+ Reply to Thread
Results 1 to 26 of 26

Thread: Vjezbenicki staz s tri na pet godina?!

Veteran foruma

Default Vjezbenicki staz s tri na pet godina?!

evo, prenosim dio vijesti sa veèernjeg:

Umjesto tri godine, mladi pravnici koji Şele postati odvjetnici ubuduÌe bi morali biti vjeŞbenici kod odvjetnika pet godina. Ideja je to koju je ministrici pravosuða Ani Lovrin predloŞio predsjednik Hrvatske odvjetnièke komore Leo Andreis, a trebala bi se ostvariti izmjenama Zakona o odvjetniťtvu. Ako prijedlog proðe, primjena bi se mogla oèekivati iduÌe godine.

zanima me vaĹĄe miĹĄljenje o tome, moĹžda ima i onih koji smatraju da je to dobra stvar... :-)
    htjela bi zamoliti upuÌene da malo prokomentiraju da li stvarno postoji moguÌnost da se to uvede, tko odluèuje o tome itd.
    And no I ain't been to MIA,
    I heard that Cali never rains and New Yorks heart awaits.
    First let's see the west end,
    Take me on a trip, I'd like to go some day...

Mlada nada foruma

Andrea, prebacila sam na ovaj podforum obzirom da se tièe perioda nakon faksa. A na prijedlog mogu samo reÌi :roll:

Uz to vjerojatno ide i prijedlog smanjivanja plaÌe odvjetnièkih vjeŞbenika i poveÌanje HRT pretplate da se ima posla. :lol:

Mlada nada foruma

evo to se bať poklopilo s mojim danaťnjim prouèavanjem topica "nakon faksa" (o pripravniťtvu i plaÌama).
    mislim da je to totalna katastrofa i izrabljivanje.
    ako pripravniku u zg dajeť plaÌu 30% niŞu od prosjeène zagrebaèke plaÌe, onda je to stvarno izrabljivanje.
    naŞalost mislim da se to neÌe na takav naèin gledati i da se neÌe naÌi bať previðťe onih koji Ìe u saboru zaťtititi naťe ekonomske interese.
    a ťto se tièe onih drugih razloga (edukacijskih), o tome vjerojatno najbolje mogu reÌi oni koji us svjeŞe odradili svoj pripravnièki staŞ.
    jedino ťto ja mogu reÌi je da èovjek uèi dok je Şiv (ali to ne znaèi da èitav Şivot treba ostati pripravnik!!).

off topic: moĹžda bi im bilo bolje da se malo manje bave buduĂŚim odvjetnicima, a malo viĹĄe buduĂŚim sucima.
    (po mom skromnom miťljenju, problem hrvatskog pravosuða viťe se tièe sudaca nego odvjetnika).

Forumaš u usponu

kolika je trenutna plaĂŚa vjeĹžbenika?
    i don´t know where you got your game, but I hope you kept the receipt...

Mlada nada foruma

5000 brutto

Mlada nada foruma

NeÌe im to proÌi - ali je zanimljivo èime se sve te pametne glavice bave :-D dok je drŞava u potpunom rasulu.

'Edukacijski razlozi' :lol:

Prvoborac foruma

Quote Originally Posted by valkyra
    NeÌe im to proÌi - ali je zanimljivo èime se sve te pametne glavice bave :-D dok je drŞava u potpunom rasulu.

RobovlasniĹĄtvo nije dozvoljeno kod nas,al pripravniĹĄtvo je najbliĹže tome :-D
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

Default Re: VjeŞbenièki staŞ s tri na pet godina?!

Quote Originally Posted by Andrea

zanima me vaĹĄe miĹĄljenje o tome, moĹžda ima i onih koji smatraju da je to dobra stvar... :-)
    aha..ima...svaki odvjetnik je oduĹĄevljen ovakvim prijedlogom - u to ne sumnjam. pa i ja bih da sam odvjetnik htio nekoga tko ĂŚe mi rintati cijeli dan za minimalac!! ĹĄto ĂŚe njima mladi odvjetnici koje treba plaĂŚati duplo viĹĄe, a isti posao im mogu odraditi i vjeĹžbenici.
    osim toga, èak i sekretarica koťta skuplje od vjeŞbenika, pa je i tu isplativije. ne znam za èistaèice. :-D

inaèe, u bivťoj jugi je vjeŞbenièki bio 7 godina...ali to je bio socijalizam. treba preŞivjeti 5 godina kao vjeŞbenik u ovom okrutnom divljem kapitalizmu. :lol:
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Forumaš u usponu Picok's Avatar

A staŞiranje u upravi ostaje isto? Znaèi da Ìe tam biti kraÌe, ili se varam?
    Jen Dudek bu meni Imbri Grabariću paragrafe tumačil ?!

Warheart
    Guest

Znači li to da priznaju da je pravosudni prelagan?

Mlada nada foruma

mislim da ima i dobrih i loĹĄih strana.
    dobro je to da Ìe ljudi biti bolje upoznati sa svime i svaèime; ali ne gradski vjeŞbenici i kod razvikanih odvjetnika, jer se oni svi bave istom vrstom posla, npr.ovrhe, i za druge dijelove niti ne znaju, pa s tog aspekta, totalno je svejedno jel neko pripravnik 5,7,9 godina, ako samo jedno te isto radi...
    dakle, u veÌini sluèajeva bi to bilo loťe, ali ima odvjetnika koji zaista rade kvalitetno i njihovim pripravnicima neÌe biti loťe iskustvo.
    Ali opet, piťe tamo da Ìe ljudi imati 30ak godina (u èlanku) -- a obzirom na ovu munjevitu bolonju, mislim da Ìe sa 27,28 veÌ mogao i staŞ biti ispunjen

Quote Originally Posted by Balada iz predgraða
    a obzirom na ovu munjevitu bolonju, mislim da ĂŚe sa 27,28 veĂŚ mogao i staĹž biti ispunjen
    kako?
    5 godina i 1 apsolventska - to je ako si uspjeĹĄan student.
    plus 5 vjeŞbenièkog.
    znaèi -vjeŞbenik do tridesete ako si ťtreber. ako ti se oduŞi, onda si pripravnik taman negdje do penzije. :-D

Mlad, sumnjiv i nedokazan

[quote=Robierre de Cochon]
    Quote Originally Posted by "Balada iz predgraða":v11chne0
    a obzirom na ovu munjevitu bolonju, mislim da æe sa 27,28 veæ mogao i staž biti ispunjen
    kako?
    5 godina i 1 apsolventska - to je ako si uspješan student.
    plus 5 vježbenièkog.
    znaèi -vježbenik do tridesete ako si štreber. ako ti se oduži, onda si pripravnik taman negdje do penzije. :-D[/quote:v11chne0]

E nije, tada ce se u penziju ici sa 75, a mozda i 80, pa ko ziv ko mrtav...

Zna neko odgovor na moje pitanje napisano malo poviĹĄe?

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Picok
    A staŞiranje u upravi ostaje isto? Znaèi da Ìe tam biti kraÌe, ili se varam?
    Odvjetnièka komora po prirodi stvari moŞe predlagati produljenje samo za odvjetnièke vjeŞbenike (iako je njihovim idejama samo nebo granica :-D ). Ali ako bi se njima produŞilo vjerojatno bi se produŞilo i u upravi i gospodarstvu (valjda na jedno 15.ak godina :lol: ).

Ti sunac, bit ĂŚe veselo :-({|=

Veteran foruma

ma nema ĹĄanse, prosvjedovat ĂŚemo :smt066

kad Ìu onda poèeti raditi, s 35??? :lol:
    hodaj, nebo strpljive voli...
    hodaj, možda se ipak sve u dobro pretvori...

Guest

Quote Originally Posted by Hell's Angel
    5000 brutto
    odnosno 6000 vjezbenik s polozenim pravosudnim..jos da je bar i neka veca razlika

Mlada nada foruma

Sad jedino ne znam Ĺžele li produljiti i period prije pravosudnog ili samo onaj nakon. Ako je samo nakon, to je ok :lol:

ĹĄimuna
    Guest

ja se bas nekako nadam da taj prijedlog nece proci.........jer mislim da cu se u protivnom odseliti iz ove zemlje.

Sidious
    Guest

Default ...

Ostavio sam neka razmiĹĄljanja na ovu temu u komentarima ispod posta. Zbilja smatram da bi se trebali pokrenuti i shvatiti da sve dok ne prevladamo strah da nekome kaĹžemo u lice ĹĄta ga ide i da se ne sramimo svoga miĹĄljenja neĂŚemo dospjeti daleko. Pozvao bi urednike Pravokutnika da iznesu svoj stav glede ovoga prijedloga i da zatraĹže potporu Fakuleta i organiziraju javni istup.. ako imaju snage i hrabrosti za to..

blond no more
    Guest

Quote Originally Posted by valkyra

To je stvarno najsmjesnije od svega, nedaj Boze da su oni krivi jer smo kakti nespremni nakon 3 godine.

Taman 5 godina vjezbenistva, za onu razliku do penzije za zene sa 60 na 65.

Navodno je Andres izjavio kako je vrlo vjerojatno da se novi sistem neĂŚe primjenjivati na one koji su veĂŚ vjeĹžbenici.
    To je zadnji traè koji sam èuo.

Forumaš u usponu

I jel netko poslao nešto nekome? Zakinut sam od interneta zadnje vrijeme.

crnac
    Guest

Ova dva dana raspredaju izmeðu ostalog i o tome u Osijeku, na odvjetnièkoj konferenciji.

Zanima me samo stav naťe udruge odv. vjeŞbenika, da li Ìe i oni diÌi ruku za ovaj prijedlog ili Ìe se bar potruditi usprotiviti ovakvom pokuťaju da principali imaju radnika 5 godina na minimalcu koji je za 1.200,oo kn manji od prosjeène plaÌe u RH?

Jedine kontakte sa udrugom imam kad dobijem dopis da organiziraju rafting ili skijanje, na koje nitko ne moĹže otiĂŚi jer ne moĹže dobiti par dana godiĹĄnjeg niti ima 1.000,oo - 1.500,oo kn za potroĹĄiti za takav vid razonode!

Forumaš u usponu

Čitam neki dan da pravnici pripravnici najteže dolaze do zaposlenja. Možda je to zbog sezonskog zapoÅ¡ljavanja pa ih statistike zasjene, ali povečanje s 3 na 5 godina će joÅ¡ povečati broj nezaposlenih mladih ljudi, budući da će se mjesta prazniti 40% sporije! Može se uzeti kao argument. BaÅ¡ neki dan jedan moj kolega nosi u ruci knjigu od kurtovića, a ovaj u pekarni mu govori: da, da Åveliki kuracefko Kurtović. I ja sam zavrÅ¡io pravo pa vidiÅ¡ sad gdje radim. :?

Mislim da je Åveliki kuracimonović rekao da su brucoÅ¡i svake godine sve bolji, viÅ¡e se trude od starijih. Pa će i bržije zavrÅ¡avat. Jadno nama koji malo polakÅ¡e studiramo... :roll:

+ Reply to Thread