+ Reply to Thread
Page 1 of 35 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 1045

Thread: III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/fpfz

ISPITIVAČI
    Prof.dr.sc.Jure Šimović; konzultacije: srijeda od 12 do 13,30 sati(ĆM 4,soba 6, prizemno),
    Prof.dr.sc.Hrvoje Arbutina
    ; konzultacije: srijeda od 13 do 14,30 sati(ĆM 4,soba 8, prizemno),
    Prod.dr.sc.Nikola Mijatović; konzultacije: četvrtak od 12 do 13,30 sati(ĆM 4,soba 7 prizemno),
    Mr.sc.Tereza Rogić-Lugarić; konzultacije: srijeda od 11 do 12,30 sati(ĆM 4,soba 9 prizemno).
    Dr.sc.Sonja Cindori; konzultacije: srijeda od 10 do 11 sati(ĆM 4,soba 48).

ROKOVI 2010./11.
    08.11.2010.
    31.01.2011.
    14.02.2011.
    11.04.2011.
    30.05.2011.
    13.06.2011.
    04.07.2011.
    05.09.2011.
    19.09.2011.

PRIJAVA ISPITA
    Ispit je samo usmeni!
    Studenti koji studiraju po programu usklađenom s bolonjskim procesom ispite prijavljuju putem studomata.
    Ispiti se odjavljuju najkasnije do termina utvrđenog u studomatu.

Studenti koji polažu ispite po starom programu prijavljuju ispite prijavnicama Ćirilometodskoj 4 (soba 34).

SLUŽBENA LITERATURA
    Literatura od roka u veljači 2011. GODINE:
    B. JELČIĆ - O. LONČARIĆ-HORVAT - J. ŠIMOVIĆ - H. ARBUTINA - N.MIJATOVIĆ: FINANCIJSKO PRAVO I FINANCIJSKA ZNANOST, Narodne novine, Zagreb 2008.
    J. ŠIMOVIĆ - H. ARBUTINA -N. MIJATOVIĆ - T. ROGIĆ LUGARIĆ - S. CINDORI: HRVATSKI FISKALNI SUSTAV, Narodne novine, Zagreb 2010.

LINKOVI ZAKONA

ZAKONI - pročišćeni tekstovi
    Zakon o porezu na dohotak- NN 177/04
    Zakon o porezu na dobit- NN 177/04, 90/05, 57/06

SKRIPTE
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/financije

OPĆENITI SAVJETI ZA SPREMANJE ISPITA
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Malecka; 26-02-2011 at 18:11.

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Post DOJMOVI SA USMENIH ISPITA

DOJMOVI SA USMENIH ISPITA; SVAKI PROFESOR U SVOM DOKUMENTU
    Datum u nazivu dokumenta, označava mjesec kada su dojmovi zadnji put ažurirani; sve nakon toga potražite na topiku.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Malecka; 26-02-2011 at 18:14.

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

Smile mr. sc. Sonja Cindori

Quote Originally Posted by zoolander
    Dal mi neko može zdravoseljački objasniti razliku izmkeđu pune i rasčlanjene direktne progresije i razliku između direktne i indirektne?I razliku između porezne stope i prosječne porezne stope?
    evo ovako... zamisli da ti je plaća 3201 kunu, ono netto dva što se oporezuje poreznim stopama. tu se primjenjuje porezne stopa od 2x-5x iznosa osobnog odbitka odnosno 25 %. kod pune progresije ti prvo oporezuju 15%, pa ti onda udare još 25% na sve, a kod raščlanjene oporezuju 3200 kuna sa 15% a 1 kunu sa 25%.
    što se tiče indirektnih i direktnih mislim da je u knjizi fakat dobro objašnjeno. zbog nekih odbitaka s porezne osnovice proporcionalne porezne stope su zapravo progresivne po učinku kod indirektnog oporezivanja. tablica na str 143. je više nego ilustrativna
    Last edited by malimrav85; 05-09-2009 at 12:48.
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

zoolander
    Guest

Fala fat drummeru na odgovoru,malo sam se udubio pa i sam i sam kolko tolko skužio,no mislim da kod pune progresije vrijedi oporezivanje u određenom postotku,znači da ti prvo ne oporezuju 15%,pa onda opet na već oporezovanu osnovicu još 25%,nego samo 25% od određenog iznosa porezne osnovice(ili bi to bilo proporcionalno oporezivanje?), a da se kod raščlanjene progresije iznos porezne osnovice raščlanjuje na djelove koji se oporezuju različitim poreznim stopama.

Još jedno:jel su financije pismeni i usmeni ili samo usmeni ispit?

DODO
    Guest

E da to fakat zanima i mene. Mislim svi govore kak se to brzi uči ali kad pročitaš cijeli fiskalni sustav više se baš i ne čini da možeš brzo spremiti ispit i to samo da učiš fiskalni sustav. Bilo bi jako lijepo kad bi netko odgovorio koje dijelove iz fiskalnog sustava treba znati ko vodu pit, a koje je dovoljno pročitat. Mislim ne verujem da svi uče sve, pogotovo ako kak su neki naveli da su taj ispit spremali tri tjedna i da se još k tome nisu pretrgnuli. Mislim kolko treba samo da nabubaš porez na dohodak i porez na dobit?

zoolander
    Guest

Ma molim te ljepo kakva tri tjedna,obje knjige imaju 1100 stranica,to jedva uspiješ pročitati za tri tjedna,a da razumiješ ono kaj si pročital.Ne vjerujem u te gluposti.

DODO
    Guest

Potpuno se slažem s tobom. Al, uvek me zbediraju ljudi koji vele da spremaju ispit par tjedana, pa se onda zapitam kaj ne valja s menom. Najjadnije je to da ljudi koji polože taj ispit više ne posjećuju taj link, već samo jadnici koji muku muče, pa se jedni drugima jadaju. A kad tražiš neki savjet jako ga rijetko dobiješ. Mislim ispadne da pravo studira nekolicina studenata.

Mlada nada foruma

potkapitaliziranje ti je kad je zajmovni kapital u odnosu na vlasnicki u manjini sto otvara hrpu prostora zakonitoj evaziji kod Poreza na Dobit (PDOB)

tako da:
    1.kamate prikazuju kao izdaci kod racunanja osnovice
    2.kod isplate inozemnim vlasnicima kapitala manje ce kamate biti oporezovane nego dividende sto daje prednost na trzistu zajmovno financiranim drustvima i osobama...

no pazite, malo sam iscitavo novi zakon o PDOBu i vidim da na dividende ne placa Porez na dohodak... zanimljivo, ne znam el tog bilo prije... a na kamate se u RH placa porez od 35% (porez na dohodak od kapitala)...

:smt016

eskontiranje je nesto kod banaka... sam to nisam jos stigao proc...jer su banke pri kraju

jools
    Guest

Quote Originally Posted by svvay
    jel bi mi znao tko odgovorit na ova pitanja:
    1-dotacije u RH
    2-što bi značio izostanak kumulativnog učinka
    3-zašto je boravišna pristojba,pristojba u širem smislu?
    thanx
    Dotacije ili potpore ili medjuproracunski transferi su izravna doznacavanja novcanih sredstava izmedju proracuna razlicitih terit. jedinica. (najcesce izmedju jedinica razlicitih razina (tj od strane sredisnje vlasti lokalnim jedinicama - to je horizontalno. ali postoji i izmedju jedinica iste razine- to je vertikalni m.p. transfer - vise teorijski moguci, u praksi bas i ne. )
    u knjigama je navedeno nekoliko razloga zasto bi se davale potpore nekom, pa to tamo procitaj da sada ne pisem ima ih mozda desetak..
    To je, ukratko, jedan od oblika financiranja decentraliziranih razina.

Kumulativni ucinak izostaje kod pdv-a odnosno svefaznog neto poreza na promet. taj kumulativni ucinak postoji kod bruto svefaznog pnp jer tamo u poreznu osnovicu ulazi i porez placen u prethodnoj fazi pa dolazi prakticki do placanja poreza na porez. to bi bio taj kumulativni ucinak. s obzirom da se kod neto pnp (pdv-a) oporezuje samo dodana vrijednost (zato neto) nema placanja poreza na porez.

ovo oko boravisne pristojbe je stvarno dobro i ukratko objasnjeno u drugoj knjizi i pod tim je naslovom i tocno objasnjava zasto je to p. u sirem smislu pa da sad vise ne pisem pogledaj to tamo. dosta je kratko i razumljivo, vidjet ces.

eto, nadam se da sam ti pomogla. ak imas jos pitanja mozes mi poslat i pm.
    pozdrav i sretno na ispitu! :smt006

Početnik na forumu

jel' bi mi mogao tko odgovorit na ovo pitanje jer ne znam sto tocno tu spada: ''kako se utvrduje porezna obveza tuzemnom a kako inozemnom poreznom obvezniku poreza na dohodak u Hrvatskoj? navedite zakonska rjesenja i njihovo teorijsko objasnjenje.''

zoolander
    Guest

Default pitanjce

Npr.neka država(npr. država A) primijenjuje za određenje obuhvata porezne obveze načelo državljanstva(za određenje formalne dimenzije osobnog obuhvata porezne obveze) i načelo svjetskog dohotka(za određenje teritorijalne dimenzije predmetnog obuhvata porezne obveze).
    To znači da državljani te države plaćaju porez na dohodak koji su ostvarili u tuzemstvu i inozemstvu(dakle bilo gdje u svijetu).

Zakon o porezu na dohodak RH određuje povezivanje načela fiskalne nerezidentnosti i načela izvora(glede oporezivanja dohotka ostvarenog na području RH,inozemnih poreznih obveznika).
    To znači da se oporezuje dohodak inozemnih poreznih obveznika ostvaren u RH.

Da li se taj dohodak oporezuje dva puta od strane države A (načelo svjetskog dohotka) i od strane RH(načelo izvora)?

zoolander
    Guest

Quote Originally Posted by doli
    koja porezna stopa se primjenjujue kod iznajmljivanja stanova,soba putnicima i turistima ?
    Str. 316 prva knjiga.

Veteran foruma doli's Avatar

Quote Originally Posted by aoroz
    jeli mi netko može nešto reći što je drugi dohodak?hvala
    lool...imas u zakonu..to je dohodak koji nije dohodak od samostalne djelatnosti, nesamostalnog rada, dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava i dohotka od osiguranja...st.1
    st.2 mislim , je da drugi dohodak je osobito dohodak od autorskih prava, djelatnost sportasa itd...

Dmitar Zvonimir
    Guest

E sad, što se tiče slušanja ispita ni ja nemam običaj ići slušati dok nisam prošao knjigu barem jednom. Tako preporučam i tebi ma kako materija bila suhoparna i nezanimljiva. Neka dobra skripta ne postoji, bila je jedna dok je bila stara literatura, stoga su knjige jedino pouzdano rješenje. Od profesora koji su na toj katedri, Mijatović je mlad i nadobudan i pita fakat sve i svašta, nekima je ok, moj savjet je zaobiđi ga. Arbutina je priča za sebe, ako je živčan svi padnu, a inače sam sebi nešto u bradu mrmlja, ponekad zna bit ciničan i proslijedit fino umotanu uvredu, ali niš ozbiljno, isto zaobiđi ako hoćeš ili ako ti je bitna ocjena jer dijeli 2 šakom i kapom. Tereza je jako dobar ispitivač i toplo bi preporučio nju, ako ne možeš dobiti prof. Šimovića, koji je najstariji i po meni najbolji, ono tipa Vukas na MP-u. Od gradiva svatko će te sigurno pitati PDV, porez na dobit i takve stvari. Jedino što sigurno možeš izostaviti je poglavlje o bankama iz prve knjige, to nitko ne pita. Povijest pitaju neka pitanja stoga nemoj preskakati, čak ni razliku između financijskog prava i financijske znanosti. To dobro prouči. Ostalo fakat može doći sve, ja sam išao slušati jedan rok sve profesore i dojam sam ti napisao.
    Sretno

Veteran foruma doli's Avatar

Quote Originally Posted by seiisi
    ovako, imam ispit za 5 dana ( srijeda ) i tek sam naucila dio o porezima iz prve i druge knjige. ocito necu stici jos sve ostalo pa me zanima jel si moze odustat kad se jednom preda index??? ili se isplati odgovarat a da recimo ne znam banke i povijest??
    ovisi kod koga si jer tereza opce ne pita banke a nisam ni cula da pita povijest al zato obozava drzavni proracun..
    ja bi na tvojem mjestu naucila najvaznije, pdoh, pdob, pdv, proracun, posebne poreze(?), prosvrljaj zalbu, inspekciju i mirovinsko i probaj...ak imas malo srece proci ces

Početnik na forumu

Konsolidacija ti je pretvaranje više različitih javnih zajmova s različitim kamatama i rokovima u jedan s jedinstvenim kamatama i rokom otplate koja se vrši radi praktičnosti ili radi dovođenja zajmoprimca u povoljniji položaj.
    Konverzija je izmjena kamatnih stopa ili glavnice u slučaju da su kamatne stope utvrđene ugovorom o javnom zajmu veće od kamatnih stopa na tržištu. Može biti prisilna ili dobrovoljna, al' ti pogledaj malo u knjizi o tome, to ti je 3-4 stranice prije kraja poglavlja o javnim zajmovima.
    Pozz i sretno!
    Brojim sitno...

amy
    Guest

jedno kratko pitanjce....

prema novom zakonu PDV se oporezuje po tri stope - 22, 10 i 0. e sad....kako je knjiga pisana po starom zakonu, nije navedeno za što se obračunava stopa od 10% pa ako netko zna, neka, molim vas, napiše!!

zahvaljujem!!!!!!!

pozdrav i sretno na ispitu :smt006

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Nema šanse da te to pita, jerbo to u knjizi ne piše, a zakon o PDV-u nije dio literature.
    Potražih na netu ipak, pa da se možeš pravit važna ako te pita... :-D

PDV po stopi od 10% naplaćuje se svim turistima (stranim i domaćim) na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata, te na usluge agencijske provizije za iste kategorije

Kolko sam skužila ukinuli su onu stopu od 0% za turističke usluge plaćane doznakama iz inozemstva, i sad je i to na 10%.

Razni izleti, usluge ture, transfere autobusima i plovilima, te na usluge agencijske provizije za navedene kategorije, kao i na isporuke svih ostalih dobara i usluga su još uvijek 22%.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Početnik na forumu

molim nekog da mi napise (moze na pm) ukratko o trosarinama, poreznoj osnovici kod trosarina i kako se utvrdjuje porezna osnovica... hvala
    MA?EM SE BRANIMO
    KLASJEM SE HRANIMO!!!

1.Nisu ovo on-line konzultacije :roll:
    I, ovo, i konverzija i konsolidacija javnog duga je jasno objašnjena u knjizi.

Trošarine su posebni porezi na promet, na određene proizvode (tipa cigarete, alkohol..). Uvode se iz fiskalnih, ali i mnogih nefisklanih razloga.
    Što se klasične osnovice i stope tiče - nema toga ovdje. Trošarina je određena u apsolutnom iznosu ovisno o proizvodu, njegovoj količini/kvaliteti/pakiranju i drugim svojstvima (ta svojstva su osnovica; to je znači specifičan, a ne ad valorem porez). Npr. trošarina za paket cigareta od 20komada (što je osnovica) najveće kvalitete (3. skupina il ovako nešto) je otprilike 8kn. Fiksno, nema stope...
    Ma imaš to u knjizi....
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Forumaš u usponu Insecure's Avatar

Hm, jedno pitanje ako ima jos uvijek poneki zalutali seminarist financija na pauzi :-D :

Kod prenosenja gubitaka, tamo kod poreza na dohodak (kad se konacno treba to odbiti od neto dohotka i dobiti porezna osnovica), pise u knjizi da se gubitak moze prenositi npr. u slijedece porezno razdoblje samo 5 godina od one godine u kojoj je nastao.

Zanima me je li zakonski jos uvijek odredeno 5 godina, jer ne mogu to naci u zakonu i opcenito se tesko snalazim jer se brojevi clanaka u knjizi navedenih, ne podudaraju sa brojevima clanaka u Zakonu o porezu na dohodak
    :?
    Hvala

Ovo je naprosto za poludit :?

Pitanje: jel se kod izdataka poreza na dohodak, jos uvijek priznaje amortizacija ili tog po zakonu vise nema?

I jesu li ti isti izdaci jos uvijek podijeljeni na izdatke materijalne naravi i izdatke osoblja, ili i tog vise nema, jer ja to nisam pronasla u zakonu, pa da budem sigurna.

Thanks, supatnici :?

Pronasla sam, i jedno i drugo jos je u zakonu.

A za amortizaciju je potrebno da se radi o dugotrajnoj imovini u vrijednosti vise od 2.000,00 kn i da je posjeduju vise od godinu dana.

Eto, stupid me :-D
    Last edited by Malecka; 21-08-2010 at 23:12. Reason: spajanje postova
    When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.

dankinja
    Guest

Aje please ako netko može reć što bi napisali za indeksaciju poreznih stopa? I općenito kako inflacija utječe na oporezivanje?

Pa ja jedino znam kod te indeksacije da je vezana za inflaciju, tj. utjecaj inflacije na oporezivanje. Kad inflacija dosegne odredenu stopu, vrsi se potrebna promjena u oporezivanju kako se ne bi promijenili odnosi u visini porez. opterecenja iz prethodne godine.

I koliko znam, trebalo je nauciti 97-217 str., tako da po mojoj logici to ne obuhvaca to utjecaj inflacije na oporezivanje :shock: :?

Quote Originally Posted by *marija*
    Quote Originally Posted by Ena
    Kako bi odgovorili na pitanje: subjektivno neto načelo i njegova primjena u RH??? Znam da je na seminaru bilo riječi o mogućim pitanjima i to je jedno od njih!!!

Inače dohodak i dobit ću proći samo obveznika, stope i osnovicu. Moram još ponoviti ono što sam kao naučila, a čega se ne mogu sjetiti.
    pa odgovorila bi da se tu u obzir uzimaju i određene činjenice vezane uz osobu poreznog obveznika; npr.broj osoba koje uzdržava; a primjena u RH je npr. da se prilikom oporezivanja dohotka oduzimaju određeni iznosi; osobni odbici... to je valjda to :?
    Upravo tako, i da je to u skladu sa nacelom subjektivnom oporezivanja prema ekonomskoj snazi por. obaveznika, tako da se prilikom subjektivnog oporezivanja uzimaju prvenstveno njegovi osobni odbici odnosno iznosi potrebni za njegove egzistencijalne potrebe, a onda i njegovi osobni odnosi tj. ima li obitelj za uzdrzavanje i slicno.
    Drugim rijecima, pojednostavljeno, manje ce se oporezivati netko tko uzdrzava petoclanu obitelj od nekog ko nema uopce uzi krug obitelji. To je sve

Mlada nada foruma

Da li je važno ono što sam pitala vezano uz dobit? Smjernice, raspodijenjena dobit, povlaštenja? Jeste vi radili cijeli dohodak, i imovinu itd. Ja sam samo sam. dj i nesam rad.

Pa sto se tice te dobiti, napisali su prije da su najvise skrenuli paznju na por. obaveznika, por. osnovicu, ta povlastenja i zakonske nacine izbjegavanja por. na dobit, tako da mislim da je to najvise vazno, meni je to jos ostalo i mislim da cu proci samo to jer i ne stignem ostalo.

Sto se dohotka tice, to sam prosla skroz, ali uglavnom drzeci se knjige, zakoni su mi previse jer toliko toga ima sto je prakticki nebitno, kod dohotka iz zakona sam uglavnom naucila dat po par primjera od izdataka i prihoda za dohodak od samostalne djelatnosti i imovine (financijske i nefinancijske) i to je to uglavnom. Ucit zakone napamet su meni uvijek bile besmislene stvari.

Uglavnom sto se dobiti tice, ako vec ne stignes/ne mozes sve, mislim da ce se dosta nas drzati ovog glavnog (gorenavedenog) :-)

Quote Originally Posted by spy
    bok ljudi, moze li mi netko ako zna, a znam da znate :-) odgovorit na ovo pitanje:
    Koji su uvjeti pod kojima se lokalne jedinice mogu zaduziti u RH?
    Treba mi 4 uvjeta, ne znam jesu li to svi ili je Mijatovic pitao samo 4, uglavnom, u knjizi se spominju uvjeti prema zaduzivanju o Zakonu o financiranju jednica lokalne samouprave i uprave, 2003., prema Zakonu o proracunu, 1994. i prema Zakonu o proracunu, 2003.
    Sta od toga je jos uvijek tako? sve ili nesto ne vrijedi? hm
    molim ako se nekom da odgvorit, ako znate, puno hvala uglavnom.
    1) Zaduženje ne smije prijeći 20% (ili ovako neki broj) prihoda jedinice
    2) Zabranjeno je zaduživat se u inozemstvu
    3) Zaduživanje ne smije biti radi pokrivanja tekućih troškova, nego samo radi investiranja (za ovo nisam 100% sigurna)
    4) Potrebno je odobrenje/supotpis/ovako nešto središnje vlasti tj. Vlade

Garantiram da će Mijatović tim odgovorom biti zadovoljan (ako je točan :-D )...Nemam pojma po kojem je to zakonu, al koliko se sjećam ti se uvijeti spominju u knjizi Hrvatski fiskalni sustav, pa se tog drži...
    ostalo ignoriraj... :-D

Quote Originally Posted by Ena
    Pa sad kad već nisu tako opširni bilo bi poželjno da iz znaš u cjelosti.
    :smt082 :smt082 :smt082
    Jok, nisu opširni uopće...

Ako pričamo o ispitu - ne. O porezu na dohodak i dobit dovoljno je znati iz Hrvatskog fiskalnog sustava.
    Ti svi podaci naravno imaju i u zakonu, ali (naravno) sve je puno sustavnije i bolje prikazano u knjizi. U zakonu ima dosta perverzinh sitnica, gluposti - amortizacija, paušali, Eden, Cruz itd...ne opterećivat se s tim previše...
    Možda malo olakšice pogledat, al to samo ako vam je fakat dosadno...

(da, dobro, bilo je izmjena tih zakona od zadnjeg izdanja knjige, al to je fakat samo za one koji pretendiraju na demonstratorske pozicije or something...to mijenjaju svake godine)

Quote Originally Posted by jasamlane
    dobro, a dal je istina da kod asistentice za ispit NE treba uciti carine?
    Ovo je rekla-kazala, al navodno nitko baš ne pita carine osobito. Posebno ne iz Fiskalnog sustava (tipa inspekcijski nadzor)...
    Čujem da ona voli pitat proračun i sve u vezi s njim...

Nisu ni toliko opširni koliko su ružni za učenje. Ta dva zakona su baš ružna.
    Ko što je i npr. ZKP ružan zakon. ObZ je npr. lijep zakon... :-D

+ Reply to Thread
Page 1 of 35 12311 ... LastLast