+ Reply to Thread
Results 1 to 16 of 16

Thread: IV. Građansko Procesno Pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default IV. Građansko Procesno Pravo

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/gpp

ISPITIVAČI
    Prof. dr. sc. Mihajlo Dika; četvrtkom u 11,00 sati (TMT3, soba 20/I)
    Prof. dr. sc. Alan Uzelac; četvrtkom u 8,00 (TMT3, soba 19/I)
    Prof. dr. sc. Jasnica Garašić; utorkom u 10,30 (TMT3, soba 21/I)
    Doc. dr. sc. Aleksandra Maganić; srijedom 15,30 – 17,00 (ĆM 4, soba 57)
    dipl.iur. Slađana Aras

ROKOVI 2011./12.
    07.11.2011.
    30.01.2012
    13.02.2012.
    16.04.2012.
    04.06.2012.
    18.06.2012.
    02.07.2012.
    10.09.2012.
    24.09.2012.

PRIJAVA ISPITA
    Studenti koji studiraju po programu usklađenom s bolonjskim procesom ispite prijavljuju putem studomata.
    Ispiti se odjavljuju najkasnije do termina utvrđenog u studomatu.
    Studenti koji polažu ispite po starom programu prijavljuju ispite prijavnicama na TMT3, nakon ulaza prva vrata desno. Telefon 01/4597 500

PISMENI ISPIT
    Pismeni dio ispita sastoji se od dva dijela.
    - Prvi dio traje 45 minuta i sastoji se od 30 pitanja na zaokruživanje. Točan je uvijek barem jedan odgovor, često i više njih, ali nikada nisu svi odgovori točni, niti mogu biti svi netočni. Točno odgovoreno pitanje nosi jedan bod. Za prolazak na usmeni dio ispita potrebno je skupiti 18 točnih odgovora (bodova). Studenti koji pristupaju ispitu pred povjerenstvom (komisija) dužni su jasno, čitljivo i na vidljivom mjestu naznačiti tu činjenicu.
    - Drugi dio ispita također traje 45 minuta i sastoji se od tri esejska pitanja. Student sam bira JEDNO od tri ponuđena esejska pitanja i SAMO NA NJEGA odgovara. Studenti koji pristupaju ispitu pred povjerenstvom (komisija) dužni su jasno, čitljivo i na vidljivom mjestu naznačiti tu činjenicu OPET.
    - Rezultate pismenog dijela ispita i raspoređivanje na usmene studenti će saznati 15-30 minuta nakon završenog pismenog. Studenti čiji je ispit negativno ocijenjen mogu ga neposredno nakon objave rezulatata tražiti.
    - Studenti koji pristupaju ispitu pred povjerenstvom (komisija) bit će raspoređeni u isti dan i svi su dužniti pojaviti se neovisno o rezultatu pismenog. Ukoliko student prvi puta izlazi na komisiju (dakle, četvrti izlazak) mora skupiti 18 bodova na pismenom dijelu ispita da bi došao do usmenog dijela ispita. Ukoliko student izlazi drugi put izlazi na komisiju (dakle osmi izlazak), može pristupiti usmenom dijelu ispita neovisno o broju bodova skupljenih na pismenom.

SLUŽBENA LITERATURA
    S. Triva, M. Dika: Građansko parnično procesno pravo,sedmo izdanje 2005.
    S. Triva, M. Dika: Zakon o parničnom postupku, dvadeseto izdanje, 2004.
    Za discipline ovršno, izvanparnično i stečajno pravo studentima stoje na raspolaganju odgovarajuće skripte.

LINKOVI ZAKONA
    ZPP http://www.pravokutnik.net/zakon-o-parnicnom-postupku
    Zakon o arbitraži http://www.pravokutnik.net/zakon-o-arbitrazi
    Zakon o odvjetništvu http://www.pravokutnik.net/zakon-o-odvjetnistvu
    Zakon o sudovima http://www.pravokutnik.net/zakon-o-sudovima

SKRIPTE
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/gpp

OPĆENITI SAVJETI ZA SPREMANJE ISPITA & DOJMOVI SA USMENIH ISPITA; SVAKI PROFESOR U SVOM DOKUMENTU
    Attached Files Attached Files
    Last edited by michael clayton; 05-05-2012 at 12:14.

Veteran foruma Romana's Avatar

Default GPP -mc- 1.3.12.

KORISNI DOKUMENTI
    Last edited by michael clayton; 29-03-2012 at 09:03.

Veteran foruma Romana's Avatar

Pismeni

Kad, gdje i u koliko sati je pismeni?

05-11-2011,imported_nely
    Pismeni je u ponedjeljak, točno u podne u dv.2
    13-02-2012, shosanna
    na tmt 3 u 12 h.

Kako se ulazi? Provjeravaju indekse i raspoređuju abecednim redom?

05-10-2008, dorro
    ma jok, sjedneš odmah gdje hoćeš i pikiraš dobro mjesto za prepisivanje (što ti ionako niš ne znači jer kasnije skužiš da nemaš od koga prepisivati :-D )

08-02-2011, Mihaela88
    ne gledaju indekse, samo sjednes. mozesuci i prije nego sto oni dodu. no, prepisavat bas i ne mozes jer su u dv 1 bili uzelac, asistentica, par demosa i svi hodaju stalno.

Zna li netko njihovu bodovnu skalu? Imaju li svi istu ili različito to određuju?

14-02-2011,tapir_u_magli
    zašto svi ne bi imali istu? a i da imaju prag je uvijek 18. osim kad nije.
    dakle, stvarno beznačajan podatak ide;

18-21=2
    22-24=3
    25-27=4
    28-30=5

Da li na ispitu možeš prekrižit odgovor koji si prije zaokružio i mislio da je točan, pa zaokružit novi odgovor tj. ispravit?

27-02-2008, spy
    mozes, demonstriraju ti to prije pocetka ispita, Uzelac govori, a asistentica (ili tko je vec) crta po ploci, uglavnom izgleda slicno glasu iz zvucnika i stjuardesi prije pocetka leta kad objasnjavaju gdje je izlaz za nuzdu hehe strgala sam se bila hehe
    procedura je da prekriziz ovaj kaj je netocan, i zaokruziz drugo, ali kraj ovih sto zelis da ti priznaju trabas stavit strelice male (obavezno s lijeve strane) hehe (ne mozes 16 puta ispravljat po istom)

Eseji

Zaista je nehumano staviti takve sitnice u esej! Koliko treba da dobiješ bar 2 iz tog eseja? Kolika je šansa da će se ponoviti neki stari?

21-06-2008, dorro
    Što se eseja tiče, to stvarno nema razlike jer svi stavljaju slične eseje, a radi se o nekom naslovu u knjizi - uvijek bude neko načelo, jedan slučaj i treće sve ostalo.
    ok, ne baš uvijek, al u valjda 80% bude....ak nije načelo onda će biti nešto s početka knjige, prethodno pitanje ili pretpostavke

eseji su najmanja briga kod pismenog, pitanja su ti naslovi nekih cjelina i bitno da napišeš osnovnu definiciju, odgovoriš na potpitanja i još se malo razvežeš da bar popuniš više od pol stranice...
    već smo napisali prije, rijetko kad ti baš detaljno čitaju što si pisao u eseju - logično, ispred njih si pa te rađe propitaju nego sad čitaju tvoje žvrljotine.

npr. ja sam uvijek rješavala slučaj jer se kasnije možeš izvlačiti da si krivo shvatio što se traži od tebe, i redovito sam pisala svakakve bedastoće. zapravo rečenice su same za sebe imale smisla ali poredak (počneš od pr.lijekova pa na tužbu, pa presudu i onda detalje koje zaboraviš - čisti košmar :lol:

jednom je bio slučaj gdje se sve vrtilo oko konja Šarca, Marka i Mirka koji se parniče i još par subjekata. Na kraju sam u nekoj predzadnjoj rečenici ih sve nabrojala i iz zafrkancije dodala Musu Kesedžiju, :-D pa mi to nitko nije komentirao...
    Kažem, rijetko ti čitaju detaljno taj esej, to samo prelete na brzinu da vide da si naveo osnovne definicije...

nije nikakav probem esej, samo nemojte predavati prazan papir!!!

Ma daj, Dika će ti prije gledati i komentirati rukopis i gramatičke pogreške nego gradivo :smt005
    (Garešićka je ta kojoj je esej bitan, a nje fala bogu nema)
    Inače eseji su presjek cijelog gradiva pa uvijek nešto znaš.

08-01-2010, dorro
    ljudi, ajd prestanite brijat s tim esejima. to vam je kao da paničarite oko eseja kod... ček, niste imali Metelka i Miličića, jelda?

Uglavnom, jedini put kad je tu na forumu bila panika oko eseja se dogodilo kada je neka cura predala prazan papir
    U tom slučaju ćete pasti.
    Al za očekivati je da osoba koja je barem dvaput pročitala knjigu otprilike zna pojmove poput: tužba, suparničari, zastupnici stranaka, načelo xx, i slično.
    I u stanju je odgovorit na to plus nekoliko općenitih potpitanja i skupiti pol stranice širokim rukopisom

19-01-2010, Runing away
    Ne uzrujavaj se. Ako izlaziš na ovaj prvi rok onda te esej ne treba brinuti a i barem 85% pitanja će biti iz listi. To je tako već pa oduvijek. Eseji su inače neke bezazlne teme kao što je recimo suparničarstvo, troškovi postupka i bitno je da napišeš kvalitetnih pola stranice a ostalo još dodaš jer se sjetiš naknadno. Esej nije nevažan ali ako ne prođeš onaj prvi dio ispita onda ga niti ne čitaju, to ti govori koliko je zapravo važan. Uči te liste, ne znam po čemu učiš, skripta ili knjiga ali okvirno da znaš reći par rečenica o najbitnijim stvarima. I nikako ne odustaj na ovom roku, pravilo iskustva kaže da će 2. rok biti vjerojatno teško rješiv.

Posto sam bio uvjeren da necu proci pismeni, nisam napisao esej, makar sam znao nesto od tema! Bio sam seminarist kod prof. Dike, dal cu moci odgovarati, dal ce progledat kroz prste zbog eseja?

11-06-2007, bibe
    vidis kad sam kod njega slusala prosli put. dvije cure su bile s praznim papirom umjesto eseja i lijepo ih je pitao ima li smisla da odgovaraju, s obzirom da nisu ucile same su odustale...
    tako da ako mislis da znas, strebaj, mislim (90 posto sam sigurna) da ce te pustiti odgovarati...
    11-06-2007, Lady Red
    steta da si barem bilo sto napisao... dika ti to uopce ne cita, samo pogleda jel si ista napisao. ja sam cak i temu fulala, ali sam naskrabala stranicu necega. tek tako da se vidi...

Usmeni

Kada se može ocekivat usmeni?

31-01-2009,Skylark Ishmaelle
    usmeni uglavnom ne bude isti dan.

26-02-2009,totalka
    ovisi koliko ljudi prođe jer ih razdijele po grupama..na zadnjem roku su počeli s usmenima u srijedu

05-11-2011,imported_nely
    Kod Maganić bude obično u utorak, kod Uzelca srijeda, Garašić četvrtak a Dika može biti i sljedeći tjedan.

Jel primaju slušače?

16-02-2011,Mutley
    Slušače primaju, ali nekad ih bude jako puno pa se moraju izmjenjivati!

Novi primjerci pismenih

Zašto nitko ne prepiše današnji pismeni ovdje?

04-07-2011,BaF
    mi iz pravokutnika nemamo ni test ni točne odgovore već par rokova - svi smo to dali, demonstrature su prestale.
    ako netko od kolega koji su pali ima volje to pretipkavat, oni su vam jedini izvor.
    do točnih rješenja možete doć brainstormingom ili uspoređivanjem par testova.

04-07-2011,2Pac
    Ne trebaju vam novi testovi, starih imate toliko da ih ne možete sve ni prelistat, a kamoli izvježbat. Svejedno vam je radite li po testovima iz 2005. ili 2010. (naravno, uz rezervu promjena zpp).

Priznavanje krivo ispravljenih odgovora

04-03-2006, Aries
    sto se tice testova koje su ispravljali Uzelac/Garasic - moram vas upozoriti da postoji razlika u priznavanju tocnih/netocnih odgovora; Garasic ce jedan odgovor priznati kao tocan, a Uzelac nece, jer on smatra da to jedno od ponudjenih odgovora ne bi trebalo biti zaokruzeno - tako ako dobijete isti test pregledan od dva razicita prof. da vas to ne zbuni. Na zalost, ali i to se dogadjalo.

04-03-2006, Aries
    Nazalost nekad se cak zna i potkrasti greska profama, tako da isto pitanje na dva roka razlicito rijese.

Konkretno znam da je na pitanje: "sto sud moze napraviti ukoliko dobije odgovor na tuzbu?" Garasicka na jednom roku /tocnije na konzultacijama/ zaokruzila izmedju ostaloga i:
    c) donjeti presudu zbog ogluhe (WTF?!)
    dok na pretproslom roku se tocnim vrednovalo ako se ta opcija nije zaokruzila! U oba slucaja test je bio od Garasicke i ona ga je ispravljala!

05-07-2007, dorro
    Što se pismenog i krivo ispravljenih odgovora tiče, tu funkcionira sistem pokvarenog telefona. Na roku kada sam ja položila bilo je ljudi koji su imali iste odgovore na problematična pitnja s krivuljom, i oko 3-4 boda razlike, znam da su neki kasnije na konzultacijama kod prof.Garašić dizali bodove i izlazili na usmeni premda isprva pali pismeni.
    Probajte nešto slično sljedeći put. Sačekat pa pitat profesore.
    Bez pajsera, molim. :-D

Rezultati

Zašto nema rezultata na netu, rekli su da idu ubrzo nakon pismenog?

05-10-2008, dorro
    rezultati se objavljuju odmah nakon ispita kad ih isprave - treba ima otprilike sat-dva za to
    nema nikakve podjele po abecedi, čitaju se prezimena s obzirom kada je tko na usmenom

jedan od divnih detalja prakse kod tog čitanja tko je prošao i kad je tko na usmenom jest u tome što ti ne kažu kod koga si :-D

16-02-2011,Mutley
    Na objavi rezultata pismenih ispita nikad ne kažu koji prof. ispituje dotičnu grupu, već samo kažu u koliko sati i koji dan si po rasporedu, tako da nekad ne znaš do zadnjeg kod koga si na usmenom!

20-09-2011,BaF
    rezultati nikad nisu na webu katedre, ko ti je to rekao?
    pričeka se cca pola sata nakon pismenog i u jednoj od dvorana oni pročitaju tko je prošao i kad im je usmeni.

13-02-2012, ert
    rezultati se objavljuju odmah pola sata nakon ispita....ak si ih propustio zovi tajnicu,odi sutra na ispite nek te nadju ak si prošo

14-02-2012, saul hudson
    Cijeli dan na faksu tražim rezultate pismenog i ništa, jučer sam odmah poslije pismenog išao kući, znam da je rekao ide objava 30 minuta nakon pismenog, ja sam mislio da ide ja net jer nikad nisam bio na ispitu gdje se tako usmeni objavljuju rezultati. I sad ne znam jesam li uopće prošao, može li netko pomoći i reci dal postoje uvidi u test i kad, dal da se obratim mailom prof. Uzelcu ili nešto treće...

14-02-2012, Ravena
    zovi tajnicu

Prošao sam pismeni, stavili su mi vrijeme i mjesto usmenog ali nisu konkretno rekli kod kojeg sam profesora.Zašto?

05-10-2008, Amadeus
    Prošli rok su govorili tko je kod koga,možda vam budu i ovaj.

30-01-2012, shadowplay9
    ma oni su si tajanstveni s tim kod kog cemo odgovarat. jer je netko bio pitao kao kod kog je kad je saznao u kolko sati i da je na tmt 3 i receno mu je 'pa TMT 3 kolegice' pa se onda jedan 'haha' prolomio dvoranom.
    ugl lose i jadno. jer je to najveca tajna ikad kod kog odgovoaras.

30-01-2012, Malecka
    Ne kužim zašto nisu rekli, na nekim rokovima uredno nabroje ko je kod kojeg prof.

30-01-2012, imported_nely
    Nisu rekli jer je Uzelac čitao rezultate i raspored. On nikad ne kaže kod koga si.

Za studente „po starom“

Jel se index mora ostaviti prije kod tajnice ili tako nešto? Ili je ono normalno, prijaviš na dan prijava, a index sa sobom na ispit?

15-02-2008, Ilona
    nema nikakvih posebnih formalnosti... nosiš index sa sobom na ispit i nadaš se da neće ostat prazan...

Jel se definitino više ne može odustati na pismenom, ili?

14-02-2009,Skylark Ishmaelle
    Na posljednjem roku je utvrđeno da studenti koji studiraju po starom programu mogu odustati od pismenog, a bolonjci ne mogu budući da oni trebaju odjavljivati ispite preko studomata.

Na početku ispita će vas upozoriti može li se odustat. Ako ne upozore, PITAJTE, a ako ne pitate nemojte kasnije kukati!

16-02-2009,bagi
    ja sam danas bila na pismenom,nisu nam dali odustat u dvorani gdje je bio Uzelac a čula sam da su pustili u drugoj dvorani

4. izlazak, dakle prva komisija - vraćaju li ikada prijavnicu, pa da se može pod uvjetima komisije izaći odmah i na sljedeći rok (izbjegavanje 3 mj. blokade).. ili nakon odluke o pristupanju pismenom dijelu ispita nema više nikakve šanse za neračunanje pristupa ispitu.. (govorim u slučaju ako se padne pismeni, ili ako se prođe pismeni, pa padne usmeni)

13-07-2010,jaylow
    za 8.put znam da vracaju za 4.brijem ne.nema to veze dal si pao na usm il pism.

13-07-2010, bob rock
    također nažalost ne.

Komisija

Ukoliko pismeni nije položen, postoji li mogućnost izlaska na usmeni (ciljam na slučaj ako student ima 16-17 bodova)

13-07-2010,jaylow
    ne.

13-07-2010, bob rock
    ne. samo ako je druga komisija se može izaći na usmeni

Ako moram na komisiju i prozvali su me za usmeni, znači da sam prošao pismeni?

13-07-2010,moskri
    morat cu te razocarati, ja sam pitao dal su oni koje su prozvali za komisiju prosli pismeni i rekli su mi da ne, da cemo saznat u srijedu.

13-07-2010,bob rock
    nije komisija ista stvar kao i redovan rok, složit ćeš se? kako god prošla, oni ti moraju dati žig.
    ne, to što su te prozvali za komisiju ne znači nužno da si prošla

Pošto smo danas pisali ispit,a meni je bio komisijski ispit i nisam dobio uvid u test,a ispostavilo se i da su vrlo male šanse da sam napisao za prolaz da li će me na komisiji šta pitat ili idem samo tam da mi lupe žig o zabrani polaganja ispita narednih 3 mjeseca?

19-09-2011,ivette
    nitko te ništa ne pita, bez brige. uzet će sve indekse, udarit štambilj i vratit ih onima koji nisu prošli. e da, možeš tad pogledati pismeni ako želiš.

Konzultacije

Jel se mogu pojavit kod arasice ili dike na konzultacijama sa onom listom pitanja i pitat ju/ga za neke točne odgovore? Kažem možda glupo pitanje ali kad to nije dio literature, nekako mi je to kao da se pojavim sa skriptom.

28-10-2010,SkylarkIshmaelle
    Ja bih ti preporučila da budeš 'pristojan' pa da barem izvadiš pitanja na poseban papir i kažeš da ti objasne zašto je nešto na starom testu označeno kao točan odgovor. Nemre škodit.

28-10-2010, tapir_u_magli
    Mislim da načelno ne bi bilo ikakvih problema da se i pojaviš...
    ...iako u ovome što kaže Skylark ima neke narodske mudrosti, što bi i ja preporučio.
    Mislim da je katedra odavno svjesna postojanja te zbirke, no i bez nje bi katedra imala motivacije da svaki rok začini novim i osebujnim pitanjima i odgovorima.

Nenužnisuparničarianyone?

Repetitorij

20-10-2010,bubašpara
    ja sam išla na repetitorije kod asist. aras!! bilo je nas par cura i dolazile smo za vrijeme konzultacija u njen kabinet.. tad sam već bila prošla kroz cijelo gradivo,i dosta dobro ga znala, ali mi je svejedno bilo korisno jer ona bi nam pojasnila sve što bi ju pitali, naglašavala nam na što da obratimo malo više pažnje, kakvo bi otprilike pitanje moglo doć u ispit iz tog dijela gradiva... za svaki sljedeći put bi se dogovorili koji dio gradiva treba pripremiti..onda bi nas to propitivala jednu po jednu, ako bi zapeli ona bi nam objašnjavala što i kako dalje... itd... u svakom slučaju, sve pohvale asistentici aras!!

što se tiče repetitorija kod prof dike, koliko znam uvijek su bili u vrijeme konzultacija.. tj četvrtkom oko 11h!! u svakom slučaju, nazovete slavicu i pitate ju.. ona će vam znati reći ima li repetitorija i kad su...

i da, definitivno su korisni... jer gpp je jako težak ispit, a knjiga je grozno napisana, i ima puno stvari koje ćete sami jako teško povezati, neke nećete ni skužiti i samo ćete ih zaobići, a onda kad dođete na pismeni buljit ćete u njega ko tele u šarena vrata.. tako da, ljudi, idite na repetitorije!!! u svakom slučaju, odmoći vam neće!

Literatura

O kakvim skriptama priča katedra kada kaže da "Za discipline ovršno, izvanparnično i stečajno pravo studentima stoje na raspolaganju odgovarajuće skripte." Gdje? Kaj? Šta?

12-10-2011,Malecka
    Izborni predmeti sa pete.

09-05-2010, kelj
    zanemari to.

Knjiga

Postoji li razlika između knjige iz gpp-a koja je isto sedmo izdanje iz studenog 2004. i ove koja je na popisu literature koja je sedmo izdanje iz 2005.?

24-02-2009, bubašpara
    to i mene zanima. imam knjigu iz studenog 2004. na kojoj pise da je 7. izdanje, a ta iz 2005. je isto 7. izdanje. koja oupce moze biti razlika izmedju te 2 knjige?
    jer glupo mi je sad placat 100-ak kn novu knjigu (otprilike toliko kosta s uvezom) kad vec imam ovu.
    a glede te glupe knjizurine- ovako pise na pravo.hr/gpp:

"Triva, Siniša; Dika, Mihajlo, Građansko parnično procesno pravo, Zagreb, 2004.

Glavni izvor znanja za ispit. Konačno je, nakon dugoga čekanja, izišlo novo, sedmo izdanje udžbenika (izdavač su Narodne novine). Time je iz upotrebe izišlo prošlo, šesto izdanje iz 1986. godine. Novi je udžbenik u cijelosti osvježio staro izdanje i uskladio ga s novim propisima.
    Cijena osvježavanja bila su i neka nova poglavlja, koja će se sada trebati učiti, pa i povećanje obujma knjige, koja sada ima gotovo 1000 stranica. Naklada udžbenika je gotovo rasprodana, no novi primjerci očekuju se uskoro u knjižarama. Do daljnjega se se studenti mogu poslužiti primjercima dostupnima u biblioteci Fakulteta ili posudbom od starijih kolega."
    pa bi to valjda znacilo da se moze ucit i po ovom iz (studenog) 2004.
    mislim da je to jedna te ista knjiga, samo sto je ta iz 2004. brzo rasprodana pa su je 2005. opet tiskali. bar sam ja tako skuzila.

26-02-2009,neozbiljno dijete
    nema nikakve razlike između knjiga iz 2004. i 2005.to je samo dotisak, i tiskan je na boljem papiru, ali sadržajno su identični.
    17-10-2011,Rita
    Netko je napisao tu na topicu da je 2005 samo dotisak, jer se 2004 rasprodalo. Ja imam knjigu iz 2004 i počela sam raditi po njoj. Bit je u tome da su oboje sedmo izdanje, dakle, iste su.

17-10-2011,Username
    I ja mislim da su to sadrzajno iste knjige, samo je jedna tiskana na tankom "biblijskom" papiru, a druga na normalnom, pa je dosta deblja...

19-10-2011,bluebear
    tako je. iste su, samo je razlika u kvalitetnijem papiru

Koliko košta knjiga?

17-10-2008,sijft
    u školskoj knjizi traže 630 kn, kod nas 25 % popusta. stvarno zarađuju debelo. još sad zakon moram kupit koji je 229kn

12-11-2008,Cherry Darling
    knjiga ti je oko 450 kn kolko se sjecam..al ono totalni must have :-D i zakon jos kojih 150

13-11-2008,sijft
    knjiga košta s popustom 478 kn mislim u skriptarnici s popustom, a zakon 170 kn sa popustom.

Da li se trebaju učit mala slova?

30-11-2008, totalka
    navodno su mala slova za više od 2..

30-11-2008,Starfish
    :-D :-D dobra, dobra...
    U GPP-u se uče svi formati fontova, nije vam ovo upravna znanost...
    Kalkucijama "šta je za dva" bolje se ne baviti...

24-06-2010, kelj
    neka da, neka ne, skužit ćeš koja kad vidiš pitanja iz skripte.

22-11-2010, SkylarkIshmaelle
    pročitaj - tamo ima nekih dobrih primjera koji će ti pomoć. pogotovo kod nadležnosti.

26-04-2011,lurd
    Treba, zna se pojavit u pitanjima..

16-07-2011,elle
    Da, trebaju ! :/

Zakon

Zašto prof. pita Novelu 2011. ako je službena literatura na stranicama katedre knjiga iz 2005. i ZPP iz 2004. godine?

03-02-2012, georgee
    literatura je najnoviji zpp i knjiga iz 2004.

Je li dovoljan je zpp s početne stranice topica ili trebaju još neke novele iz 2008?

16-07-2010,juventa
    Postoji novela zpp-a iz 2008., skini si zakon s pravokutnika. izmjene su važne, revizija se dosta promijenila tako da obrati paznju kad budesucila iz knjige. prati zakon svakako da vidis sto se promijenilo ili nađi na netu promjene.

19-04-2011,yvonne
    novelu iz 2008 ne smijes zanemariti niposto. Najbolje ti je fotokopirat zpp 2008 s Dikinim komentarom pa ces znat sta se sve izmijenilo i u cemu je knjiga zastarjela

Kod kojih dijelova ima najviše promjena u noveli iz 2008 i koje su najvažnije?

13-05-2011,2Pac
    Za Novelu ukucaj na NN i vidi sta su mijenjali, to ti je 15 min posla. Imas i razne prezentacije na internetu o tim promjenama koje su pripremali suci pa si malo potrazi na googleu, brzo ces pohvatat Novelu.
    Gdje da nađem tu verziju ZPP-a iz 2008., na zakon.hr je već nova verzija?

11-09-2011, dorro
    ovdje: opet ponavljam link koji očito nitko ne doživljava: http://www.pravokutnik.net/zakoni

Kolege... ajd dajte malo povjerenja u taj naš sajt koji svi zajedno stvaramo. Klinci koji su skupljali zakone i vlastoručno pročišćavali zakone su se poprilično potrudili.

Od kud je najbolje skinut ZPP sa ovom zadnjom novelom 2011.?

23-11-2011, stari pokvarenjak
    s pravokutnika, boldane su izmjene 2008. i 2011. pa je ta verzija odlična za učenje

Kako da skinem s pravokutnika zpp s ovom najnovijom izmjenom? Kad kliknem na link ne nudi mi da ga otvorim ili downloadam nego ga otvori sam u nerazumljivom obliku.

16-01-2012,Malecka
    Desni klik - save link as - odaberi gdje ćeš ga spremit i to je to.

Zašto se ovaj zpp razlikuje od onog kojeg nadem na zakon.hr za koji isto pise da je prema noveli iz 2011.? U ovom zpp-u s pravokutnika kao da ima vise toga. Inace je zakon.hr provjeren jer od uvijek skidam od tamo zakone i azurni su po pitanju promjena.

15-11-2011,Malecka
    ako te muči veći broj stranica vjerujem da je razlika u širini proreda.

15-11-2011, Jackos
    Ne, usporedivala sam neke clanke i zpp s pravokutnika ima vise stavaka kod nekih clanaka (npr.cl.172). Samo sam letimicno presla pa sam skuzila, nisam to jos pocela raditi jer tek prikupljam literaturu.

15-11-2011, georgee
    jesi skinula zpp baš plaćeno ili prekopirala?
    jer ono što oni imaju na stranici nije zadnje, samo ono što platiš je zadnja verzija
    edit: gledam i ja sad zakon.hr, njima u članku 172. fali novi stavak koji je dodan novelom 2011.
    dakle, zakon.hr 3,66 naplaćuje loše pročišćenu verziju -.-

Koliko je knjiga usklađena s izmjenama 2011.? Nekih stvari sigurno nema...e pa sad, ima li uopće izmjena u knjizi ili je to sve po 2008.?

22-12-2011, shosanna
    nikako budući da knjiga iz 2004
    izmjene učiš po novelama, skini zakon od croatian angel, tamo su ti boldane izmjene

23-12-2011, tena
    pripazite također i na izmjene ostalih zakona-konkretno, mislim na zakon o sudovima i na ustav..pogotovo kod lekcije 'načelo ustavnosti i zakonitosti'. (npr. sudovi više ne sude na temelju ustava i zakona, već i na temelju međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava). ta mi je lekcija pala na pamet jer znam da sam stvarno puno toga morala u njoj prepravljati tako da si obavezno svaku odredbu u njoj provjerite s trenutno važećim izmjenama.

15-11-2011, georgee
    i zodo se mijenjao

Gdje na stranici faksa piše od kad treba znati novelu iz 2011.?

21-10-2011,Malecka
    Ne piše na stranici, netko je pitao na konzultacijama. Nisu baš ažurni na stranici.
    Za rok u 11.mj novelu 2008, za rok u 2.mj novelu 2011.

Jesu li dovoljni samo knjiga i ispiti, bez zakona?

05-04-2006, tsimic
    knjiga ti prati zakon, tako da ti zakon nije "dodatna" literatura, već popratna. mada se u testovima javljaju neka pitanja čije odgovore možeš pronaći u zakonu, a u knjizi ne. primjerice, u zakonu piše da sud odluku o isključenju javnosti donosi zbog zaštite života stranke - u knjizi to ne piše. ima takvih još par primjera. ali ne puno. testove OBAVEZNO vježbaj.

12-03-2012, tena
    definitivno uči zakon. prije svega zbog izmjena koje su stvarno velike (npr. kompletnu reviziju više nema smisla učiti iz knjige nego samo iz zakona), a s druge strane neki profesori (npr. doc. maganić vole postaviti pitanje u smislu kako točno glasi neka zakonska odredba)

Na stranicama katedre piše da uz knjigu GPP, treba i knjiga ZPP od istih autora - XX. izdanje.Pa me zanima dal da kupim i tu knjigu ili se mogu po zakonu učiti samo običnom, jer pretpostavljam da ova knjiga ima komentar itd. i koje dijelove treba po noveli zakona 08 učiti?

10-10-2010,2Pac
    Ne, nije nužno učiti po tom komentaru zakona. Iako ne može biti štetno.

11-10-2010,tapir_u_magli
    Uglavnom, sto se zakona tiče dovoljan je običan pročišćeni tekst zakona. Nađi pročišćeni tekst zakona u kojem su istaknute novelirane odredbe i to bi trebalo biti to.

20-10-2010, vjecni student
    .....zpp je dovoljan...

11-10-2010,tapir_u_magli
    Mislim da je Zakon o arbitraži korisno naučiti, ili barem pročitati paralelno s arbitražom po knjizi, pogotovo ako idete kod Uzelca na ispit.

Nije velik, ima pedesetak članaka a u bitnome je jasan i daleko kraći od arbitraže po knjizi. Barem u vrijeme kad sam ja bio učio...

Eventualno Zakon o mirenju, ima svega dvadesetak članaka ali to je već u rangu za višu ocjenu. U svakom slučaju bitno je znati kakva se odluka donosi u postupku mirenja i kako. Detalje baš i ne.

Skripte

Jel se ovaj predmet može spremiti po skripti i kojoj?

19-04-2011,yvonne
    Ja bi ti preporucila iz knjigu.

01-11-2011,BaF
    Ne.

01-11-2011,Lore
    Ovaj se predmet ne može ni po udžbeniku spremit, a kamo li po skripti.

01-11-2011,samogledam
    Fantastično. Ali zakon ima prednost pred knjigom na ispitivanju, zar ne? Ne? Šmrc.

01-11-2011,Lore
    I da i ne. U smislu da se ravnaš po zakonu u pitanju zadnjih izmjena i dopuna, da, ali u udžbeniku imaš stvari koje autori trvde usuprot zakonu, pa moraš po njihovom, npr. zakon nema konstrukciju nepostojeće presude, a udžbenik ima, i ako taj dio naučiš samo po zakonu neće ti se priznat.

Po kojoj je skripti najbolje učiti? Pretpostavljam da si moram isprintati ZPP i pitanja ali skripta me muči.

11-07-2011,BaF
    pretpostavljam da bi ti zpp trebao za ovaj ispit, da.
    relativno suvisao mehanizam je da se paralelno prolazi poglavlje u knjizi i isto poglavlje iz zbirke pitanja, jedno 2 ili 3 puta cijelo gradivo. ovo traje.
    tek onda (ili nakon svake lekcije i njenih pitanja) možeš dohvatiti skriptu, direktno učenje iz nje će te koštati padova i nitko SAMO iz njih ne uči. nisu pogodne za reprodukciju koja se traži na pismenom (usmeni je druga priča)
    u zadnjoj fazi se uzimaju testovi unatrag par godina (ne zbirka više), po mogućnosti poslagani po sastavljačima da znaš šta te čeka na kojem roku.

Jel se isplati učiti po onoj skripti s pravokutnika od 170-ak stranica?

03-10-2007, dorro
    Ajmo ovako: za usmeni ti je skripta dovoljna.
    Za pismeni ti nekad ni knjiga ne pomaže.

The Knjiga je sranje, a najgenijalnije su one brojke koje skacu po stranicama - aha, prosjecan student prava ima ispod stola presude VSRH-a zadnjih 15ak godina pa si lista kad mu je dosadno... :roll:

Kombinacija skripte i ispitnih pitanja nije ni rijetka ni neuspjesna kod ljudi koji polazu ispit. Ne zelim nikome savjetovati kako da uci, mislim da i samo možete skužiti koja metoda je bolja, uostalom znate kako pismeni i usmeni izgledaju...

04-10-2007, dorro
    skripta i nije toliko losa,ali ima nekih nedostataka i nepravilnosti,pa bi ipak bilo dobro uciti i iz knjige i drugih izvora.knjigu i zakon bar procitati,i obavezno za pismeni prolaziti pitanja,jer samo tako mozes uociti "cake" koje nam dragi profesori podmecu na pismenima

04-10-2007, fat drummer
    eto, sama si si dala odgovor... problem ce ti biti ako dodes kod uzelca i njega krene živo interesirat neki zakučastiji aspekt paricijskog roka, no možda te sreća posluži

04-10-2007, dorro
    Da, a svi vrli čitatelji čitaju (i pamte) takve stvari i inače, kroz svih 976 stranica?
    Ako te krene pitati takve detalje, nema ti spasa.

Skrita ima najvažnije dijelove knjige, i možda ćeš prije pohvatati tijek postupka i početi povezivati s ostalim institutima nego da kreneš isčitavati knjigu pa zapneš na nekoj fusnoti ili Poznićevom stajalištu :roll:

04-10-2007, brijah
    meni je skripta super. jako je dobro napravljena, a ako nekome nesto nije bas jasno, dobro je tu lekciju procitati u knjizi i nadopuniti si.

moja preporuka je nauciti lekciju po lekciju iz knjige, i cim se zavrsi taj dio, to proci po onoj skripti sa pitanjima. mislim da je to super nacin. ja sam tako bez problema prosla na roku od uzelca kad su zbilja bila katastrofa teska pitanja.

a za usmeni; ko i za svaki drugi. nabaviti pitanja koja svaki profesor preferira, i malo nadopuniti ako treba.
    ugl, svima preporucam tu skriptu, preglednija je od knjige koja je...ma i sami znate kakva

Da li je za ponavljanje bolja skripta ''gppblasi'' ili ''gppskriptaalena'' ?

27-12-2007, fat drummer
    skripta alen a je fakat nova, stavio sam ju valjda prije božića... opširna je, ali kao što autor u diklejmeru kaže možda ima grešaka

Navodno postoji neka skripta sa dikinim pitanjima sa usmenog (kako ista priča veli-različitim od onih na netu)

15-03-2008, creative
    Ja sam polozila ovaj ispit kod Dike i moj savjet ti je da se ne zezas s nikakvim skriptama jer ako uspijes proc pismeni nemoj zeznut sansu da to i polozis na usmenom...Ja mislim da je prof Dika super sto trazi fakat najbitnije stvari ali moj savjet je onda da tih 70 ak pitanja koje on pita fakat naucite iz knjige a ne po skriptama...Nema toga tako puno a i lako se snaci po knjizi po tim pitanjima...Ja sam ucila po knjizi i usmeni je nakon pismenog fakat macji kasalj...

15-03-2008, blue bear
    Ta pitanja postoje, to su ti pitanja koja prof. pita kad osoba na usmenom ništa ne zna ili jako slabo zna, ako odgovoriš dobro na njih dobiješ 2

Koja skripta je najbolja? Čitala sam da se mogu i kombinirati ona od 119 str sa onom od 282 str, i zakon naravno i neizostavni testovi.

21-02-2012, samogledam
    skripta od 282str je rađena po udžbeniku, znači, obrađuje stanje iz novele 2003. Iz nje slobodno izbaci djelove o posebnim postupcima i radi ih po zakonu. Arbitraža i mirenje je također preopširno napisano.

Uči li netko po ovoj zadnjoj skripti što je stavljena u skriptarnici? Može li se po njoj, čini mi se ok, iako 277 str nekako zvuči malo?

28-12-2010,Mihaela88
    evo procitala sam je jednom cisto da vidim kakva je. mislim da se pismeni mozeproc po tome ako se uce ona pitanja, ali nekako mi se ciniprestura za usmeni. bilo bi lijepo proc po tome i sigurno ce nekome uspjet, ali mislim da je to kockanje.

Koja vam je skripta najbolja za učenje/ponavljanje gpp-a? 3 su u skriptarnici.

19-01-2010,bubašpara
    učila sam po "blasi" do troškova.. i neke stvari sam nadopunjavala, ali kasnije kad sam već prošla gradivo i išla ga ponavljati skužila sam da su te stvari što sam dodavala uglavnom neki nebitni detalji.. inače skripta je dosta opširna, ali ko i svaka druga ima greškica, mada vrlo malo.. negdi fali "ne", ili piše "može" umjesto "mora".. tako da, ako ti nešto zvuči nelogično provjeriš u knjizi.. od troškova pa dalje sam išla po onoj "revolucionarnoj skripti".. i ta je dobra, ali malo štura pa je poželjno imati knjigu uz nju..
    onako, kombiniram..

19-01-2010, Runing away
    Meni se blasi čini štura. Valjda subjektivan dojam.

05-10-2010,vjecni student
    .....ja sam ucila po ovoj gppskriptaalena.doc....i ako se mene pita sadrzi sve sto je potrebno...mana je jedino to...sto dostavu i reviziju moras po zakonu...zbog novele 2008....

Zbirka

Ti testovi od par godina unatrag se mogu skinut i sa stranica katedre a i tu sa pravokutnika na prvoj stranici, ali sto je sad ta zbirka pitanja? Jel se to isto ima za skinut ili kruzi na faxu ili se to odnosi na ova pitanja isto sa prve stranice topica gdje su razvrstana po profesorima?

12-07-2011,2Pac
    Zbirku pitanja sam dobio od kolege, ali ako se dobro sjećam ima je u Zomi.
    Po testovima sa stranice katedre radi na kraju jer su to njihovi odgovori tako da ti je to najpouzdanija provjera znanja neposredno prije ispita, po tim testovima ćeš vidjet koliko ćeš otprilike bodova dobit na pismenom (meni se u bod potrefilo), tako da nemoj potratit ove testove rješavajući ih prije nego si obradila sve ostalo.
    Ovo što je razvrstano po profama su pitanja sa usmenog.

12-07-2011,BaF
    Zbirku po kopiraonama, testovi su u prvom postu i po topicu (gle gore). Kao sto ti 2pac veli, testove zadnja dva tjedna (10 dana, kolkoces imat), jer oni sadrze cijelo gradivo. Skinite i latinske mudrosti iz skriptarnice, to je uvijek jedno pitanje i ne preskacite nikako (skripte included) nadleznost, tuzbu, tuzenika, kumulacije, presude i pravne lijekove.

Kakva je to zbirka pitanja na koju se svi referiraju? Jel to ova iz skriptarnice ili postoji još neka kaj kruži u fizičkom obliku?

20-01-2010,megi555
    dakle, ovako... ovo kaj imaš u skriptarnici- http://www.pravokutnik.net/skripta/g...nja-s-pismenog , su ti skupljani ispiti sa svih rokova od 2004. do danas. a u listi pitanja ( 200 strana samih pitanja) su raspoređena pitanja po poglavljima. dakle, razlika je u tome što su u listi raspoređena po poglavljima, što ti puno olakšava učenje.
    s tim da među skupljenim ispitima ima par pitanja koja nisu spomenuta u listi.
    sve u svemu, lista pitanja je must have ako hoćeš proć pismeni, a i ove ispite je pametno prolistat, da vidiš princip.

23-02-2012, shosanna
    imaš u zomi, oko 40ak kn

Glede pitanja, kad sam napisao pitanja u digitalnom obliku, mislio sam na kompletnu zbirku pitanja. Netko ju je napisao na kompjutoru i morala bi postojati.... ovi ispravci su ok i sigurno ce pomoci, ali nemamo svi zaokruzene iste odgovore na pojedina pitanja, tako da u biti dolazimo u situaciju da citav niz pitanja, koja nisu spomenuta u ovom ispravku, isto tako mogu biti netocna, iako su bila tocna onome tko je radio ispravak pa ih nije navodio! Pa eto, ako netko ima kompletnu zbirku, bio bih jako zahvalan da mi posalje!

30-01-2010,megi555
    ne znam dal imaš naslovnu stranicu liste pitanja, ali ona je napravljena 2005. tak da, tko ju je radio, već je odavno završio faks... a već dugo ta lista ide po kopiraonama, i tak ju ljudi nabavljaju, tak da sumnjam da ćeš ju nać kod nekog na kompu...
    što se tiče ispravka odgovora s prve strane topika, on je isto napravljen davno, u međuvremenu je i izmjena 2008. bila, tak da...

30-01-2010,malimrav85
    Nema liste u digitalnom obliku. Radi se na tome ali nije to ni brzo ni lako ali biti će.
    Lista ti je prije 2003. jer su rukom, barem meni, ispravljane izmjene.
    Last edited by michael clayton; 05-05-2012 at 11:52.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Default Re: IV. Građansko Procesno Pravo

Fun Trivia

12-07-2005, leonisa
    sad sam malo surfala po legalisu i gledala pitanja iz gpp-a na pravosudnom.
    covjece, laksa su nego na faxu!

17-01-2007, Skylark Ishmaelle
    Sad sam se sjetila onog jednog vica (priče) o studentu prava koji je godinama studirao u gradu daleko od rodnoga doma. Jednom prilikom kad je došao kući za blagdane tražio je oca da mu da malo novaca kako bi mogao prezivjeti u skupom gradu gdje je studirao. Naime, zalio se kako mu je tesko, kako nema od cega zivjeti, kako ne moze uciti i skoncentrirati se na faks. Otac ga je saslusao, i rekao mu da ce vidjeti kad skupi para da mu nesto posalje. Krišom je sinu u jednu knjigu stavio 100-500eura.
    Sin je otputovao i javio se za par dana i pitao oca kad će mu poslati pare. Otac je rekao da bude strpljiv, samo da uci i da ce se pare pojaviti. Sin se i dalje nastavio javljati i kukati kako nema vise ni novaca za biljeznice i olovke koje mu trebaju dok uci. I stalno tako dok otac nije odustao i rekao: da si samo knjigu otvorio nasao bi u njoj novce.

24-06-2008, dorro
    Dika sastavi nam normalan ispit,daj nam da zivimo u miru.AMEN
    zapravo s Dikom isto ima problema... čovjek napravi jednostavna pitanja a kako su svi već ludi od tih zeznutih pitanja cijelo vrijeme misle da se opet radi o nekoj zamci :smt005 :smt005 :smt005
    i onda opet krivo zaokružuju jer je kao "prejednostavno da bi bilo točno" :shock:

nije nam potrebno smanjivanje bodovnog praga nego pismeni kakvi su bili PRIJE ovih njegovih ludorija... budala
    daj ne zazivaj vraga, ne znaš kako je kad Jasnica krene u akciju s dvostrukim negacijama.. :oops:
    i kao vrhunac, nakon što podijeli testove uvijek zamoli studente da "ne pričaju ni sa kime, osobito ne sami sa sobom" :smt044 :smt044

kada sam ja polagala bilo je još u igri cimanje da te navuku da zaokružiš odgovor gdje je pisalo "sud će napraviti...", a zapravo točno glasi "sud može..."
    danas mi frend kaže da je to stara fora koju su već svi skužili pa to više ne stavljaju u test :-D :-D

ljudi, samo vi to riješite i sve će biti ok

14-02-2010, vuffek
    exlegens: „Maganićka, poznatija kao "Wicked Witch of the East", je nekadašnja profesorica GPP-a iz Osijeka. Budući da je postotak prolaznosti kod nje redovito bio cca 5 %, povodom njenog odlaska su studenti priređivali višednevna slavlja popraćena vatrometom, a prosječno vrijeme studiranja se smanjilo za par godina.

možda pomoću nje Zelchi djeluje i iz ilegale

sretno svima sutra, repetitio est mater studiorum, da i latinske treba ponoviti.
    bez panike, prigodno uz zimske OI, idemo na glavu

kak u zadnje vrijeme googlam sve nejasnoće koje mi ni zakon ne može razjasniti, ako ona sastavlja taj test, onda je paricijski rok procesnopravni, ako ne, tko ih seksa. da, uglavnom nakon googlanja nje, imam osjećaj da je kao josipovićka, majstorica svog zanata, kao stvorena za ovu katedru, ratura njemački, što znači da je pedantna i uporna i neće odustat dok ne čuje što želi, hm, i da, ako ljudi bježe zbg nepoloženog gpp iz osjeka u split, onda, rekoh, idealno se uklapa na tmt3, gdje se većina freakova (izuzev mp katedre) nalazi. ovo su samo moja nagađanja i opservacije temeljem googlanja :P
    sad kad sam si dala oduška vraćam se ponavljanju.

30-05-2011, Lore
    Inače, pismeni je prošlo 11 ljudi.
    Kako je uvijek dovitljivi prof. Uzelac primjetio, u prolaznosti "nema devijacija". Ahaha. Šašavko jedan.

30-05-2011, 2Pac
    'Tek se zagrijavamo za ozbiljni ljetni rok.' :lol:
    Bas me zanima jel Uzelac misli na studente ili katedru.

13-02-2012, samogledam
    Dodati u prvi post: Ženske moraju imati takvu frizuru koja im otkriva uši, zbog buba.

Less Funny Trivia

10-03-2008, noname
    uzasan ispit, ovo je uvjerljivo najtezi pismeni ispit koji sam ikada vidjela, ne znam kakvog smisla uopce ovo ima??? da sa snizenim bodovnim pragom PISMENI prođe 10% ljudi, a kamoli usmeni koliko ce ih proci.. stvarno sam jako razcarana, (biti ću fair)kako svojim neznanjem, ali tako i nerazumijevanjem profesora.. uzelac je 10 puta danas ponovio da je ovo izvanredni rok, kao da se čudi da nas se toliko usudilo pojaviti na ovakvom roku, ne razumijem takvo ponašanje jednog profesora...odvratan pismeni

12-03-2008, nemampojma
    U potpunosti se slažem s ocjenom noname o ovom težini ovog roka! Užasno, kao da je sadist taj profesor koji je sastavljao pismeni, svi znamo koji... Ovakav rok stvarno nema smisla, prolaznost na pismenom 12%, čija je to sramota, profesora ili nas studenata??!

09-02-2010, malimrav85
    mah, sve više imam dojam da se previše bavimo nekim iznimkama iznimaka umjesto da učimo ono osnovno tj. ne te neke teoretske rasprave
    nisam ovak nikad nervozan bio zbog ispita, neka pitanja me tak izbace iz takta da knjigu i zpp po sobi bacam kad vidim da neko sjedne i ide sastavljat pitanje baš tako da krivo zaokružiš. vidi se točno da je neko razmišljao kako zajebat studenta....
    pa koji je cilj toga? bolje znanje? čega? šteta kaj se to radi o vjerojatno najvažnijeg predmeta na faksu... kome će trebat 19 primjera za izberivu nadležnost?

11-06-2010, jay low
    prag je snizen na 17 bod.zasto se to nije saznalo kod citanja rez neg katedra mudro suti? dalje, i 1 pit je krivo ispravljeno.tak da oni su imali 16 bod a doticno pit im greskom nije priznato a napisali su tocno, su popusili eventualni prolaz.
    toliko o predmetu građansko procesno pravo.

13-06-2010, nino
    Smatram da katedra za gpp maliciozno sastavlja pismene testove i kao da se natječu tko će sastaviti teži ispit. Kao prvo težina ispita nije primjerena kao što i pokazuju rezultati na istima. Drugo, broj bodova za prolaz je postavljen previsoko. Smatram da bi 16 bodova trebalo biti sasvim dovoljno za prolaz. To su napravili zbog toga kako bi imali po roku otprilike 20-ak studenata, tj. da bi smajili broj ljudi koji dođu na usmeni. Treće, mogu zadržati taj svoj prag od 18 bodova ali bi onda trebalo korigirati težinu ispita. Zašto sam se odlučio za ovaj post? Zato što znam da profesori redovito iščitavaju studetske reakcije na ovom forumu pa da im skrenem pažju na to. Zadnja stvar koja me smeta kod ovog ispita je usmeni. Prođem pismeni, pozitivno riješim esej i onda padnem usmeni. Zašto? Zato što se prof ne mogu dogovoriti sami sa sobom što je točno. Tipa u knjizi piše jedno a prof kaže sasvim drugo. To vrijedi i za ispravak pismenog. Kostantno se događa, pa tako i na zadjem roku da se pismeni krivo ispravi. Kako je to moguće? Predlažem da se na razini katedre profesori dogovore o točnim odgovorima prilikom sastavljanja testa kako se ne bi ponavljale scene sa prvog roka u 6 mjesecu. Za kraj, gpp je dovoljno težak ispit tako da nam ga ne trebate još više otežavat preteškim pismenima, njihovim pogrešnim ispravljanjem etc. Još par napomena. Knjiga je iz 2005 godine što znači da nema novele 2008 g u njoj a to ima značajne reperkusije na gradivo pogotovo na reviziju, koja je bitno izmjenjena. Na to treba obratiti pozornost pri spremanju ispita.

Čitajte topic!

11-02-2011, Tony Montana
    Konkretno, ja sam ovaj ispit položio uz veliku zahvalnost ovom topicu i ljudima koji su u njemu strpljivo odgovarali. Ne želim spominjati poimence, ali s obzirom da sam ga pročitao od prve stranice, posebno veliko hvala Dorro i Skylark Ishmaelle, jer su na mnogo stvari odgovorile i to više puta. Štoviše, ovaj topic je must have za svakog tko sprema ovaj ispit, jer jako puno se nauči čitajući ga i ima jako puno stvari na koje samostalno nikada ne bih obratio pozornost. Čitajući ovaj topic dobio sam A-HA moment paljenja lampice tako da preporučam svakome u najmanju ruku search opciju prije nego postave neko pitanje.

Savjet za kraj

10-03-2007, Skylark Ishmaelle
    Kada vam opadne moral, pa mislite da ste glupi i da ne možete nikada položiti ovaj ispit: niste glupi, zaista.
    Ovaj predmet JEST težak, i ispit JEST težak.
    Nemojte stoga sami sebe tupiti oko toga da niste dovoljno dobri da bi položili. Jeste. Možete.
    Samo treba puno, puno, puno raditi.

Topic očišćen.
    michael clayton 5.5.2012.
    Last edited by michael clayton; 05-05-2012 at 12:20.

Mlada nada foruma winnie's Avatar

Quote Originally Posted by Ravena View Post
    tko bi po rotaciji trebao sastavljat iduci rok?
    po rotaciji garašić

Početnik na forumu

Ljudi, poslala sam mail prof. Maganić u vezi repetitorija u ljetnom semestru i odgovorila mi je da zbog brojnih obaveza nije u mogućnosti organizirati repetitorij.
    Eto, baš šteta...

Mlada nada foruma Pmarinela's Avatar

kolege, gdje se u knjizi nalaze primjeri? to su samo sitna slova ili ih ima i u tekstu?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Pmarinela View Post
    kolege, gdje se u knjizi nalaze primjeri? to su samo sitna slova ili ih ima i u tekstu?
    u pravilu u sitnim slovima..

u redu, hvala ) koliko su bitni ovi posebni postupci? tj da li ima puno pitanja iz njih u ispitu? i da li postoji neko pravilo da se iz određenih poglavlja pojavljuje veći broj pitanja?

Početnik na forumu

ajd ako mi može netko objasnit ovo bila bih zahvalna. dakle, pitanje iz liste pitanja glasi
    Sud će po službenoj dužnosti u svakom stadiju postupka paziti postoje li okolnosti zbog kojih bi umjesto njega u postupku trebalo odlučivati: a) upravno tijelo , b) arbitražni sud u RH, c) strani arbitražni sud, d) inozemni sud, e) sud druge vrste (sud opće n,trgovački ili dr.sud), f) drugi sud iste vrste i istog ranga (mjesna nadležnost)

-zaokruženi su odgovori A, D, E. jasno mi je sve osim odgovora pod E.. jel nije da ostaje nadležan sud koji je bio i u vrijeme podnošenja tužbe i ako bi zbog tih promjena bio nadležan drugi sud iste vrste ili SUD DRUGE VRSTE, ako zakonom nije izrijekom drugačije određeno. i sud se može proglasiti stvarno nenadležnim najkasnije na pripremnom ročištu itd.dakle ne u svakom stadiju postupka..
    Pa sad, jel to krivo zaokruženo ili je možda odgovor takav zbog onog st.4. čl.17, gdje iznimno stoji da se nakon pripremnog ročišta i upuštanja tuženika u raspravljanje glavne stvari sud može proglasiti stvarno nenadležnim za predmete iz nadležnosti suda druge vrste samo kada je to zakonom izrijekom određeno.??

getanin mali shosanna's Avatar

krivo je odgovoreno.. na mnogo mjesta u zbirci ima netočnih odgovora..
    @pmarinela: posebni postupci su dosta bitni.. ostavi ih za kraj učenja, jer će ti brzo sjesti.. osobito obrati pažnju na njihove izmjene novelama, na drugom roku u 2.om mjesecu bilo je mislim 5 pitanja iz njih..
    nema pravila što dolazi više, što manje, ovisi od roka i sastavljača..
    Nemoj mi se purdit

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by shosanna View Post
    krivo je odgovoreno.. na mnogo mjesta u zbirci ima netočnih odgovora..
    @pmarinela: posebni postupci su dosta bitni.. ostavi ih za kraj učenja, jer će ti brzo sjesti.. osobito obrati pažnju na njihove izmjene novelama, na drugom roku u 2.om mjesecu bilo je mislim 5 pitanja iz njih..
    nema pravila što dolazi više, što manje, ovisi od roka i sastavljača..
    a to je provjereno i sigurno da je krivo? meni je kraj tog neki plusić kopiran. to bi značilo da je par pitanja nakon tog isto krivo gdje je zaokruženo da pravilo o ustaljivanju nadležnosti ne djeluje ako promijenjene okolonosti utječu na zasnivanje nadležnosti : d) redovnog suda druge vrste ?
    to nema veze s onom iznimkom glede perpetuatio fori? HVALA

kolege, ja sam skroz neupućena kaj se tiče ovog pismenog... tko ga sad sastavlja? tko sastavlja 'normalnije' ispite??

Mlad, sumnjiv i nedokazan dodo's Avatar

Quote Originally Posted by Pmarinela View Post
    kolege, ja sam skroz neupućena kaj se tiče ovog pismenog... tko ga sad sastavlja? tko sastavlja 'normalnije' ispite??
    navodno da jasnica.

jasnica.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

a slijedeći?kako ide inače ta rotacija?

getanin mali shosanna's Avatar

sljedeći je uzelac. sedmi mjesec maganić... navodno...
    Nemoj mi se purdit

+ Reply to Thread