+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 30 of 63

Thread: I. Nacionalna Povijest

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Nacionalna Povijest

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/phpd

LITERATURA:
    http://www.pravo.hr/PHPD/o_predmetu/literatura

ISPITIVAČI:
    Prof. dr. sc. Dalibor Čepulo - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 33/I.) dalibor.cepulo@pravo.hr
    Doc. dr. sc. Mirela Krešić - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 35/I.), mkresic2002@yahoo.com

ASISTENTI: (asistent Kosnica i asistentica Pastović dobili pravo ispitivanja od lipnja 2011.)
    Ivan Kosnica - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 41/II.) ikosnica@net.hr
    Dunja Pastović - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 12a, prizemno) dpastovic@yahoo.com
    Filip Hameršak - konzultacije četvrtkom od 15 sati (ĆM 4, soba 12a, prizemno) filip.hamersak@pravo.hr

ISPIT:
    Kolokvirati mogu samo seminaristi. Ispit se sastoji od 7 pitanja od kojih se svako boduje sa maksimalno 2 boda. Potrebno je skupit 7 bodova od 14 za prolaz. Koristite pitanja iz skriptarnice jer se ponavljaju, a prelistajte topic kako biste saznali kako odgovarati na pitanja na pismenom.

Student kojega je određeni nastavnik na usmenom ispitu negativno ocijenio ima pravo sljedeći put polagati ispit pred drugim nastavnikom iste katedre ako na katedri ima dva ili više nastavnika ovlaštenih za izvođenje nastave i održavanje ispita. Više na http://www.pravokutnik.net/forum/sho...l=1#post390247

ROKOVI 2011./2012.

07.11.2011.
    30.01.2012.
    13.02.2012.
    16.04.2012.
    04.06.2012.
    18.06.2012.
    02.07.2012.
    03.09.2012.
    17.09.2012.

PRIJAVA ISPITA:
    Ispit se prijavljuje preko studomata.

LINKOVI IZ SKRIPTARNICE:
    Pitanja za pismeni iz Čepulove knjige
    Pitanja za pismeni iz knjige Engesfeld

PITANJA S PISMENIH ISPITA I KOLOKVIJA, DOJMOVI S USMENIH (SVAKI ISPITIVAČ U SVOM DOKUMENTU), DOJMOVI S KOMISIJE
    Attached Files Attached Files
    Last edited by brinettica; 21-02-2012 at 19:18.

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Default Re: I. Nacionalna Povijest

Moramo li se za slušanje ispita posebno najaviti ili se možemo samo pojaviti kad je ispit pa pitati ispitivača za slušanje?
    dođeš tamo u vrijeme ispita i kad profesor prozove ove za odgovarat, pitaš dal možeš doć slušat. ne trebaš se posebno najavljivat.

Koliko su korisni ovi repetitoriji iz nacije?
    Meni su u prvom semestru bili vrlo korisni, mislim da od 7 pitanja koja su na kolokviju 6 ih se spomene u repetitoriju. Ako naučiš sve ono što vam na repetitoriju označe kao bitno, nema šanse da padneš kolokvij. Moja preporuka je da na ponavljannja iz nacije obavezno idete.

Koliko su vazne same godine u ovom ispitu jer vidim da ih knjiga ima previse. Jel se inzistira bas na njima ili?
    A gle, naravno da je za neke najvažnije stvari jako bitno znat godine, ali da ih katedra nešto jako strogo traži, to nikako. Prof. Čepulo na uvodnim predavanjima uvijek naglašava kako je puno bitnije da se dobro nauči i razumije samo gradivo, nego da znaš sve moguće godine. Isto ti mogu potvrdit i kod asistentice Krešić, sigurno te neće rušit ako za nešto nećeš znat točan datum ili godinu. Naravno, morao bi to znat za presudne događaje, a kod procesa osamostaljivanja Hrvatske je jako bitno znat i točne datume, to svakako moraš naučit. Kad su ostale nešto sporednije stvari u pitanju, godine nisu toliko bitne koliko je bitno da znaš konkretne činjenice - ukratko povijesni okvir, društveno-političko uređenje i pravne institute.

Jel ima velike razlike između knjige "Povijest hrvatske države i prava" iz 1999. i 2002. godine'?? koja vam se čini lakša, bolje pisana?? koja vam je bolja općenito???
    Pa knjiga iz 2002. je nešto jako malo izmijenjena u odnosu na onu iz 1999., ali ta razlika nije toliko drastična da je jedna lakša ili bolje pisana od druge...

Student kojega je određeni nastavnik na usmenom ispitu negativno ocijenio ima pravo sljedeći put polagati ispit pred drugim nastavnikom iste katedre ako na katedri ima dva ili više nastavnika ovlaštenih za izvođenje nastave i održavanje ispita. Više na http://www.pravokutnik.net/forum/sho...l=1#post390247

Koliko tjedana otprilike treba za spremiti ispit?
    3-4 tjedna, iako su neki naučili i za manje, a nekima naravno treba i više. dosta je individualno, uostalom kao i na većini ispita.

Na stranicama katedre pišu stranice koje ne treba učiti, piše za izdanje od 2002...a ja imam 2006.,pretpostavljam da te izbačene stranice vrijede za 2002.i svako kasnije izdanje,znači i 2006.?
    Pa knjiga se,koliko ja znam,nije mijenjala. dakle,vrijedi i za kasnija izdanja. Inače bi valjda napisali kakvu napomenu.

Što ne treba učiti?
    http://www.pravo.hr/PHPD/o_predmetu/literatura
    Također, pogledati privitke s pitanjima i privitak objasnjenja_i_odgovori kako biste dobili uvid u to što se češće/rjeđe pojavljuje u ispitu.

Koliko dana nakon pismenog su obicno usmeni na ovoj katedri?
    Usmeni počinju već idući dan, odmah nakon objave rezultata.
    Last edited by zgmetropola; 15-10-2011 at 21:28.

Moderator Moderator brinettica's Avatar

Tema je očišćena i restrukturirana.

Stari privici su ažurirani.

Privitak nacija_objasnjenja_i_odgovori sadrži sva prikupljenja pojašnjenja gradiva sa topica, kao i odgovore na sva pitanja vezana za gradivo ikad ovdje postavljena. S obzirom da je tema potpuno prazna, prije postavljanja bilo kakvog pitanja, pretražite taj dokument (jednostavno sa ctrl + f).

Također privitak s pitanjima sadrži isključivo prikupljena pitanja sa ispitnih rokova, dosadašnja pitanja s kolokvija potražite na topicu seminara s obzirom da samo seminaristi imaju pravo izlaska na kolokvije.

Drugi post, zajedno sa prvim, sadrži još neke korisne informacije.

Kako bismo zadržali preglednost i tako povećali korist ovog topica, obavezno proučite privitke i prva 2 posta prije postavljanja pitanja.

Sretno!

----očišćena tema-----

brinettica
    Last edited by zgmetropola; 22-02-2012 at 18:32.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Početnik na forumu

Koja je najbolja skripta?

Mlad, sumnjiv i nedokazan Nox's Avatar

Quote Originally Posted by leodar View Post
    Koja je najbolja skripta?
    Najsigurnije ti je ak ciljas na prolaz uciti po knjigama, a eventualno ponavljati po ovoj skripti. I pogledaj si pitanja s prijašnjih rokova jer se često ponavljaju.

Početnik na forumu

Može li mi netko odgovoriti na pitanje o načinu glasovanja 1848.g. (iz Engelsfelda)?
    Hvala

Početnik na forumu

Moze li mi netko reci kako su bili podijeljeni ispitivaci na zadnjem roku? Tko je imao koji dio abecede?
    Hvala

Početnik na forumu

Da li za naciju treba učiti ova ilirska plemena, njemačke povijesne preglede i takve stvari za prvi kolokvij? Ono što nije označeno da je na pismenom u onom pregledu? Jel ova knjiga "samo" grozna ili je takav i kolokvij??

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Quote Originally Posted by divacroatia View Post
    Da li za naciju treba učiti ova ilirska plemena, njemačke povijesne preglede i takve stvari za prvi kolokvij? Ono što nije označeno da je na pismenom u onom pregledu? Jel ova knjiga "samo" grozna ili je takav i kolokvij??
    Vidim da ti mlađe uzdanice foruma nisu odgovorile pa ću ti ja samo reći da priznajem da nisam takve stvari učio za ispit, ali ne znam kakva je situacija s kolokvijem.

Kolokviji, ispit, nacija općenito nije nešto strašna ako pohvataš način odgovaranja na pitanja i uspiješ učiti na način da ne razvučeš to previše, onda (p)ostaje zamorno.

Pogledaj privitke prvog posta, korisni su!

Početnik na forumu heather's Avatar

Ljudi, jel se pismeni iz sociologije i nacije vremenski preklapaju? Htjela bih to rijesit na istom roku u 4.mj., al me strah da ce jedan pismeni izvisit :/
    "Čovjek je jako dobar advokat za svoje greške, i jako dobar sudac za tuđe..."

Veteran foruma keeva's Avatar

ne bi trebali
    Anyone's daughter

Mlada nada foruma Grunf's Avatar

Quote Originally Posted by heather View Post
    Ljudi, jel se pismeni iz sociologije i nacije vremenski preklapaju? Htjela bih to rijesit na istom roku u 4.mj., al me strah da ce jedan pismeni izvisit :/
    Pismeni s iste godine se u pravilu nikad ne poklapaju, možda jedino na dekanskom kad su svi isti dan. Ne garantiram 100% ali mislim da se zbilja ne bi trebali poklapat.

Quote Originally Posted by heather View Post
    čini mi se da je nacija u 10 obično, a soc u 12... neće ti se poklopit 100%... veća je vjerojatnost da se usm poklope, pism. nikako.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Početnik na forumu heather's Avatar

Super onda, hvala vam puno na odgovorima!
    "Čovjek je jako dobar advokat za svoje greške, i jako dobar sudac za tuđe..."

Početnik na forumu hazey jane's Avatar

Quote Originally Posted by divacroatia View Post
    ne treba ništa od toga što si navela učiti. pogledaj onih stotinjak pitanja iz svake knjige i pitanja s repetitorija. i obavezno odi na repetitorij prije kolokvija, tamo će ti dati sva pitanja koja će se pojavit u kolokviju

Početnik na forumu

jel bio netko na tom repetiroiju? sta su rekli? hvala punooo

Početnik na forumu

tko je imao zadnji dio abecede na prošlom roku ??

Lawcornernik Smrdim's Avatar

Pitanja s repetitorija 26.03.2012. za I. kolokvij:
    IM
    1. Izvori (langobardi, mleci, njemačka)
    2. Drž.uređenje (Ml.republika)
    3. Važnost langobardskog, mletačkog i njemačkog prava
    4. Opće pravo (glosatori, prijepori oko vlasništva)
    5. Dualizam vlasti (uz vladara - staleške skupštine)
    6. Rana recepcija rimskog prava te kada dolazi do pune recepcije
    7. Izvori bizantskog prava
    8. Gradovi u srednjem vijeku, 2 temeljna obilježja: samouprava, autonomija
    9. Glavne značajke obiteljskog vlasništva ( ono kod stvarnog prava pod a, b i c )
    10. Obvezno pravo (način sklapanja ugovora u starohrvatskom pravu)
    14. Gradovi u unutrašnjosti i obalni gradovi te njihovi najbitniji privilegiji i statuti
    15. Prava i obveze plemića
    16. Brak na istarski način
    17. Načela Paterna paternis i materna maternis (radi se o nasljednom pravu)
    18. Bona hereditaria, bona acquisita
    19. Notarijat i loca credibilia (egzaminator, kako se notar i egzaminator nadopunjuju)
    20. Urbari (za lakše shvaćanje toga pitanja asistent Kosnica nam je dao savjet da možemo pročitati to i u Engelsfeld knjizi strana 30)
    21. Kmetske općine
    22. Nadležnost hrv-slavonskog sabora (navedi 5 funkcija, 1 objasni), tko saziva, na koji način, kome se šalju pozivnice te sastav sabora
    23. Hrv-ugarski sabor (dvodomnost, kako donosi zakone)
    24. Tko su nunciji, njihov broj
    25. Feudalno vlasništvo (važno)
    26. Suvlasništvo
    27. Skupno vlasništvo
    28. Komunice
    29. Pravo prvokupa, pravo otkupa (vrste prava prvokupa)
    30. Regalna prava
    31. Vlastelinstvo (način nastanka)
    32. Kmetsko selište (urbari)
    33. Emfiteuza (ovlaštenja), libel, kolonat (vrste, kad je ukinut te znati da je karakterističan za Dalmaciju)
    34. Ugovori:
    a)Kupoprodaja (za Justinijana, st. hrv. pravo)
    b)Zavod (kolegancija, zajam, pomorski zajam, kamate)
    c)posudba
    35. Fideikomis
    36. Tortura - bitno znati da je to dokazno sredstvo, ukida je Marija Terezija
    SM
    1. Zahtijevanje naroda (koja prava se traže, posebne težnje)
    2. Iura Municipalia
    3. Počeci političkih stranaka za vrijeme Ilirizma (programi)
    4. Bansko vijeće
    5. Banska vlada (nije bila vlada, samo po nazivu, a ne i po ovlaštenju)
    6. Sabor 1848. - zakoni koje je donosio, ukidanje kmetskih odnosa (3 puta), kako je riješio pitanje Vojne Krajine, Izborni red (posredan i neposredan izbor)
    Last edited by Smrdim; 28-03-2012 at 18:26.

Početnik na forumu

Budući da se među pitanjima u Engelsfeldu ne spominju političke stranke u građanskoj Hrvatskoj od 1848. do 1918.,treba li tu lekciju dobro znati?
    Hvala

Početnik na forumu

Ne treba. Ne znam ni da li se to pitanje ikada i pojavilo...

Početnik na forumu

Pitanja s danasnjeg kolokvija:
    A grupa
    1. langobardsko pravo
    2. feudalno vlasnistvo
    3. sklapanje ugovora u starom hrvatskom pravu
    4. feudalni hrvatsko- slavonski sabor
    5. regalna prava
    6. hrvatski sabor 1790.
    7. bansko vijece
    8. 3 odluke o ukidanju kmetstva

Početnik na forumu

Pitanja sa današnjeg kolokvija, grupa B:

1.Gewere na nekretninama
    2.Vlastelinstva-definicija, način nastanka i prestanka
    3.Brak na istarski način
    4.Tortura-nastanak, kako se primjenjuje
    5.Bona hereditaria i bona acquista-objasni
    6.Hrvatski sabor, 1848.-posebnost, izborni red, barem dvije odluke sabora
    7.Banska vlada
    8.2 stranke u vezi Ilirskog pokreta-nastanak, program

Mlada nada foruma

pozdrav pošto planiram izaći na naciju u 6 mj,a uz to imam i rim,željela bih pročitati naciju,tako da mogu lagano učiti kroz 5 mj,da mi se ne nagomila to sve,pa me samo zanima kojim redoslijedom da krenem?tj da kombiniram ove dvije knjige,il prvo jedna pa druga?nisam baš previše upućena pa je svaki savjet dobrodošao

Voodoo glow micica Voodoo glow skull's Avatar

Ja sam najprije pročitao čepula pa engesfield, ima nekih djelova koji se poklapaju (npr. ban mažuranić i još neke stvari iz au), to ćeš već skužiti. Za pismeni prouči pitanja jer se stalno ponavljaju, nije teško jer možeš odgovarati svojim riječima i dosta ti je 6.5 bodova od 14 za prolaz (cura prije mene je imala toliko pa je na kraju dobila 4 kod Krešić).
    Uskoro će svaki Jugosloven da ima svog pravnika ko što u Americi svako ima svog psihijatra (Tesna koža 1)

Quote Originally Posted by pattie View Post
    pozdrav pošto planiram izaći na naciju u 6 mj,a uz to imam i rim,željela bih pročitati naciju,tako da mogu lagano učiti kroz 5 mj,da mi se ne nagomila to sve,pa me samo zanima kojim redoslijedom da krenem?tj da kombiniram ove dvije knjige,il prvo jedna pa druga?nisam baš previše upućena pa je svaki savjet dobrodošao
    nemoj učiti jugu iz čepula dok ne naučiš engelsfeld jer nema smisla, ja sam radila po uputama s njihove stranice, znači 1.čepulo onaj početak sa srednjim vijekom, onda engelsfeld i nakon toga jugoslaviju iz čepula.

Mlada nada foruma

sada sam našla te upute pa jel ok raditi prema njihovim uputama?i koliko otprilike treba da se nauči,onako laganim tempom?

ja sam radila po tim uputama i pokazalo se korisnim pa rekla bih neka 3 tjedna

Mlada nada foruma

u,pa to je ok,nije previše vremena spremam kolokvije iz rima istovremeno,pa zato pitam,ali u principu za drugi rok u 6 mj,il 7 mj stići ću ako počnem u 5 mj? hvala puno

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Smrdim View Post
    Pitanja s repetitorija 26.03.2012. za I. kolokvij:

SM
    1. Zahtijevanje naroda (koja prava se traže, posebne težnje)
    2. Iura Municipalia
    3. Počeci političkih stranaka za vrijeme Ilirizma (programi)
    4. Bansko vijeće
    5. Banska vlada (nije bila vlada, samo po nazivu, a ne i po ovlaštenju)
    6. Sabor 1848. - zakoni koje je donosio, ukidanje kmetskih odnosa (3 puta), kako je riješio pitanje Vojne Krajine, Izborni red (posredan i neposredan izbor)

ova pitanja su iz Engelsfeld? dakle, mogu se pojaviti i u ispitu bez obzira što oni to zovu seminarska materija?

Quote Originally Posted by pattie View Post
    u,pa to je ok,nije previše vremena spremam kolokvije iz rima istovremeno,pa zato pitam,ali u principu za drugi rok u 6 mj,il 7 mj stići ću ako počnem u 5 mj? hvala puno
    ako počneš u 5.mj., stigneš bez većih problema ako imaš naučen rim i samo ga ponavljaš jer učenje rima i paralelno još nekog predmeta ne bih preporučila.

Quote Originally Posted by Matt View Post
    ova pitanja su iz Engelsfeld? dakle, mogu se pojaviti i u ispitu bez obzira što oni to zovu seminarska materija?
    ako su iz engelsfeld naravno da se mogu pojaviti u ispitu jer spadaju pod ispitnu literaturu.

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast