+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 49

Thread: II. Ekonomska Politika

Super Moderator Pravokutnići's Avatar
    Last edited by axl; 01-12-2010 at 21:12.

Veteran foruma Zara.'s Avatar

Default Re: II. Ekonomska Politika

Quote Originally Posted by ana1612
    jel oni popisuju seminariste na tim predavanjima na koja smo obavezni dolaziti utorkom?
    pa da,zato smo i obavezni dolaziti!!! :smt006

Prvoborac foruma Moderator

majko mila, koji seminar danas ujutro (ako se to uopće može nazvat seminarom)... :oops: :roll: već sam se na ovom forumu nekoliko puta obraćao administraciji fakulteta, pa evo još jednog prijedloga: predlažem da se na prvu godinu pravnog studija ubaci još jedan predmet pod nazivom Osnove knjižničarstva ili Osnove bibliotekarstva jer je preočito da je mladi gospodin iz odjela časopisa na TMT 3 toliko uživljen u svoju ulogu da bi mogao predavat o tome satima, danima, tjednima, mjesecima.... :smt015 a onda isto tako predlažem da se nakon uvođenja tog predmeta studentima na drugoj godini omogući upisivanje naprednog seminara iz tog predmeta koji će bit usmjeren na intenzivno proučavanje baze podataka fakultetske, sveučilišne i kaj ja znam čije još knjižnice.... uvjeren sam da bi se za taj seminar svi potrgali i da bi odmah preuzeo primat čak i pred seminarom iz kaznenog... :lol:
    a sad ozbiljno: mislim, svaka čast svemu, ali 45 minuta bez prestanka pričat o tome kak se pretražuje baza podataka za pronalazak literature za jedan običan seminarski rad je u krajnju ruku brutalno... :x u svakom je slučaju pohvalno od katedre da nas na samom početku seminara želi uputit kako čim bolje napisat seminarski rad, ali kaj je previše je previše jer je ovaj tip stvarno pretjerao (nemam pojma kak mu je ime, a neda mi se sad ni provjeravat to, al nije ni bitno)... razumio bih da nam je na jednom primjeru pokazao kako najlakše doć do željene literature, al da ide upisivat milijun primjera u tražilicu i to još k tome ne samo u bazi podataka našeg fakulteta, nego i milijun drugih... prestrašno! :smt011 nakon njegovog "kratkog" izlaganja bilo je i nemoguće normalno nastavit sa seminarom jer je koncentracija totalno pala, tako da za prvi puta mogu ocjeniti seminar jednom okruglom ocjenom: 0 !!! :smt009 to ne znači da za to okrivljujem prof. Vedriša ili katedru (tu zasad nemam nikakvih primjedbi) nego isključivo uvaženog gospodina iz knjižnice koji je po mom mišljenju zaista trebao u najkraćim crtama uputit nas u to i završit za maksimalno nekih 10-15min, a ne 45 koliko mu je trebalo da završi. :smt009 :smt011

Quote Originally Posted by ArkinAardvark
    Glede kolokvija i literature za njega - moze li se uciti iz ovih skripti na PKT ili se bas mora po Samuelsonu?

Ako je ovo drugo, ima gdje da se taj Samuelson posudi pa iskopira (jer mi se ne da davati lovu za ekonomski udzbenik).

Hvala
    možeš ga kopirat u kopiraoni, al nikako nemoj u deželićevoj. ja sam tamo dao kopirat i to je ispalo tolko loše da se jedva vidi čitat i presitno je. preporučam u masarykovoj :smt006

Quote Originally Posted by laudrup
    kako izabrati literaturu?ja sam zbunjen glede toga.mogu li mi tamo preporučiti?
    joj, nisi smio ovo pitat... :oops: toliko smo prigovarali onom tipu iz knjižnice s početka seminara kad se nije mogo ugasit, nemoj da nam ga zbog ovog pitanja još jednom uvale :-D
    možeš ić na pretraživanje kataloga na ovom linku: http://knjiznica.pravo.hr/anew/search.html pa tu pronać prema ključnim riječima.

a ja sam inače putem tog kataloga pronašao stranicu na kojem možete nać skoro sve kaj vam treba za seminarski rad iz ovog predmeta (a istu tu stranicu je nama na seminaru preporučio i demos iz ekonomske politike). radi se o časopisu Ekonomija u kojem zapravo izlaze svi ovi članci koji su nama dio ispitne literature, samo kaj ih tamo ima brdo više... sva izdanja časopisa su dostupna online i svaki je članak u pdf formatu pa si ga možete bez beda skinut tako da zapravo za seminarski rad ne morate posuđivat nikakve posebne knjige i tražit ih ko zna sve kuda, nego sve skinut s jednog mjesta na komp. ovo je link na stranicu: http://www.rifin.com/

moja je preporuka za traženje literature ovakva:
    1. idite na ovaj gore link koji sam prvi naveo (pretraživanje baze podataka knjižnice faksa)
    2. tamo upišite ključne pojmove za temu svog seminarskog rada
    3. pretpostavljam da će vam se većina rezultata odnosit na članke iz časopisa Ekonomija (barem je meni tako) pa si onda izaberite te koji su iz tog časopisa i za svakog kojeg želite pogledajte u kojem se broju tog časopisa nalazi ili tko je autor članka
    4. nakon toga idite na ovaj drugi link koji sam naveo: http://www.rifin.com/ i tu kliknite na link "Ekonomija/Economics" (nalazi se u izborniku s lijeve strane)
    5. to će vas dovest do sadržaja časopisa Ekonomija gdje imate sva izdanja časopisa i možete ga pretraživat po brojevima i po autorima i tu si pronać članak koji trebate u pdf formatu

koliko sam ja uspio vidit, tu ima materijala za svaku od tema koje su nam ponuđene za seminarski rad tako da mislim da je ovo odličan izvor za literaturu (ja sam za svoju temu pronašao i previše materijala)
    eto, nadam se da će pomoć nekom i da će se snać :smt006

koliko ste vi izabrali članaka recimo za prijedlog literature?jel može jedan ili treba čak,ne znam,deset?
    ja sam ih s gore navedene stranice skinuo hrpu, al naravno da neću sve uzet.. pa možda najbolje da, ako imaš dovoljno materijala, daš voditelju seminara na prijedlog nekih 5-10 pa će ti valda on odredit kaj je od tog najbitnije i kaj trebaš
    Last edited by axl; 01-12-2010 at 21:13.

Početnik na forumu

Quote Originally Posted by zripper
    Koliko se puta može izostati sa seminara? I ima li ga sutra uopće? :roll: :roll:
    najviše 2-3 puta!! eventualno 4 ali sumnjam...
    pošto je predavanja bilo jučer mislim da su i seminari bili...
    Incapable poeople are capable to make capable people incapable

Forumaš u usponu

Quote Originally Posted by zripper
    Koliko se puta može izostati sa seminara? I ima li ga sutra uopće? :roll: :roll:
    ne neg 5 puta ukupno i predavanja i seminari pa ti kombiniraj

Početnik na forumu

može li mi netko reći kako da pribavim članke s tog Rifina,da odem osobno tamo,ili naručim si ili kako?
    Odes na sajt, kliknes na Ekonomija/Economics i tamo imas arhivu clanaka po brojevima.
    Ne vidim u cemu je problem

:smt006

Quote Originally Posted by Reina View Post
    Ja sam na seminaru kod Rančića i pala sam onaj prvi "mali kolokvij". Rečeno nam je da je ispravak tog kolokvija idući tjedan, znači nakon 2. kolokvija.
    I onda sam na stranici od faksa vidjela da će u tom ispravku biti cijelo gradivo.
    Mislila sam da je za seminarsku obvezu dovoljan samo taj 1. mali kolokvij odnosno prva polovica gradiva.
    Prema ovome treba kolokvirati cijelo gradivo da bi zadovoljila seminarsku obvezu? Jel sam nešto krivo shvatila ili...?

Pliz, pliz ako netko zna nešto o ovome...
    kao prvo, onaj prvi kolokvij nije bio "mali" nego redovni obični kolokvij na koji su mogli izać svi. ono po čem bi se mogao nazvat malim je bila manja količina gradiva.

dalje, DA, istina je, ako si ga pala onda moraš izać na ovaj njihov tzv. "mali" seminarski kolokvij koji će bit drugi tjedan (još uvijek mi nije jasno zašto se naziva "mali" jer to nikako nije) i on obuhvaća svo gradivo.

i na kraju, ono čime smo zapravo svi iznenađeni i razočarani, je činjenica da za ispunjenje seminarske obveze treba položit taj "mali" kolokvij, uz sve ono kaj smo morali ispunit prije toga. eto, nadam se da ti je jasnije.

P.S. pozivam sve kolege seminariste koji će zbog svih ovih silnih glupih obaveza, naročito nepolaganja kolokvija, iz ovog predmeta past seminar kao npr. ja, da zajedno dijelimo patnju i čuđenje

Veteran foruma Zara.'s Avatar

Nama rekao rančić da tko ne polozi kolokvij,da ce morati usmeno odgovarati na konzultacijama dok ne polozi

Quote Originally Posted by Zara. View Post
    Nama rekao rančić da tko ne polozi kolokvij,da ce morati usmeno odgovarati na konzultacijama dok ne polozi
    a naš dragi voditelj seminara prof. Vedriš s nama ni ne pokušava komunicirati o apsolutno ničem drugom osim o gradivu tako da sve kaj znamo je ono kaj nam vele Bogom dani demosi. a demosi su nam rekli da tko ne prođe kolokvij, pada seminar. eto toliko... očito je onda ovo još jedna u nizu katedri na kojoj postoje dvostruki (tj. višestruki) kriteriji.

Quote Originally Posted by Zara. View Post
    pa po toj logici bi seminar polozilo smo 50 ljudi!
    u to neću ulazit jer nisam upućen kakva je situacija u ostalim seminarskim grupama. znam samo da nam je demos reko da je u našoj grupi samo 12 ljudi položilo prvi kolokvij, a 34 nas mora izać na ovaj seminarski i položit ga da bi ispunilo seminarsku obvezu, u protivnom se pada seminar. ako dodamo tome činjenicu da nam je također rečeno kako će bit vraćeno puno seminarskih radova jer su "plagijati", mislim da ne moram dalje opisivat svoje čuđenje, razočaranje i sve kaj ide s tim....

Quote Originally Posted by ninotschka View Post
    i nama je rančić rekao da ako padnemo taj 'mali' kolokvij da će nas pitati usmeno na konzultacijama sve dok ne položimo.
    nemoj me plašiti.
    odličan mi je ovaj predmet, ali stvarno nisam stigla kvalitetno učiti. tek sad počinjem. i bilo bi mi užaaaasno žao da zbog pada malog kol. svi padnemo. uostalom, nema smisla. niti na jednoj katedri nije tako strogo. zašto bi bilo ovdje?
    ma neću nikog plašit, daleko od toga. samo velim u kakvoj smo situaciji mi koji smo kod vedriša. evo danas smo opet pitali demosa (samo njega i možemo pitat kad Vedriša očito takve stvati administrativne prirode ne zanimaju niti daje ikakve informacije o njima) na ovom seminarskom kolokviju kaj će bit ak padnemo kolokvij i opet je po stoti put potvrdio da se pada seminar u tom slučaju (ak će mi netko na ovo uzvratiti da su demosi nepouzdani, naglasit ću samo da je ovaj naš stalno u kontaktu s referadom katedre i sve informacije dolaze otamo). dakle, za nas kod Vedriša je očito tako.

pola sata kasnije, kad je pisala druga grupa, asistentica Šimić je svojima rekla da će svi koji padnu ovaj kolokvij ić kod Rančića na usmeni, jednako kao i njegovi seminaristi. prema tome, očito za nas kod Vedriša postoje neki drugi kriteriji za seminar.

meni je srce djelomično na mjestu jer mislim da bih trebao imat dovoljno za prolaz ovog kolokvija (btw. hvala katedri kaj nam je bar malo olakšala s tim lakšim pitanjima, iako znam da se neće svi složit jer će sigurno bit ljudi koji će past), al neću se ureć, a uz to i dalje mislim da su pretjerali sa svim tim obvezama kojima su nas zatrpali i smatram da svatko tko je sve ostalo ispunio, a nije položio kolokvij, zavrjeđuje prolaz.
    Last edited by axl; 01-12-2010 at 21:13.

Mlad, sumnjiv i nedokazan crazy_whisper's Avatar

pitanja iz "malog kolokvija" iz moje grupe (grupa 3):

1. nabroji uzroke aktualne financijaske krize
    2. nabroji tri temeljne funkcije države na području ekonomije i
    3. nabroji procese vezane uz političku ekonomiju koji su se događali u Hrvatskoj od 1990. (dakle od osamostaljenja)
    ...hm tako nekako,mislim da ovo treće baš nije doslovno tako zvučalo, ali se nadam da ćete shvatiti na što se pitanje odnosi

GRUPA 2:

1. Izaberi bilo koju doktrinu ekonomske politike i objasni je: vrijeme, glavni predstavnici, glavne reforme za koje se zalaže...
    2. Objasni ili Kopenhaške kriterije ili Lisabonsku agendu: tko, kada, gdje, cilj, glavne točke...
    3. Navedi i objasni tri zadaće države u ekonomiji.

Mlada nada foruma Sway's Avatar

Grupa 1:
    - 4 kotaca/cimbenika gospodarskog razvoja
    - sto su doktrine ekonomske politike (definicija) i poredaj ih kronoloski te napisi za svaku u kojem stoljecu se javlja
    -dogadanja u hrvatskoj nakon 90-ih godina (ovo je dosta siroko pitanje -> svasta se moglo napisati , o stabilizaciji, tranziciji, privatizaciji, bdp-u,)
    All people have the right to stupidity but some abuse the privilege.

Mlad, sumnjiv i nedokazan crazy_whisper's Avatar

ah..ah..samo zato što sam nekim čudom prošla i konačno zadovoljila te njihove glupave uvijete, neću ih automatski pohvalit i reći da ipak nisu toliko loši i nekorektni..u redu je da se svi seminaristi tretiraju jednako, no nisam ni mislila da neće biti tako!!!!!!..ipak čvrsto stojim iza tog da ne bi trebala postojati ova obaveza o polaganju kolokvija (mada brijem da nisu bili strogi i zahtjevni pri bodovanju)..unatoč svom pritisku zbog rokova i eventualnih zaostataka s prošle godine sad zamislite kako je onima koji moraju još ovo sr*** odgovarat, ma koma...još dodatan pritisak a za što!!!!užas užas užas

i sretno svima koji će morat odgovarat!!!!!!!!!!!!

Quote Originally Posted by Faith View Post
    zna li netko ako se padne seminar, a slijedece god upisujem i tako i tako istu godinu, mogu li slijedece god upisati neki drugi seminar ili moram opet upisati ovaj neizvršeni i znači li to da ne mogu izići na ispit sve deo 6. mj. slijedece god. odnosno dok ne ispunim sem. obvezu ili postoji neka alternativa da to ispunim u 1. semestru s vanrednima...grrrrrrrrr
    mislim da možeš upisat i neki drugi, ne nužno iz ovog predmeta. za ovo s ispitom ne znam, nego ti samo mogu reć da ne možeš nikako ispunit to u 1.semestru s izvanrednima zato kaj smo sad svi zajedno, tj. svi imamo kazneno, ekonomsku i ejp u 2.semestru, i redovni i izvanredni. samo su na 1.godini obrnuti semestri za redovne i izvanredne

dakle, dojmovi sa seminara....
    budući da ja prije upisa ovog seminara nisam znao baš ništa o njemu jer se o ovom predmetu općenito, čini mi se, najmanje piše, probat ću to koncipirat tako da ne suočim s istim problemom sljedeću generaciju. unaprijed se ispričavam na opsežnosti posta.

pa.. počnimo... (samo napomena da govorim za seminar kod prof. Vedriša, iako je više-manje isto za sve na ovoj katedri)

1. ANGAŽIRANOST NA SEMINARU: seminar kod prof. Vedriša je seminar u pravom smislu riječi. prevedeno to znači da nećete moć zujat na seminaru kao npr. na naciji jer je ova katedra puno življa. dakle, od vas se traži puno sudjelovanje na seminaru, uz kaj se logično nameće i činjenica da ima dosta (a možemo slobodno reć i puno) obveza koje morate ispunit. profesor traži aktivno sudjelovanje seminarista u raspravama o gradivu, aktualnim temama (a njih je fala bogu bilo ove godine brdo: kriza, recesija, bla bla...). ako se nećete sami uključivat, prozvat će vas on i pitat koje je vaše mišljenje o određenoj temi. ne postoje glupi ili promašeni odgovori, zanima ga jednostavno kako razmišljate i kaj bi vi napravili za poboljšanje gospodarske situacije u Hrvatskoj i svijetu.

2. SEMINARSKE OBVEZE: ono na kaj smo ove godine puno kukali, al smo eto nekako preživjeli :smile: dakle, da bi na kraju semestra dobili žig u indeks o uspješno položenom seminaru iz ovog predmeta, potrebno je ispuniti sljedeće:
    a) hodati REDOVITO na SEMINARE i PREDAVANJA (tolerira vam se najviše 5 izostanaka UKUPNO, dakle skupno gledajući seminar i predavanja, pri čemu je, naravno, bitnije pohađanje seminara). na svakom seminaru i predavanju će vas kontrolirati (pogotovo seminariste prof. Vedriša) i popisivati.
    b) napraviti i održati izlaganje prezentacije iz određenog članka koji je dio ispitne literature, a koji se obrađuju na seminaru (ovo se obično radi grupno po 3 do 4 kolege)
    c) napisati AUTENTIČAN seminarski rad (ne plagijat!! ) na temu koja nije izravno vezana uz članak za koji ste imali prezentaciju, nego ćete dobit na odabir nekoliko aktualnih tema o kojima možete pisati sami ili u koautorstvu s kolegama.
    d) položiti ili prvi redovni kolokvij (koji imaju pravo pisati svi studenti koji su te godine upisali ovaj predmet) ili tzv. "mali" seminarski kolokvij (na koji moraju izaći svi seminaristi koji nisu položili prvi kolokvij ili mu nisu uopće pristupili).
    3. OSTALO: katedra za ekonomsku politiku je netipična katedra za ovaj faks. prisutan je jaki perfekcionizam i sve mora bit tip-top (kaj je pravo iznenađenje nakon kaj proživite rasulo katedri s prve godine, uz čast iznimkama). profesor i asistenti neprestano surađuju, konzultiraju se, dopunjuju na predavanjima i seminarima (nerijetko će vam na predavanju i seminaru bit više njih), a interakcija sa studentima je na jako visokoj razini i u svakom vam slučaju izlaze u susret. uz to, jedna od jakih strana ove katedre su i DEMOSI, koji su konstantno zaposleni (ja im se i dan-danas divim kako uspijevaju kombinirat vlastito studiranje na višoj godini s demonstraturom na 2.god. jer fakat imaju hrpu obaveza). ima ih popriličan broj i viđat ćete ih najviše, a rijetko kad će bit samo jedan. bit će vam na svakom seminaru i evidentirat vas, pomagat vam i oko najmanjeg detalja koji će vas zanimat i informirat vas o apsolutno svemu. bit će vam na svakom predavanju gdje ćete ih vidjet u dosta neobičnoj ulozi: listat će slajdove prezentacije :lol: po kojoj će prof. ili asistenti predavati (ovo je zapravo jedina stvar koju ja baš ne kužim i mislim da bi ih bar ovog mogli oslobodit jer ljudi rade ko mravi, a listanje slajdova nije nikakva muka ni za predavača koji to može radit i sam). isto tako, često će oni sami izlagat vlastite prezentacije (i na seminaru i na predavanjima) koje nisu suhoparno čitanje sa slajdova nego stvarno smisleno i povezano izlaganje bitnih činjenica.

4. ** SPECIAL **: čast da dobije posebnu, završnu, točku ovog izlaganja ima još jedna "obveza", neophodna za normalno funkcioniranje seminara iz ekonomske politike , a to je da morate obavezno napraviti TRANSPARENT s vlastitim imenom i prezimenom i stavit ga na vidljivo mjesto ispred sebe na seminaru kako bi vas vaš voditelj seminara upoznao osobno (da, zvuči nevjerojatno, al na ovoj katedri niste samo broj nego nekog stvarno zanima tko ste ) i kako bi prilikom rasprave na seminaru znao s kim priča i prozvao ga po imenu i prezimenu, a ne nešto tipa: "kolega u plavoj majici" ili "kolegica u žutoj košulji". pritom vam sugeriram da kod izrade transparenta budete što kreativniji, možda time privučete veću naklonost profesora :lol:

sve u svemu, jedan dosta ugodan seminar koji se na trenutke može činit dosta naporan zbog svih navedenih silnih obaveza, no na kraju sve to splasne kad to riješiš i udare ti žig. a bez obzira kaj ovo nije nikakav težak ispit za položit nikome, opet te drugačije gledaju na usmenom kao seminarista nego kao neseminarista pa je i to pozitivna strana.

eto.. i to je, više-manje to... znam da će me moderatori ubit za ovak opširan post, al nek ljudi imaju na jednom mjestu sve kaj ih zanima, a mislim da je tu sve kaj je bitno. ja na početku ovog semestra nisam znao 2 osnovne stvari o ovom seminaru jer nitko o tome nije ništa pisao pa nek se ljudi raduju... pozz....

Mlada nada foruma Sway's Avatar

evo, sad kad sam kooonacno ulovila vremena da i ja napisem svoje dojmove sto se tice semanara iz ekonomske!!

naime, vanredni studenti koji su uzeli seminar iz ovog predmeta ove godine su svi stavljeni u grupu kod Rancica, s tim da smo bili pozvani da se slobodno prebacimo u neku drugu seminarsku grupu ako nam taj termin nije odgovarao, a to je bome bila grupa od pocetno 90-ak ljudi (kasnije se malo ipak prorjedilo)..

nastavimo onda u duhu posta kolege axla :

1. ANGAŽIRANOST NA SEMINARU:
    niti blizu ovome sta je kolega prethodno napisao, Rancic nije niti prozivao poimence ljude, niti silio da se ista govori, sve je bilo sasvim lezerno, ako je netko bas bas izgarao od zelje da nesto kaze ili da svoje misljenje/videnje stvari o kojima se pricalo taj se isprsio, ali smo vecinom stvarno svi sutili..

2. SEMINARSKE OBVEZE:
    za dobiti zig o polozenom seminaru se moralo ILI poloziti jedan od 2 kolokvija na koja su mogli izici svi koji su po prvi puta upisali predmet, ILI napisati seminarski rad na ponudeno odabranu temu (i ovdje je bilo nekoliko slucajeva vracanja plagijata ), ILI pak poloziti "mali seminarski kolokvij", na kojem su stvarno bila laganini pitanja (barem prvoj grupi koja ga je pisala)..
    svatko na seminaru je morao imati prezentaciju nekog od clanaka po svom izboru a da vec nije bio zauzet i rezerviran (to je bar bila pocetna ideja)! na kraju je ispalo da gro ljudi nije nista prezentiralo, i nikom nista! demos je bio maaaalkice neorganiziran pa su dvije grupe imale prezentaciju na isti clanak, s tim da s je jedna grupa ju odrzala,a druga je dobila "ah,sto cete,to se dogada,sta da vam radim", i jos neke cure nisu drzale svoju prezentaciju jer nisu stigle uz isto "a sta cete"..

3. OSTALO:
    svakako bi pohvalila demose koji su imali svoju prezentaciju o mmf-u i svjetskoj banci!svaka cast,bila je odlicna!!
    samo su mi se lampice u glavi palile i moglo se cuti - ahaaaaaaa!!hihi

Sve u svemu, jako lezeran seminar, nista zahtjevno.. Sto me i cudi jer vidim da su redovne poprilicno ugnjavili sa seminarskim obvezama!!

I to je to!
    All people have the right to stupidity but some abuse the privilege.

Quote Originally Posted by kaktus View Post
    Jel mi može netko od bivših seminarista reći što je potrebno za ispunjenje seminarske obaveze. Nešto sam načula da treba ili napisati seminarski rad ili položiti 1 kolokvij. Meni bi pasala ova opcija da samo napišem radnju pošto imam zaostataka s prve!
    za ispunjenje seminarske obveze treba napisat seminarski rad (i tu su dosta zahtjevni), održat prezentaciju na jedan od članaka zajedno s 2-3 kolege i položit ili jedan redovni kolokvij ili seminarski kolokvij (ne znam jel će uopće ove godine bit omogućeni kolokviji neseminaristima, al uglavnom, treba položit jedan kolokvij). s tim da su prošle godine ipak prolazili kroz prste onima koji nisu položili kolokvij pa su išli na usmeni ispravak.
    dodat ću tome da se na ovom predmetu strogo kontrolira dolazak na seminare i predavanja za seminariste tako da i o tome treba vodit računa.
    inače imaš na ovom topiku moj opširan post i još nekoliko kolega o dojmovima sa seminara pa ga pročitaj.

Mlada nada foruma

Jel zna netko kad je prošle godine bio 1.kolokvij. Radim plan učenja pa da znam jel bio prije ispitnih rokova u 4. mjesecu ili poslije i ako je poslije kad otprilike. I još samo da pitam jel mogu za kolokvij učiti iz skripte? Jel to samo meni se na skriptarnici ne mogu otvoriti skripte iz ekonomske ili ih nitko ne može otvoriti?

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Kolokviji su bili:
    15.04.
    20.05.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma

ok..a jel seminaristi i kod ovog asistenta trebaju imat i prezentaciju i te debilne natpise sa svojim imenom(sorry ak neko to voli,al meni je to glupo)??,jel se moze premjestat iz grupa?..fakat me zanima..jer uz ove silne obaveze, unatoc sto mi je ekonomska zanimljivija, mislim da cu uzet ejp

kod Rančića i asistentice Šimić (koje nema ove godine očito, a za Morović nemam pojma kaj se s njom dogodilo) nema tih natpisa s imenom, samo kod Vedriša. prezentacije imaju svi i svi ćete doć na red i morate ih održat jer se prezentacije rade po člancima koji su ispitno gradivo.

premještanje u druge grupe je dopušteno tako da ako vam ne odgovara, možete se dogovorit s voditeljem seminara.

a kaj se tiče ovog kaj annabel veli, da, ejp za seminar je dobar ako ga možeš polagat u 6. mj. jer je sve kasnije već malo zeznutije. znači, ako želite ejp za seminar, preporučljivo je da do 6.mj. imate uvjet za polaganje ispita s više godine. u protivnom, mislim da je bolja opcija ekonomska, iako niti jedan od tih seminara nije ništa posebno, a i sami ispiti su relativno lagani.
    Last edited by axl; 24-04-2010 at 15:40.

Mlada nada foruma

evo ljudi ako se neko zbunio, seminarske obaveze su(vedris):
    - radnja
    - prezentacija
    - mali kolokvij(svo gradivo)

Jedno pitanje, ja ne shvatih, jel onda za ispunjenje seminarske obaveze prolazak jednog ili oba kolokvija (ova redovna)??
    shvatih ovo da ak ne riješimo kolokvijski dio obveze imamo malo kolokvij, al ne razumijem ovo sa 2 kolokvija, malo je to danas nezgrapno receno, dakle, jel su obadva ili samo jedan od "redovnih" kolokvija za ispunjenje seminara???

Prvoborac foruma ernejst's Avatar

trebaš položit jedan od redovnih kolokvija za ispunjenje sem. obaveze; ako ne položiš, pišeš taj "mali" kolokvij; ako ni njega ne položiš onda odgovarš usmeno
    "Smoke me a kipper! - I'll be back for breakfast!"

Mlada nada foruma

pozz
    ni ja nisam seminarist a želio bi isto preko kolkovija riješit predmet
    pa me zanima dal moramo mi nesemin aristi dolazit na seminar kako bi imali pravo pristupit tim kolkovijima

Forumaš u usponu Grizzly's Avatar

Za neseminariste je dovoljno da su upisali ekonomsku politiku prvi put u ljetnom semestru 2009/2010. da bi pristupili kolokviju. Ne moraš uopće ići na predavanja i seminare.

Početnik na forumu

Ljudi, evo imam par pitanja. Položim li taj prvi kolokvij, trebam li izlazit i na drugi ili je seminarska obveza time ispunjena (naravno uz prezentaciju, seminarski rad itd.)? Postoji li kakva skripta koja mi može jamčit prolaz prvog kolokvija? Imam još obaveza s prve godine i svakako bi mi život olakšalo da kolokvij mogu riješit uz minimalan utrošak vremena i energije. Unaprijed zahvaljujem

Forumaš u usponu Grizzly's Avatar

1. Dovoljno je samo da položiš prvi kolokvij (naravno, tu se ubrajaju i dolazak na predavanja, sem. rad i dr.) da bi ispunila seminarsku obvezu. Na 2. kolokvij ne moraš uopće izaći, ali ako ne odeš onda nećeš moći na predrok i morat ćeš opet na pismeni dio ispita. To ti ne preporučam.

2. O skriptama se nedavno govorilo na Ispiti i predavanja pa odi malo tamo pogledati. Meni osobno i nije potrebna skripta jer zadovoljan sam knjigom.

Quote Originally Posted by gianni nichhi View Post
    koliko traje vremenski seminar..od tri do....?
    Seminar traje od sat i pol do dva sata, kako kad.

Quote Originally Posted by toothfairy View Post
    čisto znatiželje radi.. od vas bivših seminarista, ima li tko iskustva u višku izostanaka??? i kako su eventualno to rješavali?? hvala unaprijed
    Bojim se da sam ja jedini ostao na ovom topiku od bivših seminarista
    A ja ti baš neću bit mjerodavan jer nisam izostao s baš nijednog seminara
    Al fakat, probajte imat čim manje izostanaka, oni dosta cjepidlače oko tog.

Quote Originally Posted by truffle View Post
    ps: koliko su bitni grafovi i tablice u Nordhausovoj knjizi?

jasno mi je da su tu da nam olakšaju razumijevanje... jel ih treba "detaljno" proučavati?
    Grafove i tablice ne treba uopće učit ni znat.

Quote Originally Posted by veksi deksi View Post
    imam par pitanja
    prijavio sam emailom kolkovij i nisam dobio odgovor dal je to normalno il moja prijavnica nije uopće stigla na pravo mjesto
    neseminarist sam i kad položim dva kolkvija s tim se rješim pismenog ispita ili ...
    i malo sam kratak s vremenom pa dali se može kolkvij dobro spremit uz pomoć skripte i ako je koje skripte (mislim koja je najbolja)
    i kakvog su tipa kolkviji

huh ovo čitav esej ispao nadam se da će se nekom dati pročitati
    Dežurni čitač "eseja" se javlja na dužnost.
    Mislim da se ne trebaš brinut oko prijave kolokvija. Ako si ti mailom poslao prijavu, oni su ju sasvim sigurno zaprimili, a teško je za očekivat da će oni svakome od vas pojedinačno ić odgovarat da je vaša prijava zaprimljena.
    Da, ako položiš oba kolokvija, oslobađaš se pismenog dijela ispita i ideš samo na usmeni.
    Kao što je već xxxxx puta rečeno, prvi kolokvij sastoji se od jednog pitanja iz Samuelsona, jednog iz doktrina i jednog iz članaka. Na stranici katedre imaš napisano do kojeg poglavlja u Samuelsonu i člancima, a doktrine su cijele jer ih ionako nema puno. Pitanja su, isto smo već rekli, poluesejska. Svako nosi 5 bodova.
    Možeš učit samo po skripti, imaš u skriptarnici za skinut. Samuelson - skripta Maat, za doktrine nažalost nemaš nikakvu dobru. U skripti od sijft se na početku nalaze doktrine, al su jako šturo skriptirane. I za članke imaš dvije skripte, angie i mightyprincess, pa biraj koju želiš. Preporučam mightyprincess.
    Sve to imaš poredano ovdje pa nađi i skini ako još nisi.
    http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/ekonomska
    Last edited by axl; 01-12-2010 at 21:15.

Početnik na forumu Smartybarty's Avatar

Postovanje kolege.

Ovako... ja sam po prirodi malo debil pa naravno nisam na vrijeme vidio da je potrebno prijaviti izlazak na ovaj kolokvij. Kako to inace biva vidjeh obavjest o prijavi i popis tek sada i poslah se u rodno mjesto. Medjutim tada sam procitao sljedece:

NAPOMENA: Svi oni studenti koji ostvaruju pravo izlaska na 1. kolokvij, ali se ne nalaze na navedenom popisu mogu doći u grupu prema abecednom redu prezimena.
    Dakle jel to znaci da ja svejedno mogu izaci na taj kolokvij, samo im se trebam javit na licu mjesta? Ili se cisto odnosi na neke njihove greske u proceduri?

Quote Originally Posted by Smartybarty View Post
    Dakle jel to znaci da ja svejedno mogu izaci na taj kolokvij, samo im se trebam javit na licu mjesta? Ili se cisto odnosi na neke njihove greske u proceduri?
    Da, samo dođi u tom terminu kad bi po abecedi trebao bit i javiš im se tamo. Ako želiš bit potpuno siguran, možeš poslat mail svom voditelju seminara ili kojem od demosa, ali ako su ovako napisali na stranici katedre, mislim da onda ni nije potrebno. Jer, ako si seminarist, ionako si obvezan izać na kolokvij jer ti to spada u seminarsku obvezu.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast