Jel zna tko kako izgleda pravosudni? Onak u detalje?
Ne znam nikog tko je poloĹžio i bio tak da nemam koga pitati.
Al me baĹĄ zanima kak je to koncipirano, kaj sve treba znati, i tak... znatiĹželje radi, a ne nadobudnosti radi![]()
Jel zna tko kako izgleda pravosudni? Onak u detalje?
Ne znam nikog tko je poloĹžio i bio tak da nemam koga pitati.
Al me baĹĄ zanima kak je to koncipirano, kaj sve treba znati, i tak... znatiĹželje radi, a ne nadobudnosti radi![]()
Pustit ĂŚu danas/sutra pitanja s proĹĄlih par rokova za pravosudni i skinut ĂŚu kako sve to izgleda.
E super... baĹĄ me zanima kak to sve izgleda... tak da sve kaj veliĹĄ, dobro je![]()
Dobri ljudi s Legalis.hr vole znanje i dobra dijelit s drugima, pogotovo ako su joť nejaka èeljad na faksu u pitanju![]()
Evo ja cesto pratim forum s http://www.legalis.hr i evo sto sam saznala:
Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dijela, a mislim da na web stranici od Ministarstva pravosudja imas objavljen popis literature koju moras nauciti.
PISMENI
U jednom danu (traje dosta sati), moras napisati dvije presude: jednu iz podrucja gradjanskog prava, a jednu iz kaznenog prava. Daju ti cijeli sudski spis, samo sto maknu presudu iz njega. Ako imas srece, ponekad ti vec na koricama spisa stoji zig s kaznenopravnom sankcijom koja je bila odredjena, tak da ne moras puno razmisljati![]()
Na pisanju presude mozes se koristiti svime cime zelis, osim mobitela. Dakle, mozes sa sobom uzeti sve zakone koje hoces i primjerke presuda koje ti mogu posluziti kao špranca. Na pismenom ispitu vlada jaka kolegijalnost, dakle zapravo se radi o timskom radu! Svi svima pomazu! Tako da se meni iskreno cini da pismeni nije tezak. Jedino sto se unaprijed moras raspitati iz cega se najcesce daju predmeti, tako da znas uzeti ispravne zakone sa sobom. Nisam sigurna smije li se koristiti laptop. To bi bilo super, jer onda na kompjuteru mozes imati sve zakone koji ti trebaju, a ne da teglis kofer sa sobom na ispit.
USMENI
E za to se treba dobro pripremiti. Mislim da se odrzava sljedeci dan nakon pismenog dijela ispita. Dobro je unaprijed saznati kakva pitanja mozes ocekivati, tako da po tome ponavljas. Ponekad se na pismenom dijelu ispita moze saznati tko ti je u komisiji, pa onda pogledas pitanja od tih ispitivaca koja inace postavljaju na ispitu. Usmeni ispiti su javni pa mozes prethodno ih ici poslusati. Samo se trebas predbiljeziti unaprijed preko telefona (zoves Ministarstvo pravosudja).
Mene nije tolko strah pravosudnog ispita, nego mene brine kad cu ja imati vremena za ucenje. Vjerojatno cu si morati sakupiti mnogo godisnjeg odmora i onda ga potrositi na strebanje za ispit!
ne brini, poslodavac ti mora dati pet (cijelih!) dana za spremanje pravosudnog. :tng:
Samo ne znam dal se u to broje i ti dani kad je pismeni i usmeni. :roll:
vau, opĂŚe nisam znala da je to tak... tenks na info i a linku!!!! :thm:Originally Posted by Ea
daj seres... 5 dana. pa u to vrijeme mogu naucit sve napamet. i otic pit u subotuOriginally Posted by jacktheripper
ja cu trazit samo tri dana... to mi je dovoljno... zapravo sve cu ponovit u tramvaju na putu do ispita
zasto faks ne organizira neku tribinu svake godine za diplomante o pravosudnom? me ionako nitko ne ide na pravosudni
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
zar ne dobijeĹĄ 3 mjeseca? :shock:
A.L.A.B. - All lawyers are bastards
Mislim da je odluka (dobra volja) na poslodavcu. Ja ne radim kod odvjetnika, pa ne znam kako je to kod njih. Za svog poslodavca znam da mi nece dati besplatne slobodne dane (zasto bi, ako ne mora?) vec cu si ih morati uzeti iz godisnjeg odmora. ali mozda ih uspijem dobiti iz prekovremenih (koji se naravno ne placaju)... ali ne znam hocu li uspjeti... pa nije poslodavac kriv sto ja radim prekovremeno, to sam ja sama kriva jer sam si nesposobna organizirati vrijeme i posao na nacin da ne radim prekovremeno
![]()
Na predavanju odvj. vježbenika i odvjetnika održanog u 5.mj rekli su da se dobije 5 dana za pravosudni i nitko nije imao potrebe to komentirati.Znaèi da je ili njima to bilo dovoljno ili buduæi da su to veæ riješili boli ih k.... za one poslije. :evil:
Al ja se nadam da æe poslodavac kojem je u interesu da riješiš pravosudni imati bar malo više razumijevanja. :roll:
Mislim da si ljudi pravosudni namjeĹĄtaju u pravilu negdje u 9 ili 10. mjesecu... Ljeti se da izostat (bilo nekakav neplaĂŚeni, bilo zato jer je obim posla bitno manji i tsl.) negdje od 15.7. do 15.8. pa si onda joĹĄ nadoveĹžu na to godiĹĄnji i imaĹĄ dva mjeseca ĹĄtrebanja...
Neznam odakle mi ovo... mislim da je bilo na tribini ili tako neĹĄto.
da, upravo tako. ili iskoriste kraj porodiljnog![]()
(ne, fakat!)
Super savjeti. Pogotovo savjet da se iskoristi vrijeme kad su godisnji odmori - pogotovo 8. mjesec. Stvarno se tada ima puno manje posla ili skoro da nema posla! Onda bih cak i na poslu mogla uciti.
Ali daleko je meni pravosudni. Ja furam onu kombinaciju da radim u jednoj firmi, a paralelno volontiram na sudu. Tako da mi 2 godine staza treba do pravosudnog, a za sada sam odgulila 10 mjeseci.
Ovaj savjet da iskoristim kraj porodiljnog - ne hvala!Za djecu cu biti spremna za kojih 5 godina minimalno... Pa ja sama sam jos uvijek dijete :P
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
Ako radis kod odvjetnika, jb, upravi, gospodarstvu placen si.
Sto se tice suda ako se zaposlis kod njih placen si, a ako volontiras nisi placen.
Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)
http://www.facebook.com/group.php?v=...d=173109664889
kmeeeeeeeeee novi pravosudni.
kmeeeee.
![]()
To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson
Konkretna tema na stranu na sekundu, ali ovo pismo koje su slali ministru je ocajno.
Ima stvarno gro tipfelera, pogresaka i ociglednog prekrajanja teksta od strane 5 ljudi.
Nadalje, uz sve pohvale za trudu, volji i želji kojima se smjeralo osigurati pravosudni ispit sukladnoNezadovoljstvo se prvenstveno očituje u činjenici da se članovi ispitne komisije nisu pridržavala gore citiranog Pravilnikaslijedom čega isti drže najblaže rečenim nepravedno prema istima primjenjivati vrlo visoke i stroge kriterije postavljenje gore citiranim PravilnikomMislim, kak ovo mos poslat? :/Nadalje, članovi ispitnog povjerenstva ističu kako se njih nije konzultirano niti kontaktiralo prilikom donošenja predmetnog Pravilnika
Je, i ja sam za to dobila poziv, ljudi su revolucionarno raspolozeni.
Ovo je fakat koma, rezultate smo dobili tocno mjesec dana nakon pismenog, a da ne pricam da tih mjesec dana ne znas jesi prosao, da slusas glasine kak je 40% ljudi palo i da se pokaze da su te glasine bile tocne.
E, ruse na pismenom.
E :/
Evo rezultata pisanog djela novog pravosudnog. Naime, pisalo se tri radnje, dvije presude i ne znam koja je bila treca radnja. Znam da se za ove dvije (kaznena, građanska) dobilo spise i piši presudu. Za prolaz se moralo imati najmanje 6 bodova iz svake. Prolaznost 56%, kriteriji mistični, puno razočaranih. Bas me zanima kako ce se ovo dalje odvijati.
Trecu si birao izmedju trgovackog, radnog i upravnog.
Isto je bio spis i trebas napisat presudu, al navodno ubuduce nece morat bit presuda neg moze bit i zalba npr. ili zahtjev za zastitu prava iz radnog i sl.
Treca radnja se boduje al nije eliminacijska sto znaci da mos imat 1 bod iz nje, al ak si prosao ove dvije imas prolaz.
Ovo je super za ljude koji su vjezbenici u pravosuđu i gdje se svakim danom susreću s pisanjem presuda. Kako oni što stažiraju po uredima mogu s time izaći na kraj, osim s mukom. Dobro, ajde može žalba proći, ali svejedno, panika me hvata.![]()
tzv. podnesak stil...
Mora zvucat sluzbeno i komplicirano, pa makar ne imalo smisla.
Al zbilja mi ih/nas je zao...
Ono, vratit se u ured kao prva osoba ikad koja je pala pismeni dio pravosudnog... gledaju te ko kretena. I sad opet ucit sve ispocetka, ovaj put ne uz tri mjeseca dopusta vec paralelno uz 8 sati trcanja uokolo.![]()
To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson
Ima netko tko je i iz gradjanskog i 3. radnje dobio maksimum, 10 bodova, a na kaznenoj 4 boda.
Ajoj.
Al prosirio se vec glas o tome kak je po novom koma, svi se zgrazaju, zale vjezbenike, vrte glavama, ovo ono, pa valjda nece bit tolka brukica.
to sam i ja odmah uocila, ajme kako se taj netko osjecao - uzas!
a i svaki ispitivac ima svoje kriterije - recimo miletic (gp i trgovacko, sudac vsrh) uvijek nadje prigovor presudi. ali uvijek. meni nije imao sto prigovoriti s tehnicke strane, pa mi je rekao da sam krivo presudila, a ja sam uvjerena da nisam, sto mi je dosad i potvrdilo troje odvjetnika.no, ako dodjete kod njega, slozite se sa svim sto vam prigovori, ako mu kontrirate, samo ga ljutite. "imam svoj stav i branit cu ga" kod njega ne prolazi.
s druge strane, raso (kp i kpp, sudac visokog prekrsajnog) nije uopce nista komentirao, vec je pitao sto sam ono imala u radnji kako bi me pitao glavu posebnog dijela kz-a iz koje je to kd koje sam imala
netko kod jednog ispitivaca moze bez problema dobiti za istu presudu 7 bodova, dok ce kod drugog pasti.
ako nekom budu trebali primjeri zahtjeva za zastitu prava, javite mi se![]()
Ekipa na legalisu se nešto žešće žali da nema popravaka. Kaj su sad uveli šemu 'jednom padaš, nema izlaska' ili se to odnosi na neke popravke unutar samog ispita ???
There is nothing to fear, but fear itself !
I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
How do you drive mad that which is already insane?
To se odnosilo na popravke unutar ispita. Prije si mogo past jedan ili dva od 5 predmeta i dobit prolaz, al si onda morao polagat te predmete naknadno.
Sad moras polozit sve predmete, ili padas.
Sam ispit mozes polagat ispocetka koliko god puta zelis.
Buraz, de nemoj legalisov podforum o pravosudnom citat, di je to jos...![]()
Ma i to je ok šema...razlikuje se ništa od našeg faksa
Ma jebem ja taj legalis...korisnih informacija ima vrlo malo, 90% su žalopojke epskih razmjera...
There is nothing to fear, but fear itself !
I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
How do you drive mad that which is already insane?
Bookmarks