+ Reply to Thread
Page 1 of 10 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 283

Thread: I. Rimsko Pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Rimsko Pravo

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/rp

ISPITIVAČI
    Prof. dr. sc. Ivana Jaramaz-Reskušić – ĆM 4, soba 40/I, ivana.jaramaz-reskusic@pravo.hr, konzultacije petkom od 14 sati
    Prof. dr. sc. Marko Petrak – ĆM 4, soba 30/I, mpetrak@pravo.hr, konzultacije utorkom od 15,45 sati
    Dipl. iur. Tomislav Karlović – ĆM 4, soba 39/I, tkarlovi@pravo.hr, konzultacije utorkom od 17,00 sati
    Dipl. iur. Ivan Milotić – ĆM 4, soba 39/I, ivan_milotic@yahoo.com, konzultacije utorkom od 15,30 sati

Student kojega je određeni nastavnik na usmenom ispitu negativno ocijenio ima pravo sljedeći put polagati ispit pred drugim nastavnikom iste katedre ako na katedri ima dva ili više nastavnika ovlaštenih za izvođenje nastave i održavanje ispita. Više na http://www.pravokutnik.net/forum/sho...l=1#post390247

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA!
    Pismeni dio sastoji se od 7 pitanja od kojih jedno obično bude u obliku zadatka. Ponekad se traži nadopunjavanje izreka. Trajanje ispita: 1h.
    Na usmenom dijelu ispita izvlače se 3 kartice (iznimno pitanja iz glave kod Karlovića), a ispitivači pritom postavljaju potpitanja. Ako ste seminarist, odgovarate kod voditelja seminara, ali samo do kraja akademske godine. Ako niste seminarist, ispitivača ćete saznati na sam dan ispita. Nema točno određenog rasporeda ispitivača po rokovima!
    NAPOMENA: I na pismenom dijelu ispita i na kolokvijima moguće je da se pojavi pitanje pod a) i b). U tom slučaju, da biste dobili 1 bod, morate riješiti jedno od toga i bar nešto napisati o onom drugom. Odgovor samo pod a) i odgovor samo pod b) neće se bodovati jednim bodom. Prolaz 7/14.

ROKOVI 2011./2012.
    09.11.2011.
    01.02.2012.
    15.02.2012.
    18.04.2012.
    06.06.2012.
    20.06.2012.
    04.07.2012.
    05.09.2012.
    19.09.2012.

PRIJAVA ISPITA
    Ispit se prijavljuje preko studomata.

SLUŽBENA LITERATURA
    M. Horvat: Rimsko pravo, Zagreb, 2007
    ILI!
    A. Romac: Rimsko pravo, Zagreb, 2007

ALTERNATIVNA I POMOĆNA LITERATURA, SKRIPTE I KORISNI LINKOVI
    http://www.pravo.hr/RP/latinske_izreke Latinske izreke
    http://www.pravokutnik.net/materijal...eke-po-horvatu
    http://www.pravo.hr/RP/linkovi Linkovi za seminariste

ČITANJE DIGESTE

"D. 4.8.8.1 (ulp, lib.4, ad edictum)"

Morate znati da se Digesta dijeli na: knjige, titule, fragmente (odlomke) i na principium ili paragrafe.
    Dakle, to je 4.knjiga, 8.titul, 8.fragment i 1.paragraf (ili umjesto 1.paragraf ovdje napišeš principium)
    Ovo što je u zagradi to znači iz čijeg je djela to uzeto...u ovom slučaju to je ulomak iz 4. knjige Ulpijanovog komentara pretorskom ediktu

Ako piše npr. D.3.7.7.2 (Pau.,lib.3,ad Sabinum)
    Digesta knjiga 3., titul 7., fragment 7. i paragraf 2. iz 3. Paulusove knjige komentara civilnog prava

Zato što se digesta sastoji od više masa-sabinske(civilno pravo), ediktalne(pretorsko pravo) i papinijanske. Tako kad piše ad Sabinum to je komentar civilnog prava, a ad edictum je komentar na pretorsko pravo. Kad se spominje Papinijan, tada se radi o Papinijanovim komentarima iz praktične književnosti.

SEMINARISTI
    Informacije o seminaru i više o kolokvijima možete naći na podforumu Seminari. Tamo pišite dojmove sa seminara, pitanja s kolokvija i slično. Link na stranicu:
    http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=700

PITANJA SA ISPITA I KORISNI SAVJETI

U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by zgmetropola; 09-03-2012 at 14:09.

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

KORISNI POSTOVI FORUMAŠA

Koristite search kako biste našli ono što vas zanima:

legionar 11.12.2007.
    Rječnik nije za učenje nego za eventualne nejasnoće koje se pojave u knjizi pa su bolje objašnjene u rječniku.Rječnik i učenje zaboravi. Bajke o 3 i pol mjeseca zaboravi. Pa toliko do vraga ne uče ni seminaristi koji kontinuirano spremaju kolokvije. Za 4-5 tjedana ozbiljnog učenja, dakle strogog poštivanje dnevne kvote koju si postaviš predmet se može položiti bez ikakvog švercanja, sreće i sl. iracionalnih elemenata. Problem koji se može pojaviti je kako učiti, to se jednostavno ne može naštrebat nikako... Moj savjet je da prvo kad učiš pročitaš okvirno neki dio i skužiš o čemu se tu radi, jer ovdje nije riječ o predmetu gdje će ti odmah sve biti jasno. Nakon što sve detaljno pročitaš, prokužiš i odvojiš bitno od manje bitnog ( kak bi Jaramaz rekla) onda tek slijedi golo memoriranje činjenica. I ostavi si par dana za zaključno ponavljanje....

suni 16.06.2008.
    ovako kao što je blondina rekla prvo naučiti cijelo stvarno pravo kao vodu piti a onda se baci na zadatke. onda obvezno svo naučiti pa na zadatke iz obveznog

ako dobro naucis gradivo nema tog boga kaj u zadacima neces znati jer ja isto zadatke nisam ni pipnula a svaki sam dobro rijesila samo na temelju dobro naučenog gradiva
    i još jednom ljudi savjetujem vam da učite po romcu jer je bolje objasnjeno(ako vam horvat ne leži) no svakako nabavite rječnik rimskog prava od romca ima ga u kopiraoni i dode 70kn

Ježurka Ježić 18.06.2008.
    Dobronamjeran savjet... Ne zamarajte se sa skriptama, na taj način nećete proći, i pismeni i usmeni su prilično detaljni. Savjetujem da se radi po knjizi, a ako se ne stigne za ovaj rok, radije se kvalitetno spremi za idući rok.

Al Bundy 02.07.2008.
    Samo da napišem nešto u vezi rimskog...to je definitivno najteži ispit na prvoj godini.Ja sad učim naciju al ni po čemu se ne može izjednačavat s rimom.S nacijom je problem što je ima puno pa treba zbog toga više vremena, ali materija gradiva je nebo i zemlja.Ja sam rimsko jedva 20 str. dnevno prolazio (sutradan bi i to zaboravio) a naciju bez problema 60-ak str. dnevno.
    Druga stvar što se tiče skripti...moje je mišljenje da je apsolutno SVE bitno u knjizi iz rimskog i da se ne da skraćivati kojekakvim skriptama.I nisu mi jasni oni koji uče po skriptama i iz još jednog razloga.Pa što nam nije svima u interesu utvrdit šro bolje gradivo iz rimskog? Jer to je temelj za sve što nas u budućnosti čeka.Nije problem ako preskočite pola opće povijesti, ili ako već dan nakon ispita zaboravite sve što ste naučili iz sociologije ili političke. Ali bome jest ako se takva stvar dogodi s rimom. Dakle, moj je savjet, naučite sve i što bolje. Jer to je ipak temelj za sve ostalo i po meni jedini predmet na prvoj godini (uz možda teoriju) koji stvarno ima veze s pravom.

Suni 22.09.2008.
    rječnik rimskog prava, ante romac
    u fotokopiraoni u masarikovoj 70kn. nema više originala

mae 28.03.2009.

koliko sam upucena(nisam jos bila na pismenom) kaze karlovic da treba odgovarati kratko i jasno heh.dakle bez onog nepotrebnog uljepsavanja ili da ti odgovor izgleda veci.dakle pises primjerice definiciju,podjelu i tako..ovisno sta te pita..ionako imas ogranicen prostor za pisanje,pa procijenis da napises ono osnovno.

klupko 02.04.2009.

ljudi, iskreno bih preporučio riječnik rimskog prava Romac, kako zbog izraza koji su malo opširnije, a time i jasnije opisani u njemu, a posebice zbog sažetka cijele knjige na kraju, jer je stvarno u par stranica cijela poanta rečena u njima. (naravno, tu nisu podaci detaljni koji trebaju za kolokvij i općenito za dobru ocjenu, ali je puno toga rečeno na jednom mjestu, sistematizirano i kasnije je lako još dodati, ovo je ponavljanja radi..)
    upravo čitam i jako sam zaovoljan!
    sretno!!

Malecka 03.06.2009.
    Nema sistema. Godinama pokusavamo to dokuciti ali jednostavno nema sistema. Dodes ispaćen na CM i onda molis boga da te zadesi petrak (a takvi su rijetki koji kod njega odgovaraju - osim njegovih seminarista). Nakon toga ti preostaje samo gledat ko ce se uspet stepenicama i rec ko je za rim

lawless 16.06.2009.

latinski jako jako vole di god mozes napisat nesto na latinskom, napisi. po mogucnosti tocno kad dobijes zadatak, obavezno napisi o kojem se institutu radi (emptio venditio, conductio rei, comixtio...), navedi tuzbe na lat. gdje se traze, objasni tko protiv koga, zasto itd. ako ti npr. postavi pitanje kamate, pisi odgovor "kamate (usurae) su...", dakle uz sve sto znas u zagradi pisi lat. naziv. ako ima koja sentenca koja ima veze s tim, napisi i nju, npr. usurae usurarum non potest. pitanje na koje se trazi dopuna sentence, dopuni cijelu tocno, prevedi i objasni. itd itd...da znam, zahtjevni su kriteriji

Lawless 27.06.2009.
    ne, cak ni katedra ne trazi znanje apsolutno cijele knjige. jedno je podcijenit rim, a drugo je ne znati odvojit bitno od nebitnog –pa cak i kod rima. naravno da je 90% gradiva bitno, ali da se moraju znat stvari tipa poljodjelstvo i stocarstvo u rimu, na koje brdo su se naselili plebejci ili glasovanje plocicama u narodnim skupstinama - ne moraju.
    slusala sam usmene, bila i sama, prosla ga i to s visokom ocjenom i vjeruj mi da se u sat vremena mog odgovaranja (kod karlovica) ni u jednom trenutku od mene nije trazilo da pricam o takvim stvarima. niti mi je palo na pamet da to ucim pored 400 bitnijih strana. procitas cisto da si bolje docaras neke stvari i to je to. bitno je znat ono sto je objasnjeno i u prvih 100 strana i spominje se dalje u knjizi u drugom kontekstu, ali to sam vec jednom bila napisala pa eto da se sad ne ponavljam...
    naravno, ako neko bas ima zelju, nece skodit to znat i usput reci na usmenom.. ali zbog takvih stvari neces past. ako padnes, to se dogodi zbog neznanja bitnijih dijelova gradiva

georgee 14.07.2009.
    ovako!
    kao prvo, zapamti ovo do kraja učenja: sve je bitno
    vidjet ćeš da neke stvari nisu, ali ako nemaš taj stav, vjerojatnije je da ćeš nešto bitno propustit
    dobro si organiziraj vrijeme. moja ti je preporuka da ovo preostalo vrijeme u 7mj koristiš za smisleno čitanje. skoncentrirano to pročitaj. lagano, bez žurbe. pogledaj kako ti je knjiga podijeljena. organiziraj si svaki dan kaj ćeš učit. u tih mjesec dana tri tjedna baš uči, jedan tjedan ponavljaj sve. ako jedan dan nisi koncentrirana, prebaci to na drugi dan. nemoj dekoncentrirana učit.
    i najbitniji savjet: kad nešto ne razumiješ, pitaj ovdje.

sad se slučajno sjetih. pazite jako na sitnice. npr. thesaurus, makar znači blago, stvar velike vrijednosti u prijevodu s latinskog, ako dođe takvo pitanje, nećete napisat to. morate napisat da je to originarni način stjecanja vlasništva u kojem osoba naiđa na stvar velike vrijednosti il tako nešto. nemojte slučajno pisat da je thesaurus blago. zvuči glupo, ali ovo je savjet za sva pitanja. tako nećete napisat da je alluvio riječni nanos nego originarni način stjecanja vlasništva bla bla.. prvo pisat definiciju, onda objašnjavat. jer kad napišete osnovno, tak je svejedno kojim ćete redoslijedom nadopunjavat (npr. u slučaju thesaurusa, svejedno je hoćete li napisat ko dobiva blago ako se nađe na tuđem zemljištu ili ako napišete kad se gubi blago). naravno da je poželjan neki red, al to nije toliko bitno kao sam početak odgovora, znači tih 2-3 rečenice

ponavljam, ako vam neštro treba, šaljite karloviću mail. ukoliko ima konzultacija-super, ako nema siguran sam da će pomoć (kao i uvijek) oko problema s gradivom. nema razlike između klasičnih i takvih "virtualnih" konzultacija
    uostalom, ako vam nešto nije jasno, pitajte ovdje. neko će već odgovorit. pa više vas uči ovaj predmet, neko će znat odgovor

cokolada1, 22.06.2010.

Evo par dojmova o ovom predmetu. Dakle to je ono kako je meni bilo, što ne znači da će drugima biti isto jer svatko od nas je drukčiji tako da općenito ove stvari dok netko priča koliko sati, koliko dana su po meni jako relativne, jer nitko nema istu memoriju i naravno istu koncentraciju. Dakle, druga sam godina, kao vjerujem i mnogim drugim kolegama ostao mi je rim samo. Nisam ga izašla u 11.mj, došli su kolokviji iz ustava, onda nisam ni u drugom jer su bili drugi ispiti, a ni u 4.mj. jer onda sam rješavala pravnu informatiku. Rim je stalno nekako bio odgađan, ali ajde pošto mi treba prosjek iz ovih drugih predmeta sam dobila 5 pa je već bilo lakše. Onda je došao ejp, i ti mutavi kolokviji. U tom cijelom razdoblju sam rim podvukla i pročitala onako okvirno, dakle nije to bilo ono pravo učenje. U 5.mj dok sam već skužila da je dosta tog odgađanja sam počela onako zapravo raditi rim, nisam izašla na prvi rok u 6.mj jer sam imala ejp, drugi kolokvij. Na kraju sam onih tjedan dana stvarno jako zapela, učila od jutra do mraka, s tim da sam obiteljsko, statusno i povijest prvi put uopće išla učiti, ali sam probala full se koncentrirati. Došao je dan ispita, nisam se osjećala spremno jer sam mislila da nema šanse da položim jer svi pričaju o rimu kao o nečemu vanzemaljskom. Došli rezultati, šok, prošla sam. Usmeni mi je bio odmah idući dan, pošto neke stvarni nisam dobro utvrdila, cijelu noć nisam spavala i uspjela sam proći cijelu knjigu, lijepo ponoviti da mi se sistematizira to u glavi. Usmeni kod Jaramaz. Izvukla sam tri pitanja: carske konstitucije, possessio ad usucapionem i (smrt, capitis deminucija, concursus causarum i confusio). Na sve sam odgovorila, bila sam opuštena, onako kako Jaramaz priča tako sam i ja pokušala napraviti priču iz tog svega. I uspjela sam, dobila sam čak 4. Znam da sam se stvarno raspisala, ali ono što želim reći je samo da primite tu knjigu, da je se ne bojite, da ne mislite da je to nešto nemoguće, imajte samopouzdanja i sve će biti u redu. Sama sam mislila da je to nemoguće i ovim odgađanjem sam došla do 6. mj., izašla sam prvi put i prošla. Dakle ono što ja mislim je da samo trebate upotrijebiti malo logike, ja sam učila najviše povezujući, jedan dio gradiva s drugim, jer to je sve kao jedna pričica i dok ona sjedne na svoje mjesto ma ne može protiv vas niti jedan profesor ove katedre jer ćete se znati snaći u svakome pitanju i svakoj situaciji. Dakle samo glavu gore, možete vi to. I prođite sve, nemojte da zbog neke gluposti padnete, tipa odlučite ne naučiti povijest ili proces. Svaki dio je bitan, sve shvatite jednako važno i neće biti problema. Kava, knjiga, samopouzdanje, koncentracija i rim je vaš. Sretnoooo...

deux, 24.09.2010.

Evo kolege, nitko nije komentirao cinjenicu da je 22 ljudi 2. puta na komisiji na ovom roku, sta je jos vise nego na roku u 7. mjesecu. Necu ulazit u to zasto je to tako, nego cu samo kolegama, osobito zbog tragedije na prvom roku, napisat par stvari. Istina je da pitaju puno, ali istina je i da pitaju ono najosnovnije za prolaz. Nemojte sebi dopustit da dodete tamo (pogotovo ako imate negativni pismeni) a da NE ZNATE osnovne stvari kao (a znate nabadat O njima):

-osnovne podjele i tipove (razdoblja rimskog prava/braka/vlasnistva/posjeda/sluznosti/zaloznih prava/kontrakata/nasljedstva/legisakcije/formule)
    -osnovne pojmove kao npr. stvarna prava, vlasnistvo (ne dao bog da ne znate na usmenom sta je vlasnistvo - iskljuciva i apsolutna pravna vlast nad stvari), zalozno pravo, akcesornost, posjed (fakticna vlast nad stvari), REI VINDICATIO (isto kao i za vlasnistvo - s tim da obavezno upamtite da je to tuzba VLASNIKA NEPOSJEDINIKA protiv POSJEDNIKA NEVLASNIKA ..ako znate sve rec a ne znate to, za djabe vam, a pisem to jer je tragicno koliko sam ljudi na pustim usmenima cuo da nemaju pojma tu definiciju i naravno dobiju prazan index natrag), Actio Publiciana (isto tako, a ako znate sve o njoj a ne znate da je mogao koristit bonitarni vlasnik, mozete se slikat sa prolazom), oporuka (kad ljudi ne znaju da je to JEDNOSTRANI PRAVNI POSAO lose im se pise)
    -tko se moze sluziti kojom tuzbom/interdiktima (samo vlasnik s rei vindicatio, svaki posjednik interdiktom itd.)
    -vrste tuzba i duznosti stranaka kod kontrakata (pogotovo kod realnih i konsenzualnih - u skriptarnici ima file sa tablicom realnih kontrakata, isprintajte si to i po tome ucite realne kontrakte - to mi je sam as. Karlovic savjetovao jednom davno // - konsenzualne, a pogotovo kupoprodaju, treba znati kao svoje ime i prezime)
    -opci dio obveznog (oblici/sastojci pravnih poslova itd.)
    -LITISKONTESTACIJA I NJEN KONSUMPTIVNI UCINAK

Vjerovatno bi se ovo sve sta san napisa trebalo izbrisat i napisat jednostavnu recenicu "TRAVA JE ZELENA.", ali eto ocito je da bas trava i nije zelena kad je u pitanju razaznavanje bitnog i nebitnog kod rimskog prava (sve je bitno, ali nesto je bitnije - postoje stvari za koje kad ih ne znate dobijete mali minus, ali postoje i stvari koje kad ne znate dobijete minus velik kao kuca).

Nemojte mislit da ovo pisem jer se zelim izrugivati, nije tako, dapace - zelim pomoc kolegama kojima je vjerovatno sada teska panika, a zbog i previse vremena provedenog na katedri prije nego sam polozio smatram da su to stvari koje bi ljudi trebali znati a kad dodu tamo ne znaju (i ne, ne zablokiraju, NE ZNAJU!).

Naravno, ovo sta sam ja napisao nije sve, ali jest ono SUPERBITNO, pa si po tome pogledajte sta znate sta ne znate. Ako ne znate barem 60-70% (ako ne i vise) toga do 8. (osmog) izlaska na ispit onda vam se lose pise, i, ispricavam se unaprijed, ali mislim da sam u pravu, nemate se pravo bunit ako padnete.

Jos jedan savjet - nemojte sad 3 dana provest manicno otvarajuci knjigu vamo-namo leteci pogledom preko naslova i govoreci sebi "a znam to" "ovo je lagano" bez da zastanete i zapitate se koliko zapravo to znate. Imate 3 dana vremena za ponavljanje pa bi vam ja preporucija da bar pola prvog dana provedete utvrdujuci sta znate a sta ne znate pa onda krenete ponavljat/ucit.

demarkis, 20.11.2010.

1) PREDAVANJA - definitivno preporučam odlaske na njih ali uz nekoliko UVJETA: a) prije predavanja pročitati gradivo koje je najavljeno za obrađivanje
    b) pod predavanjem bilježiti u bilježnicu, knjigu ili post it papiriće napomene i objašnjenja koja predavač daje
    c) pitati ODMAH NA PREDAVANJU sve što nije jasno, svi će vrlo rado odgovoriti

2) UČENJE - samo učenje nakon odslušanih predavanja i već jednom pročitanog gradiva bit će puno lakše, ali opet će vam trebati puno vremena za KONCENTIRANO UČENJE S RAZUMIJEVANJEM, no ne OBESHRABRUJTE SE. Materija zahtijeva punu pozornost i koncentriranost i nije lako savladiva, ali nije nesavladiva. Savjetujem ponavljanje manjih dijelova gradiva pa tek onda usvajanje daljnjih sadržaja.

3) KONZULTACIJE - asistenti su vrlo pristupačni i uvijek će vam rado objasniti dijelove koje ne razumijete, ponavljajući i po nekoliko puta. NE ustručavajte se hodati na konzultacije pa ako je potrebno i svaki tjedan. Dolazite s KONKRETNIM pitanjima i vjerujte mi, odlazit ćete zadovoljni s konzultacija jer će vam se objašnjavati dok ne shvatite.

Sama katedra je vrlo korektna i ne nasjedajte na priče da im je u interesu rušiti što više studenata ili da je je ispit nemoguće položiti ili da su oni koji su dali rim vrsta NADLJUDI. Vjerujte, svi smo to položili isključivo radom i sjedenjem za knjigom, nema neke čudesne formule, ali sve vam se to isplati jer što god se pričalo, naučena materija će biti prepoznata i vrednovana.

Svima želim puno sreće i nemojte gubiti previše vremena s ovim ispitom. Uhvatite se u koštac s njim, ne radite ništa parelno, potpuno mu se posvetite i siguran sam da će sve biti ok.

ruby 02.06.2011.

Profesorica Jaramaz je rekla da često studenti pišu svoj tok misli. Zapravo više idu oko pitanja nego o onome što se zapravo traži i da to njima jako oteža ispravljanje, i ne piše konkretno odgovor pa se ne može ni procijeniti koliko je to zapravo točno.
    Također je rekla da je najbolje pitanje podijelit na 2-3 manja pitanja (jer su tako i postavljena pitanja) i da se na svako konkretno napiše odgovor.
    Pismeni zapravo izgleda kao da traže opširno, zapravo traže puno konkretnih stvari, a kad se piše opširno puno toga se može izostaviti i još najgore od svega ispisat cijeli papir glupostima i ne završit na vrijeme.

axl, 03.06.2011.

Zato savjetujem odgovaranje na pitanje od općenitosti prema detaljima. Znači na samom početku napisat svakako definiciju pojma koji se traži i sve objektivno najbitnije stvari vezane uz taj pojam bez ulaženja u neke velike detalje. Npr. u ovom slučaju kod actio Publiciana, napišeš kakva je to tužba i prvenstveno u kojim se slučajevima koristila pa ako ćeš imat vremena i mjesta, dalje ćeš to moć razradit, a ako ne, a npr. ne ostane ti više mjesta, vidjet će i oni na temelju ovog kaj si napisao prije da to znaš. Džabe ti pisat u detalje kako se koristila za zaštitu bonitarnog vlasnika ako s time odužiš pa više nemaš mjesta ni vremena da uopće spomeneš da se koristila i za zaštitu bonae fidei possessora, tu si odmah izgubio bod pa makar ti sve ostalo bilo 100% točno. Govorim sad konkretno za primjer koji si spomenuo, al to vrijedi općenito.

superfly, 08.01.2012.

Kako odgovarati na pitanja?
    ma li negdje primjeri ispita odn. kako treba odgovarati na pitanja? hvala unaprijed!
    evo primjer jednog odgovora.

Furtum je delikt civilnog prava koji označava svako namjerno prisvojenje i korištenje tuđe stvari. Postoji furtum rei koji se sastoji samo u držanju tuđe stvari, furtum usus koji se sastoji u uporabi tuđe stvari i furtum possessionis koji se sastoji od prisvajanja tuđeg posjeda.
    Razlikujemo i furtum manifestus (ukoliko je tat zatečen u činu ili dok se stvari htio riješiti ili bar na mjestu čina) te furtum nec manifestus (kada tat nije zatečen u činu). Kazna za furtum manifestus je bila dugovinsko ropstvo (prodaja nakon 60 dana trans tiberim u ropstvo ili usmrćenje), a za nec manifestus novčana kazna u iznosu dvostruke vrijednosti ukradene stvari. To se ostvaruje akcijom furti. Davala se i actio furti concepti i oblati. Prva se davala ukoliko je kod gospodara kuće (protiv njega) pronađena okradena stvar tijekom kućne pretrage, a druga je tužba gospodara kuće protiv osobe za koju sumnja da mu je stvar podmetnula.

to sam si ja pisala da se što bolje pripremim za pismeni jer ima malo vremena, a dobro dođe i za ponavljanje.
    najbitnije je da definiraš svaki pojam koji spomeneš, da ne odeš previše u širinu, piši bitne stvari i ak za nešto nisi sigurna bolje nemoj ni spominjati jer se znalo događati da skidaju i po dva boda ak napišeš neku pizdariju, a sve ostalo je točno.
    nije na odmet pisati sentence di god se može i obavezno se koristi latinskim pojmovima (npr. u pismenom je bilo pitanje nasljedni redovi i karlović je izričito rekao da neće davati bodove ako napišemo na hrvatskom )
    rješavaj zadatak na kraju ak ti ostane vremena. meni eto nije bilo dovoljno vremena ni da ga pročitam. u tom slučaju je bitno da barem odgovoriš na pitanje iz obveznog/stvarnog (ovisno iz kojeg je djela zadatak) da ne ispadne da taj dio gradiva nisi naučila. čisto dojma radi.

smart girl 19.01.2012.

Predavanja - Možeš rasturiti ispit i bez njih ako učiš kak spada, al ajmo reć da su korisna pod uvjetom da paralelno spremaš ispit i proučiš gradivo koje će se taj dan ispredavat. Inače ćeš sjediti tamo kao gljiva Karlovićeva su zanimljiva jer ne slijede doslovno knjigu i dosta su dinamična i brza. Ne preporučam ih ako unaprijed ne pogledaš gradivo jer nećeš imati pojma o čem se radi. Milotićeva su manje dinamična, sporija i prate knjigu, ali nekima baš on više odgovara. Za Jaramaz ne znam. Uglavnom odi kod svakoga na jedno predavanje pa odluči tko ti najviše paše.
    Last edited by zgmetropola; 09-03-2012 at 12:38.

Mlada nada foruma

HORVAT vs ROMAC

Fortuna 04.03.2007.
    Ok,ajmo jos jednom... Nema razlike dali ucite po horvatu ili po romcu,to je vas slobodni izbor..
    Vecina ljudi prosle godine ucila je po horvatu ( i eventualno pored toga po rjecniku od romca) i nije bilo nikog tko je na kolokviju,pismenom ili usmenom ispitu dobio pitanje koje nije u knjizi..
    E sad,pitanje koje tebe zanima:vecina ljudi bila je zadovoljna sa horvatom,ali neki su ljudi prigovarali da su pojedine stvari lose objasnjene i da ih bolje razumiju u romcevoj knjizi..
    Prema tome,ako ste vec nabavili horvatovu knjigu,ucite po njoj,ako se pojavi kakva poteskoca uvijek mozete ovdje pitat clinta ili mene,kao i druge demonstratore,ili mozete u tom slucaju od nekog posudit romca i pogledat dali vam je to sto ne razumijete tamo bolje objasnjeno..

Maat 20.09.2007.
    ja bih uvijek svima preporučila romca...
    knjiga + rječnik
    najbolja literatura na 1. godini

Spanky 25.04.2008.
    Radim po obje knjige i mogu reci da Horvat ima pregledniju klasifikaciju, a Romac jednostavnije i bolje objasnjene pojmove..
    A sto se tice latinskih izreka - koristim one sa stranice, mozda jos po koju dodam

brutalac 25.04.2008.
    ljudi, meni se cini da su romac i horvat PRErazliciti. mislim, nije to nista strasno, ali kad stave pitanje o teoriji statuta, koja nije ni spomenuta u romcu...sta onda napravit?
    isto tako mi se cini, da za pola izreka koje spominjete nisam ni cuo jer ih ocito u romcu nema..kao ni one nekakve legitimacije (ili kako vec) kod rei vindicatio.
    nije neka sreca bas, ucit po romcu, i znat da nemas sanse za 100% u kolokviju..

suni 25.04.2008.
    oprosti nije istina što zboriš.
    dobivali su ljudi maksimalni broj bodova na kolokvijima i po romcu a da ne pričam koliko je ljudi na ispitu dobivalo petice iako su vidi vraga radili po romcu.
    izreke koje se tu spominju postoje na stranici katedre i u romcu su sve važnije.
    iskreno ne vidim zasto mislis da su toliko različiti? ako ti smeta prebaci se na horvata i svi sretni
    no moram reagirati na to kad ljudi piskaraju da stvari fale u romcu jer su to DEZINFORMACIJE :smt006 neovisno po kojoj knjizi radis ako kvalitetno radiš proći ces super na kolokviju/ispitima.

Primitivac 01.07.2008.
    U "Romcu" neki sitni dijelovi ne trebaju, neki trebaju, nema pravila. Za razliku od Horvatove knjige, kod posjedovnih interdikata su npr. navedeni neki dodatni primjeri i objašnjenja ( što ne treba učiti ), s druge strane sitnim slovima pišu i neki dijelovi koji su u Horvatovoj knjizi normalno navedeni ( i po meni bitni ), primjerice razlika između "iudicia stricti iuris" i "iudicia bonae fidei" u poglavlju o objektima obveza.

limfea 21.09.2008.
    Imam jedno pitanje i bila bih vrlo zahvalna ako mi netko moze pomoci!
    Ucim po Romcu,izdanje 1998.,posudila sam u fakultetskoj knjiznici. Medutim,cula sam da i onaj sitni tekst treba uciti (a u Horvatu tog sitnog teksta navodno nema) i cula sam da se ispiti rade prema Horvatu pa me zanima ima li razlike u knjigama? :roll: Hvala!

primitivac 21.09.2008.
    Za sitini tekst nema općenitog pravila, neki treba učiti, a neki ne, uglavnom treba učiti onaj sitni tekst čiji se sadržaj može vidjeti i u Horvatovoj knjizi, a onaj ostali nije na odmet pročitati jer pomaže u razumijevanju cjeline. Mislim i da je svejedno prema kojoj se knjizi rade pitanja, jer su pitanja općenita. Moj savjet ti je da koristitš obje knjige (+ rječnik rimskog prava ), učiš iz jedne, a drugu koristiš ako ti nešto nije posve jasno, a neke stvari ti neće biti jasne odmah. Romčeva knjiga pisana je modernijim i stoga čitljivijim jezikom, bar što se mene tiče.

Hollow 01.03.2009.
    trenutno učim po obje, ali rekla bih da je bolji romac iz razloga što je jasniji, ne znam jel postoji neka druga razlika jer sam tek počela učiti (od osobnog prava) pa nisam prošla cijelu knjigu. kod horvata često naiđem na neke nepoznate riječi i onda se zapitam kojem vremenu pripadaju i ono najvažnije - što znače?, a kad pročitam kako je to romac napisao sve mi bude jasno.

georgee 06.05.2009.
    romac je puno probabljiviji, ali karlović i petrak predaju po horvatu
    no, romac je pisan modernim jezikom, a ne arhaizmima i srbizmima :-D

Pennypacker 24.05.2009.
    ja sam ucio po horvatu ali sam znao koristiti i romca nekad...sto se tice tih malih slova, definitivno procitaj pa ces sam skuzit dali je bitno ili ne, ako ces bolje razumjeti ostatak gradiva onda je bitno. ali nemoj nista preskakati!

apocalypse, 30.11.2011.
    dal se mora u knjizi od Romca uciti ono pisano sitnim slovima?
    Da, neke stvari pisane sitnijim slogom su bitnije od nekih pisanih velikim.
    Last edited by zgmetropola; 09-03-2012 at 12:27.
    III. godina
    Upravna znanost
    2. knjiga - zbirka autora
    str. 47. - uvod

TEORIJA ORGANIZACIJE je u pretparadigmatskom stadiju i predstavlja svojevrsnu miksturu sistematiziranog iskustva i metafunkcionalne spekulacije, odnosno empirijskog (deskriptivnog i kauzalno objašnjavajućeg) i normativnog, naročito racionalnopreskriptivnog istraživanja.

http://www.tranceation.info/flawless468.jpg

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Quote Originally Posted by Nicolier View Post
    Ima li neko pravilo kod raspoređivanja za usmeni? Ili možemo doći kod svakog od profesora? Vjerojatno nije uvijek isto, al me zanima tko najčešće ispituje početak abecede?
    Nema pravila, možeš doći bilo kome.
    Seminaristi mogu odabrati voditelja seminara za usmeni, ostali su u bubnju

Quote Originally Posted by AUTODESTRUCTIVE View Post
    1. Što se dogodi ako na pismenom pogriješim pri pisanju na latinskom npr. usmjesto fiducia cum creditore napišem fiducia cum creditor ili umjesto deductio servitutis -deducio servitutis.... -računa se kao da sam kriva napisala, smanjuju mi se ukupni bodovi ili nešto treće
    2.U udžbeniku (Horvat) npr postoje neke izreke koje nemaju prijevod već se navode kao neko dodatno objašnjenje za taj dio gradiva npr..Gai.......treba li to znati napamet kao i ove za koje imam objašnjenje i prijevod?
    3. Naučila sam izraze na latinskom i znam da moram znati pravne institute, tužbe i ostalo, ali moram li znati na latinskom npr. bakrene šipke raudusculum ili takve stvari mogu znati na hrvatskom, a ako se sjetim na latinskom tijekom ispita odlično....
    1. Jedno - dva slova toleriraju (ako to i dalje ima smisla i zna se na kaj misliš al ti se, eto, omaklo). Fulana riječ ili tako nešto slično se ne tolerira. A praksa je (barem na ispitu) da nenapisani ili suviše krivo napisani izrazi na latinskom povlače za sobom okrugli broj bodova, ergo nula.
    2. Ne trebaš to znat. One koje su na stranici katedre will do just fine.
    3. Ovo zadnje je već stvar "prestiža". Neće te nitko ubit ako ne znaš, bit će ti velik plus ako znaš. Uglavnom, ništa kaj bi odlučivalo o padu/prolazu.

Quote Originally Posted by AUTODESTRUCTIVE View Post
    Meni je važno pa ću ipak pitati.
    Pismeni je u srijedu, kada inače onda budu usmeni i kojim redoslijedom, znači dan ili dva nakon pismenog, jesu li prvo komisije pa onda "normalni" ili je po abecedi npr jedan dan od A do K, a drugi dalje....
    Ovisno o broju ljudi, usmeni će počet ili od petka ili od ponedjeljka. Komisije su obično uvijek negdje u sredini ili na kraju, znači ponedjeljak ili utorak.
    Grupe su sastavljane malo po abecedi, malo nasumično, kako koja, nema pravila jednako kao što ni ne znaš kod kog odgovaraš dok ne dođeš tamo u terminu usmenog.

Quote Originally Posted by ena.emich View Post
    Ili bar broj telefona da pitam. Anyone?
    www.pravo.hr je tvoj prijatelj

4895 634

1. korak: na stranici Fakulteta kliknemo na 'Administracija' kako bismo saznali koja je tajnica katedre uopće
    http://www.pravo.hr/fakultet/administracija

2. Kad smo saznali da je to Nevenka Horvat, kliknemo na 'Djelatnici' kako bismo tamo upisali podatke i dobili ispis dostupnih podataka za našu tajnicu
    http://www.pravo.hr/nevenka.horvat

Quote Originally Posted by yamahayz250f View Post
    tako i ja... ne znam uopce kak to treba napisat za prolaz onda... :/
    Obavezno na uvid. Lijepo će vam objasnit i za ubuduće ćete znat što točno traže.
    Znam kolege koji savršeno nauče gradivo, ali jednostavno imaju pogrešan osjećaj za podatke koje ispravljači očekuju.
    Vidjet ćete, uvid je itekako koristan.
    Last edited by zgmetropola; 14-07-2011 at 23:16.

Quote Originally Posted by iGupta View Post
    Ako nekoga zanima slušanje i polaganje Rimskog privatnog prava na engleskom jeziku u ovom zimskom semestru, neka se javi porfesoru Petraku na mpetrak@pravo.hr. Ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih, nastava će se držati, kako rekoh i u zimskom semestru. Koliko znam, za sada ima 5 zainteresiranih. Neznam koliko je dovoljno da se održi nastava, ali svakako se javite ako ste zainteresirani.

U ljetnom semestru se predmet sigurno održava i na engleskom jeziku. Ovo je prilika za one koji još nisu položili rim s prve godine, ili za ovogodišnje izvanredne brucoše (za izvanredne treba pitati dali mogu, pretpostavljam da da).

Tema je očišćena i restrukturirana.

Stari privici sa pitanjima s pismenih te dojmova s usmenih su ažurirani.

Pogledajte privitak rim_objasnjenja_i_odgovori koji sadrži sva prikupljenja pojašnjenja gradiva sa topica, kao i odgovore na sva pitanja vezana za gradivo ikad ovdje postavljena. S obzirom da je tema potpuno prazna, prije postavljanja bilo kakvog pitanja, pretražite taj dokument (jednostavno sa ctrl + f).

Drugi, treći i četvrti post sadrže ostale korisne informacije, poput savjeta oko odabira literature i općenitih smjernica za pripremu ispita.

Kako bismo zadržali preglednost i tako povećali korist ovog topica, obavezno proučite privitke i prve postove prije postavljanja pitanja.
    Sretno svima, siguran sam da će prvi postovi i dokumenti u njima pomoći, stoga ih koristite

I budite kolegijalni, u proteklih nekoliko mjeseci, na desetke vas (pogotovo seminarista) je položilo Rim, a skoro nijedan dojam s usmenog niste ovdje ostavili. Vas je to dočekalo, omogućite i budućim generacijama isto.

Hvala!

zgmetropola

--- očišćena tema ---
    Last edited by zgmetropola; 09-03-2012 at 14:11.

Početnik na forumu viciozna's Avatar

Default Re: I. Rimsko Pravo

pozdrav
    zanima me treba li znati sve one formule interdikata na latinskom kao npr. kod interdictum de vi armata - ''Unde tu illum vi hominibus coactis armatisve... blablabla...''
    I can resist everything except temptation. (Oscar Wilde)

Mlada nada foruma apocalypse's Avatar

ne treba.
    Svi su pravnici propali pjesnici.

I saw sinners making music and I've dreamt of that sound.

Početnik na forumu BG5's Avatar

a dal nam može u kolokviju doći i neka druga izreka osim onih sa stranica katedre? hvala unaprijed kolege!

Quote Originally Posted by BG5 View Post
    a dal nam može u kolokviju doći i neka druga izreka osim onih sa stranica katedre? hvala unaprijed kolege!
    Teoretski može doći bilo koja rečenica iz knjige, u praksi još nikad nije. Te s katedre will do just fine.

Početnik na forumu

kada prof. jaramaz ima predavanja??

Mlada nada foruma respect's Avatar

Quote Originally Posted by u snovima... View Post
    kada prof. jaramaz ima predavanja??
    U prvom turnusu.

Početnik na forumu hazey jane's Avatar

može li mi netko objasniti aktivnu i pasivnu nasljedivost kod deliktnih zahtjeva? kad je aktivno, a kad pasivno?
    ne mogu skužiti to, str. 378. horvata

Quote Originally Posted by hazey jane View Post
    može li mi netko objasniti aktivnu i pasivnu nasljedivost kod deliktnih zahtjeva? kad je aktivno, a kad pasivno?
    ne mogu skužiti to, str. 378. horvata
    Aktivno su legitimirane osobe one koje mogu podići tužbu, a pasivno legitimirani oni protiv kojih se tužba može podići.
    Isprva nasljedivosti legitimacije na podizanje tužbe nije bilo, a kasnije se pravo na podizanje tužbe prenosi (odnosno nasljeđuju je) na nasljednike oštećenoga.
    Dakle, netko nekome ukrade kravu, ta osoba umre prije nego je uspjela tužiti kradljivca, nasljednici oštećene osobe dobiju pravo podići tužbu protiv kradljivca.
    Nenasljedivost pasivne legitimacije (ako nije izvršena ltsk.) znači da se postupak neće voditi protiv nasljednika delinkventa (ako on umre prije nego oštećeni podigne tužbu itd).
    Nadam se da je jasnije.

Mlada nada foruma Lucky38's Avatar

Samo da dopunim apocalypse, protiv nasljednika delinkventa tj pasivno legitimiranih se može samo dići tužba da vrate onu imovinu koja je protupravno stečena od strane njihovog (sada već pokojnog) pretka
    Ima nas još, koliko hoš

Mlad, sumnjiv i nedokazan

jel statusno i obiteljsko teze za naucit od povijesnog dijela? planiram to u 4-5 dana..pa onda jos 4-5 dana ponavljat sve zajedno s povijesnim za prvi kolokvij?

Trebalo bi biti dovoljno.

Meni je statusno i obiteljsko bilo jednostavnije od povijesnog dijela, a i zanimljivije i smislenije.
    Samo si dobro sistematiziraj podjele (kod ograničenja pravne i djelatne sposobnosti i to), prođi kroz pitanja na pkt-u i trebalo bi biti i više nego ok.

Mlada nada foruma

meni je osobno statusno i obiteljsko puno zanimljivije od povijesnog dijela,koji mi je preglup -.- uopće ne znam kako naučiti taj prvi dio.jel moram učiti i ono gospodarski i socijalni dio? =/

Ne moraju se znati neke random informacije o gospodarstvu, ali u tom dijelu se pojavljuju i neke bitne stvari, malo sam prelistala knjigu i u Horvatu se u tim dijelovima piše o ediktima, staležima, ustrojstvu vlasti, itd, a to nije baš nebitno.

A povijesni dio ima puno više smisla kad se obradi ostatak knjige, tek se onda vidi u čemu je važnost recimo podjele na razdoblja ili Digeste, pojedinih zakona, pretora, itd.

Opet savjetujem pregledavanje pitanja i fajla s odgovorima i objašnjenjima da dobiješ dojam o tome što je bitnije od ostalog i tako

Mlada nada foruma

da,ma to ću proći,nego sam mislila stvari poputt vrijednosti novca i tako te pikanterije -.- oppd me istraumatizirao,al pretpostavljam da ovdje nije nužan taj tip učenja?
    pogledat ću pitanja,hvala

Mlada nada foruma

može li mi netko pomoći?npr ako imamo c.4.3.2.1 znači kodeks knjiga prva blabla,i sad ako u zagradi imamo npr (imp constant),što trebamo tu napisati?da je kodeks donešen za vrijeme njegove vladavine il nešto drugo?

Quote Originally Posted by pattie View Post
    može li mi netko pomoći?npr ako imamo c.4.3.2.1 znači kodeks knjiga prva blabla,i sad ako u zagradi imamo npr (imp constant),što trebamo tu napisati?da je kodeks donešen za vrijeme njegove vladavine il nešto drugo?
    Kodeks,4 knjiga,3. titul,2. konstitucija,prvi paragraf donesen za cara Konstantina.
    Mislim da je ovako ispravno,ali neka potvrdi netko od starijih jos

Početnik na forumu

molim vas malu pomoć ako tko zna!obvezno pravo, stipulacija - koje su se promjene dogodile kod stipulacije, osim prelaska apstraktne obveze u kauzalnu i šta to točno znači da je prešla iz apstraktne u kauzalnu? te šta je jedna, a šta druga obveza značila?
    hvala!

jel ce nam doc onda natom citanju digeste sam D ili C da mi ne bi doslo sad neko 10 slovo... inegdje ima 3 broja iza slova negdje 4 i ima jos svakakvih kombinacija...moze neko to malo pojasnit i sta moze doc u tim zagradama i kak onda to sve lijepo napisat njima od kud je kaj -.- hvala unaprjed

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by nika155 View Post
    molim vas malu pomoć ako tko zna!obvezno pravo, stipulacija - koje su se promjene dogodile kod stipulacije, osim prelaska apstraktne obveze u kauzalnu i šta to točno znači da je prešla iz apstraktne u kauzalnu? te šta je jedna, a šta druga obveza značila?
    hvala!
    Apstraktna je kad u samom pravnom poslu nije sadržana causa odnsono pravni razlog iz kojeg slijedi taj pravni posao, a kauzalna je kad je taj pravni razlog vidljiv iz samog pravnog posla (u ovom slučaju stipulacije).

Npr. kod apstraktne stipulacije, ti i ja sklopimo stipulaciju u kojoj se ti obavezuješ da ćeš mi dati neki predmet, i sad ako ti taj predmet meni poslije stipulacije ne želiš predati, ja te mogu tužiti i sudski zahtjevati od tebe da mi predaš taj predmet (izvršiš svoju obvezu). Pri toj tužbi, pretora odnosno sudca nije briga zašto smo mi sklopili stipulaciju (jesam li ja taj prdmet kupio od tebe, ili mi ga ti poklanjaš i sl.), dakle nije ga briga za causa (pravni razlog) bitno mi je samo da je stipulacija valjano sklopljena.

Dakle, bitna ti je razlika između cause (pravnog razloga) i pravnih poslova (mancipacije, in iure cessije, stipulacije i sl.).

Quote Originally Posted by caesarus 14 View Post
    jel ce nam doc onda natom citanju digeste sam D ili C da mi ne bi doslo sad neko 10 slovo... inegdje ima 3 broja iza slova negdje 4 i ima jos svakakvih kombinacija...moze neko to malo pojasnit i sta moze doc u tim zagradama i kak onda to sve lijepo napisat njima od kud je kaj -.- hvala unaprjed
    Bit će samo Kodeks ili Digesta. Mislim da je kod Kodeksa potrebno reći Codeks Iustinianus repetitiae praelectionis jer onaj prvi nije sačuvan.
    Kad ima tri broja,bude u ovom obliku.
    D. 1.2.3. pr - Digesta,1. knjiga,2. titul,3. fragment principiu. A kad je cetvrti broj onda nije principium (uvod) nego paragraf tog fragmenta.
    C. 1.2.3. pr - Codex Iustinianus repetitiae praelectionis,1 knjiga,2. titul,3. konstitucija principuma. Kad je četvrti broj isti je slučaj kao gore.
    Razlika u tome je što je principium uvod u neku konstituciju koja je velika,a paragraf je jedan od dijelova te konstitucije kojih ima više.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by joejoejoe View Post
    Apstraktna je kad u samom pravnom poslu nije sadržana causa odnsono pravni razlog iz kojeg slijedi taj pravni posao, a kauzalna je kad je taj pravni razlog vidljiv iz samog pravnog posla (u ovom slučaju stipulacije).

Npr. kod apstraktne stipulacije, ti i ja sklopimo stipulaciju u kojoj se ti obavezuješ da ćeš mi dati neki predmet, i sad ako ti taj predmet meni poslije stipulacije ne želiš predati, ja te mogu tužiti i sudski zahtjevati od tebe da mi predaš taj predmet (izvršiš svoju obvezu). Pri toj tužbi, pretora odnosno sudca nije briga zašto smo mi sklopili stipulaciju (jesam li ja taj prdmet kupio od tebe, ili mi ga ti poklanjaš i sl.), dakle nije ga briga za causa (pravni razlog) bitno mi je samo da je stipulacija valjano sklopljena.

Dakle, bitna ti je razlika između cause (pravnog razloga) i pravnih poslova (mancipacije, in iure cessije, stipulacije i sl.).
    hvala puno!
    a znaš li koje su još promjene se dogodile osim te, još ih ima, al ja ne znam koje su točno! čula sam od nekoga da navodno više nije bitan jezik i neposredan odgovor, al mi to nije baš najjasnije, te ovo oko kauze, što mi je sada eto jasnije.

Quote Originally Posted by pattie View Post
    Samo bih nadodala da je potrebno napisati, osim onoga što je kolega respect objašnjavao, iz koje je mase citat koji su vam zadali (u prvom je postu to lijepo objašnjeno; inače strana 89. u Horvatu, pogledala bih i u romcu, ali nije mi ta knjiga trenutno pri ruci).
    I ne treba napisati da je kodeks donesen za vrijeme nečije vladavine. Kodeks je zbirka carskih konstitucija (koje nisu sve donesene u isto vrijeme). Dakle, nije kodeks donesen za vrijeme nečije vladavine, već konstitucija, i ne samo da je donesena za vrijeme nečije vladavine, nego ju je donio taj vladar čije je ime navedeno.
    Dakle, ako vam se zada Kodeks, onda se to rješava ovako.

C(J).4.1.1: Imperator Antoninus - Codex Iustinianus, 4. knjiga, 1. titul, 1. konstitucija, konstituciju je donio car Antonin.
    Samo su veće konstitucije podijeljene na principium (uvod) i paragrafe, i to su napravili glosatori.
    I onda to izgleda recimo ovako: C(J).9.1.2pr.: Imperator Antoninus

S tim da se onda ne piše konstitucija principiuma, kako je kolega respect napisao, već se radi o uvodu (principiumu) konstitucije

I evo vam korisnog linka, možda vam malo omogući uvid u to kako izgleda označavanje digeste i kodeksa.
    http://www.thelatinlibrary.com/justinian.html

Quote Originally Posted by nika155 View Post
    hvala puno!
    a znaš li koje su još promjene se dogodile osim te, još ih ima, al ja ne znam koje su točno!
    Horvat, stranica 327., ako radiš po Romcu, pročitaj ponovo prvih par odlomaka kod stipulacije, tamo bi trebalo pisati.
    Više se stip. ne mora sklapati na latinskom, već se može i na drugim jezicima, zatim više nije potrebno da se radi o riječima spondeo? spondesne? nego bilo kakvim drugim riječima, više nije potrebno ni da se neposredno odgovori na pitanje (unitas actus), a možda najbitnija od tih promjena je vezana uz cautio, koja mijenja ulogu od oborive isprave o izvršenoj stipulaciji do neoborivog dokaza, a kasnije se čak nije ni morala sklopiti stipulacija verbalno, jer ako je postojala cautio, bilo je gotovo nemoguće oboriti ugovor sklopljen na taj način (moralo bi se dokazati da stranke cijeli dan nisu boravile u istom mjestu).
    Last edited by apocalypse; 22-03-2012 at 18:02.

Apocalypse,hvala do neba i natrag
    Dakle,da utvrdimo gradivo. Npr. D 3,4,7,1 (Ulpianus 10 ad edictum) Digesta,3. knjiga,4.titul,7. fragment,1. paragraf desete knjige Ulpijanova komentare pretorskom ediktu.
    Npr. C 3.2.4.pr (imp. Constantin)- Codex Iustinianus repetitiae praelectionis 3. knjiga,2.titul,principium 4. konstitucije cara Konstantina.
    Isprike ako gnjavim i hvala još jednom.

hvala puno ...jos sam mi nije jasno...ako imamo C 1.2.3.4 dal se onda cita codex repetitae praelectionis knjiga 1 titul 2 fragment 3 i konstitucija 4

Quote Originally Posted by caesarus 14 View Post
    hvala puno ...jos sam mi nije jasno...ako imamo C 1.2.3.4 dal se onda cita codex repetitae praelectionis knjiga 1 titul 2 fragment 3 i konstitucija 4
    Ne postoji fragment u Codexu. Knjiga,titul,konstitucija i moguće principium/paragraf

+ Reply to Thread
Page 1 of 10 123 ... LastLast