+ Reply to Thread
Results 1 to 27 of 27

Thread: Korupcija u studentskim domovima!!!

Mlada nada foruma

Default Korupcija u studentskim domovima!!!

Kako dobiti dom?

Ljudi u domovima se dijele u dvije skupine: one koji su mjesto u domu dobili zahvaljujuÌi trudu i radu, te one druge. Ovi prvi svake godine grizuÌi nokte u SC-u èekaju rezultate natjeèaja za dom, pitajuÌi se hoÌe li ove godine imati krov nad glavom. Ovi drugi bezbriŞno èekaju poèetak iduÌe godine znajuÌi pouzdano da je njima njihovo mjesto u domu zajamèeno.

Pitate se kako? U èemu je problem?

Poðimo prvenstveno od problema raèunanja bodova, koji veÌina studenata smatra nepravednim. Naime, prema tom sustavu se prosjek vaťih ocjena podijeli sa prosjekom ocjena vaťeg faxa, te se na taj naèin dobije broj vaťih bodova. Meðutim, tu nastaje jedna apsurdna situacija: student Prometnog fakulteta s prosjekom 2,7 dobit Ìe dom, dok Ìe student Pravnog fakulteta s prosjekom 3,7 bez tog istog doma ostati. Kako? Jednostavno zato ťto je prosjek Pravnog fakulteta znatno viťi od prosjeka Prometnog. S ovim problemom susreÌu se svake godine mnogi studenti koji, unatoè visokom prosjeku, ne uspijevaju dobiti dom, a u veÌini sluèajeva se radi o studentima koji studiraju na fakultetima koji su na glasu kao jedni od teŞih npr. medicina, pravo, arhitektura.

Drugi problem je poveÌani broj studenata koji svoje mjesto u domu ostvaruju putem rodbinskih ili drugih veza, jer na redovnom natjeèaju nisu imali dovoljno bodova kako bi ostvarili pravo na smjeťtaj. NajèeťÌe se radi o studentima koji fakultet vuku veÌ godinama ili o studentima koji su veÌ diplomirali, pa su izgubili studentska prava. Na taj naèin se broj mjesta za obiène studente dodatno smanjuje, dok se prag za upad proporcionalno tome svake godine poveÌava.

TreĂŚi problem predstavljaju studenti kojima dom nije potreban, ali se unatoè tome prijavljuju na natjeèaj iz samo jednog razloga – zarade. Pitate se o kakvoj je zaradi rijeè? Naime, mnogi studenti koji nisu uspjeli dobiti dom, a zbog skromnih financijskih moguĂŚnosti ne mogu plaĂŚati stan, pristaju na kupnju doma od takvih studenata. Cijene se kreĂŚu od 4000 kn, pa do èak basnoslovnih 6000 kn za najbolje domove kao ĹĄto su Ĺveliki kuracara i Cvjetno. Iako postoji velik rizik da budu otkriveni i da im budu ukinuta studentska prava, mnogim studentima je to jedini naèin za studiranje u Zagrebu.

Ĺveliki kuracto napraviti?

Mega kuuul forumaš

imate li i online peticiju?

reci gdje ce se i kad potpisivati peticija da znamo doc?
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

dovoljno je proťetat se po "savi", pa ti je odmah jasno kakav profil ljudi dobiva mjesto u domu. odlièni uèenici iz siromaťnih obitelji moraju unajmljivati ťupe, a neki imaju ispred studentske sobe u domu uredno parkiran auto.

sreĂŚom nisam nikad traĹžio dom, iako sam bio apsolutni odlikaĹĄ u srednjoj - pitanje je bih li ga dobio, da mi je ne daj boĹže trebao.
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Veteran foruma

MuÌaka koliko hoÌeť - uglavnom, prièa se da dijaspora prednjaèi u tome... :-D

Npr. znam jednog lika koji je ljosnuo prethodnu godinu koja se uzima u obzir, a za ovu godinu dobio 6. paviljon (koji inaèe dobivaju vrlo uspjeťni studenti). Prièa se èak da neki ljudi dobivaju tako da uopÌe ne ulaze u natjeèaj...

U svakom sluèaju trebalo bi natjeèaj uèiniti ťto transparentnijim, jer ima hrpa ljudi kojima ostaje uskraÌeno mjesto zbog pojedinaca koji se provlaèe na rodbinske i ine veze.
    ''Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!''

Mega kuuul forumaš

ja znam par ljudi koji su dobili dom "preko veze". da, ima toga. veĂŚina ih tako i dobiva dom. ĹĄto im moĹžemo? niĹĄta! ja sam se proĹĄle godine s tim toliko nabediro da su mi gadne misli dolazile. ove godine ne znam hoĂŚu li i slat kad znam da ne ĂŚu dobit , nego ĂŚe dobit tamo neki idiot koji se jedva zna potpisat, ali on ima vezu :p sranje je i sa stipendijama. ispale 3.5 prosjek????WTF??????????' za prosjek 3.5 na pravu moraĹĄ piĹĄat krv, a na neki faxevima tipa filozofskog, prometa i ekonomije svaki debil to moĹže imat. hebe se njima: 3.5 :p :evil: :evil: :x :x

Mlada nada foruma DIO's Avatar
    tik prije upuštanja u raspravljanje o glavnoj stvari.

svaki institut na kraju zavrsi zloporabom, i izmakne iz ruku onima najpotrebnijima.
    zao mi je sto je to tako.
    ja osobno imam izravan upis zahvaljujuci prosjeku, pa me ne muci hocu li upasti ili ne, ali da je istina da mnogi moji prijatelji kojima je sttvarno trebao isu dobili, istina je.
    ako smislite neki konkretan nacin da to promjenimo, spremna sam dat sve od sebe da to i ucinimo.
    javite se

Mlada nada foruma sifilis's Avatar

dom? mwahahaha!

:smt033
    ~Dead lawyers lie still~

REDHEAD ADDICT

Forumaš u usponu Picok's Avatar

To je oduvijek tak bilo i bu, vraga ĂŚe se nekaj promijeniti. Problem je negdje "gore"...
    Osobno znam viĹĄe ljudi koji su nelegalno u domu od onih legalnih.
    Jen Dudek bu meni Imbri Grabariću paragrafe tumačil ?!

Početnik na forumu

Osim svega navedenoga, problem je i u tome Å¡to na mnogim fakultetima stariji studenti imaju bezuvjetne ili olakÅ¡ane uvjete i redovno upisuju viÅ¡e godine iako to nisu zaslužili. Naravno, studenti PF-a nisu među tim "sretnicima". Ljudi, dakle, imaju redovno upisane godine i ne gube bodove na natječaju iako nisu dali uvjet, niti su blizu njega. Iz istog je razloga lani bio vrlo visok bodovni prag za dobivanje mjesta u studentskom domu, tako da sam ja konkretno spuÅ¡io mjesto u domu za nekih 45 bodova iako sam redovno upisao i drugu i treću godinu i iako sam imao prosjek prilično viÅ¡i od prosjeka faksa.

Poruka koju nam SC Å¡alje je da je isplativije biti neki džabalebaroÅ¡ na na nekom kvazi-faksu poput Hrvatskih studija (ili nekom drugom faksu gdje nema uvjeta za upis viÅ¡e godine) nego student Pravnog faksa sa redovnim upisima svih godina i inznadprosječnim ocjenama. Dakle, problem nije samo u svim onim silnim ljudima koji dobivaju dom preko veze, već i u samom natječaju koji ima krajnje nepravedne i diskriminirajuće kriterije. Ne znam kako vas, ali mene to straÅ¡no ljuti. :evil:
    Brojim sitno...

Mega kuuul forumaš

wolf-neam rijeèi osim ovo je jebeno grozno

i ja se razljutim kad ovako nesto proèitam. trudis se, posten si i vrijedan ali oèito se to ne cijeni na ovim prostorima-uzalud vam trud ðaci :smt097 :smt097

UFSF

Veteran foruma

Quote Originally Posted by Wolf
    Poruka koju nam SC ťalje je da je isplativije biti neki dŞabalebaroť na na nekom kvazi-faksu poput Hrvatskih studija (ili nekom drugom faksu gdje nema uvjeta za upis viťe godine) nego student Pravnog faksa sa redovnim upisima svih godina i inznadprosjeènim ocjenama.
    Istina je, trebalo bi na razlièiti naèin bodovati pojedine fakultete, ovisno o zahtjevnosti. Èinjenica je da ljudi na Viťoj medicinskoj, gdje je lakťe oèistiti godinu do 6. mjeseca nego kod nas poloŞiti 3 ispita, bez ikakvog problema dobivaju dom, dok s druge strane netko na medicini ili pravu, koji su 10x zahtjevniji faxevi ostaje kratkih rukava.

Mlada nada foruma

"I'm questioning my education
    Is my education all i am now?
    While you're deciding i've been finding
    Looking around in the here and now

If I'd been taught from the beginning
    Would my fears now be winning?

I'm questioning my own equation
    Is my own equation relevant somehow
    The flags will wave and the news is breaking
    See the man who can't pick out his own tie

If I'd been taught from the beginning
    Would my fears now be winning?
    A wild world, figured out the answers
    I'll be in my own, dancing out, ou-out yeaaah

I'm questioning my education
    Rewinding, what does it show?
    Could be, the truth, it becomes you
    I'm a seed wondering why i'm grown"

ja sam uvijek za borbu protiv nepravde,
    pratit cu topic,
    pa ak netko smisli nes,
    idemo u akciju!

IZADI I IZBORI SE!
    The killer awoke before dawn, he put his boots on
    He took a face from the ancient gallery
    And he walked on down the hall
    ---------------------------------------------------------
    studenti su najsebicniji i jadniji ljudi u ovoj propaloj drzavi

Veteran foruma Romana's Avatar

Quote Originally Posted by Ante Gotovina
    Istina je, trebalo bi na razlièiti naèin bodovati pojedine fakultete, ovisno o zahtjevnosti.

Ne znam kak bi to tocno napravili jer rang lista zahtjevnosti ne postoji niti bi se itko oko toga mogao sloziti.

Meni je puno veci problem sto se ne gleda socijalni status studenata.

Veteran foruma

Quote Originally Posted by Romana
    Ne znam kak bi to tocno napravili jer rang lista zahtjevnosti ne postoji niti bi se itko oko toga mogao sloziti.

Meni je puno veci problem sto se ne gleda socijalni status studenata.
    Recimo slièno kao ťto se raèunaju brojevi golova u europskim ligama, ne vrijedi isto Tottijevih 20 i neťto i Da Silvinih 34. :-D

Mlada nada foruma

po meni bi prvi kriterij trebalo biti socijalno stanje.
    onda meðu tim ugroŞenima, po ocjenama
    al trebalo bi ta fakultete izmisliti neke koeficijente (tipa kak je eduardo zabil puno golova al mu se ne boduje ko u italiji jer italija i njemaèka i engleska su ipak lige kaj nekaj znaèe)
    E, onda kad bi se zbrojili i pomnoĹžili taj koeficijent (koji bi za hrv.studije bilo npr.1 a za PF 8 ) sa ocjenama, onda bi se dobio nekakav pravedan kriterij.
    Inaèe mislim da bi socijalni status trebao biti broj jedan i u financiranju, tj.potpori Min.znanosti za studij, jer puno ima ljudi kaj studiraju na teret ministarstva radi 5.0 iz srednje i fotomemorije, a uopÌe im nije potrebno.
    Dok je nekima iz udaljenijih krajeva Hrvatske, potrebnija ta potpora, iako moŞda nisu odlièni studenti.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Prijavite sve USKOK-u. Ako su mogli razbiti Fond za privatizaciju, mogu i korumpiranu bandu iz domova. MoŞda nekog od vas uzmu za agenta provokatora i stave mu ozvuèenje. :-D

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Istina.
    ViĹĄe ljudi znam koji dobivaju stipendiju a seru pare nego onih kojima treba.
    Zato sam se odluèio iÌ na prijemni na HS ove godine (ne radi stipendije nego iz pizdarije ).
    Svi vi koji ste izvanredni, Ĺželite prava, mislim da je prijemni 07.07. pa krenimo. Ako je guĹžva na upravi...

Još

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by malimrav85
    ...
    jebate, ti ak si normalan :lol: pravo, upravno pravo, sad joť i HS. mislim, ako moeť svaka èast. i ovog jednog mi je pun kofer...

Mlada nada foruma Mitzi Dupree's Avatar

ne mozete napraviti rang listu zahtjevnosti fakulteta, eventualno podjelu na fakultete i visoke skole. mislim, u redu, u narodu se govori da ekonomiju mozes zavrsit bez pola mozga, to je javna tajna. al ne moze drzava tako javno diskriminirati jedan fakultet. jedino sto mi pada napamet da se takav problem rijesi je dat svakom fakultetu odredjeni broj mjesta u domovima razmjerno broju studenata na tom fakultetu i onda ih dijelit sukladno kriterijima dok se ne popuni kvota. a sto je najbolje mislim da to vec i postoji.
    ipak nest se dogodilo prosle godine. puno manje studenata (prvenstveno govorim o brucosima jer o tome znam iz prve ruke) je dobilo dom (s obzirom na prethodne godine), uvjeti su bili puno tezi, a dom je poluprazan. na mom katu ima par soba u kojima zivi samo jedna osoba, te par soba koje su cijelu godinu prazne. i tak je u cijelom domu. nadam se da ce ove godine bit bolje.
    I got a lot to say, I got a lot to say, I got a lot to say,
    I can't remember now.

Mega kuuul forumaš

Default Re:

MITO I KORUPCIJA. :smt008

Forumaš prvog reda

Default Re: Korupcija u studentskim domovima!!!

je deca draga, a kaj se vi tu čudite... "Welcome to Croatia"
    Ako me ostavis, kad pozelis kraj,

I nebo ce plakati, izgubit ce sjaj,
    SAD VI!!!
    Ako me ostavis, ne rusi drugo sve,
    Pusti da vjerujem da voljela si me.

*Bumo si spili*

Družba je družba, a služba je služba!

Mega kuuul forumaš

UFSF

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by Alexis
    Ĺveliki kuracto napraviti?
    Imati nizi prosjek od ljudi na prometnom!?

Trebao bi onda svaki fakultet preuzeti brigu o smjestaju vlastitih studenata. Ali onda bi opet bilo povecanje skolarina i opet svi nezadovoljni.
    Osniva se mali_od_batina fan club!
    Prvih 100 novih clanova dobiva na dar majicu s mojim potpisom i mali prijenosni oltar za slavljenje mog lika i djela.

Veteran foruma Soo's Avatar

ne znam što se to dogada u domovima ali znam da mi frendica ima prosjek 4.7 na molekularnoj biologiji i nije uspjela dobiti dom. faks joj je stvarno težak i full se namučila za taj prosjek i sada nije dobila dom.
    :evil:
    reading the blonde salad. eating chocolate. huging jolly meh. watching mememolly. being in the kitchen.
    by saracela
    "teba bit čovjek i reć: ne, ne znam pravni položaj nasljednika, ne znam pravni polažaj sunasljednika..i da ga jebeš nakon tisuću i pol strana prije toga, nemam više volje to učit"

Forumaš prvog reda

mozda je trazila neki jako fensi dom? znam jer mi je frendica prosle godine imala 4,6 prosjek pa nije upala na šaru, sto je trazila :shock: a na savu vjerojatno bi. falili su joj dodatni bodovi.

a i ako je tek prva godina, to ce se promijenit ak zadrzi tak dobar prosjek na visim godinama.
    onda ce moc izravno upast i na cvjetno ak hoce s prosjekom 4,5.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Ma uopće je debilno da je prosjek na svakom faksu isti tj. da se 4.5 na meidicini gleda jednako kao 4.5 na hrv stud

Još

Lurker

Na Balkanu ništa novo

+ Reply to Thread