+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 30 of 67

Thread: Vježbe VII. (zimski) semestar

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Vježbe VII. (zimski) semestar

U sedmom semestru možete birati između sljedećih vježbi:
    1) trgovačko pravo
    2) upravno pravo
    3) građansko i građansko procesno pravo.

Vježbe iz trgovačkog prava održavaju se zajedno sa vježbama iz prava društava u osmom (ljetnom) semestru, pa o njima čitajte i pišite na topiku Vježbe VIII. semestar.

Vježbe iz građanskog i građanskog procesnog prava su spojene i održavaju se u zimskom semestru.

Napomena:
    Ako u zimskom semestru odaberete, tj. dobijete vježbe iz trgovačkog prava, a u ljetnom semestru ne uspijete dobiti vježbe iz prava društava, u ljetnom semestru slušat ćete dvoje vježbe - spojene trgovačko i pravo društava te druge vježbe iz ljetnog semestra koje ste dobili.
    Last edited by Malecka; 26-02-2011 at 23:37.

Default Re: Vježbe VII. (zimski) semestar

VJEŽBE IZ UPRAVNOG PRAVA

20-10-2010, Tony Montana
    Upravno vam je pljuga žešća. Pisat ćete cijelo vrijeme rješenja koja uspiju savladat klinci iz osnovne škole nakon dva dana. Prošle godine ih je vodio onaj gej asistent i čistokrvni su gubitak vremena ili dobro za otici na kavu i vidit kolege jednom tjedno.

22-11-2009, Elisa Day
    budući da nam na vježbama iz upravnog nisu baš objasnili jasno (bar meni nije baš bilo) kako se piše upravno rješenje, u nastavku slijedi jedna kratka power point prezentacija koju sam iskopala na netu (možete ju preuzeti niže u ovom postu)

25-01-2011, Malecka
    Vježbe upravno redovni. Održavale su se petkom navečer u trajanju sat i pol. Isprva ih je vodila vanjska suradnica koja je pretežito tupila po zakonu o javnoj nabavi (što je njezina specijalnost) a zup-a se doticala eventualno u jednom članku. To se pokazalo neuspješnim jer su zadaci bili prekomplicirani pa je vježbe preuzeo Turudić. Svaki sat bi stavio jedno do dva činjenična stanja po kojima bi onda pisali rješenje/zaključak. Proziva za čitanje rješenja na kraju.
    Na kraju vježbi smo pisali kolokvij na isti način kao što smo i vježbali, uvjerena sam da je turudić sve radove bacio u smeće istog trena jer nitko tko je pri zdravoj pameti ne bi čitao valjda 100-150 istih rješenja.
    Sve u svemu, vježbe nisu teške, pohvatate stvar za čas. Nemojte se prepast na spomen kolokvija, bez problema to napišete. A ako mislite da ćete preko ovih vježbi naučit zup, ne zanosite se tom idejom jer ga ne trebate učit već samo pronać odgovarajući članak.
    Izvanrednima se vježbe nisu održavale i imali su neki suludi zadatak na temelju kojega su trebali napisati tucet akata, ali koliko vidim nakon duge i teške borbe, uspjeli su.

27-01-2011, nestorov
    dojmovi vježbe upravno pravo (izvanredni studenti), za buduće kolege.vježbe se nisu održavale, morali smo predati zadatke (iz jednog izmišljenog slučaja).sad, to ima i mana i prednosti.prednosti, ne gubi se vrijeme na vježbe.studenti koji rade/putuju na fax dobar izbor.ocjenjivanje zadataka je vrlo liberalno.glavno da ima donekle glavu i rep, i prolaz je zajamčen.mane, dosta velika količina stresa kad prvi put ugledaš zadatak i nemaš pojma gdje i kako počet.
    no,stvarno nije problem to napraviti, nisu zahtjevni (ljudi su sve i svašta predavali i dobivali žig).savjet,tko hoće čim bezbolnije dobit žig u index,definitivno odabrati!

20-01-2011, mali_vrag
    odite na konzultacije kod asistenta/asistentice ofak.jucer je bilo par cura tamo (izvanredni studenti) koje nisu znale to napisati i sve im je lijepo objasnila,ispravila,prekrizila i nadopunila.ne znam o cemu se tocno radi,ali spominjala je to da kad pisete podnesak o necemu da se ne smije napisati u sredini "podnesak" nego rjesenje,tuzba,molba,zalba,zakljucak ili o cemu se vec pise jer je podnesak opceniti naziv za sve to,a skoro sve su to tako krivo napisale.obavezno treba spomenuti uputu o pravnom lijeku kod rjesenja (kod zakljucka je nema) i rekla je da dok se to pise treba se zamisliti na strani stranke(tipa dal bi stranka bila zbunjena ili zadovoljna jasnocom poziva koji primi) i onda na strani sluzbene osobe koja je to pisala (tipa-ako propusti spomenuti uputu o pr.lijeku,ide sebi na stetu jer ne moze dalje voditi postupak i mora slati ispocetka).

05-01-2011, Malecka
    Zaključke i rješenja je jako lako oblikovati. Shema je sljedeća:

REPUBLIKA HRVATSKA
    Županija ili ministarstvo (ovisi tko donosi odluku)
    Konkretno tijelo koje donosi odluku

Klasa:
    Urbroj:

U gradu xx, datuma xx

(zatim slijedi uvod)
    Tijelo xx u postupku xx osobe (navesti osobu i predmet što traži - npr. izdavanje oružja) pokrenutom po službenoj dužnosti/ili na zahtjev stranke, na temelj članka xx stavka xx donosi

rješenje
    (NAPISATI DISPOZITIV ŠTO KRAĆE, BEZ SUVIŠNIH PODATAKA)

Obrazloženje
    (Navesti tijek postupka, tj. opisati ukratko sve od zahtjeva/tužbe do toga temeljem kojeg članka i zašto se odlučili kao u dispozitivu)

Uputa o pravnom lijeku

Potpis i pečat

EDIT - bilo koje upravno rješenje ili zaključak koji nađeš na netu ti može poslužiti radi forme, forma je uvijek ista.

19-01-2011, lottie
    Šta se tiče izgleda tužbe, u lijevi kut ide ime i prezime podnositelja
    i njegova adresa, datum(a to će bit odvjetnik ako zastupa tužitelja).
    U desni kut ide UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE, 10 000 ZAGREB
    na sredinu ide naslov TUŽBA
    u sljedeći red: protiv rješenja....klasa----urbroj------
    kad sve to navedeš ide: na temelju navedenog tužitelj podnosi tužbu i predlaže Upravnom sudu da pokrene upravni spor kojim će riješenje poništiti.
    Na dnu lijevo ide Prilog: Rješenje.......

Na dnu desno: tužitelj: ime i prezime
    Zastupan po punomoćniku,
    odvjetniku Josipu Paragrafiću
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Malecka; 26-02-2011 at 23:55.

VJEŽBE IZ GRAĐANSKOG PROCESNOG PRAVA

17-11-2005, ultraviolet
    s druge strane, ak očeš malo "aktivnije" vježbe, uzmi gp/gpp.
    18-11-2005,hannah

preporučam gp i gpp, a što se kolokvija tiče sve se radi u grupama i nije nikakav problem a i korisno je

19-10-2010, BaF
    gpp je ove godine imao spojene vjezbe sa gpom.
    500 ljudi u dvorani jednom tjedno, asistenti gpa i gppa na pocetku prozovu ekipu (mozda prvih tri puta, kasnije to rade demosi), a onda vjezbe drzi netko od gostujucih predavaca. profesora s obje katedre tamo nema, eventualno asistenti nesto povremeno kazu (recimo, prenesu svoje velebne asistentske ovlasti utisavanja studenata kaziprstom na samog predsjednika vrhovnog suda pa izadu iz prostorije.)

jedan dio je drzao hrvatin sa vrhovnog, drugi dio sudac zupanijskog - to ovisi koga angaziraju ove godine i kome se to da radit, u svakom slucaju vrlo ok ljudi. na samim vjezbama se prolazi odredeni dio gradiva (npr. prijeboj) kroz njihova predavanja, pitanja i okvirne slucajeve, a onda se pri kraju sata rjesavaju zadaci na komadu papira (npr.petit posjedovne tuzbe po 89. put) apropos teme koja je taj dan obradena. to se preda na kraju vjezbi, asistenti to navodno i citaju, ali sankcija za odokativne gluposti nema.

odrzavale su se u vecernjem terminu pa su trajale cca sat vremena, ovi zadaci se škrabaju uz grupne kvazidiskusije jer je uglavnom jedan zpp/zoo/zv po redu stolica, mozete slusat i dizat ruku, mozete lezat na stolu, mozete i otici nakon sto vas asistenti prozovu i onda odu na kavu. eto.

20-10-2010, BaF
    Vjezbe su ti uvijek jednom tjedno. U ovom semestru je u principu potpuno svejedno koje odaberete, jer su po zahtjevnosti na manje vise istom nivou i na kraju to svi produ bez ikakvih problema.

28-10-2010, michael clayton
    S obzirom da dosta ljudi nije bilo na vježbama iz GP/GPP-a, evo izvještaj:

Bila je prof. Garašić.
    Smije se izostati najviše 1/4 vježbi.
    Prvih 5-6 puta vježbe će voditi netko od asistenata sa GP-a, a nakon toga netko s katedre GPP-a.
    Vježbe su koncipirane na način da izlaganja drže vanjski suradnici, uglavnom suci.
    Na kraju će se održati kolokvij, zapravo pisanje presude ili nešto slično, i to će se ocjenjivati.
    Sljedeći put trebao bi biti sudac Jadranko Jug.
    Treba ponijeti ZPP i ZOO.

01-12-2010, Denny Crane
    U parovima smo radili slučaj u kojem smo trebali napisat tužbeni zahtjev i na kraju vježbi ih potpisane predat(svatko za sebe). Nismo svi dobili isti slučaj(bilo ih je 3). Moj je glasio:
    Osobi A je osoba B prije početka Domovinskog rada oduzela automobil. Nakon 5 god, osoba A tuži osobu B i traži 10000kn za auto. U postupku je utvrđeno da je auto izgorio prilikom bombardiranja.

20-01-2011, Tedy
    Bila je sutkinja i držala predavanje o mirenju.Nismo ništa pisali.Vježbe imamo još sljedeći puta i to su potpisi,kao kolokvij nam se uzimaju najvjerojatnije svi do sada pisani radovi koje smo predavali.

24-02-2011, mightyprincesss
    Vježbe iz GP/GPP:
    Vježbe su relativno korisne spremate li jedan od ta dva predmeta. U principu je sistem takav da obrađujete neki građanskopravni institut (naknada štete npr.) koji vam gost predavač (svaki put drugi) objasni, a onda drugi ili isti sat pišete nešto procesnopravno povezano s tim institutom (recimo, tužbu za naknadu štete).
    Napisano na kraju sata predajete, i (barem je tako ove godine bilo) na kraju vam potpis iz vježbi ovisi o tome koliko ste toga predali (mislim da je pola bilo potrebno, ali nemojte me tu uzeti za riječ). Te tužbe, presude i slično što predajete možda samo zvuče komlicirano, ali predavači vam doslovno pa izdiktiraju što trebate napisati (a gotovo uvijek su se točna rješenja čitala pred grupom).
    Moj dojam - prionete li tome ozbiljno, možete puno naučiti i utvrditi, ali problem je u veličini grupa i tome što mnogi studenti nisu zainteresirani (razumljivo, ako ne spremaju gpp primjerice) pa se sve svodi na mnogo prepisivanja.
    Uglavnom, ništa preteško ili zahtjevno, ponekad korisno, ali tu i tamo morat ćete nešto napraviti.
    E da, i ove godine su na početku svakih vježbi prozivali (dakle, pazilo se na izostanke) s tim da ne znam kakvu su ulogu imali u dobivanju potpisa.

Mlad, sumnjiv i nedokazan Django's Avatar

Dakle, zanima me koje vježbe su lakše- upravno ili trgovačko?

Za seminar ću vjerojatno uzeti trgovačko, pa bi možda bilo zgodno da si uzmem i vježbe iz istog predmeta jer imam gadne repove sa treće godine tak da možda nema smisla da učim sedamnaest predmeta odjednom.

I kaj točno znači da se vježbe iz trgovačkog održavaju tijekom 8.(ljetnog semestra)? Upišem sada ali slušam i polažem tek u ljetnom semestru? silly... Jel istina da je za polaganje vježbi iz trgovačkog potrebno položiti neki kolokvij i usmeni?

Administrator Moderator Malecka's Avatar

S trgovačkim ti je prednost što se odražavaju zajedno sa društvima u ljetnom semestru. Tako da ako sad imaš više posla nego ćeš imat u idućem semestru, onda su dobar izbor. Uzmi u obzir da su zbog toga traženije (tako sam barem ja primjetila) i da možda nećeš imat ispite/prosjek da ih dobiješ ili ćeš recimo dobit trgovačko, ali društva nećeš i onda ćeš morat slušat dvoje vježbe u ljetnom semestru.
    Ja sam bila na vježbama iz upravnog. Nisu ništa posebno, ja nisam naučila ništa novo (doduše ja sam išla u upravnu srednju gdje su nam vježbe bile teže od ovih pa ti ovo ne mora ništa značit).
    Svaki sat sjedite tamo i pišete rješenje ili zaključak. Kad ti jednom to netko pokaže vrlo je jednostavno jer zadaci nisu komplicirani (zadano ti je kakvo rj/zaključak moraš donijet, na tebi je samo da uobličiš u formu i nađeš odgovarajući članak zupa).
    Za potpis se piše isto tako jedan zadatak. Mi smo malo lani zabrijavali što ako to bude ne znam kakvo, ali ako si iole dolazio na vježbe to napišeš bez problema. Ak si izvanredni, priča je nešto drukčija - nemaš uopće vježbe, dobiješ da doma napišeš neki cca 10 akata pa to predaš na kraju prvog mjeseca. Meni je ovo zvučala kao lošija verzija al dojmovi kolega su bili pozitivni jer ipak ne gubiš vrijeme na odlaske u grad.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma

kolka je to vjerojatnost da neću dobiti u ljetnom pravo društva ako mi ostane jedan ispit sa 3. godine? i eventualno 2 iz zimskog semestra 4.??

Mlada nada foruma piranja's Avatar

Im li možda netko tko je dobio vježbe iz upravnog prava i želio bi se prebaciti iz grupe u 15:35 u grupu u 14h? jer je asistent rekao da moramo naći zamjenu, pa eto, ako ima netko, neka mi se javi
    been there, done that!

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Imam jedno pitanje. Upisao sam vježbe u VII. semestru i upisao sam jedini preostali predmet iz VII semestra a to je upravno pravo. Pretpostvljao sam da će me smjestiti na vježbe iz Upravnog prava (jer ja nisam napravio izbor na stranici Pravnog fakulteta a i preostao mi je samo jedan ispit iz VII semestra) ali sada mi na studomatu piše da sam dobio "auditorne vježbe". Znate li što je to?

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Pronašao sam na netu da su se tako prošle godine zvale vježbe iz Građanskog prava i GPP-a ali sada sam pogledao na stranicu gpp-a i mene nema na popisu za vježbe iz gpp-a.

Izvođači audiatornih vježbi su profesori iz gp-a i gppa-a pa pretpostavljam da je došlo do neke pogreške jer mi na studomatu piše da sam dobio audiatorne vježbe a trebalo bi mi pisati "vježbe iz gp-a i gpp-a"? Možda me zato i nema na listi za vježbe na službenoj stranici gpp-a...

Ako netko nešto zna, zamolio bih ga, da me obavijesti. Ja ću,u svakom slučaju, u srijedu ujutro kontaktirati Danijela Relkovića ali bih se barem manje živcirao tijekom sutrašnjeg dana

Mlada nada foruma

nisam bila prošli petak na uvodnim vježbama iz upravnog prava pa ako bi netko napisao u dvije-tri crtice što je rečeno. i da mi još potvrdi da se ovaj petak vježbe ne održavaju(dan faxa i to sve. thx!

Mlada nada foruma piranja's Avatar

ništa posebno nije rečeno , bili smo gotovi doslovno za 5min. rekao je da moramo imati ZUP (Zakon o općem upravnom postupku) i bilježnicu te da ćemo imati nekakav malo testić (ništa strašno, nikad ga nitko nije pao) i da smijemo izostati samo 3 puta, a ako netko želi promijeniti grupu da mora naći zamjenu u drugoj grupi.
    sutra nema vježbi jer je Dan fakulteta.
    been there, done that!

Prvoborac foruma Moderator ars boni's Avatar

Jel išta bitno rečeno na vježbama iz gpp-a u srijedu? Tko vodi vježbe grupama uopće?
    So it's Rorschach
    and Prozac
    and everything is groovy!

Veteran foruma Breeder's Avatar

Quote Originally Posted by ars boni View Post
    Jel išta bitno rečeno na vježbama iz gpp-a u srijedu? Tko vodi vježbe grupama uopće?
    mozes izostati 1/4 puta
    pisat ce se razni akti za koje ce se dobivati + ili -, a za ispunjenje obveze moras imati barem 50% pluseva

i da, prozivali su...

to bi bilo to
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

najs, ko i inače znači. a tko su voditelji? ili se izmjenjuje ekipa? :P (ti si u onoj drugoj grupi?)
    So it's Rorschach
    and Prozac

Veteran foruma Breeder's Avatar

Quote Originally Posted by ars boni View Post
    najs, ko i inače znači. a tko su voditelji? ili se izmjenjuje ekipa? :P (ti si u onoj drugoj grupi?)
    da, u drugoj je bio niksic...nemam apsolutnoga pojma tko nam je voditelj, zar je i bitno? Ionako ce nam uglavnom gosti predavati

ovo sam zaboravio: naglaseno je da bi bilo pozeljno da uvijek nosimo sva tri zakona (zoo, zv, zpp), da se ne dogodi da nam slucajno usfali koji jer se nekada posemeri raspored pa predavaci uskacu jedni drugima
    Last edited by Breeder; 04-11-2011 at 19:38.
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Početnik na forumu

postoji li netko tko bi se htio mijenjati za grupu iz vjezbi iz gpp-a?
    ja sam u onoj u 18 30, a htio bi prijec u onu u 17h
    anyone?? :/

Početnik na forumu

Upravno pravo vježbe, petak, želi li netko iz 2.grupe (15.35-17.o5) u 1.grupu (14.oo-15.30)???

Početnik na forumu

Evo ja se želim mijenjat! Samo mi reci ime (na privatnu poruku) i ja ću poslat mail Turudiću da smo se zamijenili!

Jel može netko staviti primjer 5 sa gpp katedre za vježbe danas za grupu u 17h? Pravo.hr je pala izgleda
    So it's Rorschach
    and Prozac

Početnik na forumu

osoba A je vlasnik čestice kat.broj 205-livada Senokoša, površine 700 m kvadratnih upisane u z.k. uložak broj 225 k.o. Pustodol. navedeno pravo vlasništva na nekretnini dokazuje z.k. izvatkom.osoba B je 25.4.2011. traktorom preorao livadu i zasijao je kukuruzom. To je počinio bez pravne osnove i bespravno drži oranicu u posjedu.

napišite petit tužbe
    navedite koje prigovore može istaknuti tuženik u parnici

Početnik na forumu

još kad bi mi netko riješio...pretty please

*škatula za sne* bubašpara's Avatar

vježbe upravo- izvanredni?
    zna neko nešto o tome?
    Sell the Vatican, feed the world!

Sesuda Noola's Avatar

Quote Originally Posted by bubašpara View Post
    vježbe upravo- izvanredni?
    zna neko nešto o tome?
    Bas sam ja to htjela pitat...bila je obavijest da ce bit u 12.mj a l ne vidim nista na str.katedre...ja se nadam da ce staviti nesto do vikenda, ako ne poslat cu mail pa javim.
    Zaza rules!

Početnik na forumu

zna li netko koliko puta možemo izostati s vježbi iz upravnog ?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by joko View Post
    zna li netko koliko puta možemo izostati s vježbi iz upravnog ?
    Tri puta.

Početnik na forumu

fala

Mlada nada foruma ninap's Avatar

evo, ako netko nije vidio...vježbe iz upravnog prava, izvanredni studenti

http://www.pravo.unizg.hr/UPRP?@=5zf6#news_14417
    acta, non verba..

*škatula za sne* bubašpara's Avatar

hvala!