Je li babić danas možda rekao kad će točno (i gdje) biti kolokvij? Ili kakvu drugu važnu informaciju? Hvala!
Je li babić danas možda rekao kad će točno (i gdje) biti kolokvij? Ili kakvu drugu važnu informaciju? Hvala!
Chuck Norris plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet.
Ne.
Kasnio je točno 40 minuta pa je odmah počeo predavat.
Jedino van predavanja što je rekao je da ćemo dobit primjere slučajeva kakvi će biti na kolokviju.
Provjeri mail, već je Tena poslala.
Jedino što su isti kao i sa Vježbi pa mi nisu neka novost.![]()
non quis, sed quid.
ima kog od redovnih da je jucer odgovarao kod bouceka? mi izvanred.otisli..bas me zanima kak je pitao, jel tesko? i jel rekao mozda nesto bitno za iduci put?
pa ispitivao je negdje sat vremena i svašta je prošao....zrs,kp,ny konvenciju,rim 2,europsko pravo...išao je redom i svakom postavio par pitanja.pa nije bilo tako teško,al se moralo znati.a za idući put je samo rekao da će dati potpise i ocjene
kada će biti rezultati kolokvija i upis ocjena kod doc. Babića? Da li je definirano to pred kraj kolokvija, nisam ništa čula od buke koja je nastala? HVALA
Što mi preporučate kod koga da odem na konzultacije po potpis,tko je blagonamjeran od njih?
The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing
In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK
Joj sorry fulala sam temu,mislila sam na potpis za predavanja ne seminar/vježbe) jer se na zadnjem predavanju nitko nije pojavio.
The faith rarely calls up on us in the moment of our choosing
Ja isto.
In meinem Himmel gibt es keinen Gott!!!
JA NE ŽELIM DEKANSKI ROK
Kad će biti rezultati kolokvija od prof.Babića?Rekao je u ponedjeljak a još ništa.Ima tko kakvu info???
Neznam sto je prof. Babic rekao, ali asistentice su rekle da rezultati nece biti objavljeni prije ponedjeljka sigurno, sto definitivno nije znacilo da ce biti objavljeni u ponedjeljak. Ali bilo bi lijepo da se to objavi uskoro...
Bilo bi ok da se to objavi danas, budući je sutra pismeni a 10% najboljih je oslobođeno od pismenog, pa da ti sretnici znaju, a mi ostali smrtnici barem da znamo dali smo prošli.
Provjerite mail, ako vec niste.
Cestitke ljudovima koji su rasturili kolokvij, mi ostali cemo uzivat na pismenom![]()
i mene zanima kod koga mogu po potpis jer nigdje nije pisalo kad će se dijelit...
sad kad sam dala ispit,mogu dati komentar za sve...ovako,svakako upišite seminar iz mpp-a!!!!!!po mogućnosti kod boučeka.seminar je odličan i jaaaaaaaakooooooo koristan.ako idete na predavanja i pripremate se za seminar,naučite većinu toga i što je najbitnije razumijete sve...nakon boučekova kolokvija na koji otpada pola literature,za ispit treba još 2 tjedna.položiš ispit bez puno muke,a ovo je jako težak ispit.na ispitu bouček potvrdi ocjenu iz seminara pa se trudite na seminaru!ovi s dobrim ocjenama na seminaru su dobili i dobre ocjene na ispitu.tako da vam ja savjetujem da upišete ovaj seminar,al naravno ako mislite učiti i izaći na ispit.ako imate puno zaostataka i ne planirate izaći na ispit,onda vam ovaj seminar ne bi preporučila jer moraš puno i stalno učiti...
Seminar MPP
Počet ću s osobnim iskustvom.Bio sam kod prof. Sikirića i mogu reći da je bilo stvarno super.
Prvi dio seminara (do roka u 4.) smo radili opći dio mpp-a (strukturu kp, vrste kp, podjele poveznica, renvoi, kvalifikacija). Osnovne i bitne stvari.Bilo je dovoljno doći na predavanje da se može sudjelovati aktivno na seminaru. ON NIKADA NIJE PROZIVAO NI ISPITIVAO NIKOGA TKO NIJE HTIO SAM DIĆI RUKU. Onda nam je poslao nešto materijala o RIM 1 koju smo radili 2 -3 puta i stvarno mi je pomoglo da skužim o čemu se uopće radi u toj uredbi.
OPET NIKOGA NIJE TJERAO DA ČITA JER JE REKAO DA TO NEMA SMISLA.
Na kraju je podjelio 11 presuda ESP o Uredbi BU1 onima koji su htjeli. NAS JE SVE OSLOBODIO SVIH SEMINARSKIH OBAVEZA. Još bitnije, od 3 slučaja za seminarski rad(ili kolokvij u smislu drugih predmeta) ZA DVA JE NA ZADNJEM SEMINARU REKAO ŠTO ĆE BITI.
Svojim pristupom uključio je skoro sve seminariste da dobrovoljno sudjeluju u seminaru.
NA ISPITU NAM JE SVIMA REKAO DA PRVO BODUJE RAD NA SEMINARU, PA USMENI A TEK NA KRAJU PISMENI I DAO JE MINIMALNO 4 SVAKOME koga ja znam, ali ljudi su i super znali na usmenom. NARAVNO NITKO OD SEMINARISTA NIJE PAO PISMENI. On pita ona svoja pitanja i ne pita na usmenom povijest. UČINILO MI SE DA JE SVE ONE SEMINARISTE S LOŠIJIM PISMENIMA PITAO PITANJA IZ ONIH DIJELOVA KOJE SU NAJBOLJE NAPISALI NA PISMENOM. I DIZAO JE OCJENE DOSTA.
Čovjek stvarno voli svoj posao, trudi se i ima osjećaj da se prilagodi studentima, a da ne bude blag, nego baš onakav kakav treba. Detaljnije o načinu ispitivanja na topicu ocijenite profesore.
Boučekov seminar je koristan onima koji se ne mogu sami tjerati da rade, on zada dio gradiva i onda isti dio sljedeci put ispituje. Meni je on bio ok na predavanju, čovjek zna svoj posao kao i Sikirić. Držao je jedno predavanje više od 4 h u komadu, strašno. Ne ponovilo se.
Svi su seminaristi prosli iz prve pismeni i usmeni , bilo je i petica. Ali i loših ocjena.
Babić nije održao polovicu seminara. Konkurencija izvanredno uspješnih je bila žestoka, olobodio je par najboljih ljudi, tj par onih koji su napisali najbolji kolokvij pismenih. Ali na usmenima pita svašta i ne tangira ga jeste li seminarist, čak ni da li ste oslobođeni pismenog.
Ipak svi seminaristi polože iz prve. Baš kul tip, koji je vrlo objektivan prema svima.
Iako ne mogu dati duži komentar na seminar doc. Babića zbog sastanaka koje nismo imali, htio bih komentirati kako sam se ponadao na prva dva sastanka da će seminar biti izvrstan. Radili smo dva slučaja i bilo je zanimljivo, podsjećalo me na način rada na seminaru prof. Lapaša, koji mi je bio najzanimljiviji na faksu. Nije se ispitivalo studente nasumično nego samo one koji se jave, a bilo je zanimljivo slušati i meni koji se tada nisam pripremao za sastanke zbog drugih ispita pa sam bio poprilično nezainteresiran za MPP. Čim je diskusija na seminaru zanimljiva, nešta ti ostane u glavi. Nadam se da će se na seminaru doc. Babića i ubuduće obrađivati slučajevi jer smatram da je taj način rada prihvatljiviji studentima nego da se seminar pretvori u mini predavanje.
Jesu vam upisali polozen seminar na studomat? Meni jos nisu.
Evo kako je izgledao seminarski kolokvij ove godine:
Napomena: ovo je ocr originala pa su neki palatali moguće krivo napisani
SEMINAR IZ MEDUNARODNOG PRIVATNOG PRAVA
KOLOKVIJ
SLUČAJ 1
Milka Toth, švicarska državljanka hrvatskog porijekla, umrla je u 100. godini života u Linzu u Austriji gdje je imala prebivaliste posljednjih deset godina. Godinu dana prije smrti, za vrijeme liječenja u Miinchenu, svoju posljednju volju izdiktirala je medicinskoj sestri koja ju je ispisala na računalu. Ispis oporuke potpisala je gospoda Toth kao oporučitelj, a medicinska sestra ju je supotpisala kao svjedok. Liječenje je bilo uspješno i gda Toth vratila se u Linz gdje je i umrla.
Oporukom sastavljenom u munchenskoj bolnici gospoda Toth je, izmedu ostalog, izrazila svoju volju da glasovitu Vilu Amalia u Lovranu. (koju je naslijedila od svoje bake Tereze von Staubembembembacher, pl.) s pripadajućim zemljištem od 5,000 kvadratnih metara u bližini plaže, ostavi društvu Reinheit iz Linza. Dvije godine prije njezine smrti, u mjesnim novinama u Linzu bilo je objavljeno da društvo Reinheit motri austrijska policija zbog sumnje da se radi o ekstremno desnoj radikalnoj skupini čiji su vodeći članovi bili pravomoćno osuđivani zbog mnogobrojnih kaznenih djela počinjenih zbog rasne, vjerske ili nacionalne mržnje.
U parničnom postupku pokrenutom na Opčinskom sudu u Opatiji, kči gospode Toth pobija ovo oporučno raspolaganje tvrdeći daje oporuka njezine majke ništava u pogledu oblika, jer ju majka nije potpisala vlastoručno, te da majka nije bila sposobna za rasudivanje u vrijeme raspolaganja. Odvjetnik tuženika, društva Reinheit, tvrdi da je oporučno raspolaganje valjano kako u pogledu oblika tako i u pogledu sposobnosti.
Prema švicarskom i austrijskom pravu, oporuka sastavljena na način kako je to učinila gda Toth je valjana u pogledu oblika, a prema hrvatskom i njemačkom pravu nije. Prema švicarskom pravu za sposobnost za nasljeđivanje (trebalo je pisat rasuđivanje, ispravila asist. u toku kolokvija) mjerodavno je pravo prebivališta u vrijeme raspolaganja, a prema austrijskom i njemačkom pravu, pravo državljanstva u vrijeme raspolaganja.
Prema švicarskom pravu, gda Toth bi, s obzirom na okolnosti, bila sposobna za rasudivanje, dok po hrvatskom, austrijskom i njemačkom pravu ne bi.
Tko treba naslijediti Vilu Amalija?
SLUČAJ 2.
Aubau Hrvatska d.o.o. Zagreb („Aubau Hrvatska") sklopio je s nadležnim organom lokalne samouprave u Gospiču ugovor o izgradnji 50 km lokalnih cesta na području opčine Gospič. Osni vač i j edini član Aubau Hrvatska je dioničko društvo Aubau Austria AG iz Beča.
Za izvedbu radova asfaltiranja na tom poslu, Aubag Hrvatska je sklopio ugovor s društvom Asfalš d.o.o. iz Zadra kao podizvodačem. Ugovor je sastavio pravnik Aubau Hrvatska
koristeči kao predložak prijevod jednog ranijeg ugovora koji je Aubau AG iz Beča sklopio za jedan posao u Švicarskoj. Iz tog ugovora prepisana je, pored ostalog, klauzula koja propisuje daje za ugovor mjerodavno švicarsko pravo.
Na primopredaji radova asfaltiranja utvrdeno je da Asfalš d.o.o. nije dobro izveo oko 10% radova. Aubau Hrvatska je obavijestio Asfalš da u pogledu tog dijela radova raskida ugovor te da če na mjestima na kojima su radovi loše izvedeni drugi izvodač ponovno izvesti rado ve asfaltiranja.
Nekoliko godina kasnije, Asfalš je podnio tužbu protiv Aubau Hrvatska na sudu u Gospiču. Tužbom traži isplatu izmakle dobiti za 10% neplaćenih radova. Tužitelj tvrdi daje tuženik, umjesto da angažira novog izvodača, trebao tužitelj u dati priliku da otkloni nedostatke odnosno po potrebi ponovi radove. U odgovoru na tužbu, tuženik ističe prigovor zastare. Podredno, tuženik tvrdi da tužitelj nema pravo na izmaklu dobit, jer tuženik nije bio dužan pozvati tužitelj a da popravi radove, več je mogao po svom izboru povjeriti radove novom izvodaču.
Koje je pravo mjerodavno za zastaru i za odredivanje roka za naknadno ispunjenje?
SLUČAJ 3:
Društvo Tower-Tower, d.o.o. iz Zagreba, 2003. je započelo s projektom izgradnje novog poslovnog tornja u Zagrebu. Sve arhitektonske poslove na projektu društvo je odlučilo povjeriti arhitektonskom birou 3F (Form Follovvs Function) iz Rotterdama. Vlasnik tog biroa je glasoviti arhitekt Ante Mimica, državljanin RH koji od 1989. živi i radi u Nizozemskoj.
Mimica je tijekom 2003. u više navrata putovao u Zagreb radi pregovora s Tower-Tower o uvjetima suradnje. Angažirao je jednog zagrebačkog odvjetnika da mu pomogne u pregovorima. Nakon što su usmeno dogovoreni najvažniji uvjeti posla, odvjetnici Tower-Tower pripremili su nacrt ugovora i poslali ga Antinom odvjetniku koji je u načrt unio neke izmjene. Izmedu ostalog, izbrisao je drugu rečenicu u klauzuli koja je glasila: „Za sve sporove iz ovog ugovora nadležan je Trgovački sud u Zagrebu. Za ovaj ugovor mjerodavno je pravo Republike Hrvatske." Stranke su potpisale tako izmijenjeni nacrt u uredu Tower-Towera u Zagrebu. Inače, neke ugovorne klauzule su doslovno prepisane iz Zakona o obveznim odnosima, a na jednom mjestu spominju se i Posebne uzance o gradenju.
Nakon što je dovršena gradnja tornja, Tower-Tower je saznao da je Mimica barem polovicu obavljenog posla povjerio jednom slabije poznatom arhitektonskom birou u Zagrebu. Tower-Tower je uputio Mimici dopis u kojemu navode da su očekivali da če njegov biro izvesti sve poslove te da mu zbog toga što je neke poslove povjerio drugim arhitektima odbijaju otplatiti neisplačeni dio honorara. Mimica je protiv Tower-Tower podnio tužbu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu kojom zahtijeva isplatu honorara.
Koje je pravo mjerodavno za ugovor?
Napomena: Ugovor izmedu Tower-Tower i 3F ne sadrži odredbu o tome može li 3F neke poslove povjeriti podizvodačima. Prema hrvatskom pravu, ako iz ugovora ili naravi posla ne proizlazi što
drugo, izvodač nije dužan posao obaviti osobno. Prema nizozemskom pravu, lzvodac je dužan posao obaviti osobno osim ako su se stranke sporazumjele da posao može povjeriti drugim izvodačima.
SLUČAJ 4.
Škoj, d.o.o. Vis, društvo za proizvodnju i izvoz maslinova ulja, podnijelo je 1. lipnja 2010. tužbu Trgovačkom sudu u Splitu protiv društva Bratko, dd, Sofija. Tužbom se traži isplata cjelokupnog iznosa cijene za robu koju je tužitelj tuženiku isporučio prije više od godinu dana i na koju tuženik nije imao nikakvih prigovora. Ugovor o prodaji izričito propisuje daje za sve sporove iz ugovora nadležan Trgovački sud u Splitu.
Dana 1. srpnja 2010. kupac je podnio tužbu protiv predavatelja u Sofiji kojom traži da sud utvrdi da kupac nije dužan platiti cijenu. U postupku pred sudom u Sofiji, hrvatski predavatelj tražio je da bugarski sud odbaci tužbu jer je več u tijeku postupak pred hrvatskim sudom i jer je izričito ugovorena nadležnost suda u Splitu. Predavatelj nije sudjelovao u daljnjem tijeku postupka pred bugarskim sudom.
Na ročištu za glavnu raspravu pred Trgovačkim sudom u Splitu održanom 1. veljače 2011., bugarski kupac zatražio je priznanje presude bugarskog suda kojom je utvrdeno da kupac ne duguje nista predavatelju te da, slijedom toga, odbaci tužbu i ukine sve prevedene radnje.
A) Kako treba postupiti Trgovački sud u Splitu?
B) Pretpostavite da je Hrvatska država članica EU. Kako bi Trgovački sud u Splitu trebao postupiti?
non quis, sed quid.
Pitanje za izvanredne po starom programu:
1. vidim prema nekim postovima kako je moguće uzeti seminar i za nas; zanima me ima li ikakvih uvjeta ili je dovoljno samo se pojaviti, koja je procedura ukratko
2. isplati li ga se uzimati kao seminar, tj. koliko se isplati; čak ne pucam na neke olakotne okolnosti kod ispita već glede samog shvaćanja gradiva
Kakve su šanse dobit ovo za seminar u ljetnom semestru ako je ostao jedan predmet s treće i prosjek 3.8?
Liber amicorum Nikola Gavella
kod koga je bolje ici na seminar, kod Babica ili Bouceka - mislim, da se lakse polozi ispit? tnx
I busted a mirror and got seven years bad luck, but my lawyer thinks he can get me five.
Where there's a will, I want to be in it.
zna li netko kad su obično kolokviji, koliko ih ima? je li isto za sve profesore ili ipak ne?
Nemoj mi se purdit
čisto kao obavijest - ne znam da li ste vidjeli, ali objavljen je novi raspored po grupama (ne znam da li se kod ostalih nešto promijenilo, ali kod sikirića su neki kolege koji su prije trebali biti u prvoj grupi prebačeni u drugu i obrnuto).
http://www.pravo.unizg.hr/MPP?@=60gy#news_14420
Ljudi, provjerite mailove. Sikirić je pomaknuo seminar na 16 h, na TMT 14, obje grupe će ga tad imati.
Dodao je i privitke.
Edit: Sad sam ih pogledala. Pretpostavljam da ćemo ove materijale raditi tijekom svih preostalih termina, a ne sutra jer treba renvoi napraviti.
Bome, ima toga...![]()
Last edited by mora*se; 09-04-2012 at 20:55.
Seminaristi prof. Sikirića- šta trebamo pročitati za sutra? (grupa u 2h)
I can´t help; when I´m happy I look insane...
Bookmarks