+ Reply to Thread
Page 32 of 35 FirstFirst ... 223031323334 ... LastLast
Results 931 to 960 of 1045

Thread: III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost

Mlad, sumnjiv i nedokazan tweety212's Avatar

Default Re: III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost

Proracun EU je jedini centralizirani instrument za provodenje fiskalne politike na podrucju EU. Prikazuje sve rashode i prihode Unije. Karakteristike: prihodna I rashodna strana razlikuju se od onih kod nacionalnih proračuna, proračun EU je relativno malen u odnosu na veličinu gospodarstva koje pokriva, strože je I čvršće reguliran, iz njega je izuzeto zaduživanje I posuđivanje sredstva korisnicima proračuna.U postupku donošenja sudjeluju Komisija, Vijeće I Europski parlament.

Ova 3 od muskatnog orascica ne znam a i nemam sad u blizini knjigu da istrazim malo :/
    Don't forget to love before you are gone!

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by tweety212 View Post
    Proracun EU je jedini centralizirani instrument za provodenje fiskalne politike na podrucju EU. Prikazuje sve rashode i prihode Unije. Karakteristike: prihodna I rashodna strana razlikuju se od onih kod nacionalnih proračuna, proračun EU je relativno malen u odnosu na veličinu gospodarstva koje pokriva, strože je I čvršće reguliran, iz njega je izuzeto zaduživanje I posuđivanje sredstva korisnicima proračuna.U postupku donošenja sudjeluju Komisija, Vijeće I Europski parlament.

Ova 3 od muskatnog orascica ne znam a i nemam sad u blizini knjigu da istrazim malo :/
    :* :* :* :*
    hvalaaa!!

Početnik na forumu

Najbitnije bi bilo: definicija, karakteristike, vrste prihoda, strategijski plan

Quote Originally Posted by rokica View Post
    Najbitnije bi bilo: definicija, karakteristike, vrste prihoda, strategijski plan
    Ali u knjizi se nigdje ne spominje strategijski plan za proracun EU o_O (ili sam ga ja negdje preskocila?), pa valjda onda nije ni bitan za spomenut kao kod nacionalnih proracuna.

@muskatni orascic:
    Vertikalna koncentracija u privredi kod zakonitog izbjegavanja poreza ti znaci da bi proizvodac trebao sto vise faza obaviti unutar svog poduzeca i time smanjit broj oporezovanih faza u proizvodnji a time se na taj proizvod onda placa i manji porez zbog cega ce takav proizvodac imati konkurentniji (jeftiniji) proizvod i ostvariti vecu dobit.

Skrivena raspodjela dobiti je takoder oblik izbjegavanja placanja poreza. Kroz kupoprodajni ugovor ili neki dužničko-vjerovnički odnos izmedju trgovačkog društva i člana tog društva ugovaraju se tržišno neprimjerene naknade (ili niske zajmovne kamate) cime se zapravo prikriva isplata dijela dobiti članu tog društva. Takva isplata se onda prikazuje kao rashod trgovačkog društva, ali porezno priznati rashod, jer je takav ugovor sklopljen u svrhu ostvarivanja dobiti tog društva. Konkretno: društvo ne želi plaćati porez na dobit pa onda, kako bi smanjila poreznu osnovicu, mora ga predstaviti kao rashod. Da bi bio porezno priznati rashod mora biti vezan za poslovanje društva s namjerom povećavanja dobiti. Ugovorom "prebaci" dio dobiti članu društva, smanji poreznu osnovicu i plaća manji porez.
    Skrivena ispala može se postići i smanjivanjem prihoda rezidenta.
    Da bi se razaznalo radi li se o skrivenoj raspodjeli dobiti koristi se načelo prednosti sadržaja nad formom (gleda se stvarna namjera).
    Rješava se na način da iznos skrivene dobiti bude pripisan dobiti i onda oporezuje.

Ovo o autonomnom proračunu guglaj Ima neka skripta od kolege iz Splita koju će ti izbaciti sa nekakvom definicijom.

Početnik na forumu

Ali u knjizi se nigdje ne spominje strategijski plan za proracun EU o_O (ili sam ga ja negdje preskocila?), pa valjda onda nije ni bitan za spomenut kao kod nacionalnih proracuna.

@muskatni orascic:
    Vertikalna koncentracija u privredi kod zakonitog izbjegavanja poreza ti znaci da bi proizvodac trebao sto vise faza obaviti unutar svog poduzeca i time smanjit broj oporezovanih faza u proizvodnji a time se na taj proizvod onda placa i manji porez zbog cega ce takav proizvodac imati konkurentniji (jeftiniji) proizvod i ostvariti vecu dobit.

Skrivena raspodjela dobiti je takoder oblik izbjegavanja placanja poreza. Kroz kupoprodajni ugovor ili neki dužničko-vjerovnički odnos izmedju trgovačkog društva i člana tog društva ugovaraju se tržišno neprimjerene naknade (ili niske zajmovne kamate) cime se zapravo prikriva isplata dijela dobiti članu tog društva. Takva isplata se onda prikazuje kao rashod trgovačkog društva, ali porezno priznati rashod, jer je takav ugovor sklopljen u svrhu ostvarivanja dobiti tog društva. Konkretno: društvo ne želi plaćati porez na dobit pa onda, kako bi smanjila poreznu osnovicu, mora ga predstaviti kao rashod. Da bi bio porezno priznati rashod mora biti vezan za poslovanje društva s namjerom povećavanja dobiti. Ugovorom "prebaci" dio dobiti članu društva, smanji poreznu osnovicu i plaća manji porez.
    Skrivena ispala može se postići i smanjivanjem prihoda rezidenta.
    Da bi se razaznalo radi li se o skrivenoj raspodjeli dobiti koristi se načelo prednosti sadržaja nad formom (gleda se stvarna namjera).
    Rješava se na način da iznos skrivene dobiti bude pripisan dobiti i onda oporezuje.

Ovo o autonomnom proračunu guglaj Ima neka skripta od kolege iz Splita koju će ti izbaciti sa nekakvom definicijom.
    ej, molim te daj mi reci po kojim skriptama je najbolje učit, imam jednu od 217.str.-opci dio i jednu od 191.str.hfs, osim toga postoji jos neka teo od 57 str......molim te pomagaj,ako imas neku dobru po kojoj si ti ucila posalji na natalija0@net.hr Unaprijed hvala

Hm...ja ucim po knjigama i guglam zakone jer je bilo nekih izmjena, tak da ti nazalost nemrem pomoc sto se skripti tice!

Početnik na forumu

Ima li netko tko je kod Tereze sri ili čet?

Početnik na forumu

@tvitić:
    sorry, pričala sam napamet, a nisam pogledala knjigu.
    strategijski plan ti je isto što i financijska perspektiva. ona određuje gornju granicu rashoda po pojedinim stavkama. dakle ta se perspektiva određuje za višegodišnje razdoblje. određuje koliko se na određenu stavku ukupno smije potrošiti za to višegodišnje razdobolje i koliko se ukupno smije potrošiti na tu stavku od određenoj proračunskog godini.
    primjer:
    vrijedi financijska perspektiva od 2020. do 2025. godine. ukupno se na poljoprivredu smije potrošiti 100 milijuna. zbroj rashoda za poljoprivredu u tom periodu smije max iznositi 100 mil.

i da, provjereno znam da šimović pita vrste prihoda (proračun eu)

Početnik na forumu

ej ljudi!!!!!!!

jel neko zna po kojim skriptama je najbolje učit financije, imam fpfz-217str. i hfs-191str. jel vec netko ucio ili polozio po tim skriptama? postoje li koje bolje od tih? koje i gde ih naci? par savjeta za ucenje, ono šta treba najbolje savladati za prolaz....molim vas pomagajte...... i da koliko ste spremali ispit? jel dovoljno 2mj?
    hvala!
    Last edited by naca20; 13-02-2012 at 11:10.

Mlada nada foruma

kad je na ovom roku komisija? bila danas,ili je neki drugi dan?

Početnik na forumu

pitanje.... oblici i načela zaduživanja lokalnih i regionalnih jedinica?

Mlada nada foruma ero's Avatar

to ti je ono municipalne obveznice i javno-privatno partnerstvo! pod načelima mislim da su to ona dva ograničenja 1.svrha radi koje se zaduzuju i pod 2.uz odobrenje vlade.. ako netko misli da je nesto drugo nek napise ?!
    ..ne poznam je takvu i tužna mi se čini...

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by ero View Post
    to ti je ono municipalne obveznice i javno-privatno partnerstvo! pod načelima mislim da su to ona dva ograničenja 1.svrha radi koje se zaduzuju i pod 2.uz odobrenje vlade.. ako netko misli da je nesto drugo nek napise ?!
    hvala

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Daisy I. View Post
    kad je na ovom roku komisija? bila danas,ili je neki drugi dan?
    komisija je 15.02. u 12 h soba 7. Mijatović, Tereza i Cindori

Mlada nada foruma

znači ipak srijeda :/ bilo me strah da će biti pon u pitanju pa sam odjavila ispit...
    sretno sutra i bila bih zahvalna kad bi napisao par riječi kakav je bio komisijski usmeni...

Wuuuhuuu.... labud u indeksu Vjerujem da bi bila znatno veca ocjena da nisam bila kod Arbutine :/
    Bitno da se ne moram vise zezat s ovim predmetom koji bi bio puno zanimljiviji da je literatura normalno napisana, na jednom mjestu i da su svi ispitivaci kak spada.

Kaj se tice Arbutine.... nije mi se promjenio dojam s proslog roka -_- Dosad, najgori ispitivac na faksu. Postavi pitanje koje ti se cini normalno, mozda cak i lagano ali zahtjeva da pogodis onaj odgovor koji je njemu u glavi. Npr. na proslom roku me pita sto je predmet oporezivanja pdv-om... i ja pocnem "isporuke dobra bla bla"... i kaze on nije tocno. I naravno zbuni te, jer ti si siguran da je tako al si mislis..pa mozda sam ipak zabrijo. I onda on pila po tome...6 puta ponovi to isto pitanje a ti se svaki put osjecas sve gluplje i gluplje. I na kraju kaze predmet pdv-a je naknada. -_-
    Na ovom roku opet me pita isto... i aleluja, ja se pripremila, nastrebala sve što ulazi u naknadu misleci kako cu ga ovaj put oborit s nogu i kazem "predmet pdv-a je naknada koja moze biti ovakva, onakva bla bla"... a on me prekine i kaze NIJE TOCNO...predmet su isporuke dobara bla bla o_O. ????Ma ko je tu lud??????????
    Ukratko, kod njegovih pitanja ne znas koji tocno odgovor trazi Svakako naucite sve o zalbi, postupanje tijela po zalbi, upravni spor, pdv, pretporez (svakog je to pitao)
    Neka od pitanja s ovog roka: posebni postupci ovrhe i kad ide koji?(obustava i odgoda), metode pdv-a, što se oporezuje pdv-om (osnovica koja se dobije kao razlika između poreza plaćenog u nabavi i pdv-a placenog u prodaji. Ja sam rekla dodana vrijednost al to po njemu nije bilo dovoljno precizno ni tocno), sto je stalna poslovna jedinica, koja je uloga banka kod javnog zajma, dohodak od imovine i imovinskih prava (tocno nabrojiti), stope.
    Savjet: ako ne znate za 5 il 4 a dobili ste Arbutinu...radje ostanite doma

Sto se tice ovog predmeta opci savjet:
    1. treba bar mjesec dana..nije tesko gradivo za savladat ali ga ima puno
    2. ucite paralelno iz jedne i druge knjige...npr. javne zajmove opcenito pa kod nas. Ak cete ic jednu pa drugu knjigu smotat cete se..
    3. ono sto ce vas svaki profesor ispitivat su porezi...to naucite super i sa razumijevanjem. Ostalo si slozite neku "smislenu pricu" o kojoj mozete rec najbitnije stvari (definicija,koja je svrha, podjele,nacela, tko placa,kad i kako) ... pa kad vidite 2-3 dana prije kod koga ste i sto ispituje..te stvari naucite detaljnije.

Sretno!

Početnik na forumu

Pozdrav! Koliko je bitno poglavlje ''Internet i porezi'' iz knjige Financijsko pravo, znam da treba sve učit, ali ovo poglavlje mi se čini nebitno. Mišljenja?

Veteran foruma Hollow's Avatar

mislim da se moraju znati problemi oporezivanja i razlika offline i online promet.
    I like nonsense, it wakes up the brain cells.

Mlada nada foruma

Wuuuhuuu.... labud u indeksu Vjerujem da bi bila znatno veca ocjena da nisam bila kod Arbutine :/
    Bitno da se ne moram vise zezat s ovim predmetom koji bi bio puno zanimljiviji da je literatura normalno napisana, na jednom mjestu i da su svi ispitivaci kak spada.

Kaj se tice Arbutine.... nije mi se promjenio dojam s proslog roka -_- Dosad, najgori ispitivac na faksu. Postavi pitanje koje ti se cini normalno, mozda cak i lagano ali zahtjeva da pogodis onaj odgovor koji je njemu u glavi. Npr. na proslom roku me pita sto je predmet oporezivanja pdv-om... i ja pocnem "isporuke dobra bla bla"... i kaze on nije tocno. I naravno zbuni te, jer ti si siguran da je tako al si mislis..pa mozda sam ipak zabrijo. I onda on pila po tome...6 puta ponovi to isto pitanje a ti se svaki put osjecas sve gluplje i gluplje. I na kraju kaze predmet pdv-a je naknada. -_-
    Na ovom roku opet me pita isto... i aleluja, ja se pripremila, nastrebala sve što ulazi u naknadu misleci kako cu ga ovaj put oborit s nogu i kazem "predmet pdv-a je naknada koja moze biti ovakva, onakva bla bla"... a on me prekine i kaze NIJE TOCNO...predmet su isporuke dobara bla bla o_O. ????Ma ko je tu lud??????????
    Ukratko, kod njegovih pitanja ne znas koji tocno odgovor trazi Svakako naucite sve o zalbi, postupanje tijela po zalbi, upravni spor, pdv, pretporez (svakog je to pitao)
    Neka od pitanja s ovog roka: posebni postupci ovrhe i kad ide koji?(obustava i odgoda), metode pdv-a, što se oporezuje pdv-om (osnovica koja se dobije kao razlika između poreza plaćenog u nabavi i pdv-a placenog u prodaji. Ja sam rekla dodana vrijednost al to po njemu nije bilo dovoljno precizno ni tocno), sto je stalna poslovna jedinica, koja je uloga banka kod javnog zajma, dohodak od imovine i imovinskih prava (tocno nabrojiti), stope.
    Savjet: ako ne znate za 5 il 4 a dobili ste Arbutinu...radje ostanite doma

Sto se tice ovog predmeta opci savjet:
    1. treba bar mjesec dana..nije tesko gradivo za savladat ali ga ima puno
    2. ucite paralelno iz jedne i druge knjige...npr. javne zajmove opcenito pa kod nas. Ak cete ic jednu pa drugu knjigu smotat cete se..
    3. ono sto ce vas svaki profesor ispitivat su porezi...to naucite super i sa razumijevanjem. Ostalo si slozite neku "smislenu pricu" o kojoj mozete rec najbitnije stvari (definicija,koja je svrha, podjele,nacela, tko placa,kad i kako) ... pa kad vidite 2-3 dana prije kod koga ste i sto ispituje..te stvari naucite detaljnije.

Sretno!
    Čestitam! Bravo! jedan manje!

Ja sam pala danas, al što sad...idemo dalje... :O
    Za ekipu: usmeni kod Šimovića, pitanja su bila:

ciljevi financijske politike ( ona tri) i objasniti redistribucijski cilj detaljno
    proračunske rezerve, što su, kako se koriste, tko ih koristi i kad
    tko pokreće upravni spor i kad
    sve u vezi izmjena i dopuna proračuna
    državna riznica i na koji način ona obavlja svoju funkciju
    tko vodi drugostupanjski postupak
    e to su bila lakša pitanja, a ona teža nisam nažalost zapamtila...no ikao sam pala, dopao mi se prof. ležeran je i dobrodušan, no od nas 4 prošla je samo jedna osoba...khm...više sreće ( znanja) drugi put!

Forumaš u usponu suresha's Avatar

što se tiče arbutine: definitivno nije najgori ispitivač na faksu, a pala sam kod njega jučer. jest da se dosta čeka i da je uzeo pauzu (više od sat vremena) da nam nije rekao da možemo malo prošetati ili nešto, ali korektan je. postavi pitanje, ako se stiltaš da ti vremena (što nažalost nisam iskoristila nego sam brzala i potpuno izgubila nit), a i koje potpitanje. bila sam u strahu da će biti grozno, no nije, sad znam ubuduće. nemojte se isprepadati odmah u startu, postupak i pravni izrazi se moraju znati, nema muljanja. sretno
    pioneer to the falls...

Početnik na forumu klarisa's Avatar

Ima li pravilne rotacije profesora na ovom predmetu? Ili je to nepredvidivo..

Veteran foruma Hollow's Avatar

Quote Originally Posted by klarisa View Post
    Ima li pravilne rotacije profesora na ovom predmetu? Ili je to nepredvidivo..
    nema. možeš više puta za redom završiti kod istog prof ako ne tražiš tajnicu da te stavi kod nekog drugog.
    I like nonsense, it wakes up the brain cells.

Početnik na forumu klarisa's Avatar

Quote Originally Posted by Hollow View Post
    nema. možeš više puta za redom završiti kod istog prof ako ne tražiš tajnicu da te stavi kod nekog drugog.
    Hvala

Početnik na forumu jonsnow's Avatar

Molim upućene, ako je moguće da odgovore na pitanje koje mi ne da spavati. Radi se o aktualnim promjenama vezanim uz pdv, itd. koje sad stupaju na snagu u ožujku. Ono što mene zanima je slijedeće: treba li učiti ono što piše na stranici katedre kao službena literatura (govorim o ''drugoj'' knjizi naravno) ili je potrebno sad sve te izmjene tražiti, tj. bi li bilo pogrešno odgovoriti nešto u skladu s tom literaturom? Ako je pitanje glupo, sankcionirajte me
    Last edited by jonsnow; 20-02-2012 at 12:09.

Početnik na forumu

ovaj predmet mi se čini dosta zbrda zdola što se literature tiče ... jesu li dovoljne skripte i zakon o porezu na dohodak??
    ne kužim kakav je koncept ispita ?
    na početnoj str ne piše, a kako vidim po postovima postoje samo usmeni, a na studomatu saznaš kod koga si kada prođe rok za odjavu ??
    Incapable poeople are capable to make capable people incapable

Mlada nada foruma Zanimljivo ime's Avatar

Samo je usmeni, imaš 5 ispitivača na katedri, nakon roka odjave saznaš kod koga si od njih. 2 knjige, zakoni ti zapravo niti ne trebaju, jer su sasvim dobro u njima razrađeni, ali ih možeš pogledati i to je to.

Mlada nada foruma

po kojim skriptama na kraju treba učiti za ovaj ispit? nigdje ne mogu naći konkretan odgovor...:S

Mlada nada foruma ero's Avatar

jel zna netko moze li se kod profesora na konzultacije doci s kopiranom knjigom ? tj naravno da moze ali imaju li ikakve primjedbe na to ?
    ..ne poznam je takvu i tužna mi se čini...

Početnik na forumu

kompezatorna progresija ? Što je ? Koji problem se njome rješava ?

Mlada nada foruma Zanimljivo ime's Avatar

Quote Originally Posted by ždrijebac View Post
    kompezatorna progresija ? Što je ? Koji problem se njome rješava ?
    Kompenzatorna progresija je učinak koji nastaje upotrebom progresivnih poreznih stopa s ciljem da se eliminira regresivni učinak nekih poreza. Pritom se progresivnom tarifom (direktnog) poreza djeluje na regresivni učinak (posrednog poreza) kako bi se postiglo proporcionalno opterećenje poreznih obveznika. (o apsolutnoj progresiji je riječ kada osoba s većom ekonomskom snagom de facto plati veći iznos poreza).

+ Reply to Thread
Page 32 of 35 FirstFirst ... 223031323334 ... LastLast