Kako je bilo? Jel' ima preživjelih ?Kakva su bila pitanja? Veliko hvala
Kako je bilo? Jel' ima preživjelih ?Kakva su bila pitanja? Veliko hvala
pitanja:
1.a. nastanak suvremenog franc.mpp-a od početka 19.st do danas, koji formalni izvori u tom vremenu dominiraju
b. bartolusova stajališta s aspekta povijesne prakse i povijesne distancije,kada i gdje je djelovao
c. objasni pojam komunitarizacije i navedite njezine posebitosti
2.a. objasni odnos tumačenja i kvalifikacije
b. koji izvor i kako štiti slobodu trž natj u hrv mpp-u i europskom mpp-u
c. 3primjera načela povoljnosti i njihove latinske nazive na primj iz zrs-a
3.a.koja haška konv i kako uređuje izravnu tužbu
b.kako zrs ublažava potpunu kumulaciju mjerod prvaav,objasnite na primjeru
c.navedi 3primj iz PZ kada ce se primijeniti pravo državnosti broda
4.a.pretpostavke za priznenje strane sudske dekl.odluke, u kojem postupku, koji izvor se primjenjuje
b.objasni opću supsidijarnu međ nadležnost prema zrs-u
c.kada se po hrv pr može djelomično priznati strana arbitražna odluka,navedite relevantni formalni izvor
5.a.objasni važnost presude ingmar za izvore europskog mpp-a
b. objasni važnost prebivališta u odredbama o nadležnosti u BU I,navedi puni naziv uredbe,godinu donošenja i stupanja na snagu
c.koja uredba eumpp-a i kako uređuje mjerodavno pravo za štete na okoliš
Hvala na pitanjima!!!!!!!!!!!
Jel mi može netko reći gdje da nabavim literaturu za ovaj ispit? Što nabaviti u kopiraoni, na pravokutniku, na stranici katedre...? Vidim da ima hrpa stvari, stare/nove knjige, skripte, zakoni, konvencije... Nažalost, nemam nikoga tko je u skorije vrijeme polagao ovaj ispit, pa ne znam otkud krenuti!
Ako mi netko može pomoći, bila bi zahvalna!
Molim odgovor!!! Da li se na pismenom ispitu može tražiti( tj.napisati željeni profesor, moja želja je prof.Bouček, a nisam seminarist) ??
Hvala ti puno, al imam još nejasnoća, pa ako mi možeš pomoći...
1. Imam tu neku kopiju knjige što mi prijateljica posudila prije par godina, ali je bez prednje i zadnje strane, pa nisam sigurna koja je... Ispod naslova Uvod piše "Pojam međunarodnog postupovnog prava". Poglavlja su: uvod, međunarodna nadležnost, pravni položaj stranaca u sudskom postupku, dokazi i dokazivanje itd. Popis literature je na 789-oj strani. Jel to knjiga iz procesnog? Nadam se da još valja... Vidim da su samo neka poglavlja podvlačena i učena po toj knjizi, pa pretpostavljam da nije tako bitna.
2. Knjigu međunarodno privatno pravo imam izdanje IV. To više ne vrijedi, jel da? Znači tu ću morat izdanje V uzeti u kopiraoni?!
3. Kako ću znati koje izvore trebam skinuti? Jel sve one sa stranice katedre: međunarodne, unutarnje, pravo EU?
4. Jel ima šansi da učim po skripti, pa da ju dopunjujem knjigom? Po čemu je u stvari skripta pisana i šta sadržava?
5. Nisam bila seminarist, niti ikad na predavanju iz ovog predmeta. Nemam pojma šta me čeka, al stvarno! Jel jako teško?
Uf, totalno sam izgubljena. Već sam pročitala cijelu ovu temu od početka, ali morat ću još jednom... Nije mi baš jasno, pa si moram zapisati sve vaše savjete, od kud krenuti, šta prvo učiti... Ja uvijek krenem redom, po knjizi, pa poslije skužim da sam pola toga nepotrebnog učila i da sam mogla neke stvari izbaciti. Stvarno nije lako kad nemaš nekog da ti da savjet...
Sorry na gnjavaži...
Last edited by yellow_rose; 07-02-2012 at 21:57.
1. Da, to je procesno. Taj dio nauči iz zakona i skripte.
2. Da, treba ti nova, ima izmjena.
3. Skini HK o obliku oporuke, prometnim nezgodama, odgovornosti za proizvode, otmici djece i javnim ispravama, zatim NYK i EK o međ. trg. arbitraži. Ostalo sve imaš na kraju Sajka.
4. Skripta je super, da vidiš na što se treba usredotočiti, ali dio iz Sajka treba učiti po knjizi jer je dosta tog izmjenjeno. Npr. Rimsku konvenciju više ne treba učiti, sad ju je zamijenio RIM I. Ma vidjet ćeš kad se ufuraš. Skripta je pisana po svoj literaturi osim Boučeka.
5. Teško je. Treba štrebat na pamet puno toga. Sajko je nejasno pisan. Teško je.
E, hvala ti puno! Bilježim sve upute... Znam da će mi biti lakše to sve pohvatati kad krenem učini, ali sad bar znam od kud krenuti! Bacam se na kopiranje i printanje! Znam da nije lako, čim sam vidjela mali milijun konvencija koje treba nabubati (puni naziv i godinu), a to mi nikad nije išlo...
Javim se opet, kad budem negdje zapela. Hvala još jednom na pomoći.
Edit: Eh, samo da pitam. Jel ima smisla da idem sad slušati ispit? Čini mi se da bi sjedila tamo ko tuka i pokušavala shvatiti "o čemu ovi pričaju"?! Možda da ipak pričekam rok u 4.mj kad malo pohvatam konce? Ionako ne računam da ću tako skoro izlazit na rok...
Last edited by yellow_rose; 08-02-2012 at 20:50.
Ma bit će sve ok! Položit ćeš ti to! Držim fige! Meni je ovo zadnji ispit. Neki dan sam dala Upravu, pa me još nekako drži euforija... Ali mislim da ću se dobrano naplakati nad MPP-om i baš me obeshrabruje kad vidim da ništa ne razumijem o čemu pišete tu na temi. Uh!
Kasnije sam dodala pitanje za slušanje ispita. Jel ima smisla da idem slušat idući tj?
iz ovog ispita treba znat sve za dva. ja sam na usmenom dobio pitanje da objasnim vrste izbjegavajućih klauzula na primjerima iz uredbe rim II![]()
Da li je istina da se može tražiti izuzeće od Boučeka ako se padne kod njega usmeni? Zna li netko nešto o tome?
Je li mi može netko reći je li komisija bude isti dan ili? Hvala
Kak dođeš do četvrte godine i barem ne čuješ za tu mogućnost?Da, možeš. Al samo ako padneš usmeni. Znači, nema onih spika "Bouček mi je ispravljao pismeni i pao sam pa ga želim isključit".
Evo, čl. 28/2
http://www.pravo.unizg.hr/fakultet/p...lnik_o_studiju
In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK
Da, napiši 2011. Gle, kod Zakona o strancima pišeš 2011. jer je to cijeli novi zakon, ovdje se ne radi o izmjenama i dopunama, ako ga googlaš vidjet ćeš da piše NN 130/11 i ništa više. S druge strane PZ i ZOSZP su doneseni 1994. tj. 1998., a kasnije su samo mjenjani, nisu doneseni novi zakoni, samo izmjene i dopune.
Ma nije vam to bitno toliko. Naučite kada su zakoni doneseni, a eventualno ako je neki zakon noveliran naučite tu kasniju godinu. Ispit se ionako ocjenjuje odokativno, koju ćete godinu upisat je najmanji problem.
ja sam to polozila kod bouceka i njemu su te godine bitne. cak je na usmenom (ako si to pogrijesio u testu) pitao.
sto se tice ovog iskljucenja bouceka, on je nama na seminaru rekao da ga bilo tko moze iskljuciti. nekako sumnjam da je to tako i da je ostatak katedre s tim upoznat, ali valja probati
ti si srce
a jel onda znači da je supsidijarno=podredno=alternativno
uvjetno=alternativno
Ah znam!![]()
Supsidijarno ili podredno ti je kada npr. nije ugovoreno mjerodavno pravo pa zakon sam propisuje koje će pravo biti mjerodavno.
Alternativno je kada za neki statut imaš ponuđeno više poveznica pa biraš onu koja ti je najpovoljnija. Npr. oblik oporuke.
Uvjetna su pak ona kp koja propisuju kao mjerodavno pravo jedne države, ali pod ođređenim pretpostavkama se primjenjuje pravo druge države. Npr pogledaj čl. 43. ZRS-a.
Kad su usmeni?
s obzirom da obilatno koristim blagodati Pravokutnika, eto i mog doprinosa ovoj temi za pomoć budućim kolegama..
položila danas kod Boučeka
učila po: ZRS s komentarom, mpp152 skripta te posebno još BU1, RIM I i II. Dec it. EU mpp sam malo proradila po nekoj vrlo zgodnoj ppt prezentaciji.
slijedi link http://www.pravri.hr/hr/studij/posli...predavanja.pdf
Vrijeme potrebno za učenje: deset dana mukotrpnog cijelodnevnog iscrpljujućeg rada, a prije toga mjesec do dva laganog skriptiranja raznolike literature u moju rukom pisanu skriptu ( meni najlakše iz mojih črčki)
Pismeni danas bio nadasve nadahnjujuć.
Iz njega sam dobila 1-2.
Bila sam u grupi u 14. Od 9 ljudi, 3 smo prošle pismeni.
Meni je odmah rekao da je pismeni grozan al opet bolji od ostalih jedinica, pa očekuje od mene kvalitetan odgovor da opravda tu dvojku.
Pitao me kvalifikaciju - par vrlo konkretnih pitanja - što je, definicija iz ZRS, koju doktrina primjenjuje ( dvostuku) i par riječi o njoj.
Drugo pitanje je bilo - pozititvne pretpostavke po NYK ( samo to)
I pitao me, treće pitanje, što nema običaj, al valjda zato što sam bila na granici i što kolegica nažalost nije znala reći točno kako on hoće čuti
Izgbjegavajuća klauzula - dovoljno reći - neće se primjeniti mjerodavno strano pravo, ako se utvdri da sa drugim pravom postoji bliža veza
i vrste - zatvorene i otvorene
Uglavnom za mene vrlo pozitivno iskustvo, mislim da je kod njega najvažnije naučiti osnove i njima vrlo dobro baratati...ne zamara se pričanjem na široko
Eto toliko od mene
još en
Last edited by georgee; 17-05-2012 at 10:07. Reason: ispravak linka
Evo da i ja podijelim iskustvo s usmenog kod prof. Boučeka!
Što se tiče samog pismenog meni osobno nije bio baš lagan, ali izlazila sam prvi put i studenti koji su bili i na prošlom roku su rekli da je ovaj rok bio lakši. Možda to ovisi i o tome koliko dobro kome sjedne koji dio gradiva, ne znam. Na usmenom ih ulazi u njegov kabinet 4-5 ovisi o grupi. Bilo je dosta ljudi s pismenim na granici između 1 i 2 pa ih je ipak pustio na usmeni. U grupama prije događalo se da padaju oni s pismenim između 2 i 3, a prođu ljudi s pismenim između 1 i 2. Sve ovisi o tome kolko koga potrefe pitanja i dal pogodi srž na koju je profesor mislio. Navodno je prva grupa najbolje prošla, al što se tiče samog pismenog rekla bih da su svi jako dobro prošli. U mojoj grupi prošlo nas je 3 od 4. Svi su potvrdili ocjenu koju su imali na pismenom. Ova 1 osoba koja je pala je zablokirala, nažalost. Ja sam dobila samo 2 pitanja. Jedno se odnosilo na uspoređivanje odredaba Haaških konvencija sa odredbama ZRS-a (Haaške konvencije iz 1961. godine), a drugo se odnosilo na europsko mgpp i objašnjavanjem elektivne sudske nadležnosti na primjeru iz europskog prava (BU I). I to je to!!!![]()
Bookmarks