+ Reply to Thread
Page 1 of 25 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 741

Thread: (Ne)kolegijalnost

Mlada nada foruma

Default (Ne)kolegijalnost

Otvaram ovu temu jer me zanima vaťe miťljenje o postojanju odnosno nepostojanju kolegijalnosti na naťem cijenjenom faxu. Da li ste ikada doŞivjeli tako neťto? I zaťto je toliko zastupljeno na pravu? Rekla bih viťe nego na drugim fakultetima barem ťto èujem od ljudi izvan prava.

Veteran foruma dorro's Avatar

DoŞivjela preèesto. Da objasnim prvo - ide mi straťno na Şivce kada neko sve prepiťe pa proðe neki ispit bez da ga je osjetio.
    Ali pitanje ili dva ili koja informacija - to bi svatko trebao podijeliti.
    Nagledala sam se ljudi koji su namjerno skrivali ispite i pravili se blesavi kad ih neĹĄto pitaĹĄ - to je joĹĄ u redu.
    Ali kad tako reagiraju osobe kojima ti prije toga poprilièno pomogneť - onda izgubim Şivce.
    Na jedan doĹživljaj sam se odvalila - pred 2 godine pisali smo pismeni iz jednog ispita (nebitno kojeg) gdje smo dobili ispit s pitanjima na zaokruĹživanje po kojemu smo mogli ĹĄarati i pisati svaĹĄta, te ĹĄablonu koju smo morali ispuniti i predati.
    Vrhunac bezobrazluka je bio kada je jedna kolegica namjerno krivo zaokruĹživala pitanja pa to poslala dalje. Nemam komentara ne takve stvari.
    Inaèe, spomenuta je jednom od prof.HorvatiÌa èula "Kolegice, nemojte si stvarati neprijatelje tako mladi" - onda znať koliko je sati :-D :-D :-D

Ĺveliki kuracto se mene tièe, ako mi iĹĄta ide na Ĺživce na ovom faksu, to je stav "mi smo si konkurencija".
    Takve ljude smatram debilima. Ili defektnim osobama.
    Samo zbog nerazumijevanja rijeèi "kolega" - za takvo ťto stvarno morať biti specijalac. :roll:

Mlada nada foruma starislav's Avatar

ja eto nisam iz Zagreba ĹĄto je ustvari nebitno,
    ali glede ove teme ja sam upravo od ljudi koji su iz mog sela doĹĄli studirati pravo u Zagreb baĹĄ kao i ja doĹživio nekolegijalnost
    nisu mi htjeli posuditi skripte, posuditi knjige,
    nisu mi htjeli prenjeti pitanja koja su bila na testu

ustvari kad god sam ih neĹĄto zatraĹžio osjetio sam samo nesnoĹĄljivost od njih
    normalno brzo sam se snaĹĄao i pronaĹĄao druge super frendove i kolege sa kojima se druĹžim i studiram.
    I mislim da bar kad sam ja u pitanju kolegijalnost postoji
    a svatko si sam bira kolege.

Glede konkurencije za radno mjesto to moĹže biti istina
    ali budimo realni u Hrvatskoj je sve u vezama tako da ako nemať vezu neèeť dobiti dobar posao pa makar imao i sve dekanove nagrade
    i makar bio jedini koji je diplomirao te godine.
    Na zavodu za zaposljavanje uvijek ima nezaposlenih dipl. pravnika.

Veteran foruma

Quote Originally Posted by starislav
    Daj nas nemoj bedirati..... [-X ....ne prihvacam to... [-(
    Ont:imala sam srece pa sam odmah upoznala super ljude koji su zaista vise nego kolegijalni stoga nemam zamjerki po tom pitanju....
    Dan koji je najvise izgubljen jest onaj u kojem se nismo smijali.....

Mlada nada foruma

ako nemať vezu neèeť dobiti dobar posao pa makar imao i sve dekanove nagrade
    i makar bio jedini koji je diplomirao te godine.
    crystal clear.potpisujem 100puta!!!!

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Meni se cini da su takvi (nekolegijalni) ljudi ipak (hvala bogu) iznimke.

No da se razumijemo, pod time mislim oni koji ce te namjerno sjebati ili ti nece nimalo pomoci na relativno jednostavne stvari.

Potpuno je drugo (i opravdano odbiti po meni) kada te neki kreten(i) zicaju da im rjesavas pola testa koje nikad prije nisi vidio niti su oni tebi ista u zivotu, a ti fala bogu imas pred sobom isto to Rimsko, Naciju, Kazneno ili kaj god. Kao da nemas pametnijeg posla.

Osobno mi nije problem ni kada ti bilo tko odbije bilo kakvu pomoc na testu (jer to JE varanje, i nemoralno je i protupropisno i opcenito not cool).

Ali da ti ljudi nece prenjeti iskustva, pitanja reci, odgovoriti na postavljeno pitanje ako znas (izvan ispita) i sl. to je fakat djubretarski. Naravno opet razumijevanje za jadne ljude koji tek izadju iz ispita a na njih se obrusi gomila gladnih studenata pa 10x za redom istu stvar a oni jos uvijek izvan sebe jer su prosli/pali.

Cuo sam da je puno gore na faksevima kao recimo PMF gdje su manje grupe i mnogo kompetitivnije, barem neki dio generacije. Cuo sam da tamo se zna dogoditi da ti ljudi koje znas nece rijesiti zadatak/pokazati kako za vrijeme pauzi zato sto ne zele da eventualno imas vise bodova od njih na kolokviju/ispitu. Fuj.

Mlada nada foruma Tedy's Avatar

Ne znam ťta da vam kaŞem.Nisam iz Zagreba,Nemam para da se oblaèim u trendu niti vremena za ťminkanje kao za veèernji izlazak jer da bi dosla u 8 na faks moram se probudit u pola 5 jer putujem.Veèina ljudi kad ih neťto zamolim ima nastup:TraŞi nekog drugog.Gleda me s visoka i misli si iz kojeg si ti sela.Upravo sam na seminaru iz kpp-a.Skriptu sa pitanjima sam molila danima,meðutim nitko nema, a stoji im doslovno na stolu.Uspjela sam nekak nabavit.Sada mi trebaju pitanja iz proslih rokova(ovim putem molim neku dobru dusu da mi pomogne)i opet trebam molit i molit u nadi da ce netko biti kolegijalan. :smt010

Mlada nada foruma starislav's Avatar

Quote Originally Posted by Tedy
    Ne znam ťta da vam kaŞem.Nisam iz Zagreba,Nemam para da se oblaèim u trendu niti vremena za ťminkanje kao za veèernji izlazak jer da bi dosla u 8 na faks moram se probudit u pola 5 jer putujem.Veèina ljudi kad ih neťto zamolim ima nastup:TraŞi nekog drugog.Gleda me s visoka i misli si iz kojeg si ti sela.Upravo sam na seminaru iz kpp-a.Skriptu sa pitanjima sam molila danima,meðutim nitko nema, a stoji im doslovno na stolu.Uspjela sam nekak nabavit.Sada mi trebaju pitanja iz proslih rokova(ovim putem molim neku dobru dusu da mi pomogne)i opet trebam molit i molit u nadi da ce netko biti kolegijalan. :smt010

Za kpp ne znam ali ispite koje sam ja do sada polagao trazio sam na ovom forumu poslije svakog roka da kolege napisu pitanja koja su imali na testu
    odaziv do sada je bio 100%
    thanx svima za to i ja pisem pitanja koja sam imao na testu
    i super da ovaj forum postoji

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by starislav
    ja eto nisam iz Zagreba ĹĄto je ustvari nebitno,
    ali glede ove teme ja sam upravo od ljudi koji su iz mog sela doĹĄli studirati pravo u Zagreb baĹĄ kao i ja doĹživio nekolegijalnost
    nisu mi htjeli posuditi skripte, posuditi knjige,
    nisu mi htjeli prenjeti pitanja koja su bila na testu
    SlaĹžem se.
    Iz iskustva znam da me ljudi iz mog grada na faxu nisu htjeli èak ni pozdraviti u dvoriťtu faxa pa da ne prièam o njihovoj nekolegijalnosti.

ali posebno bezobrazno mi je bilo kaj sam doŞivjela od cure s kojom sam iťla u razred i koja isto studira pravo. kad sam poèela raditi i putovati u zg, zamolila sam dotiènu jednom prilikom da mi prijavi ispit. njezina je reakcija bila: kaj ti misliť da je meni to samo tak?
    by the way - ima stan kod trga i svaki je dan na faxu.
    ko da sam ju pitala nek ide umjesto mene polagati! :evil:
    ne moram ni reĂŚi da sam ju odma prekriĹžila za sva vremena.

ali ne mogu reÌi da nema kolegijalnosti od strane ljudi koje sluèajno upoznam na ispitima. pozdrav lenny!
    i ima jako puno situacija da nekom posudim da si neťto iskopira pa onda èekam mjesec dana da mi to vrate. to je opet zlouporaba kolegijalnosti.

kaj se tièe kolegijalnosti na ispitu, ne oèekujem od nikog da bude tolko kolegijalan da mi da prepisivati. zato jer uèim za sebe pa makar mi trebalo i duŞe da poloŞim. a bilo bi i nekolegijalno od mene da nekog vuèem za rukav da vidim njegov ispit i njega dovedem u nezgodnu situaciju.

jacktheripper
    Guest

Ja bi iskoristio ovu temu da pohvalim kolegicu valkyru i jos jednom joj se zahvalim sto mi je pomogla nabaviti skripte do kojih nikako nisam mogao doci i zbog toga sam joj i danas zahvalan. Takoder pohvale i pozdrav kolegici Renos koja je sudjelovala u razmjeni materijala.

Ovaj forum je dokaz da kolegijalnosti ima jer vidim da se razmjenjuju iskustva i materijali i zato nemojte sve gledati crno. Pomognite onome kome mozete i jednom ce netko i vama pomoci. Budala ima na svakom fakultetu, al bas zbog takvih ne treba biti nekolegijalan jer se onda ide njima na ruku.

Ali ne podrzavam prepisivanje na ispitima jer se i onoga od koga prepisujes dovodi u neugodnu situaciju jer oni koji paze na ispitima ne vide razliku izmedu prepisivaca i onoga od koga se prepisuje, vec obojicu opomenu ili uzmu ispit. Nije faks srednja skola pa da se prepisuje.

A sto se tice onog posta s poslom, ne bih se slozio s kolegom starislavom jer znam stvarno dosta kolega koji su dobili posao na osnovi svojih kvaliteta, a ne preko veze (ukljucujuci i mene), a prije sam isto bio tog misljenja. Veze rade u drzavnim firmama gdje je umjesana politika i radi se po stranackom nacelu. Ali ima i drugih poslova. Odvjetnistvo i privreda. U tim granama nikome nije u interesu da te uzme ako od tebe nece imati koristi. Istina je da u odvjetnistvu ima gadova, ali sto se mora nije tesko.

I nije istina da posla nema. Ako zavrsis faks u normalnom roku javit ce ti se neki ured i pozvat ce te na razgovor.

Unaprijed se ispricavam zbog offtopicarenja. Molim vas u ime moderatora da se drzite teme. :roll:

Kuul forumaš konzerva's Avatar

vrhunac nekolegijalnosti koji sam ja doŞivio je bilo na zadnjem roku u ak.godini, ispit za uvjet, kolegica (poznanica iz srednje...) sjedi ispred mene, prepisivanje je masovno(i u dvorani nema profesora nego samo asistent koji se blago smjeťka),ona me uvjerava da niťta ne zna i tako mi èavrljamo.
    dakako ona je proťla,a ja sam pao godinu. i ispit je bio politièka ťto znaèi da bi mi pismeni bio dovoljan. naravno, ne porièem da sam si sam kriv ťta nisam nauèio tako glup predmet :-D ali ipak...
    "Odlučiti da dijete mora umrijeti da bismo mi živjeli po svojim željama, to je siromaštvo.” Majka Tereza

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Ĺveliki kuracto se tièe vas koji trebate skripte i ĹĄta ja znam ĹĄta... Pa imate zato forum. Postoje skripte u skriptarnici, na svakom topicu imaju pitanja sa prethodnih rokova a mislim da svatko tko je na forumu i bude na ispitu odmah nakon njega napiĹĄe pitanja ako ih je zapamtio. To kaj okolo idu èobani i prave se ludoglupi nek vas ne brine jer ĂŚe im se to kad tad vratiti. Ustvari, uopĂŚe mi nije jasno to razmiĹĄljanje ja neĂŚu pomoĂŚi. Ok, ne moraĹĄ raditi neĹĄto umjesto nekoga ali dati nekome neki koristan materijal koji ti imaĹĄ a on nema je najmanje ĹĄto neko moĹže napraviti.
    Konkurencija. Ma kakva konkurencija? Onaj tko je sposoban i zna ťto Şeli ne moŞe mu nitko biti konkurencija. Konkurencije se boje oni koji su nesposobni da se sami za sebe izbore. Razmiťljanje bi trebalo biti da je faks utakmica izmeðu nas studenata i profesora (ispita) u kojoj ako igramo kao momèad lakťe moŞemo doÌi do pobjede.
    Osobno nemam loťih iskustava sa kolegama ali sam znao vidjeti na ispitima kak se netko pravi lud. Mislim, pa neÌe ti Şivot znaèit ako nekome kaŞe jedno dva pitanja. Istina je da ima neugodnih ljudi koji doðu na ispit a da ne znaju bať niťta pa bi bať sve prepisali ali mislim da su takvi iznimke i da se njih uvijek moŞe pristojno zamoliti da prestanu jer su dobili veÌ pola odgovora.

Još

Kirka
    Guest

malo nas je al smo govna

Mlada nada foruma nestorov's Avatar

hmmm,nekolegijalnost.pa,na prvoj godini dosta.sjeÌam se da su iz predmeta koje sam imao za seminar ljudi skrivali pitanja ko zmija noge.jer,kao,bolje da ih imaju samo oni (manjina) da ne bi puno ljudi proťlo pa prof neťto posumnjao.jadno je to èim viťe, jer se po tim istim pitanjima na tim katedrama godinama polaŞe.teťko je kad putujeť i nisi iz zg-a,poznať povrťno malo ljudi.no ima puno ljudi koji Ìe ti uvijek rado pomoÌi.ali,ono ťto je istina i ťto sam iskusio.prije Ìe te zajebat neko koga poznať iz srednje ili duŞe,nego netko kojeg jedva poznať.
    prepisivanje.sad da netko prepiťe cijeli ispit tko nema pojma nije u redu.ali da pomogneť nekom s jednom reèenicom,godinom,èinjenicom,da.nikad nisam prepisivao,jer na svakom prokletom ispitu sijedim u prvoj klupi :evil:
    I sanjaj...

Veteran foruma Romana's Avatar

Nemam losih iskustava, ni uzivo, ni prek foruma.
    Ljudi su rado dijelili skripte, pitanja, iskustva, savjete, a onda kad se tak ponasaju i ti se trudis radit isto. Prek foruma su ljudi posebno kolegijalni, na topicu o ispitima ima hrpa informacija i raspacavanja skripata i jedina stvar koju pamtim kao onak, smijesnu, je neka zenska koja je svoju skriptu htjela *prodat*. Sretno s tim :lol:

Jedan dotad nik s foruma mi je i proslijedio kompletan svoj materijal za ispit sam tak, bez da smo se prije upoznale. Naravno, ja sam i njoj proslijedila svoje zvrljotine - ak nedajboze padne nadam se da me nece optuzit za sabotazu, jer smo - kak ono ide - konkurencija, ne. Boze, kaj sve necu cut dok ne odleprsam s faksa :lol:

Tak da - postala sam hipi sto se tice ljudi i njihove kolegijalnosti - totalno vjerujem u nju
    :-)

Vuk SaMOtNjaK
    Guest

Quote Originally Posted by Kirka
    malo nas je al smo govna
    haha

taj sam grafit prvi put vidio na Zagrebačkoj...

razlog nekolegijalnosti kod nas nije struktura naÅ¡eg faxa, nego sam način života di je cilj ubrati Å¡to viÅ¡e para i materijalnog bez obzira preko koliko ćeÅ¡ leÅ¡eva morati preći...

Prvoborac foruma

MA svugdje je to prisutno. Na prijemnom ispitu za PF u Splitu gledao sam dok je cura namjerno ljudima diktirala kriva rijesenja,radilo se o pitanjima iz povijesti,ona ih je imala tocno rijesena,ali je ljudima namjerno govorila kriva rijesenja. I sto napraviti sa takvom osobom ? Ja bi je rascetvorio. Mozes biti zivcan,i misliti kako je prijemni,pa ste svi konkurencija ,medutim namjerno davati kriva rijesenja je ispod svake razine kulture i pristojnosti. Osobu koja je spremna za tako nesto treba zadavit. Jesam spomenuo da je imala obraza nakon toga ici prepisivati od mene ? Ja sam samo digao lakat da nista ne vidi :-D
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

Mega kuuul forumaš

mene je zivot naucio da nikada od nikoga ne trebas nista ocekivati!
    sve kaj zelis posteno obaviti-to obavi sam.
    ja bi radje uèila 10 puta vise nego se ponizavala i od nekih ljudi sumljive kvalitete prosila skripte.

da spremna sam pomoci
    ne dam se iskoristavati
    sto mogu nabavim sama
    i od ljudi koje znam i koji su ok
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Mlada nada foruma nestorov's Avatar

Quote Originally Posted by Vuk SaMOtNjaK
    Quote Originally Posted by Kirka
    malo nas je al smo govna
    haha

taj sam grafit prvi put vidio na Zagrebaèkoj...

razlog nekolegijalnosti kod nas nije struktura naťeg faxa, nego sam naèin Şivota di je cilj ubrati ťto viťe para i materijalnog bez obzira preko koliko Ìeť leťeva morati preÌi...
    nije tolko u tome.glavna stvar je da mi nemamo naviku hodanja na predavanja.ljude jedino viðať i upoznajeť na seminarima i ispitima.i to su sve manje-viťe povrťna prijateljstva,tj. poznanstva.masa ljudi je totalno asocijalna.i tu se stvara odlièna podloga za potencijalnu nekolegijalnost...
    I sanjaj...

Veteran foruma

Quote Originally Posted by dorro
    Nagledala sam se ljudi koji su namjerno skrivali ispite i pravili se blesavi kad ih neĹĄto pitaĹĄ - to je joĹĄ u redu.
    Ma je qrtz u redu - mislim, ko da Ìeť sebi odmoÌi ako susjedu kaŞeť pitanje il dva. Ajd na prijemnom joť shvaÌam, jer postoji lista na kojoj te netko moŞe preskoèiti, ali na ispitu da netko ne Şeli pomoÌi... :roll:
    ''Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!''

*SUPERMAN*
    Guest

:roll:

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by ante_heroj
    Quote Originally Posted by dorro
    Ma je qrtz u redu - mislim, ko da Ìeť sebi odmoÌi ako susjedu kaŞeť pitanje il dva. Ajd na prijemnom joť shvaÌam, jer postoji lista na kojoj te netko moŞe preskoèiti, ali na ispitu da netko ne Şeli pomoÌi... :roll:
    da ali mene bi bilo sram da dodem na ispit i nepoznatu osobu kraj sebe molim da mi pomogne u rjesavanju neovisno jel se radi o 1 ili 10 pitanja.
    ovo je fax ne srednja skola. imas rokove i unaprijed ih znas-ak naucis ok ak ne ne trebas na ispit izac i bok.

mislim da konkretno pitanje (ne)kolegijalnosti nije vezano uz pomaganje/nepomaganje na ispitu vec uz posudivanje skripti, pitanja, davanja informacija itd

UFSF

Veteran foruma

osobno se ne pouzdajem u prepisivanje jer uglavnom ni ne izlazim na ispit ako nisam nauèila. ali ako sam ikad mogla nekome pomoÌi uvijek sam to napravila pa i ako sam osobu vidjela prvi put u Şivotu...
    najviĹĄe me Ĺživcira ona ekipa kaj ti moĹže reĂŚi da se boji da ĂŚe ju/ga profesor vidjeti (kojeg btw ni nema u dvorani ili ne gleda) - pa za vrijeme dok mi to govoriĹĄ si mi mogla reĂŚi i odgovor...
    ťto se tièe skripti hvala bogu da postoji pravokutnik!!! znam i za jedan sluèaj kad je cura frendici namjerno podvalila krivu skriptu...
    And no I ain't been to MIA,
    I heard that Cali never rains and New Yorks heart awaits.
    First let's see the west end,
    Take me on a trip, I'd like to go some day...

*SUPERMAN*
    Guest

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Andrea
    najviĹĄe me Ĺživcira ona ekipa kaj ti moĹže reĂŚi da se boji da ĂŚe ju/ga profesor vidjeti (kojeg btw ni nema u dvorani ili ne gleda) - pa za vrijeme dok mi to govoriĹĄ si mi mogla reĂŚi i odgovor...
    sad sam se sjetila onog profesora, Nado GrubiĂŚ, ako se ne varam.
    kolega i ja smo se zamijenili za pitanja njemu pred nosom.
    Ja sam ionako iĹĄla samo informativno, da vidim kakav je ispit, ali kolega je dobio 3.
    Ako se prepozna kolega M.M., pozdrav!

*SUPERMAN*
    Guest

:smt027

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by Andrea
    znam i za jedan sluèaj kad je cura frendici namjerno podvalila krivu skriptu...
    oukej ovo je vec bolesno :?
    dijabolièno

UFSF

*SUPERMAN*
    Guest

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

SreĂŚom, imao sam pozitivna iskustva skolegijalnoĹĄĂŚu. Generalno.
    Ali znam da ima jako puno ljudi èiji je problem po meni patoloťki. Tu spadaju ovi koje ste spominjali gore, jer ne znam kako drugo nazvati podvaljivanje krivih skripti i laŞnih odgovora. :shock:

Posebna je kategorija ljudi koji te Şele obeshrabriti na ispitu. Nisam nikada shvatio da li ti ljudi to rade namjerno ili podsvjesno. :? Uglavnom, prièa je uvijek slièna: govore se sve najnegativnije stvari o profesoru, o njegovom naèinu ispitivanja, izmiťljaju se pitanja koja navodno pita.
    A: Èek, daj mi reci koje je godine donesena Konvencija o izlovu dabrova i Protokol o zaťtiti arktièkog rakuna?
    B: Kaj to treba znati??
    A: Da, bez toga ti nema prolaza. Zadnji put je cijelu grupu ruĹĄio na tom pitanju.
    B: A gdje to piĹĄe?
    A: Nigdje, o tome je govorio na predavanju.
    B: *ebote, ja ĂŚu povuĂŚi prijavnicu.

Obièno prokuŞim takve ljude - nemoť fulat toliku koncentraciju negativne energije. ;-)
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Veteran foruma

Quote Originally Posted by suni
    da ali mene bi bilo sram da dodem na ispit i nepoznatu osobu kraj sebe molim da mi pomogne u rjesavanju neovisno jel se radi o 1 ili 10 pitanja.
    ovo je fax ne srednja skola. imas rokove i unaprijed ih znas-ak naucis ok ak ne ne trebas na ispit izac i bok.
    da, ali ako ti ovisi o niti hoĂŚeĹĄ proĂŚ pismeni ispit ili ne, a koleg(ic)a pored ti ne Ĺželi reĂŚi pitanje il dva, onda to viĹĄe nije kolegijalno.
    Puno je gore kad neki ljudi proðu na temelju veze/poznanstva a nemaju pojma nego ovo...
    ''Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!''

+ Reply to Thread
Page 1 of 25 12311 ... LastLast

Bookmarks