+ Reply to Thread
Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 213

Thread: III. Financijsko pravo i financijska znanost

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Seminar - Financijsko pravo i financijska znanost:
    1) dojmovi seminara
    2) pitanja sa kolokvija

Attached Files Attached Files
    Last edited by Malecka; 26-02-2011 at 17:26.

Veteran foruma nobody0770's Avatar

Default Re: III. Financijsko pravo i financijska znanost

Quote Originally Posted by lavica22
    kod proizvodnog oblika pdv-a na pocetku odlomka stoji da se poduzetniku odobrava da od vrijednosti prodaje svojih proizvoda oduzme vrijednost kupnje sirovina.a na kraju odlomka pise da se proizvodni oblik pdv-a naziva jos i porez na bruto dodanu vrijednost jer se od osnovice oporezivanja ne odbijaju iznosi utroseni na nabavku osnovnih sredstava... sta to dvoje nije kontradiktorno ili ja u necemu debelo grijesim?? :?
    Ovako..Koliko sam ja shvatio kod proizvodnog oblika pdv-a dopušta se da se od vrijednosti prodaje oduzme vrijednost kupljenih sirovina ili ti tekućih izdataka(struja,voda i sl.),ali ne dopušta da se oduzme vrijednost nabavke osnovnih sredstava(zgrada,strojeva i sl.) koji zajedno s njihovom amortizacijom ulaze u poreznu osnovicu.
    Last edited by Malecka; 26-02-2011 at 16:44.
    "Ono što sam naučio,više ne znam.Ono što još znam,dokučio sam sam"

Početnik na forumu Ally McBeal's Avatar

Financije seminar RULES! Pišete kolokvije, odgovarate samo jedan dio na usmenom, profesori su korektni a možeš i birat kod koga ćeš na usmeni. Definitivno olakšava ispit.

Mlada nada foruma Sway's Avatar

evo ovako, sto se tice stranica za kolokvije kojih ce biti SAMO za SEMINARISTE, juce na predavanju je pisalo:

1.KOLOKVIJ: pismeni
    fin.pravo & fin. znanost str. 3-367
    hrv.fisk.sustav str. 29-31
    zakon o porezu na dohodak
    zakon o porezu na dobit

2.KOLOKVIJ: pismeni
    fin.pravo & fin. znanost str. 367-526 + 554-577
    hrv.fisk.sustav str. 54-147 + 229-263

3.KOLOKVIJ : usmeni
    fin.pravo & fin. znanost str. 526-554 + 577-767
    hrv.fisk.sustav str. 147-229 + 263-399

od 10 pitanja na kolokviju: 4-na zaokruzivanje; 6-teorijskih
    Last edited by Malecka; 04-02-2010 at 23:01. Reason: ispravljeni brojevi stranica
    All people have the right to stupidity but some abuse the privilege.

Forumaš u usponu Hira's Avatar

Ovako. Što se tiče, načuo sam, rekli su mi, natuknuli su mi i ostale stvari. Zaboravite na to.

Kolokvij ima 370-tak stranica. Uz to još dva zakona. Slažem se da je knjiga ok pisana, ali tipa za par dana se kolokvij spremiti ne može. Jedino ako ste genij ili pamtite extra brzo. I krenite što prije, jer vremena nemate. I manje te subjektivizacije od drugih slušati.

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by little_snowflake View Post
    ovako, preletila sam ranije postove i nitko nije napisao kad onda na kraju izvanredni imaju 1.kolokvij i što obuhvaća--pa ako netko to može napisati bila bih mu zahvalna (nisam bila na 1.seminaru pa...)
    i jesu rekli na 1.seminaru kaj za radnje itd.??
    hvala!
    zadnji utorak u 11 mjesecu...a za radnje je rekao da izaberemo temu.arbutina traži radnju do 3 stranice,ništa više.koliko sam ga shvatila,samo trebamo donijeti radnju.tko donese,taj je izvršio tu obvezu,tko ne,idući semestar mora.

Mlad, sumnjiv i nedokazan student_zauvijek's Avatar

Mislim da puno ljudi neshvaća da za seminar položit treba jedan od kolokvija, ali su pametni kakvi jesu prošle godine donijeli odluku na fakultetu da svaki student, barem za izvanredne, mora NAPISATI jedan seminarski rad u godini. Tako ako sad NE NAPIŠETE rad onda morate napisat u sljedećem semestru- TAKO PROMISLITE. Ako nećete pisat onda samo položite jedan kolokvij i zadovoljili ste seminar.

Danas je rekao da je prvi kolokvij 1.12, a kolega jedan mi je rekao da je danas na predavanju za izvanredne rekao da neče biti povijesnog dijela?

Jeli mi itko može to potvrdit? I jeli taj povijesni dio ovaj opći dio na početku knjige do 50 str.?
    Last edited by student_zauvijek; 03-11-2009 at 21:47.

Mlada nada foruma Consigliere's Avatar

Potvrđujem da neće biti povijesnog dijela..profesor naglasio na kraju seminara odgovarajući na upit jedne kolegice

Mlada nada foruma F8-no-more's Avatar

Izvanredni
    1.kolokvij 1.12
    2.kolokvij 12.1

datum za predaju seminarskih radnji, za one koji ih pisu 15.12
    na kraju, nece bit povijesni dio.

to je sve od danas sa seminara za izvanredne
    House music is the unity that brings all nationalities together under one love
    It's a musical movement that moves the hearts of the people who has one love and one thing

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by holander View Post
    jel mi može netko javit od kud do kud je prvi kolokvij iz one skripte od 217strana?! posto netrebamo uciti povijesni dio jel to znaci da pocinjemo od javnog prihoda?!
    iz te skripte ti je kolokvij od 7-46 str uključujući i 46.odnosno do poreza na promet...da od javnog prihoda počinješ...

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Ljudi, bila sam danas u 11 i 30 na seminaru kod prof. Arbutine.
    Kao prvo, termin se MIJENJA - od sad ponedjeljkom u [SIZE="2"]09 i 30[/SIZE
    Literaturu za kolokvij imate vec napisanu bar dvaput, ali evo za one ljenjivce:
    FPFZ: str. 3-367 (s tim da možete lagano preskočiti povijesni dio)
    HFS: str. 29-31 (prirez)
    ZPDoh
    ZPDob
    Kolokvij ce biti NAJRANIJE 07. 12., a vjerojatno negdje 09.12. Bit će pitanja na zaokruživanje i opisna, ukupno 20 bodova (otvoreno za promjene). Za prolaz treba 10 bodova
    Za iduci put procitati zak. odredbe o "haracu", tj. ovih dana aktualnom kriznom porezu (za ovo neka me netko od kolega ispravi/nadopuni, tu sam se vec malo izgubila)
    Seminarske radnje se predaju do 14.12., max. 3 stranice teksta. Neki ce imati i prezentaciju, sto ih onda oslobađa pisanja radnje. To se sve dogovara na seminaru.
    Seminarska obveza će biti sniženi bodovni prag jednog kolokvija.
    Eto, toliko zasad, ako se jos sto sjetim, javim.

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Quote Originally Posted by SUNNY DAY View Post
    MOLIM TKO JE SEMINARIST PROF.TEREZE ...ŠTO JE REKLA ZA KOLOKVIJE(što ulazi u koji i kada ce biti),izostancima te za seminarski rad ? hvala vam puno
    Sto ulazi u kolokvije je barem tri puta napisano u ovom topiku.

Izostati se moze tri puta.

Seminarski rad 15-20 str., predavat ce se negdje 15.12. Moze i u paru ili grupi ali onda mora biti duzi. Pogledati teme na stranici i katedre iako se moze odabrati i neka tema koje nema tamo.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma Emme's Avatar

Quote Originally Posted by katym View Post
    a zakone od koje godine? piše 2004,al čini mi sa da ima od 2006.pa valjda treba po najnovijem zakonu učit
    Cindori rekla učit najnovije promjene - Zakon o porezu na dohodak je iz 2004, al ima bitna promjena iz 2008. da osnovni osobni odbitak nije više 1600, već 1800 kn, a najviše do 3200kn, a ne 3000 kako je bilo prije.
    Zakon o porezu na dobit - 3 su izmjene: 05, 06 i 08, tako da onda to treba sve. Nisam uspoređivala što je novo, ali to je par članaka (koji nisu baš kratki).
    Evo link:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._146_4019.html

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Rekla tereza danas da ce sto se tice izmjena iz 2008 (iznos osnovnog osobnog odbitka) na kolokvijima priznavati oba odgovora, i po izmjenama i po starom zakonu.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma

a ona na zaokruživanje su bila grozna...sve je moguće.znam da je bilo osnovni osobni podatak i ponuđeno nešta da se računa stopama poreza na dohodak....mislim da ne.i negativno oporezivanje,kompenzatorna stopa,transferne cijene,kako se riješavaju

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by tink:) View Post
    jel na kraju rekla kolko je ukupno bodova i kolko je za prolaz?
    i kad su rezultati?
    moraš imati 5 točnih pitanja za prolaz,neovisno npr jer su ti svih 5 na zaokruživanje točni,a ova esejska ništa ili obrnuto..bilo kojih 5 točnih...ali sudeći prema onom jučer meni je ono stvarno bilo grozno...pogotovo zaokruživanje..pa kaj je to???užas...
    a za rezultate su rekli da će bit na netu valjda kroz ovaj tjedan,a ako ne onda do slijedećeg predavanja kolko sam ja skužila...

Nije da nisam učio..ali pitanja su brutala..mislim pitanja su detaljnija i više ti znanja i učenja uloženog treba nego da ideš na redovni ispit..pogotovo na ona na zaokruživanje gdje i najjednostavnije pitanje nije uopće postavljeno jednostavno..

Mlada nada foruma F8-no-more's Avatar

ma ono na zaokruzivanje je bilo koma fkt je ono moze bit sve a ne mora..
    esejska pitanja su mi bila ok, uopce nisu bila detaljna! cist normalna pitanja ja bi rekla (bar sto se tice A grupe)
    sto se tice bodovanja, ak je istina da ce bit 20 bodova, mozebit da ce nam na zaokruzivanje nosit po 1 bod, a ovi esejski po 3 boda. po nekoj mojoj procjeni i racunici
    House music is the unity that brings all nationalities together under one love
    It's a musical movement that moves the hearts of the people who has one love and one thing

Mlada nada foruma 2Pac's Avatar

10. pitanje je razlika između tuzemnih i inozemnih p.obveznika poreza na dohodak i koja načela koristimo kod oporezivanja njihovih dohodaka.

Inače, pitanja pomažu, ali ne toliko koliko ljudi misle, jer su preopćenita. Što se kolokvija tiče, ima normalnih pitanja, a ima i onih o najamninama u ZPDoh... to jednostavno nije ni u redu ni potrebno. Nikad nisam shvatio čemu takva pitanja. Zato zakon i postoji da se zaviri u njega, nitko ne zna zakone napamet. Umjesto da su se pitanja vrtilo oko teorije i svega onoga što čini 95% materije ovog predmeta (i čega nema u zakonima), 2 pitanja na kolokviju otpadnu na zakone. Ne razumijem, posebno zbog toga što to nisu uopćena pitanja nego detalji. Al ajd, barem ih nema više na ovom predmetu ako se prođe 1. kol.
    Nadam se da će drugi kolokvij bit normalan, ali sigurno neću ponovit grešku da idem učit po knjizi nego ću odmah po pitanjima. Ne motivira baš kad 3 tjedna učiš samo to (umjesto da sam KPP pripremao) i onda dobiješ ovakva pitanja. Barem je bilo zabavno u dvorani 4 .

Mega kuuul forumaš

eehej ljudi pozdrav svima

samo sam par riječi htjela reći u vezi materije iz financija. koliko vidim dosta su ova pitanja zajebana ALI štos je u tome što oni svaki taj detalj iz zakona traže i na usmenom, bar mijatović i tereza za ostale ne znam. na topicu financije vam piše da se obavezno zakoni p na doh i dobit moraju znati-znaci osnvice, porezne stope, obveznici, doprinosi, izdaci, odbci itd i to sve detaljno! pa eto da znate za usmeni. sretno!
    If you want the girl next door, go next door.

UFSF

Mlada nada foruma Pmarinela's Avatar

hm hm, nakon svega pročitanog mislim da je za prolaz bilo dovoljno naučiti zakone, dio o dohotku i dobiti iz knjige, i još podjelu poreza iz knjige. kaj se tiče teorija o ovome i onome, nije ih bilo u pitanjima kol'ko vidim. niti o upravi i savjetništvu, čega ima dosta, a i bzvz je.
    ja ću zapet sad na zakonu pa ono... ah.... ne da mi seeee
    a to za izvanredne stvarno koma, pisati na koljenima.....pa daj e....

Quote Originally Posted by 2Pac View Post
    Tako je i meni. Nije meni žao što će 3 tjedna učenja trećine gradiva rezultirat samo dvojkom, nego što sam se očito bavio manje bitnim gradivom... Literature je 300 stranica + dva zakona, pa bi čovjek pomislio da se treba usredotočit na onih 300 stranica.

Ima katedra pravo uređivat kolokvije kako želi, i ako oni toliko hoće zakon, to je ok. Međutim, treba onda eksplicitno naglasit 'Dobro naučite zakone', jer mislim da nisam jedini koji općenito ima dojam da je ostatak literature bitniji. Tako je na većini ostalih predmeta, pa mi je normalno da se studenti više bave onim što je u knjizi nego onim što je u zakonima.
    Budimo realni, najveći dio katedri se bavi više teorijom nego samim zakonima, to je činjenica jer dame i gospodo ako niste primjetili živimo u RH, državi koja ima više izmjena i dopuna zakona nego bilo koja druga zemlja u svijetu (naravno osim onih najtežih i najvažnijih predmeta poput npr. kaznenog gdje su izmjene ipak rijeđe). Malo pretjerujem, ali svi znamo da se večina zakona izmjeni više puta tijekom našeg studiranja...

Oni nas trebaju naučit da razlikujemo one elemente, pojmove, teorije na kojima svaki put kad padne vlast, se isti ti zakoni promjene...

A što se tiće ovih kojim je kolokvij tek 9.12. moja preporuka je:

1.Učit iz skripte, ali one druge po redu, ne one od 60 stranica, nego one od 200 stranica i to će vam pokrit u osnovi opisna pitanja.

2.Ali dio o porezu na dohodak i porezu na dobit, APSOLUTNO iz knjige sve (to vam je maksimalno 60 str.), zato što

3. morate uzet doslovno zakona oba dva i naučit (zaokruživanje na ovom roku barem za seminariste izvanredne niste mogli riješit niti da ste znali sve iz knjige niti iz skripte i one prve i one druge)

Što će biti sljedeći put neznam...

Što sam se raspisao... mora da me predmet uzrujao...
    Last edited by student_zauvijek; 04-12-2009 at 15:31.

Mlada nada foruma 2Pac's Avatar

Quote Originally Posted by Malecka View Post
    Znaci nama koji sad 9.12. imamo kolokvij preporucate derati po zakonima ovih dana, a ostalo nesto sitno ponovit?
    Pa rekao bih da su bitni i da ih trebaš proučit detaljnije nego što si namjeravala. Ja sam radio po oba zakona po nekim svojim kriterijima što bi moglo biti a što ne na kolokviju, i ispostavilo se da nisam imao dobre kriterije. Prema tome, nauči iz zakona šta god možeš ako ciljaš na bolju ocjenu. Mislim da za čisti prolaz se ne treba previše zamarat zakonima, ali naravno to onda smanjunje broj pitanja na koja ćeš moći odgovorit.

Imaš vremena pa udri.

Rezultati govore sve, pa pogledajte grupu A, 15 dvica, 2 trice, i 1 četvorka, i svi ostali pali. Pa čak i kad uzmemo u obzir da su neki mislili da se ovaj kolokvij može položiti samo sa skripticom i par dana učenja, broj onih koji su pali i bodovi onih koji su prošli pokazuju kako je bio težak ovaj kolokvij i pogotovo onaj dio na zaokruživanje...

A što je, tu je... barem dovoljan, tako da barem nemoram više misliti na ovo.
    Predugo sam na ovom fakultetu...

Mlada nada foruma holander's Avatar

bok seminaristi, zanima me iz one skripte od 217 stranica od kud do kud je za drugi kolokvij potrebno naucit?! i dal ta skripta sadrzi i tu 2.knjgi hrvatski fiskalni sustav? neemam knjigu pa se nemogu snac.... i kad su rekli da bi poprilici mogao biti 2.kolokvij?! hvala vam

Mlada nada foruma

u vezi knjige FPFZ od poreza na promet str.46 do javnih zajmova str.69,a u vezi knjige HFS od pdv-a str.121 do str. 157 ,tamo gdje pise da nedostaje dio pa opet od pristojbi str.181 do fonda za regionalni razvoj str.207.......
    izvanrednima je 12.1.

Samo bi te ispravio, na zaokruživanje je bilo naznačeno koliko ima točnih u pitanju, ali isto je toliko bodova dobivaš, tako da je u grupi A prva tri pitanja imala po dva točna odgovora, te ukupno dobivaš šest bodova za njih, a kod zadnja dva po jedan točni, što znači samo ukupno dva boda.

Što se tiće kolokvija bio je izrazito lakši nego prošli put, ali naravno pričekajmo rezultate da nebude neugodnih iznenađenja.

Imam dva pitanja:
    -Ima li predroka za treći kolokvij, i jeli moramo izaći na njega?
    -I ako se padne usmeno prvi put na odgovoru tog kolokvija, kad izlazimo na ispit sljedeći put jeli opet samo odgovaramo treći dio, a ne ovo što smo položili preko kolokvija?
    Predugo sam na ovom fakultetu...

Mlada nada foruma Cheeky_Lying_Git's Avatar

Quote Originally Posted by student_zauvijek View Post
    -I ako se padne usmeno prvi put na odgovoru tog kolokvija, kad izlazimo na ispit sljedeći put jeli opet samo odgovaramo treći dio, a ne ovo što smo položili preko kolokvija?
    Tereza je na konzultacijama rekla da položeni kolokviji vrijede do kraja devetog mjeseca, bez obzira koliko ljudi puta pali ispit.

Primjer: kolega je položio drugi i treći kolokvij, al nije prvi. Nažalost padne ispit, ali kad bu išal na idući rok, sam bu odgovaral prvi kolokvij, osim ako sam ne želi odgovarati drugi i treći radi veće ocjene.

Ak se u međuvremenu pojavila druga informacija, molim da me se ispravi il zbriše ovaj post.
    It's easier to change the world than to change yourself.

ovo je zanimljivo :

Mijatović Studenata:40 Palo: 2 ljudi
    Izvanredni A grupa: 47 Palo: 15 ljudi

Neznam kaj da još napišem..kaj smo mi izvanredni toliko gluplji studenti..po ovim rezultatima bi se dalo naslutiti..ali ja ipak osobno mislim da nismo..hmmm

Stigli rezultati B grupe izvanrednih...

Stavit ću ovdje i statistiku ove grupe, jer vidim da katedra briše rezultate kolokvija sa svojih stranica nakon tjedan-dva..pa ovako će kolege sljedeće godine imati uvid u prolaznost na seminarskim kolokvijima..čisto da znaju da seminar/predmet nije toliko lagan i da što prije počnu učiti kako je jedan kolega nama napisao ovdje na forumu na početku ovogodišnjeg seminara..

Statistika drugog seminarskog kolokvija izvanredni seminaristi 09/10.

A grupa

Ukupno studenata: 47
    Nedovoljan(do 9 bodova): 14
    Nedovoljan/dovoljan(oni koji imaju 9,5 bodova): 1
    Dovoljan(10-13 bodova): 20
    Dovoljan/Dobar(13,5 bodova): 3
    Dobar(14-?): 5
    Dobar/Vrlo dobar(16,5): 1
    Vrlo dobar: 3

B Grupa

Ukupno studenata: 38
    Nedovoljan(do 9 bodova): 17
    Nedovoljan/dovoljan(oni koji imaju 9,5 bodova): 1
    Dovoljan(10-13 bodova): 12
    Dovoljan/Dobar(13,5 bodova): 1
    Dobar(14-?): 5
    Vrlo dobar: 2

P.S. Moram ovdje ipak pohvaliti brže ispravljanje kolokvija nego prošli puta, a pogotovo profesoricu Rogić-Lugarić sa stavljenim rezultatima u 22:55, svaka čast!
    Last edited by Consigliere; 16-01-2010 at 01:00. Reason: Unos statistike ;)

+ Reply to Thread
Page 1 of 8 123 ... LastLast