neka rasprava počne :smt006:
pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337
neka rasprava počne :smt006:
pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337
Tomislav Lalić (AEGIS)
Pozdrav svima, vidim da su počela predstavljanja pa da kažem i ja nekoliko pametnih...
Kandidat sam za prvu godinu, vec sam jako dobro okusio sve draži i nevolje našeg faksa. Na njemu ima puno nepravde, zlobe, podmetanja....al to nikako neću moći promjeniti ni ja, a ni nitko od mojih kolega.
Ono što ću pokušati je ostati na zemlji, ostati pošten kod donošenja odluka, pokušati se izboriti za što bolju poziciju u pregovorima oko gorućih problema ovog faksa. Naravno ništa od toga neću moći sam i glupo bi bilo misliti i odmah ću nazvati GLUPANOM onoga koji misli da može nešto tu sam učiniti. Potrebno je da se ujedinimo nas 20-ak pametnih glavica, da mrdnemo onom stvari, da se pokrenemo, da učinimo nešto za dobrobit STUDENTA.
Evo mog kratkog razmišljanja o ''gorućim problemima'' i onom što nas najviše zanimaČ
- prvo i trenutno goreće pitanje koje se ovih dana provlači po hodnicima pravnog fakulteta je ukidanje drugog roka u 9. mjesecu. Apsolutno sam protiv toga, jer to bi bila propast za sve one koji su upisali parcijalu i namjeravaju nešto riješiti na prvom roku u 9. mjesecu pa ocjenu iz godine iznad upisati na 2. roku u 9 mjesecu (i sam ću se naći u tom problemmu ako do toga dođe)
- vidio sam da se postavlja pitanje oko školarina....
mislim da 7-8 tisuća kuna je puno, al je nužno. Ono što bi se po tom pitanju trebalo napraviti je sigurno omogućiti plaćanje u ratama, te povećati zainteresiranost samog fakulteta za pomoć onima koji baš nemaju tolike novce za studiranje, a imaju volju i znanje.
KAKO: pa recimo fakultet bi mogao pozvati neke tvrtke da stipendiraju takve učenike (koji bi se naravno prethodno javili fakultetu), jer nisu svi sposobni naći sebi nekoga da ih stipendira, dakle jednostavno da fakultet bude posrednik u nalaženju stipendija.....moglo bi tu nešto po tom pitanju učiniti i ministarstvo
- vezano za ovo gore pitanje su i uvjeti na faksu, jer ako ja plaćam 7-8 tisuća kuna očekujem i uvjete za 8 tisuća kuna.....dakle treba malo podići standard samih pomagala, učionica....no ništa se to ne radi preko noći.
- vidim da je jedno od pitanja i opseg literature....
drage moje kolegice i kolege pa niste u srednjoj školi, došli ste na Pravni fakultet. Niste valjda očekivali da će to biti mačji kašalj. Ma i meni ima previše literature, al ne vidim kako bi ja mogao utjecati na to. Što bi trebali zamoliti prof. Kurtovića da reducira malo svoju knjigu iz OPPD....dajte molim vas....gradiva ima previše, puno toga nam nikada neće zatrebati, al takvo nam je cjelokupno školstvo u Hrvatskoj....zato valjda i izvozimo znanje.... mi po tom pitanju možemo samo apelirati, a na pojedinom je profesora što će biti u kojoj knjizi....
- problem oko kojeg ću se zalagati da ga se što prije riješi je pitanje kolokvija za sve..... ako ćemo provoditi bolonju onda ju hajmo provoditi svugdje a ne samo na nekim katedrama, treba izvršiti pritisak na katedre koje se odupiru davanju kolokvija za sve npr. katedra OPPD na 1. godini....
- to su samo neka od pitanja koja muče nas studente, očekujem još pitanja, slobodno pitajte ako znam odgovoriti odgovorit ću, ako ne znam....a raspitat ću se, saznati odgovor, pa vas obavjestiti....
Pozdrav
zaboravih još nešto jako važno napisati u gornjem postu, a što svi oni koji upisuju parcijalu će osjetiti na svojoj koži...
- to je problem ČUVANJA OCJENA
to je stvarno veliki problem. Katedre puno obećavaju, a na kraju ne čuvaju te ocjene, nekolicina mojih prijatelja je ''popušila'' ocjenu koju je u zimskom semestru zaradila svojim radom na ustavnom.....zalagat ću se za što dulje čuvanje ocjena i za ujednačavanje perioda čuvanja tih istih, dakle da za sve katedre važe ista pravila, po mom mišljenju nikakav problem ne bi bio da s ete ocjene čuvaju do 9. mjeseca.....
daj mi pliz reci u kojem članku statuta stoji obveza čuvanja ocjena?
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
ne radi se o statutu, nego se radi o principima....ako profesor u 9 mjesecu kaže da će čuvati ocjenu do 9 mjeseca sljedeće godine, ljudi upišu njegov seminar, polože 2/3 ispita (preko kolokvija), a onda im on kaže sa smješkom na licu - cuvam ocjene samo do pocetka 4 mjeseca. To znači da većini njih propadaju ocjene. Dakle to je uništavanje par mjeseci njihova života.
To je bezrazložnop zezanje studenata.
To je neodgovorno ponašanje pojedinih katedri prema studentima.
Ne tražim ja da on meni laže i obećava brda i doline, al neka na početku godine, kada upisujemo seminare znamo što ćemo izabrati, a fer bi bilo da svi čuvaju ocjenu do istog roka, jer samo to znači da svi imaju jednak tretman.
aaaa, načelo pravičnosti... znači tvoja intencija je tražiti od profesora da instutucionalizira kršenje statuta?
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
cekaj što nisi maloprije rekao da o tome nema ništa u statutu?Originally Posted by fat drummer
kako će netko kršiti statut ako ne radi ništa protivno onome što piše u statutu ???????
Pa piše u statutu da je to zabranjeno.. jel ti opće znaš išta o studiranju ili si se kandidirao jer nema ničega na tv-u?
što će nam statut kad imamo sposobne kandidate! :-D
sretno, kolega! imaš dobre ideje. (bez cinizma, ovaj put :smt001)
pa kao što vidim nitko od nas nije stručnjak u proučavanju statuta kao ti???? pitam se zašto se ti nisi kandidirao kad si tako dobar poznavatelj situacije na faksu..... :evil:
želiš reći da profesori kada nam čuvaju ocjenu krše statut, pa molim te ja sam malo preletio po statutu i nisam našao tu odredbu, pa ak ti nije teško daj mi molim te citiraj taj dio statuta koji zabranjuje čuvanje ocjena.
no mislim da me nisi dobro razumio što sam htio reći (sad govorim o konkretnom slučaju koji se dogodio ove godine) profesor jedno obeća, ljudi se upišu na njegov seminar, prođu 2/3 kolokvija a onda im on kaže da se neće držati tog obećanja i ljudima propadnu ocjene......e pa vidiš treba po tome pitanju učiniti nešto jer u statutu stoji i odredba da se profesori moraju držati moralnih načela i načela profesionalne etike, a vidiš ne drže se....o tome ti ja pričam
..pretpostavljam da je to onaj dio gdje student nemože položiti ispit sa više godine, ukoliko nije očistio prethodnu?Originally Posted by Tomislav Lalić
iskreno, pretpostavljam da se je kandidirao, a budemo vidjeli koje kandidate će rešetati pitanjima a koje će poštedjeti pa ćemo vidjeti igra li on za momčad pravni fakultet ili za pojedinačni interes nekog kandidata.....
al to me se ne tiče....zahvaljujem na postavljenim pitanjima, i nadam se da ce ih i drugi postavljati jer samo tako studenti mogu saznati koga biraju.....
dakle, rešetajte sa pitanjima.....
:smt011 :smt011 :smt011
zabrana polaganja ispita dok se ne polože ispiti s niže?!
radi se o tome da tu dolaziš s idejom čuvanja ocjena koja se temelji na tome da usprofesori nefer
nemaš nikakvog uporišta za svoju ideju u propisu kojeg ne poznaješ, i tražiš da se dio takoreći fakultetskog folklora koji uprava već godinama prešutno odobrava izlazeći studentima u susret, iako ne bi smjela, odjednom stavi u središte rasprave
jeste vi normalni?
ako misliš biti studentksi predstavnik nda moraš znati neke osnove i propisa koji uređuju tvoje studiranje
profesori su vam izašli u suret i dopustili polaganje na crno i stavili uvijet da položite ispite s niže do nekog perioda (4 mjesec ili što god) što bi značilo da ste imali dodatnih 6 mjesci za očistiti prvu i prošvercarti se za male novce
radi se upravo o statutu, a ne o principima jer ti nisi u položaju ikoga pozivati da se drži svojih principa ako i sam radiš nešto nedopušteno - polažeš ispit protivno statutune radi se o statutu, nego se radi o principima..
ako ti je ta opcija već dana, onda šuti i budi zahvalan, jer ćeš drčanjem samo zajebat i sebe i ostale nakon tebe
Originally Posted by Tomislav Lalić
naravno da nigdje ne piše studentu se zabranjuje čuvanje ocjena ali kbf ti je dobro rekao postoji odredba da student ne može polagati ispite više godine ako nije dao sve ispite s prethodne godine. u tom smislu agitiranje da profesori pod mus čuvaju ocjene je prisiljavanje njih da svjesno krše statut.
If you want the girl next door, go next door.
UFSF
ne na ovo uopće neću šutjeti.....
dakle u ststutu piše da ne možemo polagati ispite sa više godine ukoliko nismo riješili ispite sa godine ranije....
e pa ti sada gledaj ovu situaciju...
hipotetski....
Ja sam student koji je položio 3 ispita sa prve godine i riješio seminarsku obvezu i u ljetnom i u zimskom semestru....
upisujem parcijalu.....
dobivam seminar na 2. godini.....da bi riješio taj seminar moram proći sve kolokvije, a ako prođem sve kolokvije prošao sam i ispit......ja naravno ispunjavam svoju seminarsku obvezu, položio sam sve kolokvije, izgubio tu puno vremena, profesor mi (kako ti kažeš protivno statutu) obećao kao i svim mojim drugim kolegama da će mi čuvati tu ocjenu (inače ja ne bih gubio vrijeme na te kolokvije nego bi riješavao ispite sa prve godine, al ovako sam vidio priliku da pokušam ne pasti godinu), no nakon nekoliko mjeseci profesor se jednostavno predomisli.....ja sam bezveze izgubio vrijeme jer ču to morati ponovno polagati.....
dakle želim reći da to malo bolje treba urediti......a ne davati nam seminare iz predmeta koje ne možemo polagati.....treba nešto učiniti po tom pitanju.
Članak 16.
(1) Znanje studenata može se provjeravati i ocjenjivati tijekom nastave, a konačna se ocjena utvrđuje na ispitu.
(2) Ispiti se polažu iz svih nastavnih predmeta koje je student upisao, prema utvrđenom studijskom programu.
(3) Student može polagati ispite iz nastavnih predmeta određene studijske godine tek kad položi sve ispite iz nastavnih predmeta prethodne studijske godine.
Čuvanje ocjena jest jedan problem koji se zaoštrio sa bolonjom, ali mislim da mu je kolega malo nerealno pristupio... Trebalo bi se argumentirano ići na ukidanje ili izmjenu odredbe o zabrani polaganja ispita više godine dok se ne polože ispiti sa niže... Sam sam imao taj problem kad sam upisao drugu godinu... propustio sam predrok iz Obiteljskog prava zbog nepoloženog Rimskog koje sam dao samo 2 dana nakon predroka. Na kraju sam uhvatio Obiteljsko na roku u drugom mjesecu, ali mi nije bilo svjededno tih tjedan dana... Mislim da bi, ako ništa, barem onima koji prenose jedan ispit trebalo omogućiti "kredit" kojim mogu polagati ispite iz zimskog semestra bez polaganja preostalog ispita... naravno, to bi poslužilo nekim lijenčinama kao izgovor da ne uče što im je ostalo, ali bi ostalima puno pomoglo... Bolonja ne daje puno vremena onima koji zaostanu, ako se koncentriraš na preostali ispit, velika je mogućnost da ćeš zeznuti tekuću godinu, a ako pažnju posvetiš novoj godini, nikad nećeš riješiti prošlu. (napominjem pritom da je ovaj problem najizraženiji na prijelazu sa prve na drugu godinu koja je bolonjski najuređenija i omogućuje kolokviranje ispita, što zahtijeva sistematičan rad)
ps. zar nema nikog sa treće godine tko mi želi postaviti neko pitanje?![]()
1. Kako to da nitko nigdje (ili ja nisam vidio) spomenuo lakši pristup za invalide? Mislim da je tmt14 zaštićeni spomenik kulture pa postavljanje rampe nije opcija (mislim, nisam siguran) ali zar ne bi bilo moguće organizirati predavanje u grupama gdje postoje studenti sa posebnim potrebama u Gundulićevoj, u dvorani 1 gdje ne bi bilo potrebe nositi takvog studenta na prvi ili drugi kat? Kada sam bio prva godina prvi put :-D jednu djevojku su na svako predavanje morali rukama nositi u predavaonu i onda je čekati pa je nositi dolje. Siguran sam da takvih primjera ima još.
Nešto o tome?
napisah odg na ovo pitanje al mi se izbrisao pa evo ponovno ću ga natipkati....
da ovo pitanje svakako treba pokrenuti, slažem se da po tom pitanju nešto treba riješiti, smatram da je ideja sa organiziranjem posebnih grupa za studente sa posebnim potrebama na mjestima koja su im pristupačna, naravno slažem se i da treba što više mjesta učiniti pristupačnim za takve osobe......no ne znam koliko ima takvih osoba na fakultetu, dal bi se mogla uopće sastaviti kakva grupa, koliko bi to imalo rezultata, treba najprije to ispitati....
...možda bi se na tom pitanju moglo nešto učiniti na način da takve osobe mogu pratiti nastavu preko interneta (znam to je trenutno neralno očekivanje).....al im se sigurno mogu poboljšati uvjeti studiranja..
..u svakom slučaju pozdravio bih i digao ruku za svaku inicijativu sličnog karaktera
hahhahaha.....naravno da bih i skrenuo pozornost na to, iskreno nisam na to pitanje uopće mislio dok ga ti nisi pokrenuo.......i svakako ti hvala što si ga pokrenuo....
da u potpunosti se slažem sa tobom što se tiče tih grupa, i ja sam pomislio na to kad sam već bio napisao post.....ta inicijativa je svakako potrebna i bit će sigurno pokrenuta.....no opet treba postaviti pitanje koliko ima takvih osoba.....njima treba pomoći na sve načine kako bi im se omogućilo ravnopravno studiranje sa ostalima.....
....evo bio bih presretan kada bi se netko sa takvim osobnim problemom javio, pa da čujemo iz prve ruke koji su njihovi problemi, vjerojatno za većinu njih mi nismo ni svjesni da postoje...
...pozivam ako netko takav sudjeluje na forumu neka se javi, na mail, preko privatne poruke ili javno......
... treba reći svoje probleme, jer samo tako ćemo ih moći riješiti
pa zar je itko rekao da ne zaslužuje......nemojmo se hvatati za slamke........
o broju ovisi metoda kojom im se može pomoći......nisu to samo predavanja, to su i izlasci na ispite.....i još milijun drugih problema...
.....ako netko ima problema ovakve vrste neka se javi.....njegova priča, ispovjest ili kako to već nazvali može nam svima omogućiti uvid u njihove prave probleme i pomoći nam da nađemo načina kako im što više pomoći....
Pa za prvu ruku bi predavanje u Gundulićevoj bilo ok rješenje.
Mislim da bi fakultet mogao znati tko su te osobe jer mislim da imaju izravan upis, ali nisam 100% siguran.
E vidiš, i ispiti su problem. Jer se na predavanje recimo i ne mora ići ali ispit... To je čak i važnije.![]()
u potpunosti se slažem sa tobom......ovo za izravan upis ne znam, al svakako to pitanje treba pokrenuti....što se tiče predavanja po postojećim uvjetima ovo što ti spominješ je jedino prihvatljivo rješenje, svakako postoje i druga, no financije su tu velik problem....... a za dolazak na ispite.....pa ne znam kako je to sada regulirano, ne poznajem osobno ni jednu osobu sa invaliditetom koja studira na pravu...i upravo zato bi netko mogao reći nešto o tome na ovom forumu, neznam mali mrave imaš li ti više informacija o tome kako oni sada izlaze na ispite...?
Iskreno, ne.
Kada sam bio prva godina znam za tu jenu curu ali ne znam gdje je onda sada. Također, bio je jedan dečko, čak je bio na televiziji te govorio o svojim problemima ali također ne znam kako bi se stupilo u kontakt.
Mislim da bi jedan od načina definitivno bio da se nakon izbora pita neko na faksu o tome, siguran sam da oni znaju više.
ne samo neakon, nego trebalo bi i prije izbora saznati probleme tih ljudi....
igram za pojedniačni iteres jednog kandidata... ulovio si me! također sam se i kandidiraoOriginally Posted by Tomislav Lalić
:smt011
Bookmarks