+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 35

Thread: Što nakon diplome

Početnik na forumu

Default Što nakon diplome

Molim nekog upućenog da mi pomogne! Naime, došla sam napokon na kraj fax,do veljače sam gotova . Međutim pojma nemam što nakon diplome!
    Kako naći gdje odraditi pripravnički, da li je odvjetništvo jedina realna opcija, što je sa radom u pravnim odjelima pojedinih firmi( HEP ili H vode, ovo navodim primjera radi), kako mogu doći do suda?
    Dal šaljem zamolbe neovisno o raspisanom natječaju ili ne?
    Što uopće navodim u zamolbi?
    Dal nakon pripravničkog u nekoj firmi mogu ići na pravosudni ili je to posao za upravne pravnike?
    Bolje da dalje ne postavljam pitanje jer se samo sramotim!
    Evo još ovo; nemam ambicija u odvjetništvu i sudstvu! U H vodama su mi rekli da primaju pripravnike sa višom i visokom stručnom spremom, dakle i upravne pravnike i pravnike.Sad me zanima dal nakon takvog pripravničkog mogu i moram na pravosudni i dal je pravosudni u svakom slučaju obavezan?
    Unaprijed hvala!

Kuul forumaš Galijun's Avatar

Default Re: Što nakon diplome

Za svaki posao postoji posebno vrijeme staža prije pravosudnog.

(Državno) Odvjetništvo, sudstvo, javnobilježništvo - 1.5 godina
    Uprava/Korporativno/Znanstveno podrušje - 3 godine

S tim da ovisi od poslodavca hoće li ti ili ne omogućiti pravosudni/učenje za isti. Pročitaj si zakone o odvjetništvu/jb/vježebenicima u pravosudnim tijelima za detaljnije informacije.

Sretno.
    There is nothing to fear, but fear itself !
    I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
    How do you drive mad that which is already insane?

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Pravosudni ti nije obvezan u svakom slučaju, u nekim firmama ga ne traže.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma ninap's Avatar

podijeliti ću s vama što je moja kolegica doživjela na razgovoru za posao...nakon uredno poslanih životopisa i ne znam čega sve ne...pozvana na razgovor na posao u jedan odvjetnički ured..tražili su je da donese sa sobom ocjene...dotični odvjetnik ju pita zašto je studirala tako dugo (10g) rekla je da joj je mama bila bolesna itd...nakon čega on njoj kaže..ah da, vidim da imate 2 iz građanskog..očito vam je mama bila jako bolesna (WTF???!!!) ..i da, odmah ju je malo propitao založno pravo, ko da već radi 2,3 godine pa zna...mislim..ono, nemam komentara..:/
    acta, non verba..

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by ninap View Post
    podijeliti ću s vama što je moja kolegica doživjela na razgovoru za posao...nakon uredno poslanih životopisa i ne znam čega sve ne...pozvana na razgovor na posao u jedan odvjetnički ured..tražili su je da donese sa sobom ocjene...dotični odvjetnik ju pita zašto je studirala tako dugo (10g) rekla je da joj je mama bila bolesna itd...nakon čega on njoj kaže..ah da, vidim da imate 2 iz građanskog..očito vam je mama bila jako bolesna (WTF???!!!) ..i da, odmah ju je malo propitao založno pravo, ko da već radi 2,3 godine pa zna...mislim..ono, nemam komentara..:/
    da nazalost i ja cujem te price...
    principalima se svida ideja da im dobitnik rektorove nosi kavicu...ako vec mogu birat jel...a ima pravnika ko pljeve nazalost
    zao mi je frendice...zvuci kao grozno iskustvo
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Mlada nada foruma Pinhas's Avatar

Prije nekog vremena pričao sam s prijateljicom koja radi kao pravnica u jednoj farmaceutskoj tvrtki. Tvrtka na natječajima za posao provjerava znanje engleskog jezika na način da se kanditatima zada neki dopis ili tekst da prevode. Kaže ona da tu bude svega i da se u praksi ljudi jako slabo služe pravnom terminologijom. Pričala mi je primjer kako su trebali prevesti nešto tipa - molim vas da mi pošaljete odgovor na ponudu najkasnije do... - i da su ljudi pisali - I please you... i slične nebuloze...

tako da...

Mislim da je jako bitno da nakon faksa imaš još nešto ponuditi na tržištu rada osim diplome, tipa potvrdu o znanju stranih jezika, pohađanju nekih stručnih seminara, škola, ili da se istakneš nekom nagradom na faksu ( a i neko volontersko iskustvo ne bi škodilo).

Kaže točno suni, puno je pravnika, a nema dovoljno radnih mjesta. To i omogućuje poslodavcima da se tako ponašaju. Al opet, na kraju svi nađu vježbeništvo, makar i u Gorskom Kotaru i Lici

Mislim, ako hoćeš birati, moraš imati više od diplome i to je tak.

da suni..i meni je žao, samo što nažalost to nije jedino iskustvo..ima ih još
    ..svi bi odvjetnici htjeli da im dođe gotov čovjek, da ti lijepo daju spis u ruke i rješavaj "snađi se druže" i da te odmah mogu poslat u sud na raspravu..čast iznimkama kojih ima, koji razumiju da zapravo dok izađeš s faksa ne znaš ništa, da tek počinješ učiti i trude se naučiti te, al takvih ima jaaako malo...:/
    ..a da ne spomenem da ljudi koji imaju veze, ne moraju brinuti..tako je nažalost svugdje..i u pravosuđu i u privatnim uredima
    acta, non verba..

Quote Originally Posted by ninap View Post
    ..a da ne spomenem da ljudi koji imaju veze, ne moraju brinuti..tako je nažalost svugdje..i u pravosuđu i u privatnim uredima
    to mi je najgore.. radiš u pravosuđu, trebao bi suditi pravedno po zakonu, a došao si tamo nepravedno, kršeći zakon... status ti je jedan veliki oksimoron u startu (nepravedan pravednik)...

mislim da je to najveći problem u našem pravosuđu.. netko tko je bio spreman preko poznanstava i veza ili mita doći do pozicije, spreman je vratiti tu uslugu i koristiti se time i dalje kako bi povećao vlastiti prosperitet..
    kad se taj problem riješi, ostale teškoće padaju same od sebe.. na pozicije dolaze ljudi koji su motivirani raditi taj posao pravedno jer su i sami došli do njega na pravedan način, rade i učinkovito jer iza sebe imaju znanje i sposobnost a ne vezu, smanjuje se broj nerješenih predmeta... itd.. itd..

Quote Originally Posted by Pinhas View Post
    to mi je najgore.. radiš u pravosuđu, trebao bi suditi pravedno po zakonu, a došao si tamo nepravedno, kršeći zakon... status ti je jedan veliki oksimoron u startu (nepravedan pravednik)...

mislim da je to najveći problem u našem pravosuđu.. netko tko je bio spreman preko poznanstava i veza ili mita doći do pozicije, spreman je vratiti tu uslugu i koristiti se time i dalje kako bi povećao vlastiti prosperitet..
    kad se taj problem riješi, ostale teškoće padaju same od sebe.. na pozicije dolaze ljudi koji su motivirani raditi taj posao pravedno jer su i sami došli do njega na pravedan način, rade i učinkovito jer iza sebe imaju znanje i sposobnost a ne vezu, smanjuje se broj nerješenih predmeta... itd.. itd..
    To bi bilo jako lijepo da se primaju ljudi na temelju znanja,sposobnosti, motivacije za taj posao i sl.,al moram vas razočarati. Duži niz godina radim u pravosuđu i znam kako se primaju vježbenici,a i ostali..preko poznanstva,preporuka itd..nažalost,ali je tako..a vidim da je tako i u privatnim odvj.uredima..kad nekog trebaju tj. traže,zovu i pitaju dal imamo koga za preporučiti,tako da..eto..to je stvarnost, nažalost..iznimaka ima,ali jako malo
    acta, non verba..

Veteran foruma Romana's Avatar

tko god vas ispituje zasto ste toliko studirali, kolko imate iz gp-a i sto je zalozno pravo - ustanite i recite hvala i dovidjenja.
    bar u sebi
    odvjetnik kojem treba covjek da mu radi posao nece trosit svoje vrijeme na ispitivanje pizdarija i slanje vas kroz 5 kruga besmislenih razgovora o tome kak sam ja riba, ti si ovan i ocemo'l se slagat.

da, odvjetnici bi najradije da im dodje odmah netko bar kao polugotov proizvod, da mu se ne mora objasnjavat svaka sitnica i da ga u roku odmah rastereti bar ovog jednostavnog i dosadnog posla.
    a ako ne moze dobit to - a ne moze - ajde bar da se cini okej, da ne djeluje kao psihopat i da nije netko tko ce ikad izgovorit recenicu - "ali meni je proslo radno vrijeme"
    znaci trazi se da imas nesto u glavi i da ozbiljno shvacas da se posao mora napraviti, a sve drugo ces naucit.

i biranje pripravnika je isto stvar procjene i sanse zajeba su ogromne. i zato da se minimizira zajeb, najradije se uzima po preporuci.

a kad se posao dobije, uci se po principu bacen si u vodu pa plivaj il se utopi.
    objasne ti se najbitnije stvari, al puno toga moras kuzit sam, prelistavat spise, ucit iz proslih podnesaka, dozivljavat zivcane slomove, jednostavno se snalazit kako znas i mozes.
    i onda se prvih par mjeseci sramotis di stignes.
    pa polozis pravosudni.
    i jebeno si najpametniji odvj. vj. sto je ikad hodao planetom i patroniziras mlade buduce ili friske pravnike po forumima

that being said - ako se iskalite u odvjetnistvu odmah na pocetku, nema toga s cim se necete kasnije moc nosit.

Veteran foruma Moderator BaF's Avatar

Quote Originally Posted by Pinhas View Post
    Prije nekog vremena pričao sam s prijateljicom koja radi kao pravnica u jednoj farmaceutskoj tvrtki. Tvrtka na natječajima za posao provjerava znanje engleskog jezika na način da se kanditatima zada neki dopis ili tekst da prevode. Kaže ona da tu bude svega i da se u praksi ljudi jako slabo služe pravnom terminologijom. Pričala mi je primjer kako su trebali prevesti nešto tipa - molim vas da mi pošaljete odgovor na ponudu najkasnije do... - i da su ljudi pisali - I please you... i slične nebuloze...
    dosla sam zapravo napisat da mi je super romanin post, al kad sam vec tu - ovo gore nema veze sa pravnom terminologijom na engleskom, tuff luck.
    romana
    Quote Originally Posted by djevojcica sa sibicama View Post
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Vergewaltiger Barroom Hero's Avatar

Quote Originally Posted by Malecka View Post
    Pravosudni ti nije obvezan u svakom slučaju, u nekim firmama ga ne traže.
    Ja se nadam da svi znate čemu služi pravosudni ispit i za kakve poslove vam ne treba, ovo "negdje traže, negdje ne traže" ukazuje na suprotno
    Hate, Dominate, Congregate, Eliminate

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by Barroom Hero View Post
    Ja se nadam da svi znate čemu služi pravosudni ispit i za kakve poslove vam ne treba, ovo "negdje traže, negdje ne traže" ukazuje na suprotno
    za dosta poslova u firmama i upravi ti ne treba pravosudni. druga je stvar sto je tebi to zgodno imati ali realno ti NE treba.

dok sucima, odvjetnicima i jbiljeznicima treba da bi mogli delati.
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

O tome i pričam, za odvjetništvo primjerice ti treba da bi mogao zastupati druge u parnici, za posao pravnika u firmama ne treba, ali ne škodi

Gdje, cpt. Obnoxious? Citiraj. Meni nitko ništa ovdje nije govorio, a post koji sam quotao je konfuzan.

Jebo sam ti mater

Quote Originally Posted by Barroom Hero View Post
    Gdje, cpt. Obnoxious? Citiraj. Meni nitko ništa ovdje nije govorio, a post koji sam quotao je konfuzan.
    Meni je svaki tvoj post konfuzan, uključujući ove ovdje.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Tebi je svaki post općenito vjerojatno konfuzan, ali ne upuštajmo se sad u te razloge. Mislim možemo nastaviti ovo glupo prepucavanje dok nas god ne steraju odavde, ako baš želite vas dvije. Ja to nit sam htio niti tražio.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Romana View Post
    tko god vas ispituje zasto ste toliko studirali, kolko imate iz gp-a i sto je zalozno pravo - ustanite i recite hvala i dovidjenja.
    bar u sebi
    odvjetnik kojem treba covjek da mu radi posao nece trosit svoje vrijeme na ispitivanje pizdarija i slanje vas kroz 5 kruga besmislenih razgovora o tome kak sam ja riba, ti si ovan i ocemo'l se slagat.

da, odvjetnici bi najradije da im dodje odmah netko bar kao polugotov proizvod, da mu se ne mora objasnjavat svaka sitnica i da ga u roku odmah rastereti bar ovog jednostavnog i dosadnog posla.
    a ako ne moze dobit to - a ne moze - ajde bar da se cini okej, da ne djeluje kao psihopat i da nije netko tko ce ikad izgovorit recenicu - "ali meni je proslo radno vrijeme"
    znaci trazi se da imas nesto u glavi i da ozbiljno shvacas da se posao mora napraviti, a sve drugo ces naucit.

i biranje pripravnika je isto stvar procjene i sanse zajeba su ogromne. i zato da se minimizira zajeb, najradije se uzima po preporuci.

a kad se posao dobije, uci se po principu bacen si u vodu pa plivaj il se utopi.
    objasne ti se najbitnije stvari, al puno toga moras kuzit sam, prelistavat spise, ucit iz proslih podnesaka, dozivljavat zivcane slomove, jednostavno se snalazit kako znas i mozes.
    i onda se prvih par mjeseci sramotis di stignes.
    pa polozis pravosudni.
    i jebeno si najpametniji odvj. vj. sto je ikad hodao planetom i patroniziras mlade buduce ili friske pravnike po forumima

that being said - ako se iskalite u odvjetnistvu odmah na pocetku, nema toga s cim se necete kasnije moc nosit.

Bok ekipa - vidim da glede vježbeništva itd. ima dosta zbunjujućih informacija pa da vam kao veteran (nažalost) na tržištu rada ostavim par redaka

1. PRAVOSUĐE
    Kako trenutno stvari stoje natječaji za državno odvjetništvo i sudstvo se ponavljaju dvaput godišnje (listopad i travanj). Po novom sustavu (dosad 2 natječaja) natječaj je jedinstven za sva tijela u RH te se po redoslijedu na listi raspoređuju kandidati (detalje imate na www.mprh.hr). Time se bar u određenoj mjeri utjecalo na pokušaje "štele" u određenim mjestima pa se ocjenjuje pozitivnim.
    Uglavnom, za one koji još studiraju pokušajte bar na kraju povećati koju ocjenu jer vam jedan bod (bodovi = prosjek*10 + testiranje (max. 40) i razgovor (max. 10)) mijenja poziciju za otprilike desetak mjesta i o tome može ovisiti zaposlenje. Također, preporuka iz vlastitog iskustva - prilikom predaje papira povećajte si šanse prijavom na što više mjesta (dakle ako ste u Zagrebu onda i Veliku Goricu, Sisak, Varaždin) itd. jer je situacija na tržištu gadna i bolje zgrabiti bilo kakvu priliku za odrađivanje vježbeništva pa makar i malo putovali.

2. PRIVATNICI
    Dobar prosjek svakako pomaže, pokušajte napraviti dobar cv, utrpati u raspored učenje nekakvog jezika, polaganje eventualnog tečaja project managinga i sl. Uglavnom prevladava sistem preporuka...

3. ODVJETNICI
    S obzirom na inflaciju pravnika na tržištu konkurencija je gadna i oni to znaju tako da mogu izvolijevati koliko žele, u uvjete natječaja stavljati znanje dva strana jezika itd., uvjetovati primanje obavljanjem dodatnih poslova (čišćenje - true story), postavljati nedopuštena pitanja glede vašeg izvan/bračnog života... Gleda se i prosjek te naravno preporuke.

Toliko mi je zasad palo na pamet, ako ima kakvih pitanja slobodno

Mene zanima ako možeš malo više reći o testiranju na sudu. Prosjek naime šta god da napravim do kraja faksa neće ić puno gore.
    Jel se ljudi posebno pripremaju za testiranje, kolko treba pripreme, koliko je "teško" testiranje?
    Malo sam gledala po legalisu, a 70+ bodova od 100 obično budu primljeni, jel tak?

A za ostale kategorije - osim jezika što se još cijeni? Informatika, volontiranja...?

Veteran foruma nobody0770's Avatar

Quote Originally Posted by Malecka View Post
    Mene zanima ako možeš malo više reći o testiranju na sudu. Prosjek naime šta god da napravim do kraja faksa neće ić puno gore.
    Jel se ljudi posebno pripremaju za testiranje, kolko treba pripreme, koliko je "teško" testiranje?
    Malo sam gledala po legalisu, a 70+ bodova od 100 obično budu primljeni, jel tak?

A za ostale kategorije - osim jezika što se još cijeni? Informatika, volontiranja...?
    Što se tiče testiranje,vidio sam jedan ispit i nije sad bog zna kaj teško (tipa pitanja su bila: mjere upozorenja su uvjetna osuda i _________ ;ili; po novom ZKP-u istragu vodi___________ ;ili koiko posoji vrsta vlasništva? i sl. - 15 pitanja GP i GPP,15 pitanja KP i KPP, 5 trgovačko i društva i 5 upravno. Komisija sam čuo isto nije sad ubi bože,al gledaju na sve i svašta (pitanja su ala zašto bi ste baš tu stažirali,koji su vaši motivi,kakav bi po vama trebao biti sudac/drž.odvj. i slično)..a sad ocjene je čisti matematički izračun..prosjek*10 Ljudi se itekako pripemaju jer po mom skromnom mišljenju (a i mojim željama ) nekako je najbolje dobit vježbeništvo u sudu/drž.odvjetništvu,ali i najteže jer slabe ocjene i loše predznanje daju male šanse

Ostale kategorije uzimaju u obzir duljinu studiranju, ocjene kod bitnih predmeta, izvanredne aktivnosti, etiku odjevanja,govora i slično
    Last edited by nobody0770; 03-03-2011 at 00:51.
    "Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"

Zna li netko koji je (trenutno) najniži prosjek ocjena za pravosuđe?

da malo "utješim" kolege koji dugo studiraju... Istina je što piše kolega nobody,ali..uvijek ima ali...u što sam se i sama uvjerila max puta..pred 2,3 godine smo primili kolegicu koja je studirala 12god, nije imala neki prosjek i nije imala nikakvu vezu..za razliku od nekih..međutim na intervjuu se polazala najboljom...dakle,uz sva ta testiranja itd..razgovor je po meni vrlo bitan,ako ne i presudan....
    I da, govorim o vjezbeništvu u odvjetništv i sudu...i to je definitivno najbolja opcija jer upoznaš sve, od gruntovnice, opć.suda, žup.suda, opć.odvjetništva do žup.odvjetništva.
    acta, non verba..

Početnik na forumu

[QUOTE=Pinhas;572109]Zna li netko koji je (trenutno) najniži prosjek ocjena za pravosuđe?[/QUOTE

npr. po rezultatima trenutnom natječaja 23 na listi ima prosjek mislim 2.6 (dakle mizernih 26 bodova s faksa) ali je zato rasturio test s 37 (od 40!) tako da ima šanse...
    istina, test nije težak, bar tako ne izgleda na prvu - puno ljudi (pretpostavljam koji nisu imali gpp u zg - ne omalovažavam, samo konstatiram) se zezne: svi odgovori mogu biti točni, jedan može biti točan (tnx uzelac!) pa zbog toga gube bodove.
    Išla sam na oba prethodna natječaja, na ovom zadnjem imam stvarno dobar rezultat i nadam se poslu - ono što sam promijenila od prošli put - prije sam mnogo vremena provela pokušavajući pohvatati sve (jer sam neke od tih ispita polagala dosta davno - stari program) što je nemoguće s obzirom na to o koliko materije se radi - sad sam se bazirala na ciljano učenje - pitanje iz kaznenog i kp bude slučaj u kojem moraš prepoznati k.d., ocijeniti tko je ovlašteni tužitelj, ubacili su i razlike u ZKP, nabrojiti neke od mjera (samo su promijenili koje)... iz upravnog neke osnovne stvari - sve iz ZUP koji nije velik, GP - slučaj - odrediti nadležnost kod nekretnine, mogućnost pokretanja postupka i sl...
    očekuje se opet natječaj u travnju pa požurite s diplomom ako stignete jer je sljedeći tek u listopadu

Kuul forumaš Galijun's Avatar

pitanjce:

za vježbeništvo na sudu/drž.odvjetništvu, jel moramo imati 0 dana radnog staža moramo biti samo vježbenici bez pravosudnog ?!
    There is nothing to fear, but fear itself !
    I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
    How do you drive mad that which is already insane?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Galijun View Post
    pitanjce:

za vježbeništvo na sudu/drž.odvjetništvu, jel moramo imati 0 dana radnog staža moramo biti samo vježbenici bez pravosudnog ?!

0 dana radnog staža sigurno ne jer znam par kolega koji su se prijavili, a već su počeli raditi u odvjetništvu ili su prethodno nešto radili... ne znam koji je max period ali mislim da piše u natječaju/eventualno u zakonu...

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by hamurabi View Post
    očekuje se opet natječaj u travnju pa požurite s diplomom ako stignete jer je sljedeći tek u listopadu
    jel to znaš za sigurno ili pretpostavljaš, tj. otkud ti taj podatak? i jel znaš kad bi otprilike moglo biti u travnju, koji datum?
    kolko vremena prođe od objave natječaja do testiranja cca?
    jesi bila na razgovoru / znaš kako je otprilike, jel se mogu standardizirat neka pitanja koja postavljaju...?
    hvala

edit- sad sam vidjela post u vezi prvog pitanja... dakle uglavnom jesu 2x godišnje...
    Last edited by Maat; 04-03-2011 at 13:49.

Početnik na forumu

"podijeliti ću s vama što je moja kolegica doživjela na razgovoru za posao...nakon uredno poslanih životopisa i ne znam čega sve ne...pozvana na razgovor na posao u jedan odvjetnički ured..tražili su je da donese sa sobom ocjene...dotični odvjetnik ju pita zašto je studirala tako dugo (10g) rekla je da joj je mama bila bolesna itd...nakon čega on njoj kaže..ah da, vidim da imate 2 iz građanskog..očito vam je mama bila jako bolesna (WTF???!!!) ..i da, odmah ju je malo propitao založno pravo, ko da već radi 2,3 godine pa zna...mislim..ono, nemam komentara..:/"

Ovo mi je toliko strašno da sam ostala paf....Kak se ja isto dam tak šokirat nakon 9g na faksu...I moja mama je bila bolesna i u meduvremenu umrla, tako da ovakav komentar dozivim uzivo..Naravno da bi se ustala i izasla, ali mu ne bih ostala duzna... Treba ga po frnjoki opalit!

Veteran foruma nobody0770's Avatar

Ljudi,jel znate gdje je dobro ići na tečaj eng. jezika za pravnike zajedno s polaganjem istoga?
    "Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"

Forumaš u usponu --Anči--'s Avatar

imaš u vodnikovoj
    ''Ne lovi medvjeda tko hoće, nego tko mozhe.'' ruska poslovica
    ()_() ()__/) (\__/) (\__/) (\(\
    (•.•). (ˇ^ˇ) .(O.o ) .(='.'=).( - -)
    ( ><)(>--<) (") (") (") (") ((') (')

UDOMI ZVEKANA.MOŽE I DVA.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks