+ Reply to Thread
Page 1 of 27 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 796

Thread: Pomoć oko prijemnog, upisa i svega ostalog

Sara1988
    Guest

Default Pomoć oko prijemnog, upisa i svega ostalog

Prvo pozdrav svima.

Ja sam iz Ri i namjeravam ove godine ici na prijemni za pravo u Zg,pa bi me zanimalo "par" stvari. :-D

Koliko ih se otprilike prijavi,a koliko ih primaju?

Kada izadje ona skripta sa pitanjima za prijemni? Gdje se ona moze nabaviti?

koliko vremenski traje prijemni?

Da li ste puno ucili za prijemni i koliko vam je vremena bilo potrebno? Otkuda ste ucili za prijemni? (koju literaturu ste koristili)

uf...stvarno oprostite sto sam vas ovoliko zagnjavila....ali toliko me toga zanima,a ne znam gdje bi drugdje mogla pitati,pa se nadam da ce se ovdje naci netko tko ce mi barem malo pomoci oko mojih nedoumica. :smt100

Puno hvala svima
    na bilo kakvom odgovoru.

Vasa (nadam se) buduca kolegica :-D :smt006

Veteran foruma

skripta s pitanjima izlazi negdje u 5. mjesecu, ali moze posluziti samo okvirno jer ne budu pitanja iz nje...

dobra stvar je što na kraju skripte imas popis literature iz koje će biti pitanja na pismenom ( a to su ti knjige iz povijesti sve 4 godine, 4 čitanke iz hrvatskog + gramatika, knjiga iz filozofije i knjiga iz logike)

prijamni traje oko sat vremena, mislim da je 75 pitanja (10 iz logike, 10 iz filozofije, 30 iz hrvatskog i 25 iz povijesti - tako je bilo kad sam ja isla na prijamni)

primaju, kako je kolega Alter ego rekao, skoro sve. kad sam ja išla bilo je 260 bez plaćanja, 260 s plaćanjem i još 300-400 izvanrednih, ali uglavnom prime sve (oko 1000 ljudi, a prijavi ih se oko 1200-1300) jer bude puno ljudi s istim brojem bodova..

ako si imalo učila u srednjoj, prijamni ti neće biti teĹžak...ali za kasnije ne garantiram...

mislim da i bez priprema mozes taj prijamni solidno rijesiti, sama doma čitaj svu literaturu i to je to... prajamni ima maksimalno 750 (10 bodova po pitanju), a ocjene iz srednje nose maksimalno 500 bodova (ako si sve razrede prosla s 5 i maturirala s 5 - mislim da svaka petica nosi 100 bodova, četvorka 80, trojka 60 itd... a imaš 5 ocjena (uspjeh na kraju svake godine u srednjoj + matura))

toliko ode mene, ako te još što zanima, slobodno pitaj...
    :-D :-D
    hodaj, nebo strpljive voli...
    hodaj, možda se ipak sve u dobro pretvori...

Forumaš prvog reda Moderator iviv's Avatar

hmm, ako mene sjecanje dobro sluzi, prosle godine je bilo malo drugacije.
    dakle iz hrvatskog 25, iz logickog zakljucivanja (dakle ne bas ona prava logika iz srednje) 25 , i povijest i filozofija po 10.mozda sam pogrijesila, neka me se ispravi ako jesam.
    ima vremena puno, dapace vecinom se zavrsi i ranije..
    Colour my life with the chaos of trouble.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Quote Originally Posted by mande
    :smt100 totalno ste me zbunili!!!još nisam upisala fax ali nakon što sam pregledala postove-uža s! :smt022 imam tonu pitanja!!!!
    1. šta je na prijemnom?-namjeravam upisati vanredno (pravo, a možda se ipak odlučim za upravno),da li je u tom slučaju drugačiji prijemni
    2. gdje mogu nabaviti skripte za prijemni
    3. nemam pojma o ničemu zato pliz help,sada mi trebaju upute za početak faxa a poslije-kad upišem pilat ću za dalje :smt033 .i još nešto: da li he moguće da uskladim fax, učenje... sa mojoj malom bebom, poslom u pošti i svime što krpi 20-godišnju samohranu majku??!!! :smt061 ipak nije pravo lako a kako sam na forumu skužila užasno je!!!brzo odgovarajte.thanx unaprijed!!!
    :smt058
    Quote Originally Posted by fidy

1. - prijamni je isti za redovne i izvanredne na PRAVU, za upravno ne znam...
    - na prijamnom je gradivo iz hrvatskog, povijesti, logike i filozofije

2. ne postoji nikakva skripta, ali fakultet izda negdje u 5. mjesecu (nisam baš sigurna kad točno) zbirku s oglednim pitanjima koja može poslužiti za orijentaciju, ali nitko ne garantira da će ta pitanja biti ( i neće )

na kraju te zbirke ti pise literatura iz koje su pitanja na prijamnom, ali to su ti uglavnom sve knjige iz već navedenih predmeta puta 4 godine, tako da ih ima puno... (4 knjige iz povijesti, 4 čitanke iz hrvatskog + gramatike, knjiga iz filozofije i knjiga iz logike)

zvuci puno, ali nije, pogotovo ako si imalo ucila u srednjoj, sad se samo podsjetiš...

3. da je lako, nije, ali sve se može kad se hoće...

naravno da ćeš trebati uložiti malo više truda jer radiš+ beba ( :smt050 :smt050 ), ali probaj...

ja ti držim fige :smt023

pozdrav i sretno!! :smt006

Još

Forumaš prvog reda Moderator sickboy's Avatar

Quote Originally Posted by cudoprirode
    LJudi moji, osjecam se totalno izgubljeno, ko i svaki drugi maturant. :?

znam da imam puno za ucit jer se zelim upisat na teret ministarstva. Fora je u tome sto ne znam koji je najbolji nacin pripreme. Imam dobro predznanje iz srednje, ali me opet sve ove knjizurine pomalo guse.
    :shock:
    jel trebam bas sve preci? Nabavila sam CD sa skriptama s Pomakovih priprema ali i literaturu koji preporucuju na web siteu fakulteta. jel bolje ucit po pitanjima ili ponavljat lekcije iz udzbenika?

imam osjecaj kao da nemam zive veze sa svijetom

daj pomozite.... zar ne vidite kolko sam jadna? 8)
    Quote Originally Posted by iviv
    hmm, ovako...
    sto se tice ovog da li moras sve proci. ja sam npr. povijest radila po tim skriptama i vecinom trazila neke stvari koje imaju veze sa pravom, i gle cuda, vecinom su i bila takva pitanja..
    dakle, probaj tako, pogotovo ako kazes da imas dobro predzanje, to puno pomaze, jer si onda ovo sve ponovis, a koncentriras se na ovim pravnim stvarima.

pa Boze dragi, koji zakljucak da su pitanja bila vezana za pravo.bas me to iznenadilo

kad si upisala pravo? prije 3 mjeseca jos sam bila opustena, a sad su me vec svi pomalo istraumatizirali govoreci kako je prijemni tezak, konkurencija velika, kako mi nije dovoljno mjesec dana za pripremu... :smt017 pa me ono malo trta uhvatila :smt105 a moze biti da je i dan jednostavno depresivan pa je i na mene preslo malo

skontala sam da su pitanja iz hrvatskog jezika vecinom iz pravopisa i sl. sto me opet ne cudi. nego, kakva budu pitanja iz filozofije? na sto se baziraju? citate, djela...?
    Quote Originally Posted by ZER0
    Gle ako nemaš nekog predznanja i raspravljali si o umetcima za kosu i laku za nokte u srednjoj onda se i moraš bojati.Ako znaš nešto onda malo ponovi sve.Iskreno ne preporučam one glupave pripreme,nekome su vjerojatno pomogle,ali ja nisam išao na njih za razliku od frenda i prošao sam puno bolje (a čak nisam ni bacio 2000-3000 kuna :-D )...uglavnom na predznanje sam prošao,upisao ko izvanredni (jer radim,ne zato jer sam glupan ).
    Uči,uči i uči,isplatit će ti se...a što se tiče konkurencije,velika je i teško je upasti bez plaćanja bez prethodnih dobrih ocjena i jako dobrog prijemnog :-)
    pa mora se i cudoprirode nekad oslonit i na druge :smt064 :-D

u tome i jest fora - sto imam mjesec dana za pripremu. dobro da sam marljivo ucila zadnje 4 godine pa sam oslobodena mature :smt061 inace bi se ubila 8)

i skontala sam da je pravo tesko naci prijasnje prijamne. na fakultetu sam nabavila tek onu jadnu oglednu zbirku koja kosta 10kn ( za koju su mi rekli da se i ne isplati). trenutacno, cekam na 1 curu da mi javi oce li mi prodat proslogodisnje skripte s pitanjima. i neizvjesnost me polako ubija :doubt:
    Quote Originally Posted by malimrav85
    nemoj ić na pripreme
    ja sam išao pa niš koristi
    ako već ideš onda fakat uči ono kaj radiš na pripremama odma nakon sata
    bolje je da se dogovoriš sa nekim poznanicim akoji idu na prijemni da zajedno nekoliko puta tjedno ponavljate i prolazite gradivo
    Quote Originally Posted by iviv
    ................
    nego da, filozofija ti je na primjemnom meni bila vecinom ova nova, dakle suvremena, la la ..
    bio ti je npr. jedan dugacak citat i malo nekonkretan, dakle nije se bas moglo iz aviona skuzit ciji je, ali imas dosta vremena, pa se stignes pozabavit time na kraju metodm eliminacije..
    ....................
    kolko traje vremenski prijemni?mislim, jel stignes sve fino pregledat i promislit prije nego sto zaokruzis pitanje?

iz povijesti se mislim bazirat na godine ratova, sporazuma, datume osnivanja drzava i sl... jel to ok? jel puno more s hrvatskom povijescu
    ...............nije mi za bacit 10 pitanja, to je 100 bodova. htjela bi to sto bolje odradit

za pravni studij
    - hrvatski jezik s književnošću 25 pitanja
    - povijest 15 pitanja
    - filozofija 10 pitanja
    - logičko zaključivanje 25 pitanja
    Quote Originally Posted by Luka....
    ak sve rijesis iz hrv pov i log.zakljucivanja + sve 5 iz srednje to ti je nekih 1100 -1100 i nes bodova i to ti je dosta za redovno uz potporu drzave.
    i da, ovo treba prenijeti na drugi topic ,a to je pitanja u vezi prijamnog

weeee.......sick je poceo ordinirati po forumu i premjestati postove.....weee......i nije sretan jer mora raditi jer ovo ziher nije ono kaj je mrav htio od mene......al jebga ucim.....zato ubuduce pazite kako, gdje i pogotovo s kim (zero je moj, papci).............. 8)

@ Cudoprirode- imam ti ja pitanja sa proslih godina i to masu tih gluposti.....mogu ti to dati.....ak hoces, javi se.....

UV fought the law, and UV won...

Forumaš prvog reda

ok, jasno je da upadnu skoro svi, ali ako pikirate na bez plaćanja, evo par savjeta - što sam ja naučila od prošle godine...

1. učite povijest

2. učite povijest

3. još malo učite povijest.

:-)

imate i više nego dovoljno vremena.
    o čemu se radi - logičko zaključivanje i hrvatski - a i filozofija - su stvari koje većina riješi, pogotovo je GRAMATIKA prelagana.
    puno ljudi je prošle godine kalkuliralo, pa su izbacili povijest i učili sve ostalo - WRONG.
    povijest je igrala ulogu eliminacije.
    književnost je dovoljno učiti laganim tempom 5 dana, gramatiku 2 i to samo najvažnije, tipa veznici. OSNOVNE stvari...
    filozofija - učite autore i djela, pogledajte si malo što je tipično za kojeg filozofa, naučite termine, fil. discipline, OKVIRNO, po prepoznavanju.
    ja za prijamni uopće nisam učila filozofiju (bila sam u prvih 100) - i znala sam 5 od 10 pitanja iz filozofije. npr. tko je napisao "bitak i vrijeme". i neka superpoznata recenica od sokrata.
    ne zamarajte se detaljima kod filozofije ni slučajno.

a propo povijesti - e sad, sta učit.
    prošle godine je bilo ovako:
    - iz kojeg razdoblja potječe vučedolska golubica
    - nešto sa zakonikom 12 ploča
    - dva pitanja iz turske; ali stvarno bitne stvari. jedno pitanje je bilo u vezi one najpoznatije bitke na moru
    - nešto u vezi onih stranaka u hrvatskoj u prvoj polovici 20. st.
    - nešto iz ilirskog preporoda
    - nešto u vezi marije terezije
    ta razdoblja si dobro ponovite.

pripreme su sranje, ak se mene pita, jer je prijamni za razliku od npr. filozofskog, prilično ziheraški. tip za koji moraš zagrijati stolicu i ako stvarno naučiš, imat ćeš jako dobre rezultate. uzmite si lijepo knjige iz povijesti za sva 4 razreda gimnazije - knjige koje ste imali u srednjoj.
    to vam je dovoljno, i eventualno kupit Trinomovu skriptu jer je super za ponavljanje književnosti i gramatike.

sretno

upstart
    Guest

na sto se mogu dodatni bodovi dobiti?

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by fidy
    Quote Originally Posted by upstart
    na sto se mogu dodatni bodovi dobiti?
    koliko ja znam za natjecanja (mislim prva 3 mjesta na drĹžavnom), mislim da je i za neki strani jezik, ali moraĹĄ poloĹžiti test na filozofskom....
    (i mislim da je za onaj koji nisi uèio u ťkoli...) ma joj, ne znam bať... :smt102
    neka me netko tko zna nadopuni/ispravi....
    kad sam ja upisivala uvjet za dobivanje dodatnih bodova za jezik je bilo polaganje ispita iz istog na filozofskom, pa su oni davali potvrde za to. s tim da ti taj jezik ne smije bit materinji ili onaj koji si ucio u srednjoj. i za to dobijes 20 bodova... a za natjecanja pojma nemam...
    iva

Forumaš u usponu

jesu li pitanja jako puno teža nego ona šta su dali kao primjere na stranici faxa?

Veteran foruma

koliko ja znam, nisu . . .

a ovo logičko zaključivanje je :smt044 :smt043 :smt042 :smt044

Veteran foruma

Quote Originally Posted by suni
    da zavrĹĄimo trakavicu sa ĹĄkolarinama...30. svibnja je donesena odluka o kvotama

http://www.unizg.hr/18.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=560&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=a89782d0d9

ukupan broj studenata za pravo:812
    na teret ministarstva:200
    linearno ce plaĂŚati:340
    maximalnu ĹĄkolarinu od 7000kn ĂŚe plaĂŚati:60
    izvanredno:212

linearni koeficijent porasta participacije: 20,58kn

Mega kuuul forumaš Nivette's Avatar

Quote Originally Posted by remorker988
    a da li se ponavljaju pitanja iz povijest i filozofije? npr. da ja "proðem" kroz pitanja sa proťlih 10-12 prijemnih, da li je moguÌe da mi se pitanja ponove? :o
    a moguĂŚe je, a ako imaĹĄ tolko prijemnih, moĹžeĹĄ i sam vidjet dal se neka pitanja i koliko ponavljaju
    All sinners go to law school!!!

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by bond007
    jel tko zna dali trebaju rodni list i domovnica biti novi ili mogu biti stariji od 6 mjeseci?
    ne treba ti rodni list samo domovnica ne starija od 6mj
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Mlada nada foruma

ja mislim da trebaju biti novi, al nisam 100% sigurna
    kroz maglu se sjeĂŚam da mi je tata vadio to nanovo

Forumaš u usponu

jel tko zna na koji broj moram nazvat u vezi informacija u vezi prijemnog?

Mlada nada foruma

referada- 4564 332,4564 327,4564 328

Zorro
    Guest

Koliko je proĹĄle godine trebalo imati bodova da bi se upisalo kao redovni student? 8) :x :p

Forumaš u usponu

oko 900 bodova

Forumaš prvog reda

Quote Originally Posted by bond007
    jel zna tko koji je prag na ispitu?
    200 bodova. To ti niťta ne znaèi jer su svi proťle godine preťli prag.
    Ako me ostavis, kad pozelis kraj,

I nebo ce plakati, izgubit ce sjaj,
    SAD VI!!!
    Ako me ostavis, ne rusi drugo sve,
    Pusti da vjerujem da voljela si me.

*Bumo si spili*

Družba je družba, a služba je služba!

Kuul forumaš Cro's Avatar

Za pravo vrijedi staro pravilo: Lako upisati, teško završiti!

:-D

Recimo, ja sam imao 1000/1250 bodova na prijemnom (500 sam donio iz srednje) i kada se lista formirala do kraja upisao sam kao 200/1200 (redovno bez plaćanja).

Išao sam na pripreme mjesec dana, i svaki dan po par sati radio..
    Naučio sam hrvatski i logiku najviše + povijest osrednje.. Filozofiju nisam..
    Makar, vi imate logičko zaključivanje, što nije teško.

Moj je savjet..
    Samo smireno, prolazite nužne stvari, ne zamarajte se.. Upast ćete..
    Kada se upišete, nemojte napraviti grešku kao ja..
    Razbahatio sam se dobrim plasmanom na prijemnom (plus odličan đak cijeli život) i zato sam tek sada 11.6. očistio 1. godinu (dakle, sa 8. mj. zakašnjenja). Upisao sam 2005/2006.
    Dakle, pamet u glavu, lagano raditi od početka, ne trošiti vrijeme na pizdarije..
    Na početku će vas gurati ogroman entuzijazam koji polako popušta kako vrijeme prolazi, no naći ćete nove motivacije kroz protek vremena..

Evo, ovdje imate puno savjeta:
    viewtopic.php?t=699

SRETNO, KOLEGICE I KOLEGE!!

:smt023
    You have a job to do, and so do I. Yours is to sell socks and suspenders. Mine is to cross examine people like you and crush them.

Forumaš u usponu

jel tko zna gdje trebam uzet uplatnicu i prijavnicu?
    kaj su samo od 9-13 prijave?

Forumaš u usponu Luka....'s Avatar

u skriptarnici ako se nevaram...
    TMT 3...valjda :-D
    The Bird of the Hermes is my name,
    eating my wings to make me tame.

Mega kuuul forumaš

Quote Originally Posted by sanci
    zdravo. evo mene.. samo bih pitala jel mogu doć na prijave s već uplaćenom uplatnicom, tj. ja bih doma kod nas u banci to uplatila na njihov žiro račun i tamo donijela na prijave tu uplatnicu gdje se bi vidjelo da sam platila? nadam se da je moguće tako.. i još jedno pitanje, kako napredujete s učenjem? i da, jel treba za logičko zaključivanje što učit, mislim, jesu li ti zadaci postavljeni na temelju logike pa bi morala znati i nešto te čiste logike ili ne? nadam se da kužite kaj mislim.. hvala...
    ovak ti trebas kupiti papire za prijemni u knjizari i tamo dobijes uplatnicu.

nju mozes uplatiti u bilo kojoj banci/pošti u hrvatskoj.

pa kaj si ti misla keš donositi na prijave? ljudi vi meni fakat niste jasni :shock:

UFSF

Prvoborac foruma Murphy's Avatar

Quote Originally Posted by remorker988
    trebal sam iti danas na prijavu ali igrom sluèaja ...

zanima me, kod upisa nisu traĹžili ni rodni list a ni domovnicu stariju od ĹĄest mjeseci, tj. rodni list me uopĂŚe nisu traĹžili a domovnicu sam samo pokazao staru desetak godina... ako poloĹžim prijemni pa ĂŚu iĂŚ na upise, da li ĂŚe mi trebati domovnica ili rodni list ne stariji od ĹĄest mjeseci?
    Iskreno... nitko to ne gleda, tako da nemas beda...
    da upisuju 100 studenata, ajde... ali radi se o 1000
    Éireann go Brách! An Chróit go Brách!

(NEW!) Murphy's song of the week > Bob Dylan - Things Have Changed

Prvoborac foruma remorker988's Avatar

vjerojatno ĂŚe malo viĹĄe ako se budu poklapali bodovi, ali ne puno viĹĄe...

a jel moguĂŚ prijenos bodova na drugi fakultet u jesenskom upisnom roku? mislim na pravi fakulet u splitu, rijeci ili u osijeku :roll:

sanci
    Guest

mislim da je moguĂŚe, u rijeci sigurno, ali to samo ako ostane slobodnih mjesta. . tako da.. .nadam se da ĂŚemo ipak upast u zagreb!

Prvoborac foruma remorker988's Avatar

ma upast ĂŚemo kao izvanredni, ali meni je cilj biti redovan... :?

moŞe li tko reÌi u osnovnim crtama koja je razlika izmeðu redovnog i izvanrednog?

Forumaš u usponu

Redovni imaju pokaz ðabe,iksicu i student servis a izvanredni imaju k..

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Prvo, pozdrav od buduÌeg brucoťa koji ne razbija glavu svim tim "ne stignem nauèiti" problemima, veÌ je siguran u sebe i svoje znanje, i nada se da Ìe mu ona mala kolièina sreÌe biti dovoljna da upadne bez plaÌanja.

Dakle, ťto se tièe prijamnog ispita, zanimalo bi me jesu li sva pitanja ona gdje se tek zaokruŞi toèan odgovor ili pak ima i drugih vrsti, npr. nadopunjavanje, povezivanje 2 pojma itd.

Bio bih jako zahvalan na odgovoru.
    "Kolega, jesu li to slušaliceee!!! Maknite tooo!!! Ali ja vam to kažem za vaše zdravlje, vi gubite 30% sluha i pameti s tim." - prof.dr.sc. Šefko Kurtović

Mega kuuul forumaš

samo i jedino na zaokruĹživanje

UFSF

+ Reply to Thread
Page 1 of 27 12311 ... LastLast

Bookmarks