+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 30 of 82

Thread: Volontiranje u Saboru

Rogi
    Guest

Default Volontiranje u Saboru

Procitao sam na stranicama fakulteta o volontiranju u Saboru. Koliko sam skuzio da ovo nije prva godina u kojoj postoji ta mogucnost, ali nisam nigdje mogao naci dojmove studenata koji su u tome sudjelovali.
    Stoga bih molio sve kolege dobre volje, a i sve ostale da podjele svoje dojmove i ostave koji post, o tome kako im je bilo ako su sudjelovali u programu, koliko su i sto radili, jel se radi i preko ljeta, koliko dnevno, i sl. Uglavnom kakva su im iskustva s tim.

Unaprijed se zahvaljujem svim dobrim dušama

P.S. Hvala Dori iz urednistva

Početnik na forumu

Default Re: Volontiranje u Saboru

da, u principu i mene zanima.. pa ako netko ima iskustva s tim.. bilo što, da vidim bar okvirno..

Mlada nada foruma Skylark Ishmaelle's Avatar

Hm..vjerojatno nitko nije pisao o iskustvu u Saboru jer je jako malo studenata prava uspjelo ući u program. Mislim da u posljednje dvije generacije volontera niti jedan student prava nije prošao testiranje. Do ove godine je program vodio GONG i Sandra Pernar koja je fantastično odradila posao koordinatora, a sada je po prvi put cijela stvar u rukama ljudi iz Sabora.

Kada sam se ja prijavljivala za sudjelovanje u programu procedura je bila ta da sam prvo trebala poslati životopis nakon čega sam bila pozvana na testiranje. Svi koji su prošli testiranje su bili pozvani na intervju. Apropos testa - pitanja su bila vezana uz Ustav, rad Sabora, parlamentarne stranke i neke opće informacije o političkoj sceni/kulturi u Hrvatskoj. Slično je bilo i na intervjuu.

Svi koji su prosli testiranje i intervju su bili dodijeljeni jednom zastupniku i onda je pocelo veselje

Prvo smo svi prošli trening koji je uključivao upoznavanje s Poslovnikom Sabora, službama u Saboru i generalnim stvarima koje su važne za rad u Saboru (npr. na koji ulaz se ulazi, gdje se radi i tako to...). Trening je trajao dva dana ili nešto tako. Ništa prekomplicirano i zastrašujuće.

Budući da sada nemam previše vremena za pisanje ukratko bih sumirala cijelo iskustvo na preporuku da se prijavite. NEMATE što izgubiti (osim eventualno pink glasses kroz koje gledate na rad Sabora....ali nekako sumnjam da previse takvih ima). Možete samo steći jedno dobro iskustvo i naučiti stvari koje inače ne biste imali priliku naučiti.

Pitajte me što vas zanima pa pišem ltr.

Forumaš prvog reda TILA's Avatar

Čovječe moram se spremiti za testiranje ko da idem na ispit :smt005

The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing

Pa...ono...bitno je da znaš da Ustavni sud nije dio sudbene vlasti u RH. Na tome mnogi padoše. Ozbiljno, ljudi ne znaju ustavno pravo. I wonder why....

Forumaš u usponu sijft's Avatar

A jesu li ta pitanja na zaokruživanje, nadopisivanje ili??? :-D
    Znači tko se prijavi treba početi s pripremama kao za prijemni )) wow :shock:
    A što pitaju tamo na tom intervjuu?
    Što možeš učiniti danas ne ostavljaj za sutra!

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Kolko si dnevno tamo?
    Što radiš?

Još

Mega kuuul forumaš

Ja sam za ako me Vlado i Mate prime u Odbor za ustav. :smt004

Quote Originally Posted by sijft
    A jesu li ta pitanja na zaokruživanje, nadopisivanje ili??? :-D
    Znači tko se prijavi treba početi s pripremama kao za prijemni )) wow :shock:
    A što pitaju tamo na tom intervjuu?
    Pa, dobro..ne bih sada baš pretjerivala. Tako je to izgledalo kada je program bio pod GONG-om. Sad će možda biti drugačije. Ne boli nazvati i pitati i malo se više informirati. Ali da treba čitati novine i znati koji novinari izvještavaju iz Sabora - treba! Test je bio na 'nadopisivanje' i na 'zaokruživanje'. Nije to bilo ništa strašno i nesavladivo.

Quote Originally Posted by malimrav85
    Kolko si dnevno tamo?
    Što radiš?
    Nisam previše vremena provodila u Saboru jer zapravo nije postojao prostor u kojemu bih radila, a i nema potrebe biti gore. U pravilu, gore bih bila par puta za vrijeme zasjedanja i eventualno bih pratila sjednice koje su mi bile tematski zanimljive. Većinu posla sam obavljala doma (čitanje i pisanje), a u Sabor bih odlazila po dokumentaciju u info-dok službu ili kad bih baš morala. Angažman ne zahtjeva svakodnevni rad, ali nekada je znalo biti da tri dana radim 15 sati zbog kratkih rokova.
    Što se radi? Od čitanja zakonskih prijedloga i pisanja amandmana do istraživanja raznoraznih statistika i podataka. Dio posla je bio jako zanimljiv, a dio je bio samo zatupljujuće birokratski.

Jel taj program prilagođen obvezama na faksu? Što npr. u vrijeme ispitnih rokova? :-D tnx

Jel taj program prilagođen obvezama na faksu? Što npr. u vrijeme ispitnih rokova? :-D tnx
    Nema tu programa u smislu da se moraš pojaviti na poslu u određeno vrijeme i provesti određeni broj sati negdje. Sve se dogovaraš sa zastupnikom za kojega radiš i oni svi imaju razumijevanja za studentske obveze. Kažem, većinu mjeseca ne radiš, ali onda kada je zasjedanje stvari se zahuktaju. U vrijeme ispitnih rokova logično možeš uzeti 'slobodno'.

Zahvaljujem se na odgovorima! Stvarno si nam dala puno informacija!!! :smt006

no frks!
    samo pitajte ako ima icega jos tajnovitog.
    i, da....pocnite pratiti prijenose iz Sabora.
    svasta se vidi i cuje

Rogi
    Guest

Pridruzujem se zahvalama. Hvala puno na pomoci, valjda ce nam ovi savjeti pomoci da se dokopamo Sabora.

No? Jeste li se javili na natječaj? Kako ide?

Dajte mi samo javite je li klub zastupnika HDZa počeo uzimati volontere ili se i dalje boje političke špijunaže :smt004

Mlada nada foruma

čisto sumnjam
    znam da je šeks rekao da je to po njemu besmisleno i besadržajno
    (valjda je to tako kad ideš na zasjedanje ko torba)

Rogi
    Guest

ja sam se javio, slozio sam motivacijsko i nategao zivotopis koliko sam mogao . sad cekam kakvu obavijest o tim testiranjima, ali jos nista nisam uspio procitati o tome. valjda su samo ovi iz sabora lijeni pa jos nisu stavili (tko bi rekao)

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

Ja sam dvije godine volontirao u saboru i bilo mi je interesantno iskustvo. Svakako bih preporučio kolegama koji imaju volje za takve neke slobodne aktivnosti.

Zastupnica kod koje sam ja radio bila je jako susretljiva i cijenila je moj angažman. Nikad nisam doživljavao neki presing i kad sam imao ispite, samo bih joj javio na mob da imam posla s faxom...i to je to. Inače, nema nekog radnog vremena....bar tako nije bilo u mojem slučaju. Za vrijeme zasjedanja bi se sastajali jednom do dvaput tjedno u klubu zastupnika, dogovarali bi što će se raditi, ovisno o dnevnom redu sabora. Ona je vodila računa da mi daje neke stvari koje bi mene "mogle zanimati" i iz kojih bi mogao nešto naučiti...pa su stvarno teme bile raznorazne - recimo radio sam na nekim stvarima vezanima uz zaštičene najmoprimce, uz prava tražitelja azila, uz edukaciju djece o holokaustu, prava pacijenata....ma svašta uglavnom.
    Pošto je zastupnica bila predsjednica jednog pododbora, moj se rad većinom svodio na pomaganje u organizaciji sjednica odbora. Pripremao sam materijale, proučavao komparativno zakonodavstvo, proučavao novinske članke, predlagao eventualne točke dnevnog reda, vanjske sudionike sjednica (stručnjake, ljude iz nevladinih organizacija itd). Jedna tematska sjednica je održana na temu koju sam baš ja predložio....to se nju dojmilo i bila je jako zadovoljna rezultatima jer je rasprava bila vrlo "konkretna" i odbor je donio neke bitne zaključke.
    Uvijek bih bio na sjednicama odbora i ona bi me svima predstavljala kao svog "pomoćnika"...i nikad se nije dogodilo da prezentira moj rad pod nešto svoje.
    Redovno me slala na razne tribine i seminare iz područja koja su mene zanimala...i tamo bi obično bili skupa te sam joj znao davati sugestije kod izlaganja jer ona nije bila pravnica.
    Super mi je bilo da smo se i privatno dobro uklopili pa bi na kavi znali razgovarati o mom diplomskom, o poslu kojeg bi htio raditi itd. Često sam dobivao preporuke za neke natječaje koje sam se prijavljivao....a to uvijek dobro dođe uz preporuku profesora na faxu recimo.
    Redovno sam komunicirao u saboru s tajnicom kluba zastupnika u kojem je ona bila, sa stručim osobama u odboru i naravno s još nekoliko zastupnika iz istog kluba...za koje sam isto znao nešto raditi. Nikad nisam to radio iz nekakve koristi, u smislu da se negdje "uvučem" i da povlačim neke veze, jer mi je to po prirodi odbojno....i kad sam nakon faxa tražio posao, uopće se nisam pozivao na nikakva imena. To mi je samo jedna stavka u životopisu i jako sam zadovoljan što sam radio nešto korisno.
    Inače, jednom tjedno bi se svi volonteri u saboru sastajali i raspravljali o našem radu...i to mi je bilo jako interesantno jer smo razmjenjivali iskustva i upoznao sam na taj način puno ljudi, mnogi od njih ni nisu pravnici. I danas se ponekad nađemo na kavi ili na nekim seminarima koji se organiziraju za kolege koji sada rade u saboru.
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Veteran foruma dorro's Avatar

valja ti taj opis, vježbeniče :-D

Nego, jel se tu dobije šta para? Negdje mi zvoni u primozgu da je netko prije par god rekao kako se dobiva neka sića za projekte...sad ne se mogu sjetiti o čemu se točno radilo, ali bilo je vezano uz Sabor :?
    Bonove za ručak makar?
    Cugu sa ekipom iz birca? :lol:

Dobivali smo mjesečnu naknadu od 400 ili 500 kn.
    U bonove ne vjeruju otkako su uhvatili par zastupnika da nakon zasjedanja dilaju iste na parkiralištu.....

da, dobivalo se nešto sitno. to je nešto kao, naknada troška za prijevoz i ne znam šta...tako oko 500 kn cirka, ne sjecam se vise.
    a sto se tice rucka, imas iskaznicu, pa mozes papat u saborskoj menzi za 10 kn. ok je hrana.
    a i saborski kafic ima prihvatljive cijene zestice. :-D

pelin za 5 ili za 7kn? kak je ono išlo?

Rogi
    Guest

danas sam dobio mail, testiranje je u ponedjeljak u maloj vijećnici. puno sreće svima koji su se prijavili.

Šta nam Bog da i sreća junačka

Robierre de Cochon -- daj nam reci svoja iskustva oko testiranja?? :-D

Robierre de Cochon -- daj nam reci svoja iskustva oko testiranja?? :-D
    nisam se uopće spremao.
    pretpostavljao sam da neće biti ništa komplicirano kad je za mješovitu ekipu (politolozi, novinari, filozofski, svega je bilo). mislim da za nekog s općim pravnim obrazovanjem taj test ne bi trebao biti problem. pitanja su bila na principu: nabroji tri saborska osbora,, nabroji pet ministarstava, koliko traje mandat predsjednika republike i tako...
    :smt005
    i bio je intervju...vezan uz životopis i tako to. ne znam kako je sad....vjerojatno je drugačije.

Forumaš u usponu
    Batalhão de Operações Policiais Especiais

Quote Originally Posted by Skylark Ishmaelle
    pelin za 5 ili za 7kn? kak je ono išlo?
    kava i juice su bili po 2-3 kune.....
    mislim da je pelin bio 5 kn....
    nazalost,nisam uspio ostvarit svoj san da se u saborskom kafiću zarakijam sa šeksom
    Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officer

Veteran foruma Romana's Avatar

U Uredu predsjednika je kava 1kn!

1kn!

Ima li ista simbolicnije od ovog :smt005

Quote Originally Posted by Romana

1kn!

nisam znao da tamo ima kafić, haha. :-D

Veteran foruma dorro's Avatar

Quote Originally Posted by Romana

1kn!

ha? :shock:
    kako se tamo može volontirati? :-D

Jel mi netko može reći kako izgleda to usmeno testiranje?? Ja sam prošla pismeno pa imam uskoro taj razgovor!! Please! Help! Što pitaju i dal se trebam spremati po nečemu? :shock:

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast