+ Reply to Thread
Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 30 of 221

Thread: II. Obiteljsko Pravo

Super Moderator Pravokutnići's Avatar

Default II. Obiteljsko Pravo

Ispiti: http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=14

O kolokvijima:
    Što se tiče kolokvija, postoje 3 (nekada se mijenja, ali je u prosjeku tri-četiri). Kolokvij se sastoji od 2 esejska pitanja. Svako pitanje se boduje od 0-5, i zbrajaju se bodovi. Zbroj ocjena eseja je prosječna ocjena koja vrijedi kao ocjena na pismenom ispitu i uzima se u obzir zajedno s usmenim dijelom ispita za konačnu ocjenu.
    PRIMJERI KOLOKVIJA - LINK
    Attached Files Attached Files
    Last edited by Malegria; 01-03-2011 at 02:03.

Administrator georgee's Avatar

Default Re: II. Obiteljsko Pravo

Student je dužan izraditi seminarski rad koji mora biti pozitivno ocijenjen ili položiti najmanje jedan kolokvij najkasnije do kraja onog semestra u kojem završava seminarski rad. Student može pisati i seminarski rad i pristupiti kolokvijima.
    evo, ovo je sa stranice katedre. boldo sam ključne riječi.
    Službeni mrzitelj djece sa sladoledom u ruci i bilo kojeg oblika aktivizma.

In love with BBC Irene Adler.

Maru cat fan club member.

Mlada nada foruma Snowhite's Avatar

Evo, ovo su pitanja s ispita zadnje dvije god, s ovog područja iz kojeg pišemo kolokvij... Prof. Korać je rekla da si ih pogledamo, da će nam takvi bit i eseji... Mislim da mi je pao moral. Pa zakaj baš nama moraju mijenjat koncept kololokvija?! Ovo je bilo baš super, i po mom mišljenju skroz fer: malo zaokruživanja, malo nadopunjavanja, jedan esej - iliti ponešto za svakog, kakve god tko afinitete imao. Mrzim esejska pitanja!
    Ah...još jedna katedra koja BIJAŠE normalna...

2. Što znate o predujmu u sudskom parničnom postupku (306)
    3. Nabrojite slučajeve kad o djetetu skrbi jedan roditelj i pobliže opišite jedan od njih (478

2. Što znate o mogućnosti da se nakon smrti žene upisane kao majke nastavi postupak osporavanja majčinstva (338)
    3. Navedite koja djetetova prava ObZ razlikuje u području prava na obrazovanje i objasnite jedno od njih (449, 450)
    4. Probni smještaj djeteta u obitelji budućih posvojitelja (620)

2. Tko će zastupati punoljetnu osobu koja je djelomice lišena poslovne sposobnosti u postupku kojeg ona pokreće za utvrđivanje majčinstva (245, 708, 714)
    3. Kulturna prava djece (425)
    4. Što znate o očevidniku predmeta o posvojenju (637)

2. Kako će postupiti sud ako stranka u paternitetskom sporu odbije pristupiti DNA analizi (306, 317)
    3. Koji je sadržaj Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i kojoj grani prava on pripada (461)
    4. Navedite kad nije potreban pristanak roditelja za posvojenje te objasnite jedan od tih slučajeva (602)

2. Što je to serološki pregled i koje je njegovo značenje u obiteljskom pravu (314)
    3. Pravo djeteta na slobodu vjerskog uvjerenja i što ako se roditelji međusobno ili roditelji i dijete o tome ne slažu (448, 483)

2. Nabrojite međunarodne dokumente o pravima djeteta koji se na europskoj razini odnose na prava djeteta. (433)
    3. Tko je nadležan izreći mjeru osiguranja na imovini roditelja i koji je učinak te mjere. (563, 1050)
    4. Što znači odredba da su podatci o posvojenju službena tajna. (637)

2. Koja sanznanja iz postupka posredovanja mora sadržavati stručno mišljenje ovlaštenog posredovatelja. (160)
    3. U kojim slučajevima dijete nije ovlašteno osporavati očinstvo. (361, 391, 644)

2. Kako je načelo "pater is est quem nuptiae demonstrant" primijenjeno u hrvatskom pravu? (t 251-259)
    3. Navedite kojim je sve institutima bio uređen pravni odnos između roditelja i djece. (t 194-199)
    4. Može li osoba istospolne orijentacije posvojiti dijete - objasnite odgovor. (t 612)

2. Što znate o presumpciji majčinstva? (t 211, 389, 394)
    3. Što Konvencija o pravima djeteta određuje o ekonomskim pravima djeteta i koje su odredbe ObZ s time povezane? (t 424, 434, 468, 476)

2. Što znate o pretpostavkama za osporavanje materinstva kad je dijete začeto oplodnjom uz medicinsku pomoć (391,394);
    3. Koji sadržaji roditeljske skrbi ostaju roditelju nakon što mu je oduzeto pravo da živi s djetetom (527),

3.Koje su dužnosti djeteta po ObZ i koje su sankcije u slučaju njihova kršenja; (458, 531)
    4.Kako se određuje mjesna nadležnost za punoljetne i maloljetne štićenike; (672, 673)

2. Ovlasti centra za socijalnu skrb u postupku priznanja očinstva; (266, 267, 275, 280-284)

3. Koje su osobe i s kojim ovlastima za osiguranje pravilnog razvoja djeteta apostrofirane u Konvenciji o pravima djeteta; (416)

2. Koje su posebnosti spora radi utvrđivanja očinstva umrlog muškarca; (304, 305)

3. Povjeravanje djeteta na čuvanje i odgoj; (501-502)

2. Zlostavljanje djece – pravni oblici zaštite; (459-462)

3. Što je prethodni postupak kod posvojenja i pobliže opišite jedan od sadržaja istoga; (616-620)

2. Što znate o tužbi centra za socijalnu skrb u postupcima o podrijetlu djeteta; (247,300)

3. Što znate o zastupanju djece i sklapanju pravnih poslova za njih te navedite ograničenja istih; (468-473, čl. 261. ObZ, 779-780)7

2. Pristanak djeteta na priznanje očinstva; (268-271)

3. Koje su odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda relevantne za zaštitu prava djece; (433)

4. Posvojenje djeteta roditelja koji je potpuno odnosno djelomice lišen poslovne sposobnosti; (602)

2. Koja je zakonska pretpostavka za mogućnost osporavanja majčinstva nastalog uz medicinsku pomoć i u kojem je roku moguće pokrenuti spor; (394, 396)

3. S kojim srodnicima (osim roditelja) sud može odrediti održavanje susreta i druženja djeteta i pod kojim pretpostavkama; (491-492)

4. Što znate o nasljednopravnim učincima zasnovanog posvojenja; (640)

5. Što znači kad kažemo da je centar za socijalnu skrb pomoćno sudsko tijelo; (569)

2. Koji su propisi kojima su bili uređeni pravni odnosi roditelja i djece i koje su njihove osnovne karakteristike; (200-205)

3. Koje su odredbe tzv. lex imperfecta u vezi s biološkim i pravnim podrijetlom djeteta; (278, 282, 630)

4. Zašto hrvatsko zakonodavstvo nema blagonakloni stav prema posvojenju djece od strane stranih državljana; (610)

2. Zastupanje maloljetnog djeteta u parnicama radi utvrđivanja majčinstva; (243-245)

3. Koje se odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i pripadajućih Protokola smatraju relevantnima za zaštitu prava djece; (433)

4. Pravni status skrbnika prigodom posvojenja njegovog štićenika; (604)

2. Koje su posebne ovlasti suda u parnici radi utvrđivanja očinstva; (306)

3. Kako je uređena suradnja suda i centra za socijalnu skrb u vezi s mjerom upućivanja djeteta u ustanovu socijalne skrbi; (532, 534)

2. Kad će samo centar za socijalnu skrb dati suglasnost na priznanje očinstva; (275)

3. Koje teorijske podjele prava djeteta poznajete; (418)

4. Koji je oblik pristanka roditelja na posvojenje, koje je tijelo stvarno i mjesno nadležno za uzimanje pristanka te što je sadržaj isprave u kojoj je pristanak oblikovan; (622, 623)

Last edited by Snowhite; 03-12-2009 at 00:11.

Mlad, sumnjiv i nedokazan wexxx89's Avatar

pitanja sa kolokvija - izvanredni studenti:

1. Navedi i objasni pravne učinke sudske odluke o osporavanju majčinsta!
    2. Sadžaj i kriteriji određivanja najboljeg interesa djeteta.
    3. Može li dijete utjecati na zasnivanje posvojenja, i na koje ostale pravne učinke posvojenja dijete može utjecati. Objasni!

današnja pitanja:
    1. može li se muškarcu presuditi da je otac ako se ne odazove na vještačenje
    2. odluke izvanparničnog suda vezane za rod. skrb (ja sam tu pisao o mjerama i vjerojatno je krivo, vidjet ćemo)
    3. tko odlučuje, moraju li se posvojitelji upisat kao roditelji i iz čega je vidljivo.

Imam jedno pitanje: kaj ak zbog nekog (ajmo reć opravdanog) razloga, npr. ak si baš bolestan, na putu i sl., netko ne izađe na jedan kolovij, ali položi druga dva? Dal se onda može izać na ovaj popravni 26.02. ili kad već, na isti način kao da si dva prošao a jedan pao, konkretno, dal je isto pasti i uopće ne izaći na kolokvij? I na kraju, ta ocjena iz popravnog onda vrijedi isto kao redovni kolokvij, kaj ne?

ocjena vrijedi isto, da.
    nego, kaj se tiče ovog, sjećam se da je milas na prvom kolokviju rekla kak su neki vanredni bili bolesni u termin svojeg pisanja pa da pišu s nama, al da je to samo iznimno, da od sljedeći put idu na ispravak i da ispravak tome i služi. dakle, da, smatrat će se kao da si pala. naravno, ne bi škodilo poslat mail..

Mlada nada foruma *viki*'s Avatar

Pitanja od danas...
    1.Tko ne moze biti skrbnik
    2.Uzdrzavanje djece od strane bake i djeda
    3.Bracni ugovor

Prof Milas je 100 puta naglasila da oslobodenje vrijedi do roka u 7.mjesecu...ispravci su 26.01(barem kaj se njenih seminarista tice) u 12 i 30...tmt3...
    Potpise za predavanja dijeli u utorak 26tog u 5 sati
    Seminaristi-upis ocjena i potpis s predavanja 26tog u 6 sati
    (ak nemrete doc dat ce vam i potpis i ocjenu iz seminara na predroku kad dodete odgovarat)...i predrok za izvanredne ce bit 1.02 ili 2.02 to jos nije ziher,javit ce...
    Rezultati kolokvija najkasnije u ponedjeljak navecer
    Last edited by *viki*; 19-01-2010 at 23:25.

Mlada nada foruma

Poseban skrbnik za punoljetne osobe, darovanje kod bracnih drugova, sadrzaj i forma nagodbe o uzdrzavanju djeteta pred czss

nema potrebe za nervozom
    inače, bilo bi lijepo kad bi napisali dojmove sa seminara (kad nađete vremena).

prof. Hrabar
    Seminar se svodi na interpretaciju zakonskih odredbi i na rješavanje slučajeva. Objektivno, zanimljiv seminar ukoliko se student zanima za takvu tematiku. Ponekad se previše vremena troši nepotrebno cjepidlačenje (npr. 20min objašnjavanje značenje riječi osobno), ali sve u svemu, koristan seminar i nešto najbliže famoznim vježbama dosad. Uključivanje studenata bilo bi bolje kad bi raspored sjedenja u dvorani V bio bolji. Također, ne bi škodilo da se gradivo brže prolazilo (zadnji seminar radio se slučaj u vezi izvanbračnih i istospolnih zajednica vezan za uzdržavanje, a predzadnji u vezi posvojenja), no takav raspored dođe dobro za ponavljanje gradiva za ispit.
    Što se usmenog tiče, čista je formalnost. Postavi dva pitanja i to je to. Eventualno koje potpitanje. Eh, ako imate peh ko ja da vas pita nešto kaj niste ponovili, jbg No, uglavnom se potvrđivala ili povisivala ocjena. Objektivno (namjerno naglašavam tu riječ) super usmeni.
    Subjektivni dojam nešto je lošiji zbog profesoričinih stavova koji su mi često bili ne samo različiti već i odbojni. Očekujem novo izdanje knjige s posebnom fusnotom "v. Iv, 32, 1". Znanstvenik bi ipak trebao tražiti rješenja izvan religijskih spisa. Al to je njezina stvar i pravo.
    Sveukupna ocjena -4. Četiri jer je sveukupno dobar seminar i relativno zainteresira za predmet, a minus zbog stavova. Kako god bilo, cijela katedra je super prema seminaristima. Ako slučajno završite kod Hrabar, nema razloga za očajavanje. Razlika je minorna.

Quote Originally Posted by georgee View Post
    inače, bilo bi lijepo kad bi napisali dojmove sa seminara (kad nađete vremena).
    Ja sam isto bila kod Hrabar...i ovakav bi recimo bio moj rezime:

SEMINAR - najkraće rečeno, niš posebno. Meni nije bilo bog zna kaj zanimljivo (ok, ovo je možda malo subjektivno, ja fakat ne volim obiteljsko pravo nit bi se njime htjela bavit - prirodni antitalent, ni dan-danas nakon 5ice iz ovog predmeta ne razumijem bit onih 100 str o pravima djece), a niti previše korisno za kolokvije/ispit. Čak su predavanja korisnija. Neke teme obrađuje se jako detaljno, po meni skroz bespotrebno, a drugima se uopće ne stigne išta reć... Al s obzirom da su ostatak ponude ustav i PI...

USMENI - mislim da mi kao seminaristi nismo imali baš neke lude povlastice. Nit nam se čuva oslobođenje dulje od ovog predroka, nit je ispitivanje baš banalno. Slušala sam dosta ljudi, neke je stvarno pitala pitanje-dva, al neke je i mrcvarila... Traži jako konkretne odgovore, morate reć točno što ona misli i što piše u knjizi, ne priznaje ništa "okolo", muljanje ne prolazi uopće... Npr, ak pita nabrojat sve postupke izvanparničnog suda, za dobar odgovor traži baš sve do jednog, nije dosta prvih par kaj se sjetite. I pita fusnote i sitni slog. I po meni, nakon ovakvih esejskih kolokvija (koji baš nisu bili prelagani) stvarno je bezobrazno od sveg mogućeg gradiva ić pitat dvostrani ugovor Sv.Stolice i RH, nešto vezano uz culpa levis i culpa lata i slične gluposti.... Pogotovo kad smo imali samo par dana da ponovimo cijelo gradivo, a drugog roka uz oslobođenje nema. Nije korektno da u okviru iste katedre gdje svi pišu iste kolokvije kod jedne prof. vrijedi jedno, kod druge drugo...

Ukupna ocjena: valjda neka (jadna) trojčica

Dakle, s obzirom na to kaj se nudi u ovom semestru, seminar iz obiteljskog i nije loš izbor, al svakako mislim da je najbolje izabrat (ak možete, naravno) prof. Korać. Ona je jednom mijenjala našu prof na seminaru i meni je taj put bilo stvarno super, bolji mi je njen način rada, a i djeluje mi pristupačnije. I ljudi kaj su bili kod nje na usmnenom nemaju zamjerki...

Svima puno sreće s ovim kolegijem! (ja se hvala bogu rastajem s njim)

Mlada nada foruma

dragi moji ljudi, hvala vam sto ste me podsjetili kad odgovaram:lol:

dojmovi o prof Hrabar :

ima u sebi tu crtu koja meni paše, draga je i ima izvrstan pristup,
    pitanja su joj takva da sam stvarno morao o njima razmišljati,
    za moj intelekt njen način rada bio je izazov! na seminaru se uopce nisu obrađivale banalne stvari, konkretna problematika i stvarni problemi su približeni.
    meni je kroz seminar prof Hrabar, ovaj nas studij postao stvarniji i "opipljiv".
    Vezano za opaske oko profesoričine distance, moram rec da je zaista nisam ni primijetio ni osjetio. Konačno nije nam ona mama da nas draga po glavi dva sata tjedno.
    Ali samim tim kako nas je uvodila u pravni svijet, po meni je dala najbolje od sebe, da nam približi predmet i problematiku.

Što se tiče usmenog, maksimalno korektna. Ne pita samo banalne stvari, a uostlom to smo mogli i očekivati - i na seminaru nam je bilo sve sam ne banalno.

Netko je usporedjivao prof Hrabar i Korać, ja ću samo dodat da kad god me netko u nsbu vidio da učim obiteljsko, pa me pitao kod kog sam na seminaru, redom sam doživljavao komentare prepune hvale u prilog prof Hrabar, a o drugoj profesorici na katedri, s obzirom da je dama i da nisam njen student, neću ovdje na ovom mjestu prenositi ni riječi.
    Na mene osobno je prof Korać za to jednom što nam je vodila seminar ostavila dobar dojam, mada mi se sam način prof Hrabar više sviđa, jer su njeni slučajevi na seminarima bili veći izazov za riješiti.

i da definitivno, nema muljanja kod prof Hrabar! I meni je kao i georgeeja zadesilo da sam na usmenom svjedočio svojoj nedovoljnoj pripremljenosti. Trebalo je to sve ipak detaljnije ponoviti.

Al ne mogu rec da sam nezadovoljan, mogao bih se jedino na sebe ljutiti sto sam lose procijenio svoje vrijeme.

I za kraj, dodite svi na seminar kod prof Hrabar i najranije se uvjerite da svi oni koji mozda tupe da je nas fax štreberaj (a vi ste im možda povjerovali), sviraju iz krivih nota !

P.S. - ljudi koje sam upoznao na ovom topiku, sve vas pozdravljam i nadam se da se vidimo na kaznenom za koji tjedan

Veteran foruma cathy the great's Avatar

evo i mojih dojmova

prof. KORAĆ - GRAOVAC

teta alex je jako draga. trudi se približiti predmet i predavanja su joj prilično zanimljiva i seminar dosta pomaže u pripremi za kolokvije, pogotovo repetitoriji . sviđa mi se i to što o većini tema ima normalne i suvremena stavove, a moram primjetiti i kao je njen dio u knjizi prilično dobro napisan (inače, pohvala katedri za odličan udžbenik).
    na usmenom je isto maksimalno korektna i većina ljudi potvrdi ocjenu ili ju povisi ako dobro odgovaraju. ne mrcvari previše ljude, postavi pitanje -dva.
    mene osobno je pitala samo uzdržavanje (kako bih ja odredila visinu uzdržavanja)
    Cinderella, she seems so easy
    "It takes one to know one," she smiles
    And puts her hands in her back pockets
    Bette Davis style

Mlada nada foruma

Wink Re: II. Obiteljsko Pravo

PROF KORAĆ
    draga ugodna na ispitu pomaze ako zapnes dosta inzistira na primjeni znanja na stvarnim primjerima,za višu ocjenu, pogotovo kod uzdržavanja i imovinskih,
    moja pitanja koje bračne sporove pokreće czss, osporavanje izvanbračnog očinstva
    još pitanja od kolega-osporavanje majčinstva i očinstva u vezi zakona o med.oplodnji(tko su ovlaštenici na tužbu), mjere za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta, uloga czss kod skrbništva, verzijski zahtjev,rješenje o privremenom uzdržavanju,mjere za zaštitu imovinskih interesa djeteta,med vještačenja kod utvrđivanja očinstva..
    svakom postavi uglavnom po jedno pitanje,iznimno dva, i onda oko tog još par potpitanja.
    svi su prošli koji su bili prije mene.
    sretno svima dalje

Početnik na forumu Roqer's Avatar

Quote Originally Posted by birdie View Post
    ekipa kog preporucate da izaberem za voditelja seminara? Hvalaaa
    ja sam prosle godine bio seminarist kod prof. korac graovac i stvarno sam zadovoljan. seminar sam po sebi nije pretjerano zahtjevan, obicno profesorica daje neke primjere za rjesavat uz pomoc ObZ-a i to je to. neki iz grupe su radili i neke prezentacije, to je dosta korisno kasnije, na ispitu.
    sam usmeni je skroz ok, svakome postavi pitanje, maksimalno dva. cini mi se da nitko od seminarista koji su isli na predrok nije dobil manje od 4. a ove koji su radili te prezentacije je pitala samo osnove iz tog rada.
    sve u svemu, moje preporuke

Administrator Moderator zgmetropola's Avatar

Od ovog semestra kolokviji će se sastojat od 2 esejska pitanja, više nema pitanja na zaokruživanje.

Ostaju 3 kolokvija, za ispunjenje sem.obveze se piše seminarski rad ili se mora položiti 1 kolokvij.

Quote Originally Posted by sandrich View Post
    jel može netko napisat pitanja s repetitorija ak nije problem jer sam izvanredni pa nismo imali repetitorij.thnx
    A nije to bio klasični repetitorij, nego smo na seminaru radili neka pitanja za vježbu, većina ih je izvučena iz prijašnjih ispitnih rokova.

BRAČNO PRAVO

1. Pravne osnove prestanka braka.
    2. Koje su razlike, a koje sličnosti prestanka braka smrću bračnog druga, odnosno proglašenjem nestalog b.d. umrlim?
    3. Tko, u kojem roku i zbog kojeg razloga može pokrenuti spor radi utvrđivanja postoji li brak ili ne?
    4. Koje su posljedice u slučaju da se utvrdi da u vrijeme sklapanja braka nije bila ispunjena koja od pretpostavki za postojanje braka?
    5. Uzroci za poništaj braka?
    6. Ovlasti suda u postupku poništaja braka.
    7. Navedite i objasnite pravne posljedice poništaja braka.
    8. Povijesno-pravni razvoj bračnog prava u Hrvatskoj.
    9. Definirajte razvod braka.
    10. Tko ima pravo tražiti razvod braka i kojim podnescima?
    11. Pretpostavke za razvod.
    12. Postupak posredovanja.
    13. Kada se provodi postupak posredovanja?
    14. Kada se ne provodi?
    15. Kako teče postupak izbora posredovatelja, te tko uopće može biti izabran za posredovatelja?
    16. Kako izgleda sam postupak posredovanja?
    17. Koje uvjete mora ispunjavati fiz. osoba ili pravna osoba da bi bila ovlaštena pružati stručnu pomoć u postupku posredovanja? Tko propisuje te uvjete i kojim aktom?
    18. Što sve mora sadržavati stručno mišljenje posredovatelja?

Quote Originally Posted by Lisica View Post
    gdje se nalaze teme za seminarski, ja ih nigdje ne mogu nać
    Evo, objavljeno

Oblik sklapanja braka u RH
    Case of B. and L.v. the United Kingdom (bračne smetnje)
    Obiteljsko posredovanje
    Sudjelovanje djeteta u postupcima priznanja majčinstva i očinstva
    Case of Dickson v. the United Kingdom (oplodnja uz medicinsku pomoć)
    Pravo djeteta da daje osobne izjave volje
    Pravni značaj zajedničke skrbi roditelja prema djetetu
    Tajnost posvojenja
    X v. Croatia (posvojenje i lišenje poslovne sposobnosti)
    Prava osoba prema kojima je pokrenut postupak za lišenje poslovne sposobnosti
    Privremeno uzdržavanje
    Kogentnost normi kao jedno od obilježja obiteljskog prava
    Sudsko dopuštenje za sklapanje braka osobi potpuno lišenoj poslovne sposobnosti
    Mater in iure semper certa est
    Pristanak majke na priznanje očinstva
    Učinci presude kojom se utvrđuje očinstvo
    Dostojanstvo djeteta u provođenju školske stege
    Povjeravanje djeteta na čuvanje i odgoj
    Upozorenje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju
    Upućivanje djeteta u ustanovu socijalne skrbi
    Izbor skrbnika
    Briga o obrazovanju maloljetnog štićenika
    Briga o zdravlju štićenika lišenog poslovne sposobnosti
    Imovina djeteta stečena radom

http://www.pravo.hr/OP/seminari/semi.../pravni_studij

Forumaš u usponu Moderator the blizzard's Avatar

pitanja s današnjeg kolokvija
    1) Objasniti najbolji interes djeteta,kako se teorijski određuje i kako se on pojavljuje u praksi (tako nešto)
    2) što sud radi u slučaju da stranka u paternitetskom sporu odbije DNA analizu
    Možda sam malo pogriješio,ali... SRETNO!
    @Sandrica-hvala na ispravku,editirao sam
    Last edited by the blizzard; 17-12-2010 at 15:42.
    U vinu je mudrost, u pivu je snaga, a u vodi su bakterije

Pitanja grupe u 13

1. Kako obiteljsko zakonodavstvo štiti dijete od nasilja u obitelji?
    2. Koju dokumentaciju pribavlja CZSS prilikom izrade mišljenja o podobnosti posvojitelja za posvojenje? Koje podatke istražuje?
    Last edited by zgmetropola; 17-12-2010 at 21:23.

Mlada nada foruma

4. Što ako ne položim neki od kolokvija?

Seminaristi imaju pogodnost pristupiti popravnom kolokviju koji će se održati nakon sva tri redovita kolokvija. Seminarist koji je položio dva kolokvija ima pravo ponovno pristupiti onom kolokviju kojeg je propustio pisati ili kojeg nije uspio položiti. Seminarist koji je položio samo jedan kolokvij nema pravo pristupiti popravnom kolokviju koji bi mu omogućio oslobađanje od pisanog dijela ispita. Seminarist koji nije položio niti jedan kolokvij, a nije izradio seminarsku radnju mora pristupiti ispravku kolokvija kako bi položio barem jedan kolokvij i na taj način izvršio svoju seminarsku obvezu.

mislim da vam ovo može pomoći u razjašnjavanju tko može na popravni kolokvij. nalazi se na str katedre, često postavljana pitanja.

Mlada nada foruma panda's Avatar

Quote Originally Posted by blondie_ View Post
    ljudi,možemo ići na usmeni prije nego što imamo uvijet iz 1.godine?
    hvala..
    Noup.
    Da bi mogla polagati predmete s druge godine, moras prvo ocistiti prvu (tj. uvjet dobit).
    To ti vrijedi i za usmeni, neovisno sto si polozila pismeni dio prek kolokvija.

kolokviji se čuvaju do 7. mjeseca
    Last edited by Malegria; 01-03-2011 at 01:39.

3. kolokvij

1. Uzdržavanje unuka od strane bake/djeda - objasnite
    2. Razvrgnuće bračne stečevine

Mlada nada foruma pseudo's Avatar

3.kolokvij-vanredni

1. metode rada centra za socijalnu skrb pri skrbništvu
    2.nagodba o uzdržavanju, značenje, nadležna tijela,oblik, sadržaj nagodbe
    S ljudima zajedno smrdi, ali je toplo. M.K.

Evo mojih dojmova o seminaru kod Korać-Graovac:
    Seminari se većinom sastoje od nekakvih zadataka (npr. koju mjeru poduzeti u slučaju kršenja prava djeteta itd.),rasprava itd. Uvjet je lako dati jer samo treba pozitivno riješiti 1 kolokvij,a gradivo se jako dobro odradi na seminaru. Sam seminar jako puno pomaže u polaganju predmeta jer te tjera da konstantno učiš,ponavljaš i odrađuješ seminarske obaveze. Ponekad je potrebno za neku temu naučiti određeni dio gradiva (npr. skrbništvo). Sve u svemu,nemam ništa loše za reći jer je stvarno koristan i zanimljiv. (jest da nekad uzima dosta vremena)
    Profesorica je veoma ugodna i stvarno ulaže sve svoje napore u rad sa studentima počevši od crtanja po ploči da objasni određenu situaciju i pravno rješenje pa do običnog objašnjavanja nekih stvari. Na ispitu za više ocjene postavlja pitanja koja su više vezana uz primjenu gradiva nego uz reprodukciju definicija. Postavlja pitanja tipa: Što je najbolje za dijete u toj i toj situaciji ili kako bi vi riješili ovu situaciju? Možda čak i malo previše inzistira na tome...No,sve pohvale
    I još je ostao komentar na pisanje seminarske radnje. Na izboru je relativno velik broj temi,ali ako više ljudi odabere istu temu-netko od njih mora mijenjati svoj izbor. Radnja se mora sastojati od 15 stranica. Pažnju pridodaje na strukturu rada (dakle,podjela na poglavlja,fusnote i ostalo) te joj je važno da ljudi iskoriste malo više knjiga kao literaturu. Važno je pozivati se na zakone (ako radite o nekom slučaju koji se dogodio u nekoj drugoj državi,onda i na zakone te zemlje) te da se detaljno razradi tema koju ste odabrali.
    Last edited by the blizzard; 19-02-2011 at 16:06.

Veteran foruma smart girl's Avatar

Evo da i ja dam svoj osvrt na seminar kod prof. Hrabar
    Definitivno najzanimljiviji seminar dosad. Rješavali smo slučajeve iz prakse, donosila nam je primjere tužbi, presuda..Poticala nas je da svi sudjelujemo u raspravama, tako da je seminar bio dosta interaktivan i nije se svodio samo na suhoparna predavanja. Vidi se da je prof. sigurno najveći stručnjak u Hrvatskoj u svom području.
    Na usmenom je jako korektna i ugodna, pita i primjere iz prakse i kako biste vi postupili u konkretnoj životnoj situaciji. Može se dobiti dobra ocjena, ali mora se znati jer ocjene ne poklanja. Isto tako u vezi kolokvija, ona je rekla da nam nije ispravljala, ali tko god da je dosta ih je strogo ocjenjivao tako da su i naši bodovi bili realni s obzirom na znanje. Za razliku od nekih drugih grupa gdje je 90 posto ljudi imalo max. broj bodova na svakom kolokviju, kod nas nitko nije imao iz sva 3 kolokvija 10/10 premda su neki ljudi bili jako blizu tome.
    Sve u svemu, preporučam seminar iz obiteljskog kod prof. Hrabar i idućim generacijama. Nećete požaliti ako ga odaberete

When asked if my cup is half-full or half-empty my only response is that I am thankful I have a cup.
    Sam Lefkowitz

Mlada nada foruma Gorguth's Avatar

Majstorović

Seminar je bio jako zanimljiv i koristan (zapravo prvi puta da sam imao praktične koristi od njega). Sadržajno je sličan kao i kod ostalih profesora, znači podijeli vas u 5-6 grupa i postavlja se pitanje vezano za pojedino područje obiteljskog prava. Osim toga, skicirate tužbe na ploču. Atmosfera na seminaru je jako ugodna i ležerna, kao i profesorica. Jedino što mi malo smeta kod Majstorović je blaga dvoličnost (npr. svaki puta nam je rekla da ona zaboravi pročitati popis da vidi tko je nazočan i svaki puta ga pročita, wtf?)
    Kolokviji su bili prilično lagani i ispravlja ih vrlo blago. Prolaznost u mojoj grupi je bila 100% (ne mislim figurativno), s tim da su svi (opet ne mislim figurativno) dobili 4 i 5. Ne znam jel se radilo o tome da smo bili dobra grupa, ali bilo je čak malo i sramotno.
    Predrok je bio 24.1.-31.1. i sami smo si birali dan i termin kada želimo odgovarati, što je za mene ogroman plus. Što se tiče usmenog, vrijedi sve ono što je napisano na forumu- blaga, strpljiva i susretljiva. Ja nisam baš briljirao na usmenom, ali je uvažila velik broj bodova sa kolokvija, pa nije bilo problema. Za usmeni još jedna opaska: pazite kako se izražavate- svako nepravilno izražavanje ispravi (do najčešćeg miješanja dolazi kod presude/rješenja), pa uzmite to u obzir.
    Summa summarum: odličan (5)

Početnik na forumu

Tko god bira seminar iz op, neće pogriješiti, jer je koristan, olakša prolaz ispita i zapravo je zanimljivo. Ako se piše rad, sve se riješi dosta bezbolno i lako. Tko može birati, nek radije bira Milas Klarić ili Majstorović, jer Hrabar je ipak malo zeznutija. A ovo za dobiti op, ovisi o trenutnoj situaciji. Znam da je bilo ljudi koji su se iznenadili da su dobili op, sobzirom na prosjek, a i onih koji su se razočarali, jer ga nisu dobili zbog prosjeka. To je sve nesigurno malo, kako te potrefi godina i generacija

Mlada nada foruma sunnygirl's Avatar

Može li mi netko reći kada je prvi kolokvij iz OP i koliko stranica uključuje?

Quote Originally Posted by sunnygirl View Post
    Može li mi netko reći kada je prvi kolokvij iz OP i koliko stranica uključuje?
    Prvi kolokvij je negdje u 11 mjesecu,ali nisam siguran točno kad :/
    Sve u svemu,mislim da je prošle godine bio prije rokova. Obuhvaća samo bračno pravo,dakle oko 130 stranica. I najlakši je.

+ Reply to Thread
Page 1 of 8 123 ... LastLast