+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 31 to 58 of 58

Thread: I. Sociologija

Mlada nada foruma respect's Avatar

Default Re: I. Sociologija

Nije,ali to dobro nauči,pogotovo bi te to na usmenom moglo uhvatit.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

kako izgleda kolokvij? jeli se sta mijenjalo?

Početnik na forumu

U privicima, u fajlu s pitanjima, pojavljuje se taylorizam. Hm, ima li kakova dobra dusa da mi objasni sto je to, ili barem da me uputi u koji dio knjige ga trebam potrazit? :O Tenk ju!

Početnik na forumu heather's Avatar

Ljudi, prvi put izlazim na soc po novom sistemu i fkt me strah eseja. Koliko to mora bit dugacko i koliko vremena se ukupno pise? Kod pitanja na zaokruzivanje je jedan tocan odgovor ili vise njih?

Irma, nisam sigurna, ali mozda je taj taylorizam vezan za Edwarda Taylora kod politicke kulture, provjeri u knjizi.
    "Čovjek je jako dobar advokat za svoje greške, i jako dobar sudac za tuđe..."

Početnik na forumu heather's Avatar

Quote Originally Posted by heather View Post
    Ljudi, prvi put izlazim na soc po novom sistemu i fkt me strah eseja. Koliko to mora bit dugacko i koliko vremena se ukupno pise? Kod pitanja na zaokruzivanje je jedan tocan odgovor ili vise njih?

Irma, nisam sigurna, ali mozda je taj taylorizam vezan za Edwarda Taylora kod politicke kulture, provjeri u knjizi.
    Anyone? :O
    Maknuli su sa str katedre obavijest o promjeni nacina pismenog pa ak netko zna, molim ga da podijeli info sa mnom Unaprijed hvala!
    "Čovjek je jako dobar advokat za svoje greške, i jako dobar sudac za tuđe..."

Mlad, sumnjiv i nedokazan

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA!
    Napomena: od 04.10.2011. promijenio se način pisanja pismenog ispita!!! Ispit se piše 45 min i sastoji se od dva dijela.
    U prvom dijelu studenti odgovaraju na 15 pitanja sistemom zaokruživanja jednog točnog odgovora. Svoje odgovore upisuju u odgovarajući obrazac. Prvi dio piše se 15 minuta. Svaki točni odgovor nosi jedan bod. Nema negativnih bodova.
    U drugom dijelu studenti na zadanu temu pišu esej. Esej se piše 30 minuta. Studenti se prilikom pisanja eseja mogu služiti samo originalnim primjerkom udžbenika (Uvod u sociologiju, izdanje 2008.). U ovom dijelu ispita studenti mogu ostvariti 15 bodova.
    Studenti koji u prvom dijelu ostvare manje od 8 bodova, ne mogu proći pisani dio ispita i esej im se ne ocjenjuje.
    inače, jedan ti je samo odgovor točan, i da, može se stići u 15 minuta. kod eseja kao što piše, možeš se služiti knjigom, ali stvar je u tome da ti daš nekakav svoj pogled i mišljenje na temu koju dobiješ... prošli put je je jedna od tema bila politička kultura u hrvatskoj.

Početnik na forumu

Nda. To sam i ja pomislila na pocetku.. Ali kao nije... :/

Početnik na forumu

Što "kao nije"?

Početnik na forumu Nitta's Avatar

Taj esej u cijeloj priči i nije baš previše presudan, jedino ako dođeš na usmeni kod Kellera, za njega sam jedinog čula da je čitao eseje dok su mu ljudi došli na usmeni, ostali profesori ga ne gledaju
    ‎- Komarac, i ti si odvjetnik?
    - Gospođo, ja sam oduvijek parazit i krvopija, trebala mi je samo aktovka!

Početnik na forumu

esej s današnjeg roka: Globalizacija i devijantnost

Mlad, sumnjiv i nedokazan loly1's Avatar

ima tko kakve info za rezultate iz soc? još uvijek ih nema, moguće da ne mogu objavit kao i ovi iz oppd?

Početnik na forumu

Na stranici katedre ne piše ništa o uvidu u testove?? Može li mi netko reći postoji li, i kada?

Početnik na forumu

Fanfare najbolje ti je nekom od clanova katedre poslati mail.

Početnik na forumu

Molim cijenjene kolege da mi pomognu u informaciji koja je najbolja i najkorisnija literatura za spremanje ovog ispita,jer sam dobila odobrenje za nastavak studija nakon 7 godina pauze zbog porodičnih razlga ( 3 djece).Unaprijed hvala svima koji pomognu.Može i na PM!Thanks

Mlada nada foruma Lucky38's Avatar

Ovo je ujedno i jedina literatura, skripte možeš skinut na skriptarnici na pkt, preporučio bi one od georgeea
    http://www.pravo.unizg.hr/SOC/litera...tna_literatura
    Ima nas još, koliko hoš

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Quote Originally Posted by Ana1993 View Post
    Molim cijenjene kolege da mi pomognu u informaciji koja je najbolja i najkorisnija literatura za spremanje ovog ispita,jer sam dobila odobrenje za nastavak studija nakon 7 godina pauze zbog porodičnih razlga ( 3 djece).Unaprijed hvala svima koji pomognu.Može i na PM!Thanks
    Ana nemoj bit gotovan i spammer.
    Lijepo sam ti dala link za stranice katedre na kojima piše literatura.

Prvi put sam bila ljubazna, al sad nakon što si isto pitanje postavila na šest topik više neću bit.
    Malo čitaj a ne samo piši.
    Uostalom nećeš polagati svih 6 predmeta odjednom pa da je hitno odmah znati svu literaturu.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Početnik na forumu

Ne znam šta sam loše napravila,ako želim znati savjete studenata,osim ako ti osobno ne idem na živce. Ako je tako shvatit ću.Ljudi pišu hrpu bezobraznih riječi na ovim forumima ali ja sam problem jer želim znati.Ok,shvatila sam,nisam ti simpatična a administrator si pa možeš me koristiti vlast.Hvala neću više pitati ljude da pomognu

ERASMUS friendly Moderator Alita's Avatar

Ne znam šta sam loše napravila,ako želim znati savjete studenata,osim ako ti osobno ne idem na živce. Ako je tako shvatit ću.Ljudi pišu hrpu bezobraznih riječi na ovim forumima ali ja sam problem jer želim znati.Ok,shvatila sam,nisam ti simpatična a administrator si pa možeš me koristiti vlast.Hvala neću više pitati ljude da pomognu
    Da želiš znati, dala bi si 3 minute pa pročitale sve savjete u prvom postu.
    Nemoj. Pozdrav.
    Ambitious but rubbish.
    Everything you say has water under it.
    *u muzeju intelektualnih radova iz djubrišta istorije*

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Opijena sam svojom vlašću, što ćeš.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma Izra-_-'s Avatar

zamisli dva modela funkcioniranja foruma:

1) ljudi pisu korisne stvari, moderatori se potrude grupirati ih na prvoj stranici svake teme. ljudi koje zanimaju te stvari dodju na forum, pogledaju te vrlo korisne stvari koje su pazljivo grupirane u prvom postu svake teme i doznaju korisne informacije bez da dalje trate icije vrijeme.

2) ljudi pisu korisne stvari, moderatori se potrude grupirati ih na prvoj stranici svake teme. ljudi koje zanimaju te stvari dodju na forum, boli ih briga i ni ne potrude se potrositi 5 sekundi vremena koliko treba da se otvori prva stranica teme, nego odmah pisu svoje pitanje, tako da se pitanja "kako izgleda ispit", "tko ispituje" i "koja je literatura" postavljaju svaki put kad netko to ne zna (a to je cesto obzirom da na ovom faksu nitko ne ide na predavanja), a moderatori ljubaznu daju odgovore na ta jedna te ista tri pitanja iznova i iznova i iznova.

koji je model po tebi bolji?
    "In general, adult polar bears live solitary lives. Yet, they have often been seen playing together for hours at a time and even sleeping in an embrace."

Mlad, sumnjiv i nedokazan loly1's Avatar

jel upisana nekom soc na studomatu s proljetnog roka?

Početnik na forumu

@loly1 Meni još nije.

Početnik na forumu

narode, 2 pitanja : ovako sad učim sociologiju i kod djela sam Auguste Comte i zakon o tri stupnja razvoja društva. e sad ona faza- jel teološka kako piše u knjizi ili TELEOLOŠKA-nešto mi ostalo u sjećanju da su govorili da je upravo teleološka..
    a drugo pitanje, jel treba znat one tekstove u OKVIRIMA što su pisani u sklopu svakog poglavlja?
    Last edited by bojnik12; 03-05-2012 at 23:04.

Mlad, sumnjiv i nedokazan cute but psycho's Avatar

Quote Originally Posted by bojnik12 View Post
    narode, 2 pitanja : ovako sad učim sociologiju i kod djela sam Auguste Comte i zakon o tri stupnja razvoja društva. e sad ona faza- jel teološka kako piše u knjizi ili TELEOLOŠKA-nešto mi ostalo u sjećanju da su govorili da je upravo teleološka..
    a drugo pitanje, jel treba znat one tekstove u OKVIRIMA što su pisani u sklopu svakog poglavlja?
    Teološka faza.
    Tekst u okvirima ne treba znati ali moj je savjet da ih ne preskačeš.
    Live like you're gonna die tomorow,
    learn like you're gonna live forever...

Početnik na forumu

evo me opet xD ovako, jel mi može ko pojasnit bazu i nadgradnju ne kužim baš i kod klasne borbe- klasa za sebe i klasa po sebi Tnx

Mlada nada foruma Lucky38's Avatar

Nisam već dugo imao doticaja sa sociologijom ali probat ću to onako jednostavno objasnit (da ne kažem zdravo seljački )

Dakle pod bazom se podrazumijeva sve ono što je društvu neophodno za opstanak, to su u principu sve one djelatnosti i možda resursi koje omogućuju preživljavanje društva. Dok je nadgradnja samo nastavak na to. Pod nadgradnjom ti se podrazumijevaju npr. religija, pravo, kultura i slično. U principu bi se bez i njih moglo opstati.

Klasa po sebi ti je klasa kao takva, npr. radnička klasa, klasa bogatih industrijalaca i slično. Klasa za sebe nastaje kada se pripadnici jedne klase (npr. ove klase industrijalaca) udruže da bi postigli zajedničke ciljeve i očvrstili svoj položaj.

Nadam se da sam sve to pogodio, ako sam fulao ispričavam se, ovo manje više napamet govorim jer knjige nemam a socku sam davno položio
    Ima nas još, koliko hoš

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by Lucky38 View Post
    Nisam već dugo imao doticaja sa sociologijom ali probat ću to onako jednostavno objasnit (da ne kažem zdravo seljački )

Dakle pod bazom se podrazumijeva sve ono što je društvu neophodno za opstanak, to su u principu sve one djelatnosti i možda resursi koje omogućuju preživljavanje društva. Dok je nadgradnja samo nastavak na to. Pod nadgradnjom ti se podrazumijevaju npr. religija, pravo, kultura i slično. U principu bi se bez i njih moglo opstati.

Klasa po sebi ti je klasa kao takva, npr. radnička klasa, klasa bogatih industrijalaca i slično. Klasa za sebe nastaje kada se pripadnici jedne klase (npr. ove klase industrijalaca) udruže da bi postigli zajedničke ciljeve i očvrstili svoj položaj.

Nadam se da sam sve to pogodio, ako sam fulao ispričavam se, ovo manje više napamet govorim jer knjige nemam a socku sam davno položio
    ahaaa a dobro sad mi je jasnije nešto..znači baza su sredstva za proizvodnju,a nadgradnja sve ostalo kako si naveo..ok

Početnik na forumu

Ne znam da li ću stići danas na predavanje budući da imam obaveze na poslu, zna li netko možda da li su objavili na faksu raspored za drugi kolokvij i ako bi bila koja TILA da podijeli svoja saznanja o predavanju kasnije?
    "Uspjeh nije vječan, gubitak nije fatalan. Ono što će vas učiniti posebnim jesu hrabrost i snaga da nastavite dalje."
    Winston Churchill

+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12