+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10

Thread: Promjena statusa studenta (izvanredni - redovni sa plaćanjem - redovni bez plaćanja)

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default Promjena statusa studenta (izvanredni - redovni sa plaćanjem - redovni bez plaćanja)

PRELAZAK SA IZVANREDNIH NA REDOVNE ZA OSOBNE POTREBE (SA PLAĆANJEM) & SA REDOVNIH ZA OSOBNE POTREBE NA REDOVNE NA TERET MINISTARSTVA (BEZ PLAĆANJA)
    POTREBNO JE ZADOVOLJITI NEKOLIKO UVJETA, PO REDU:
    a) U tekućoj akademskoj godini upisanih 50 ili više ectsa bodova sa iste godine (50 ili više sa druge/50 ili više sa treće/nastavite niz).
    b) Gore navedenih 50 ili više ects bodova morate imati prvi put upisane u tekućoj akademskoj godini (ponovno upisani ili upisani u ljetnom semestru prošle akademske godine a položeni ove akademske godine prije upisa u ljetni semestar ne dolaze u obzir! gleda se samo tekuća akademska godina i predmeti UPISANI u njoj).
    c) Potrebno je steći uvjet ili očistiti godinu za upis godine više od godine čiji predmeti dolaze u obzir (upis treće godine ako se prebacujete na temelju predmeta sa druge).
    d) Na gore navedenih 50 ili više ects bodova je potreban prosjek 3.5 ili viši.
    Potrebno je zadovoljiti sve uvjete!

HIPOTETSKI PRIMJERI
    1. Ostala su mi dva predmeta iz zimskog semestra – npr. Opća povijest i Sociologija. Nemam uvjet, dakle upisujem pad. I ponovno upisujem Opću povijest i Sociologiju. Imam li šanse za mijenjanje statusa iz redovnog sa plaćanjem u redovnog bez plaćanja (ili sa izvanrednog u redovnog sa plaćanjem, samo se radi o drugim predmetima)?
    Ne. Ne zadovoljavate uvjet A.
    2. Ostao mi je jedan predmet iz zimskog semestra (npr. Opća povijest) i jedan predmet iz ljetnog semestra (npr. Rimsko pravo). Kako nemam uvjet, upisujem pad. U rujnu upisujem Opću povijest + 22 ects bodova sa trećeg semestra. Imam li šanse za mijenjanje statusa iz redovnog sa plaćanjem u redovnog bez plaćanja (ili sa izvanrednog u redovnog sa plaćanjem, samo se radi o drugim predmetima)?
    Da. Istina, upisali ste pad. Ali, ako položite Rimsko pravo do upisa u ljetni semestar, sa četvrtog semestra ćete upisati 30 ects bodova. Znači, u tekućoj akademskoj godini prvi put upisanih 52 ects bodova sa iste godine (druge).
    Morate položiti Rimsko pravo do upisa u ljetni semestar i Opću povijest tokom tekuće akademske godine (da zadovoljite uvjet C). Uz to, morate položiti i ovih prvi put upisanih 50-52 ects bodova sa druge tokom tekuće akademske godine.
    Ako na tih 50-52 ects bodova ostvarite prosjek 3.5 ili viši, zadovoljili ste sve uvjete.
    U ovom slučaju ocjene iz Rimskog prava i Opće povijesti ne dolaze u obzir, gleda se prosjek samo ovih 50-52 ects bodova sa druge. U prosjek se ne uračunavaju seminari.
    3. Ostala su mi dva predmeta iz ljetnog semestra – npr. Rimsko pravo i Nacija. Kako nisam dao uvjet, upisujem pad. U rujnu upisujem sve predmete iz trećeg semestra (jer sam očistio čitav zimski semestar prve godine). Ukoliko dam Rimsko pravo i Naciju do veljače, upisat ću čitav četvrti semestar. Imam li šanse za mijenjanje statusa iz redovnog sa plaćanjem u redovnog bez plaćanja (ili sa izvanrednog u redovnog sa plaćanjem, samo se radi o drugim predmetima)?
    Da. Ukoliko bar jedan predmet od preostala dva iz ljetnog semestra prethodne godine položite do upisa u ljetni semestar ove akademske godine, upisati ćete prvi put 22 ects bodova sa četvrtog semestra. Ako oba položite do tada, upisati ćete punih 30 ects bodova sa četvrtog semestra. Dakle, imate šanse upisati 52-60 ects bodova po prvi put sa druge godine.
    Morate položiti i Rimsko pravo i Naciju (da zadovoljite uvjet C), te navedenih 50-60 ects bodova sa druge u tekućoj akademskoj godini.
    Ako na tih 50-60 ects bodova ostvarite prosjek 3.5 ili viši, zadovoljili ste sve uvjete.
    U ovom slučaju ocjene iz Rimskog prava i Nacije ne dolaze u obzir, gleda se prosjek samo ovih 50-60 ects bodova sa druge. U prosjek se ne uračunavaju seminari.
    4. Dao sam uvjet i ostao mi je samo jedan ispit iz ljetnog semestra – npr. Rimsko pravo. Kako je to u ljetnom semestru, to me u rujnu ne zanima. Imam uvjet, dakle upisujem prvi put drugu godinu. U rujnu upisujem čitav zimski semestar druge godine. Do drugog mjeseca mogu dati rimsko pravo. Ukoliko ga dam, u veljači upisujem sve predmete četvrtog semestra. Ukoliko ne dam rimsko pravo, upisujem sve predmete četvrtog semestra + Rimsko pravo (dakle 38 ects bodova). Imam li šanse za mijenjanje statusa iz redovnog sa plaćanjem u redovnog bez plaćanja (ili sa izvanrednog u redovnog sa plaćanjem, samo se radi o drugim predmetima)?
    Da. Položili vi Rimsko pravo ili ne do upisa u ljetni semestar, upisujete svih 60 ects bodova sa druge.
    U tekućoj akademskoj godini morate položiti Rimsko pravo (da zadovoljite uvjet C), i prvi put upisanih 50-60 ects bodova sa druge.
    Ako na tih 50-60 ects bodova ostvarite prosjek 3.5 ili viši, zadovoljili ste sve uvjete.
    U ovom slučaju ocjena iz Rimskog prava ne dolazi u obzir, gleda se prosjek samo ovih 50-60 ects bodova sa druge. U prosjek se ne uračunavaju seminari.
    5. Dao sam uvjet i ostao mi je samo jedan ispit iz zimskog semestra – npr. Opća povijest. Imam uvjet, dakle upisujem prvi put drugu godinu. U rujnu upisujem čitav zimski semestar druge godine + Opća povijest (38ects bodova). U veljači upisujem sve predmete četvrtog semestra. Imam li šanse za mijenjanje statusa iz redovnog sa plaćanjem u redovnog bez plaćanja (ili sa izvanrednog u redovnog sa plaćanjem, samo se radi o drugim predmetima)?
    Da. Upisujete svih 60 ects bodova sa druge.
    U tekućoj akademskoj godini morate položiti Opću povijest (da zadovoljite uvjet C), i prvi put upisanih 50-60 ects bodova sa druge.
    U ovom slučaju ocjena iz Opće povijesti ne dolazi u obzir, gleda se prosjek samo ovih 50-60 ects bodova sa druge. U prosjek se ne uračunavaju seminari.
    6. Očistio sam prvu godinu, dakle upisujem prvi put drugu godinu. U rujnu upisujem čitav zimski semestar druge godine, u veljači upisujem sve predmete četvrtog semestra. Imam li šanse za mijenjanje statusa iz redovnog sa plaćanjem u redovnog bez plaćanja (ili sa izvanrednog u redovnog sa plaćanjem)?
    Naravno. Dovoljno je steći uvjet za upis više godine tokom tekuće akademske godine i prosjek 3.5 ili viši. U prosjek se ne uračunavaju seminari.

PROCEDURA PREBACIVANJA
    Sve materijale predajete zajedno i ne upisujete ništa na studomatu!
    1. Popunite uplatnicu i platite upisninu (kod prebacivanja na redovne bez plaćanja) ili upisninu i školarinu (kod prebacivanja na redovne sa plaćanjem).
    2. Kupite molbu za prelazak na redovne (na teret ministarstva/za osobne potrebe) u knjižari PFZGa.
    3. Popunite i urudžbirate ju u pisarnici.
    4. Popunite prijavni list koji se pokupi u sobi do Stane (ili kupiti u knjižari PFZGa).
    5. Sve to zajedno sa indeksom donijeti u referadu.

Oni će ručno vršiti upis preko studomata za one koji mijenjaju status studenta, tako da nemate nikakvog posla na studomatu! Razlog: kada se mijenja status, to je promjena u strukturi studiranja pa dolazi do većih problema na studomatu. Probleme i komplikacije žele izbjeći time što će taj dio posla oni odraditi za nas.

Upute za popunjavanje molbe:
    Kad kupite taj formular, ispunite svoje podatke te upotpunite ostatak:
    Molim da mi se odobri - promjena statusa (sa izvanrednog na redovan studij/sa redovnog studenta za osobne potrebe na redovnog na teret ministarstva).
    Razlog - (sa izvanrednih na redovne ili sa redovnih za osobne potrebe na redovne bez plaćanja) U akademskoj godini xx/xx sam ostvario/la uvjete za upis više godine studija (50/52/60 ECTS-a) sa prosjekom ocjena (_____), što mi po Pravilniku o preddiplomskom i diplomskom studiju omogućava prelazak u redovne studente (za osobne potrebe/bez plaćanja - jedno od toga).

PRELAZAK SA REDOVNIH (SA PLAĆANJEM/BEZ PLAĆANJA) NA IZVANREDNE
    U izvanredne padate ako dvaput padnete istu godinu, tj. kod trećeg upisa iste godine.
    Također možete postati izvanredni tako da to sami zatražite.

U OBA SLUČAJA, PROCEDURA PREBACIVANJA JE ISTA:
    Sve materijale predajete zajedno i ne upisujete ništa na studomatu!
    1. Popunite uplatnicu te platite upisninu i školarinu (kao izvanredni, više niste bez plaćanja - bez obzira jeste li kao redovni plaćali ili ne).
    2. Kupite molbu za prelazak na izvanredne u knjižari PFZGa.
    3. Popunite i urudžbirate ju u pisarnici.
    4. Popunite prijavni list koji se pokupi u sobi do Stane (ili kupiti u knjižari PFZGa).
    5. Sve to zajedno sa indeksom donijeti u referadu.

Oni će ručno vršiti upis preko studomata za one koji mijenjaju status studenta, tako da nemate nikakvog posla na studomatu! Razlog: kada se mijenja status, to je promjena u strukturi studiranja pa dolazi do većih problema na studomatu. Probleme i komplikacije žele izbjeći time što će taj dio posla oni odraditi za nas.

Upute za popunjavanje molbe:
    Kad kupite taj formular, ispunite svoje podatke te upotpunite ostatak:
    Molim da mi se odobri - promjena statusa (sa redovnog na izvanredan studij).
    Razlog - (sa redovnih za osobne potrebe/redovne na teret ministarstva u izvanredne) U akademskoj godini xx/xx po drugi put nisam ostvario/la uvjet za upis više godine, te po treći put upisujem istu godinu ILI zbog osobnih, poslovnih i sl. razloga, radi smanjenja obveza molim da mi se odobri prelazak na izvanredne studente (jedno od toga).

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
    1. Prilikom prelaska na redovite studente (sa plaćanjem/bez plaćanja) u obzir se uzima prosjek samo tekuće akademske godine ili svih godina?
    Tekuće. Prijašnje akademske godine nisu bitne.
    2. Je li moguće imati više promjena studentskog statusa (sa izvanrednog na redovne sa plaćanjem, pa bez plaćanja)?
    Da. Status se može mijenjati više puta tokom studiranja. To znači da je npr. moguće da padnete u izvanredne pa ispunjenjem gore spomenutih uvjeta ponovno pređete u redovne!
    3. Prešao/la sam na studente bez plaćanja, moram li i dalje održavati prosjek 3,5 da bih ostao u tom statusu?
    Ovisi koje godine ste prvi put upisali prvu godinu na Pravnom fakultetu.
    Za one koji su upisali prvi put pravo akademske godine 2009/2010 ili ranije: Ne. Kada ste jednom ostvarili uvjete da se oslobodite plaćanja, dalje ne morate održavati taj prosjek. Ostajete bez plaćanja sve dok dvaput ne padnete istu godinu kada ćete morati prijeći u izvanredne.
    Za one koji su upisali prvi put pravo akademske godine 2010/2011 ili kasnije: Da. Svake godine morate održavati prosjek 3.5 ili viši ili opet plaćate.
    4. Trebam li kupovati novi indeks zbog promjene statusa?
    Ne.
    5. Hoće li me prebaciti u izvanredne kod npr. trećeg ili četvrtog upisa istog predmeta?
    Čitaj prve postove pažljivo! Gleda se upis godine, a ne određenog predmeta! Npr. moguće je Rimsko pravo upisati prvi put kod prvog upisa prve godine, pa drugog upisa prve godine, pa prvog upisa druge godine, pa drugog upisa druge godine a da ostanete redovni.
    Relković, još jednom-valjda po stoti put- je potvrdio da se odredba o 35 etcs bodova u 2 akademske godine ne primjenjuje kao ni odredba koliko puta jedan te isti predmet može biti upisan!
    6. Vrijedi li ovo sa prelaskom na izvanredne ako padnes dvaput istu godinu i za bolonjce ili za njih idu neka posebna pravila?
    Vrijedi i za njih.
    7. Znam da sada prelazim na izvanredne, ali me zanima priznaju li mi se ovi ispiti, seminari i vježbe položeni sa treće godine dok sam imao/la status redovnog studenta ili ne?
    Položeni predmeti/seminari/vježbe ostaju položeni bez obzira na promjenu statusa studenta.
    8. Mene zanima ostaje li mi broj izlazaka na ispite nakon što mijenjam status studenta ili krećem od početka. Poništavaju li se ti izlasci ili ne?
    Ne. Ako ste npr. na Rimsko pravo izašli tri puta, ostaje tri puta. Broj izlazaka se ne resetira.
    9. Sada imam status redovnog studenta bez plaćanja ali ću treći put upisati četvrtu godinu. Sada prelazim na redovne sa plaćanjem?
    Ne. Odmah na izvanredne.
    10. Može li netko drugi umjesto mene predati molbu (vlastoručno napisanu i potpisanu za prelazak na izvanredne) i ostalo i upisati me na faks?
    Da, samu predaju papira može obaviti i netko drugi.
    11. Upisujem treću godinu. Jesu li mi prelaskom na izvanredne semestri obrnuti ili nisu?
    Nisu. Semestri su različiti redovnima i izvanrednima samo na prvoj godini.
    12. Moje pitanje je koliko dugo traje postupak urudžbivanja molbe u pisarnici? Bude li odmah gotovo pa mogu ići u referadu ili se čeka dulje?
    Nekoliko minuta (ako je red ispred vas). Odmah nakon možete do referade predati sve za upis.
    13. Padam u izvanredne jer sam treći put upisao/la prvu godinu, zapravo drugi put parcijalu prve i druge i sad mi se zamjenjuju ljetni/zimski semestar i trebao/la bih upisati 42 ECTSa umjesto samo 30 bodova (prije upisani Obiteljsko, Ustavno, Pravna inf., Eng3, Nacija, Rimsko pravo)?
    Ako vam se zbog prebacivanja na izvanredne preklapaju ranije upisani predmeti čak i preko 30 ects bodova, upisujete više od 30 ects bodova. Jer se prije upisani a ne riješeni predmeti uvijek trebaju ponovno upisati neovisno o ovom slučaju. Prvenstveno upisujete predmete koje ste već imali upisane, nema iznimke bez obzira na inverziju i prelazak granice od 30 ectsa.
    14. Pri upisu u zimski semestar druge godine nisam imao/la prosjek 3.5, ali imao/la sam uvjet. Do upisa u ljetni semestar ostvario/la sam taj prosjek, hoću li morati plaćati ljetni semestar?
    Status studenta se određuje i mijenja kod upisa u zimski semestar, i traje cijelu akademsku godinu. Upisali ste sa plaćanjem ovu godinu = i u ljetnom semestru ste sa plaćanjem.
    15. Ove godine sam se prebacio/la među izvanredne. Trebam li upisivati ljetni semestar preko studomata?
    Da. Sami se upisujete preko studomata u ljetnom semestru. A ukoliko imate probleme u radu studomata, kontaktirajte referenta Danijela Relkovića, on to brzo riješi (telefonski poziv ili mail su dovoljni, nije potrebno osobno otići do referade).
    16. Čuo sam da je prijašnjih godina jedna djevojka (prva godina izvanredno) imala prosjek 4.2, no 2 ispita je položila u rujnu. Navodno je to bio toliki problem da je čak morala pisati molbu dekanu. Na kraju se prebacila na redovne, ali zašto tolika strka oko toga, zar nisu rokovi u rujnu normalni rokovi?
    1) Ta osoba ti laže.
    2) Vjerojatno je pisala molbu za nešto drugo ili je uopće nije pisala.
    Dva roka u rujnu postoje no matter what!
    17. Student sam po starom programu, ne bolonjac. Faks sam upisao/la u statusu redovitog studenta. Nisam imala ni jedan pad, prošle godine sam upisao/la apsolventsku godinu u statusu redovitog studenta za osobne potrebe. Prema pravilniku imam pravo studirati u statusu redovitog studenta dvostruko vrijeme trajanja studija što bi značilo da još ovu godinu mogu upisati kao redoviti uz osobne potrebe? Ili me prebacuju na izvanredne jer sam dva puta pala apsolventsku godinu, računa li se apsolventska kao pad godine?
    Prema pravilima, kad jednom upišete apsolventuru i ne slušate predavanja, iako ne dajete uvjet, to se ne računa kao pad godine. Od tada na dalje plaćate pravo na polaganje ispita i to je to. To vrijedi samo za stare studente, ne i za bolonjce. Naravno, ostajete redovan student, ali za studente po starom programu vrijedi i pravilo da nakon sedme godine studija ćete izgubiti studentska prava (iksica), ukoliko ne diplomirate, iako ostajete redovan student.
    Last edited by CroatianAngel; 14-05-2012 at 14:35.

Početnik na forumu Isabell's Avatar

Default Re: Promjena statusa studenta (izvanredni - redovni sa plaćanjem - redovni bez plaćan

je moguće predati molbu za prelazak s redovnih na izvanredne,ali krajem 6.mj.?
    Ak te svrbi se počohaj.

Administrator georgee's Avatar

Default Re: Promjena statusa studenta (izvanredni - redovni sa plaćanjem - redovni bez plaćan

to možeš samo pri upisu godine
    zašto bi to napravila/htjela?
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Quote Originally Posted by georgee View Post
    to možeš samo pri upisu godine
    zašto bi to napravila/htjela?
    htjela bi se upisati na drugi fax(a upisi su u 7.mj. već),al ko redovni,a tu bi se prebacila na izvanredne jer nemam uvjeta da obojem budem redovno
    a mogu ja pisat molbe pa mi možda odobre? i u tom slučaju moram u pisarnicu ili ?
    Ak te svrbi se počohaj.

Administrator georgee's Avatar

postupak za svaku molbu je isti - pisarnica pa referada
    prilično sam siguran da ne možeš usred semestra iako je razlog opravdan.. možeš uvijek pokušati tho
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Quote Originally Posted by georgee View Post
    postupak za svaku molbu je isti - pisarnica pa referada
    prilično sam siguran da ne možeš usred semestra iako je razlog opravdan.. možeš uvijek pokušati tho
    budem..hvala na odgovorima
    Ak te svrbi se počohaj.

Veteran foruma Moderator CroatianAngel's Avatar

Quote Originally Posted by Isabell View Post
    Javi jesu li ti odobrili.
    Nisam još čula da su odobrili usred semestra, možda me iznenadiš pa ubacim u prvi post.

Početnik na forumu

još su mu ostala 3 ispita iz prve, a to mi je ponovljeni upis godine. dal ja trebam riješit cijelu prvu godinu, ili još 2 ispita da ostanem redovan student?? HVALA.

Veteran foruma nobody0770's Avatar

Quote Originally Posted by Tajana View Post
    još su mu ostala 3 ispita iz prve, a to mi je ponovljeni upis godine. dal ja trebam riješit cijelu prvu godinu, ili još 2 ispita da ostanem redovan student?? HVALA.
    Još dva Dakle,steći uvjet od 50 ECTS bodova
    "Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Isabell View Post
    Hej, jesi išta saznala? U identičnoj sam situaciji.

+ Reply to Thread