+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 59

Thread: Prava izvanrednim studentima

Početnik na forumu

Default Prava izvanrednim studentima

Ljudi zanima me moĹže li se ĹĄto napraviti po pitanju prava izvanrednih studenata bolonjaca?! Koliko mi je poznato imamo iste obaveze kao i redovni (seminare, a na predavanja ni redovni baĹĄ ne idu tako da se to niti ne moĹže smatrati obvezm na pfz-u), nemamo izvanredne rokove kao ĹĄto je prije bilo u praksi koliko sam èula, i godina nam traje koliko i redovnim studentima (meni na studomatu piĹĄe do 9. mj. ove fodine)! Mislim da stvarno nije fer ĹĄto nemamo ni pokaz ni x-icu, a da ne govorim o brucoĹĄima koji ĂŚe ovih dana upisati faks i platiti ga 7000 kn! Ĺveliki kuracto ĂŚe za to dobiti?! Nije mi jasno, neka me neko prosvijetli!
    Čovjek nikada ne bi dobio ono što je moguće kad ne bi stalno posezao za onim što je nemoguće..

Mlada nada foruma crazyralf's Avatar

Default Re: Prava izvanrednim studentima

Quote Originally Posted by sunflower
    Ljudi zanima me moĹže li se ĹĄto napraviti po pitanju prava izvanrednih studenata bolonjaca?! Koliko mi je poznato imamo iste obaveze kao i redovni (seminare, a na predavanja ni redovni baĹĄ ne idu tako da se to niti ne moĹže smatrati obvezm na pfz-u), nemamo izvanredne rokove kao ĹĄto je prije bilo u praksi koliko sam èula, i godina nam traje koliko i redovnim studentima (meni na studomatu piĹĄe do 9. mj. ove fodine)! Mislim da stvarno nije fer ĹĄto nemamo ni pokaz ni x-icu, a da ne govorim o brucoĹĄima koji ĂŚe ovih dana upisati faks i platiti ga 7000 kn! Ĺveliki kuracto ĂŚe za to dobiti?! Nije mi jasno, neka me neko prosvijetli!
    neĂŚe niĹĄta viĹĄe ili manje dobiti nego kako si i rekla...naĹĄem faxu je samo do novca, gledaju kako te samo opaliti po dĹžepu
    Dvije su stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost!
    Glupan koji je postao svjestan da je glupan nije vise glupan.

Početnik na forumu

Ma stvarno to nije u redu, nekako je to sve preglatko proĹĄlo. Trebalo bi ili vratiti stara prava ili uvesti nova! [-(
    Čovjek nikada ne bi dobio ono što je moguće kad ne bi stalno posezao za onim što je nemoguće..

Mlad, sumnjiv i nedokazan

trebalo bi dovrsiti ono sto se vec dugo i polako radi - potpuno izjednacavanje , tj. ukidanje statusa izvanrednih

Veteran foruma

mislim, odlièno - onda oni ljudi koji rade neÌe moÌi studirati......

jedan veliki "bravo" za "Hrvatsku znanja" =D>

[-( [-(
    hodaj, nebo strpljive voli...
    hodaj, možda se ipak sve u dobro pretvori...

Početnik na forumu

Ma to bi stvarno bilo nedopustivo mada uopÌe ne sumnjam da Ìe do toga doÌi. Studiranje polako ali sigurno, zapravo ne bať toliko polako, postaje privilegij mladih èiji roditelji imaju love.. Ali kao ťto rekoh stvarno bi bilo ok da imamo bar pokaz kad veÌ imamo gotovo iste obaveze...

Mlada nada foruma

U NaĹĄoj Lijepoj zemlji Hrvatskoooj treba
    1. postojati sustav studiranja na svakom fakultetu sa modelom izvanrednog studiranja unutar njega
    2. strogo kontrolirati da li se student koji studira uz rad nalazi u RADNOM ODNOSU, JER TOI BI KAO TREBALA BITI BIT STATUSA izvanrednog studenta
    3. naplatiti izvanrednom veĂŚu ĹĄkolarinu od redovnih s plaĂŚanjem
    4. uvjetovati redovnima na teret MZĹveliki kuracO davanje prve godine u roku (jer znam hrpu ljudi koji ne zasluĹžuju studirati na teret drĹžave, i isto tako redovne s plaĂŚanjem koji se stvarno trude davati godinu za godinom - i daju, mislim)
    5. naravno, rasteretiti izvanredne svih obveza (osim polaganja ispita, naravno)u ak.godini koja traje 2 godine
    6. rezultat na prijemnom kombinirati sa socijalnim statusom i na temelju toga odluèiti hoÌe li netko ili ne studirati na teret drŞave, takoðer ista pravila za smjeťtaj u domu
    7. veÌ sam negdje napisala uvesti koeficijente za odreðeni fax i na taj naèin ujednaèiti prava na dom studenata sa teŞinom njihova fakulteta
    (npr.neki dan èitam da cura redovno na medicini èetvrta godina sa 3,9 prosjekom ne moŞe dobiti dom?! - a neko s hrv.studija dobije s 4,7 naravno)

lida
    Guest

Quote Originally Posted by Balada iz predgraða
    U NaĹĄoj Lijepoj zemlji Hrvatskoooj treba
    1. postojati sustav studiranja na svakom fakultetu sa modelom izvanrednog studiranja unutar njega
    2. strogo kontrolirati da li se student koji studira uz rad nalazi u RADNOM ODNOSU, JER TOI BI KAO TREBALA BITI BIT STATUSA izvanrednog studenta
    3. naplatiti izvanrednom veĂŚu ĹĄkolarinu od redovnih s plaĂŚanjem
    4. uvjetovati redovnima na teret MZĹveliki kuracO davanje prve godine u roku (jer znam hrpu ljudi koji ne zasluĹžuju studirati na teret drĹžave, i isto tako redovne s plaĂŚanjem koji se stvarno trude davati godinu za godinom - i daju, mislim)
    5. naravno, rasteretiti izvanredne svih obveza (osim polaganja ispita, naravno)u ak.godini koja traje 2 godine
    6. rezultat na prijemnom kombinirati sa socijalnim statusom i na temelju toga odluèiti hoÌe li netko ili ne studirati na teret drŞave, takoðer ista pravila za smjeťtaj u domu
    7. veÌ sam negdje napisala uvesti koeficijente za odreðeni fax i na taj naèin ujednaèiti prava na dom studenata sa teŞinom njihova fakulteta
    (npr.neki dan èitam da cura redovno na medicini èetvrta godina sa 3,9 prosjekom ne moŞe dobiti dom?! - a neko s hrv.studija dobije s 4,7 naravno)
    U potpunosti ili uglavnom se slaĹžem s iznesenim pod toèkama 1-2,4-7, ali moĹžeĹĄ li mi molim te objasniti s kojim razlogom izvanrednima naplatiti ĹĄkolarinu viĹĄe nego redovnima s plaĂŚanjem; jel ti moĹžda dolazi do svijesti da izvanredni studenti imaju joĹĄ neke financijske obveze u Ĺživotu (tipa reĹžije, hrana, obitelj???) i da mogu studirati samo zato jer zaraðuju za Ĺživot? Osim toga, kako urediti status izvanrednih? Dvije kategorije - jednu s manje, a drugu s viĹĄe prava? Ili? ZaĹĄto doista ne dozvoliti studiranje u izvanrednom statusu na svim studijima u zemlji ili bar veĂŚini. Smatrate li da je to u redu da se u Hrvatskoj moĹže studirati u statusu izvanrednog studenta na pravnom, ekonomskom, upravnom, za politologiju nisam ziher i uglavnom je to sve. Znaèi, jednom kad zavrĹĄiĹĄ srednju, a nisi u moguĂŚnosti zbog financijski, obiteljskih i drugih prilika studirati u statusu redovnog --> tko te hebe; ode vlak. Rintaj budalo sa srednjom ĹĄkolom, jer ako ikad i poĹželiĹĄ ili budeĹĄ u moguĂŚnosti studirati povijest, knjiĹževnost ili sto drugih smjerova NE MOĹ˝EĹveliki kurac! Ne da ti ova lijepa naĹĄa! Jer kao velika je umjetnost studirati povijest, to ne moĹžeĹĄ kao izvanredni, a pravo se moĹže. Da i glede napisanog pod sedam, zaĹĄto misliĹĄ da je na Hrvatskim studijima full lako imat prosjek 4,7? MisliĹĄ da se za taj prosjek ne treba nimalo truditi? Studirala si na HS? Ne misliĹĄ moĹžda da bi se stvari rijeĹĄile kada bi se izgradilo joĹĄ studentskih domova, halo?
    Al da se vratim na izvanredne studente: izvanredni i onako nemaju nikakva prava, osim polaganja ispita i pohaðanja predavanja 3x3 sata svakog drugog tjedna, a i predavanja u ovom obliku uvedena se tek za bolonjce. Na naťem faksu postoji izvanredni studij, hvala Bogu, ali nema razlike izmeðu onih koji rade i koji ne rade, a tretiranje svih je jednako - grozno i odurno (èast iznimkama!!)
    Ne mislim da bi izvanrednima trebalo davati odreðene povlastice; jer mi se èini da ovaj bolonjski sustav relativno funkcionira; ali me brine tretiranje izvanrednih kao to su oni "koji nisu uspjeli upisati kao redovni", "neperspektivni", "lijenèine", "manje uspjeťni"... Pa ako se nekome èini da je netko tko radi puno radno vrijeme i uspijeva kao izvanredan student studirati s prosjekom 3,0 ili viťim po godini "neuspjeťan" i to bez koriťtenja one druge akademske godine; neka onda provjeri prosjek jednog od meðu zadnjima izabranog suca Ustavnog suda i neka kaŞe da je on bio neuspjeťan i neperspektivan student! Osim toga, jel sramota biti izvanredan? Pa ne mogu bti svi redovni; kvota je takva kakva jest.
    Problema naravno ima: neobjavljivanje rezultata ispita na studomatu pa morať dolaziti na katedru da saznať jesi li proťao ili ne; nedostupnost i nerazumijevanje profesora; podcjenivanje izvanrednih studenata; nikakva prava za izvanredne studente; prevelike ťkolarine; pasivnost i slaba ili bolje reÌi nikakva studentska solidarnost. U ovoj zemlji se studenti vjerojatno nikad neÌe uspjeti izboriti za neka nova studentska prava, a kamo li sreÌe za steèena prava. Ukinuťe dekanski rok; sad se prièa o ukidanju jednog jesenskog; sad su izmislili novu foru za izvanredne bolonjce: ostanu ti npr. s prve godine 16 nepoloŞenih ECTS pa ti je blesavo zezati se s dva predmeta joť jednu akad. godinu, pa ti umjesto da studirať prvu dvije godine upiťeť pad kako bi mogao upisati joť i neke predmete s druge godine, ali onda hopa, zaglaviť na drugoj i ne moŞeť viťe studirati drugu dvije godine, jel si se zeznio ťto si upisao pad. Nakon takvog pada, ťto se nekad zvalo "parcijala" ne moŞe se viťe studirat dvije godine. Eto nam steèenih prava!! Sad su ovogodiťnjim brucoťima - izvanrednima i dijelu redovnih s plaÌanjem nametnuli 7000 kuna, pitam se za ťto? Za to morať ťtediti 608,33 HRK mjeseèno, a cijene udŞbenika da ne spominjem. Pa putujeť do Zagreba i plaÌať vozne karte. To nije mala svota èak ni za one koje financiraju starci, a kamoli za one koji i sami imaju obitelj i svaka kuna dobro doðe. Bojim se da svi od vlade do faksa svima nama prodaju maglu; studiranje Ìe se omoguÌavati samo djeci imuÌnih, a ostali Ìemo letjeti kao "guske u maglu". Toliko o velikom snu o zemlji znanja; jadna Ìe nam biti zemlja s tolikim znanjem. Èini mi se da idemo prema onom "Mediteran kakav je nekad bio".
    A i samo ĹĄutimo i trpimo i ĹĄutimo i joĹĄ trpimo i nadamo se da neĂŚe to zahvatiti i nas. BaĹĄ smo jadni!
    Sorry, znam da je ovo puno rijeèi, ali fakat mi je viťe dosta kako se na faksu mnogi djelatnici, a na Şalost i mnogi kolege odnose prema izvnarednim studentima. I najmanje ťto nam treba je joť jedno poveÌanje ťkolarina.
    I joť neťto: prema novoj odluci o cijeni ťkolarina za dosadaťnje izvanredne bolonjce: 60 kuna po ECTS bodu je za 60 bodova 3600 HRK + 300 HRK upisnina i eto nas na 3900, a lani je bilo samo 300 HRK manje. Ili sam u krivu? A kao "steèena prava" se neÌe dirati! Bať!

Mlada nada foruma

Gledajte, kolegice, nemojte se ljutiti, ali vaĹĄa misao vodilja, tj.vaĹĄeg posla je u socijalnoj nepravednosti; prema tome tu bi se mogle stranice i stranice teksta napisati.
    Postoje generacije ljudi koji su npr.iz radnièke obitelji i o ťkolovanju u njima se i ne razmiťlja, i onda se neki podmladak iste obitelji dosjeti da bi on studirao - naravno da Ìe mu biti teŞe milion puta od nekog djeteta èije su generacije lijeènici, pravnici, inŞenjeri i ne znam kaj sve ne, i kojemu je jedina briga poloŞiti ispite (ne brine, dakle, o plaÌanju smjeťtaja, hrane, prehranjivanju obitelji, itd.) Ali to je tako, ne mogu svi biti dipl.neťto, zato postoje tri sloja ljudi a ne jedan.
    Izvanredni bi po meni trebali upravo iz razloga ťto rade plaÌati viťe - jer su u boljem poloŞaju od onih koji studiraju i plaÌaju, jerbo njima plaÌaju starci ili se nekak drugaèije snalaze.
    Kaj se HS tièe, provjereno iz druge ruke. Ne kaŞem ja da se ne treba truditi, ali za npr.3.0 na pravu se trebať 10 puta viťe truditi nego za 4,7 na HSu.
    Meni je jasan problem koji ti izlaŞeť, mislim da puno toga nije socijalno pravedno, npr.osoba koja je slabijeg imovnog stanja ne moŞe dobiti dom usprkos odliènom prosjekom jer je mjesto direktno povezano s zagrebom, a to kaj ona mora mjeseèno pokaz od 700 kn plaÌat, to nikom niťt. Tak ti je to.
    Kak bi KrleĹža rekel, ''ni med cvetjem ni pravice''
    Drago mi je da se po ostalim toèkama bar donekle slaŞemo,
    srdaèan pozdrav

Mlada nada foruma

Ja sam starija studentica pa mene ne kaèe kao izvanrednog studenta seminari i predavanja. Ali, slaŞem se s kolegicom pod toèkom 5. Ako se pretpostavlja da izvanredni rade i studiraju, kako se oèekuje od njih da joť i sjede na faksu plus uèe doma? Evo moj primjer, ja sam vjeèni student koji pokuťava zavrťiti faks tek sad sa 33 godine jer sam veÌinu vremena imala svoj posao i nisam stigla uèiti, èak i uz to ťto nisam morala na predavanja. Jednostavno nije bilo dovoljno vremena za kvalitetno uèenje. Kako je tek onima koji moraju joť i sjediti na faksu i redovito rade, ne znam. Jednostvano ne znam kako se sve stigne...
    Kaj se HS tièe, provjereno iz druge ruke. Ne kaŞem ja da se ne treba truditi, ali za npr.3.0 na pravu se trebať 10 puta viťe truditi nego za 4,7 na HSu.
    S ovim se slaĹžem.

Mlada nada foruma

pardon, napisah vodilja ''posla'', trebalo je biti ''posta'', naravno

Mlada nada foruma nestorov's Avatar

izvanredne Ìe po bolonji postepeno potpuno izjednaèit s redovnim,tako je bar najavljeno.objaťnjenje (ko i uvijek),tako je na zapadu.vjerojatno to vani funkcionira.drukèija su primanja,standard,studentski krediti...ali kod nas.ne bi iťlo.tako Ìe odbit masu ljudi koji imaju volje i znanja studirat,ali do ťkolarina mogu doÌi jedino zaposlenjem.
    I sanjaj...

Forumaš u usponu

jel tko zna moŞda o novom zakonu....tako sam barem èula....
    da ovi kaj su se upisali ne teret MZOĹveliki kurac mogu samo jednu godinu tako studirati,a da se na drugoj radi lista i po uspjehu i prosjeku se utvrðuje tko koliko plaĂŚa? a ako nemaju odrðeni prosjek da gube pravo na teret MZOĹveliki kurac...???
    jel to istina da ĂŚe tako biti?

poznam puno ljudi koji su upali na teret MZOĹveliki kurac ,a ne zasluĹžuju to ....

Mlada nada foruma

rekli su mi da tu postavim pitanje pa eto...dakle ovako, ovaj mjesec istice mi zdravstveno osiguranje (IZVANREDNI SAM STUDENT) i kazu da vise nema mogucnosti osiguranja preko zavoda za zap.nego sad samo odem na zdravstveno i oni mi produze iskaznicu. zvuci predobro da bi bilo istinito pa me zanima jel postoji jos neka caka i sta treba donijeti (ako je to stvarni istina)?
    zahvaljujem

Veteran foruma Romana's Avatar

Mlada nada foruma

hvala...jos samo jedno pitanje u vezi potvrde o gubitku statusa redovnog studenta (nikad nisam ni bila redovni). da li samo pitam tetu u referadi da mi to da, ona mi se ljubazno nasmijesi i da mi ili...? :oops:

Mlada nada foruma

u prijevodu trebas potvrdu da si vanredni.ispunis taj papir i ides da ti da zig.kupis ga u nasoj knjizari of kors..

Mlada nada foruma

ahaa...hvala puno. znaci imam i fore 30 dana nakon isteka osiguranja da to sredim ako se ne varam...fora

Banned

Bas bio na faksu ili je to novo ili nisam to tamo vidio mada je doneseno ove godine (a kako su to oznacili i gdje su stavili nije niti cudo da nisam vidio, ako je bilo), ali za izvanredne koji upisuju pad godine, godina vrijedi jednu godinu (dakle, godina vrijedi dvije godine samo za one koji prvi puta upisuju tu godinu). No, krasno - kao da im nije dosta para - dobro da sam upisao prosle godine.
    Zanima me sto je slijedece sto ce natrpati izvanrednim na ledja.

Početnik na forumu

Default predavanja izvanrednim

zanima me da li izvanredni predavanja imaju svaki tjedan ili svaki drugi tjedan?

Guest

bog ljudi..
    ja bih htio upisati izvanredno pravo..Sto sve trebam napraviti, tj. koliko kosta, na kojem mjestu trebam biti plasiran na rang listi, uglavnom kako to sve ide sada..
    E, da, vidjeh da je 7000kn, a je li to opet za 2godine kao sto je to bilo prije, ili sada izvanredni placaju 7000kn jednu godinu???

Guest

u biti, sad sam nasao na stranicama faksa odluku o troskovima i pise da je za izvanredne 3300kn jedna akademska godina?? :/

Mega kuuul forumaš Nivette's Avatar

Quote Originally Posted by polanski
    u biti, sad sam nasao na stranicama faksa odluku o troskovima i pise da je za izvanredne 3300kn jedna akademska godina?? :/
    to je za izvanredne upisane po starom programu

a koja je cijena sada, teĹĄko je reĂŚi kad se sad cijena formira prema rang listi, tj. prema tvom mjestu na rang listi

pogledaj piĹĄe li ĹĄto ovdje:

http://www.pravo.hr/isite_view_3/defaul ... d=&jezik=1
    All sinners go to law school!!!

Početnik na forumu

Koliko ja znam ovi koji su sad upisali plaĂŚaju 7000 za jednu godinu.

Mlada nada foruma

kak nema izvanrednih rokova?
    i imas x-icu,samo sto nemas para na njoj :-D
    ja nikak da odem to podic... :-D
    covjek nebi nikada postigao ono sto je moguce,
    kada nebi stalno posezao za onim sto je nemoguce...

Forumaš prvog reda tyrandas's Avatar

Quote Originally Posted by Boky
    kak nema izvanrednih rokova?
    i imas x-icu,samo sto nemas para na njoj :-D
    ja nikak da odem to podic... :-D
    :lol: :lol:
    prekrasno ..
    .. a i sto ce ti lova na xici :roll: :lol: :lol:
    Everyone has photographic memory; some just don't have the film.

Guest

Quote Originally Posted by Nivette
    pa da, tu sam i gledao, zato sam i odlucio postaviti pitanje, jer, eno, tamo nigdje ne pise 7000kn :/ jedino sta se spominje izvanredne je 3300kn

Mega kuuul forumaš

]pa da, tu sam i gledao, zato sam i odlucio postaviti pitanje, jer, eno, tamo nigdje ne pise 7000kn :/ jedino sta se spominje izvanredne je 3300kn
    Izvanredni studenti

3. Pristupnici koji u razredbenom postupku ostvare pravo na upis na studij u statusu izvanrednih studenata plaĂŚaju ĹĄkolarinu u iznosu od 7.000,00 kuna.

If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Guest

Quote Originally Posted by suni
    ]pa da, tu sam i gledao, zato sam i odlucio postaviti pitanje, jer, eno, tamo nigdje ne pise 7000kn :/ jedino sta se spominje izvanredne je 3300kn
    Izvanredni studenti

3. Pristupnici koji u razredbenom postupku ostvare pravo na upis na studij u statusu izvanrednih studenata plaĂŚaju ĹĄkolarinu u iznosu od 7.000,00 kuna.

da..to nije onaj prijasnji link
    uglavnom, jel to opet za "dvije godine" ili samo za jedno godinu??
    I, ovaj, ako vec studiram neki faks, kazu mi da onda na pravu mogu jedino i iskljucivo bit kao izvanredni. Mislim, jeste se upitali ikad jel to legalno? :/ Jer, to se kosi s praksom svih drugih fakulteta te s ministarstvom. Raspitao sam se vec, jel, pa ne govorim bzvz..
    tj. znam da ne mozes dva faksa redovno bez placanja, ali na svim ostalim fakultetima onda mozes studirat uz placanje, a ne kao izvanredni :/
    Bleh, nije bitno, ionak necu imat love

Mega kuuul forumaš

ma krivo si ti sve shvatio.

ja sam studirala jedan fax i upisala pravo kao redovni za osobne potrebe.

znaci mozes biti redovni ali moras placati.

ako diplomiras na prvom faxu, e onda mozes upisati samo kao izvanredni.

tako da dobro si se raspitao i to je to.
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast