Ispiti: http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=5
Tema je kratka, velika je šansa da ćete dobiti odgovor na sve što vas zanima ako je pročitate![]()
Ispiti: http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=5
Tema je kratka, velika je šansa da ćete dobiti odgovor na sve što vas zanima ako je pročitate![]()
Last edited by *tearsinheaven; 04-03-2012 at 11:18.
Seminar je oblik predavanja, tam se slusa profesora i onda se napravi seminarski rad
Mislim da definitivno Kregaru nebi trebo pokazivat da si mu skopiro knjigu, nebi mu se to svidjalo previse :lol:
Inace, profesori su malo "korektniji" prema ljudima koji im idu na seminare i predavanja
ma ne moraš uopće na predavanja ić, sve kaj trebaš znat za kolokvij i ispit ti piše u knjizi i niš vam oni posebno pametnog neće reć, a ti se ionako ne trebaš brinut ako će vam zaprijetit da oni koji neće na predavanja neće moć na kolokvij zato jer ti kao seminarist moraš obavezno izać na kolokvije.Originally Posted by ernejst
na seminar moraš obavezno hodat jer će vas uvijek prozivat (možeš izostat max.3 put).
Ne, prošao si seminar i ako imaš manje od 90 (znam seminariste koji su imali manje od 10 bodova ukupno iz dva kolokvija :smt005 ), samo što tada ne možeš na usmeni iz sociologije dok ne položiš pismeni iz cijelog gradiva.Originally Posted by Sergej
Iz iskustva ti mogu reć da ta seminarska radnja niti na jednom predmetu ne igra apsolutno nikakvu ulogu što se tice ocjene iz seminara. Pretežno svi profesori daju ocjenu iz seminara tako što uzmu aritmetičku sredinu ocjena iz kolokvija... Ali ocjena it seminara ti nije bitna za ništa kada ne ulazi u prosjek :smt039
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:36.
Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.
In love with BBC Irene Adler.
Maru cat fan club member.
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:36.
-prvi crnac na Pravokutniku
192/3086
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:37.
ja ne znam za kregara, al mogu ti dat svoj primjer, ja sam bio kod ravlića, a ne znam koliko se razlikuju u ocjenjivanju.
ja zbog određenih razloga nisam mogao učit za kolokvije, al sam kao seminarist morao izać na njih, i imao na kraju ukupno 35 bodova na oba kolokvija
napisao sam seminarski rad koji nije bio ništa posebno, imao prezentaciju i na kraju dobio 3 iz seminara, a bilo je ljudi koji su s istom takvom situacijom dobivali i četvorke.
velim, ne znam kak to točno ide kod kregara, al ne vjerujem da ćeš past seminar ako nemaš minimalno 90bodova, pa to je samo za oslobođenje od pismenog.
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:38.
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:38.
ne znam za prezentaciju, ali imaš na stranici katedre napisano kako treba izgledati seminarski rad
http://www.pravo.hr/SOC?@=5t05#news_14403
What Matters Most Is How Well You Walk Through the Fire.
seminar kod ravlića je izvrstan, teme su jako zanimljive i stvarno preporučam.
koliko sam čuo o povijesti i miličiću (otpd) to je stvarno muka isusova i moram svima iskreno preporučit sociologiju, pogotovo kod ravlića.
mene je osobno ovlio, popuštao mi što se tiče izostanaka (4-5 puta sam izostao), ali valja se JAVLJAT. seminar je koncipiran tako da on ponudi teme, po 3-4 osobe si izaberu temu i naprave za svaki sat prezentaciju (svaki sljedeći seminar je sljedeća tema) te kad se dođe do kraja odokativno tad treba predat i seminar napismeno. možete ga predati zajedno (svi 3-4) ili svako svoj odvojeni i možete tražiti ocijenu svako svoju ili naravno da imate istu ocijenu (dakle, ako netko ima između 3 i 4 a ostali po 4, to se traži).
za satove se treba pripremiti stvarno minimalno, podijelio nam je neke tekstove koje je on sam izabrao i sprintao; to si pročitate (o toj temi koja će biti prezentirana) i nakon prezentacije ostaje 30-45 minuta za raspravu; tu se valja JAVLJAT maksimalno i onda ste u ravlićevoj milosti.
ravlić ko osoba je stalno happy, obožava svoj predmet i pretpostavlja se (priča se po kvartu hihi) da je konstantno napušen (nemreš mi tolko bit stalno hepi...)
e. i što se tiče prezentacije - puno pričajte, malo čitajte, kratke natuknice i nemojte to previše razvuć (tako da ostane vremena za raspravu poslije). mi smo malo pretjerali jer smo išli i s izbornom literaturom (a ona je stvarno IZBORNA, neće vam zamjeriti ako je ne uzmete)
to je to što mi pada napamet.
cheers.
I assure that's not a threat. Snows *always* melt.
Ovako, doživljaji sa seminarske Kregarove grupe, ali kod asistentice Antonije Petričušić...
Sve u svemu preporučam odlazak na seminar iz sociologije jer vam može puno značiti u lakšem svladavanju gradiva koje zna biti nekim studentima nerazumljivo (poput baze i nadgradnje.
Može se izostati do 3 puta, više od toga Kregar smanjuje ocjenu, na kolokvije morate izaći i DA, JAKO PUNO ZNAČE u konačnoj ocjeni. dobila sam peticu iz seminarskog rada, zalaganja, nikad nisam izostala, imala sam peticu iz izlaganja i prezentacije, ali dobila manju ocjenu zbog rezultata kolokvija koji je bio 100 bodova.
savjet: teme na seminarima su nam bliske pa se čim više uključite u razgovor, javljajte, komentirajte, budite aktivni jer je to jednom dečku donijelo peticu unatoč lošem rezultatu iz kolokvija.
seminarski rad pišete o temi koju dobijete za izlaganje, ako ste dvoje tada treba biti oko 15 strana, a ako vas je petero tada treba imati 30 strana.
na usmenom zaista nije bitno jeste li seminarist, jer je ove godine većinom i njih rušio jer su neki mislili da će biti blaži prema njima. sve svoje snage uperite na kolokvije, učite ko ludi za njih jer ako njih dobro odradite, gotovi ste i sa seminarom i sa usmenim.
sretno svima
Antonija je najbolja i najsusretljivija osoba koju sam susrela u I.semestru. uvijek joj se možete obratiti, u vezi gradiva, prof kregara, ocjenjivanja, svega i sve će vam pomoći.
Too many people are thinking of security instead of opportunity. They seem to be more afraid of life than death.
Plusiće i minusiće vam nikako ne mogu pisati prije nego što počnu seminari.
Oni većinom počinju nakon 2 tjedna od početka dotičnog semestra. I ukoliko ti ponekad termin seminara ne odgovara možeš izostati 4 puta (od otprilike 12 ukupno) bez da trebaš objašnjavati zašto ili donositi ispričnice.
Plusići i minusići ionako samo igraju malu ulogu kod finalne ocjene seminara. Ukoliko nemaš izostanaka i radnja ti je za 4 a izlaganje za 5 to ti je petica. No ako si poput mene izostao par puta i radnja ti je 4 a izlaganje 5 to ti je četvorka.
Bilo bi lijepo imati 5 no ne ulazi ti u prosjek tako da.... ne brini previše o tome.
Trebati ćete izlagati seminarske radnje. Kod nas svi su to uradili u obliku prezentacija.
Teme su ti zanimljive. Ne brini.
I da. Piše se seminarska radnja.
Seminar nije uklopljen u nastavu.
Upute za rad u seminaru ove godine bile su:
1. Rad u seminaru odvija se preko studentskih radova i rasprava o njima. Voditelj seminara usmjerava raspravu i brine o uvjetima za rad i obvezama seminarista, u čemu mu pomaže demonstrator(ica).
Drugim riječima... nakon što je prezentacija završena voditelj seminara će pokušati započeti rasprave povezane sa dotičnom temom.
2. Seminarski rad sastoji se od usmene prezentacije teza i pisanog rada, a izrađuje se na temelju udžbenika, materijala za seminarsku nastavu i druge literature.
Drugim riječima... seminar se sastoji od pisanog rada i usmene prezentacije koja može biti usmena prezentacija kao takva no svi preferiraju power point prezentacije. Jednostavno su savršeni podsjetnici.
2.1. Usmena prezentacija teme uobičajeno se sastoji od 3 dijela, koje u pravilu izlažu troje ili četvoro referanta/referantica:
a) Objašnjenje teme, osnovnih pojmova i pristupa
b) pregleda glavnih problema, shvaćanja i dostupnih rezultata istraživanja
c) razmatranja teme na rimjeru Hrvatske
Prezentacija u pravilu može trajati najviše 30 minuta, odnosno 10 minuta po svakom referantu/referantici. Pri prezentaciji referant(ica) može imati podsjetnik, ali ne smije čitati napisani tekst.
2.2. Pisani rad može biti zajednički ili pojedinačni. Zajednički rad jedinstvena je cjelina čiji su autori svi referanti(ce), pa se i ocjenjuje kao njihov zajednički rad. Zajednički rad može imati opseg 12 do 15 stranica. Pojedinačni rad može imati opseg 5 do 8 stranica. Pisani rad mora se predati prije završnog seminarskog susreta (završne rasprave i utvrđivanja ocjena).
Drugim riječima.... Za zajednički pisani rad svi će dobiti istu ocjenu. A pisani rad se može predati odmah nakon prezentacije ako želite no gotovo svi predaju kod zadnje rasprave (zadnjeg termina seminara).
3. Prisutnost na seminaru je obvezna. Student može izostati maksimalno četiri puta sa seminara. Izostanak se ne treba opravdavati.
4. Svaki seminarist obvezan je pristupiti kolokvijima.
5. Seminarska ocjena donosi se na temelju usmene prezentacije, aktivnosti u seminaru i pisanog rada, a uzima se u obzir ukupni rezultat na kolokvijima i prisutnost na seminaru. Nadam se da vam ovo daje uvid u cijeli seminar praktički.
Teme su poput:
Nastanak kapitalizma, Vladavina elite, Samoubojstvo, Položaj žene u društvu, Korupcija, Nasilje u suvremenom društvu, Totalitarizam i prava, Status pravničke profesije, Demokracija u podijeljenim društvima, Europska unija i nacionalni identitet, Euroskepticizam.
Prvi seminar se sastoji od:
Odabira referanata/referantica za određene teme. Znači na prvom seminaru ćete znati koji su vam "suradnici" u temi i koja je tema. Također ćete najčešće odmah saznati termin vašeg usmenog izlaganja teme i materijal koji bi vam trebao pripomoći u temi. Također ćete vjerojatno dobiti fotokopirane materijale za seminarsku nastavu koje pročitate za seminar i pomažu vam u raspravi ukoliko se želite uključiti u raspravu, što nije obavezno.
Za prvi seminar ne trebaš ništa pripremiti.
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:56.
Pitanja s repetitorija
1. Sociološka imaginacija je _________
2. Koje su faze razvoja društva kod A. Comtea?
3. Sociokracija je ___________
4. Tri predstavnika Frankfurtske škole
5. Mikrosociologija je _________
6. Navedite primjer tardicionalne racionalnosti!
7. Koja je metoda rezultirala djelom "Protestanstka etika i duh kapitalizma"?
8. Fokus grupa je ___________
9. Tko je formirao teoriju kontakata?
10. Koja 2 tipa društva razlikuje Durkheim?
11. Što znate o sociologiji prava?
12. Objasnite tradicionalnu vlast!
13. Objasnite anonimiju kod Durkheima!
14. Što znate o procesu racionalizacije kod Webera?
15. Što znate o V. Paretu?
16. Objasnite utjecaj biologizma u sociologiji!
17. Objasnite pojam "kolektivna svijest"!
18. Objasnite karizmatsku vlast!
19. Što je integracija?
20. Što znate o K. Renneru?
Prvih 10 pitanja - kratki odgovori, drugih 10 minimalno 6 rečenica po pitanju!
I preporuka je da se prvo rješavaju opisna pitanja. Prvi dio nosi 30, a drugi 40 bodova.
prolaznost je bolja nego na samom ispitu tak da vam je bolje da se potrudite i naučite za kolokvije
kolokviji su lakši od ispita upravo zbog ovih 10 pitanja na nadopunjavanje dok u ispitu imate 15 opisnih pitanja i ne znam nikog tko je stigao sve rješiti
provježbajte ova pitanja s repetitorija, ali nemojte samo to naučiti i očekivati da vam se samo to pojavi jer će biti puno grupa i dobit ćete možda 2-3 ova pitanja. isto tak, kad budete rješavali ta pitanja za vježbu gledajte koliko će vam vremena trebati jer je vrijeme najveći problem.
What Matters Most Is How Well You Walk Through the Fire.
ako ti daju neku njihovu teoriju, npr. napiši što znaš o metodama srednjeg dosega, moraš napisati čija je (merton) i o čemu se tu radi..ovi koji su se nadovezali, a o njima ima malo više od 2 rečenice se mora znat (glumpowitz, ratzenhofer, mosca, gasset itd.)..e sad je posebna priča za sociologiju i pravo, što sam već rekla, u skoro svakom ispitu/kolokviju dođe jedan iz ranih pravno-socioloških teorija (ihering, duguit i ekipa), kod freuda junga i adlera trebaš znat, a kod marxa ti zna dosta često doći da nabrojiš recimo 3/5 predstavnika revizionizma ili frankfurtske škole i ukratko objasnit po čemu se oni razlikuju od originalnog marxa.. u principu ih trebaš znat sve, osim onih koji su usput recimo navedeni..
ovo se naravno ne odnosi na stvari tipa kad su rođeni i koja su djela napisali :lol:
Anyone's daughter
Točna tablica mislim da ne postoji, ali se zna ono da je kao 90 oslobođenja, pa 130(ili 120) sigurna dvojka, mada i tada možeš past (ah, ta pravila). Možeš ocjenu odredit odokativno, ali usmeni je priča za sebe. Bodovi utječu, ali definitivno nisu garancija prolaza na usmenom.
Na svakom usmenom možeš podizati i spuštati ocjenu
Ma 30/70 nije problem skupiti ako si učila, te u onim esejskim pitanjcima pogodila bit pitanja. Također, puno bodova donose ona kratka na nadopunjavanje (3 boda svako), tako da se tu lako nakupe bodovi.
Last edited by zgmetropola; 22-02-2011 at 21:42.
Budući da ima jako puno kolokvija iz sociologije koji se još sastoje od dosta pitanja,nekada im se zna dogoditi greška. Zato vam je najbolje otići na uvide kad izađu rezultati pa će vam možda čak i dići bodove ako su vam krivo zbrojili ili nisu dobro pročitali. Ovo više dajem kao savjet brucošima jer su stariji kolege već upoznati s tim.
Sasvim su OK na uvidima.
U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije
ja ti mogu reci sto ja mislim, al to ne znaci da je tocno...zbog ocjena iz seminara...naime ako skupis prag da se rjesis pismenog vjerovatno ces dobit 5 iz seminara..nas je 4 radilo jednu seminarsku radnju, svi smo se podijelili prezentirali svoj dio, i participirali u istoj mjeri, ali svatko od nas je imao razlicito bodova na kolokvijima i dobio razlicitu ocjenu iz seminara..ja sam imao preko 90( to je bilo prosle godine, jos dok je ispit bio drugaciji), dao mi je kregar 5, kolega malo ispod granice dobio 4 a ostali oko 50-ak bodova ocijenio ih je s 3...pa pretpostavljam da je radi tog...al ne mora znacit nuzno ovako, jer je jedna kolegica imala ispod granice od 90 bodova i svejedno dobila 5 iz seminara jer je bila jako aktivna i komunikativna na seminarima..
Last edited by juka; 12-01-2011 at 00:29.
...netko tko razmišlja logično lijepi je kontrast stvarnom životu...
Nešto malo o seminaru iz Sociologije na kojem sam bio ovog semestra.
Voditelj seminara je bila prof. Ksenija Grubišić.
Uvjeti:
Dolasci su bili obavezni, maksimalan broj izostanaka jest 3 (nemojte imati više, neće vam dati potpis). Na kolokvije sam išao samo formalno zato što je na webu pisalo da se mora ići, iako su na kraju dobili potpis i oni koji nisu išli na kolokvije (ukoliko želite 5 morate skupiti 90 ili više bodova). Seminarski rad sam predao, nije bilo obavezno ali pošto sam imao loš kolokvij odlučio sam ga napisati. Također, održao sam prezentaciju.
Sadržaj:
Jedan jako zanimljiv seminar. Zapravo, dali će seminar biti zanimljiv ovisi o vašim kolegama koji drže prezentacije. Svakog sata je druga prezentacija koja uključuje i video isječke s Youtuba. Prezentaciju radite u grupa od 3, a teme se podijele odmah na početku seminara. Nakon prezentacije slijedi rasprava u kojoj možete čuti neke pametne stvari, ali najčešće se čuju gluposti![]()
Svaki seminar službeno traje sati i pol, ali rijetko se ostaje "puna" satnica. Ksenija obično pusti 15ak minuta ranije, ovisno o trajanju prezentacije. Jednom nam se dogodila pogreška i nitko nije donio prezentaciju, pustila nas je doma nakon 5 minuta.
Inače, Ksenija jako voli pričati. Držati monologe od 15 minuta. Najčešće je tema takvih monologa motivacija za faks. Priča započinje razgovorom o kolokviju, a završava utjecajem erosa i tantosa na faks.
Last edited by zgmetropola; 28-01-2011 at 09:39.
ja sam imala sekulica. nemam vise rijeci kojima bih ga mogla pohvaliti, takav profesor se rijetko vidja.
za one koji ce ga ubuduce imati kao voditelja seminara - prvo nazdravite u to ime, mislim da boljeg nema.
seminari traju tocno koliko je i predvidjeno, ako ne i duze, u slucaju da se rasprava zakuha.
iznimno je tolerantan i daje dvojke iz seminara cak i ako nisi polozio nijedan kolokvij (a uvijet za prolaz je barem jedan polozen). iako, mislim da je stvarno sramota kod duska imati dvojku iz seminara, jer ne cjepidlaci (kao neki drugi) oko pisanja seminarskog rada, kaze vam da nadjete upute na stranici i ako ih se drzite, nemate problema.
nema specijalne prohtjeve, daje visoke ocjene iz seminarskih radova, ali ih spoji s ocjenama iz kolokvija, pa se moze desiti da dobijete 3 iz razloga sto su vam kolokviji losi, a seminarski rad dobar.
svaki sat druga osoba, prema rasporedu s uvodnog sata, drzi pp prezentaciju i kasnije se raspravlja o obradjenoj temi.
svi su uglavnom nezainteresirani, a dusko pokusava potkanuti ljude na razgovor i ponekad mu cak i uspije.
od studenata trazi da obrazloze svoje misljenje i cesto pita 'kako' i 'zasto', gdje smo to culi/procitali.
prepun je informacija i stvari o kojima govori su zanimljive, ali mislim da smo mi kao generacija totalno nezainteresirani i neupuceni u previse stvari.
sto se dolazaka tice, nisam primijetila da je nesto posebno zagrijan za pracenje koga ima, a koga ne (tu i tamo posalje popis). oni koji misle eskivirati, mozda ce doci na svoje, al nes ti sto si ga zeznuo svojom neprisutnoscu. -.-
ocjena koju ce vam dusko dati puno ovisi o vasem radu, trudu i zalaganju i nikako vas nece zakinuti, vec vas samo moze nagraditi.
bilo bi super kad bi bili aktivni i javljali se, to cijeni i zapamtit ce vas.
kolokvije ispravlja dosta fleksibilno, ne trazi tocne definicije iz knjige i nastrebano gradivo, vec mu je vazno da ste shvatili bit i ne skida bodove na glupostima, vec ako zaista pisete gluposti koje nitko, pa ni vi sami, ne bi popusio.
Last edited by ReMi; 12-02-2011 at 12:43.
Protect me from what I want.
Na sociologiji i izvanredni moraju pisati seminarsku radnju, bar je tako bilo prošle godine.
Bookmarks