ali je zato njima nepojmljivo da ti treba 2 mjeseca učenja za jedan predmet.
svaki faks ima svoje prednosti i mane.
ali je zato njima nepojmljivo da ti treba 2 mjeseca učenja za jedan predmet.
svaki faks ima svoje prednosti i mane.
I like nonsense, it wakes up the brain cells.
istina,al nije tu do organizacije,ok,možda bi se dalo malo skratit gradivo,al u principu ništa drastično...faks se kolko tolko trudi uklopit u bolognu,više-manje uspješno(jednosemestralni predmeti itd.),al s još puno posla da to profunkcionira kak treba...al barem funkcionira,loše,al funkcionira.kod njih tamo ni to.a to samo zbog činjenice što nitko ne zna kaj se događa i koji propisi vrijede...Originally Posted by Hollow
jel se to meni samo čini il sam neš apologetski nastrojen zadnjih dana
ne sviđa mi se to :?
Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.
In love with BBC Irene Adler.
Maru cat fan club member.
ja bi samo pohvalila tetu iz referade u cm4, di prijavljujuemo upravu, mp... tako odvratno stvorenje jos nisam vidila!!!
:smt078
Sell the Vatican, feed the world!
a teta u pisarnici na 14. :smt010Originally Posted by bubašpara
Cinderella, she seems so easy
"It takes one to know one," she smiles
And puts her hands in her back pockets
Bette Davis style
mislis na onu u prizemlju na tmt 14!? ta mi izgleda ko nezivo bice, jedva da se pomice, ne prica... dodje mi da joj se priblizim i provjerim jel dise!! jos sva onako bljutava!!! bas nam je faks pun nekih cudaka!! #-o
ja imam reklamaciju na ovaj JEBENI ROK, mislim ni tjedan prije ni tjedan poslije.... :evil: :evil: :evil:
btw. sretan Uskrs svima! :smt006
a ja imam reklamaciju na to sto su nam maznuli pola rokova... sad se samo s nostalgijom prisjecam rokova u 12mj, 1mj, 3mj, 5mj, dekanskog... vratite nam nase rokove!!!!!!! :protest:
Da, bilo ih je mnogo više. Sad se toga sjećam u magli, davno je to bilo.![]()
malo čitam nešto po netu i naletim na neki pravilnik za ocjenjivanje po bolonji
Čl.43 Pravilnika o studiju
Raspodjela ocjena:A (izvrstan) – izvrstan uspjeh s manjim nedostacima(najboljih 10%)B (vrlo dobar) – iznad prosjeka, s nekoliko nedostataka (sljedećih 25%)C (dobar) – solidan rad, brojni uočljivi nedostaci(sljedećih 30%)D (zadovoljavajući) – dostatno znanje,značajni nedostaci (sljedećih 25%)E (dovoljan) – zadovoljava minimalne kriterije(sljedećih 10%)
FX (nedovoljan) – potreban dodatni trudF (neuspješan) – potreban značajan dodatni rad
•Ukupan postotak uspješnosti studenata tijekom nastave čini 70%, a završni ispit 30% ocjene
•U studijskim grupama s manje od 40 studenata na temelju konačnog postignuća:•Preddiplomski Diplomski studij–A – 80-100% bodova 90-100%–B – 70-79,9% 80-89,9%–C – 60-69,9% 70-79,9%–D – 50-59,9% 60-69,9%–E – 40-49,9% 50-59,9%
u 10. mj uplatim školarinu,par stotina kuna više nego što trebam..u 1. mj mi vrate višak novca..nakon 3 mj i 1000 telefonskog poziva..zašto?
dođem tamo i žena mi kaže da njima piše da su mi oni već uplatili novce,tražim ih da vidim uplatnicu na kojoj piše da su mi uplatili novce,da bi mi žena dala neki papir na kojem su popisane sve transakcije,a kraj mog imena piše kriva banka..dobar račun,kriva banka,a oni su mi kao uplatili novce...wtf???
nebi to bilo čudno da žena nije držala kopiju moje kartice i onaj papir koji se ispuni kraj kompa u fascikli..uz još nekoliko takvih kao sumnjivih slučajeva..
nakon što skužim da je problem u bankama,žena mi daje novce iz novčanika..
da ne govorim da mi je kad sam predao papire (nakon upisa) rekla da će mi novce uplatiti na račun za 2-3 dana..a čekao sam 3 mj!!!!
kako da se ovo nazove???
nemar,nesposobnost,neorganiziranost ili ??
da, tako je na feru, ide se po postotcima a ne bodovima.
s jedne strane to je dobro, ali s druge strane moze biti i lose jer ce recimo neki uberlagani predmet svi rijesiti super i bit ce vazan svaki bod (recimo od 100 bodova ti sa svojih 90 mozes dobiti 2). i jbg onda izvisis.
s tim da se kod njih u prosjek uracunavaju i ectsi.
zar postoji neki uberlagani predmet kod nas,ako ne računamo eng?
ja imam reklamaciju na praktične vježbe/klinike na 5. godini.
to se kao prvo treba održavati u zimskom semestru, ali nigdje ni traga ni glasa o tome do završetka zimskog semestra.
onda 5.2. stavljaju obavijest da će se održavati u 3. mjesecu i da ćemo prije toga odabrati što ćemo i imati neki sastanak.
temeljem toga ja zaključim da će to biti u 3. mjesecu kako je i rečeno i da će odnositi dosta vremena s obzirom na to da nosi 10 ECTS i čekam. i odlučim da dobrim dijelom zbog toga neću ići na rok u 4. mjesecu jer zbog tog opterećenja u 3. neću stići u tom vremenu spremiti ispit. i čekam nove obavijesti.
i čekam.
i danas je 10.3. a ne da te vježbe/klinike nisu počele, nego nije ni izvršen ni odabir ni sastanak ni ništa. dakle, vjerojatnije je da će se održavati u 4. mjesecu.
i sad sam zapravo ja ispušila jer sam donijela odluku temeljem njihove obavijesti koja je sama po sebi već totalno zakašnjela i nekorektna.
i kome bi se sad ja to trebala žaliti i što bi trebala očekivati?
pa ko kaze da kod njih ima ne znam kolko takvih predmeta? ja konkretno znam samo za jedan na prvoj godini, dok mi recimo imamo 2 engleska, a ne mozes to izbaciti jer ti ide u prosjek. i jedan smo od rijetkih fakulteta kojima strani jezik uopce ulazi u prosjek, obicno im je samo bitan za potpis ili se eventualno zbroje ocjene iz prvog i drugog semestra pa dobijes neku konacnu ocjenu (s tim da si u prvom semestru u indeks dobio samo potpis, a ocjena je evidentirana kod profesora).
nama se u prosjek racuna i eng I i eng II, sto vecini bitno podize taj prosjek, a s ovakvim sustavom puno vise ljudi bi imalo dvojke. i pored toga oni nemaju usmene dakle nema sad da napises ispit za 2 a onda dignes za ocjenu-dvije, ovisno o predmetu.
to su ti 4 ispita od 34.
+ vidim da ti nisi baš dugo na faksu, jer uglavnom je ocjena na usmenom ona konačna, a tek ponekad se diže za jednu ocjenu, za dvije ja u praksi nikad nisam povisila niti sam vidjela svojim očima da je netko povisio.
ali neću ti kvariti optimizam![]()
Last edited by hell''s angel; 10-03-2010 at 22:40.
Pa normalno da je.
samo tehnički fakulteti tipa fer, fsb i tome slično mogu imati samo pismene ispite.
to je možda jedna od najvećih blesavoća bolonje da na fakultetima tipa pravo, filozofski, novinarstvo, ekonomija, nema usmenih ispita. Ili oboje ili isključivo usmeni. Naravno da je tu potrebna bolja organizacija usmenih, kaj je problem od fakulteta do fakulteta kak će to riješiti, ali mislim da je radi razvoja komunikacijskih vještina, savladavanja treme od ''javnog nastupa'' između ostalog, nužno provoditi usmene ispite.
A pismeni na način kako su koncipirani na našem faksu samo zatupljuju jer ak se ti nemreš sjetit od 5,6 razloga za nešto dva, onda odma dobiješ bod , dva manje; kaj uopće ne znači da to ne znaš i na kaj bi te ispitivač mogao navesti na usmenom odgovaranju, a na pismenom ne.
Isključivo pismeni ispit stvara od ljudi nepristupačne i automatizirane profesionalce. Da ne pričam kolko ide u prilog onim neinteligentnim stvorenjima koja su u stanju telefonski imenik naučiti napamet, ali nisu u stanju procjeniti da li je pod stavkom ''dopunska literatura'' literatura koja ''se mora znati za ispit'' (primjer stvaran od osobe koja je položila GPP sa odličan); a ni onaj primjer s kolegicom koja ne zna da li bi aplikacijski mejl za demosa poslala na dve adrese nije daleko od toga; to su kandidati za demose, to su budući asistenti, sastavljači i ocjenjivači ovakvih kretenoidnih pismenih ispita kakvih ima na svakom koraku kod nas, nažalost.
Usmeni je bitan. Živio usmeni!
p.s. vezano za bajke oko podizanja ocjena i ostalih maštarija, toga kog nas nema;
a ferovci imaji cca 20 posto uberlaganih i 20 posto laganih predmeta, ostalo je kakti teško;
potpuno neusporedivo; iako oni taj dobar sustav već duže vremena imaju (dobar za njihove studente, afkors)
da ne pričam da apsolventi imaju ispite SVAKI MJESEC!! evo na to se ja žalim!! (jel ovo uopće žalbeni topic?)
neki dan čitam da se prolaznos na medicini povećala za 60 posto, kao prije je u roku završavalo 20 posto a sad više od 80
pa tu nekaj ne štima, ili su to sve neki talentirani dottori i dottoresse, ili će bolonja omogućiti da mi neko umjesto slijepog crijeva za koju godinu izvadi bubreg?! ,mislim, stvarno mi nije jasno kako se kvaliteta studija može podići sustavom ocjenjivanja koji je samo blaži?!
p.p.s.
i ta prolaznost, pobogu, da se bolonja prihvati i to u dijelu u kojem se ispit mora ponoviti ako prolaznost nije prešla neki postoni prag, pa po tome bi se ispit iz upravne znanosti održavao jednom u četiri godine!!
Last edited by unknown_heroine; 12-03-2010 at 00:14.
unknown heroine, totally agree!
usmeni je za ono za što se obrazujemo više nego dobra vježba i ako moram birati da li ostaviti samo pismeni ili samo usmeni - usmeni.
žalosno je što je bolonja nama donijela samo jednu godinu faksa više i faksu jednu godinu školarine više i to je sve. novinari nisu zainteresirani za to što je ni 2% studenata u roku došlo do 5. godine, ali jesu za to što se potpisi "kupuju" za 150 kn (uz insinuaciju da je kupovinom potpisa kupljen i upis godine).
žalosno.
25 ljudi je dalo uvjet za 5.
čistu mislim da nitko nije dao.
do neke mjere možda možemo razgovarati o lošem radu studenata, ali ako se radi o 98%, onda je valjda jasno da to nije to.
Neznam po meni je pismeni ispit realan pokazatelj znanja svih studenata na određena pitanja..
Na usmenom su vrlo često neki zakinuti,neki nagrađeni,ovisno o tome kakve je volje profesor taj dan,neki su skloni davanju ocjena na temelju izgleda itd itd..
Pismeni ispit je taj koji ima određen broj pitanja,ali istih pitanja za sve studente koji mu pristupe i čiji se rezultati po jednakom kriteriju vrednuju...
Netko je spomenuo da usmeni pokazuje govorne vještine i slično,zato bi svaki predmet trebao zahtjevati izlaganja,debate i slične stvari koje bi se uklopile u nastavu i koje bi se isto tako ocjenjivale.
There's no shame in pleasure.Man just wants to be happy.
But society wants him to be good.
And when he's good, he's rarely happy. But when he's happy, he's always good.
There's no shame in pleasure.Man just wants to be happy.
But society wants him to be good.
And when he's good, he's rarely happy. But when he's happy, he's always good.
Kolko naš faks ima zaposlenika/nastavnika?
Baš gledam po netu malo, na oxfordu dolazi ispod 11 studenata po profesoru. Po tome bi mi trebali imat oko 600 nastavnika, he he.
Istina, to je oxford ali samo kažem.
najlošiji faks po tome ima omjer 37.5 studenata po nastavniku. po tome bi trebali imat oko 170 nastavnika.
oni koji završe pravo u aberedeenu zaposle se u roku 6mjeseci u 93% slučajeva. pitanje je da li svi na pravnim poslovima ali opet.
Zaboravio sam di smo pisali o prepisivanju pa ću tu nabacit
http://www.eur.nl/fileadmin/ASSETS/i...giarism_01.pdf
Bookmarks