bok svima
zanima me jeli moguce na pravu upisati dodatne kolegije s više godine, i tako u godini položiti preko 60 ectsa? postoji li neko ograničenje u vezi s time? hvala![]()
bok svima
zanima me jeli moguce na pravu upisati dodatne kolegije s više godine, i tako u godini položiti preko 60 ectsa? postoji li neko ograničenje u vezi s time? hvala![]()
Lol mislim da ne. Al mislim da ti je to ispita što možeš upisati sasvim dovoljno da se zabaviš za cijelu godinu![]()
Nije. Neki fakulteti to nude (neću ni spominjat kakvo je stanje vani!!), al eto naši nisu našli za shodno da onima koji mogu, omoguće da završe što ranije.
Možeš jedino temeljem prosjeka polagat predmet prije nego si ga odslušao (a nakon što si ga upisao), al to se opet svodi na to da ne možeš upisat više od 60 ectsa po godini.
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
malecka i winnie, thnx na odgovorima
nadam se da vas nece smetati ako zagnjavim s jos par pitanja. zapravo me prvenstveno zanima internacionalna buducnost nekog tko je zavrsio nase pravo.ima li ljudi koji zavrse fax i odlaze na LLM u ameriku? jel se isplati studirati ako je nekom glavni cilj raditi u americi nakon faxa, ili to stvara probleme s obzirom na posebnost pravnog sustava svake zemlje?
toliko od mene, pozdrav![]()
a je ti pitanje, buraz.
naravno da ima, kao što ima i ima ljudi koji idu trenirati konje u englesku.
jel se isplati studirati? generalno? pravo? pravo u zagrebu? pravo u americi? ići na LLM?jel se isplati studirati ako je nekom glavni cilj raditi u americi nakon faxa, ili to stvara probleme s obzirom na posebnost pravnog sustava svake zemlje?
google is your friend for a start.
vjeruj mi, i previse googlam.ali ovaj forum je idealan za insider info kojeg nema na google-u.
vjerojatno sam lose formulirao pitanje. u kojoj mjeri završeni pravni fakultet u zagrebu omogucuje nastavak karijere u inozemstvu? koji postotak studenata se odluci na tako nesto? ima li (osim recimo josipovica) internacionalno poznatih profesora cije pismo preporuke ima znacajnu tezinu? stvar je u tome da studiram nesto tehnicki i ide mi super, no pravo mi je "dream comes true". ako cu napustiti nesto sto mi dobro ide ne zelim se kajati poslije..
dobro, makar ovaj post nije za ovu temu & ovaj podforum al ajd, prebacit ćemo ga kasnije.
završeni pravni faks u zagrebu te osposobljava za rad u hrvatskoj. u kojoj mjeri to radi je diskutabilno jer si notorni kreten kad tek počneš raditi, ali je generalna ideja da znaš razliku između općinskog i županijskog suda (ne nužno i njihove adrese), tužbe i žalbe, suca i portira.
nakon našeg faksa stječeš titulu mag.iur. i možeš ići studirati van, pa i u ameriku. ljudi koji ovo izvađaju idu tamo na LLM, koji je američka verzija magisterija (uglavnom za strane studente, ali idu i ameri na njega) i traje (osim iznimno za pojedine programe) jednu godinu.
ameri generalno prolaze sustav "high school - college/undergraduate (pre-law ili nešto sasvim deseto, nebitno) - law school/graduate (3 godine)". nakon završenog prava su tzv. JDs, juris doctori, a tokom faksa se vrlo vrlo kompetitivno čupaju za internshipe, objave po law reviewima, ljetne škole/prakse i tako to da si povećaju zapošljivost (ne pričam o ivy league faksevima trenutno, oni su kategorija za sebe). nakon toga traže posao jednako očajno kao i mi, and if they're lucky, idu na bar exam i trče za kolima hitne pomoći to make a living.
mi hrvati koji odemo tamo na LLM uglavnom biramo specijalističke LLMove nakon svog faksa (commercial law, tax law, international law itd.). neke law schools imaju već zadane specijalističke programe, neke ti daju popis of 89 svih predmeta pa sam slažeš svoj program i sjediš na predavanjima s JDevima to be, radiš isto što i oni. dobivaš još jednu master titulu po svršetku te avanture.
vezano uz tvoje drugo pitanje i zapošljavanje tamo - uz kombinaciju naše domaće diplome i njihovog LLMa smo eligible za polaganje bar exama u americi, ali s ovim oprezno jer to ovisi o propisima određenih saveznih država - neke traže JD program. kolko se sjećam po pričama svog američanskog kruga, state of NY je european friendly po ovom pitanju.
ovo radi mali broj naših studenata jer je studiranje vani/konkretno amerika skupo. cijene LLMa u SADu se kreću od 30 do 50+ tisuća dolara, pa tamo ide ekipa koja
a. upadne na dobra sveučilišta (polažu se testovi, admissions počinju godinu dana prije), inače baš i nema smisla bacat lovu i selit tako daleko
b. nabavi stipendiju/strica u njemačkoj
pisma naših profesora imaju težinu i tretiraju se kao jedan od kriterija prijave, kao i preporuke bilo kojeg drugog profesora bilo koje druge zemlje. od josipovića preporuku dobit nećeš, doduše, a i nije bitno koliko su "internacionalno poznati" u onom kontekstu u kojem mi se čini da ti to spominješ.
glede tvog zadnjeg lajna i generalne ideje vodilje... možda bi bilo dobro da stvari staviš u realnu perpektivu i okaniš se velikog idealizma.
prvo, iz mog iskustva, svatko tko veli da mu je pravo "dream come true" uglavnom nema blage veze ni o pravu, ni o pravnoj struci, ni o pravnom studiju. počesto brkaju termin s pravdom i velikim retoričkim bljeskovima u sudnici, jelte.
drugo, tvoje traženje garancije nekajanja na guglu i pravokutniku je simpatično, ali potpuno promašeno i besmisleno. ne može ti nitko garantirati da se "nećeš kajati" - jer, hej, blagog pojma nemam kakvi su ti kapaciteti, interesi dalje od načelnog nivoa, sposobnosti, jezične vještine, mentalno stanje i slično - a i kajanje u kontekstu ovog foruma ima vrlo različita naličja. jedno je kajanje nakon 16 sati sjedenja nad upravnom znanosti, a drugo je kajanje nakon promocije.
treće, malo je glupo bacati x godina studiranja tehničkog faksa koji ti ide super zbog američkog sna - o kojem, budimo realni, pritom ne znaš apsolutno ništa.
whoah, awesome odgovor.nisam idealist, studiram fiziku (
) i ide super al postaje sve dosadnije. no u pravu si kad kazes da ne znam kako pravo (pun not intended) u praksi izgleda. doduse jako mi se svidjaju stvari poput moot court competitiona, debate itd.
ne bih bacio, izdrzao bih barem do BSc. nije da sam djetinjast, jednostavno se zelim okusati u pravu. mislis li da bi mi odlazak na par predavanja na pravu (ako je ulaz slobodan) stvorilo ok sliku fakulteta?treće, malo je glupo bacati x godina studiranja tehničkog faksa koji ti ide super zbog američkog sna
Predavanja na svim državnim fakultetima su javna, tako da slobodno navratiš.
Radije pogledaj koju knjigu, jer realno ona ce ti bit najbolji prijatelj, a na predavanja neces ic kao 99% studenata. Imas ih sve u nsbu na trecem katu.
Bookmarks