Ispit: viewtopic.php?f=2&t=37
Ispit: viewtopic.php?f=2&t=37
avalon, ruj 17, 2008zanima me da li je isplativo uzeti ovaj seminar i kod koga? ima kakvih beneficija osim biranja ispitivača...
Dal oslobodenje od upravnog postupka na pismenom znaci i oslobodenje na usmenom?
ovo je jedan od najboljih izbora za seminar. ako polozis kolokvij osloboden si tog dijela na ispitu a dio je kompliciran i pun nabrajanja.
da, oslobođen si i na pismenom i na usmenom,
Lady Red, lis 09, 2008
seminar iz upravnog je jako dobar potez jer ćeš na taj način biti pošteđen nekolicine pitanja na pismenom (to ćeš riješiti preko kolokvija) tako da ćeš imati manje za učenje kad ćeš spremati ispit. :smt002
svi profesori s katedre su odlični... svejedno ti je kod koga ćeš ići (inače, drugi dobar izbor, po meni je mpp. ostalo se ne isplati).
bookworm, sij 20, 2009
bilo je ok, nista posebno. kako sam cula, moja je grupa bila laksa.. pa eto..može li netko napisati dojmove s kolokvija?? :smt006 :smt006
moja pitanja:
1. naputak (kakva mu je priroda, tko ga donosi - posebno u hr, vrste)
2. konkretni akti, nabrojati i o svakom po nesto
3. kontrola uprave od strane drž. odvjetništva i posebne kontrole
4. obujam i posljedice pogresnosti upr. akata
5. greška u cilju i svrsi, objasni
_witch_, sij 27, 2009
moja grupa:
-kontrola drz.odvj. i dr.kontrole
-greska u cilju i svrsi
-akti vlade i ministara
-obveznost u.akta (detaljno)
-pretpostavke za prestanak nevrsenjem i odricanje od prava
sto se tice ispita, ja cu isto to pisati jjer nisam bas zadovoljna trojkom, a tak i tak to moram znati za usmeni, ali mi se cini da je ovo bolje jer daju mogucnst izbora-tko hoce pisati, nek pise, tko ne, ne.. to je samo moje misljenje, a svatko ima pravo na svoje...
bookworm, sij 27, 2009
seminarski kolokvij:
1. grupa:
- stvarna nadleznost
- uputa o pravnom lijeku - sto kad je nema i kad je nepotpuna...u toin smislu...procitaj sve o tome
- izvanredno ukidanje rjesenja o izvrsenju
- uvjerenja o činj. o kojima se vodi služb evidencija
2. grupa: pravna pomoc, sta je podnesak i sto ako je predan nenadleznom tijelu, ukidanje i mijenjanje uz pristanak stranke, ovlast prvostupanjskog tijela u zalbenom post.
Maat; 21-09-2009
iz upravnog navodno kolokviji koji te oslobode nekoliko pitanja na redovitom ispitu. al čula sam da se to ne isplati baš, jer su ti kolokviji dost opširniji i više se namučiš.
ryana; 03-11-2009
Ja sam bila.Uglavnom seminar će počinjati oko 19:30 i trajati sat vremena. Može se izostati 1/4 radnih ponedjeljaka pa izračunaj koliko bi to bilo,vjerojatno oko 2 puta. Kolokvij se piše krajem siječnja i na njemu će biti 5 esejskih pitanja,treba dobiti 4 i 5 za oslobodjenje 2 pitanja na pismenom. Vjerojatno će se održavati i ispravak za one koji ga padnu,ali na ispravku ne mogu dobiti više od 3. Kaže asistentko da bi bilo pametno uz to izaći i na kolokvij za sve studente kojim se oslobađa 3 pitanja na ispitu neovisno o ocjeni koja se dobije,a on obuhvaća 4.,5.,6.,7. i 18.poglavlje. Naravno,može se dogoditi da se održi u istom tjednu kao i seminarski kolokvij.Na usmenom se ne odgovaraju dijelovi koje smo kolokvirali. Prava traju jednu godinu tj do 1. mjeseca sljedeće godine.
Sljedeći put će se dijeliti teme za radove,a slučajnim odabirom će se odabrati one teme koje će se morati izlagati. Neki će morati,većina ih neće trebati. Tko prezentira,koliko sam shvatila, neće morati pisati seminarsku radnju.
Elisa Day; 19-02-2010
Održavao se ponedjeljkom u 19,30 h na ĆM, trajalo je oko 45 min, 1h. Moglo se, mislim 3 puta izostat. Svaki put je na seminaru bio netko drugi od profesora i netko od studenata je imao prezentaciju. Za ispunjenje seminara bilo je potrebno položiti kolokvij iz ZUPa, a ukoliko dobijete 4 ili 5 iz seminarskog kolokvija oslobođeni ste tog dijela na ispitu (pisani i usmeni) i to su 2 pitanja. Ima i ispravak tog kolokvija negdje u trećem mjesecu. Postoji i neseminarski kolokvij na koji svi mogu izaći, ali to je već druga priča ( bio je u istom tjednu kad i seminarski-zadnji tjedan u 1.mjesecu). Postoji mogućnost pisanja seminarske radnje, dobijete temu i morate napisati 20tak ili više strana, a oni koji imaju prezentaciju ne moraju predati pisanu radnju.
Seminarski kolokvij pitanja:
Stvarna nadležnost
Načelo pomoći stranci
Postupak po žalbi kad prvostupanjsko tijelo na zahtjev stranke nije riješilo u roku
Potvrde o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija
Last edited by malimrav85; 26-02-2010 at 17:28.
To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson
Prosli utorak smo raspravljali o razlikama izmedju starog i novog ZUP-a te o neuskladjenosti ZPOIK-a (zak o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija) s njima. Podjeljene su teme za izlaganje, a to cemo raditi sutra i ubuduce -> link
Pretprosli put je samo bio odbir teme za seminarski i za izlaganje
www.usud.hr -> tražiš spise prema signaturama -> U-II/3961/2005
1. na temelju čega je usrh zaključio da se ne radi o propisu?
2. slažete li se s argumentacijom suda i ašto?
3. ako ne, zašto ne?
ni ja isto nemam ideju. na temelju čega je zaključio da se ne radi o propisu?
Pod propisom se podrazumjeva općenormativni akt obveznog karaktera donesen od strane nadležnih tijela državne vlasti ili tijela jedinica lokalne i područne samouprave te drugih pravnih osoba sa javnim ovlastima koji uređuje odnose na općeniti načini i koji se odnosi u pravilu na neodređeni krug adresata.
zaključkom se utvrđuju stajališta vlade u pitanjima provedbe utvrđene politike te određuju zadaće tijelima državne uprave.
Vlada može uređivati pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, osim onih koja se odnose na razradu Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina, nacionalna pr., izborni ustav, ustrojstvo, djelokrug i način rada državnih tijela i lokalne samouprave.
tako da mislim da Vlada uredbama ovo što se tiče vjere ne može uređivati?!šta ti kažeš?![]()
Last edited by malimrav85; 26-02-2010 at 17:28.
ma nemam pojma. vjerojatno i je caka u tim nekim vjerskim zajednicama, lai uopće ne znam s čim da to povežem...
Last edited by malimrav85; 26-02-2010 at 17:29.
1. vježba: Usporediti čl. 15 ZPIOK sa čl. 11 ZUP ( NN 53/91, 103/96), te s čl. 12 ZUP (NN 47/09).
a) U čemu se razlikuju odredbe čl. 11 ZUP i čl. 12 ZUP?
b) Da li čl. 15 krši načelo žalbe/ prava na pravni lijek prema čl. 11 ZUP i čl. 12 ZUP?
c) Ako da, u čemu se sastoji to kršenje?
d) Da li je žalba u čl. 15 adekvatno pravno sredstvo?
2. vježba- www.usud.hr -> tražiš spise prema signaturama -> U-II/3961/2005
1. na temelju čega je usrh zaključio da se ne radi o propisu?
2. slažete li se s argumentacijom suda i ašto?
3. ako ne, zašto ne?
3. vježba - napisati nekoliko kartica teksta o ustrojstvu i radu Agencije za nadzor financijskih usluga. (www.hanfa.hr- tamo potražiti njihove zakone)
eto, sve tri vježbe na jednom mjestu, pošto je frane rekao da na sljedećem seminaru (7.1., u 10h) moraju svi donesti sve 3 vježbe...( ako netko nije neku donio, jel...)
e sad, za prvu, bit je da u čl.11 i čl.12 nema neke razlike, da zpiok krši par načela zup-a, i da žalba nije adekvatno pravno sredstvo, jer u praksi nije po načelima...
za 3. vježbu ja samo copy pejstam zakon o hanfi, ali ne znam šta je s drugom... nisam bila.... pa dajte pliz napišite šta je govorio, jel donio dobru odluku ustavni sud, zašto? bar neku ideju...
e, i još... on je rekao da seminarska radnja mora imat oko 12 kartica teksta, a da je jedna kartica = 1800 znakova... i sad mene ljudi uvjeravaju da je kartica = 1 stranica u wordu... ali ja sad gledam, i 1800 znakova u wordu je cca 4 stranice... dakle, radnja bi trebala imat oko cca 45 strana??? jel sam u pravu ili???
Za drugu vježbu je caka u tome što je vlada pod krinkom zaključka u biti donijela uredbu i zbog toga je navodno ustavni sud failao. E sad..to su samo mišljenja...a na svakom od nas je da uzmemo činjenice u ruke i razmislimo dal je to zaista tako. Imali smo debatu o tome na satu i nismo ništa posebno utvrdili..bilo je onih koji su mislili da je USUD failao, a bilo je onih koji su tvrdili da je sve korektno.
Jedna kartica teksta ti je 1800 znakova ili 30 redaka po stranici koji imaju 60 znakova ukljucujuci razmak, tocke, zarez..etc. To uključuje pisanje fontom times new roman veličine 12 sa spejsingom 1.5 u wordu.![]()
ZAKON O PRIZNAVANJU INOZEMNIH
OBRAZOVNIH KVALIFIKACIJA
Članak 15.
Protiv rješenja o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije stranka ima pravo
žalbe.
O žalbi iz stavka 1. ovoga članka rješava ministarstvo nadležno za poslove visokog
obrazovanja.
Kad rješava o žalbi iz stavka 1. ovoga članka, ministarstvo nadležno za poslove visokog
obrazovanja može rješenje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije izmijeniti i
samo riješiti stvar isključivo ukoliko je rješenjem, protivno preporuci Nacionalnog
ENIC/NARIC ureda, odbijen zahtjev za priznavanjem.
Ništa spešl,neka cura je imala izlaganje...No,što se tiče informacija evo dotičnih:
Kolokvij za seminariste će biti 28.1., A-K u 10 sati, K-Ž u 11 sati u dvorani 7,dakle tamo gdje imamo seminar (samo ne znam dal planiraju da pišemo na koljenima pošto poštenog stola nema)
Seminarsku radnju se može predati do 25.1., ali postoji mogućnost vraćanja ako nije dobra, minimum je 16 stranica, ali to je i za minimalnu ocjenu
jedna grupa:
1. privremeni zastupnik
2. pokretanje postupka po služb. dužnosti i na prijedlog stranke
3. obnavljanje (rekonstrukcija) spisa
4. poništavanje ili ukidanje rješenja ( razlozi, nadležnost, rokovi, postupak)
i koliko se sjećam od druge grupe- mjesna nadležnost i neposredno rješavanje. dalje ne znam.
@megi555 -hvala na pitanjima
no, želim uputiti u nešto drugo. Iako sa stajališta izvanrednog studenta/seminarista može izgledati super što nam je kolokvij tek 28.01.,situacija je sljedeća:
1)ova pitanja neće ponoviti,već će nam staviti teža(izgovor-imali smo više vremena za učenje)
2)zakazivanjem kolokvija 28.01. proizlazi da ćemo imati 2 KOLOKVIJA u istom tjednu (za one koji žele izaći i na kolokvij za neseminariste),za razliku od redovnih studenata koji još imaju vremena utvrditi gradivo i doista realno ostvariti "beneficije" za koje su ionako postavljeni visoki kriteriji
3)nemamo pravo na ispravak-rečeno na seminaru 18.01.
4)za one koji planiraju ispit riješavati u veljači, seminar se realno ne isplati jer tjedan dana nakon kolokvija evo ispita i svejedno odjednom moraš učiti sve,a onda ta famozna 4 ili 5 koju trebaš dobiti iz upravnog postupka ti oduzima vrijeme da ostale dijelove naučiš za prolaznu dvojku.
TKO JE OVDJE LUD?!
Činjenica je da će sad postati hrpa redovnih studenata, ali kritika nije upućena na vas, dragi moji,(treba iskoristiti svaku šansu jer fax je jednako kompliciran i za redovne i izvaredne) već na katedru koja nameće svima JEDNAKE obveze, ali NE I JEDNAKA PRAVA.![]()
@kinder jaje:
ja sam redovna pa imam oba kolokvija idući tjedan, dapače oba su mi isti dan. i sjedim i učim i ne prigovaram. i poslije tog imam 5 dana za ponovit ostatak gradiva i položit ispit na prvom roku. nadam se. uvijek će nekom drugom bit bolje. umjesto da se samo gleda to, iskoristi najbolje što možeš situaciju koju imaš. i koja nije loša. super je što nam uopće daju da polažemo dio ispita preko kolokvija, to nije baš česta praksa na pfzg.
pozdrav
@boss
and here it goes kao što predvidjeh:-)
imaš dva kolokvija u istom danu i zato se "nadaš" da ćeš proći.i još se zahvaljuješ na ovoj "mogućnosti".
i ja sam za kolokvije na ovom faxu, kao i ti, kao i svi bolonjci,ali u ovoj situaciji više bi ti odgovaralo ono što je napisano pod toč. 4 mog prethodnog posta.:-)
no,svatko ima pravo na svoje mišljenje...
Oprosti, ali ja sam isto na seminaru za izvanredne bila 18.1. i nitko nije rekao da neće biti ispravka kolokvija. Dapače na prvom satu je rečeno da će ispravka biti, samo da se ti bodovi neće moći koristit za oslobođenje dijela ispita.
Možda sam ja krivo čula,pa ako netko nešto zna o tome neka se javi...
nakon što je prof. Šikić završio sa seminarom, ostalo je još u dvorani dosta ljudi pa ga je nekoliko ljudi pitalo o tome.....a konverzacija je išla u smjeru "nismo skloni tome".
ali ako su drugima to dozvolili, onda bi trebali i nama.
najlakše je predomisliti se.:-)
jel ima u ljetnom sememstru sem iz ovog za izvanrendne, kak to ide,nis nekuzim?![]()
zna li tko, da li povlastica oslobodjenja od ZUP-a na ispitu (seminarist, preko kolokvija) vrijedi i nakon sto padnem ispit ili ako sad padnem ispit slj put moram ucit i ZUP?
bilo bi dobro da mi netko odgovori prije roka za odjavu ispitathanks!
I got a lot to say, I got a lot to say, I got a lot to say,
I can't remember now.
Last edited by SCRAT; 17-09-2010 at 10:57. Reason: dodatak
Razmišljam koji bi seminar uzela, i u dvojbi sam između upravnog i gpp.
Bi mi mogao netko reći koliko je težak taj seminarski kolokvij iz upravnog?
Koliko je teško dobiti 4 ili 5 da bi se oslobodilo tih pitanja na pismenom?
Hvala!
da, i do kada čuvaju ocjenu iz kolokvija??
Mitzi - povlastica se moze iskoristiti tri puta, tj. tri puta mozes doci na ispit i biti osloboden dijela gradiva.. Do komisije dakle. Tako je jucer receno.
Ambitious but rubbish.
Everything you say has water under it.
*u muzeju intelektualnih radova iz djubrišta istorije*
Jel ima netko da je voljan ukratko izložiti o čemu je danas bilo riječi na seminaru?
Zahvaljujem unaprijed!
non quis, sed quid.
ništa što se već ne znam...na seminaru će se obrađivati upravni postupak i upravni spor,a u seminarski kolokvij će ući smo upravni postupak,tj ZUP.treba dobiti 4 ili 5 da bi se oslobodio 2 pitanja na pismenom i usmenom.rekao je da nam preporučuje da izađemo na opći kolokvij koji će najvjerojatnije biti u istom tjednu,al oni tu ništa ne mogu :-o ajd dobro....u opći kolokvij ulaze IV,V,VI,IX,XVII. poglavlja i svejedno koja će se dobiti ocjena.na općem kolokviju se možemo osloboditi 3 pitanja na pismenom i to nas neće pitati na usmenom.na seminaru ćemo riješavat neke primjere.za seminarsku radnju je rekao da oni imaju popis tema i da će biti obavijest na stranici katedre.mislim da je to sve....seminar je trajao 15 min.nismo više ništa radili
Može netko par informacija o jučerašnjem seminaru kod Lane Ofak?![]()
"Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"
Bookmarks