+ Reply to Thread
Page 3 of 35 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 61 to 90 of 1045

Thread: III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost

Forumaš u usponu Frenki's Avatar

Default Re: III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost

Imaš dosta toga na prethodnim stranicama topica.
    Koliko sam ja uspio skužiti, Arbutina je ok, pita cca. pola materije, Šimović isto ok, Mijatović je po pročitanom najgori izbor (mlad i nadobudan), makar birati ih u biti ne možeš (studomat), osim ako nemaš prosijek 4.2 i više. Preko prijavnica ne znam kakva je procedura, al mi se cini da bi bilo neposteno da "stari" biraju, a nama, tko dođe.... Pismenog nema.

Ja sam sve preletio i u biti shvatio da cu ipak prvo riješiti građansko.
    Meni se isto fin. čine teške, ali zbog toga što su dosadane i literatura je prepuna bespotrebnih informacija. Napisati preko 1000 strana o porezima i sl.? Ma daj, molim te...

Makar, ima i onih koji rijese taj ispit za "pet dana", tak da... :evil: ... sve je relativno.

Odo ja prvo na građansko....
    Why so serious?

Početnik na forumu

Pitanje o porezu na dobit:

U Zakonu o izmjenama Zakona o porezu na dobit piše da se brišu članci 21.-24. vezano uz olakšice i oslobođenja na posebnim područjima. Jel to znači da te olakšice/oslobođenja više ne važe i da ih ne moramo učiti? :-D
    kva kva kva

Mlada nada foruma

a ispod u popisu ti pise da su ti clanci izdvojeni u posebne zakone i da ih se treba naucit iz dijelova tih zakona novih...ali ja svejedno nisam cula da to itko pita od njih...ako netko zna drugacije neka javi. :smt006

Forumaš u usponu --Anči--'s Avatar

olakšice za posebna područja su sada u nekom drugom propisu, pa ih ne moramo znati
    ''Ne lovi medvjeda tko hoće, nego tko mozhe.'' ruska poslovica
    ()_() ()__/) (\__/) (\__/) (\(\
    (•.•). (ˇ^ˇ) .(O.o ) .(='.'=).( - -)
    ( ><)(>--<) (") (") (") (") ((') (')

UDOMI ZVEKANA.MOŽE I DVA.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Insecure
    Moze li mi reci netko ko je spremao/sprema ovaj ispit koliko je vazna ona 2.knjiga (Hrvatski fiskalni sustav) na ispitu???
    Jer opsirna je vec i sama 1.knjiga, i u njoj se obraduju svi ti zakoni, porezi, pojmovi, tako da mi se ova 2.knjiga cini kao prepisivanje zakona i masa besmislenih nepotrebnih nabrajanja koja se ne mogu sva popamtiti.
    Koliko inzistiraju na njoj i koliko je bitna na ispitu?
    Druga knjiga je puno važnija od prve i uglavnom i pitaju iz druge knjige jer je prva općenito, a njih više zanima kako je to uređeno u RH budući da je ovo pozitivnopravni predmet.
    kva kva kva

Forumaš u usponu --Anči--'s Avatar

porez na dohodak i dobit morate iz zakona jer je knjiga stara (ono što je u tanjoj ugl ne vrijedi), dok se pdv može iz knjiga
    ''Ne lovi medvjeda tko hoće, nego tko mozhe.'' ruska poslovica
    ()_() ()__/) (\__/) (\__/) (\(\
    (•.•). (ˇ^ˇ) .(O.o ) .(='.'=).( - -)
    ( ><)(>--<) (") (") (") (") ((') (')

UDOMI ZVEKANA.MOŽE I DVA.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

sto se tice poreza na dohodak - u biti je vecina stvari sto se tice tekstualnog dijela ostala ista (npr. primici, izdaci kod nesmostalnog rada, nacin izracunavanja dohotka, osnovice, ali su se promijenili brojcani iznosi npr. stope poreza na dohodak, iznos olaksica za podrucja od drzavne skrbi itd., iznos osobnog odbitka je 1600 kn....provjerite stope predujmova za pojedine izvore dohotka...nisam sigurna da li su se mijenjali postoci..!!! Vise ne placa ni porez na dohodak od dividendi - prije se placalo 15%

sto se tice poreza na dobit - to jos nisam prosla 100%,

- promjenili su se i iznosi kod cca 70% trosarina..neke trosarine su ostale iste...

btw. na stranici od porezne uprave imate pod folderom "publikacije" desetke brosura koje dobro dodju ak se nekaj ne kuzi ( a ono kaj je i najvaznije - azurne su!!!)

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by more
    LJudi moji, dal meni može netko objasnit onaj predujam -nasamostalni rad?

Poslodavac obracunava i uplacuje predujam poreza na dohodak. Koji dio ti nije jasan? Uplacuje se predujam poreza zato da bi proracun imao nekakav kontinuitet u prihodima. Na kraju godine se po prijavi utvrduje visak/manjak ili da je porezna obveza podmirena

Početnik na forumu

Da to mi je jasno, znači samo to treba reć.npr. imamo dohodak-osobni odbitak i dobijemo poreznu osnovicu,na koju se primjenjuje određena porezna stopa-na koj način će npr.po visini plaće se odredit taj predujam,thanks

Mlada nada foruma

Od prihoda se oduzima iznos osobnog odbitka, ali se moraju oduzeti i doprinosti da ne bi bilo kumulativnog "oporezivanja"

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by cherry
    Mozda se varam ali jedno pitanje s kolokvija,B grupa,je bilo međunarodno dvostruko oporezivanje,a dal mi nismo imali samo do 356 str za prvi kolokvij
    Izgleda da nismo, ali se to (samo otprilike, ali ipak) spominje i u zakonu o porezu na dobit
    Članak 31.
    (1) Porez po odbitku u smislu ovoga Zakona jest porez kojim se oporezuje dobit koju ostvari nerezident u Republici Hrvatskoj.

I tako dalje i tome slično, a s obzirom da smo spominjali i načela svjetske dobiti i zemlje izvora, kao i uračunavanje poreza plaćenog u inozemstvu, mislim da se barem nekakav približni odgovor dao iskonstruirati

All in all, meni se kolokvij nije činio tako strašno težak... ali sam naravno zaboravila napisati masu potpuno trivijalnih stvari koje sam naravno znala ](*,) ... recimo kod dohotka od imovine sam napisala sve izvore primitka i postotke priznatog izdatka, ali nigdje u odgovoru ne piše "dohodak je razlika između..."; kod transfernih cijena sam stavila X krasnih primjera, objasnila povezane osobe, i naravno propustila spomenuti da ciljam na poslovanje tuzemne poslovne jedinice s inozemnom matičnom tvrtkom ](*,)

Blah. I dalje se nadam najboljem :toothy2:

Forumaš u usponu sijft's Avatar

Quote Originally Posted by Insecure
    Quote Originally Posted by kRiLetAn
    BOK SVIMA! MENI PIŠE NA STUDOMATU DA SAM KOD SONJE CINDORI... PA ME ZANIMA DAL ZNA NETKO NEŠTO O NJOJ, BILOŠTO... HVALA UNAPRIJED! SRETNO SVIMA...
    Ja vas isto molim da napisete bilo sto o njoj... Je li ona nova, ko je ona uopce, je li bila na prethodnom roku... ma bilo sto :?
    to je nova asistentica koja ispituje od ove godine...navodno se fura na prof.Arbutinu i ispituje slično kao on...kažu da nije loša na ispitu...ovako žena djeluje ok!! Bila je nama na kolokviju i na uvodnom predavanju....voli se šaliti i pita one osnovne stvari....kaže da nemože pustiti nekog da prođe ako nezna nešto osnovno...dakle, učite na isti način kao i za arbutinu i bit će ok!!! Nitko ne zna puno o njoj jer navodno nije prije ispitivala... :smt006 Sretno!
    Što možeš učiniti danas ne ostavljaj za sutra!

Forumaš u usponu Insecure's Avatar

Signalno djelovanje poreza ti ima veze sa ucinkom poreza na ponasanje ljudi u smislu poreznih obveznika. Znaci ako se recimo treba donijeti propis kojim ce se povecati porezne stope ili recimo uvesti neki novi porezni oblik, onda ce ljudi promijeniti svoje ponasanje da sto vise izbjegnu ili barem ublaze to povecanje poreznog opterecenja. Znaci ako se cak i zacuju glasine da ce doci do povecanja poreznog opterecenja, oni ce se odmah prilagodavati da izbjegnu sto vise stetne posljedice, pa ce se mozda suzdrzati od potrosnje ili prodaje nekretnina ili ce nastojati sto vise da pribave neke proizvode unaprijed.

Na primjer ako se zacuju glasine (sto sam knjizevna i onomatopejicna :lol: ) da ce doci do snizenja stopa kod poreza na promet nekretnina, onda ce neki koji planiraju sa tom kupnjom mozda cekati da dode do tih promjena, kako bi platili manji iznos poreza.

Ucinak slican tom je tranfsormacija poreza ili kompenzacija poreza, do koje ce doci ako nijedna od ovih gore mjera ne urodi plodom te porezni obveznici ne uspiju izbjeci negativne ucinke poreznog opterecenja na taj nacin, onda ce mijenjati recimo svoju organizaciju poslovanja, smanjiti troskove poslovanja, modernizirati ili ubrzati proizvodnju i sl. samo kako bi povecale svoj dohodak, i time lakse podnijele povecano porezno opterecenje.

To ti je negdje u 1.knjizi, mislim da je negdje kod ucinaka oporezivanja, bezvezna lekcija ali eto izvuku tu i tamo nesto vazno iz nje :-D
    When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by lily
    Pitanje: kod poreza na dohodak samo se kod nesamostalne djelatnosti porez oporezuje po odbitku, a druge sve godisnjom prijavom, odnosno predujmom?? Ne mogu se vise nigdje snaci...a i poprilicno je kasno...pa molim pomoc Hvala!! :smt006
    Kod dohotka od nesamostalne djelatnosti predujam poreza obracunava i uplacuje isplatitelj dohotka(znaci porez po odbitku). Ali i kod nesamostalne djelatnosti postoji predujam koji uplacuje poslodavac! Znaci-predujam poreza postoji i kod jednog i kod drugog poreza, samo sto taj iznos predujma izracunava u jednom slucaju poslodavac a u drugom porezno tijelo.

A sto se tice godisnje prijave, postoji dvije situacije kada je ona obavezna-
    1. U slucaju nesamostalnog rada za 2 ili vise poslodavaca istodobno, ili
    2. Kod samostalne djelatnosti.

U svim drugim slucajevima godisnja prijava nije obavezna!

Ne znam sto ti znaci ovo druge sve?

POrezna prijava i porez po odbitku su tehnike naplate poreza(+pausalno oporezivanje), a predujam je posebna kategorija. Predujam poreza placaju obveznici svih oblika dohotka, bez obzira da li podnose prijavu ili placaju porez po odbitku.

1. Nesamostalni rad - predujam = osnovica*stopa. To je zapravo porez. Porezna prijava se ne podnosi.

2. Samostalni rad - predujam = uplacuje se mjesecno temeljem podataka od prethodne godine...pa ako si prosle godine zaradio vise novaca, placat ces i vece predujmove sljedece godine...onda kad podneses godisnju prijavu od porezne obveze se oduzimaju vec placeni mjesecni predujmovi poreza i prireza i tako se dobije konacna obveza.

3. Dohodak od imovine i imovinskih prava - predujam odnosno porez = najam (stopa 15%), imovinska prava (25%), otudenje nekretnine (25%)

4. Dohodak od kapitala - predujam= primici po osnovi kamata * stopa(15%), ....itd. Npr. placeni predujam se smatra konačnom por.obvezom i nije potrebno podnositi prijavu.

5. Dohodak od osiguranja - predujam je 15% na ostvarene primitke.

6. kod drugog dohotka...nisam sigurna...

Napomena: kod izracunavanja iznosa predujma za 3,4 i 5 ne uzima se u obzir osobni odbitak kojim se smanjuje osnovica.
    Sto po meni znaci, da i kad nisi duzan predat prijavu, a znas da ti u poreznoj nisu uzeli u obzir taj osobni odbitak od 1600 kn...predas poreznu prijavu pa je obveza manja....tako ja to vidim..jer mi druga opcija nema smisla (zakaj se ne bi za predujam pod 3,4 i5 uzimao u obzir osobni odbitak kao sto se uzima u obzir i kod samost. i nesmost.djelatnosti.) A pogotovo zato sto su npr. kod doh.od kapitala placeni predujmovi konacna obveza i ne ora se podnosit prijava (a u te predujmove nije uracunat osobni odbitak...glupo...). ma sad kompliciram..ak me netko shvatio nek kaze ak zna jos nekaj u vezi ove moje dvojbe naprijed.

Mislim, sve je to zafrknuto...

Mlada nada foruma

Kod osobnog odbitka je samo bitno za koje slucajeve se priznaje, a za koje ne. Nigdje u zakonu ne pise da ce se priznati osobni odbitak za, npr., dohodak od imovine! Osobni odbitak, odnosno neki egistencijalni minimum se priznaje kod aktivnog dohotka. Znaci, neovisno o prijavi(koja nije obavezna za taj izvor dohotka) smanjenja porezne obveze nema! To su izvori dohotka koji nisu jedini izvor prihoda tako da nekakve olaksice nisu niti opravdane. Na kraju, vidis da se kod nekih oblika poreza na dohodak ne priznaju niti izdaci! Ja poticem daljnju raspravu o ovoj temi ukoliko sam nesto krivo shvatio/napisao

Da, ovo kaj kazes da ovi oblici kod kojih se ne priznaje osobni odbitak kod predujma - to nisu jedini oblici dohotka, to sam i ja razmisljala...i naravno ima smisla.
    Znaci, ono kaj sam ja nasla je da se osobni odbitak ne uzima u obzir kod dohtka od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja.

I, kod svih oblika dohodaka se "formalno" priznaju izdaci tj. oni postoje kao mogucnost i kod dohotka od osiguranja i dohotka od kapitala i tu se pod izdatke misli samo na premije životnog, dopunskog i dodatanog zdravstvenog osiguranja, dobrovoljnog mirvinskog osiguranja do 12.000,00 kn ako nisu vec obracunati po nekom drugom dohotku...a vecinom se vec obracunati kao izdaci po osnovi nekog drugog dohotka npr.place.

POkusala sam to i skicirat....al nemrem jer se sve izmjesa tu...

UGLAVNOM SKUZILA SAM...s tim da poreze nema svrhe objasnjavat bez primjera...a knjiga je koma po tom pitanju..tak da thanks god na internetu i azurnoj stranici porezne uprave...

Forumaš u usponu Insecure's Avatar

Ja sad ne bih ulazila u to da li se formalno priznaju izdaci i kod dohotka od kapitala i od osiguranja (zakone cuvam za zadnji dan, pa me sutra ocekuju ta 2 slatka porezica :bljuv: ), ali znam da sam na prezentacijama od katedre od prof. Arbutine nasla tocno istaknuto kako se izdaci ne priznaju za dohodak od kapitala i od osiguranja. Tako da mislim da je najbolje da jednostavno na ispitu kazemo da se ne priznaju, jer to je ionako tocan odgovor.

A sad te teoretske rasprave, budem sutra vidjela :-D

Hm da... Ja imam isto pitanje... Da li postoje jos neki osobni odbici kod poreza na dohodak osim sto se dopusta onih 1600 kn osnovnog osobnog odbitka, i ono od pocev od 0,5 % za 1 dijete, pa nadalje kako ide za uzdrzavanu djecu... Ima li jos nesto pored toga?
    When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.

drugog osobnog odbitka nema osim kaj si navela, ...ali postoje jos i uvećanja tog odbitka (i za rezidente i nerezidente)

Npr. Uvećanje osobnog odbitka za rezidenta:
    - do 12.000,00 kn godisnje za stvarne troskove zdravstvenih usluga u RH za vlastite potrebe pod uvjetom da nisu placeni iz bilo koje vrste zdravstvenog osig. + do 12.000,00 kn godisnje za placene kamate po namjenskom stambenom kreditu za kupnju 1.nekretnine
    - do visine 2% primitaka prethodne godine za darovanja u kuturne, obrazovne svrhe itd...ako je podnesena gdisnja prijava u prethodnoj godini.

Kod nerezidenta je sve ovo osim ovih kamata kod namjenskog stambenog kredita

Ima jos toga, al ovo je najednostavnije.....bar meni :smt010

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by yaya
    možda glupo pitanje ali koji su predmeti oporezivanja kod pdv-a?? u knjizi i u zakonu je različita podjela i uopće ne mogu rasporediti te predmete oporezivanja

ja sam na prošlom roku kod mijatovića nabrojila onih 6 predmeta iz knjige uz mala objašnjenja, i on mi je rekao da to nije točno, dok je u isto vrijeme kolegica to isto rekla kod asist. Tereze i bilo je točno

tako da... moli Boga da te to ne pita
    kva kva kva

Quote Originally Posted by Alee
    Da li treba HFS dopuniti sa zakonima ili je dosta uciti samo po knjizi?
    po knjizi

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by lav
    Zna li netko odgovor:
    Kada porezni obveznik moze prijeci s poreza na dohaodak na porez na dobit?
    Znaci koji uvjet moraju biti zadovoljeni?
    Prof. Arbutina je imao slajd s tim odgovorom ali ga je valjda maknuo.
    Pa ako netko zna biolo bi od velike pomoci...

Imas tu situaciju u kojoj MOZE izjaviti da ce placati porez na dobit umjesto na dohodak. Ali imas i situacije u kojima MORA poduzetnik fizicka osoba placati porez na dobit umjesto na dohodak. To ti sve pise u Zakonu o porezu na dobit, cl.2, st. 3. i 4.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by lav
    Ima pitanje na ispitu kada moze?
    Znam da se navode neki novcani iznosi. To mi treba.

Moze samo u slucaju vlastite izjave. U ostalim slucajevima nema mogucnost izbora. Ali, napisao sam ti di to pise pa prouci.

Mlada nada foruma

U tom slucaju nemas brige. Kako pise u zakonu, tako i je. I ti tako reci na ispitu ako te pita.

Quote Originally Posted by Luca
    Moze mi netko molim vas reci koji su uvjeti za zaduzivanje jedinica lokalne samouprave????
    Hvala!!!! :smt006
    1) Zaduženje ne smije prijeći 20% prihoda jedinice
    2) Zabranjeno je zaduživat se u inozemstvu
    3) Zaduživanje ne smije biti radi pokrivanja tekućih troš¡kova, nego samo radi investiranja
    4) Potrebno je odobrenje središnje vlasti tj. Vlade

ja mislim....

Quote Originally Posted by piolina
    :smt006 hej, ako ima koja TILA neka mi pomogne.. jer od svih tih teorija smotalo mi se u glavi...ako mi može netko jednostavno odgovoriti što je proračun po svojoj pravnoj biti? unaprijed hvala...
    1. Za neke proracun nije nikad zakon nego upravni akt
    2. Za druge je on dijelom pravni akt, a dijelom zakon
    3. Za neke je on zakon, ali samo u formalnom smislu
    4. Neki ga smatraju zakonom i u formalnom i u materijalnom smislu
    5. Samojedan pravni posao, zaodjenut u formu zakona, koji svake godine saklapaju zakonodavna i upravna vlast u državi

I. Proračun kao upravni akt
    Proračun je posebni akt državne uprave jer pri njegovom donosenju sudjeluje i predstavnicko tiujelo koje je zakonodavna , a ne izvrsna vlast u zemlji

II. Proračun u jednom dijelu zakon, a u drugom upravni akt tek ako se na osnovi proracuna ubiru porezi
    Porzni prihodi ubiru na osnovi zakona o porezima, ne na osnovi proračuna, proracun se kao plan prihoda ne može tretirat kao zakon kojim se uvodi obveza paćanja poreza

III. Proračun samo u jednoim dijelu zakon
    Proracun je zakon samo po svojoj formi, po svom vanjskom obliku, po nacinu donosenja, ali on to nije s obzirom na svoj sadržaj jer ne sadrzi pravna pravila. Po svom sadrzaju proracun je upravni akt.

IV. Neki ga smatraju zakonom i u formalnom i u materijalnom smislu
    Proracun omogucuje pojedincima, koji rade kao drzavni organi, mogu u ime i za drzavu sklapatipravovaljane poslove i vrsiti radnje unutar podrucja i granica samog zakona

V. Pravni posao izmedju vlade i parlamenta
    Proracun je u formu zakona zaodjenut pravni posao, koji se svake godine sklpa izmedju parlamenta i vlade, a koji sadrzava parlamentarno odobrenje za vrsenje prihoda, koji su njemu sadrzani.
    VOX POPULI, VOX DEI.
    Cito maturum, cito putridum. Za bor ne znaš da je zimzeleno drvo dok ne dođe listopad.
    Eloquentiae unda, sapientiae gutta.

Veteran foruma
    tamo gdje se djecu gađa jajima ako je vrijeme učenja

Quote Originally Posted by Billy Shears
    sta im znaci ono na stranici katedre, pod literatura, da ne treba iz "hrvatske knjige" ucit od 8.-29. str. i od 31.-40.?? vidio sam da se neki iznosi razlikuju od zakona.... hvala!
    to učiš iz zakona, ne iz Hrvatskog fiskalnog sustava
    jer su stari podaci
    ako misliš na porez na dohodak i porez na dobit
    ...trči za babom s kolačima...

Početnik na forumu

Pitanje u vezi PDV-a. Znam da se porezna oslobođenja s pravom odbitka pretporeza tj nulta stopa primjenjuje pri izvozu, ali da li je točno (kao što piše u knjzi HFS) da se koristi i za oporezivanje nekih proizvoda u tuzemstvu(kruh,mlijeko...) :?:

Mlada nada foruma

Nulta stopa se primjenjuje i na kruh, mlijeko, mislim i na novine, uglavnom pise ti. Progresivne stope se koriste.

+ Reply to Thread
Page 3 of 35 FirstFirst 1234513 ... LastLast