+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 30 of 85

Thread: I. Rimsko Pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default I. Rimsko Pravo

Last edited by zgmetropola; 09-03-2012 at 14:01.

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Tema je očišćena! Prije postavljanja pitanja pogledajte prve postove!

----------------
    Novost je privitak rim_seminar_korisni_postovi. U njemu ćete pronaći POPIS IZREKA ZA KOLOKVIJE, kao i odgovore na općenita pitanja (što je u kolokvijima, kako se osloboditi pismenog, hoću li dobiti seminar iz rima, što je obveza seminarsta...)
    ---------------

Kao pomoć vezanu za izreke (osim popisa iz privitka u 1. postu) bilo za seminar, bilo za ispit, možete koristiti http://www.pravokutnik.net/materijal...eke-po-horvatu

Kao pomoć za rješavanje zadataka na 2. i 3. kolokviju (ali i redovnom pismenom ispitu) koristite privitak u prvom postu topica Ispit Rimsko pravo (rim_zadaci) i skriptu dostupnu u skriptarnici.

Također, nepotrebno je pitati koliko je vremena potrebno za naučiti pojedini kolokvij. To je dosta individualno i ovisi o koncentraciji, efektivnosti i načinu učenja.
    Okvirno, prvi 5-10 dana, drugi 5-14 dana, treći 7-15 dana, i onaj ostatak koji ostane izvan kolokvija (nasljedno pravo i postupak) 2-7 dana.
    Ovo je recimo moj rezime s obzirom na vlastiti i desetak odgovora kolega forumaša koji su iznijeli svoje vrijeme koje im je bilo potrebno za spremiti kolokvij(e). To ne znači da ste izgubljen slučaj ako nekome treba za prvi kolokvij 2 tjedna, niti da lažete ako ste naučili stvarno pravo za 4 dana. Ukoliko zapne, pitajte za savjet ili možda neki drugi način učenja, netko će vam već pomoći.

Što se tiče pomoći za objašnjavanje gradiva, možda bi bolje bilo kako biste takva pitanja postavljali u topicu ispita iz Rimskog prava, kako bi (eventualnu) korist od odgovora imali svi.

I budite kolegijalni, u proteklih nekoliko mjeseci, na desetke vas (pogotovo seminarista) je položilo Rim, a skoro nijedan dojam s usmenog niste u topicu ispita ostavili. Isto vrijedi i za pitanja s kolokvija. Vas je to dočekalo, omogućite i budućim generacijama isto.

Hvala!

zgmetropola

--- očišćena tema ---
    Last edited by zgmetropola; 09-03-2012 at 14:12.

Početnik na forumu

Default Re: I. Rimsko Pravo

da li se trebaju znati izreke napamet?

...bere mandarine Orange's Avatar

Quote Originally Posted by nana splif View Post
    da li se trebaju znati izreke napamet?
    Da, imaš na stranici katedre one bitne.
    I traveled each and every highway
    And more, much more than this, I did it my way!

(A kuda s grejpom?!)

Mlad, sumnjiv i nedokazan noir's Avatar

http://www.pravokutnik.net/skripta/r...uvod-razdoblja
    ima netko tko je učio po ovoj skripti za kolokvij da prokomentira?

Mlada nada foruma respect's Avatar

Je li potrebno znati godine npr. Leges Valeriae Horatiae ili Publilia Philonis?

...bere mandarine Orange's Avatar

Quote Originally Posted by respect View Post
    Je li potrebno znati godine npr. Leges Valeriae Horatiae ili Publilia Philonis?
    Baci oko na privitak u prvome postu i provjeri je li se pojavilo takvo ili slično pitanje.
    I traveled each and every highway
    And more, much more than this, I did it my way!

(A kuda s grejpom?!)

Moderator Moderator brinettica's Avatar

Quote Originally Posted by noir View Post
    http://www.pravokutnik.net/skripta/r...uvod-razdoblja
    ima netko tko je učio po ovoj skripti za kolokvij da prokomentira?
    ja sam ponavljala po njoj... dosta je detaljna, ali nemoj učiti rim iz skripte pa čak ni razdoblja, od početka se probaj naviknut da ovaj predmet učiš iz knjige, uostalom prvi kolokvij vam je nekih 150 stranica što nije puno, a i gradivo je lagano.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Quote Originally Posted by Orange View Post
    Baci oko na privitak u prvome postu i provjeri je li se pojavilo takvo ili slično pitanje.
    Zašto jednostavno kad može komplicirano,jel? facepalm

Pogledao sam pitanja s kolokvija i nije mi jasno trebamo li znati godinu nekog od zakona,kao što je recimo lex Canuleia ili Valeriae Horatiae. Zanima me što boduju kod pitanja o nekom zakoniku,naglasak na tome trebamo li znat godinu. Hvala

Mlada nada foruma apocalypse's Avatar

Moraju se znati godine nekih važnijih zakona, nikako ne svih. Recimo lex canuleia da, za druge nisam sigurna. I u pravilu je bitnije znati kada se otprilike donose, odnosno u koje povijesno razdoblje spadaju. Godine moraš znati kod Digeste, Gajevih institucija i slično.
    Kako misliš zakoniku?
    Last edited by zgmetropola; 14-03-2012 at 23:34.
    Svi su pravnici propali pjesnici.

I saw sinners making music and I've dreamt of that sound.

Ne osjecam potrebu da se opravdavam,ali ajd. Jasno sam pitao prvi put treba li godinu napisati,jednostavan da-ne odgovor,jer u pitanjima sa kolokvija nisam shvatio trazi li se godina ili treba okvirno kao sto si ti naveo/la,niti je netko od profesora na predavanju ili seminaru spomenio neku godinu osim zakonika 12 ploča.
    Itekako cijenim ljude koji mi pomažu,a pomoć u postu kolegice nisam pronašao. No dobro.

Hvala puno na odgovoru. Pozdrav!

Quote Originally Posted by respect View Post
    Ne osjecam potrebu da se opravdavam,ali ajd. Jasno sam pitao prvi put treba li godinu napisati,jednostavan da-ne odgovor,jer u pitanjima sa kolokvija nisam shvatio trazi li se godina ili treba okvirno kao sto si ti naveo/la,niti je netko od profesora na predavanju ili seminaru spomenio neku godinu osim zakonika 12 ploča.
    Itekako cijenim ljude koji mi pomažu,a pomoć u postu kolegice nisam pronašao. No dobro.

Hvala puno na odgovoru. Pozdrav!
    Bečka škola kolega, lijepo.

Početnik na forumu

mene samo zanima nešto u vezi odgovaranja na pitanja na kolokviju..na predavanju je prof rekla da traže kratke i jasne odgovore, ali kako sam gledala po ovim pitanjima s proslih kolokvija pojavljuju se pitanja npr. ograničenje pravne sposobnosti itd. e sad, koliko vidim tu bi se moglo napisat barem pola strane ako ne i cijela. pa me malo zbunjuje sta oni traže od nas...ili će nam možda postaviti npr to pitanje pa još potpitanje u vezi časti ili vjere itd?

Quote Originally Posted by ivona0511 View Post
    mene samo zanima nešto u vezi odgovaranja na pitanja na kolokviju..na predavanju je prof rekla da traže kratke i jasne odgovore, ali kako sam gledala po ovim pitanjima s proslih kolokvija pojavljuju se pitanja npr. ograničenje pravne sposobnosti itd. e sad, koliko vidim tu bi se moglo napisat barem pola strane ako ne i cijela. pa me malo zbunjuje sta oni traže od nas...ili će nam možda postaviti npr to pitanje pa još potpitanje u vezi časti ili vjere itd?
    prof. je najvjerojatnije mislila na precizne odgovore kojima odg ono što te se traži jer ja se ne sjećam da mi je ijedan odg na rimu bio kratak, svi su bili barem neke 3 rečenice. ako je pitanje točno ovako napisano (ogran. pravne spos.) na forumu, znači da je tako bilo i postavljeno u ispitu, znači moraš nabrojati sve mogućnosti i kratko svaku objasniti, tj. napisati ono najbitnije. prođi pitanja s foruma, slična se većinom pojavljuju, ako misliš da ti je problem izdvojiti ono bitno, uvijek možeš otići na konzultacije pa će ti oni pojasniti. dapače mislim da je prije kolokvija i poželjno otić na konzultacije.
    The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by brinettica View Post
    prof. je najvjerojatnije mislila na precizne odgovore kojima odg ono što te se traži jer ja se ne sjećam da mi je ijedan odg na rimu bio kratak, svi su bili barem neke 3 rečenice. ako je pitanje točno ovako napisano (ogran. pravne spos.) na forumu, znači da je tako bilo i postavljeno u ispitu, znači moraš nabrojati sve mogućnosti i kratko svaku objasniti, tj. napisati ono najbitnije. prođi pitanja s foruma, slična se većinom pojavljuju, ako misliš da ti je problem izdvojiti ono bitno, uvijek možeš otići na konzultacije pa će ti oni pojasniti. dapače mislim da je prije kolokvija i poželjno otić na konzultacije.
    ok, hvala puno

Početnik na forumu BG5's Avatar

imam jedan problem... naime, prvi kolokvij iz rima je u ponedjeljak, i učim po romcu... tj. sad sam u fazi ponavljanja (više manje) ali par ljudi mi danas govori da u romcu nema nekih stvari kojih ima u horvatu, bla bla bla! e sad, dal je to stvarno tako? ako je, zašto je to onda uopće službena literatura? -.-
    i dal da se sad prebacujem na horvata ili šta...? ili je to uzbuna bez veze? :S
    i unaprijed se zahvaljujem kolegama na odgovoru!

Quote Originally Posted by BG5 View Post
    imam jedan problem... naime, prvi kolokvij iz rima je u ponedjeljak, i učim po romcu... tj. sad sam u fazi ponavljanja (više manje) ali par ljudi mi danas govori da u romcu nema nekih stvari kojih ima u horvatu, bla bla bla! e sad, dal je to stvarno tako? ako je, zašto je to onda uopće službena literatura? -.-
    Ja sam staro smeće, ali sjećam se da je pretprošle godine bilo neko takvo pitanje u kolokviju i da je naknadno promijenjeno kad je ustanovljeno da dio odgovora nije bio u Romcu. Da, dobro kažeš, službena je literatura i mislim da nećeš imati problema.

Istina je da svima savjetujem Horvata iz xy razloga, ali sad je tako kako je.
    Sretno!

Quote Originally Posted by BG5 View Post
    Postoje neke informacije koje se ne nalaze ili u Horvatu ili u Romcu (nije samo Romac knjiga u kojoj fale informacije koje su znali pitati). Inače je Romac opširniji i bolji za taj povijesni dio (Horvat je pak bolji za sve ostalo), tako da mislim da ne bi trebala imati problema.
    Inače, mislim da su u nekom od fajlova u prvom postu (ako ne na ovom, onda na topicu rima na ispitima i predavanjima) nabrojane te razlike pa ih možeš naučiti od tamo. Mislim da su neke od tih razlika cursus honorum, kod reskripata pitanje o epistulama, libellima i subscriptio i nešto vezano uz Otona Lenela.

U kolokvijima ne vjerujem da će dati neko takvo pitanje jer se radi većinom o sitnicama, a u kolokviju ipak pitaju malo općenitije stvari.

Mlada nada foruma

haha,a bio je u kolokviju cursus honorum
    mene zanima koliko mi moramo imati da bi se oslobodili pismenog?28 od 38?
    i npr,ako ne uspijemo,oćemo moći odabrati svojeg voditelja seminara za usmeni svejedno?

Mlad, sumnjiv i nedokazan noir's Avatar

čula sam da je uvijek bilo 29/38 jer je moralo biti više od 75%, ali baš gledam za prošlu godinu i bilo je 28 bodova za 4, a svi sa ocjenama vrlo dobar i odličan su bili oslobođeni pismenog, ali ne znam hoće li prag i ove godine biti takav.

za usmeni možeš izabrati voditelja seminara zaključno s dekanskim, bez obzira na to jesi li bila oslobođena pismenog ili ne...barem sam ja tako shvatila (:

Početnik na forumu pupsy's Avatar

Bit će vam 28 za oslobođenje, i izv. je tak bilo
    "Postoje u nama neke neprevodive dubine..."

Mlada nada foruma

a kakav je drugi kolokvij,koliko otprilike treba da se spremi?opsegom je manje gradiva,oko 90 ja mislim,ali pretpostavljam da je gradivo teže -.-

Quote Originally Posted by pattie View Post
    a kakav je drugi kolokvij,koliko otprilike treba da se spremi?opsegom je manje gradiva,oko 90 ja mislim,ali pretpostavljam da je gradivo teže -.-
    U prvom postu piše izm 7 i 15 dana.
    Ja bih uzela 14 dana, laganijim tempom.
    Da, opsegom je manje, ali je gradivo nešto teže za shvatiti. Ali taj dio ti je najzanimljiviji. Ako imaš vremena spremaj ga što dulje jer će ti trebati razumijevanje i povezivanje.
    Last edited by apocalypse; 04-04-2012 at 23:18.

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

Ja nikako ne bih preporučio samo 7 dana. Prvo sve podjele stvari pa plodova pa sve one tužbe. Još pogotovo ako se želiš osloboditi pismenog,uzmi si cca 10 dana
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

Mlada nada foruma

puno vam hvala dobro onda,jer imam onda još vremena kolokvij je krajme 4 mj,planirala sam sad u dva dana pročitati to,pa krenuti učiti nakon uskrsa,nadam se da ću stići.a što mislite jel stignem uz učenje rima za drugi kolokvij,lagano naciju pročitati?htjela bih i nju dati u 7 mj,pa bi sada krenula čitati,tako da mi ne bude prevelika gužva u 6 mj sa svime -.- ispričavam se ako ovome pitanju nije mjesto na ovom topicu

s obzirom da za rim imaš cca 2 tjedna što je sasvim dovoljno za neki laganiji tempo, stigneš pročitati naciju, ali nacija ti je lagana tako da ako riješiš rim na 1. roku, eventualno drugom u 6.mj., pojačanim tempom stigneš naučiti naciju za rok u 7.mj.

Mlada nada foruma

ma sada bi samo pročitala a učila u 5 mj i 6 mj,onako stvarno lagano,a rim maksimalno tako da mogu rim na prvom roku riješit.

ako planiraš na 1.rok, računaj da moraš sve naučiti do 3.kolokvija iako 3.kolokvij ne obuhvaća postupak i obveze u potpunosti, ali 1.rok je nekih tjedan dana nakon 3.kolokvija tako da u tih tjedan dana stigneš samo ponoviti, ne stigneš učiti ostatak.

Mlada nada foruma

pa šta nije treći kolokvij cijelo obvezno,a ostane samo nasljedno i postupak?jooj,nadam se da ću stići to,očito ću za treći učiti i ovo što ne ide u njega,pa da mogu na prvi rok usmeni,ako se naravno uspijem osloboditi

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

Quote Originally Posted by pattie View Post
    pa šta nije treći kolokvij cijelo obvezno,a ostane samo nasljedno i postupak?jooj,nadam se da ću stići to,očito ću za treći učiti i ovo što ne ide u njega,pa da mogu na prvi rok usmeni,ako se naravno uspijem osloboditi
    Pa inače ne bude cijelo obvezno u 3. kolokviju,ne znam jesu li ove godine išta mjenjali. A u krajnjoj liniji,čuvat će vam kolokvije pa ako ne spremite za prvi rok,odete na drugi,a prvi jednostavno preskočite Tako sam ja napravio.
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast