+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 58

Thread: I. Sociologija

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Sociologija

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/soc

ISPITIVAČI
    Prof. dr. sc. Josip Kregar – TMT 3, soba 16/I, josip.kregar@zg.htnet.hr, konzultacije utorkom u 14 sati
    Prof. dr. sc. Duško Sekulić – TMT 3, soba 18/I, dusko.sekulic@pravo.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
    Prof. dr. sc. Slaven Ravlić – TMT 3, soba 17/I, slaven.ravlic@lzmk.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
    Dipl. iur. Ksenija Grubišić – TMT 3, soba 36/II, kgrubisic@pravo.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
    Dipl. iur. Luka Keller – TMT 3, soba 305/III, luka.keller@pravo.hr, četvrtkom u 12 sati

Mr. sc. Antonija Petričušić, TMT 3, soba 305/III, antonija.petricusic@pravo.hr, srijedom u 12 sati (znanstvena novakinja - asistentica) - NE ISPITUJE!

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA!
    Napomena: od 04.10.2011. promijenio se način pisanja pismenog ispita!!! Ispit se piše 45 min i sastoji se od dva dijela.
    U prvom dijelu studenti odgovaraju na 15 pitanja sistemom zaokruživanja jednog točnog odgovora. Svoje odgovore upisuju u odgovarajući obrazac. Prvi dio piše se 15 minuta. Svaki točni odgovor nosi jedan bod. Nema negativnih bodova.

U drugom dijelu studenti na zadanu temu pišu esej. Esej se piše 30 minuta. Studenti se prilikom pisanja eseja mogu služiti samo originalnim primjerkom udžbenika (Uvod u sociologiju, izdanje 2008.). U ovom dijelu ispita studenti mogu ostvariti 15 bodova.
    Studenti koji u prvom dijelu ostvare manje od 8 bodova, ne mogu proći pisani dio ispita i esej im se ne ocjenjuje
    .

ROKOVI 2011./2012.
    07.11.2011.
    30.01.2012.
    13.02.2012.
    16.04.2012.
    04.05.2012.
    18.06.2012.
    02.07.2012.
    03.09.2012.
    17.09.2012.

PRIJAVA ISPITA
    Ispit se prijavljuje preko studomata. Ispitivača ćete saznati nakon završetka prijava na web stranici katedre.

SLUŽBENA LITERATURA
    J.Kregar, D. Sekulić, S. Ravlić, K. Grubišić: Uvod u sociologiju, Zagreb, 2008.

ALTERNATIVNA I POMOĆNA LITERATURA, SKRIPTE I KORISNI LINKOVI
    http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/sociologija-1kolokvij-09 Skripta za prvi kolokvij
    http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/drugi-kolokvij Skripta za drugi kolokvij
    http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/sociologija-skripta-2008 Stara skripta, ne obuhvaća sve iz gornje dvije, ali je sistematična

SEMINARISTI
    Informacije o seminaru možete naći na podforumu Seminari. Link na stranicu:
    http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=701

PITANJA

U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti. Također možete naći i popis autora i djela te osnovne informacije o ispitu.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by *tearsinheaven; 04-03-2012 at 10:51.

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

KORISNI POSTOVI FORUMAŠA

Koristite search kako biste našli ono što vas zanima:

don_mario 24.03.2009.
    Savršenog rješavanja ovog ispita nema...ako ste stvarno ziher sigurni u svoje znanje i ako stvarno znate, onda pišite ko idioti pa možda stignete sve, ako niste e onda...prvih 10 pitanja su odgovori od rečenice, ali tu se često znaju naći i nabrajanja i ime djela odnosno sociologa koji je napisao određeno djelo(tko zna netreba mu više od 5 min da ih riješi). Zatim slijedi onaj trik dio, pitanja koja nose 4 boda, tu je najbitnije odrediti bitno od nebitnog(večinom su tu 3-4 rečenice koje stvarno pogode BIT, ako niste pogodili bit zaboravite na bodove), ko to ne napravi ne stigne do zadnjeg dijela koji je recimo najzahtjevniji jer se traži povezivanje gradiva plus apsolutno sve kaj znate...recimo pitanje može biti tko je sve spominjao anomiju, sve o ideologiji...uglavnom sretno svima, toga vam treba jako puno

axl 07-11-2009
    naravno da ne morate doslovno naštrebat definicije, dapače, poželjno je da pokažete vlastito razumijevanje određenog pojma, ali naravno, ispravno razumijevanje. ako pogodite bit nekog pojma, pa makar pisali vlastitim riječima, sigurno će vam to priznat, to je daleko bolje nego da bezveze nabubate nešto napamet.

nažalost, to neće biti svugdje moguće (čitaj: poglavlja pisana by prof. Ravlić) jer neke stvari jednostavno morate nabubat tak kak pišu jer drugačije nemaju smisla (zapravo, uopće nemaju smisla, al nećemo sad o tome).
    godine ko godine ne treba znat, al znalo se pojavljivat, npr. na kolokvijima, da se kronološki poredaju neke glavne face iz sociologije pa nije loše to usput pogledat.

keeva 15-02-2011
    lijepo sam rekla 3 puta i reći ću četvrti - nemojte očekivati maksimalan broj bodova, to je isto način eliminacije.
    a test se najbolje rješava ovako:
    napisat na svakom pitanju po 2-3 rečenice, uhvatit bit i onda se vratit i nadopunit pitanja koja najviše znate

ZbunjoLica 06-10-2011
    Ja sam prosle godine takodjer bila ponavljac i na uvodnom predavanju je kregar izricito bio naglasio da PONAVLJACI NEMAJU PRAVO KOLOKVIRANJA, na sto se neka cura pozalila, ali je samo jasno i glasno dobila "kolegice nemamo se vremena natezat jos i s ponavljacima jer je praksa pokazala da se to ne isplati...". Ove godine je rekao da ponavljaci imaju pravo kolokviranja, ali moraju bit redoviti na predavanjima. Zasad jos nece uvest nikakvu kontrolu tko je bio, a tko ne na predavanjima, ali kad se studenti s vremenom osipaju navodno ce uvest potpise.

brinettica 10-10-2011
    DOKAD ČUVAJU OCJENE S KOLOKVIJA: 2.rok u veljači sigurno...mislim da čak i onaj rok u travnju, al za to nisam sigurna...ne znači da će tako biti i ove god, s tim da ako kolokviraš, mislim da ni nema smisla čekati s usmenim do travnja bez obzira jel čuvaju ili ne kolokvije...u slučaju kolokviranja, najbolje je riješiti se usmenog odmah u veljači.

sunnygirl 03-11-2011
    U kolokviju su zastupljeni svi dijelovi gradiva jer ima puno pitanja tako da će biti barem 1 pitanje iz svake lekcije, jako dobro nauči Marxa i Webera jer na tome dosta inzistiraju. Detalje pitaju u smislu da postave pitanje da moraš nabrojati 3-4 knjige od nekog sociologa i postave uvijek barem 1 pitanje da moraš usporediti nešto. Pitanja nisu teška ako ti leže esejski ispiti, a i stvarno svašta priznaju kod ocjenjivanja.

SKRIPTA
    georgee 04-03-2009

e da,kad se već raspravlja o skriptama,imo sam par upita pa upozoravam,skripta za prvi kolokvij je rađena nešto drukčijim redoslijedom...prva tri poglavlja su poslije socioloških tradicija,al sva su poglavlja unutra
    iako je moja,drugu skriptu stvarno ne preporučam za učenje,nego za ponavljanje,al prvu skriptu,za prvih 250str,dovoljno je pročitat iz knjige (ja sam za prvi kolokvij učio iz nje-naravno nakon što sam ju napravio-4dana i imo sam 53 od 70 bodova...)
    još moram preporučit za one kojima je kregarov stil pisanja težak da rađe krenu od comtea pa da se kasnije vrate na sociologiju i pravo...vjerujte mi...lakše je...

-- Preporuča se odlazak na uvid kolokvija/ispita jer postoji velika šansa da će vam naći još koji bod više.

PRAVILAN IZGOVOR IMENA I PREZIMENA SOCIOLOGA

Duverger = DuveržE
    Tourine = TurEn
    Mead = Miid
    Ohmae = Omae
    Rehbinder = Rehbinder
    Savigny = Savinji
    Ogburn = Ogburn
    Inglehart = Inglhart
    Jung = Jung
    Lijphart = Ljiphart
    Duquit = Digi (neki kažu da je Diži)
    Ehrlich = Erlih
    Bourdieu = Burdije
    Piaget = Pjaže (Pjage)
    Eysenck = Ajznik
    Jenkins = Jenkins
    Znaniecki = Znaniecki
    Ohlin = Olin
    Friedman = Fridman
    August Comte = OžIs Cont
    Emile Durkheim = Emil DirkEm

"nitko te neće zatuć palicom ak ne znaš, ak si kod kregara jedino je bitno da kažeš ožIs cont i emIl dirkEm...ak je loše volje da ne bi zamjerio" by georgee
    Last edited by *tearsinheaven; 04-03-2012 at 10:23.

Početnik na forumu larin izbor's Avatar

Default Re: I. Sociologija

Molila bih nekoga tko je bio na predavanju danas da napiše što su rekli u vezi kolokvija Hoće ostati onaj stari koncept ili će se pisati eseji i jesu rekli datume kol. ?
    Hvala

lotus flower Moderator *tearsinheaven's Avatar

Tema je očišćena.
    Ažurirana su pitanja s kolokvija i ispita, dokument u kojem se nalazi objašnjenje gradiva, kao i korisni postovi forumaša koje se svakako preporuča pročitati prije spremanja za ispit.
    Također, molim da pažljivo pročitate prva dva posta prije postavljanja pitanja jer je velika šansa da odgovor već postoji Preporuča se korištenje ''search threada'' kako biste što lakše došli do željene informacije.

Sretno svima!

*tearsinheaven

---očišćena tema---
    ''Drži se čvrsto mala, svijet je lud.''

Početnik na forumu Faramir's Avatar

Dodijeljen mi je seminar iz teorije.Zanima me jel mogu pristupiti i kolokvijima iz sociologije(budući da mi je ostala od prošle godine) i na koji način?hvala

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Faramir View Post
    Dodijeljen mi je seminar iz teorije.Zanima me jel mogu pristupiti i kolokvijima iz sociologije(budući da mi je ostala od prošle godine) i na koji način?hvala
    mislim da bi trebao moći bez problema pristupiti kolokviju iz soc zato jer oni stvarno daju mogucnost pristupanja gotovo svima. Na njihovoj stranici katedre imaš prijavu za kolokvij svaki puta, ispunis je i voila. Tako je od uvijek bilo, osim ako nisu nesto promijenili u zadnjih par mjeseci sto stvarno cisto sumnjam...

Nisu stavili link za prijavu. Nadam se da ce uskoro ili da ce bar napisat kad ce staviti jer me strah da ne propustim.

Početnik na forumu renome's Avatar

Prošli semestar su stavili prijavu oko 2 tjedna ranije (ako ste seminaristi ne morate je ispunjavati, automatski ste prijavljeni), a kolokvij se pisao 16.11, znači mjesec i pol' nakon početka semestra, tako da ima još vremena.
    Last edited by renome; 10-03-2012 at 03:44. Reason: glup sam pa ne napišem pola riječi koje mislim napisati od prve

Mislite li da je bolje prvo učiti Comtea (i ostale) ili je ipak bolje ići po redu?
    Ja sam mislila možda napraviti onaj uvod, metode istraživanja pa comtea i ostale, a Soc.i pravo ostaviti za kraj.

Hvala

edit-koliko je zapravo bitan taj uvod? Meni je to više kao neka priča

Mlad, sumnjiv i nedokazan

nauči prvo comptea i ove glavne sociologe pa se vrati na početak jer se u uvodu ponavljaju stvari koje se tiču glavnih sociologa

i za kraj ostavi metode jer je najlakše i najrjeđe se pojavljuje
    Last edited by *tearsinheaven; 11-03-2012 at 10:01. Reason: spajanje postova

Početnik na forumu

Pozdrav kolege zanima me da li je satnica održavanja ispita uvijek ista,za sve rokove ? Zadnja 2 roka ispit je bio u 12 sati,na TMT 14,dvorana 1,kako je vama bilo ? Unaprijed hvala

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Quote Originally Posted by malamalena666 View Post
    Pozdrav kolege zanima me da li je satnica održavanja ispita uvijek ista,za sve rokove ? Zadnja 2 roka ispit je bio u 12 sati,na TMT 14,dvorana 1,kako je vama bilo ? Unaprijed hvala
    Neki obrazac načelno postoji, ali je to uvijek podložno mogućim promjenama

Početnik na forumu

Pretpostavljam da je lekcija Sociologija i pravo jako bitna? A jel ima nešto na što treba posebno obratiti pozornost?
    Jer baš to čitam i čitam i izgubljena sam u hrpi podataka... Nadam se da će sjesti na svoje mjesto nakon nekoliko ponavljanja

Mlada nada foruma respect's Avatar

Quote Originally Posted by Lana* View Post
    Pretpostavljam da je lekcija Sociologija i pravo jako bitna? A jel ima nešto na što treba posebno obratiti pozornost?
    Jer baš to čitam i čitam i izgubljena sam u hrpi podataka... Nadam se da će sjesti na svoje mjesto nakon nekoliko ponavljanja
    Kreni učit od 83. stranice,tj. od Comtea i nakon što dođeš do kraja prvog kolokvija,vrati se na prve tri cjeline jer se tu ponavljaju sociolozi koji su u daljnjem dijelu obrađeni i smislenije je dosta.

Quote Originally Posted by Lana* View Post
    a najbitniji je weber i njegova soc. prava i oni ljudi savigny, renner i ne znam više tko se javlja one fakultete preskoči

Početnik na forumu

kolege kakvi su vasi dojmovi s ispita? ima li dovoljno vremena za pitanja na zaokruzivanje? jesu li ponudeni odgovori dvosmisleni? savjeti za esej? hvala puno!

Mlad, sumnjiv i nedokazan noir's Avatar

vremena imaš i previše, pitanja su lagana i meni uopće nisu bila dvosmislena, a esej ionako ne ispravljaju nego uglavnom samo bace oko na usmenom

koliko okvirno treba da se spremi ovaj ispit?

Moderator Moderator brinettica's Avatar

ja bih rekla da je 3 tjedna sasvim dovoljno... ali to je, naravno, potpuno individualno.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Početnik na forumu heather's Avatar

Quote Originally Posted by noir View Post
    vremena imaš i previše, pitanja su lagana i meni uopće nisu bila dvosmislena, a esej ionako ne ispravljaju nego uglavnom samo bace oko na usmenom
    Kod pitanja na zaokruzivanje je samo jedan odgovor tocan? I koliko dugacak taj esej mora biti?
    "Čovjek je jako dobar advokat za svoje greške, i jako dobar sudac za tuđe..."

Početnik na forumu

ja sam odustala od kolokvija jer necu stic ipak zbog drugih predmeta koje sad ucim pa me zanima isto ovo gore što i heather. prosli put je esej bio "politicka kultura u hrvatskoj" ako sam dobro zapamtila, jel to neka lekcija iz knjige ili mi moramo to povezati iz opće kulture? nisam ucila taj drugi dio pa ne znam....

Mlada nada foruma sunnygirl's Avatar

Quote Originally Posted by tele vizor View Post
    ja sam odustala od kolokvija jer necu stic ipak zbog drugih predmeta koje sad ucim pa me zanima isto ovo gore što i heather. prosli put je esej bio "politicka kultura u hrvatskoj" ako sam dobro zapamtila, jel to neka lekcija iz knjige ili mi moramo to povezati iz opće kulture? nisam ucila taj drugi dio pa ne znam....
    Imaš u knjizi ako se dobro sjećam lekciju pravna i politička kultura gdje se opisuju karakteristike 5-6 najvećih zemalja(sad,eng,ita,njem...) i vjerovatno se očekuje od tebe da zaključiš koja od tih pol.kultura ja najsličnija našoj i zašto.
    Ne trebate se brinuti oko eseja jer ga oni ne čitaju već samo bace pogled na njega prije usmenog,tako da ne bi bilo loše da podcrtate ključne riječi kako smo morali na esejima iz teorije kod asistenata.

Početnik na forumu

Bok svima, nemogu nigdje nac informaciju do koje stranice treba nauciti za prvi kolokvij? hvalaa)

Veteran foruma Moderator CroatianAngel's Avatar

Quote Originally Posted by cotton_ink View Post
    Bok svima, nemogu nigdje nac informaciju do koje stranice treba nauciti za prvi kolokvij? hvalaa)
    Ako me sjećanje služi, do 243.str.

Provjerila sam, točno je.
    Last edited by CroatianAngel; 26-03-2012 at 14:32.

Početnik na forumu Dancing Bear's Avatar

Kolege, koliko je potrebno da se ponovi gradivo za ispit? Jel dovoljno 5 dana?
    ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫

Quote Originally Posted by Dancing Bear View Post
    Kolege, koliko je potrebno da se ponovi gradivo za ispit? Jel dovoljno 5 dana?
    Ovisi koliko dugo nisi ponavljao i bio u kontaktu s gradivom,jer u drugom dijelu ima dosta imena,podjela i slično i s tim treba biti u dodiru. 5 dana,ukoliko jako dobro znaš bi bilo dovoljno za neku dobru ocjenu,no ukoliko ima rupa u znanju možda i ne. Nije za odmet počet par dana prije.

Quote Originally Posted by respect View Post
    Ovisi koliko dugo nisi ponavljao i bio u kontaktu s gradivom,jer u drugom dijelu ima dosta imena,podjela i slično i s tim treba biti u dodiru. 5 dana,ukoliko jako dobro znaš bi bilo dovoljno za neku dobru ocjenu,no ukoliko ima rupa u znanju možda i ne. Nije za odmet počet par dana prije.
    Učio bih materiju konstanto do prije tih 5 dana ponavljanja. Koji je točno taj famozni drugi dio, trenutno sam na obitelji? Svi pričaju o tim imenima i podjelama, pa zar ih ima baš toliko?
    ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫

kreni bolje odmah s ravlićevim poglavljima gdje su imena pa poslije napravi obitelji i dva poglavlja iza, vidjet ćeš da će ti to biti pričica nakon ravlića

Pod drugim dijelom se misli od 240 i neke stranice do kraja. Prvi završava sa funkcionalizmom.
    Ako si sad na obitelji i učit ćeš konstantno,stići ćeš,bez problema.

Quote Originally Posted by respect View Post
    Pod drugim dijelom se misli od 240 i neke stranice do kraja. Prvi završava sa funkcionalizmom.
    Ako si sad na obitelji i učit ćeš konstantno,stići ćeš,bez problema.
    Iz tvojih usta u božje uši!
    Eh da zaboravio sam napomenuti da nisam naucio jos sociologija i pravo, jel to za***ano?
    ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast