+ Reply to Thread
Results 1 to 30 of 30

Thread: I. Nacionalna Povijest

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Nacionalna Povijest

Ispiti: http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=3

NAPOMENA
    :
    Uputno je pogledati datoteku u prvom postu na podforumu Ispiti i predavanja - I.Nacionalna povijest, u kojoj su skupljena sva pitanja s dosadašnjih repetitorija koje su nam forumaši poslali, što za sam ispit, što za seminarske kolokvije te sva pitanja i pojašnjenja postavljena na forumu.

Dojmovi sa seminara:
    Attached Files Attached Files
    Last edited by brinettica; 17-03-2012 at 07:06.

le derpina galatea's Avatar

Default Re: I. Nacionalna Povijest

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

seminarist sam kod čepula,zna li netko dal dozvoljava mijenjanje seminarske grupe,znači ako mi npr ne odgovara grupa u 16, mogu li dolazit u 9?

mislim da možeš samo ako nađeš nekog ko će se zamijeniti s tobom.
    kod krešić - Nema premjestanja, eventualno ako je neki jaaako opravdani razlog, pa ce vas onda kresicka primiti u svoju drugu grupu (govorim za nju jer jedino za nju znam kak prebacivanje ide).

Znači već je rečeno da je dovoljno učit za kolokvije iz skripte, no međutim (možda se varam grdo) ali ima za prvi kolokvij 17 stranica skripte i nešto sitno one druge Engelsfeldine knjige... Jel stvarno moguće da je dovoljno za prvi kolokvij znat 17 stranica skripte?? :O
    za prvi kolokvij je dovoljno, za ostale nije

čepulo je rekao da je također težište na stvarima vezanim uz pravo i državu al ono...kaže da studenti većinom nauče te godine i činjenice a ne znaju povezat neke stvari vezane uz državu i pravo...tj ti njemu možeš izreferirat sve činjenice, događaje i godine al, kako kaže, on će pitati zašto tad i tad to i to...dakle treba povezat i kužit neke stvari

Moze li se kolokvij ponavljati ?
    nope. samo možeš odgovarati usmeno ako ne riješiš seminarsku obvezu.

Jel netko zna možda, ako se padne seminar na koji način se to ispravlja (usmeno, pismeno)?
    usmeno odgovaraš cijelu seminarsku materiju

koliko vremena treba za 2. kol iz nacije i jel se i dalje može po onim pitanjima??
    a nitko vam ne može reći koliko vam točno treba vremena. ziher treba više nego za 1.kolokvij jer je više gradiva.
    da, najbolje vam je po onim pitanjima s repetitorija (u 1.postu su) jer vam se neće pojaviti ništa šta nije u tim pitanjima. eventualno vam možda dodaju nešto kad budete vi imali repetitorij, ali već će to netko napisati na topic

po meni treba manje za drugi jer je lakše i poznatije gradivo. i nema onih gluposti iz čepulove knjige koje treba detaljnije učiti.

Dosta je detaljan ovaj treći kolokvij, zanima me treba li znati baš sve datume, baš sve događaje, zasjedanja, odluke, ugovore ili treba obratit pažnju na neke posebne i na koje?
    naravno da ne treba sve, pogledaj pitanja s repetitorija od prošle godine (1.str.topica)...tamo ti piše koliko detaljno šta trebaš znati

jel zna netko možda da li smo svakako na usmenom kod profesora koji su nam držali seminar ili treba slati mail,ili nešto slično?Jer nismo na ispitu ništa upisivali tko je čiji seminarist.
    mi smo prošle godine morali poslati asistentima mejl prije roka (dakle do pismenog) na koji izlazimo ako smo htjeli odgovarati kod voditelja seminara.

da, poslali smo..ja sam napisala da ga ovim putem obavjestavam da prijavljujem pismeni na taj i taj rok posto sam se oslobodila preko kolokvija. potpisala se i stavila broj sa studomata.. samo pazi da ne posaljes sa onog sluzebnog maila jer ih ne moze primati nego nekog drugog tipa hotmail, gmail.. meni se to dogodilo pa me ipak uzeo danas na usmeni

Riješila sam naciju preko kolokvija i planiram na usmeni u 9.mj.
    Jel to mogu? Prof.Krešić je rekla da čuva to do kraja godine.
    možeš

Jesu li predavanja obavezna za seminariste?
    Prošle godine nisu bila obavezna predavanja ni za neseminariste...

Jel seminar sličan onom iz soc - na način da se ima prezentacija i na kraju se preda sem.rad?
    kod Krešićke se na seminaru obrađuju neki tekstovi i to je užasno dosadno ako niste spremni biti nadobudni i javljati se stalno... nekoliko ljudi održi prezentaciju, a ostali ne stignu... na kraju se predaje sem. radnja također... uglavnom, jedan vrlo bezbolan ispit ako ga riješite preko kolokvija...

imam pitanje...moramo rješiti sva pitanja ili možemo ostavit koje prazno..

Seminarski ispit se sastoji od tri dijela tj. ispita. Svaki ispit se sastoji od 8 pitanja koja
    obuhvaćaju (A) 5 pitanja iz ispitne materije (IM) i (B) 3 pitanja iz seminarske materije (SM), a pri ocjenjivanju svako pitanje nosi maksimalno dva boda.

za oslobođenje od pismenog ispita i izravan prolaz na usmeni ispit potrebno je u A ukupno ostvariti najmanje 16 bodova (od mogućih 30); od toga najmanje po 4 boda po svakom ispitu
    za ispunjavanje seminarske obveze potrebno je u seminarskom dijelu ispita B ostvariti ukupno 9 bodova (od mogućih 18).

dakle, možeš ostaviti nešto prazno

raspored 2009./2010.: (podložno promjenama, pratiti stranicu katedre)

1.kolokvij:
    -> čepulo: 1. - 177.str.,
    seminarski dio: englesfeld: 52. - 83.str.
    2.kolokvij:
    -> engelsfeld: 17. - 52.str. & 83.- 266.str., čepulo: 179. - 212.str.
    seminarski dio: prava građana i moderne institucije (d.čepulo): 31. - 45.str.
    3.kolovkij:
    -> engelsfeld: 212. - 441.str., čepulo: 213. - 264.str.
    seminarski dio: prava građana i moderne institucije (d.čepulo): 181. - 190.str.

tako smo mi imali prošle godine
    gradivo za kolokvije bi i vama trebali ovako rasporediti, a za seminarski ćete vidjeti (ako ćete ga imati, tu knjigu možete naći u knjižnici na faksu ili NSBu i kopirati tih 20tak stranica koje vam trebaju)
    seminarski kolokviji su vam u isto vrijeme kad i ispitni...imate jedan ispit i dio pitanja je ispitna materija, a dio seminarska

jel sami biramo oćemo radit prezentacije ili seminarske...jel obvezno samo jedno od toga ili kako
    objavit će ti na stranici katedre teme za obradu. onda si to proučiš i na seminaru se javiš za ono za šta si zainteresiran.
    nije obavezno ni jedno ni drugo. obavezna je seminarska radnja ako ju nisi pisao u zimskom semestru (jer po bolonji moraš napisati jednu seminarsku radnju u akademskoj godini)
    po meni je izlaganje bolja opcija jer napraviš prezentaciju, neš ispričaš, dobiješ bolju ocjenu iz seminara i ona te zapamti za usmeni.
    but besides that, ak imaš pametnijeg posla ne isplati se jer ti ocjena iz seminara ne ulazi u prosjek.

kolko sam skužio seminarska obveza je samo biti prisutan na sem. predavanjima i položit kolokvije..a ove gluposti tipa prezentacije i radnje nisu obvezne već ko želi za veću ocjenu,,tj. oni koji nisu pisali radnju imaju obvezu je napisat..jesam dobro shvatio?
    radnje nisu obavezne, a što se tiče prezentacija - nama je čepulo dao popis tema da si izaberemo iz kojih bi radili prezentaciju/radnje
    na kraju nismo svi imali prezentacije nego samo oni čije je teme on odredio...a to je bilo nekih 6-7 tema. ostali nisu morali ništa

izbjegavaj teme tipa mažuranić, ministarska odgovornost, kaznene reforme, zahtjevanje naroda, jugoslavija...
    na tom papiru je bilo dosta tema tako da izaberi neku koja ti se čini nebitna jer on bira one bitne teme koje su povezane s gradivom za izlaganja

koliko ljudi u pravilu dobije naciju za seminar?
    Mislim da je prošle godine bilo dvije Krešićkine i dvije Čepulove grupe, oko 200, bilo nas je negdje oko 45 po grupi.

kako mi biramo voditelja seminara?
    prošle godine se nije moglo birati. prvi dio abecede je završio kod čepula, drugi kod krešić. na stranici će objaviti seminarske grupe.

Je li na naciji moguće osloboditi se pismenog ako se padne seminarska građa, a prođe ispitna? Znam da se onda odgovara, ali mora li se ponovno na pismeni ili ne?
    moguće se osloboditi. nema to veze jedno s drugim.

Može li se na seminaru birati ispitivač, ili se to nasumce raspoređuje?
    krešićka je rekla da možemo birati 1., 3. i 7. put ispitivača
    iako znaš kod kog ćeš doć jer se nasumično izmjenjuju. a i voditelj seminara ti je najbolji izbor.
    Last edited by zgmetropola; 15-10-2011 at 21:18.
    What Matters Most Is How Well You Walk Through the Fire.

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Još neki odgovori na pitanja (korisni za kolokvije), uz privitak u prvom postu topica Ispiti ( http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/3-I.-Nacionalna-Povijest?p=667&viewfull=1#post667 )

jesu spominjali što za onaj izborni red za sabor 1848.? to treba znati ili?
    Da.Za to trebaš znati sastav Sabora 1848 i izborno pravo.

ne mogu naći to izborno pravo, samo taj izborni red u kojem se spominje sastav sabora
    Na 77. stranici ti se spominje kako koja skupina bira svoje zastupnike.
    jel moze netko jos napisat odgovore na 10. i 18. pitanje?
    Supetarski kartular,Polikorion samostana sv. Ivana Rogovskog te svi statuti navedeni pod pravnim vrelima (osim onih koji su pisani sitnim printom,nadam se).A o kmetskim općinama imaš na 103 stranici.

kod 9. pitanja piše 3 modela diobe...pa nisu samo fr.i eng?
    kod 15. pitanja, to se odnosi na mažuranićeve reforme?
    kod 16.organi vlasti u hrv.-namjesništvo? to se misli na namjesništvo za istru pod austrijom ili ?
    kod 38. dalmacija, izborni red, ali 1848.? gdje to piše u knjizi? kolko sam ja skužila ima samo za sabor 1861.?
    kod 46. pol.stranke u hrv. to se misli na unioniste,narodnjake, stranku prava i samostalnu narodnu stranku? to su one kod sabora 1861.

9. i njemački
    15. da, mažuranićeve reforme
    16. da
    38. trebaš spomenuti i kak je bilo 1848. (to je ono iz prošlog kolokvija) i usporediti to dvoje
    46. 169.-176. to sve
    a ovo za seminarski dio je zapravo sve ono iz prava građana...onih 10tak stranica...

kaj točno trebamo znat za organizaciju lokalne uprave? (str. 39.-43. u engesfeld)
    reorganizacija županija za vrijeme marije terezije

33. stol sedmorice - čepsy 197.
    34. poglavlje "hrvatski veliki sabor 1861."?

zemaljska vlada hrvatske i slavonije - 138.str.
    za vojnu krajinu treba definicija, krajiška baština i također i etape razvoja

38.vanjskopolitička neovisnost i politika nesvrstanosti-gdi to piše?
    Čepulo, str 215, 216

Tema je očišćena! Prije postavljanja pitanja pogledajte prva 3 posta ove teme, kao i prve postove teme Ispita:
    http://www.pravokutnik.net/forum/sho...nalna-Povijest

Ukoliko primjetite poneku pogrešnu informaciju, bilo u privicima ovdje ili na topicu Ispita, kao i u pitanjima/odgovorima u prvim postovima, javite da to ispravimo.

Sretno!

zgmetropola

--- očišćena tema ---
    Last edited by zgmetropola; 15-10-2011 at 21:15.

Početnik na forumu

Da li netko zna kada i gdje će se održati prvi kolokvij za seminariste iz ovog predmeta? Na stranici od katedre su dva datuma, a nigdje ni ne piše di bi se trebalo održati. Poslala sam mail, al nitko ne odgovara.

Hvala!

Početnik na forumu

Imam pitanje. Iz prvog semestra mi je ostala oppd i neznam kaj bih sa seminarom za 2.semestar. Da li se nacija može položiti preko kolokvija uz ispit iz oppd sredinom travnja?

Mlad, sumnjiv i nedokazan loly1's Avatar

Quote Originally Posted by divacroatia View Post
    Imam pitanje. Iz prvog semestra mi je ostala oppd i neznam kaj bih sa seminarom za 2.semestar. Da li se nacija može položiti preko kolokvija uz ispit iz oppd sredinom travnja?
    da, bez problema, prvi kolokvij iz nacije je najlakši, za pet dana učenja možeš skupit visok broj bodova

Lawcornernik Smrdim's Avatar

Uff, ali meni početak knjige Čepula izgleda ubitačno, gore od opće povijesti, ko da je sve bitno mi se čini...ima li tko savjet na što bih se trebao više fokusirati, što je bitno, a što manje bitno? Hvala

lotus flower Moderator *tearsinheaven's Avatar

Quote Originally Posted by Smrdim View Post
    Uff, ali meni početak knjige Čepula izgleda ubitačno, gore od opće povijesti, ko da je sve bitno mi se čini...ima li tko savjet na što bih se trebao više fokusirati, što je bitno, a što manje bitno? Hvala
    Pogledaj si pitanja s kolokvija/ispita, nek ti to bude orijentir jer se stalno ponavljaju i hrpu toga se može izbacit.
    ''Drži se čvrsto mala, svijet je lud.''

Mlad, sumnjiv i nedokazan Nox's Avatar

Skini si ova pitanja iz skriptarnice: LINK
    "Pitanja Čepulo" i "Pitanja Engelsfeld"
    Ta pitanja su dobra za razluciti sto je bitno a sto ne, ali naravno većinom za pismeni jer se za usmeni mora znati puno šire.

Početnik na forumu

Po meni je ovako najisplativije:

1. Čepulo dio do 179. stranice kombinirati knjigu i skriptu "cepulo-odgovori-i-pitanja"
    2. Čepulo dio od 179. pa do kraja učiti isključivo po knjizi i u detalje
    3. Engelsfeld -podcrtati odgovore na 360 pitanja iz fajla nacionalna_pitanja i na to se fokusirati

Vauv, hvala vam puno kolege ! Sve sam vas rep +1

Početnik na forumu Dea_L490's Avatar

Kod Čepula sam na seminaru pa me zanima kakav je on?
    To buy the truth and sell a lie, the last mistake before you die, so don't forget to breathe tonight, tonight's the last so say goodbye....

Forumaš u usponu superfly's Avatar

dojmove imaš u prvom postu na ispitima i na ocijeni profesora
    It's not unemployment if you pay tuition.

Početnik na forumu

Kod Čepula sam na seminaru,ali stavili su me u grupu u pola 9 ujutro,druga grupa je u 16,jel pametno slati mail i zamoliti da me stavi u tu grupu u 16? Unaprijed hvala

Da li su predavanja za seminariste obavezna?

Početnik na forumu Nitta's Avatar

Da li su predavanja za seminariste obavezna?
    Krešićka je nama na prvom seminaru naglasila da su predavanja za seminariste obavezna (vjerojatno se to odnosilo na njezine grupe) i slala je papir za potpis dva predavanja, no ovaj tjedan nije ni na jednom poslala papir. Nije čak ni rekla koje su benificije/sankcije svega toga tak da je možda najbolje poslati joj mail i pitati.

I ne znam je li netko primjetio, no pitanja za kolokvij koja se nalaze gore nisu iz ovog predmeta :/
    Last edited by Nitta; 16-03-2012 at 20:34.
    ‎- Komarac, i ti si odvjetnik?
    - Gospođo, ja sam oduvijek parazit i krvopija, trebala mi je samo aktovka!

Moderator Moderator brinettica's Avatar

Quote Originally Posted by Nitta View Post
    I ne znam je li netko primjetio, no pitanja za kolokvij koja se nalaze gore nisu iz ovog predmeta :/
    sad jesu pogledaj pitanja i na podforumu ispiti jer su isto koncipirana.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Početnik na forumu

Ljudi koliko detaljno knjigu treba učiti za prvi kolokvij? Kolko sam skužila pitanja na ispitu(kolokviju) su dosta općenita, a ima lekcija(npr. kupoprodaja) u kojoj se priča o hrvatskoj, bizantskom pravu, rimoskom, slovenskom, srpskom... jel to sve treba znati? I koliko su uopće teški ti kolokviji?

Forumaš u usponu superfly's Avatar

na repetitoriju će vam reć na šta da obraćate pozornost. u prvom postu imate ta pitanja i po tome učite. za usmeni treba detaljnije, ali za kolokvije je dovoljno.

nisu teški. ja sam podcrtala i onda naučila pitanja s repetitorija za 3 dana..
    It's not unemployment if you pay tuition.

Početnik na forumu

e ljudi jel mi moze neko rec di se nalazi dvorana VII u cirilometodskoj? (kresickin seminar)

Quote Originally Posted by viktorija4 View Post
    e ljudi jel mi moze neko rec di se nalazi dvorana VII u cirilometodskoj? (kresickin seminar)
    Skroz u potkrovlju. Dođi na prvi kat, pronađi urede profesora iz rima, produži do kraja do staklenih stepenica i po njima se popni gore

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by zgmetropola View Post
    Skroz u potkrovlju. Dođi na prvi kat, pronađi urede profesora iz rima, produži do kraja do staklenih stepenica i po njima se popni gore
    hvala <3

Quote Originally Posted by viktorija4 View Post
    hvala <3
    Ništa. I čisto da nam forum bude pregledniji, idući put, umjesto pisanja posta sa zahvalom, možeš dati +reputation (ispod nicka osobe koja piše post, skroz na dnu imaš crnu zvjezdicu koju klikneš, dalje ćeš se snać)

Početnik na forumu

Jel treba učiti kod knjige Nade E. za 1. kolokviji onih par zadnjih str. tipa koji statuti su donešeni i nešto o njima npr 26. 27. itd?

Početnik na forumu Nitta's Avatar

Pitanja s današnjeg kolokvija: gewere na nekretninama, brak na istarski način, bona hereditaria i bona aquisita, tortura, vlastelinstvo (definicija, način stvaranja i prestanka), banska vlada, sabor 1848. ( po čemu je značajan, izborni red, navedi dvije odluke), dvije stranke za vrijeme ilirskog preporoda i njihov program.
    ‎- Komarac, i ti si odvjetnik?
    - Gospođo, ja sam oduvijek parazit i krvopija, trebala mi je samo aktovka!

Početnik na forumu

Može li mi netko reći kako točno funkcionira ispravak kolokvija iz nacije za seminariste, i kada se piše? Čula sam da je u 6. mjesecu, ali kada u šestom otprilike?

Quote Originally Posted by fanfare View Post
    Može li mi netko reći kako točno funkcionira ispravak kolokvija iz nacije za seminariste, i kada se piše? Čula sam da je u 6. mjesecu, ali kada u šestom otprilike?
    Nema ispravka kolokvija, no postoji "ispravak" seminarske materije da zadovoljiš uvjet za ispunjenje seminarske obveze. U biti to je usmeni koji ćeš obaviti za vrijeme konzultacija kod bilo koga na katedri, a obično je rok do 7. mjeseca. Odgovaraš gradivo SM 1., 2. i 3. kolokvija.
    Last edited by Smrdim; 22-05-2012 at 15:44. Reason: Danas prof. Krešić rekla na seminaru pa ispravljam netočnu informaciju :)

Početnik na forumu

Nema ispravka kolokvija, no postoji "ispravak" seminarske materije da zadovoljiš uvjet za ispunjenje seminarske obveze. U biti to je usmeni koji ćeš obaviti za vrijeme konzultacija kod bilo koga na katedri, a obično je rok do 7. mjeseca. Sam biraš gradivo koje ćeš odgovarati između SM 1., 2. ili 3. kolokvija.
    Aha, znači usmeni je u pitanju. Super, hvala (btw, zašto nemam onu "thank this post" opciju, ili kako se već zove?)

Moderator Moderator brinettica's Avatar

zašto nemam onu "thank this post" opciju, ili kako se već zove?
    možeš umjesto thanks, dati nekomu rep+ ako želiš zahvaliti na korisnom postu.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Aha, znači usmeni je u pitanju. Super, hvala
    Nema na čemu

+ Reply to Thread