+ Reply to Thread
Page 61 of 65 FirstFirst ... 11515960616263 ... LastLast
Results 1,801 to 1,830 of 1939

Thread: Pravna pitanja

Mlada nada foruma ninap's Avatar

Default Re: Pravna pitanja

Quote Originally Posted by suni View Post
    ovak preko puta mene je otvoren novi kompleks zgrada, na drugom katu je kompleks klubova koji rade 0-24, 7 dana u tjednu, 365 dana u fakin godini.

problem je sto su preglasni i nitko nemre normalno spavati. izolacija nije nikakva jer su smjesteni na katu staklene zgrade.

da li se uopce moze dobiti dozvola za otvorenje klubova koji rade non stop? on je lociran preko tram pruge gdje nitko ne zivi, ali nas kvart je udaljen onak mozda 100m od njih, drito prek puta.

planiram poslati dopis sanitarnoj da dodu izmjeriti glasnocu, imate li jos kakav savjet? nocas su bucili do 3-4 ujutro
    možeš prijaviti taj klub Državnom inspektoratu, ali, radi se o tome da bi trebala navesti sebe kao podnositelja prijave...dakle, oni će te evidentirati...možeš poslati i anonimnu, ali insprektorat najčešće po anonimnoj ne postupa....no ako ima više prijava prostiv istog subjekta, mogu pokrenut po službenoj dužnosti..

..evo ti link, pa si malo pročitaj

http://www.inspektorat.hr/prijavi-povredu-propisa/
    acta, non verba..

Mega kuuul forumaš

necu ja podnositi prijavu nego vjerojatno moj stari...e sad zanima me jel moze on imati kakvih posljedica od toga od tih birtijasa? s obzirom gdje zivimo bojim se da mu neko ne bi koljeno raznio :'(
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Mlada nada foruma ninap's Avatar

Quote Originally Posted by suni View Post
    necu ja podnositi prijavu nego vjerojatno moj stari...e sad zanima me jel moze on imati kakvih posljedica od toga od tih birtijasa? s obzirom gdje zivimo bojim se da mu neko ne bi koljeno raznio :'(
    a gle...iskreno, lako se dođe do podataka tko je podnio prijavu, tak da....ne znam kaj je najpametnije napravit....jedino da se udruži više susjeda ili cijela zgrada pa podnese prijavu....ovako, ne znam...ima svakakvih ljudi...nažalost
    acta, non verba..

Mega kuuul forumaš

tnx tak sam si i mislila...banana republic

UFSF

Veteran foruma Moderator CroatianAngel's Avatar

Trebam informacije za majku.

Ona glasi kao vlasnica barem 13 zemljišta čija vlasnica zapravo ne bi trebala biti (uz ostala zemljišta čija vlasnica je i treba biti).

Fora je u tome da su se u davna vremena seljaci pravili pametnima i da bi izbjegli plaćanje poreza zemlju su prenesli na oca i majku moje majke, što su oni tek kasnije saznali. Znači oni nisu potpisali da se nešto na njih prepiše, samo se prepisalo. Kako su moj djed i baka umrli (djed još prije mog rođenja) ta zemlja je sada prenesena na moju majku. Ta zemlja glasi na našu obitelj preko 50 godina, djed je još plaćao porez za nju itd a mama je platila prijenos itd. Znači računamo u troškove raniji porez, prijenos nakon smrti, vodoprivredu... kroz tri generacije.

Jedan od vlasnika je htio prodati zemljište i nije mogao bez majčinog potpisa... dalja je obitelj pa mu je majka potpisala bez da joj je bio vraćen porez ili išta. Bez ikakvog profita. Ja sam ju savjetovala da za ostala zemljišta to ne radi.

Ta zemljišta mi naravno ne obrađujemo (nemam takvih poriva) ni nisu njeni preci obrađivali, ali je barem tri generacije na naše ime. Koja prava ima moja majka ako stvarni obrađivači žele prodati zemljište, a ne mogu bez nje? I čija su to na kraju zemljišta ako su moji preci samo formalno vlasnici, od tih zemljišta nisu vidjeli ni z?

Meni osobno nije do tih zemljišta, ima ih moja obitelj i previše... ali isplati se imati čiste papire. Živim Bogu iza nogu gdje je sve moguće.
    Last edited by CroatianAngel; 20-12-2011 at 18:12.

Da podsjetim na pitanje.

Ona glasi kao vlasnica, kog boli k kako su zemljišta prenesena, njihovi starci su prenesli na njene roditelje i to su sad njena zemljišta i nema im što ih natrag samo tako vraćati?!
    Jel da?

Mislim, realno, meni nije u interesu da ih samo tako besplatno vrati, natrag prepiše na djecu onih koji su prepisali na njene roditelje. Ja ju potičem da ih više ne prepisuje, i da se posavjetuje sa odvjetnikom, zemljišta su njena. Samo mi prvo potvrdite da ima smisla ne prepisati natrag ta zemljišta bez ikakvih naknada.

Kuul forumaš Galijun's Avatar

Pa ako je ona upisana na ta zemljišta kao (su)vlasnica, i želi 'prepisati' ta zemljišta ili svoje suvlasničke dijelove nekome...onda je njena stvar što će raditi sa njima Naravno, ako je uz naknadu, super
    There is nothing to fear, but fear itself !
    I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
    How do you drive mad that which is already insane?

Ostali nisu obitelj, ni dalja ni bliska. Tako da se vlasništva ostalih zemljišta ne želi odreći ako ne mora. Zašto bi samo tako vraćala zemljišta, njihovi starci su iskorištavali njene starce, sad je vrijeme naplate. Njeno zemljište, njeno za raspolagati.

Tnx!!

Početnik na forumu

Može li mi netko reći nešto o varanju građana nezakonitim naplaćivanjem kamata i troškova opomena prema Zakonu o obveznim odnosima?
    I sama sam svjedok toga da kada ne platim račun za internet VIP stick, stigne mi opomena te iako platim određeni iznos u idućih desetak dana od navedenog dana naplate, na idućem računu su zaračunati troškovi opmene 25kn.

Život danas nije nimalo lak, i normalno da ljudi kraj sto drugih problema zametnu račune i plate ih kasnije ali telekominikacijske tvrtke, pa i one koje pružaju usluge kablovske televizije, banke...redovito zaračunavanju troškove opomene i to sa iznosima koji su previsoki s obzirom na troškove administracije.

Mega kuuul forumaš Đ!'s Avatar

Žali im se da si platila u razumnom roku nakon dospjelosti i da su bezveze slali opomenu pa da nećeš platit te troškove. Al koliko znam, to nije nezakonito niti su to kamate. Niš, drugi put nemoj zametnut račun!
    In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Mlada nada foruma Pinhas's Avatar

Quote Originally Posted by Mangoo View Post
    Može li mi netko reći nešto o varanju građana nezakonitim naplaćivanjem kamata i troškova opomena prema Zakonu o obveznim odnosima?
    I sama sam svjedok toga da kada ne platim račun za internet VIP stick, stigne mi opomena te iako platim određeni iznos u idućih desetak dana od navedenog dana naplate, na idućem računu su zaračunati troškovi opmene 25kn.

Život danas nije nimalo lak, i normalno da ljudi kraj sto drugih problema zametnu račune i plate ih kasnije ali telekominikacijske tvrtke, pa i one koje pružaju usluge kablovske televizije, banke...redovito zaračunavanju troškove opomene i to sa iznosima koji su previsoki s obzirom na troškove administracije.
    Opomena u ovom slučaju, po mom, zapravo ima karakter ugovorne kazne, koja je za novčane obveze zabranjena.. ( 270/3 ZOO) dakle, ne bi to smjeli naplačivati

E sad, sličan je slučaj bio sa Zagreb parkingom.. ima na netu presuda USUDA... al muka je to utjerat

ALI, ako uspiješ tvoje ime bit će zapamćeno i bit ćeš legal celebrity
    Liber amicorum Nikola Gavella

Quote Originally Posted by Pinhas View Post
    Opomena u ovom slučaju, po mom, zapravo ima karakter ugovorne kazne
    A po mom nema. Već se pričalo ovdje o tome i nekakvo objašnjenje koje smo sklepali je - to su troškovi sastavljanja opomene (plaća radniku koji ju je sastavio i odnio na poštu) plus poštarina. E sad, možda USUD to drugačije tumači, a možda i ne! Pošalji na ocjenu zakonitosti.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Mlada nada foruma Pinhas's Avatar

A sto je sa troskovima izrade obicnog racuna, postarinom i sl? Gdje su oni iskazani? Cudno bi bilo takvim troskovima opravdavati troskove opomene, pogotovo kad uzmes u obzir da su troskovi druge opomene obicno dva puta veci. Valjda su naglo poskupili radna snaga i post. troskovi...

Uostalom ratio odredbe je malo dugaciji... Duznik kod novcanih obveza UVIJEK placa zak.zat.kam., dok kod ostalih vrsta obveza toga nema; zato zakonodavac, da bi izjednacio polozaj duznika kod svih vrsta obveza zabranjuje ugovaranje ugovorne kazne za novcane obveze.

Inace, po meni je ta odredba bezveze. U drugim drzavama toga nema.
    Liber amicorum Nikola Gavella

Kad sam rekao da po mom mišljenju nema karakter ugovorne kazne, zapravo sam mislio da bi se gore navedenim moglo opravdat te troškove opomene. Svjestan sam da to zapravo jest ugovorna kazna. Doduše, prije je bilo da je samo 25 kuna opomena, nisam znao da je druga dupla. Tih 25 još i moš opravdat troškovima, al 50 bome nemreš.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Prvoborac foruma remorker988's Avatar

Kojim propisom je uređeno davanje stipendije?
    Ne samo studentima nego i npr. nekome za stručno usavršavanje...

Administrator georgee's Avatar

zoo?
    to je opći propis
    a svaki stipenditor obično ima svoja pravila, bilo uopćena u pravilniku, bilo konkretizirana u natječaju
    Last edited by georgee; 12-01-2012 at 18:13.
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Prvoborac foruma remorker988's Avatar

Quote Originally Posted by georgee View Post
    zoo?
    to je opći propis
    a svaki stipenditor obično ima svoja pravila, bilo uopćena u pravilniku, bilo konkretizirana u natječaju
    Konkretno me zanimalo da li izvanredni student može dobivati stipendiju? Jer ne vidim prepreku tome, a neki kolege tvrde da to nije moguće...

Inače, poznanik mi se bavi web dizajnom u slobodno vrijeme. Jedna tvrtka ga je angažirala da im napravi web stranicu i dogovorili su cijenu od 500 kuna. On je student i nisu sklopili nikakav ugovor niti ništa. Izradio je stranicu i stavio na svoj server kako bi ju kupci mogli vidjeti. Nakon toga su mu oni dali par primjedbi koje je ispravio te je unio tekst koji su oni htjeli. Na kraju su tražili od njega da sa dna stranice obriše svoje podatke kao kreatora stranice, na što nije pristajao (jedino pod uvjetom da mu stranicu plate 2000 kuna, na što nisu pristali). Na kraju je naručitelj odustao od posla zbog tog njegovog potpisa na dnu stranice.
    Nakon nekog vremena je otišao čisto iz znatiželje na njihovu stranicu da vidi kakav su dizajn stavili i bio šokiran kad je vidio identičnu stranicu koju im je on poslao, samo što nije bilo njegovog potpisa na dnu.
    Dakle, naručitelj je angažirao nekog drugog dizajnera koji je "ukrao" dizajn (potpuno je identičan). Jedino je obrisao njegov potpis sa dna.
    Kako da natjera naručitelja da skine tu stranicu sa interneta? Ne traži lovu ni ništa, kaže da je stvar principa i želi ih zakonski prisiliti skidanje sadržaja sa neta jer je to njegovo "intelektualno vlasništvo". Može dokazati da je prije njih stavio na server stranicu identičnog dizajna te ima poruke o dogovaranju posla.

ako pravilnik/natječaj to dopuštaju, može. pritom stipenditor sam predlaže uvjete koji naravno moraju biti u skladu s ustavom, prisilnim propisima i moralom

Mega kuuul forumaš

u teoriji...u praksi svi zahtjevaju da si redovit student! od gradskih, sveučilisnih, opcinskih, županijskih, pa i firme npr adris...iako ako imas rođu u firmi sve se da riješit

UFSF

a čuj, kod nas ak je stavljen kao uvjet prosjek iznad 3.5 i uvjet s prethodne godine, nemre se nikak prijavit vanredni
    ok, osim onih koji svojevoljno ostaju vanredni, al nisam siguran da je takvih puno

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by georgee View Post
    a čuj, kod nas ak je stavljen kao uvjet prosjek iznad 3.5 i uvjet s prethodne godine, nemre se nikak prijavit vanredni
    ok, osim onih koji svojevoljno ostaju vanredni, al nisam siguran da je takvih puno
    izvanredni studenti su u teoriji kao osobe koje rade, naravno faxevi upisuju bolestan br izvanrednih i cijeli sustav je izvitoperen. uopce taj status ni na nebu ni na zemlji bi se trebao ukinuti.

uvjet je recimo za mzos stipendiju da si redovni student. opcija za izvanredne ne postoji na obrascu.

UFSF

da skratimo - iako načelno nema prepreke, faktična je skoro uvijek tu

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Može mi netko objasnit koji je postupak s povratom poreza? Tipa, kupim nekaj u SLO, kaj moram ispunit itd.

Još

?? Must's Avatar

moraš tražiti da ti daju papire za tax free na blagajni dok plaćaš tu robu koju si kupio, oni ti sve ispune, ti im trebaš samo dati putovnicu i onda poslije sa svim tim papirima odeš na granicu kod slovenaca da ti ovjere i to onda možeš podići kod nas
    There is something to be learned from a rainstorm. When meeting with a sudden shower, you try not to get wet and run quickly along the road. But doing such things as passing under the eaves of houses, you still get wet. When you are resolved from the beginning, you will not be perplexed, though you still get the same soaking. This understanding extends to everything.

Poslao sam prigovor HAKOMU-u.
    Zakonski rok da mi odgovore je danas.
    Kome se sad mogu žalit jer nisam dobio odgovor?

Još

Sesuda Noola's Avatar

Aj javim ti sutra kad provjerim u pravnoj u vipu
    Zaza rules!

da sam bolje učio upravno sad bi znao di se nalazi ono nešto o šutnji administracije

za sad sam samo našao ovo:

PRIGOVOR
    Izjavljivanje prigovora i postupanje po prigovoru

Članak 122.
    (1) Prigovor se izjavljuje čelniku tijela, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.
    (2) Odredbe o obliku, sadržaju i predaji žalbe na odgovarajući se način primjenjuju i na prigovor.
    (3) Čelnik tijela odlučuje o prigovoru rješenjem u roku od osam dana od dana izjavljivanja prigovora.
    (4) Protiv rješenja prvostupanjskog tijela o prigovoru može se izjaviti žalba, a protiv rješenja drugostupanjskog tijela o prigovoru može se pokrenuti upravni spor. Ako nema drugostupanjskog tijela, protiv rješenja tijela o prigovoru može se pokrenuti upravni spor.

Još

Mega kuuul forumaš

odi na dio o žalbi odmah u 105.čl pa nadalje! mozes se žalit zbog nedonošenja rješenja...

UFSF

Plaćanje iz članka 34. ovoga Zakona smatra se konačnim nakon što se provede namira na računu banke platitelja i na računu banke primatelja u Hrvatskoj narodnoj banci.
    Imao jesam bankarsko ali sam zaboravi sve.
    Koji je to dan?
    Opet VIP sere curi da su primili uplatu prekasno 1 dan i zaračunali joj 25kn opomenu.

It is on again, motherfuckers!

Još

Ne znam odgovor na pitanje al moja preporuka - na internet bankarstvu si označi kao datum plaćanja 1 dan prije dospijeća. Čini mi se da ako ne označiš, PBZ plati odmah ako si poslao do određenog sata. Tipa, ako pošalješ u 11 navečer, provest će se tek ujutro.

Inače mi ovo pada na pamet:

ZOO:
    Plaćanje putem banke ili poštom
    Članak 177.
    (1) Ako se plaća posredovanjem banke ili druge pravne osobe kod koje se vodi račun vjerovnika, smatrat će se, ako ugovorne strane nisu drukčije odredile, da je dug namiren kad banci, odnosno spomenutoj pravnoj osobi stigne novčana doznaka u korist vjerovnika ili nalog (virman) dužnikove banke, odnosno druge pravne osobe da odobri računu vjerovnika iznos naznačen u nalogu.
    Last edited by Đ!; 13-02-2012 at 21:47.
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

+ Reply to Thread
Page 61 of 65 FirstFirst ... 11515960616263 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks