+ Reply to Thread
Page 2 of 34 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 31 to 60 of 998

Thread: III. Međunarodno pravo

Forumaš u usponu sijft's Avatar

Default Re: III. Medjunarodno Pravo

Quote Originally Posted by Hell's Angel
    da li mi netko može objasniti do koje se granice proteže zabrana postavljanja nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje na morsko dno i podzemlje?
    3. knjiga, str 96
    znam naći ali ne kužim :smt009
    zabranjuju se nuklearne eksplozije u zraku i preko granice zračnog prostora, uključujući svemirski prostor, pod vodom, uključivši teritorijalno more i otvoreno more, kao i u svakoj drugoj sredini ako se radioaktivne čestice mogu proširiti izvan područja odnosne države
    :?
    Što možeš učiniti danas ne ostavljaj za sutra!

Mlada nada foruma

mislila sam na ono dalje, sitnim slovima, gdje se spominje nekih 12 morskih milja.
    koliko sam skužila, čini se da bi obalna država smjela unutar tih 12 mm od polaznih crta ali tako je komplicirana rečenica da nikako ne mogu biti sigurna.

Prvoborac foruma Murphy's Avatar

Quote Originally Posted by georgia
    Da li netko može objasniti kakav je točno bio položaj Indije kao nesamoupravnog područja, zašto Indija nije mogla postati protektorat ili potpasti pod starateljski sustav? To je bilo pitanje kad sam slušala, sutra imam ispit i ne bi bilo zgodno da se ponovi a ja to ne kužim.
    To je bar jednostavno... spominje se da je Indija bila clanica i Lige naroda i Ujedinjenih naroda iako nije bila neovisna drzava, a clanice UN se medjusobno odnose prema nacelu suverene jednakosti... Ukratko, to znaci da bi bilo protivno Povelji Indiji nadrediti neku drzavu kao upraviteljicu.
    Éireann go Brách! An Chróit go Brách!

(NEW!) Murphy's song of the week > Bob Dylan - Things Have Changed

Mlada nada foruma sifilis's Avatar

jedino su drzave aktivni sub. medunarodnog prava jer ga one jedino stvaraju a svi ostali su pasivni. i ima ona druga podjela: drzave su redoviti subjekti a ostali nesuvereni/sekundarni/izvedeni/fiktivni (kak vec oces)

moje skromno misljenje
    ~Dead lawyers lie still~

REDHEAD ADDICT

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Lucija
    Da li mi netko može odgovoriti na pitanjce što je novostvorena nezavisna država?To je Lapaš pitao na prošlom roku pa me zanima da li je tu odgovor priča o načinu stjecanja,efektivnoj vlasti itd ili nešto sasvim drugo :?:
    novonastala nezavisna država obrađuje ti se u sklopu sukcesije; to je jedna od onih pet situacija u kojima dolazi do sukcesije, a tim pojmom nisu obuhvaćene sve nove države, nego samo one čije je područje neposredno prije dana sukcesije bilo zavisno područje za čije je međunarodne odnose bila odgovorna država prednica. (pogledaj si str. 268 kod sukcesije glede međunarodnih ugovora, 271. kod sukcesije glede državne imovine, arhiva i dugova, 272. kod sukcesije glede članstva u međunarodnim organizacijama.)

Dopuna:
    Ukratko, to je bivša kolonija.
    Last edited by Malecka; 14-04-2011 at 13:34.
    And can't the band play on?
    Just listen, they play my song
    Ash to ash
    Dust to dust
    Fade to black

Početnik na forumu

Default Materijal za polaganje i elektronsko ponavljanje

Ok - naslov je šrot al ukratko - po ovome sam kod lapaša položio sa 4vorkom. Nemaju sva pitanja i predlažem da se ostatak koji nije pokriven ponovi iz knjiga - ostavite se skripti, nema smisla. :smt002

Što zapravo postam? Pa oko 900 pitanja iz ispita. Opet upozoravam - ovo nije skripta. Ovo su doslovno od riječi do riječi prepisani odgovori iz knjige, s time da su pitanja sastavljana proizvoljno. Mislio sam se da li će biti teško sve to na kraju povezati, al moja četvorka govori da neće. U ovo je uloženo više mjeseci truda i sati i sati tipkanja i iskreno se nadam da će vam pomoći.

Princip rada je učenje po karticama - program u linku će vam organizirati učenje po tome kako ocjenjujete svaki odgovor na pitanje koje vas pita - ne mislim ići u detalje, nego si lijepo pročitajte help. Sve se svodi da svaki dan odradite sva pitanja koja vam program odredi, jer će vas svaki dan "drilati" po onima koja ste najmanje znali. Zbilja želim pomoći kolegama s ovim ni malo laganim ispitom, pa prilažem ovaj materijal. Po mom mišljenju program je zakon i po njemu sad spremam materijal iz GPP-a, kojeg ću rado u odgovarajućem topicu podjelit s vama kad položim. :o

Flash card manager - program u koji učitavate donja pitanja.
    http://www.download.com/Flash-Card-Mana ... 45739.html

Pitanja koja morate učitat u program (opcija IMPORT)
    http://rapidshare.com/files/134284837/p ... t.txt.html

Za sva druga pitanja koja imate, proučite help, eventualne torrente, a ako vas i dalje što muči,
    mailajte me na juredujmovic@gmail.com

Puno sreće s međunarodnim!

Quote Originally Posted by lily
    Tek pocela ucit ovih dana i ne znam da li se trebaju znati svi oni zastarjeli primjeri raznoraznih drzava, granica...iz 1972., nadalje.. Hvala :smt006
    ljudi moji tu treba sve naučiti, nema tu izbacivanja dijelova gradiva. ovo je bolestan predmet gdje te pitaju što se sjete.

asquerosa

Don`t worry, i Šošić se popravio, pa se može dogodit da nekima bude bolji od Vukasa. Na zadnja 2 roka bolonjce je gotovo sve pustio. Najmanje rušio od svih!
    Da, popravio se - na svaku grupu koja uđe prođe oko 1 osoba, a jedan je cak dobio 4...tako je bilo na zadnjem roku...
    Svashta je moguce, ali ne ida Šošić bude bolji od Vukasa :smt005
    Can you bear some rough love?

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Andrea
    kak je uspio od opće skupštine doći na svemir???
    a jesi sve ostalo znala osim toga?
    pomocni organ OS je odbor za svemir. :-D i eto ti cjelog novog pitanja...
    tak je i sa pojedinca u mp doso na genocid i agresiju,icty i sud u nurnbergu....

Početnik na forumu

agresija je prema rezoluciji Opce skupstine definirana kao " upotreba oruzane sile neke drzave protiv suverenosti, teritorijalne cjelovitosti ili politicke nezavisnosti neke druge drzave ili upotreba oruzane sile koja je na bilo koji nacin nespojiva s Poveljom Ujedinjenih naroda."

Veteran foruma Moderator BaF's Avatar

^to ti je u trecoj knjizi na 102. strani, ujedno i jedno od zabrana kod načela osiguranja mira kojeg se drže članice UNa.
    Quote Originally Posted by djevojcica sa sibicama View Post
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Danas sam baš pričala s jednim kolegom koji je odavno završio. Ima 35 godina. Veli kako je međunarodno kad je on polagao imalo 300 stranica i kako su ispitivali Vukas, neki lik i Seršićka. On je kao položio kod Vukasa, a Seršić je bila strah i trepet, kao svi se nje bojali, kao najgore... e rekoh mu.. Seršić je sad teško dobit na usmenom ko na lutriji :lol:

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by sijft
    Danas sam baš pričala s jednim kolegom koji je odavno završio. Ima 35 godina. Veli kako je međunarodno kad je on polagao imalo 300 stranica i kako su ispitivali Vukas, neki lik i Seršićka. On je kao položio kod Vukasa, a Seršić je bila strah i trepet, kao svi se nje bojali, kao najgore... e rekoh mu.. Seršić je sad teško dobit na usmenom ko na lutriji :lol:
    Istina, i ja sam cuo tu pricu.
    Taj lik je bio Bakotic i bio je najbolji. Valjda se moglo cak i u dijelovima kod njega. Vukas je bio izbor tako-tako. A Sersicka ono totalno bed lack.
    Sta se moze vremena se mijenjaju. Mi smo naucili da je uvijek bez iznimke na gore, losije, teze...
    Last edited by Malecka; 14-04-2011 at 13:35.
    VOX POPULI, VOX DEI.
    Cito maturum, cito putridum. Za bor ne znaš da je zimzeleno drvo dok ne dođe listopad.
    Eloquentiae unda, sapientiae gutta.

Quote Originally Posted by Insecure
    Joj moze li netko meni objasnit koja je razlika izmedu vazaliteta i protektorata?
    Osim da je jedan stariji pojam srednjovjekovnog prava a koristio se i u 19.stoljecu za one balkanske drzave u procesu prema samostalnosti... Nisam zamijetila ikakve razlike sto se tice pravnih odlika.
    Ne moj se previse zamarat detaljima. Kazes ono sto pise u knjizi i to ti je to. Spojis 5 recenice i oni presretni.
    Pitanja ti koncipiraju tako da su i protektorat i vazalitet kao jedno (kronoloski jedno iza drugog). To je zapravo slijed. Protektorat je moderniji oblik vazaliteta. Mozda cak i nesto siri. Ali ako te pitaju onda reci:
    za vazalitet
    1. prijelazni oblik odnosa u kojem su se nalazile (samo) balkanske drzave
    2. na svom putu razvoja do stjecanja samostalnosti
    3. posljednja je bila Bugarska do 1908.
    4. te drzave su bile ograniceno pravno i djelatno sposobne
    5. nisu mogle ni primati ni slati poslanike
    6. ako su i sudjelovale na nekoj konferenciji dolazile su na posljednje mjesto
    7. zbog svega toga nazivale su se i polusuverene

za protektorat
    1. cesci oblik zavisnosti (javlja se bilo gdje od Egipta do Novog Zelanda, razmisljalo se i o BiH 1993., Kosovo...)
    2. nema jedinstveni tip, vec svaki pojedini odnos proizlazi iz ugovora i primjene u praksi
    3. duznost zastite i pravo utjecanja na vanjske poslove zasticene drzave

Dopuna by Malecka:
    Info sa konzultacija:
    U pogledu vazaliteta i protektorata nema razlike s obzirom na pravnu i djelatnu sposobnost - u oba slučaja radi se o ograničenoj pravnoj i djelatnoj sposobnosti.
    Razlika je naravno u tome što se javljaju u različitim razdobljima; te u tome što je vazalitet jednosmjeran proces u smislu osamostaljivanja (dakle, cilj je da se vazalna država osamostali) dok do protektorata dolazi ugovorom, pa sama država koja je pod protektoratom raspolaže svojom suverenošću, te stoga sama i odlučuje kada će prestati protektorat.

No, na usmenom je čisto dovoljno reći ono što piše u knjizi.
    Last edited by Malecka; 14-04-2011 at 13:41.
    VOX POPULI, VOX DEI.
    Cito maturum, cito putridum. Za bor ne znaš da je zimzeleno drvo dok ne dođe listopad.

Quote Originally Posted by Insecure
    odnos Svete Stolice i Drzave Vatikanskog grada?
    Da li ispada onda da je Sluzba Svete Stolice nekakav fiktivni subjekt medjunarodnog prava (doduse tako pise), a Drzava Vatikanskog grada nije jer za nju medjunarodne ugovore sklapa ova Sluzba Svete Stolice?
    Tu ti je bitna godina 1870. Do tada je papa imao svoju drzavu i bio vladar kao i svi drugi vladari.
    1870. kad je Italija zuzela Rim, njegova drzava postala dijelom ppodrucja Kraljevine Italije. Vise nije bio i teritorijalni suveren. Ali su se pitanja katolicke crkve i dalje uredjivale konkordatima u obliku medjunarodnih ugovora i razmjenjivao diplomatske zastupnike s katolickim i mnogim drugim zemljama.
    Kako papa nije pristao na ponudjeno uredjenje talijanska vlada uredila je jednostrano taj polozaj tzv. Garancijskim zakonom 1871.
    Po tom zakonu papa je svet i nepovrediv, napad se kaznjava kao i napad na talijanskog kralja...
    Posebno drzavno podrucje dobiva tek 1929. Iako vrlo malo podrucje, vlast u njemu vrse organi koje papa odredi.
    Jos je vazno razlikovati pravni poolozaj (osobe) pape i pravni polozaj podrucja pod njegovom svjetovnom valsti (teritorij).
    Danas papa i njegovi poslanici autoritet crpe ne iz velicine teritorija (kao npr. USA ili Rusija), nego iz pravnog polozaja (osobe) pape.
    VOX POPULI, VOX DEI.

Forumaš u usponu Insecure's Avatar

Ja ti nemam nazalost skripte, ali ne znam zasto vjerujes da ovo neces stici ako jedino na to ides u 2.mjesecu.
    Naime, ja sam prosla samo 2.knjigu, i imam jos preostale 3, i nisam ih citala dvaput i vjerujem da to stignem spremit do 2.2.
    Stvarno mislim da stignes bez skripti ako ides samo na taj ispit. Ako ne, onda se ispricavam, samo htjedoh malo dat ohrabrenja :smt001
    When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.

asquerosa

Quote Originally Posted by Billy Shears
    pozdrav!

citam mp vec drugi put, no cini mi se da vremenski necu stici te sve knjige proci dovoljno puta da naucim do rokova u drugom mjesecu. mozete li mi preporuciti cjelovitu skriptu iz mp-a koja sadrzi sve 4 knjige ili pojedinacne skripte u kojima se obradene sve 4 knjige? da li itko zna koje su od skripti najbolje sastavljene, te imam najvece sanse za proc ispit po njima?ili mi posaljete na mail?

hvala
    ako si do 3.1. procitao dva puta stignesh naucit za rok u 2. i to po knjigama...
    skripte nebi preporucala jer mislim da nisu dovoljne za lapasa i sosica...to koliko znam iz moje generacije koji su spremali po skripti vecinom nisu prosli...
    ima jedna skripta tu na pkt koja ti je ok za prvu i drugu knjigu...ali treca je po staroj literaturi skriptana, a cetvrte nema...tako da se nebi oslanjala na to...
    i dobra su ona pitanja koja isto imas tu i dolaze na karticama...iako kod Lapasa i Sosica mp ne poznaje granice :-D pa se ne drze samo tih pitanja
    Can you bear some rough love?

Moze jedno pitanjce, da mi to objasni netko ko sprema/je spremao medjunarodno...

Anyway, kod ujedinjenih naroda (str. 384 str., Medjunarodno pravo 2) se spominje da, citiram: "postoje neka prava koja se ne bi mogla suspendirati; tako pravo sudjelovanja u Vijecu sigurnosti ili u Opcoj skupstini u slucajima kad bi se zvao i neclan."

A onda odmah ispod kaze kako postoji "mala suspenzija" po kojoj takva drzava gubi pravo glasa u Opcoj skupstini, ali ne i drugim organima.

Koja je sad tu kvaka? Jel stvar u tom da uvijek moze sudjelovati u Opcoj skupsini, ali ako je pod malom suspenzijom - gubi pravo glasa, no i dalje sudjeluje???

Thanks

Dopuna by Malecka:
    Kod male suspenzije radi se o gubitku samo jednoga prava - prava glasa u općoj skupštini. Ona i dalje može sudjelovati u općoj skupštini što je vidljivo iz postupka kako joj se uskraćuje glas (četvrta knjiga): ona sudjeluje ali ju predsjednik OS ne poziva na glasovanje, npr. nedostavljanjem glasačkih listića.
    Last edited by Malecka; 14-04-2011 at 13:44.

Quote Originally Posted by sade
    kako se tocno ispituje cetvrta knjiga?
    mm...opali ti pitanja u sklopu onih koja te i tako ispita neovisno o karticama koja si izvukao :smt005 zaista me uvijek čudilo čemu kartice...bilo bi svrsishodnije da jednostavno, ukoliko ih već mora biti, na svaku karticu napišu redni broj knjige pa redoslijed kojim će te na istoj kartici ispitati ostale 3 knjige :idea:
    tipa:
    1. knjiga
    * 2 pitanja iz 3. njige
    ** 1 pitanje iz 4. knjige
    *** 3 pitanja iz 2. knjige

zatim iduća kartica :smt072
    I s vremena na vrijeme ulovi me umor, kad shvatim da se povijest neumoljivo ponavlja.

Početnik na forumu Homer's Avatar

Quote Originally Posted by Autumn Harmony
    Quote Originally Posted by sade
    kako se tocno ispituje cetvrta knjiga?
    mm...opali ti pitanja u sklopu onih koja te i tako ispita neovisno o karticama koja si izvukao :smt005 zaista me uvijek čudilo čemu kartice...bilo bi svrsishodnije da jednostavno, ukoliko ih već mora biti, na svaku karticu napišu redni broj knjige pa redoslijed kojim će te na istoj kartici ispitati ostale 3 knjige :idea:
    potvrđujem.. na posljednjem roku Lapaš je prvu karticu sa pitanjem kodifikacija mp vrlo jednostavno povezao s četvrtom knjigom koju je potom stao secirat u detalje na oduševljenje prisutnih studenata :evil:
    Ne treba ni spominjat da je malo tko dosao do druge kartice.
    Uglavom nema pravila kod Lapaša, a kod Seršićke sam osvjedočio da ispituje samo karticu koju ste izvukli ali zato vrlo, vrlo detaljno.
    “I have opinions of my own, strong opinions, but I don't always agree with them.”

Početnik na forumu

:smt006 da li netko zna današnji naziv za represalije? -ovo pitanje sam zapisala na prošlom roku,ali ne i odgovor , jer ni drugi kolege nisu znali...

Pardon, lapsus napravih, mislim da se represalije jos zovu protumjere. I jedno su od sredstava samopomoci drzave, pored retorzije.

Početnik na forumu LooDa_Cha's Avatar

koji shit!!
    i samo malo..mi moramo znat sva ona sra**a o poljoprivrednim, atomskim, intelektualnim vlasnistvima i sl glupostima iz 4. knjige?!?..AGENCIJA ZA JAMSTVO MNOGOSTRANIH ULAGANJA....mislim...wtf...koga briga koji su organi...izgleda da su mislili da premalo konvencija trebamo popamtiti u ove 3 knjige, pa su nam dodali jos i ovo na kraju..onako, cisto malo da nas je**u u zdrav mozak i da od drveca ne vidimo sumu..od tolkih sitnica zaboravimo sta je ustvari ono osnovno sta moramo znati..super..
    zivjeli!!

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by LooDa_Cha
    koji shit!!
    i samo malo..mi moramo znat sva ona sra**a o poljoprivrednim, atomskim, intelektualnim vlasnistvima i sl glupostima iz 4. knjige?!?..AGENCIJA ZA JAMSTVO MNOGOSTRANIH ULAGANJA....mislim...wtf...koga briga koji su organi...izgleda da su mislili da premalo konvencija trebamo popamtiti u ove 3 knjige, pa su nam dodali jos i ovo na kraju..onako, cisto malo da nas je**u u zdrav mozak i da od drveca ne vidimo sumu..od tolkih sitnica zaboravimo sta je ustvari ono osnovno sta moramo znati..super..
    zivjeli!!
    Ja sam nedavno bila na konzultacijama kod prof. Lapaša i pitala ga baš u vezi te 4. knjige. Rekao mi je da se baziramo više na one opće podatke o organizacijama, da nas sigurno neće ispitivati detalje o svakoj pojedinoj Organizaciji. Eto, nadam se da je nekima laknulo :smt006

Quote Originally Posted by piolina
    da li mi može netko objasniti razliku između spora i situacije? onako kako bi to trebalo zvučati na ispitu
    i da li postoji još koji značajan akt u kojem je definirana agresija, osim Povelje UN-a? ako sam dobro shvatila, kolektivne mjere su u principu isto što i prinudne mjere :?: unaprijed hvala na odgovorima :smt006
    Jedina razlika kako sam ja shvatila izmedju spora i situacije je ta sto kod situacije pravo glasa imaju i stranke te situacije, dok kod spora nemaju pravo glasa same strane tog spora. I kod spora postoji iznimka pa se za donosenje odluke ne trazi jednoglasnost, dok se to trazi kod situacija.
    I to je bitno kad se radi o velikim silama, jer ce se sve one truditi da se neki "problem" koji se izravno tice njihovih interesa oznaci kao situacija jer ce tada one kao stranke imati pravo glasa, pa ce moci i sprijeciti svojim glasom donosenje nekog rjesenja koje njima ne pase.
    Konkretno receno - naravno da ce velike sile trazit da se neki predmet odredi kao situacija, onda ce moci dati protivan glas ako im rjesenje ne pase i to nikad nece stupit na snagu jer nema jednoglasnosti.

Sto se tice ovih kolektivnih mjera, one jesu prinudne mjere, ali kolektivne mjere kao prinudne su odredene clankom VII Povelje. Ali kao takve nikada nisu dosljedno primijenjene u praksi, vec su se dosad provodile u obliku "mirovnih operacija".

Sto se tice definicije agresije, to ne znam, ali moguce da je nesto odredeno kod Haskih ili Zenevskih konvencija, pogledaj tamo.

Dopuna i ispravak by Malecka:
    Razlika spora i situacije bitna je s obzirom na način donošenja odluka u VS; odnosno radi se o izuzetku od pravila da je za meritorno pitanje potrebna jednoglasnost stalnih članica.
    Povelja određuje da se stranke u sporu uzdrže od prava glasa kada se donosi odluka prema glavi VI (mirno rješavanje sporova).
    Praksa je tu uvela razlikovanje između sporova i situacija.
    U sporovima stranke spora nemaju pravo glasa. U situaciji one imaju pravo glasa.

Dakle, kada se radi o sporu, stalna članica će se morati uzdržati od glasa, a kada se radi o situaciji ona će moći glasovati. Kao što gore piše, državama će odgovarati da se njihovo pitanje označi kao situacija jer će onda svojim glasom moći spriječiti stvaranje zaključka koji bi za njih bio nepovoljan.

Kod glave VII (kolektivne mjere), zainteresirane stranke nisu isključene od prava glasa, te je stoga za odluku potreban potvrdan glas svih stalnih članica.

Pitanje br.2
    Agresija je definirana Rezolucijom Opće skupštine iz 1974.
    Last edited by Malecka; 14-04-2011 at 14:01.

Početnik na forumu

meni nije jasno zašto je ovaj ispit postao ovakav kakav je? pretjerivanje, pretjerivanje do krajnosti... danas sam slušala ispit i stvarno sam bez teksta, lakoća kojom se ljudi šalju van je zapanjujuća!!!! kad student odgovara da se tipka po računalu, da se rade pauze zbog "nečega"... studenti se lako daju zbog takvih stvari zbuniti, jednostavno mislim da se na ovom predmetu pretjeruje isto kao što Slovenija pretjeruje trenutno u nekim postupcima!!!!

Quote Originally Posted by seljanka
    meni nije jasno zašto je ovaj ispit postao ovakav kakav je? pretjerivanje, pretjerivanje do krajnosti... danas sam slušala ispit i stvarno sam bez teksta, lakoća kojom se ljudi šalju van je zapanjujuća!!!! kad student odgovara da se tipka po računalu, da se rade pauze zbog "nečega"... studenti se lako daju zbog takvih stvari zbuniti, jednostavno mislim da se na ovom predmetu pretjeruje isto kao što Slovenija pretjeruje trenutno u nekim postupcima!!!!
    pretpostavljam da se ovdje radi o prof. Seršić :lol:

Mlada nada foruma

Default Re: III. Međunarodno pravo

Quote Originally Posted by lav
    Molio bih ako netko zna kod utvrdjivanja vanjskih granica unutrasnjih morskih voda postojke dvije metode:
    1. metoda ravnih crta (koja je donekle objasnjena) i
    2. metoda normalnih crta (kojoj nigdje ni traga) - kako se ona odredjuje u nekoliko recenica ako netko zna jer ja trazim i ne mogu naci....

normalna crta - to ti je crta niske vode uz obalu...kak izgleda obala, tak izgleda i ta crta...ustvari razlika između plime i oseke su ti tu UMV

Veteran foruma
    tamo gdje se djecu gađa jajima ako je vrijeme učenja

Quote Originally Posted by masha
    Može li mi netko napisati kakvo je to formalno,a kavo materijalno ultra vires djelovanje? Nisam sigurna da li sam ja to dobro skuzila!!!!
    istina da su tri u noći, ali evo, skužajte na potencijalnim greškama, al vidim da ti nitko danima ne odgovara, pa probam. da vidim i koliko sama kužim

što se tiče djelovanja ultra vires na formalnoj razini, riječ je dakle o proceduralnim pogreškama prilikom donošenja akata (riječ je o djelovanju "unutra").npr. nepoštovanje potrebne većine pri glasovanju. tu nije neki problem, jer i u slučaju da je neki akt na toj razini zadovoljio kriterije, u slučaju da je neustavan na matreijalnoj razini. sve pada u vodu.

kod materijalne razine, problem je malo kompleksniji. jer ovdje je riječ o samom djelokrugu određene međunarodne zajednice, i njenog djelovanja prema "van". budući da je poznato da u organizaciji, ne postoji mogućnost ustavnog sudovanja od strane nekog "trećeg" organa, sve je u rukama onog organa koji donosi akt, i on sam procijenjuje. postavlja se pitanje, gdje je granica? prema teorijama uključenih ovlasti i funkcionalne nužnosti (koje sad očito nije potrebno objašnjavati), to se može protumačiti poprilično široko, i praktički dovesti do toga da ne postoji djelovanje ultra vires na toj razini. ali, opet, nužno je to učiniti, što su države, prema pravilima međunarodnog prava i učinile, gjde se to očituje u pravu na domaine reserve-onaj dio koji ne spada u djelokrug međunarodne organizacije, nego se odnosi na isključive ovlasti države-članice. i tu je ta granica koja se ne bi smjela preći. ja sam sad to zdravo seljački.

laku noć
    ...trči za babom s kolačima...

Veteran foruma
    tamo gdje se djecu gađa jajima ako je vrijeme učenja

lapaševa knjiga, pravo međunarodnih organizacija-tako gdje nabraja obvezujuće akte, na kraju, kada se spominje ustavno sudovanje i lamentacije na temu.

vrišti mi se. još 3 dne. mama. pomagaj.
    ...trči za babom s kolačima...

+ Reply to Thread
Page 2 of 34 FirstFirst 123412 ... LastLast