+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 36

Thread: Rad u inozemstvu

Forumaš u usponu Picok's Avatar

Arrow Rad u inozemstvu

Kolika je moguÌnost zaposlenja u inozemstvu jednog pravnika? Odmah po zavrťetku faksa, dakle bez pravosudnog... Jasno, nije to moguÌe u nekim strogo pravnièkim djelatnostima, al recimo u ekonomiji, u nekoj firmi i sl... jel to moguÌe uopÌe?
    Jen Dudek bu meni Imbri Grabariću paragrafe tumačil ?!

Početnik na forumu

Default Re: Rad u inozemstvu

Molim pomoć! :smt006
    Ne znam gdje ovo točno spada pa ću ovdje pitat.. :?
    Dakle, ja sam izvanredni, 1.god., bolonja i vec sad znam za ziher da se nakon faksa selim u inozemstvo.
    Zanima me:
    1. Nakon što završim ovih 5 godina bolonje, moram li u Hrvatskoj odraditi vježbenički staž koji na kraju traje KOLIKO godina ili to mogu vani?
    2. Od tih 5 godina, peta je "specijalizacija". Mogu li možda tu godinu "specijalizirat" u inozemstvu, pa onda tamo i vježbenički? (vjerujem da nemam pravo ni na kakvu stipendiju posto sam izvanredni, imam 22 god, a i zasad nemam neke ocjene..., ali ako bi si sama plaćala)
    3. Ako završim tu tih 5 godina+tu odradim taj vježbenički staž, dobijem svoju mr. diplomu-što sam ja točno vani, i što mogu radit?

Tražim posvuda, ali nigdje niko ništa konkretno ne kaže. Fakat bi molila ako neko zna ko je bio ili je u sličnoj situaciji da mi objasni nešto više o tome...
    Puno puno hvala!! :smt006

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

a ti bi se htjela baviti odvjetništvom?
    gle, ti teoretski po bolonji možeš studirat tu zadnju godinu i vani, ali ovisi ima li to sveučilište i taj fakultet kompatibilan program s pfzg-om
    nakon toga možeš odraditi pripravnički/vježbenički, ali ako ćeš tražiti posao odvjetnika u europi morat ćeš položiti i neki stručni ispit te države
    hoće još netko čaj?

Početnik na forumu

ja bi htjela imat otvorenu mogućnost da se bavim odvjetništvom. zapravo ne inzistiram na tome i pristala bi na posao u struci (i oko nje), ali ne i ako ću doć tamo pa da mi ništa ne priznaju.
    pogledat ću još po njihovim fakultetima i malo proučit konkretne programe..
    e da, tak sam i ja skužila da ECTS bodovi u biti koriste tome da se može lakše preć s jednog faksa na drugi. samo se nadam da je to moguće i ako sam izvanredni tu u Hr.

uglavnom, hvala! bar malo utjehe! :smt006

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

s pravom ima mali problem, a to je da svaka zemlja ima svoj pravni sustav....pravo nije univerzalno kao medicina ili elektrotehnika da možeš sa završenim faxom bilo gdje raditi.

mislim da je s većinom EU zemalja bit da ti priznaju fax eventualno djelomično pa trebaš još polagati razlikovne ispite...a to je onda skoro sve :-D

ne znam kakva je sitacija ako rješiš poslijediplomski vani...

al ja sam radio jedno pola godine vani...na principu razmjene...i svakako preporučam. :smt006
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Mlada nada foruma

Što je sa priznanjem diplome od strane npr SAD-a uz polaganje dodatnih predmeta? Nema šanse jelda?

Veteran foruma legal_neverland's Avatar

jako zanimljivo...

ja se sjecam kako je savic na pocetku predavanja nesto govorio da je bio na harvardu i kako je to nevjerovatno iskustvo. znam za studentsku razmjenu na drugim fakultetima, ali kako to ide na nasem?

meni je frendica trenutacno na razmjeni u americi do 12-og mjeseca i znam da joj se priznaju svi polozeni predmeti i sudjelovanja na nekakvim aktivnostima bez obzira sto ti premeti nisu identicni njezinom programu na maticnom faksu.
    "Upravo sam se sjetio koja je bila Lisina omiljena igra...." L. Cohen

Mlada nada foruma

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...070&forum=12&3

doduše ovo su stare vijesti,ne znam kako je sad

citala sam to vec i nema niceg konkretnog. nasla sam na netu hrpu stvari o odlasku u inozemstvo na studij, ali ne i o doskolavanju ili pronalasku zaposlenja.
    pitala sam i frenda ( mama mu je javna biljeznica) je li moguce sto takvo srediti preko poslodavca nakon faksa i kaze nema sanse sto se tice odvjetnickih i javnobiljeznickih ureda, a jos manje nekakve drzavne sluzbe. jedina je opcija pravna sluzba neke strane kompanije razvikane kod nas koja onda nekim svojim zaposlenicima placa usavrsavanje/ doskolavanje u inozemstvu. pa to eto moze biti neka odskocna daska.
    kad sam vidjela o kojim je ciframa rijec za postdiplomske studije rekla sam si da se vise nikad necu zaliti na nase skolarine...

Početnik na forumu

Ne znam koji je tocan topic za postaviti ovo pitanje, nadam se da nisam off topic. No sto se tice studiranja u inozemstvu te kasnijeg zaposljavanja u inozemstvu - mene konkretno zanima moze li se, te ima li netko iskustva s tim, prebaciti u potpunosti na neki fakultet vani, govorim o EU, nakon druge godine? Ili je to nemoguce?

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Znali netko možda kako stojimo s priznavanjem našega faksa u Nizozemskoj?

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

evo meni doslo na fb, pa prosljeđujem ako koga zanima (najblize je ovoj temi, pa zato tu postam)

radi se o studijskom boravku u inozemstvu za 2010/2011. , a natjecaj ce biti objavljen u veljaci. poseban ce natjecaj biti objavljen za strucnu praksu za studente.

http://www.pravo.hr/en/international...nal_agreements

http://international.unizg.hr/medjun...tc7#news_10722

mogu se prijaviti 3 izbora s liste gore, a s koordinatorom pravnog fakulteta se dogovarate kako bi bili sigurni da ce vam se priznati boravak. ovo su podaci o koordinatoru za nas faks:

Koordinator za međunarodnu suradnju:
    dr. sc. Tamara Perišin
    Telefon: +385 1 48 95 751
    E-mail: tperisin@pravo.hr

ECTS-koordinator:
    dr. sc. Marko Baretić
    Telefon: +385 1 45 97 561
    E-mail: mbaretic@pravo.hr

(obrati paznju na poseban dio)

Mlada nada foruma kresholino's Avatar

da li priznaju naš fakultet u australiji?
    Mlad,nježan i neizbježan...

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Ma, je, priznaju ga u Zanzibaru...:roll:
    Ostat ce te svi u Kroejši i na -8 stupnjeva cvokotat na debilnom ocevidu 5 hvati nacionalizirane zemlje u Dubcu...
    Last edited by Starfish; 27-01-2010 at 00:00. Reason: kaj te briga. :P
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Quote Originally Posted by Starfish View Post
    Ma, je, priznaju ga u Zanzibaru...:roll:
    Ostat ce te svi u Kroejši i na -8 stupnjeva cvokotat na debilnom ocevidu 5 hvati nacionalizirane zemlje u Dubcu...
    hehe,ni loše.neznam,prije nisam razmišljao o tome ali ak mi se pruži prilika ko zna.al zanima me jer sam prije nekog vremena imal okrugli stol sa frendovima i dosta ih se izjasnilo da će ić u australiju-ko da je to obećana zemalj.naravno frendovi i frendice od reda filozofski i fer.

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

Moram priznat da mi nikad nije bilo jasno kako ljudi to zamisljaju...diplomirat, kupit kartu za Australiju, doc tamo i rec "ja sam sad odvjetnik u Australiji".
    I sta oni meni nebi priznali diplomu. Da ste vi Australija vi bi sebi priznali RH diplomu?
    Ucili i proucavali pet godina iskljucivo rh pravni sustav, pa bi sad isli u pravni sustav o kojem nemate pojma radit nesto o cemu nemate pojma.

U nasoj struci rad u inozemstvu zasad dolazi u obzir eventualno u nekoj korporativnoj sferi, nakon godina i godina iskustva i fakat dobrog poznavanja pravnog sustava zemlje u kojoj se ima raditi...
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Quote Originally Posted by Starfish View Post

Moram priznat da mi nikad nije bilo jasno kako ljudi to zamisljaju...diplomirat, kupit kartu za Australiju, doc tamo i rec "ja sam sad odvjetnik u Australiji".
    I sta oni meni nebi priznali diplomu. Da ste vi Australija vi bi sebi priznali RH diplomu?
    Ucili i proucavali pet godina iskljucivo rh pravni sustav, pa bi sad isli u pravni sustav o kojem nemate pojma radit nesto o cemu nemate pojma.

U nasoj struci rad u inozemstvu zasad dolazi u obzir eventualno u nekoj korporativnoj sferi, nakon godina i godina iskustva i fakat dobrog poznavanja pravnog sustava zemlje u kojoj se ima raditi...
    true,al mislim da za tako neš jedino post diplomski..znam par ljudi ali oni su u ambasadi doli tak da..erm..

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Question Re: Rad u inozemstvu

a šta je sa korporativnim pravnicima? kako dospjeti u firmu u inozemstvu? i koje predmete na 5.godini odabrati (europskog prava ili trgovačkog)?

Ja se spremam na svoj četvrti staž u inozemstvu...tako da, sve se može, uz malo truda.

Inače...nedavno sam doznao za EU direktivu po kojoj odvjetnici koji su upisani u komoru neke od članica EU, mogu raditi kao "europski odvjetnici" u bilo kojoj drugoj zemlji-EU kroz 2 godine, nakon čega stječu uvjet za upis u imenik odvjetnika u toj zemlji. Pa evo...dok završite, obavite vježbenički, položite pravosudni itd...možda će to i za nas biti aktualno.

Mlada nada foruma Runing away's Avatar

Svaka čast.

Ako smijem pitati gdje si do sad bio, u kojim zemljama? Nećeš se ti više vratiti, 4. je sreća

Quote Originally Posted by Runing away View Post
    Svaka čast.

Ako smijem pitati gdje si do sad bio, u kojim zemljama? Nećeš se ti više vratiti, 4. je sreća
    Švicarska (francusko govorno područje, 5 mjeseci u drž. upravi), pa Vichy (par tjedana, učenje jezika), pa Pariz (2 mjeseca, rad u odvjetničkom uredu), pa sad Njemačka (2 mjeseca, isto odvjetnički ured).
    Vratit ću se, ali priznajem da još čekam kako će proći dvije prijave (Nizozemska i Belgija). A volim se smucati okolo, a i jezici mi dobro idu.

Zvuči super. A nije loše i kad ti idu jezici, osobito njemački i francuski, možeš po cijeloj Europi ići bez ikakvih problema. Kakvo je stanje u Njemačkoj s obzirom na hrvatske diplome? Koliko priznaju oni a koliko Francuzi?

Quote Originally Posted by Runing away View Post
    Zvuči super. A nije loše i kad ti idu jezici, osobito njemački i francuski, možeš po cijeloj Europi ići bez ikakvih problema. Kakvo je stanje u Njemačkoj s obzirom na hrvatske diplome? Koliko priznaju oni a koliko Francuzi?
    Za Njemačku ti ne znam, ali za Francusku ti je postupak da moraš proći prijemni za pripravnički (tzv. CAPA, to je kao naš pravosudni...samo što oni imaju to na početku vježbeništva). Znam curu koja to sprema i koja bi trebala ići uskoro na taj ispit, a s obzirom da je s Dominikanske republike, ne bih rekao da joj je francuski pravni sustav puno poznatiji od moga. Uglavnom, moraš se za to dobro pripremiti, platiti neku svotu love da bi mogao izaći na ispit...pa ako prođeš, onda ideš u njihov program vježbeništva kao i svi ostali (pola godine edukacije, pola godine internship ili neki drugi projekt, pola godine rad u odvjetničkom uredu). Najbitnije je dobro znati jezik. Čovjek bi se začudio kako razlike između našeg i stranih pravnih sustava i nisu nešto nepremostivo različite. Zapravo, uz dobro znanje jezika...mislim da treba možda nešto malo više vremena nego za pripremiti naš pravosudni.

E da...ako položite američki BAR exam, mislim da se u dosta EU država priznaje kao položen pravosudni ispit...bar za Britaniju i Francusku sam siguran.

Početnik na forumu

gdje ides u Njemačku ? i kako si našao odvjetnika
    ?

Sve je to zanimljivo A certifikati za jezike, što se traži?

@primabalerina: Bonn + Essen, skupljat ću praksu kod jedne kolegice koju sam upoznao u Parizu

@Runing away: nemam nikakve certifikate za jezike. čim boraviš neko dulje vrijeme u inozemstvu, to ti je najbolji "certifikat" jer stvarno naučiš jezik jako dobro (naravno, ako si motiviran..a meni je kod svakog odlaska van to skoro najbitnije, pa se potrudim da dobro iskoristim prilike za usavršavanje jezika)

Početnik na forumu

a kako si krenuo, odnosno kako si došao do informacija o tim intershipovima i prijavama za iste, ako se smije znati?

Quote Originally Posted by anja365 View Post
    a kako si krenuo, odnosno kako si došao do informacija o tim intershipovima i prijavama za iste, ako se smije znati?
    Sve na internetu! Puno googlanja.
    Nevjerojatno što sve možeš naći.

S time, da na engleskom nisam ništa ni tražio...jer sam krenuo od pretpostavke da čim je nešto na engleskom, da se onda javi miljardu ljudi. Ali ima i na engleskom sigurno dosta toga.

U svakom slučaju moraš imati dobar nivo jezika da složiš prijavu i treba potrošiti nešto vremena da sve kompletiraš, prevedeš itd.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Robierre de Cochon View Post
    Sve na internetu! Puno googlanja.
    Nevjerojatno što sve možeš naći.

S time, da na engleskom nisam ništa ni tražio...jer sam krenuo od pretpostavke da čim je nešto na engleskom, da se onda javi miljardu ljudi. Ali ima i na engleskom sigurno dosta toga.

U svakom slučaju moraš imati dobar nivo jezika da složiš prijavu i treba potrošiti nešto vremena da sve kompletiraš, prevedeš itd.

ne zelim postavljati bedasta pitanja, ali kolko su za sve te prijave kaj si slao bile bitne ocjene? i trajanje studiranja? iako imam osjecaj da si ti to sve u roku obavio..

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast