+ Reply to Thread
Page 3 of 40 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 61 to 90 of 1195

Thread: IV. Radno i Socijalno Pravo

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Svidja mi se pozitiva eleninog posta

Medjutim nemogu a da se ne odam dojmu da s obzirom na nacin na koji je postavljen ovaj ispit ne moze se ni ocekivati neko preveliko razumijevanje.
    Budimo realni; ovaj ispit se bubeta napamet . Kad ga nabubetas onda mozes i povezat. :-D A bas da ces onda i "shvatit kak to funkcionira u praxi " :lol: :smt044
    Ako su htjeli razumijevanje mogli su napisat neku knjigu koja priblizava gradivo a ne ovo cudo od Ravniceve knjige..
    Packing, on the way to Rio.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by erinije
    ma ok, sve to stoji...............znam............zor je bio u pitanju..........radnicko vijece,stavak o otkazima, nisam se mogla sjetit dvije zadnje tocke,otkaz majci s djetetom bla bla bla i prikupljanje podataka o radnicima koji se daju trecoj osobi...............ali sam odgovorila na svoje pitanje i na jos 3 pitanja iz zora................ne znam kakav to nivo znanja mora bit da je dovoljno za dva,jer ako se clanci moraju znat od a do z,a 11 ih je.........ovaj ispit cu onda stvarno dogurat do kraja............
    Nemoj se sada samo zbedirati bezveze.Svi mi imamo neki ispit koji nam ide teže ili kojeg jednostavno nikako da položimo.Samo treba ići dalje.NIje Vukorepa jedina profka,odi kod nekog drugog-A možda jednostavno nije bio njen dan i tako je rušila.Sad moraš to isponavljati kak spada i sve će biti ok.Znam da je lako pričati kad je to iza nas,ali svi smo to prošli.I ja se mučim sad s mpp-om ali znam da se to može,pa ako su drugi to dali mogu i ja.Stisni još malo,uskoro će kraj našim studentskim mukama.A oni koji već rade govore da će nam biti žao za tim danima.Zato se ništa ne bediraj,uči i daj sve od sebe-prije ili kasnije se to isplati.Nije lako-ali će biti slatko kad se položi!!! :smt023 :smt004
    ------------------------------------------
    tražim posao :-(

Forumaš u usponu

koliko je bitno određivanje mirovine? baš mi se i neda to učit, dosta je komplicirano. znam da je to bitno kod potočnjaka, a kod ostalih?
    i don´t know where you got your game, but I hope you kept the receipt...

Mlada nada foruma

koliko sam ja shvatila jest, mene osobno je gotovac na kolokviju pitao cak da mu nabrojim brojcano sve mirovinske faktore..
    resist much.obey little.

Veteran foruma Romana's Avatar

Je, izracun mirovine je i mene pitao Gotovac.
    Mislim da je bitno.

Mega kuuul forumaš ultraviolet's Avatar

Quote Originally Posted by g money
    koliko je bitno određivanje mirovine? baš mi se i neda to učit, dosta je komplicirano. znam da je to bitno kod potočnjaka, a kod ostalih?
    ma bitno ti je to skroz!
    ja bila kod grgurev i to je dosta detaljno ispitivala.

najbolje bi ti bilo da si to grafički prikažeš tj. nacrtaš na neki karton i buljiš u to neko vrijeme. :-D

ono, mirovina = osobni boovi x mirovinski faktor x aktualna vrijednost mirovine
    pa onda osobni bodovi = ....
    WHAT THE FUCK DID I DO?!

Kod odredjivanja mirovine bitno je da znas da se razlicito odredjuju za one koji su osig samo u 1. stupu (opca mir formula) od onih koji su osigurani u oba stupa(osnovna mirovina).
    Opca mirovinska formula =Osobni bodovi x MFx AVM(na dan ostv.prava na mir).
    Osobni bodovi = prosjecni vrjed.bodovi xMSxPF.
    Prosj. vrijedn.bodovi =zbroj vrijedn. bodova : razdoblje za koje su obracunati.
    Sto su vrijednosni bodovi nauci iz cl 75 ZOMO.Ciji vrijednosni bodovi se uzimaju kod izracuna osob.bodova i spec. vezane uz ozlj.na radu i prof.bolesti iz cl.79.
    Formula osn mirovine-vidi cl.84.
    Sto koji faktor znaci nije tesko zapamtit i normalno da te pitaju sto znace varijable iz formule.

Istina, ucit te stvari bez Potocnjakovih clanaka je koma..

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by erinije
    Navodno,po njima,bez toga ne mozes bit dobar pravnik...............hehehehe!!

Dobra, dobra!

Simuna: : kod prekrsaja je bitno uocit da ZOR ne spominje prekrsaje radnika. Nitko (normalan) te nece pitat da nabrojis prekrsaje ;-) Pitanje je usmjereno k tome da navedes vrste prekrsaja prop. ZORom .

anyzen prof. Jelcic ce bit samo na 1. roku u 6mj!
    Tesko mi je savjetovati ti nekog od njih jer ne znam kak ucis niti koliko znas kad izlazis na ispit i sl..
    Nitko osim event Potocnjaka te nece pustit bez ZOR,ZOMO, ZAK O OBV. ZDR OSIG., Zakon o drz.sluzbenicima, Zak o soc skrbi.(ak sam nesh zaboravila dopunit cu naknadno).

Jelcicku sam slusala na par rokova- ima neka svoja pitanja koja joj moras znat.Npr. sto se moze kol.ugovorom uredit drugacije glede god.odmora,placa,naknade place..nego sto je to propisano ZORom. Ak to ljudi ne znaju, a ugl ne znaju,razljuti se.Cesto se na tom pitanju pada jer ako ga ne znas ona smatra da neznas barem jos 2,3 prebitna pitanja(tipa nacelo povoljnosti, predmet kol.ug i sl).
    Vidjela sam kad je pustila curu koja nije znala odg na pitanje skupovi radnika dakle pitanje iz ZORa. :shock: :lol:
    Imam dojam da ne voli kad ljudi papagajski nastrebaju ove najbitnije zakone; prekida ih i postavlja podpitanja(osim Z. o soc skrbi). Kod knjige i nabrajalica streberluk je ocekivan a neke zakone tipa z o zastiti na radu voli cut kao pricicu. :lol:
    ZOMO obozava i opcenito sve sto ima bilo kakve veze s invalidima. Mirovinske formule joj mozes izbacit u obliku formule i onda objasnit svaku varijablu.Podpitanja zna postavljat ako nesto ne znas ili ako ima dojam da si nastrebao ili je tak raspolozena..Ak ne znas da su prof nesp za rad i opca nesp za rad 2 oblika invalidnosti i definirat ih padas makar si odgovorio na sva 3+ pitanja...

Ovi mladji, hm..Ljudi polazu, neki i poloze.Papagajluk.
    Malo su izgubili iz vida da smo mi studenti kojima je ovo jedan u nizu ispita i da to sto netko moze nabubat sve te zakone napamet ne znaci puno vise od toga da taj to jednostavno moze. Evo kad vidis da je ljudima normalno da moras napamet znat 9 obv uglavaka Ug o radu sto reci. I meni je to sad normalno jer ak ih ne znas padas. A jos kad traze razumijevanje :lol: :smt043 :smt017 (A mislim si pa covjece ja se topim tu sve to popamtit a ti bi da povezujem :snide: )
    Nismo mi tu da postavljamo kriterije sto se treba znat a sto ne. Jedino sto boli je da su ti mladi asistenti jos vece konzerve od starijih profesora i vise traze.
    Al ok, vjerujem u karmu What goes around -comes around.

Asistentica Gregurev navodno najmanje trazi :?: al minimum su gore navedeni zakoni.(S druge strane imam dojam da me gleda ko nekog debila kad joj kazem da mi nesto nije jasno).

Asistentica Vukorepa hm, tu sam mozda subjektivna pa cu sam rec da mi nije sjela i da sutra idem na ispit bila bi mi zadnji izbor. Mada "ko osoba" je ok.

Asistent Gotovac: za njega se moras informirat sto pita. Po meni pitanja tipa koliko clanova ima koje upravno vijece je ](*,) . Znam da cita pravokutnik i vjerujem da bi ga veselilo da netko objavi tu skriptu knjige od 60 str na pravokutniku ili dodje s njom na konzultacije pa da moze pitat mimo nje. :lol: S druge strane, za ljude koji dugo spremaju ispit on je ok kao i za "informirane". Kod njega neces past na sitnici a sigurno ce postavljat podpitanja iz 2.zakona al ih ne moras sva znat za prolaz.

Malo se raspricah al nema smisla da ti kazem meni je taj i ta takva bez ikakvih argumenata. Isto tak mislim da je bolje neke stvari i ne postat na pravokutnik jer su mladji ispitivaci internetski pismeni.
    Iza sveg navedenog stojim.

Mislim da se isplate clanci - Gl.znacajke..(tak nekak, o mirovini)-definitivno, onaj o radu u drz sluzbi pomaze al nije nuzan( jos nisam procitala onaj o rjesavanju kol.radnih sporova koji bi isto mogao bit ok). oni 2.clanci o mirovinama su po meni visak jer ili su sazeti u ovom gore navedenom(i stariji; u nj fali polazni faktor u opc. mir formuli!) ili se odnose na 2. mir stup sto ne moramo znat.

Nadam se da vam nesto od ovog pomaze.
    Sad bjezim natrag u mrak pa sretno i lijep pozdrav!

EDIT: ispravila sam titule mladih i razigranih na katedri tj. asistenata - nisu još profesori, a neće tako skoro ni biti - znaš da su znanstvenici tašti na svoje titule i tu ne valja griješiti (iako pretpostavljam da vole kad ih se zove ''profesore/ice''
    :-D

valkyra

sjajni savjeti btw. - cijenimo kad forumši odvoje vremena da s drugima podijele svoja iskustva :-)

Veteran foruma Romana's Avatar

Quote Originally Posted by Belle Rally
    Isto tak mislim da je bolje neke stvari i ne postat na pravokutnik jer su mladji ispitivaci internetski pismeni.

Iako znam da si u pravu, to mi nikad nije bilo jasno - da ustvari postoji tamo neki asistent koji kad procita da je neki RedRajder3456 rekao 'e ovaj to ne pita nikad', evo naseg asistenta sljedeci rok da pita bas to.
    Il tak nesto slicno ovom.
    Valjda im je cilj da naucimo gradivo, skuzimo materiju, vladamo podrucjima ispita i prodjemo, a ne da se nalazi di smo slabi ak to ipak ne predstavlja neku fundamentalu ispita, ne?

Odgovorit cu si na pitanje - ne :smt044

Veteran foruma

Quote Originally Posted by varnath
    ciao leonisa.. koliko am uspjela vidjet, na nasu zalost nesto su povecali popis zakona a s time i raspon divnih pitanja imas tamo na njihovim stranicama sve prociscene tekstove
    damn!!
    ocel' kraja tom rastu?
    moram pozuriti prije nego donesu zakon o postupku ostvarivanja prava na djecji doplatak ili pravilnik o ispunjavanju formulara potrebnih radi ostvarivanja pojedinih prava iz radnog/zdravstvenog/mirovinskog/younameit odnosa (uz osvrt koji sve formulari postoje i koji im je strucan naziv) te mali ali vrijedan esej- sto se dogadja kad jednom udjes u "sustav" i zasto je dobro zaposlit se prije porodiljnog, sto je in a sto out..:roll:

Quote Originally Posted by valkyra
    Quote Originally Posted by leonisa
    hm...neki zakoni su mi bili potrebni u zivotu pa sam ih "apsorbirala". no ne savjetujem ti da ides mojim stopama :-D
    A kaj sad, ne budu li išli tvojim stopama don Anto Baković će biti nesretan čovjek. :-D
    mislim, mogu, ali brate, nakon diplome :lol:

Konacno rijesih rsp, jucer, Jelcic,4. \/ :smt034
    Kolege, obratite pozornost da u clanku 188 Zakona o mirovinskom osiguranju spominje clanak 12 st 1 tocku 3 koje NEMA a cije nepoznavanje je jucer utjecalo na moju ocjenu. :evil: :evil: Prof Jelcic je meni mozda najkorektnija na toj katedri iako me ta svojevrsna nepravda malo boli ..Nemogu se opravdavat da ne znam zakon ali sto kad netko procisti zakon pa makne i sto ne treba??? Sad ce netko rec da picajzlim al mi ocjena nije poklonjena; u rsp-u sam od 1mj i iza nje stoji mnogo lose prospavanih noci..
    No, bez obzira, ako niste shtreberski tip preporucam prof. Jelcic uz obavezno raspitivanje sto ona pita a preporucam i slusanje ispita te konzultacije.
    Sad moram ic pa za kraj: kolege obratite pozornost:
    Lockout-om poslodavac iskljucuje radnike koji NISU u strajku.Razlozi: da si smanji troskove (npr. iskljuci s rada radnike koji rade na pakiranju sladoleda jer tak i ovak nemaju sto pakirat kad su npr. radnici koji rade u proizvodnji sladoleda u strajku), event. da ovi koji su iskljuceni s rada naprave psiholoski pritisak na ove koji strajkaju (cuj stari, zbog tvog strajka sam ja nadrapo..)i sl. (Primjetila sam da to ljudi cesto ne skuze iz prve sto i nije nis cudno).
    Odo' ja na profesionalnu rehabilitaciju :-D
    Lijep pozdrav!
    Belle R.

P.S.
    andy, "Potocnjak" je za povlastene i event. one koji na ovaj ili onaj nacin uspiju doc do njega.Cak se i za slusanje kod njega mora grabat i grebat. Hocu rec, nije da ti ljudi nece rec vec manji broj ljudi zna kakav je taj misticni prof Potocnjak.

Mlada nada foruma

Vrijeme je da i ja onda kazem koju pametnu...definitvno si nabavite clanak prof. Potocnjaka, nemam pojma kako se tocno zove, al savrseno objasnjava sve oko mirovina - sve djelove, izracune, vrste i sl. =D> I klasika...ako se ima vremena, odite bar na jedne konzultacije, da budete vidjeni... \/

Mlada nada foruma

"Nove mirovinske formule mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti"
    Puni naziv doticnog clanka...tamo je sve objasnjeno, doduse ne moras citati cijeli clanak... Dal ima na netu, e to ne znam. ](*,) #-o

Quote Originally Posted by bebichica
    imam neki kratki tekst sa objasnjenjem tih formula i izracuna, al ne znam dal je to dovoljno, jer koga god pitam, svi padaju na tim glupim formulama.a bas me zanima dal to znaju radit one babe na salterima :roll:
    Iskreno ne razumijem sto je tak komplicirano s tim formulama :-k ; imas par varijabli za pomnozit i samo moras znat kak se koja dobiva s tim da ih je vecina propisana u samom zakonu. Zapravo samo moras znat kako se dobivaju osobni bodovi u opcoj mirovinskoj formuli i pazit da tocno kazes sto svaka varijabla znaci. Pogledaj koju raniju stranicu ovog topica, napisala sam to.
    Meni se cini da je ZOMO puno laksi za naucit od npr. ZOR-a jer ima puno manje podataka i sadrzajno je povezan. Al takodjer kazem obavezno prije procitat Potocnjakov clanak "Glavne znacajke novog Zakona o mirovinskom osiguranju", Pravo u gospodarstvu, 38,1999,br.4,str 461-743. (Moze se nabavit na tmt3). Nek vas ne splasi broj stranica, ne treba sve znat. Po mom misljenju taj clanak je bolji od ovog "Nove mirovinske formule mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti" jer objasnjava ne samo formule vec i cijeli mirovinski sustav u RH a ako se dobro sjecam u ovom "Nove mirovinske formule.." fali polazni faktor u formuli opce mirovinske formule.
    Veca boljka je po mom misljenju skripta knjige.
    Moj savjet je da pokusate rec ono sto pise svojim rijecima ako se moze; nitko nece cekat 5 min da ispricate npr onih 3 str o pravu na rad koje pocnu "od stoljeca 7.".Ako znate u par recenica rec sto je pojam i stogod o njemu, nitko vas nece rusit. Ako se materija da povezat sa zakonom, vrlo vjerojatno ce vas pitat sto pise u zakonu o tome. Zato je pametno npr. ak vec ne stignete naucit Zakon o soc.skrbi, naucit sto je i sto se njome zeli postici (èl.3,st.1, 2).
    Naravno, ima i pitanja tipa "socijalna sigurnost kao subjektivno pravo" koje je teze objasnit svojim rijecima pa tu pomazu konzultacije i/il standardno nabubavanje par "kljucnih" recenica.

Po mom misljenju ova skripta od 60 str cesto nije uhvatila poantu Ravnicevog filozofiranja iako u svakom slucaju svaka cast autoru na trudu; ne znam dal bi mogla i iskreno imala volje napravit bolju.

Sad se iskljucujem; kolege zelim vam puno uspjeha i srece; ne dajte da vas slome; ovaj ispit ima cudnu reputaciju a cinjenica je da ste prepusteni sebi -zato ih obilazite na konzultacijama da im se smraci i da pocnu konacno izdavat neku korisnu literaturu i imat (a eto, kad je i do tog moralo doc ) korisna predavanja pa da PF konacno lici na fax a ne na dopisnu skolu kao do sad :lol:

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by valkyra
    Ivana jako ok. Pogledaj na prethodnim stranicama topica, dosta su puta ljudi odgovorili na sva tvoja pitanja. Sretno!

je, jako....doslo mi da joj skocim za vrat zbog cega je rusila... neki ljudi na ovom faksu si stvarno dozvoljavaju previse :roll: ...uglavnom cut ce me cim polozim taj ispit

outsider
    Guest

skromni doprinos ovom topicu :-D
    kako sam nevjerni Toma, jednom sam paralelno procitala knjigu i skriptu, nadopisala par stvari i kasnije radila samo po skripti. iz knjige (skripte!) obratiti paznju na dijelove koji imaju ikakve veze sa bilo kojim od malobrojnih :roll: zakona koji su dio ispitne literature i na usmenom "vaditi" se na zakone. polozila sam kod prof. Potocnjaka (samo 1 rijec: respect!) i znam da su njemu ful bitni socijalni sustavi (ima ih 5, od kojih u RH imamo 2 "glavna"- soc. osiguranje- financira se doprinosima, za slucaj osiguranog rizika! 3 podvrste- mirovinsko; zdravstveno; za slucaj nezaposlenosti; a djecji doplatak je od 2001. u drugom "glavnom" sustavu- soc. skrb- financira se iz drzavnog proracuna; soc. potreba!); kolektivni ugovori; te drzavni sluzbenici.
    minimum minimuma za ovaj ispit su ZOR; ZDS; ZPZ; ZOMO; ZOZO; ZDD
    toplo preporucam nabaviti 2 prije spomenuta clanka od Potocnjaka- o drzavnim sluzbenicima; te mirovinskoj reformi (svaki 40ak str. i neprocjenjiva usteda vremena i zivaca..)
    iz ZZR nauciti bar cl. 7.-11.; 63.; 69., a iz ZSS cl. 3.-11.
    ponoviti cu ocito- na ispitu je moguce dobiti bilo koje pitanje iz bilo kojeg zakona; ovo gore je po mojoj nekoj procjeni najosnovnije, pa s tim poceti i onda prosirivati listu (po potrebi..)
    sto se tice vremena spremanja, to je relativno- rekla bih od 3-5 tj. (3 ako dobijes sredenu literaturu, zapnes i imas srece; 5 ako Ti prvi tj. ode na "zagrijavanje" kao nekima i onda cca mj. dana)

Početnik na forumu

dohodak s osnove primitaka od kojih se utvrđuje drugi dohodak, odnosno,
    novčana naknada zbog nemogućnosti obavljanja poslova na temelju kojih se ostvaruju primici od kojih se utvrđuje drugi dohodak..

može li netko za to navest neki primjer iz života?

Početnik na forumu

evo, našla sam, pa da odgovorim sama sebi, a i svima koje eventualno zanima :-D - gut zu visn..

npr:
    -primi(t)ci od djelatnosti članova upravnih i nadzornih odbora
    -nagrade za športka natjecanja
    -sportske i đačke stipendije
    -autorski honorari
    -profesionalni umjetnici itd..

babsi
    Guest

ej ljudi imam jedno pitanje: da li prof. Grgurev pita Zakon o socijalnoj skrbi... i koliko detaljno...da li neko zna što bi moglo biti dobro da naučim u tom zakonu, al da ne traje preveč jel tako je dosadan :roll:

THANX i sretno nam svima....

Početnik na forumu

kolko ja znam, soc.skrb treba jaaaaaaaaaako dobro nauciti za bilo koga, isto i zor, mirovinski.
    mene izluđuju ove gluposti iz knjige tipa form. i neform. tumacenje, vrste izvora, pa kaj to nismo apsolvirali na otpd na 1. god??? i jos ga zakomplicira sa fantaziranjem i filozofiranjem, joj kak ne volim takve uratke, ko e onda mi moramo strebat napamet. sreca da knjigu nisam ni nebum vidla, dosta mi je ovak i skripta fuuuuuuj. :?
    nego, vi koji se kuzite u rotiranje, jel moze tko napisat kak bi trebal izgledat sistem na 1. roku? thnx
    ljudi, uciteeee, nova knjiga je vec tu, uciteee........skupa sa mnom pametnom kojoj se nikaj neda :evil:

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Moše Pijade
    na službenim stranicama opet promjena literature!! :roll: :roll: :roll:
    da, da, to je ono kaj bu se ispitivalo od 1.10
    nadam se da me nebu zadesilo..ne svidja mi se broj strana...bezveze sam gledala i vidim da mirovinski treba znat samo do 100 i nekojeg clanka i poveselim se...al onda skuzim da je to uz novu knjizurinu od 1.10. pa radije bum strebala taj tuzan zakon, nek sve ostalo uz njega...
    uzasss...

Početnik na forumu

e da,bas sam htjela pittai u vezi zakona o soc.skrbi-jel treba ucit stvari tipa ravnatelji centra za soc.skrb, obitelj.centra i tko koga bira, na kolko, kak, cemu, koje ovlasti...i sva ta beskonacna nabrajanja?
    kod prava-tipa doplatak za pomoc i njegu-dal treba znati sve ovlastenike(one koji se u pravilu spominju par clanaka nize od pocetnog) i sva pravila izracuna visine primjerice tog doplatka? ima toga i sve je tak slicno,pa dok to pocnem brljat s ostalima...blah..
    ili,kak velis,osnovnije stvarcice? :-D
    nisam bas tu nasla nekaj previse o gotovcu i potocnjaku, pa ak tko ima kakve savjete...o grgurev ima..buduci da sad sam njih troje ispituje..koga da pitam za taj sistem rotacije, tetu u referadi mozda?ak sad ne rjesim to na ovom roku, isla bih prije iduceg n akonzult., pa da znam kod koga sam, tak da i znam kome ici..mada bi mi svi valjda jednak pomogli ili odmogli
    panikaaaa

Početnik na forumu

Pa ovi mora da se šale, po novoj literaturi koja se primjenjuje od 1.10. ubačena je nova knjiga, odnosno dio od otprilike 700 str koji samo zamjenjuje zakone iz radnog, dok socijalno još trebamo učiti po zakonima. proizlazi da 70-ak str zakona je zamijenjeno knjigom od 700 str. + još uvijek traže onu debilnu knjigu od ravnića.

Početnik na forumu

mene lagano :smt013 ovo radno..i kaj ak nam poklone taj dekanski, garant nam nebudu ostavili vise od 2 tjedna do roka, i kaj oni stvarno ocekuju da se do tad spremi ta knjizurina? nisam ju vidla ni takla, i nadam se da nebum morala, ali 900 str komentara zakona iz radnog :smt017 sve mi se cini da su oni k tome jos i nekaj ekstra nadrobili, pa kaj se tu ima komentirat tak puno?
    ljudi,kak vi to ucite,ja vise ne znam kaj je bitno,kaj nije..idem u detalje,pa sve pomijesam :smt009
    osnovice, postoci, dani, brojevi, brojevi,kak to meni ne ide :smt009
    skroz mi je zanimljiva materija,al tolko detalja...

Mlada nada foruma

Hm, pa da znas kolika te mirovina ceka... :roll: Da, svi obozavaju to pitanje - znam da Potocnjak to posebno voli, ako si negdje nesto kiksao ili za vecu ocjenu - openito se svi uhvate mirovine ako nisi naj odgovorio ono sto si izvukao.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by deelayla
    A ovo oko gotovca je stvarno preeenapuhano! istina je da se frajer voli iživljavati,ali ne baš na svakom roku i na svakome!
    :lol:
    nije on tolko strašan jedino malo nervira jer se javlja na mob usred ispita i sl.
    e sad šta znači STVARNO ZNATI?? Obavezno pjevati na samrti i u bilo koje doba dana/noći kompletni ZOR i ZOMO!!
    nemojte slušati priče faxovskih narikača i komisionara
    :smt043

...još bi htjela reći nekoliko informacija u vezi prof.Jelčić...

Kod nje je specijalan režim...

...ni u kom slučaju joj reći kako vam je pala koncentracija ili kako ste umorni!! šiz dobije na to!!pad odma
    ...i nikako ni pod razno zaplakati!!!!! odma pad!

ona voli pitati prof.rehabilitaciju i najdraže joj je pitanje zašto ona nema na pravo na prof.rehabilitaciju ( jer se razbila nakon 50-te godine)
    u svakom slučaju ona je jedinstvena pojava! uvik spičkana s lakiranim crvenim noktima i vječno tepa onoj čistačici šta joj donosi kapučino i sok! :badgrin:

Ovako strastveno/detaljno prenošenje iskustava s ispita odavno nisam pročitala na forumu - sjajno :-D

Ako budeš zainteresirana za pisanje članaka za Pravokutnik, pošalji mi private, naći ćemo mjesta za tebe.

:-D

deelayla
    Guest

Quote Originally Posted by bebichica
    recimo ona voli pitati alternativne uvjete ili kumulativne ili koja su to supsidijarna prava.toga nema u zakonu.
    molim te, jel bi to mogla objasniti, ili ako bilo tko ovo zna

molim,molim
    uvjeti za stjecanje obit.mirovine
    opći uvjeti moraju biti ispunjeni kod pokojnog osiguranika(samo ako je smrt nastala iz neprofesionalnih razloga!!!!!):
    -da je bio korisnik starosne,prijevremene strarosne ili invalidske m.
    -da je bio korisnik prava na prof.rehab
    -da je ispunjavao uvjete dužine mir.staža za priznavanje prava na inv.mirovinu
    -da je navršio najmanje 10 godina MIROVINSKOG STAŽA ili najmanje 5 godina STAŽA OSIGURANJA (ne brkati ove staževe,polude svi na to)

ako su ispunjeni ovi uvjeti stručna služba nositelja osiguranja će dalje provjeravati jesu li ispunjeni POSEBNI uvjeti na strani članova obitelji.

posebni uvjeti se odnose na članove obitelji
    bračni drug,djeca,članovi šire obitelji,oni imaju posebne ili alternatiovne uvjete.

supsidijarna prava su pravo na naknadu troškova prehrane i smještaja i pravo na naknadu troškova prijevoza.priznaju se invalidu rada koji je ostvario pravo na prof,rehab.
    supsidijarno pravo se nikad ne priznaje kao samostalno pravo.već prati neko osnovno pravo,a u ovom slućaju je to prof.rehabilitacija

deelayla
    Guest

evo skripta je skenirana pa ću vam mejlati,tko je zainteresiran, nek mi se javi na pp!nemojte ostavljat mejl po forumu zbog botova!

to je samo 10 strana i to su osnove.naravno da ne sadrži zajedničke odredbe,već sam nužno i bitno da bi se uopće razumjelo išta iz te materije.kod jelčićke se prolazilo na tu skripu,ali i kod drugih.

to je jelčićka pričala na konzultacijama i ima dosta srbizama (jer je verica doktorirala u banja luci,pa pazite recimo kod povreda odnosno ozljeda,ćas odnosno trenutak)
    i još jedna bitna stvar -skripta je starija,ne znam od kad datira,ali na nekim mjestima se spominje invalidsko osiguranje,to danas više ne postoji,sve je mirovinsko osiguranje!!

još jedna stvar jako bitna,za gotovca učite izbor kandidata za radničko vijeće(ako ih se bira 3 ili više) užasno je i grozno je i preverzno je,al on to traži.
    jelčić i asistentice su rekle da to ne pitaju

+ Reply to Thread
Page 3 of 40 FirstFirst 1234513 ... LastLast