Ispit: viewtopic.php?f=2&t=36
Ispit: viewtopic.php?f=2&t=36
dojmovi o seminaru
Last edited by malimrav85; 24-02-2011 at 20:27.
When the lasagna content in my blood gets low, I get mean.
Akreditivi i garancije samo po zakonu (nema puno toga), nema nikakve literature o tome. Šteta, jer je taj dio težak za shvatiti.
Dokumentarne akreditive imas u Goldsteinovoj knjizi, tamo iza uzanci... garancije nisam vidjela.
Ne treba akreditive iz Goldštajnove knjige!!
Samo ZOO, i pazite da imate zadnje izmjene jer se upravo radi akreditiva i ZOO mijenjao.
Bilo je uber dosadno...(borila sam se sa snom cijelo vrijeme)
Ima krajem siječnja kolokvij od usmenog i pismenog dijela.
Rekao je da će bit nadobudan što se tiče zadataka, sljedeći put jedna cura ima izlaganje, a mi to moramo doma isto proučit.
Obvezno nošenje ZOO-a i udžbenika i još nečeg (ne sjećam se ovako, možda mi piše na papirićima)
Svi trebamo naučiti uvod u trgovačko pravo (pojam, trgovac, poduzeće, trgovački ugovor...), odnos trgovačko-građansko, proučiti specifičnosti ZOO-a koje se odnose na trgovačke ugovore, a ta jedna kolegica mora to izlagati. Uglavnom je profesor danas obradio veći dio te zadaće, treba dobro znati opći dio gp-a, obvezno pravo i ZOO, to je najbitnije.
Rekao je da na seminar moramo nositi ove knjige: J. Barbić: Sklapanje ugovora po Zakonu o obveznim odnosima i P. Rastovčan-R. Luger-Katušić: Vrijednosni papiri, mjenica i ček, ona treća će nam trebati kasnije. Ne moraju biti originali.
Evo svježeg doživljaja koji moje ranije pitanje čini suvišnim:
išla danas u kopiraonu tražit te knjige jel i to na kraju ispalo mizerno maaalo stranica. Dakle, nosimo te tanke dvije knjige spojene u jednu (jer ne treba sve) i zakon. To onda stvarno nije problem nosit, ja sam mislila da će tu bit tegljenja i otpadanja torbe i to, al na kraju ništa...
@magickey - dakle pravac kopiraona i bok
prošli put je podijelio seminarske radove dobrovoljcima i objasnio kakv će biti sem. kolokvij - problemski zadatak + usmeni iz mjenice, akreditiva i bankarske garancije (to će nam se računati ujedno i kao seminarska radnja).
za sutra trebamo pročitati mjenicu, ali pretpostavljam ne cijelu jer će kolege koji imaju izlaganje to izlagati barem 2-3 seminara tako da po mojoj slobodnoj procjeni treba pročitati otprilike jednu trećinu. ja osobno nemam namjeru to sve čitati, pogledat ću to malo u klariću, tek toliko da se upoznam s gradivom.
Zašto, zašto, Evelina,
ne staviš na stol
bokal od tri vina...
Na seminaru za izvanredne : priča o tome što će se i kako raditi ubuduće na seminaru.
Za sad, cca. petero ljudi radi izlaganje za dva tjedna o Bečkoj konvenciji, članku 7., a za seminar nakon toga, nekih drugih pet ljudi radi izlaganje na temu članak 19. iste konvencije.
Takvi dobrovoljci će biti oslobođeni kolokvija, koji će biti usmeni i obuhvaćat će samo ono obrađeno na seminaru.
Na seminar treba nositi ZOO i Bečku konvenciju. Poželjno je pročitati ono što će se obrađivati na seminaru. Sljedeći seminar održat će se tek za dva tjedna, 3.12.
Nema na čemu![]()
Last edited by imported_Rita Ramone; 20-11-2009 at 12:25.
Nastavili smo analizirati ZOO, kupoprodaju. Nikakve novosti, netko je na kraju seminara pitao što je s kolokvijem, profesor je samo ponovio ono što je već rekao na prvom seminaru, kolokvij je krajem 1. mjeseca, pismeni i usmeni dio. Ništa detaljnije, valjda će uskoro reći.
Da, do kraja 1. mjeseca. Radili smo višu silu, slučaj i clausulu rebus sic stantibus. Pismeni dio kolokvija je 19.1., a usmeni dio 26.1., kad je i upis ocjena te zadnji seminar. Pitanja će biti iz ZOO-a i knjige Barbić: Sklapanje ugovora po Zakonu o obveznim odnosima. 12.1. će nam dati pitanja i odgovore. 22.12. nemamo seminar, rekao je.
Ne može se to baš nazvati pravom knjigom, više kao neki malo veći seminarski rad, jer ima samo 90 stranica, a gradivo počinje tek na 6. stranici. Najviše podsjeća na komenrar nekih dijelova ZOO-a (sklapanje ugovora, ponuda...), a ima i dijelova koje ne moraš učiti jer govore o pravu bivše Jugoslavije, tako da stvarno nema puno. Tu "knjigu" možeš fotokopirati u knjižnici na faksu ili kad kupiš literaturu za trgovačko u nekoj od one dvije fotokopiraonice kraj faksa dobiješ sve zajedno.
Izvanredni seminaristi - prof.Tepeš - pismeni kolokvij je 21.siječnja... Literatura će biti naznačena u repozitoriju, na stranici katedre.
Imamo seminar i idući tjedan!!
idem na seminar iz trgovačkog, gledala sam u repozitoriju, ali nema litetrature koju trebamo spremit za kolokvij.znam da je profesorica rekla Barbićevu knjigu-sklapanje ugovora po ZOO-u, ali i da će nešto stavit u repozitorij, odnosno onu literaturu po kojoj su se spremala izlaganja na seminarima. kolokvij je za 10 dana, pa bi molila ako netko ima te papire, da ih stavi na pravokutnik, da počnem učit![]()
bio je danas seminar i dijelili su se potpisi, s tim da pola ljudi nije imalo indekse pa će valjda dobit potpise drugi tjedan.
obrazloženje prof. tepeš za literaturu na eng. je slijedeće: sve se to obradilo na seminaru pa oni koji su izostajali, ako neznaju eng, baš me briga.
kolokvij će se sastojati od 2 esejska pitanja, netreba štrebati napamet, samo jako dobro proučiti, pitanja će biti takva da se vidi ko je shvatio gradivo i kako ko razmišlja.
to što se netreba štrebati ne znači da to shvatite neozbiljno, zato zagrijat stolicu i na detaljno proučavanje.
+
kolokvij treba prijaviti na studomatu inače potpis i žig ništa ne vrijede i nema ocjene!!!
21. rješavamo neki slučaj umjesto seminarskog rada (gradivo: mjenica, akreditivi, bank. garancija) a 28. je kolokvij (gradivo: samo mjenica)
kolokvij je usmeni koliko sam uspio skužit.
e sad samo nisam siguran da li onaj tko je izlagao ne mora izać na ovo 21. ili 28. mislim na ovo 28.
"Odlučiti da dijete mora umrijeti da bismo mi živjeli po svojim željama, to je siromaštvo.” Majka Tereza
Ovako piše u knjizi Goldštajn, A. na str. 94.: 1. ugovor - ako je u skladu s prisilnim propisima; 2. opći uvjeti poslovanja, tipski ugovori i standardne klauzule koje su strane učinile dijelom ugovora; 3. praksa ustanovljena među ugovornim stranama; 4. trgovački običaji, poslovna praksa; 5. opća načela prava; 6. dispozitivni propisi; 7. sudska odnosno arbitražna praksa; 8. pravna doktrina - posredno. To je hijerarhija izvora
Last edited by Filip; 18-01-2010 at 10:02. Reason: Ispravak
jel zna netko kakav je stav bečke k. o radnjama koje se mogu smatrati kao prihvat ponude i šutnji kao prihvatu...nešto se spominje u okviru onog teksta "article 19 modifications" ali mi je potpuno neshvatljivo - opći uvjeti poslovanja i njihova konkurentnost ( izvanredni )
trgovački ugovori, trg običaji, kamate - defiinicije i stope, anatocizam, novčane obveze kod trg ugovora, opći uvjeti poslovanja, viša sila, klausula rebus, cijena kod kupoprodaje, reklamacija materijalnih nedostataka kod kupoprodaje, situacija kad kupac primi više od ugovorenog kod kupoprodaje, prava kupca s naslova odgovornosti za materijalne nedostatke, bankarska garancija...
i petiti tužbi kod obveznog sklapanja ugovora, predugovora i mislim prava prvokupa. to mi nije baš jasno, niti to mogu nać u literaturi, pa ak netko zna neka pomaga![]()
PETITI TUŽBI
-->PRAVO PRVOKUPA
1. deklaratorna (utvrđuje se...da je nistav)
2. kondemnatorna (nalaze se...da sklopi ugovor pod istim uvjetima), to je tuzba na cinidbu
3. konstitutivna (ako u po zakonom odredenom roku - paricijski rok, 5 dana po pravomocnosti, u trg. ug. 8 dana - se ne sklopi ugovor presuda zamjenjuje ugovor)
+ naknada stete
--> OBVEZA SKLAPANJA UGOVORA
1. kondemnatorna presuda (nalaze se...)
2. konstitutivna
3. naknada stete (tu treba jos znati negativni i pozitivni pogodbeni interes)
--> TUZBA VEZANA UZ PREDUGOVOR
1. kondemnatorna
2. konstitutivna
3. naknada stete
Rumors are started by haters, spread by fools and accepted by idiots.
čl.19
st1. znači , radi se o protuponudi, ali ako je ispunjen st 3.
st. 2. neće se smatrati protuponudom, nego prihvatom, ako prihvaćanje sadrži dopunske i različite uvjete, koji bitno NE mjenjaju uvjete ponude. ALI. AKO PONUDITELJ stavi prigovor(usmeno, obavjest) onda to neće biti prihvat.
Što se tiće radnja koje se mogu smatrati ponudom , ima čl.18.st.1-izjava ili ponašanje koje ukazuje na suglasnost sa ponudom je prihvaćanje
ŠUTNJA ILI NEČINJENJE, same po sebi -NE
ČL.18. st 3-ODAŠILJANJE ROBE I PLAĆANJE cijene(praxa, običaj) ako je u roku -DA--Znači , po mom mišljenju, je možda tu ta šutnja, jer on u biti nije explicitno prihvatio ponudu, ali je kroz te radnje, odašiljanje robe i plaćanje cijene, došlo do prihvata sa njegove strane.Eto, to su neka moja razmišljanja, ali neznam dal je to ispravno, ja bi tako rekla da me netko pita.:roll:
i,još nešto u vezi tog članka, po meni, znači u čl.19 st 2, ako ne stavi prigovor, a uvjeti su od strane ponuđenika su izmjenjeni, dopunjeni doći će do prihvata,znači, može se možda zaključiti da je ovdje i ponuditelj šutio, jer nije stavio prigovor. Dok u članku 19. st 3, mora doći do protuponude, jer se tu bitno mjenjaju, doponjavaju uvijeti, te se prema tekstu nazivaju MATERIAL.
Estoppel (valjda je to u ovom smislu, a zvuci kao da je):
Zabrana poricanja ranije date izjave, nedopustivost izmjene iskaza
sretno!
pa šta nije miladin rekao da taj usmeni nije za sve već samo one koji žele višu ocjenu iz seminara?
a ESTOPPEL smo učili na europskom javnom kao nitko se ne može pozvati na vlastiti propust sebi u korist (davno bilo, al je ziher bilo to u pitanju)
Last edited by Personal Guru; 25-01-2010 at 21:57. Reason: dodatak
ovdje se nalazi moj potpis
Nisam rekla da smo svi prošli ziher nego da je to moja osobna procjena jer mi se čini da profesorici to nije bitno baš nego je to više pro forme.Mislim da je svako napisao par smislenih rečenica na oba pitanja tako da sumnjam da će netko to pasti.(za svaki slučaj kucam tri puta o drvo).A zašto je bio kolokvij uopće ako nije tako bitan?Zato što nas žena treba ocjeniti na temelju nečega osim dolazaka na seminar,simple as that.Sumnjam da nas žena ima namjeru rušit seminar.Uostalom mi smo izvanredni,nismo tak ni bitni
@ert-piše na stranici da seminaristi moraju danas dofurat indexe.rezultata još nema tako da ne znam kako bi se trebali onda studoši orjentirati drugačije nego po obavjesti na stranici katedre.Sjećam se da je asistent reko da će biti rezultati,možda budu,a možda i ne ali svejedno se treba odnjeti index danas
The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing
Zašto, zašto, Evelina,
ne staviš na stol
bokal od tri vina...
Prof nije ništa rekao za izostanke, samo je došo i odmah krenuo s uvodom u trg pravo. Zapravo uopće nije rekao ništa u vezi tehničkih stvari oko seminara, niti za izostanke, niti za sem radnje. netko ga je pitao za kolokvij pa je sarkasticno izjavio nesto tipa kolovij ce biti kad ce biti, mislim da su tada ljudi izgubili volju da ista drugo pitaju.
Inace, upoce mi se ne sviđa njegov studenti-su-idioti stav i način predavanja ex katedra, jasno je zasto su svi birali Petrovića![]()
Bio je nekakav uvod u trgovacko pravo, razlika trg-građansko pravo, izvori trg prava, zoo i sl.
Da, imamo zadatak za idući put. Pošto smo na kraju predavanja zaključili da se ZOO primjenjuje i od strane građanskog i trg prava, moramo naći odredbe ZOO-a koje se posebno primjenjuju samo na trgovački ugovor (hint: kamate, zajam, dospijeće plaćanja u trg ugovorima).
može li netko reći trebamo li za seminar samo onaj slučaj sa lignjama ili i ono što je tepeš objavila na engleskom?
Samo s lignjama, slučaj na engleskom je za one s viškom energije i slobodnog vremena ( na slobodnu volju ). Pridružujem se Dinkovom pitanju, živo me zanima kako je bilo na seminaru, jel profa bila raspoložena, jel prozivala studente u vezi s slučajem, kakva je bila atmosfera općenito???
Bookmarks