+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 30 of 74

Thread: Vježbe VI. (ljetni) semestar

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Vježbe VI. (ljetni) semestar

U šestom semestru možete birati između sljedećih vježbi:
    1) Financijsko pravo i financijska znanost
    2) Kazneno procesno pravo
    3) Obiteljsko pravo

Napomena: Vježbe iz kaznenog su nekad bile spojene s vježbama iz kaznenog procesnog. VIŠE NISU. Ako naletite na post koji priča o njihovom jedinstvu, ne hiperventilirajte i sjetite se ovog teksta da moderatori ne bi divljali.

Default Re: Vježbe VI. (ljetni) semestar

VJEŽBE FINANCIJSKO PRAVO I FINANCIJSKA ZNANOST

Fabulous, 10-03-2010
    KOLOKVIJ IZ FINANCIJA NA VJEŽBAMA.... ne dižite paniku bez veze, ipak je to samo za potpis.... na vježbama se rade praktične stvari poput obračun plaće, izračun poreza i sl... stoga taj "strašni" kolokvij je npr. prošle god bio obračun plaće isti tip zadatka kakav su radili na vježbama samo s drugim brojevima....

Zvoncicaa, 24-03-2010
    Financije - Bilo nas je jako puno, rekla prof. da će nas podijelit u dvije grupe, prva grupa od A-M, druga od N-Ž, prva grupa ima sljedeću srijedu predavanje, druga tek za dva tjedna i tako ćemo se izmjenjivat...ispada da će svaka grupa imat vježbe 4 puta, tolerira se jedan izostanak.
    Rekla je i da se nosi Zakon o porezu na dohodak i da: ili isprintamo sa stranice Ministarstva financija il kupimo u NN obrazac za godišnju prijavu poreza (to ćemo radit i to će ujedno bit i u kolokviju, morat ćemo ga valjda popunit).
    Spomenula je da i će tolerirat ako se nekome desi da ne može doć u svoju grupu pa da dođe u drugu, al da to ne iskorištavamo jer baš nemamo kapaciteta.
    Ugl, mislim da je to to... sve u svemu odlično

Fabulous, 25-03-2010
    Cindori, 24.03. 12h popisali smo se na papir.... bilo nas je oko 55, planiraju da svaki prof ima grupu od 100 studenata....trajalo je oko 15 min (možda će biti prebacivanja studenata u našu grupu... pa bi se grupa podijelila na dvije, koje bi se izmjenjivale svaku drugu sri... ispada po tome da bi svaka grupa imala po 4 puta vježbe).....

trebamo imati zakon o porezu na dohodak.... obrađivat ćemo zadatke vezane uz obračun plaće, PDV-a, poreznu prijevu (koju možemo isprinati s neta)....
    za potpis ćemo rješiti zadatak vezan uz izračun prijave poreza...

Lilas, 21-05-2010
    za one koji nisu prijavili vjezbe:
    nisam ni ja (konkretno iz financ). i cekam da se otvori rok, i cekam i cekam....a nista!
    uglavnom, ja mislim da je rok bio otvoren 2-3 dana. nazvala sam sve zive od kartoteke do freferade, i moram vam rec, da to nema nikakve veze. svi su rekli da to rijesimo na katedri. tako da sam morala zvat tajnicu katedre koja sa blago izderala na mena da kako to da nismo prijavili, da smo treca godina, da smo vec to trebali naucit, da su svi profesori rekli, da je rok bio notvoren najnanje dva tjedna (sto SIGURNO nije istina), itd..... na kraju me pitala ima i prezime i da ce mi ona prijavit..... i je, sljedeci dan....
    uglavnom, zovite nju!!! NEVENKA HORVAT: 4895 634
    i nemojte zaboravit, jer mi se frendu dogodilo da prosle god nije prijavio vj, i morao je ove godine opet ic na njih...

KAZNENO PROCESNO PRAVO

17-03-2008, Alee
    lazem se s pravnicom...ove vjezbe uopce nemaju smisla kad nemamo apsolutno nikakve temelje kpp-a, a sad na vjezbama ucimo nekakve istrazne zahtjeve i ine stvari...kao da primjerice na vjezbama iz kp pocnes ucit sta je to samoskrivljena neubrojivost...bez ikakvog prethodnog znanja o kp. slazem se da je to gradivo vazno i da ce vjerovatno biti u ispitu, al mi to sad nema nikakvog smisla jer neznam to nigdje i nikako primjenit.Uostalom i ideja tih vjezbi se temeljila na tome da ih studenti pohadjaju semestar nakon sto budu polozeni ispiti iz tih predmeta. takodjer, sam koncept vjezbi sto ga predaje zamjenik drzavnog odvjetnika je potpuno konfuzan...umjesto da prvo procitamo slucaj i onda na njemu obradjujemo pojmove, on predaje obrnuto, sto je dosta zbunjujuce.
    Mislim da bi bilo bolje, da prica o svojim iskustvima u svom poslu, jer sam siguran da ima o cemu pricati...kad je vec prakticar :-D

17-03-2008, Insecure
    Znam da cu sad zvucati kao da uvijek pljujem po svemu i kao da mi nista nije dobro, ali meni su ove vjezbe stvarno cisti gubitak vremena. Pogotovo 2 i pol sata, bez pauza, petkom, pa za poludit...
    U principu, okej je to ideja, ali problem je u tome sto meni ne preostaje nista drugo nego sjedit tamo kao truba, cak i kad se pripremam za vjezbe. Ja nisam polozila KPP, i nisam ga ni ucila, odslusala sam ga i bila fokusirana na gradansko i financije. KPP vjerovatno necu polagati do 6.mjeseca, ako ne i kasnije. I ok, ja procitam one dijelove koje trebamo procitati, tipa ako se radi pritvor, procitam o pritvoru i to sve stoji... Ali to je meni sve zbrda-zdola jer ipak je drugacije kad sjednes i naucis cijeli ispit. Ja procitam o pritvoru, on pita o ne znam, zadrzavanju ili necem jos daljem, i naravno da ne mogu sudjelovati na nastavi.
    Dijelovi iz kaznenog su mi dosta jasniji jer sam to polozila, ali akcent ipak nije na kaznenom materijalnom nego procesnom pravu.
    I da, okej mi je pisanje ovih tuzbi i toga, nama i treba tih prakticnih dijelova.
    Ali nekako se ne mogu oteti dojmu da su sve te vjezbe, i to - "ja sam prakticar, ja sam teoreticar" malo nekako prenapuhani, da ne kazem - prepotentni... Ponekad imam osjecaj da slusam prepricavanje iz CSI-a nego nekakav dogadaj iz prakse. Ono, ljudi smo, nema superheroja i toga...
    Ne znam, ovo je valjda bio test za te vjezbe, i pale su na njemu.
    Ideja je dobra, ali provedba je koma.

14-04-2008, evelina
    primjer kaznene prijave imaš na web stranici državnog odvjetništva http://www.dorh.hr, a za istražni zahtjev preporučila bih ti da od nekoga kopiraš ili posudiš primjerak pa malo pogledaš kako to izgleda. ukratko istražni zahtjev izgleda ovako: drž. odvjetništvo podnosi istražni zahtjev istražnom sucu protiv....navedeš ime osumnjičenika i njegove osobne podatke...zbog osnovane sumnje da je...onda što je moguće detaljnije opišeš kazneno djelo..., te se predlaže....tu navedeš sve radnje koje predlažeš sucu da se provedu tijekom istrage npr.ispitivanje svjedoka, pribavljanje mišljenja vještaka, određivanje pritvora, ako je potrebno...onda pišeš obrazloženje...tu pišeš na kakvim se sve dokazima temelji osnovanost sumnje...i onda na kraju obrazloziš zašto je potrebna, ako je uopće potrebno, odrediti pritvor. i to je to. nadam se da bar otprilike kužiš kako bi to trebalo izgledati.

25-09-2008, thorz
    na vjezbama kp-kpp(zdruzene vjezbe) prosle god iskljucivi uvjet za potpis je bio redovito pohađanje
    zadace su se pisale, al nije bilo strasno- rjesenje o provođenju istrage, optužnica...nisu uvjet za potpis i nisu se ocjenjivale
    mislim da se toleriralo 3 izostanka, a vjezbe su bile od 16h

14-10-2008, annie sk
    ovak, ja sam prosle godine odradila vjezbe iz kpp-a i bila sam u grupi prof. Cvitanovica. izostala sam samo na tim prvim vjezbama, na svim ostalima sam bila u ljetnom semestru. Cvitanovic se do samog kraja nije pojavljivao. ne znam dali je bio na tim prvim vjezbama, ali kazem, na ostalima nije bio. cak ga nisam vidjela ni kad smo pred njegovim kabinetom cekali na potpis, vidjela sam njegovog demonstratora.
    To kod kojeg profesora si na vjezbama ti nista ne znaci. ljudi su tako rasporedeni samo da bi otprilike podjednak broj ljudi bio u svakoj grupi. sam profesor ti za vjezbe ne znaci nista jer ti na vjezbama dolaze odvjetnici i suci koji ih i drze...

10-03-2009, Đ! O kpp seminaru kod prof. Josipovića
    Bio je samo Bonačić(ja sam bar zaključio da je to on) i kao gošće jedna odvjetnica i zamjenica ravnatelja USKOKa koje su nam pričale o kaznenoj prijavi i na kraju smo morali sastavit kaznenu prijavu na temelju nekih činjenica koje smo dobili. Moram priznat da je gđa iz USKOKa super predavač, mogla bi razmislit o karijeri profesorice ak joj se u državnom odvjetništvu više neće sviđat. Morali smo se svi potpisat na jedan papir al nemam pojma koliko možeš izostat(valjda ko i seminar). Same vježbe traju čak 3 sata(4-7) al rekao je Bonačić da ćemo raditi neke slučajeve a to onda brzo prođe. I rekao je nek pratimo stranicu KPP-a i da ćemo dobit spise tog jednog glavnom slučaja na cd-ima.

01-04-2009, Virida o vježbama iz kpp-a kod prof.Turković
    Bila je sutkinja Sanda Bramberger Ostojić. U biti, svodilo se na upoznavanje sa činjeničnim stanjem slučaja, kvalificirali smo kaznena djela, podsjetili se malo o stjecaju...

Personal Guru, 29-09-2009
    ja sam bila na spojenim vježbama KP-KPP kod cvitanovića
    bile su petkom u 14 h, moglo se izostat 3 puta. nema nikakvih obveza u smislu pisanja zadaća, kolokvija i inog. već samo dolazit i to je to. vode ih suci, nama su se tri izmjenila. ne sjećam se kolko su vježbe trajale. ovisi tko je vodio, oko dva sata

jedini problem u vezi biranja vježbi se dogodio kad su ljudi u prvom semestru odabrali kp kao vježbe koje se, naravno, izvode zajedno s vježbama iz kpp-a u drugom semestru, a u drugom semestru nisu mogli zbog nedovoljno položenih predmeta dobiti kpp pa su dobili fin ili obiteljsko koje su morali odrađivat uz ove kp-kpp vježbe jer su morali odradit i vježbe iz kp-a pa su imali dvaput tjedno vježbe.

Lucy8, 13-10-2009
    ja sam bila kod munivrane,spojene vjezbe kp-kpp.
    morali smo dolazit ,jednom tjedno,mislim da se dvaput smjelo izostat.jednom je bio sudac,zamjenica drzavnog odvjetnika i dvije odvjetnice koje su tako prolazili kroz gradivo,najvise kroz zakon o kaznenom postupku.morali smo pisat optuznicu,presudu,ali sve se da napisat to za nekih 2 sata,na netu su uvijek objavili kak se to pise.i meni osobno je bilo zanimljivo,bar nesto malo radit na faksu a da nije cisto bubetanje...a i nije mi previse vremena oduzelo..eto...

TILA, 19-10-2009
    Ja sam bila na kp/kpp koje su mi bile poptuno beskorisne s obzirom da su se vježbe ipak bazirala na kpp-u kojeg nisam ni pogledala pa sam tamo sjedila 3 sata drvo nadrvo,bezveze.A nema šanse da budeš zainteresiran sva tri sata,to se previše razvodni.

Malina, 19-10-2009
    Ja sam isto bila na kp/kpp (kod Turković) i mogu reći da je bilo sjajno kocipirano, ali dosta loše izvedeno. Jedino što mi je bilo korisno je kratak obilazak općinskog kaznenog suda i pisanje optužnice, prigovora i presude. Hrpu puta nismo ni imali, što zbog praznika, što zbog otkazivanja (koje btw ili nije bilo objavljeno ili je, ali možda sat prije tak da sam 2 puta poljubila vrata). Po onome što sam čula kod Zlate se radilo puuuuuuno više i korisnije.

malecka, 23-12-2010
    Kpp korisne. Radi se slično kao na kp.
    Obiteljsko sjediš ko fikus i slušaš, nikakvih obveza.
    Tako da ovisi kakvi su ti afiniteti...
    Na financijama se nešto malo piskara, uči se ispunjavat porezna prijava, a obiteljsko su pretežito vježbe na kojima se samo sluša.

OBITELJSKO PRAVO

12-03-2009, ryana
    Sudac s općinskog suda u Zagrebu je imao predavanje o paternitetskim i maternitetskim sporovima, kako to izgleda u praksi. Najviše jednom možeš izostati s vježbi,svaki sat kruži papir na koji se ljudi potpisuju. Izgleda da će vježbe biti u obliku predavanja raznih gostiju.

13-03-2009, Maat
    vježbe iz obiteljskog su super! bit će gosti predavači, na ovom prvom je bio sudac žup.suda koji je pričao o praksi. totalno ležerna atmosfera, nema nikakvog forsanja, a puno se korisnog sazna.

Mightyprincesss, 19-03-2010
    Samo da napomenem jer ce se vjerojatno ovo pitanje u toku semestra kasnije cesto postavljat: S vjezbi iz OP moze se izostat dva puta.
    Ako mislite izostat vise, nosite ispricnicu

Tasha, 03-05-2010
    Asistent Šimović nam je rekao na prvom sastanku iz obiteljskog da ćemo vježbe imati 7 puta, s tim da nećemo imati vježbe onaj tjedan kada su ispitni rokovi i da smijemo izostati 2 puta. Do sada smo imali 5 puta i još imamo dva puta, tj. još 06.05. i 13.05. Evo ovo pouzdano znam, jer sam bila na na prvom sastanku kad nam je to rekao, a mislim da su i prošle godine vježbe završile negdje sredinom petog mjeseca. Nadam se da sam vam pomogla..

malecka, 23-12-2010
    Obiteljsko sjediš ko fikus i slušaš, nikakvih obveza.

Michael clayton, 23-12-2010
    Vježbe iz obiteljskog ne zahtjevaju neki napor, dolazak i slušanje predavača.
    Par puta je trebalo u drugom djelu vježbi, nakon izlaganja predavača, odgovorit zajednički s kolegama i uz pomoć Obz-a na 5-10 pitanja.
    Predavači su bili suci, neki dosta zanimljivi, neki malo manje.
    Treba nosit Obz.
    Neki kolege su čak i dosta aktivno raspravljali sa sucima, tako da nije uvijek bila "fikus" atmosfera, i puno zanimljivih informacija se moglo čuti.
    Ako te zanima obiteljsko općenito, vježbe stvarno nisu loše.

Forumaš u usponu leptirić's Avatar

Mala napomena za sve koji su dobili za vježbe predmet koji nisu odslušali - dostavite urudžbiranu molbu u referadu sa kratkim opisom stanja,ostavite tamo index par dana (ja sam ostavila preko vikenda) i odobrili su mi promjenu. Mislim, stvarno ali stvarno nema ni ono malo smisla da slušate vježbe iz predmeta koji niste upisali. Rečeno mi je da aplikacija koja razvrstava vježbe nema uvedeno ograničenje u smislu upisanih/neupisanih predmeta pa se zato pišu molbe... Toliko
    Tommy,before z germanz come again!

Mlada nada foruma Pinhas's Avatar

pisali smo kaznenu prijavu.. ništa teško, iako je bilo malo zbunjujuće jer smo dobili cijeli spis i u prijavu trebali uključiti činjenice koje su u stvarnosti nastupile nakon prijave
    ići će se na županijski sud pa za idući put treba znati svoj JMBG
    inače, max 3 izostanka

Početnik na forumu matejchi7's Avatar

Imam par nejasnoća vezanih uz popunjavanje porezne prijave. imali smo zadatak: porezni obveznik ima 20000 kn plaću, živi u zagrebu i u 4.mj je dobio dvoje djece, e sad zanima me zašto nismo, kad smo oduzimali osobni odbitak, ujedno oduzeli i odbitak za dvoje djece (oni faktori 0,5; 0,7) i zašto smo tek te faktore uzeli u obzir u popunjavanju porezne prijave (str.7, točka 9 utvrđivanje poreza i prireza) kada smo zbrojili faktore 1,00+0,5+0,7? nadam se da netko kuži kaj ocu pitati. tnx unaprijed

Veteran foruma Hollow's Avatar

ja bih rekla da možeš oduzeti odbitak i kod obračuna plaće, ali ne moraš - naravno, ako oduzmeš odmah povrat poreza će biti manji.
    u konkretnom zadatku bilo je lakše oduzeti samo u poreznoj prijavi jer nije imao djecu cijelu godinu.
    I like nonsense, it wakes up the brain cells.

Forumaš u usponu Grizzly's Avatar

Vježbe iz KPP-a (Zlata Đurđević, 2010./2011.)

Vrlo korisne i zanimljive vježbe. Ako želite nešto naučiti i ne sjediti cijelo vrijeme i čekati da vježbe što prije završe, onda su ovo vježbe za vas.

Pišu se razna rješenja, presuda, optužnica, žalba i dr. pa ćete dobiti uvid kako to zapravo izgleda u praksi, a bit će i simulacija rasprave na Županijskom sudu.
    Osvrnut ću se na nekoliko bitnih točaka:

Voditelji vježbi

Predavanja su zanimljiva. Ako vas zanima kazneno pravo, još bolje. Neće vam biti dosadno osim možda malo na početku kad sve to počne. Pitanja voditeljima su poželjna, vole oni kad ih se nešto pita, rado će vam odgovoriti.

Simulacija rasprave
    Rekao bih da je simulacija rasprave najvažniji dio ovih vježbi. Dva tjedna prije simulacije, dobit ćete uloge. Možete se sami javiti i odabrati ulogu (sudsko vijeće, državni odvjetnici, odvjetnici, optuženi, svjedoci ili vještak), ili ćete biti prozvani. Oni koji ne dobiju uloge (većina studenata) bit će javnost i samo će slušati raspravu. Tjedan nakon toga odlazite kod državnog odvjetnika, suca ili odvjetnika (ovisno koju ste ulogu dobili) i onda se s njime dogovarate što i kako, na što trebate obratiti pozornost tijekom rasprave, dat će vam savjete itd. Tjedan nakon toga je simulacija rasprave na Županijskom sudu u Zagrebu i traje otprilike 2 i pol do 3 sata.

Izostanci
    Moglo se ukupno izostati 3 puta. Onaj koji je imao 4 izostanka morao je ići na neko dodatno predavanje. Ako se imalo 5 izostanaka, to je pad.

Nisam dao KPP, što sad?

Osobno nisam dao KP niti KPP, nećete imati većih problema ako ih niste položili iako je poželjno.

Ocjena: 5/5

Mlada nada foruma

zna li netko kad ce doci obavijest koje smo vjezbe dobili i kad ce poceti vjezbe?

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

Quote Originally Posted by aeon View Post
    zna li netko kad ce doci obavijest koje smo vjezbe dobili i kad ce poceti vjezbe?
    Mislim da još nitko ne zna odgovor na ovo pitanje.
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

Početnik na forumu

jel zna netko kad su se obično održavale vježbe iz kpp,mislim koji dan u tjednu?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Monte 23 View Post
    jel zna netko kad su se obično održavale vježbe iz kpp,mislim koji dan u tjednu?

isto pitanje i za vježbe iz obiteljskog ? i kad bi oni mogli objaviti popis i raspored,ako netko zna?

Početnik na forumu ninach...'s Avatar

Jave vam na vas mail na pravo.hr na aai sifru.meni su javili da sam dobila kpp ali nema jos na katedri obavijest kad pocinju vjezbe.

Početnik na forumu

Dobila sam vježbe iz kpp, iako taj predmet nisam ni upisala, jel postoji mogućnost da se prebacim na financije? i kakva je procedura u vezi toga? Hvala unaprijed!

Forumaš u usponu superfly's Avatar

skrolaj gore i pogledaj post od leptirić. ona kaže da je moguće
    It's not unemployment if you pay tuition.

Početnik na forumu

kome da se javim ako želim ići u drugu grupi na vježbe iz obiteljskog jer mi se seminar i vježbe poklapaju,a ne pišu voditelji vježbi na stranici,hvala

Forumaš u usponu superfly's Avatar

nađi nekog u drugoj grupi ko će se zamijeniti s tobom
    It's not unemployment if you pay tuition.

Veteran foruma smart girl's Avatar

Tko inače vodi vježbe iz obiteljskog? Šimović?

When asked if my cup is half-full or half-empty my only response is that I am thankful I have a cup.
    Sam Lefkowitz

Mlada nada foruma ribapsihopat's Avatar

ja sam u prvoj grupi na vježbama iz obiteljskog, trebala bih prijeći u treću, pa ako se netko želi zamijeniti, neka se javi
    inače smo na vježbama iz pravne mogli dolaziti u grupu u koju smo htjeli.

Početnik na forumu

Pozdrav! Zna li netko kada će objavit popis grupa za vježbe iz kpp-a? Hvala!

Početnik na forumu Yasmin's Avatar

danas ce objaviti http://www.pravo.unizg.hr/KPP?@=60gl#news_14407 vjezbe traju 2 i pol sata o.O

Forumaš u usponu Grizzly's Avatar

Mlada nada foruma kelly's Avatar

Ako bi netko htio petkom na vježbe iz kpp-a neka mi se javi na pm
    Najbolji prolaze najteži put-zato i jesu najbolji.

Početnik na forumu

Zna li možda netko što je sa financijama? hoće li bar obavijest staviti ubrzo..?

Početnik na forumu

dajem vježbe KPP utorkom od 16:30 za raniju grupu ili petak XD...dobrovoljac???

Početnik na forumu

pitanje. naknadno sam upisivao ljetni semestar i to 1 predmet, seminar i vježbe, tako da nisam obavio upis seminara i vježbi preko stranice. sad, mail o dodijeljenom seminaru i vježbama nisam dobio. za seminar sam se javio prof. upisanog predmeta, no za vježbe ne znam šta ću. ima netko kakav savjet?

p.s. indeks sam pokupio danas i upisani su mi seminar i vježbe za 6 semestar.

Početnik na forumu

pozdrav, zna možda netko koliko traju vježbe iz financija? 1 sat, 2 sata, 3 sata?

Početnik na forumu lejla:)'s Avatar

kpp, hoce ko mijenjat drugu grupu utorkom za prvu?

Početnik na forumu

kpp, dobrovoljac koji bi se mijenjao utorkom za kasniju grupu neka se javi na pm..

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks