Originally Posted by
crobot
Photoshop se ljudima èini da je lagan. da je lagan, ne znam zaťto bi postojala o njemu knjiŞurina od 700 stranica koju uz najbolju volju ne mogao cijelu proèitat iako me to zanima.
Gle... Photoshop je profesionalni alat za citav niz profesionalaca. Od fotografa, preko dizajnera do ljudi koji u PSu slikaju fotorealisticne portrete.
Primjenu u DTPu i stamparskoj industriji da ne pominjem.
A da je lagan... jeste. U smislu koliko je lako nauciti voziti auto.
Pa opet nisu svi s vozackom profesionalni vozaci formule, rallyja, kamiona, autobusa itd.
Od tih 700 strana, ono sto koristi prosjecan korisnik moze bez problema stati na dvije A4 stranice.
Pod prosjecan korisnik mislim na one koji instaliraju CS3 kako bi mogli cropati slike, ukucati preko nje text i lupiti mozda neki filter. :p
A znam ljude koji nakon godina rada i brda prijateljskih savjeta i dalje prave amaterske greske jer jednostavno ne shvataju neke osnovne koncepte rada s bitmapama.
Inace... cak i u profi radu vrlo je moguce da NIKAD necete iskoristiti ni 50% kapaciteta PhotoShopa. Neke stvari vam mozda nikad nece zatrebati, neke vam nece ni pasti na pamet da postoje, za neke vam jednostavno niko nikad nije rekao niti ste ih gdje procitali, neke nemaju funkciju bez odredjenog hardwarea...
Npr. sliceove i razlicit nivo JPG kompresije unutar jedne slike nikad nisam koristio iako sam radio nekih 6-7 godina pripreme za stampu i raznorazne oblike graficke obrade - jer su to opcije koje dolaze do izrazaja iskljucivo kad radite pripremu grafike za web.
Encodiranje elektronskog watermarka po kome se moze identifikovati copyright slike i nakon retusha? Malo ko uopste zna cemu sluzi ta opcija, a kamo li da bi htio dati cash (dobijanje codea se placa posebno) za takvu opciju.
Magnetni laso koji sam prepoznaje rubove objekata? Previse neprecizan za moj ukus. :p
Multikanalni fileovi i koristenje Pantone scale za stampanje iz 5 i vise boja? Osim ako radite neke fakat zahebane pripreme za stampu - nikad necete koristiti te opcije.
Brdo opcija sa cetkicama ima funkciju samo ako imate i koristite tablet - inace su ili neiskoristive ili bolno teske za koristenje. Tipa jacina pritisaka i ugao cetkice.
Onih 700 strana dodje kao user manual s malo detaljnijim opisima i ljepsim slikama.
Razmislite samo o tome da se debljina knjiga nije mnogo promijenila od PSa 4 koji je imao samo 1 undo pa do 6 generacija kasnije trenutno najnovijeg PSa CS3.
Bookmarks