Closed Thread
Results 1 to 6 of 6

Thread: III. Mladen Petrinović

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default III. Mladen Petrinović

neka rasprava počne :smt006

pravila foruma:
    viewtopic.php?f=45&t=3337

imported_Mladen Petrinovic
    Guest

Default Re: III. Mladen Petrinović

Mladen Petrinović – kandidat za studentskog predstavnika u 3. izbornoj jedinici uz potporu Udruge studenata AEGIS

Poštovane kolege,

Prije nego što počnem s iznošenjem programa za koji ću se zalagati, ako me izaberete, dužan sam Vam ispriku što tek sada stavljam ovu obavijest na Pravokutnikov forum. Trenutno doma nemam kompjuter pa mi je ovaj oblik komunikacije otežan, a svi znamo kako je teško naći slobodan i funkcionalan kompjuter u NSB-u. Ovaj problem ću riješiti u skoroj budućnosti. Još sam se i malo razbolio pred koji dan... Iskoristio bih ovu priliku, između ostalog, i za to da pohvalim Pravokutnik na odličnoj ideji da se otvore topici za kandidate na podforumu posvećenom studentskim izborima.
    Još mi uvijek izgleda nestvarno kad vidim topic sa svojim imenom i sva ova događanja oko izbora. Ako me izaberete bit će to nešto slično kao u filmu Ali G u parlamentu. :-D

Tko sam i za što se zalažem?
    Imam 23 g., fakultet sam upisao 2004. g. i student sam treće godine po tzv. starom programu. Od uvođenja bolonjskog programa bilo je mnogo rasprava (bolje rečeno prepucavanja) između studenata koji studiraju po bolonjskom programu i između studenata koji studiraju po starom programu, no malo njih je bilo konstruktivno. Kao studentski predstavnik borio bih se za bolje funkcioniranje obaju programa. Usudio bih se reći i to da bih s drugim predstavnicima koji koji studiraju po starom programu, činio određenu ravnotežu u zastupanju studentskih interesa.
    Nakon ovih općenitih formulacija, vrijeme je da kažem što to konkretno muči studente treće godine studija. Kod bolonjaca je to manji broj kolokvija, nego što je to bio slučaj na drugoj godini, kao i manji broj privilegija koje im pripadaju kao rezultat položenih kolokvija. Znam da će mnoge kolege koje studiraju po starom programu „skočiti“ na ovo i reći da im je lakše nego što je bilo njima, no to je pogrešan stav. Pogrešan je stoga što mi stariji studenti trebamo nastojati da program polaganja ispita naših mlađih kolega bude kvalitetniji/bolji, nego što je bio nama. Koliko smo se samo puta mi žalili na cjelokupno stanje u vezi s polaganjem ispita?
    Tu problemi s bolonjskim programom ne prestaju. Još neki su: kasno evidentiranje položenih ispita u studomatu, preklapanje termina seminara s terminima vježbi, neujednačeni kriteriji prilikom ocjenjivanja kolokvija itd. O ovim problemima mnogo više zna kolega Sokolar koji studira po bolonjskom programu s kojim usko surađujem.
    Sada ukratko o onom što po mom mišljenu najviše muči studente koji studiraju po starom programu. Smatram da je najveći problem opasnost prelaska na bolonjski program. Namjerno koristim riječ opasnost, jer bi nam taj prelazak produljio trajanje studija za još barem godinu dana. Dodatnu zbrku u cijelu situaciju unose izjave uprave fakulteta o prelasku na bolonjski program. Prvo su na uvjeravali da imamo pravo završiti započeti studij prema zatečenom nastavnom planu i programu do isteka akademske godine u kojoj se navršava sedam godina od dana kada smo upisali prvu godinu studija.Super! Naivno pomislih ja. Nakon toga je uslijedila odluka da na bolonjski program moraju prijeći studenti koji dva puta padnu istu godinu. Ali ni to nije sve! Kao što bi rekli u otrcanim reklamama. Sada pak studenti koji studiraju po starom programu više ne smiju nijednom pasti godinu da ih se ne prebaci na bolonjski program. Čak se šire priče da ćemo morati očistiti godinu do devetog mjeseca. Inače ne paničarim, ali sam zbog svega navedenog „počeo puhati i na hladno“.
    Ukratko ću obrazložiti zašto je forsiranje prelaska na bolonjski program apsurd. Glavni argument uprave fakulteta je taj da fakultet ne može istodobno organizirati nastavu za oba programa. To je laž. Žao mi što moram upotrijebiti ovaj izraz i što možda djelujem bahato, no jednostavno je tako. Dati ću svoj primjer. Pao sam drugu godinu, a sad sam na trećoj, ali ne sa svojom generacijom, nego s bolonjcima. Na seminare idem po bolonjskom programu, dakle jednosemestralno. Na predavanja također idem po bolonskom programu. Ista situacija je i s izlaskom na ispite, samo što KPP i GPP više nisu na godinama na kojima su bili, no gradivo je isto. GP je podijeljen na dva dijela i ne znam zašto bi profesorima bio problem ispitati nas cijelo gradivo u komadu, kad su na taj način ispitivali bezbrojne generacije studenata čitav svoj radni vijek. Da dođem u dekanat zahtijevati da mi se osiguraju posebna predavanja i seminari po starom programu vjerojatno bi me trpili samo toliko dok po mene ne bi došla dva kršna momka u bijelom iz Vrapča i primila me pod ruku. Ipak, upravi fakulteta je teza o nemogućnosti istodobnog organiziranja nastave za oba programa i dalje glavni argument...
    Zbog svega navedenog zahtijevat ću od uprave fakulteta bezuvjetan upis četvrte godine studija za studente koji studiraju po starom programu, kao što je to već učinjeno na drugim fakultetima. Ovaj zahtjev će vjerojatno naići na kritiku da će to smanjiti motivaciju studenata i da mnogi studenti naposljetku neće niti zavšiti studij. Odličan odgovor na ovu kritku dao je kolega Magerl, koji kaže da će fakultet završiti oni koji su ga ozbiljno shvatili, dok ga ostali neće završiti nikad, bilo uz bezuvjetan upis, bilo bez njega. Jedno je sigurno, a to je da odobravanjem bezuvjetnog upisa svi dobivamo. Mi nebolonjci se više ne moramo bojati da će nas zahvatiti bolonjski program, dok će fakultet dobivati novce od školarina. Tko se ima namjeru glupirati i biti „vječni student“ može to učiniti, ali će to platiti.
    Tu je još i problem zakinutosti nebolonjaca za polaganje kolokvija iz određenih predmeta, iako ih slušaju po bolonjskom prgramu.
    Najveći zajednički problem bolonjaca i nebolonjaca je svakako mali broj rokova i njihov loš raspored. Najužasnije je što će se smanjiti i tako mali broj rokova, ukidanjem drugog roka u devetom mjesecu, a kasnije i drugog.
    Ovdje sam se usredotočio na probleme koji su po meni najvažniji. Pozivam vas da me kontaktirate i u vezi drugih pitanja koja Vas muče, jer ne mogu znati što se sve događa na svakoj katedri ili seminaru.

Kako divno zvuče ove naše priče. Mi plemeniti studenti krećemo u epski boj protiv zločestih profesora. Vječna borba između dobra i zla bliži se svome kraju...
    Lupetam, ali mnogo studenata je u principu ovakvog mišljenja, samo malo ljepše formuliranog. Ovakvim načinom razmišljanja propuštamo sagledati bit problema, a to je da smo mi studenti najodgovorniji za ovakvo stanje na fakultetu kakvo imamo. Koliko ste se puta istinski zauzeli za svoje stavove? Pod time mislim istupiti imenom i prezimenom, a ne na kavi s frendovima. Dobar primjer za ovo je razdoblje u kojem su neke meni bliske kolege, između ostalog i određeni kandidati na ovim izborima za studentske predstavnike, bili članovi ureda pravobranitelja. Što mislite koliki im se otprilike broj ljudi javio u više od pola godine koliko su bili članovi ureda? Odgovor je NULA! Javila se samo na kraju tog razdoblja jedna kolegica, ali ured je tada već bio rasformiran i zbog toga mi je jako žao. Svaki dan slušamo studente kako se žale na bezbroj stvari, a kad treba nešto poduzeti – nula bodova...
    Poanta je ta da nas nitko neće potezati za rukav i moliti nas da mu „otvorimo dušu“. Na fakultetu ima sjajnih profesora, ali često našom krivnjom nisu upućeni u sve što se događa.
    Često se na forumu Pravokutnika mogu pročitati komentari nekih studenata koji sve studentske aktiviste stavljaju u isti koš, tvrdeći da sve rade zbog samopromocije, da bi im bolje bilo da uče umjesto da dižu revolucije i da su to u konačnici budale (OK, tu i tamo netko upotrijebi malo ljepši izraz, ali na to se svodi).
    Krenimo redom. „Studenti se bave aktivizmom zbog samopromocije.“ Ne znam kakvu sam to samopromociju postigao time što sam član Udruge studenata Aegis? Mojoj percepciji stalno izmiče taj silni glamur koji me okružuje. Tko zna, možda me negdje očekuje moj paž koji će prostrti crveni tepih pred mene kad idem na ispite? Šalu na stranu, izuzev forumaša, mali broj ljudi uopće zna da sam član Aegisa, a o nekakvoj novčanoj koristi da i ne govorim, jer sam s ostalim članovima sve vezano za našu udrugu plaćao iz svog džepa.
    „Studentima bilo bolje da uče umjesto da dižu revolucije.“ Česta je to parola, ali nespojiva s tipom aktivizma o kojem govorim. Pod studentskim aktivizmom NE mislim zapostaviti faks i svu svoju energiju usmjeriti na aktivizam. Dapače, koliko god Vam bilo teško s nekim ispitom/profesorom/literaturom DAJTE SVE OD SEBE!
    Aktivizmom se treba baviti u SLOBODNO VRIJEME. Tako je svejedno hoću li u slobodno vrijeme gledati televiziju, slušati muziku, baviti se sportom... Zašto onda ne bih dio tog slobodnog vremena usmjerio u nešto od opće koristi? U zapadnim demokracijama se baš djelovanje nevladinih udruga smatra najvišim stupnjem građanskog društva.
    „Ma to su ti sve budale.“ Priznajem. Ovdje ste me uhvatili. Pogledajte stanje u državi i svijetu. Na njemu se možete zahvaliti normalnim ljudima. Onima u lijepim odijelima i odmjerenog diskursa. S druge strane imamo idealističke budale koji naivno vjeruju da promijeniti dominirajući status quo. Unatoč bezbrojnim neuspjesima i dalje ustraju na svojim ciljevima. Valjda ih zato većina ljudi i zove budalama? Ipak, kad trebam izabrati tko ću biti od ova dva tipa ljudi uvijek ću izabrati biti idealistička budala. Tko je sa mnom?

Veteran foruma Lucius Veratius's Avatar

Tko je ovaj ljakse? :?
    Smrt političkoj korektnosti!

Početnik na forumu

:smt005

Veteran foruma dorro's Avatar

Pogledajte stanje u državi i svijetu. Na njemu se možete zahvaliti normalnim ljudima. Onima u lijepim odijelima i odmjerenog diskursa. S druge strane imamo idealističke budale koji naivno vjeruju da promijeniti dominirajući status quo. Unatoč bezbrojnim neuspjesima i dalje ustraju na svojim ciljevima. Valjda ih zato većina ljudi i zove budalama? Ipak, kad trebam izabrati tko ću biti od ova dva tipa ljudi uvijek ću izabrati biti idealistička budala. Tko je sa mnom?
    Evo ja ću s tobom :-D :smt041 :smt041 :smt041 :smt041

Meni je super većinu toga što si napisao, i sviđaju mi se razmišljanja o nekim stvarima, mislim da si u pravu ovo za vječne studente, prelazak na bolonjski studij i kritika uprave faksa (uvijek mi je drago čitat optužbe na njihov račun :-D ).

Pozdrav!

Kuul forumaš konzerva's Avatar

Quote Originally Posted by Mladen Petrinovic
    Ne znam kakvu sam to samopromociju postigao time što sam član Udruge studenata Aegis? Mojoj percepciji stalno izmiče taj silni glamur koji me okružuje. Tko zna, možda me negdje očekuje moj paž koji će prostrti crveni tepih pred mene kad idem na ispite?
    javljam se za funkciju paža!!!!
    za Mladena, za Mladena \/
    melodija "za borisa" brosi mikšić theme song
    "Odlučiti da dijete mora umrijeti da bismo mi živjeli po svojim željama, to je siromaštvo.” Majka Tereza

Closed Thread