+ Reply to Thread
Page 12 of 13 FirstFirst ... 210111213 LastLast
Results 331 to 360 of 381

Thread: Učenje- koliko i kako

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Default Re: Učenje- koliko i kako

do sad sam ovih dva mjeseca učio na nalin da bih iščitavo sto puta gradivo..al nisam bas posteno naucio..da li mi je bolje vec kod prvog čitanja biljeziti podcrtavati i učiti onako za pravo ili neki drugi korisniji savjet mozda za mladog brucoša? hvaala

Moderator Moderator Malegria's Avatar

a čuj, ovisi od osobe do osobe. mislim da ti nije loše u prvom čitanju podcrtavat i radit bilješke, trudit se zapamtit što više toga a onda se bacit na pravo učenje. ne znam koliko ima smisla sto puta pročitat gradivo kad neke stvari jednostavno moraš naštrebat.
    Love is a blind whore with mental disease and no sense of humor.

Početnik na forumu

raditi bilješke... kako napraviti bilješke za 500+ stranica? ruka me boli nakon prvih 10.

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Ne radiš doslovno bilješke cijele knjige (to je onda već skriptiranje) nego si bilježiš neke stvari na margine ili ispod teksta. Izdvojiš na papir stvari koje se učestalo ponavljaju, npr. u pozitivnopravnim predmetima ja sam si ispisivala rokove, nabrajalice itd. Nikad više od 10 str. papira (izuzev gpp koji je zaslužio pola bilježnice ).
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Forumaš u usponu superfly's Avatar

ja npr "skriptiram" tak da radim neke kakti mentalne mape i ispisujem samo ključne podatke na principu asocijacija. to mi onda super dođe za ponavljanje prije usmenog jer uspijem proć čitavo gradivo u pol sata.
    It's not unemployment if you pay tuition.

Početnik na forumu

hej,molim da mi netko cim prije odgovori..u vezi je osnove ekonomije,tj politicke ekonomije...da li da ucim iz knjige ili skripte,ako iz skripte mozete mi reci koje??? hvala

Moderator Moderator brinettica's Avatar

Quote Originally Posted by valeri View Post
    hej,molim da mi netko cim prije odgovori..u vezi je osnove ekonomije,tj politicke ekonomije...da li da ucim iz knjige ili skripte,ako iz skripte mozete mi reci koje??? hvala
    skripta i više nego dovoljno...jedino ako su ti neke stvari apstraktne ili ne razumiješ, možeš konzultirat knjigu... što se tiče skripte, uči iz ove http://www.pravokutnik.net/sites/def...korinaema-.doc
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Vergewaltiger Barroom Hero's Avatar

Osnove ekonomije, lol
    Hate, Dominate, Congregate, Eliminate

osjećam se glupo jer mi doma govore da previše učim! dajte recite jel za 1. godinu previše učiti oko 4, 5 sati dnevno (ne svaki dan naravno ) i sad u 1. mjesecu po 6,7,8,9 sati dnevno ? sve prolazim , i to sa visokim ocjenama, ali se osjećam glupo i kao da me nitko ne razumije još kad čujem neke kolege kak pričaju da uče po 3 sata dnevno 3 dana prije ispita...

Mlada nada foruma apocalypse's Avatar

Quote Originally Posted by bižuterija View Post
    osjećam se glupo jer mi doma govore da previše učim! dajte recite jel za 1. godinu previše učiti oko 4, 5 sati dnevno (ne svaki dan naravno ) i sad u 1. mjesecu po 6,7,8,9 sati dnevno ? sve prolazim , i to sa visokim ocjenama, ali se osjećam glupo i kao da me nitko ne razumije još kad čujem neke kolege kak pričaju da uče po 3 sata dnevno 3 dana prije ispita...
    Ti kolege lažu. Nađi bolje društvo!

Učiš onoliko koliko misliš da je potrebno, a ako ti dobro ide, ne znam zašto se zabrinjavati time što drugi misle i kažu.
    Svi su pravnici propali pjesnici.

I saw sinners making music and I've dreamt of that sound.

ma sestra mi je najveći problem, ona ide na tehničkib faks i sad mi pametuje da ne trebam tolko učit i da ona isto ima tolko ( a ispit joj je 100 str max al ok) i da ne treba to tako detaljno i da zna i ljude s prava koji izlaze 3 puta dnevno, rade i daju ispite... gubim skroz motivaciju kad to čujem

Veteran foruma keeva's Avatar

pa kaj slušaš takvu ekipu? valjda ti znaš kako i koliko ti je najbolje učit, uopće se ne upuštaj u rasprave, jer uvijek će se naći kolega koji su naučili naciju u 10 dana za 4, a rim u 3 tjedna dali ko iz pičke, samo ignoriraj takva sranja.
    ako ti ide, i to još sa lijepim ocjenama, onda se nemaš kaj živcirat
    Anyone's daughter

joj hvala vam, evo motivacija se vraća

Mlada nada foruma Lucky38's Avatar

ma sestra mi je najveći problem, ona ide na tehničkib faks i sad mi pametuje da ne trebam tolko učit i da ona isto ima tolko ( a ispit joj je 100 str max al ok) i da ne treba to tako detaljno i da zna i ljude s prava koji izlaze 3 puta dnevno, rade i daju ispite... gubim skroz motivaciju kad to čujem
    Samo ti uči i ne zamaraj se s takvim glupostima, za ispite na našem faksu je normalno da se uči 5+++ sati dnevno
    I btw i meni idu na jetru ovi s tehničkih fakulteta koji te gledaju ko tele u šarena vrata kad im kažeš da učiš toliko puno
    Ima nas još, koliko hoš

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Reci ti sestri da si na njezinom fakultetu i da učiš kolko i sad učiš da bi završila njen fakultet puno prije nje Uopće se ne zabrinjavaj što ti drugi koji nisu na našem faksu govore.Ljudi se znaju ubijati i po 8-10 sati i opet pasti zbog neke sitnice.Ako si našla svoj ritam i raspored i on daje rezultate drži se toga

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Početnik na forumu renome's Avatar

Koliko sam ja zaključio iz dosadašnjih priča nekih starijih kolega, ekipa koja tvrdi da prolazi s 2,3 sata učenja dnevno 2 dana prije ispita ili papa feces da bi ispala pametnija nego što je ili treba otići odigrati loto jer očito ima najviše sreće na kugli zemaljskoj. Ja sam od nove godine kampirao u NSK od 8 do 8 (tako da sam pred knjigom proveo 8-9 sati dnevno), dao sam 3 od 4 predmeta s prosjekom 4.0 i oppd planiram dat u 4. (uz malo sreće, naravno). To da mi se i stariji kolege s drugih fakulteta smiju kad im odgovorim koliko dnevno učim me uopće ne zamara, s obzirom da dosadašnji sistem daje fine rezultate. Uostalom, ako sam nešto naučio u ova 4 mjeseca, to je da ne možeš previše učiti na ovom divnom faksu.

Početnik na forumu Morticia's Avatar

Bok svima!

Daklem, zeznula sam prvi semestar i to big time - dala sam samo eng..u drugom semestru sam seminarist iz rima..jel previse za ocekivat da u 4. mogu dat kolokvije iz rima i PE + ispit iz oppd (bila sam seminarist pa ne krecem od nule, imam odredjeno znanje samo sto je vecinom na razini prepoznavanja)..mislila sam onda otpd u 6., soc u 7. i naciju u 9..znam da je optimisticno, ali moram pitat s obzirom da teoriju znam (sad su me eseji zeznuli, iz prvog dijela sam imala sve tocno), mozda bolje otpd sad, a pov u 6.? Nekak racunam da mozda bolje pov sad jer pretpostavljam da ce prvi kolokvij iz rima bit laksi od zadnjeg..

Svi savjeti su dobrodosli, moram se iscupat iz nevolje
    "Clocks slay time. Time is dead as long as it's being clicked off by little wheels; only when the clocks stop does time come to life."
    William Faulkner

Mlada nada foruma sunnygirl's Avatar

Ovo si trebao pitati na nemogućoj misiji. Ako nisi dao niti jedan predmet nikako nemoj uzimati rim. Uzmi naciju i kolokviraj ju i položi na 1. roku u 6.mj, u 4. mj oppd ali za prolaz ti treba puno vise od prepoznavanja, u 7.mj soc,a pek vidi da li ces imati vremena za kolokvije ili odi na jedan od ljetnih rokova. Za 9.mj ti ostaje onda teorija ,a rim za 2.godinu. Mozes i oppd ostaviti za 9.mj umjesto teorije ali rokovi su tada užasni.
    Last edited by sunnygirl; 26-02-2012 at 09:31.

Mlada nada foruma mali_vrag's Avatar

joj..
    ja bi ti preporucila da odaberes samo JEDAN predmet za 4.mjesec i to po mogucnosti iz zimskog semestra.najpametnije ti je sad rijesiti teoriju posto ju vec znas,jel.lakse ces nauciti kolokvije za rim uz ponavljanje teorije nego uz ucenje potpuno 10tog predmeta o kojem nemas pojma.ako rijesis teoriju u 4.mj,imas lijepog vremena do ljeta uciti oppd i/ili sociologiju.vaznije ti je rjesavati zimski semestar nego sad uguravati u cijelu pricu nekakvu Pe ili naciju koja je najmanji problem.

Veteran foruma don_corleone's Avatar

Za travanj teoriju, za lipanj/srpanj oppd i soc, za rujanske rokove vidjeti kako stoje stvari ali u svakom slučaju se može ubaciti i pe na jesen

Mlada nada foruma

ima netko neki savjet za povijest?ostala mi je za 4 mj,počela sam učiti,inače obično prvo pročitam pa krenem učiti,al čini mi se da ovdje ne bih stigla,pa učim odmah,al čini mi se kao da neću stići.još uz neki kolokvih iz drugog semestra,vjerojatno rim,kako to kombinirati?jesu iz povijesti stvarno sve godine važne?imam osjećaj kao da nakon što naučim i krenem na iduću državu da prethodnu zaboravim

2 tjedna ti je dovoljno da jednom pročitaš i upoznaš se s gradivom, nakon toga se baci na učenje mjesec dana. da - potrebno je znat sve godine pošto stvarno znaju pitat nebuloze i lako se gube bodovi na takvim stvarima. ja sam si izdvojila te godine na jedan papir (hah, jedan, na više papira zapravo) i ljepila si to po sobi i svaki dan ponavljala. ne brini, sve će ti sjest na kraju, ono što ja na tvom mjestu nebi radila je da ideš savršeno naučit državu po državu jer ćeš dok dođeš na francusku/rusiju sve to zaboravit. to ostavi za zadnjih 10 dana a sad se potrudi što više osnovnih stvari popamtit. i da, prođi kroz onih 1000 pitanja, meni su jako pomogla.

Mlad, sumnjiv i nedokazan Banksy!'s Avatar

Mislim da imaš dovoljno vremena za naučiti povijest, ali ona zahtjeva svakodnevni rad i ponavljanje. Nije loše ni pročitati prvo knjige da stekneš dojam i naučiš osnove, no za to si uzmi 7-10 dana i kreni učiti. ako uzmemo da imaš otprilike 40 dana za naučiti povijest, uzmi si 10 dana za čitanje, 20 za učenje i 10 za ponavljanje. Moj savjet bi ti bio da nakon što naučiš jedan dio gradiva ga popodne ponoviš ili da ponavljaš ono što si naučila prethodni dan prije učenja novog dijela. Ako uzmemo da knjige imaju otprilike 600 strana u ovom dijelu učenja svaki dan bi naučila 30 strana što mislim da je izvedivo. Shvati ovaj predmet ozbiljno, pismeni ispit je vrlo zahtjevan i ponekad se traže sitni detalji, no ako prođeš pismeni dosta je izvjesno da neće biti problema na usmenom. Sretno!

Mlada nada foruma Lucky38's Avatar

Ja bi ti savjetovao da to ipak prvo pročitaš, imaš za to dovoljno vremena, a tako ćeš se najbolje upoznati s gradivom. Uzmi si za to nešto više od tjedan dana i nakon toga kreni baš učit. Po meni radije nemoj rim uz to, naciju ćeš 100% kolokvirat uz učenje oppda tako da tu nemaš brige.
    Ima nas još, koliko hoš

Mlada nada foruma

hvala vam na savjetu svima ma tako nekako i radim,ujutro učim pa popodne to prođem još jednom,izvadim sve godine na papire(ja već sad imam nekoliko papira Malegria ) i prođem po skripti s pitanjima s kolokvija baš.i ok je,al mi se čini da bi npr,morala kad prođem recimo tri države opet izdvojiti jedan dan pa ih prođem sve još jednom i tkao svaki puta.a ostat će mi tjedan dana prije ispita s ovakvim načinom učenja,nadam se da mi je to dovoljno za onaj završni krug a što se tiče seminara u drugom semestru priajve su gotove,al nam rezultati nisu još došli,no možda ni neću dobiti rim pošto je ove godine za koji 40 ljudi smanjen broj seminarista na povijesti,pa ako smanje na rimu,možda i ne dobijem sad se i sama nadam naciji iako sam forsirala taj rim

vidim da se tu otvorila odlicna rasprava pa bih se htio nadovezat... ostala mi je oppd iz prvog semestra i nadam se da cu bit seminarist iz rima(ak mi ne sloze prevaru ko za pov ) s obzirom da mi je prosjek 4,0 bez seminara pitam se dal je pametno krenut ucit povijest za rok u 4. mjesecu normalno uz rjesavanje kolokvija iz rima? pošto mi više nije problem učenje 5,6 sati dnevno a po potrebi i više dal bi mi to bilo pametno...i uz koliko učenja dnevno bi to bilo ostvarivo? ( ovo zadnje pitanje ipak stvalja ovaj post ovdje a ne u nemogucu misiju ) i dal ce mi se poklapat mozda to sve s kolokvijima iz politicke koju bih htio isto tak rjesit u ovom semestru? ( nemojte me zbog ovog pitanja optuzit za offtopicarenje pliz ) kao i svi pun entuzijazma pred pocetak novog semstra pa nemojte nis zamjerit puno hvala na svim prijedlozima

Mlada nada foruma

ti si u istoj situaciji ko ja i meni je prosjek 4,0 :P ja ću samo na rim ili naciju,ovisno koje mi daju,jer mi je prioritet riješit pov i neki veći predmet,a u 7 mj na političku.i tako imam uvjet prije ljeta.to je naravno idealna situacija,a sad vidjet ćemo

lotus flower Moderator *tearsinheaven's Avatar

Svakako rješavajte oppd u 4.mj., prošlogodišnji rok bio je lagan u usporedbi s ostalim. To je mnoge i zeznulo jer nisu naučili kako spada i išli su samo probat, tako da su na kraju oppd vukli do 9.mj.
    Ako dobijete rim, onda dobro stisnite i krenite odmah sa bubetanjem oppd-a. 1. kolokvij iz rima stigne se naučit za tjedan i pol jer je najmanje zahtjevan. Iako najdosadniji, po men.
    Ako oppd date u 4.mj., rim riješite na 2.roku u 6.mj. i onda možete pek dati u 7.mj., a naciju u 9.mj.

Ako dobijete seminar iz nacije, bit će vam još lakše - učite oppd za 4.mj. uz kolokvije za naciju. To date u 6.mj., pek u 7.mj. i onda rim u 9.mj.
    Samo ozbiljno shvatite oppd, u zadnje vrijeme čujem kako je to postao teži predmet od rima

E da, možete i na kolokvije iz pek-a ak vam je stalo do ocjena - lakše je pokupit dobru ocjenu na kolokvijima nego na ispitu. Mene je ta greška koštala statusa
    ''Drži se čvrsto mala, svijet je lud.''

@caesarus - koliko sati je potrebno dnevno učiti je jako individualno, neki će isto gradivo savladat za npr 2 sata dok će nekom drugom trebat duplo više. jedna diplomirana pravnica mi je rekla da je za uspješno polaganje ispita potrebno 120 sati efektivnog učenja. valjda je to odgovor na tvoje pitanje.

Mlada nada foruma

E da, možete i na kolokvije iz pek-a ak vam je stalo do ocjena - lakše je pokupit dobru ocjenu na kolokvijima nego na ispitu. Mene je ta greška koštala statusa [/QUOTE]to bih

šta ozbiljno? meni su rekli da nek idem na ispit da mi je dovoljno 2 tjedna i da obavezno nek idem na usmeni probat dić ocjenu,al isto bih htjela neki prosjek,pa ako ne bude barem 4,onda ću i to ostavit za 9,jer do onda bome stignem sad me jedino muči kad će se saznat iz čeg je seminar da znam kako dalje

+ Reply to Thread
Page 12 of 13 FirstFirst ... 210111213 LastLast