NATJEČAJI ZA DOMOVE (2011.)
Natječaj za raspodjelu mjesta u studentske domove
Natječaj za subvencioniranje smještaja
Dokumenti se mogu predati kopirani, ali originali se moraju pokazati na uvid.
Još neki korisni linkovi:
Cjenik smještaja
Kriteriji za raspodjelu mjesta u studenskim domovima
Poslovnica za smještaj studenata
Nadležni liječnici fakuleta za preventivnu zdravstvenu zaštitu (liječnički se može obaviti nakon useljenja, brucoši ga mogu i u svom gradu napraviti).
Koristan link je svakako http://www.forum.hr/showthread.php?t=591500 gdje ćete naći mnogo dojmova o studentskim domovima.
Bodovni pragovi za akademsku godinu 2011/2012:
Natječaj S - 1545 - stariji studenti
Natječaj P - 1551 - prva godina
Natječaj B - 1485 - brucoši
Rezultati natječaja za smještaj!
Natječaj izlazi svake godine krajem svibnja ili početkom lipnja na stranici Studentskog centra u Zagrebu. Tamo se nalaze i kriteriji za raspodjelu bodova te popis potrebnih dokumenata. Sve piše i treba samo pažljivo čitati.
Ako tamo piše indeks na uvid, onda to znači točno to. Indeks služi samo za utvrđivanje identiteta i da vam se potvrdi da ste predali molbu. Ne gledaju ocjene u indexu.
Sve potrebne materijale, tj. molbu možete kupiti u knjižari sc nasuprot samog Studentskog centra.
Kad piše na molbi da napišete matični broj, to je onaj broj koji vam daje sc i koji vam upišu u žig na kraju indeksa kao potvrdu da ste predali molbu.
Rezultati se objavljuju na stranici Studentskog centra u Zagrebu sredinom kolovoza.
Moguće je rezervirati sobu (bilo novu ili prošlogodišnju gdje ste već bili) telefonom, ali najbolje osobno. To je zapravo useljenje jer se preuzima ključ i plaća stanarina.
Postupak useljenja i iseljenja bude objavljen na ulaznim vratima uprave i paviljona, kao i informacije o ljetnom smještaju.
Što se tiče pogodnosti studentskog doma to su: neograničeni internet (zabranjeno skidanje glazbe i filmova), dobra ekipa i povoljan smještaj.
Na svakom katu postoje učionice, a u okviru doma se nalaze i: menza (na Savi i Cvjetnom dvije, na Šari nema, za Lašćinu ne znamo), trgovina, pošta, fitness centar i teretana...
Puno je pitanja bilo u vezi obrasca A, pa evo i objašnjenje: Vi ga možete ovjeriti isti dan kad izađe natječaj. Ujedno i taj obrazac, ako ste tada zadovoljni s prosjekom koji imate u tom trenutku (npr. prva godina prosjek 4.8 i na roku u srpnju izlazite na Rim, očekujete dvojku... možete dan prije otići i ovjeriti taj prosjek bez problema). Kad ćete predavati molbu nitko više ne gleda prosjek osim na tom obrascu. Dapače, gospođa na faksu (nomina sunt odiosa) je kolegi ovjerila i krivi broj ects bodova jer je krivo popunio obrazac (upisao na oba mjesta broj ectsa iz tekuće akademske godine). Pa je morao natrag u Zagreb po novi obrazac jer je tek za par dana shvatio što je napravio. Tako da možemo reći da se svašta može ovjeriti kod nas ako je gužva i ako se službeniku koji treba ovjeriti obrazac ne da npr. računati prosjek nego vam vjeruje na riječ.
Nakon predaje molbe i dokumenata slijedi čekanje do drugog tjedna u kolovozu kad dolaze rezultati.
Osnovni bodovi se dobivaju dijeljenjem vašeg prosjeka s prosjekom faksa pa puta tisuću. Npr. vaš prosjek je 4.1, prosjek faksa je bio 3.48 (to je prosjek koji se računa tako da se zbroje prosjeci svih studenata prava koji su predali molbu za dom pa podijeljeno s brojem tih istih), dobije se 1.178. Množenjem s tisuću dobije se u ovom slučaju 1178. Tom broju se dodaju dodatni bodovi za braću, sestre itd. Taj prosjek faksa raste od 3.33 prije tri godine, pa do 3.4 pretprošle godine i 3.48 prošle godine.
Ako vam roditelj ima status branitelja, dobivate 200 bodova.
Postoje tri osnovne kategorije unutar natječaja: brucoši, prva godina i stariji studenti.
Pragovi variraju od godine do godine u sve tri kategorije. Najniži je prag za brucoše, malo viši za prvu godinu i obično najviši za starije studente. Ipak, primjetna je tendencija rasta broja potrebnih bodova za dobivanje doma. Prošlogodišnji pragovi su bili: B 1453, S 1545, P 1551. 2009e su bili manji u sve tri kategorije, a 2008e slični 2010oj. Ali mislimo da sa iznad 1600 bodova dobivate dom koji ste htjeli.
Da biste dobili bolje sobe (ako ne idete u istu sobu jer tada imate dva dana prije svih da uzmete tu istu sobu), treba doći odmah prvi dan kad dom proradi za studente (obično su obavijesti kroz srpanj izvješene na domovima) i to čim ranije jer bi inače mogli izvisiti i dobiti lošu sobu. Useljenja su obično moguća već 26.08. (bar u zadnje tri godine), a može se i samo rezervirati soba (bilo osobno, bilo po nekom drugom). Rezervacija kao takva ne postoji, morate se odmah useliti u sobu (tj. platiti stanarinu i obaviti ostale formalnosti). Možete biti s nekim poznatim u sobi (tj. birati cimera) ako dođete dok još ima praznih soba.
Sada prilikom useljenja plaćate troškove useljenja, preseljenja i iseljenja u iznosu od 100 kn. Postali su kreativni sa izmišljanjem novih troškova.
Prijepis ocjena više nije potreban jer se to u natječaju više ne traži. Na obrascu upisivate prosjek i broj položenih ispita i to je dovoljno. A koju ocjenu imate iz pojedinog predmeta njih apsolutno ne zanima.
Ako sad ispunjavate uvjete da se javite na natječaj (dakle ostvarenih minimalno 18 bodova ove godine) i dobijete dom, pa upišete parcijalu, nećete se nakon revizije morati iseliti iz doma. Isto, možete se javiti na natječaj i sljedeće godine, bez obzira na parcijalu, samo što se onda prosjek ocjena ne množi s 1000, nego 900. Tako da imate šanse za dom, premda ste parcijala, naravno uz neke dodatne bodove, a boduje se sve moguće u natječaju.
Prvo se gleda natječaj za studente viših godina. Prvo dobivaju unutar tog natječaja ono što su tražili oni koji imaju direktno pravo na dom, a onda oni koji zadovolje prag za taj natječaj za više godine.
Tada se gleda natječaj za 1. godinu pa unutar toga opet jednako, prvo ovi koji dobivaju direktno, pa onda ostali.
Zadnja mjesta popunjavaju brucoši.
Studentsko naselje "Lašćina"
Link na više informacija!
Lašćina ne bi trebala zanimati studente prava jer je dosta udaljena od faksa, a i većinom je troje ljudi u sobama. Ima dobrih paviljona, ali vrlo malo i to se teško dobiva.
Ali, baš zato što tamo nema toliko puno studenata prava, malo imate prilike vidjeti kako diše ekipa s drugih fakulteta. Nije uvijek troje ljudi po sobama, uglavnom dvoje u sobama dva do tri puta većim nego na Šari, Savi i Cvjetnom. Sobe nisu nove, ali nekima to se smeta. Menza je odlična, mala, mirna. Hrana uglavnom ok, osoblje je genijalno. Udaljenost je relativna stvar, laganini šetnja Vlaškom i začas ste na Trgu. Super je opcija ići busom na Kaptol jer zaobiđete gužvu, a od Kaptola ste začas do faxa. Na jednom mjestu imate sve, a najbitnije paviljoni su mali i mir je.
SN "Stjepan Radić" popularno zvano "Sava"
Sava je najveći dom.
Stari paviljoni (1., 2., 3., 4., 7., 8., 9.):
Tu sobe uvijek dobivaju brucoši i oni s malim brojem bodova, bar što se tiče nas s prava. Sobe su uske, dvoje vas je u sobi i komfor nije baš prevelik. Cijeli kat ima 2 kupaone sa 8 tuševa. Na donjim katovima su studenti, na višim studentice. Dobro bi bilo izbjeći 1., 2., 3. i 4. paviljon, pogotovo stranu prema Roku. Prema dvorištu se buka od Roka i drugih kafića da izdržati. Najbolji od tih starih paviljona su 7., 8. i 9., i to strana prema ulici (prema zapadu).
Novi paviljoni (5. i 6.):
Oni su vrlo traženi i na njih brucoši i prva godina mogu zaboraviti. Kupaonicu dijele dvije sobe. U sobama je novi namještaj, buka je puno manja jer su izdvojeni od ostalih. Tu žive većinom bolji studenti koji rade manju buku.
Prošle godine su izgrađena 2 nova paviljona. Jedan je navodno za studente s razmjene, drugi za nas domaće. O tim paviljonima ne znamo previše. Samo da je cijena 600 kn, a u novinama je pisalo da će svaka soba imati svoju kupaonicu i dnevni boravak. Ili da će to isto dvije sobe dijeliti.
Menza na Savi je ok, ali uvijek je velika gužva i čeka se većinom barem pol sata.
SN "Cvjetno naselje"
Cvjetno je nekima najbolji dom. Postoji 8 paviljona.
Prvih 5 je starijih: namještaj u velikoj većini soba ok, sobe su velike (najveće što se može dobiti u domu), svaka soba ima svoju kupaonicu. Prvi i drugi su isključivo ženski (1. skoro cijeli sa potpuno novim namještajem). Treći, četvrti i peti su miješani (ali većinom muški).
6. i 7. paviljoni su isti (samo sto je 6. muški, a 7. ženski). Dvije sobe dijele kupaonicu, sobe su uže nego u prvih 5 paviljona, ali svaka soba ima predvorje i više ormara nego stari paviljoni. U ženskom 7om paviljonu postoje rešo i sudoper, bar koliko smo čuli.
U 8om paviljonu su studenti na razmjeni.
Cvjetno je puno mirniji dom, s puno manje buke nego Sava. A i oni koje bi i radili buku su u manjini i ako pozovete zaštitara, on će stišati te koji rade buku. Svi su paviljoni ok, ali ipak preporučujemo prvih pet zbog lokacije (6. i 7. su iznad menze, dvorane i slastičarne pa je buka veća, nema toliko drveća ispred pa je vruće u sobama).
Najbolji su prvi i drugi prema istoku, treći prema zapadu , a 4. prema istoku. Da izbjegnete prozor prema dvorištu i buku s klupica koje su ispod prozora.
Menza je blizu, hrana ok, gužve nikad nema.
Faks je na 7-8 min tramvajem.
SN "dr. Ante Starčević" popularno zvano "Šara"
Šara je isto ok dom, 200tinjak metara prema sjeveru od Cvjetnog. Sobe su manje, namješaj je novi, dvije sobe dijele kupaonicu. Nema menze.
Svi koji mogu dobiti Šaru, mogu i Cvjetno, pa se čini bezveze ići u manje sobe i dijeliti kupaonicu i nemati menzu odmah ispred nosa.
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
1. Imam li izravno pravo na dom ako ove godine primam državnu stipendiju grupe A (na temelju rezultata sa prijemnog) bez obzira na prosjek i broj položenih ispita u 1.godini?
Koliko znamo, da.
2. Roditelji su mi imućniji. Mogu li dobiti smještaj u domu unatoč navedenoj informaciji?
Ako su vam roditelji imućniji, to nije prepreka dobivanju smještaja u doma jer nisu nužne nikakve potvrde o financijskom stanju roditelja. To donosite samo u slučaju da imaju niska primanja pa na to dobijete dodatne bodove.
3. Kako se plaća dom? Funkcionira li tako da ako npr. ne trebaš biti u listopadu u Zagrebu i nećeš tada biti u domu, taj mjesec ne plaćaš ili se plaća sve?
Čim preuzmete ključ (odnosno sobu) morate plaćati.
4. Kako se dokazuje da sam upisao/la čistu drugu godinu? Dobivaju li se bodovi za to?
Ako očistite sve do srpnja, dobijete 400 bodova. Ako date uvjet do srpnja, dobijete 200 bodova.
5. Koliko vam vremena to prijavljivanje za dom obično oduzme?
Ovisi koliko čekate u redu u SCu. Ide dosta brzo jer ima mnogo zaposlenika što zaprimaju dokumente.
6. Namjeravam dati 2 ispita sad u srpnju, postoji li šansa da mi se to upiše pa da mi se povisi prosjek i imam više položenog?
Sve što položite zaključno sa rokom u srpnju vam se upisuje.
7. Prva sam godina, prvi put upisala. Zasada imam 36 skupljenih bodova, sa prosjekom 4.8. Znači li to da imam izravno pravo na dobivanje doma? Kada se na uvid daje indeks? Očekujem da će mi nakon Nacije 12.07. prosjek pasti na 4.67!
Predajte dokumente prije nego nešto sljedeće polažete ako očekujete snižavanje prosjeka u srpnju. Skupite sve dokumente jer već ispunjavate uvjete za dobiti izravno dom.
Indeks se daje na uvid prilikom predaje dokumenata. Ali samo radi identifikacije. Nipošto ne gledaju ocjene u indeksu.
8. Je li dovoljan samo onaj obrazac za prijavu gdje upisuješ podatke o studiju, ECTS bodove i prosjek? To potvrdim u referadi? Je li potreban i prijepis ocjena?
Da, to je dovoljno. Ne treba vam prijepis ocjena.
9. Mogu li zatražiti ispis ocjena ako imam jedan ispit u tijeku, odnosno ne znam hoću li ga položiti ili neću? Hoću li imati problema pri ispisu ocjena ako imam jedan ispit koji još nije upisan u studomat ali je bio odrađen (išla sam na pismeni)?
Ne treba vam ispis ocjena, imate u onom obrascu polje gdje trebate samo upisati prosjek i broj položenih ispita do traženog datuma.
10. Ima li netko iskustva sa žalbama? Ne znam imam li šanse dobiti dom nakon žalbe?
Kolega je uložio žalbu i dobio dom. Razlog: jedan dokument koji je zaboravio priložiti pa ga je priložio u žalbi.
11. Pretraga po JMBGu mi ne radi. Pomoć!
Pretraga po JMBGu nikome ne radi. Morate upisati matični broj. To je onaj na pečatu na zadnjoj stranici indexa što su vam ga dali u SCu. Također ga imate na računu od doma (oni koji su dosada bili u domu). Oni koji nemaju matični broj (a silno su nestrpljivi), nazovite 01 4593 641.
12. Koje stipendije daju pravo na izravan upad u dom?
Gradska ne. Braniteljska da. Državna da.
13. Informacije o testiranju na TBC?
Taj test obavljate samo kod prvog upisa u dom. Na svakom sljedećem vam doktorica samo provjeri imate li žigić T.M., ako ga imate to je to.
14. Mogu li useliti u dom prije obavljanja sistematskog pregleda?
Da. Samo ćete morati donijeti potvrdu da ste to obavili do roka koji vam kažu.
15. Ako ima netko da je na Šari, molim da mi objasni postupak oko iseljenja. Kome se trebam javiti, do kada i što sve treba? Plaćam li pri iseljenju 150kn ili punu stanarinu za taj mjesec(300kn)?
Prvo morate pospremiti sobu i kupaonicu. Zatim vratite posteljinu i kabel za internet. Tada odlazite po čistačice koje provjere je li soba u urednom stanju i trebate li možda platiti popravak nečega. I kad to sve prođe, odlazite teti koja naplaćuje stanarine i platite. Plaćate po principu da broj dana u srpnju koji ste proveli u domu pomnožite s 10. Dakle: ako se iseljavate 10.7. - 10 dana x 10 kuna = 100 kn. Morate se iseliti do 15.7. mada su dozvoljavali nekima da ostanu dan-dva duže ako imaju kakav ispit (naravno, naplate vam i taj dan-dva).
16. Mogu li dobiti bodove ako su mi roditelji preminuli?
Dobiti ćete 60% bodova.
To znači sljedeće:
Svoj prosjek podijelite sa prosjekom faksa. Taj broj koji dobijete pomnožite sa 1000, a ako ste parcijala sa 900. Ako ste redovno upisali višu godinu, pribrojite tim bodovima još ovih 200....Na bodove koje ste dobili dodajte još 60% (to vam je tih 60% bodova od bodova koje ostvarite na temelju uspjeha). A u socijalni status se ubrajaju braća, sestre, rastavljeni roditelji, primanja po članu kućanstva i sl. Za svako od toga je propisan određeni broj bodova. Zaključak: što više bodova imate na temelju uspjeha, to više bodova možete dobiti i na temelju socijalnog kriterija....
Moderatorski tim zahvaljuje smart girl, Romulusu i the blizzardu na ovim informacijama koje su nam poslali (jer smo mi tudumi koji pojma nemaju o domovima).![]()

Reply With Quote
Bookmarks