+ Reply to Thread
Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 140

Thread: I. Politička Ekonomija

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Politička Ekonomija

WEB KATEDRE
    http://www.pravo.hr/pe

ISPITIVAČI
    Dr. sc. Ivana Bajakić - TMT 14, soba 63/II, ivana.bajakic@pravo.hr, konzultacije ponedjeljkom od 9h
    Mr. sc. Ozren Pilipović - TMT 14, soba 58/II, ozren.pilipovic@hi.htnet.hr, konzultacije četvrtkom od 12h

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA!
    Pismeni dio sastoji se od 5 pitanja. Moguće je da se u pitanju traži i crtanje grafa. Za pristup usmenom dijelu ispita potrebno je postići 2.5 boda od mogućih 5.
    Kod usmenog dijela nema posebnog pravila, a asistenti uglavnom pitaju iz glave.

ROKOVI ZA 2011./12.
    10.11.2011.
    02.02.2012.
    16.02.2012.
    19.04.2012.
    06.06.2012.
    21.06.2012.
    05.07.2012.
    06.09.2012.
    20.09.2012.

PRIJAVA ISPITA
    Ispit se prijavljuje preko studomata. Ispitivača ćete saznati nakon završetka prijava na studomatu/web stranici katedre.

SLUŽBENA LITERATURA
    S.Vranjican: Politička ekonomija, Zagreb, 2007.

ALTERNATIVNA I POMOĆNA LITERATURA, SKRIPTE I KORISNI LINKOVI
    http://www.pravokutnik.net/skripta/p...aema-i-breeder

SEMINARISTI
    Informacije o seminaru možete naći na podforumu Seminari. Link na stranicu:
    http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=693

PITANJA

U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by *tearsinheaven; 04-03-2012 at 11:11.

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

KORISNI POSTOVI FORUMAŠA

cedevita-go 10.06.2009.
    Piranja moja, necu ti lagat. Bilo je ovako: dakle , ispit je bio 4.6. - četvrtak, ja sam startala u ponedjeljak navečer i učila i učila, naravno uzimala normaln pauze, u utorak sam se nesto opustila, srijedu sam 2 puta procitala i izasla na pismeni. Na pismenom su osnove i mozes objasnjavati svojim rijecima ukloiko je pitanje takvo da ti to dopusta. Na primjer: poduzetnistvo - tu imas kaj pisat
    Čekala sam rezultate do petka, kad sam vidjela da sam prošla, odlučila sam otići na pismeni jer sam vjerovala da mogu za više i uzet 2 iz tak bedastog predmeta je meni osobno bilo ponizenje , (da se radilo o npr. kaznenom , gradanskom i sl. naravno da bih uzela 2), stisla sam s ucenjem jos do pondjeljka, u utorak ujutro procitala i izasla na usmeni.
    U svakom slucaju, u dobitku sam.
    Dakle... sretno i bez straha, lijepo sjedni, uci, samo opusteno jer ako ces razmisljati o tome kakva ce biti pitanja, onda neces nista nauciti, a samo ces se brinuti.

csss 21.06.2009.
    kao sto je netko napisao uvijek pita jedan makroekonomski agregat, poduzetnistvo, pseudopoduzetnistvo, izvori zajmovnog kapitala, ona istrazivanja (fundamentaln, primijenjena), troskovi (granicni, jedinicni, varijabilni), transfer zastarjele tehnologije..pita dosta pitanja, ali nista komplicirano, i nista sto nema u onoj skripti od 136 str

vrata19 04.07.2009.
    pitanja su lagana, a i iz skripte mislim kako se možete uzdat samo u skriptu,treba i knjigu jednom pročitat jer nije ni skripta baš upotpunjena uvijek. i pitanja su baš lagana...trebali ste biti seminaristi pa vidjet kakva su pitanja bila na kolokvijima, možda netko misli lagano ali stvarno se treba pomučit...od nabrajanja do formula, shema i grafova. predmet je lagan za proć ali opet to nije eng da se samo pročita i zna

Madlen, 08.07.2010.
    Evo mog dojma ovog predmeta...

Prvo s čime sam se susrela iz ovog predmeta je, naravno, skripta. Bolje da nisam...Čitam skriptu i ništa ne razumijem, neke rečenice su (mi) toliko bolesno apstraktne, uz to kroz 5 redova je Vranjican pokazao svo svoje bogato znanje rječnika stranih riječi; a ja taman krenula to učiti nakon divno, detaljnog, konkretnog rima - sa svakom stranicom skripte, meni se ta ekonomija gadila sve više i više, a moja trauma uzrokovana tom nekom ekonomijom je bila sve veća i veća. Ispit - pad (tješim se kao da je to zbog teškog prošlog roka).

Ajd, shvatim ja da mi ne pada napamet se zaje****ti s političkom i fino krenem raditi po knjizi od koje svi bježe. Kad, čuda li - počela se meni ta ekonomija polako dopadati. Otkrivam kontekst iz kojeg su iščupane te lude rečenice, štoviše, čak ih i shvaćam, ali eto...opet meni tu nešto fali (vjerojatno neki prokleti pravnički kompleks).

Fino snimim da je dosta puta citirano ili se spominje Samuelson. U NSB-u otkrijem "Ekonomiju" od Samuelsona i Nordhausa. Knjiga fantastična, tako divno, jednostavno pisana s hrpom primjera - a 18. izdanje (iz 2007.) opremljeno primjerima npr. suđenja Microsoftu, novostima..(taman za usmeni ako te pitaju), lako čitljiva, pamtljiva. Ne, naravno nisam sve čitala, niti mi je palo na pamet - već one dijelove koje nisam mogla sebi predočiti tako da mi logički sklop to najlakše upamti jer ne vjerujem u štreberaj. Čitam i čitam - a ekonomija je odjednom zakon stvar, totalno zanimljiva, počinjem shvaćati neke stvari i naći primjere u stvarnosti (ajme...zvuči si grozno).

Došao novi rok, nova pitanja, rasturila ih. Definitivno jedna od mojih najdražih petica. Ne, ne mislim da sam otkrila toplu vodu, niti da sam nešto pretjerano pametna što sam ovo napisala, a niti da sam glupa jer sam se toliko s time navlačila.
    Nadam se da će si možda netko posvijestiti neke stvari s mojim postom (vjerujem da sam sama prije tako nešto pročitala, bilo bi drugačije). Ne kažem da je skripta loša, bezvezna, samo konstatiram da je ona pisana tako da ju autorica iste razumije, što ne znači da će svima biti razumljiva. Definitivno si pogledajte knjigu ako primjetite da vam treba previše minuta po stranici (npr. meni i po 20 minuta, a toliko mi ni za jedan predmet nije trebalo), a i radi uspjeha na ispitu (ako ne mislite prihvatiti 2) jer je očito da ova katedra uvodi pitanja iz knjige i kada uoče da je netko iz nje učio, to jako dobro nagrade.

Marie Dali, 09.07.2010.
    Da vam kažem kako sam ja prošla s političkom. Htjela sam samo 2, jer ove godine ne ganjam nikakav prosjek. Uzela sam skriptu i samo čitala. Do 50. stranice sam skroz kužila što sam čitala (3 dana po 17 stranica, ali samo čitala s razumijevanjem), rok se bližio, meni se nije baš radilo, došao dan pred ispit i tad sam namjeravala pročitati do kraja i nisam uspjela, stigla sam do 80. str. Jednostavno mi je bilo draže ispijanje kave s frendicom. Onda sam samo pozvala jednu frendicu da zajedno prođemo grafove i da mi objasni što ne znam, jer nisam imala knjigu (ona je s filozofskog , ali mi je lijepo znala sve objasniti). Ništa, otišla ja na ispit, ne baš spremna. Na prvi pogled mislila sam da ne znam odg. ni na jedno pitanje. Lijepo se smirila i počela razmišljati, ni jednog se pitanja nisam mogla sjetiti kako to piše bar nešto u skripti, nego sam svojim riječima, čisto nekom općom kulturom i raščlanjivanjem riječi jer sam imala pitanje degradacija nečega, sofisticirana tehnologija, što treba menadžer napraviti prije investiranja. . .tako nešto sl., stvarno bi mogao svatko o tome nešto reći i dijete iz osnovne škole. Zatim je bilo jedno pitanje koje uopće nisam znala, kažu da je iz knjige, nekakva shema. Zadnje je bila krivulja ravnodušnosti koju nismo morali objašnjavati, nisam imala namjeru varati, ali mi je jednostavno pred nosom bila nacrtana krivulja kolega ispred, sve i da sam htjela da ne vidim - nisam mogla da ne vidim , ali zato nisam baš znala označiti (a možda sam dobro i označila, ne znam, jer nisam išla na uvid). Nisam očekivala prolaz, ali sam imala trunčicu nade, kad gle' - prošlaaaa, dvojčica sjela u index, što je najvažnije 8 ect. Vjerojatno sam imala puku sreću, to što nisu bila pitanja s nabrajanjem nečega i sl. Zapravo je to sve iz života, ekonomija obuhvaća cjelokupni život. Samo trebate dobro raščlaniti pitanje i dobit ćete bar pola boda, kao npr. degradacija - suprotno od gradacije, a taj pojam znamo iz osnovne škole iz hrv. jezika, što znači stupnjevati, od nižega k višemu i onda to povežeš s tom drugom riječi u pitanju i jednostavno dobiješ odgovor. . .itd, u biti, otvoriti kutiju svog već postojećeg znanja, za koje vjerojatno ni ne smatrate da je znanje jer je dio vas. Ovaj osvrt je prvenstveno za one koji se ne misle zamarati ovim predmetom. . .a opet, ovo je možda samo moja puka sreća.
    Last edited by axl; 18-07-2010 at 15:44.

Mega kuuul forumaš Đ!'s Avatar

Aktualna pitanja
    Povodom višemjesečne polemike studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu na web stranici Pravokutnik o pitanju da li je udžbenik S.Vranjican Politička ekonomija, Zagreb, 2005. identičan udžbeniku istog autora i naslova iz godine 2004., ili doslovce "da li je Roki :smt044 :smt044 :smt044 samo izmijenio veličinu slova te obmanjuje svoje studente kako se radi o znatno izmijenjenom i dopunjenom izdanju" autor udžbenika obavještava sve zainteresirane studente pravnog studija, studija socijalnog rada i poreznog studija, ali i sudionike polemike o sljedećim (provjerljivim) činjenicama:

- veličina slova jednaka je u oba izdanja (10 pt);
    - broj karaktera udžbenika Politička ekonomija, izdanje 2004.g. iznosi 1.045.870 ili 36,3 autorska arka
    - broj karaktera udžbenika Politička ekonomija, izdanje 2005.g. iznosi 1.203.554 ili 41,8 autorskih araka
    - tekst izdanja iz 2005. godine je povećan za 5,5 autorskih araka;
    - statistički podaci su ažurirani;
    - tekst je dopunjen novim grafikonima i shemama;
    - tekst je izmijenjen ili dopunjen ili su dodana nova poglavlja na sljedećim stranicama izdanja iz 2004. godine:

o 9, 49, 53, 54, 55, 72, 82, 83, 84, 85, 90, 92, 93, 94, 129, 135, 146, 149, 150, 162, 164, 174, 177, 181, 183, 209, 212, 214, 215, 228, 235, 241, 242, 244-245, 246-247, 261-262, 264, 268, 282, 283, 284, 285, 321, 349, 350, 352-353, 355, 362-363, 372-373, 402, 409, 412-413, 414-415, 416

Iz navedenih podataka nije teško zaključiti da li je knjiga udžbenik: S. Vranjican, Politička ekonomija, Zagreb, 2005. izmijenjena i dopunjena ili se radi o prijevari.

S. Vranjican

ROCK ON

to sve na http://www.pravo.hr/isite_view_3/defaul ... a=&jezik=1

Quote Originally Posted by Tkach
    Ma baš je bilo super na predavanju iz političke danas :smt003
    Kad je izvukao onu naslovnicu knjige (jel on to poderao naslovnicu or what?) došlo mi je da se počnem valjati po podu od smijeha :smt005
    Za sve koji ne znaju, prof. Vranjican čita ovo, pa prema tome behave yourselves.
    Da bilo je skroz ok. Meni je on najbolji danas bio... Kad je reko: "Rocky, to sam kao ja...", ma ja sam umro. Il ta naslovna. Lik je prelud. Rocky, Rocky!!!

Iako znam da čita.
    Last edited by axl; 18-07-2010 at 15:19.
    In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
    JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Default Re: I. Politicka Ekonomija

Hej ljudi!
    Može li mi netko reći gdje su u novoj knjizi "zapreke ekonomskom razvitku" i "teorije komparativne i relativne prednosti"?
    Ako netko zna , THNX!
    Last edited by axl; 18-07-2010 at 15:19.

Početnik na forumu

keith,
    ZAPREKE EKONOMSKOM RAZVITKU - politička nestabilnost,korupcija,nedostatak institucija,nedostatne investicje,loše obrazovanje,prenaseljenost,bolest ...

RICARDOVE KOMPARATIVNE PREDNOSTI odnose se na razlike u produktivnosti privređivanja različitih zemalja
    apsolutne - razlika u općoj produktivnosti različitih zemalja
    relativne - razlika u produktivnosti zmeđu pojedinih sektora

Veteran foruma legal_neverland's Avatar

da, na tmt-u.

danas kod medica... uh, najbolje da pricekam rezultate, ali bojim se da onda ne bih bila "objektivna" )

meni je bilo previse pitanja, a premalo vremena. nisam mislila da ce ispit tako biti koncipiran, pa si nisam bitno sažimala u glavi. koncepcijski je slican sociologiji s tim da ovdje imamo 5 pitanja, ali svako ima pod a,b, c, d.
    racunala sam i na jedno pitanje koje ce biti graf i to objasnjenje nekoga, a ne da ja crtam pet grafova ( krivulju ponude, krivulju potraznje, trzisne ravnoteze, fiksni i varijabilni troskovi)... mozda je bio jos koji.

u prvo se trenutku nisam ni snašla, pa sam preskocila uvodna pitanja ( definicija politicke, povijesni razvoj...) i presla na analizu troskova.

uciti primjere za pitanja npr. opcioni trosak... i ako neki pojmovi imaju dvostruki uporabni naziv, zapamtite oba. ja sam npr. ucila granicni trosak i u ispitu mi dođe marginalni. sto mi je tada bilo ne znam, ali zbog treme ili cega li, ja to dvoje nisam povezala :stupidInou:

na kraju je medic rekao jos nesto o prihvacanju ocjene, da je moguce, ali kao da ni sam u isto nije vjerovao

rezultati bi mogli biti sutra ili prekosutra biti na netu ili u ponedjeljak u 12 vidljivi na usmenom...

ne znam hoce li ovo ikome pomoci s obzirom da medic ne ispituje ni sastavlja ispite na redovnim rokovima, ali ako pomogne- super....
    "Upravo sam se sjetio koja je bila Lisina omiljena igra...." L. Cohen

Prvoborac foruma Moderator

Quote Originally Posted by Lindsay View Post
    bok svima. imam pitanje vezano za literaturu, učim po skriptama i one počinju od šeste lekcije. sad sam gledala na stranici prava za literaturu i u vranjicanovoj knjizi postoje još neke lekcije od kojih shvaćam po naslovima da su prve 3/4 uvodne a šta je s petom :
    V. KRATAK PREGLED POVIJESTI EKONOMSKE MISLI
    1.0. Ekonomska misao starog vijeka.
    2.0. Ekonomska misao srednjeg vijeka.
    3.0. Ekonomske doktrine novog vijeka

dal mi to isto treba za ispit ili ne.... pošto nemam knjigu ne mogu vidjeti je li to onaj dio sitnijim slovima ili nije? izlazim na ok 4.6. pa ako mi može netko prije odgovoriti

ne treba ti to

Quote Originally Posted by damjan View Post
    Ja trebam pomoć. Svi pišete kako je ekonomija lagana i da se nauči za par dana iz skripte. Ja čitam skriptu i to je tako dosadno, meni osobno preteško za učit. Ne znam. Ima tko kakav savjet za učit?
    ne trebaš forsirat da to sve naštrebaš napamet, bitno je da skužiš i na ispitu bez beda možeš pisat svojim riječima (naravno, kod pitanja kod kojih je to moguće). ova je katedra jedna od rijetkih koja ne traži čistu reprodukciju činjenica nego je vrlo tolerantna i uvažava slobodno izražavanje vlastitim riječima (barem se nadam da će to sad i dalje ostat tako nakon kaj nam je stjenko, R.I.P., otišao)

Quote Originally Posted by cedevita-go View Post
    Zanima me kakv je usmeni- znam da se vuku kartice, ali me zanimaju pitanja na njima - dakle, jesu li postavljena isto kao i na pismenom ili pise naslov lekcije ili podnaslov pa ti o tome brbljas.
    Hvala
    pa... negdje između.. nisu ni full konkretna, a nisu baš ni naslovi.. evo recimo, moja frendica je prošle godine odgovarala i jedno od pitanja joj je bilo "kapital". znači, imaš o čem pričat.
    Last edited by axl; 18-07-2010 at 15:39.

Mlad, sumnjiv i nedokazan

Quote Originally Posted by little lost princess View Post
    pa ja mislim da se radi o prihvaćenju ocjene koju si dobila na ispitu,., bilo to 2345,.,.
    ak si sigurna da si dobro napisala znaći za 4,5 onda prihvati ocjenu.,. nemoj se zajebat pa dobit na usmenom manju,.,.
    ne, mozes prihvatiti dvojku bez obzira koliko si dobila iz pismenog..ako hoces vise, moras na usmeni...

Forumaš u usponu lawless's Avatar

Quote Originally Posted by csss View Post
    ejjjj..jedno pretpostavljam glupo pitanje..ako zelim odgovarati za visu ocjenu trebam li doci u ponedjeljak na upis ocjene i tamo se izjasniti da zelim visu ocjenu ili ce na internetu biti objavljen popis ljudi koji ce u utorak odgovarati? tj. trebam li se uopce u ponedjeljak pojaviti ako mislim odgovarati za vise? hvala
    ne, ako zelis na usmeni - cekas raspored i dolazis samo na usmeni

Veteran foruma legal_neverland's Avatar

ma, to je ona bu.... s ekonomskog fakulteta.. ovu nam je godinu digao tlak na 1000....

kao kod njege su studenti trebali imati povlastice, izlazak na predrok i ocjenu vise.. uz uvjet redovnog dolazenja na predavanja, prezentacije i seminarskog rada...

izmucila sam se kao glupaca, a pismeni je imao cca. 20-25 pitanja... napisala sam 8 stranica i bacio me... od 17 ljudi s povlasticama, on je na pismenom bacio 9, a na usmenom jos dvije cure....

uglavnom, ima on neke svoje alternativne teorije koje moras znati napamet... tipa radna snaga ne postoji jer ljudi nisu roba..... svugdje gdje moze ubaci etiku, moral, a u međuvremenu je zaboravio biti covjek...
    "Upravo sam se sjetio koja je bila Lisina omiljena igra...." L. Cohen

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by hopa-cupa View Post
    koje su funkcije robe? tnx
    jel se to misli na svojstva robe?
    → da nastaje oblikovanje prirodne materije u radnom procesu
    → da posjeduje svojstva potrebna za zadovoljenje neke potrebe
    → da potrošači na tržištu pokazuju interes za takvu robu
    ili je to nešto drugo?

Mlada nada foruma

Ljudi, sad čitam skriptu Korinaema by Breederi i na str.38. kod ovog magičnog trokuta razvoja poduzetništva nemrem skužit kaj je R&D(to čini magični trokut uz obrazovanje i tržišno privređivanje).Jel ima TILA da mi kaže kaj je to jer nemam knjigu, a blokada traje već dobrih 5.min.haha.thanks unaprijed )
    Ništa novo pod suncem

Forumaš prvog reda Moderator kadija's Avatar

Research and development
    You're going sane in a crazy world.
    ~Raširi ruke,ruke su ti kuke~

Mlada nada foruma

ne kuzim jednu stvar, sto je zapravo amortizacija. govori se o "prijenosu na nove proizvode radom strojeva, odnosno trošenjem fiksnih fondova". kako se potrosnjom moze stvarati nova vrijednost, a da to ne spada u onaj faktor "novostvorena vrijednost"? i sto su uopce fiksni fondovi?

nazalost nemam knjigu pa si ne mogu razjasniti neke stvari, molim nekoga da to ucini

Početnik na forumu Muljika's Avatar

amortizacija je proces obezvrijeđivanja fiksnih fondova(kapitala) ili sredstava proizvodnje njihovim korištenjem ili jednostavnim protekom vremena.
    Odnosno, bez obzira popravljao/obnavljao/poboljšavao stvar ili ne- jednostavno protekom vremena će toj stvari padati vrijednost zbog razvoja tehnologije i smanjenja radnog resursa.
    Ne znam reći šta su f.fondovi al mi je jasno ovaj dio da im pada cijena. :P

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Muljika View Post
    amortizacija je proces obezvrijeđivanja fiksnih fondova(kapitala) ili sredstava proizvodnje njihovim korištenjem ili jednostavnim protekom vremena.
    Odnosno, bez obzira popravljao/obnavljao/poboljšavao stvar ili ne- jednostavno protekom vremena će toj stvari padati vrijednost zbog razvoja tehnologije i smanjenja radnog resursa.
    Ne znam reći šta su f.fondovi al mi je jasno ovaj dio da im pada cijena. :P

dobro, ali kako ovo trošenje/obezvrijeđivanje može ulaziti u DBP kao dio njegove vrijednosti? Kako TROSENJE može imati ikakve veze sa VRIJEDNOSCU? Ovo mi fkt nije logicno...

Administrator georgee's Avatar

pa to i je poanta, neće oni zbrajat koliko si ti proizvela, nego koliko si potrošila
    kupovna moć ovisi o potrošnji
    na primjeru bdp-a: najveći ima luksemburg (40 000$pc il tak nešto), to znači da su oni na ove ili one izdatke potrošili prosječno 40 000$ u jednoj godini, a ne da su proizveli 40 000$pc
    tak sam ja shvatio, neka me neko ispravi
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Mlad, sumnjiv i nedokazan ofelija's Avatar

Quote Originally Posted by škripar View Post
    jel mi netko može na nekom primjeru obajsnit funkcije tržišta ( ono alokativna, selektivna, distributivna) i što su to integralni troškovi?? tnx
    laicki:alokativna funkcija trzista ti sama rjec govori se odnosi na to da odredjuje to da se trziste ne orijentira na samo jedan dio gospodarstva , nego da proizvodni faktori razmjestaju sukladno potrebama drustva, selektivna isto tak, sama rijec govori, trziste selektira robne proizvode (i u kvanittativnom i u kvalitativnom obliku), distributivna f obuhvaca raspodjelu vrijednosti stvorene proizvodnje. oops, pitao si primjer, a primjer nek neko drugi napise, necu bubnuti glupost :P

integralni troskovi su ti oni troskovi koji nastaju prije proizvodnje, za vrijeme proizvodnje, nakon proizvodnje i za vrijeme likvidacije prozvoda. (to ti je onaj troskovnik u skripti korinaemai breeder)

nek me neko ispravi, ak nije
    Zvonkec Vincek Mic Bjukenon I.

O tom potom!

primjer može ići otprilike ovako:
    proizvodiš kruh
    alokativna fja tržišta će se pobrinuti da se više kruha proda u dalmaciji jer je recimo tamo veća potražnja zbog turističke sezone
    selektivna fja će se pobrinut da izabere kaj treba sve za te jadne turiste (dakle treba im tvoj kruh, al i još stvari)
    a distributivna fja će se pobrinut da previše tvog kruha ne ode samo u dalmaciju, nego i u istru i kvarner
    tako nekako na primjerima

Mlada nada foruma

aha, tnx..jos mi reci kakva je bila pri bodovanju

super. za cijeli bod traže potpun odgovor. naravno da nitko ne traži da ti napišeš definiciju od riječi do riječi, ali ne možeš ju zmuljat da nema veze s pravom definicijom. al ak napišeš nešto kaj ima bar imalo veze, dobiš pola boda.

Quote Originally Posted by Boky View Post
    onih cca 145 pitanja sta ima na skriptarnici...jel se isplati po tome ucit? ima itko napisane odgovore mozda na ta pitanja? jel se ponavljaju ili? pitam...posto su napisana 2005-te godine.

hvala...
    ja bih ti preporučio korinaema&breeder skriptu jer fkt svašta može doć.
    na prvoj stranici imaš pitanja s rokova pa se možda ponavljaju. vidi sam, al mislim da je skripta minimum.
    naravno, ako neko imo odgovore, bilo bi dobro da pošalje pa da to mogu stavit u prvi post.

Tema je očišćena. Pitanja s pismenih, kao i ona s prošlog roka, možete naći u privitku u prvom postu.

georgee

---očišćena tema---
    Last edited by axl; 18-07-2010 at 15:40.

Početnik na forumu

Jel mogu ja prihvatiti dvojku s pismenog ukoliko sam 4. put na ispitu? Ili moram odgovarati s obzirom na komisiju? - Znam da je glupo pitanje,ali da nebi poslije bilo...

Veteran foruma gnaahh's Avatar

Na roku 3.9. je asist. Bajakić rekla da tko piše komisijski (4.put) može prihvatit 2 ako prođe pismeni, a tek na drugoj komisiji mora izać na usmeni.
    Brevity is the soul of wit.

Početnik na forumu

Moze pitanje? Receno je da ne trebamo uciti ono sto je sitnim slovima u knjizi,a gledala sam pitanja iz politicke i u pitanjima ima i stvari koje su u knjizi sitnim slovima tipa znacajke kameralizma,merkantilizam itd. Moze objasnjenje?
    Unaprijed hvala!

to je ostavština starih pitanja.
    već jedno dvije godine, toga nema. ne brini, na drugoj godini ćeš se zabavljat tim teorijama unutar ekonomske politike, za ovaj predmet trebaš samo briderovu skriptu.

Početnik na forumu

dobra večer..dva pitanja..ak npr.dobijemo neko nabrajanje a napišemo 5 od 6 potrebnih elemenata neke definicije da li se za to dobije pol boda?drugo kak ide bodovanje,kolko bodova je za prolaz..zahvaljujem unaprijed

Moderator Moderator Malegria's Avatar

pa ako navedeš 5 od 6, vjerojatno je pol boda, mooožda čak i cijeli bod. za prolaz je dovoljno pola ispita riješiti. nisam sad sigurna dal na pitanjima daju jedan ili dva boda, ugl ako je 5 bodova, 2 i pol su za prolaz.
    Love is a blind whore with mental disease and no sense of humor.

Mlada nada foruma Grunf's Avatar

Može li mi netko onako laički objasniti "dvojako značenje pojma kapital" ,pročito sam to u knjizi i donekle shvatio, ali ne znam kako bi na to odgovorio da mi se pojavi recimo na pismenom. Može pomoć?

Početnik na forumu

To pitanje sam ja na usmenom dobila
    objasni kapital ( znaci sredstva koja se privrednom aktivnoscu mogu oploditi) i glavnicu (materijalna i novcana supstanca koja se oplođuje u ek. procesu.)

Početnik na forumu festa_u_selu's Avatar

Quote Originally Posted by palčica View Post
    Ako riješiš političku preko kolokvija, jel moguće onda dobiti neku višu ocjenu, koju možeš uzeti i adio. Ili je to kao na ispitu 2, pa onda odgovaraš za više?
    samo 2 se uzima, bez obzira dali si dobila 2 ili 5 iz kolokvija odnosno pismenog!
    neki ful jebeni citat

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 123 ... LastLast