat, ja se za isti spremam...ne znam koliko će to donijeti koristi, ali si utvaram da hoće
    Koliko je to zahtjevno? Čitala sam o tome prije par mjeseci ali više tehničke stvari, a ne iskustva ljudi.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Ma nije tesko uopce, ako sam ja to polozila na C1 pass with merit razini, onda moze svatko. Ja sam uvijek imala fobiju od tih certifikata jer nemam formalno engleskojezicno obrazovanje tak da ne znam if clauses i egzoticna glagolska vremena, al to ovdje uopce nije vazno, jer nema takvih zadataka di te pilaju samo s egzoticnom gramatikom (ko npr. debili u sovi koji bi te upisali u predskolski uzrast na temelju pet zadataka s fakin kondicionalima), vec je sve skupa vise orijentitano na razumijavanje. Npr. u writingu (pisu se dva "eseja") te nitko nece ubit zbog tu i tamo loseg spelinga ili akward konstrukcije, vazno je da mozes prenijet/komunicirat zadane informacije na razumljiv nacin. 50% ljudi koje ja znam bi uz malo ucenja pravnih termina koje se ne moze cut u Tudorima to polozilo bez problema.

P.S. Laz i obmana da je njemacki neophodan! Traze ga ti uredi sto se bave trgovackim i drustvima i rade sa Austrijancima i Nijemcima; za masu ureda koji se bave gradanskim je engleski sasvim dovoljan (vise kao stvar opce kulture nego potrebe u poslu). Idu mi na zivce ti odvjetnici koji traze vjezbenike s pet jezika da im rade od jutra do mraka za cetiri soma, dok oni sami jedva natucaju engleski...
    Last edited by Starfish; 31-01-2011 at 23:05.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Mlada nada foruma mea's Avatar

moja frendica je nedavno dobila posao u javnobilj. uredu i to iskljucivo jer ima jezike: eng, njem, franc, tal i biljeznik ju je sada poslao na ispit za sudskog tumaca za francuski, bas je sad polagala onaj stupanj za izvornog govornika, C2? rekla mi je da imaju podosta posla s francuskim tako da joj je to ispalo savrseno.

ja idem na spanjolski, a onda se morem ispraksat na nekom konverzacijskom stupnju. engl bi isto htjela polagati a njemacki sam ucila u srednjoj i onak, nemam pojma ni zelje da ga ucim ponovno.

btw. da, mislim da je ruski i vise nego dobar
    I busted a mirror and got seven years bad luck, but my lawyer thinks he can get me five.

Where there's a will, I want to be in it.

+ Reply to Thread

Bookmarks