+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 47

Thread: kako izgleda pravosudni?

Svetica
    Guest

Default kako izgleda pravosudni?

Jel zna tko kako izgleda pravosudni? Onak u detalje?
    Ne znam nikog tko je poloĹžio i bio tak da nemam koga pitati.
    Al me baĹĄ zanima kak je to koncipirano, kaj sve treba znati, i tak... znatiĹželje radi, a ne nadobudnosti radi

Mlada nada foruma

Pustit ĂŚu danas/sutra pitanja s proĹĄlih par rokova za pravosudni i skinut ĂŚu kako sve to izgleda.

Svetica
    Guest

E super... baĹĄ me zanima kak to sve izgleda... tak da sve kaj veliĹĄ, dobro je

Mlada nada foruma

Dobri ljudi s Legalis.hr vole znanje i dobra dijelit s drugima, pogotovo ako su joť nejaka èeljad na faksu u pitanju

Ea
    Guest

Evo ja cesto pratim forum s http://www.legalis.hr i evo sto sam saznala:

Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dijela, a mislim da na web stranici od Ministarstva pravosudja imas objavljen popis literature koju moras nauciti.

PISMENI

U jednom danu (traje dosta sati), moras napisati dvije presude: jednu iz podrucja gradjanskog prava, a jednu iz kaznenog prava. Daju ti cijeli sudski spis, samo sto maknu presudu iz njega. Ako imas srece, ponekad ti vec na koricama spisa stoji zig s kaznenopravnom sankcijom koja je bila odredjena, tak da ne moras puno razmisljati
    Na pisanju presude mozes se koristiti svime cime zelis, osim mobitela. Dakle, mozes sa sobom uzeti sve zakone koje hoces i primjerke presuda koje ti mogu posluziti kao špranca. Na pismenom ispitu vlada jaka kolegijalnost, dakle zapravo se radi o timskom radu! Svi svima pomazu! Tako da se meni iskreno cini da pismeni nije tezak. Jedino sto se unaprijed moras raspitati iz cega se najcesce daju predmeti, tako da znas uzeti ispravne zakone sa sobom. Nisam sigurna smije li se koristiti laptop. To bi bilo super, jer onda na kompjuteru mozes imati sve zakone koji ti trebaju, a ne da teglis kofer sa sobom na ispit.

USMENI

E za to se treba dobro pripremiti. Mislim da se odrzava sljedeci dan nakon pismenog dijela ispita. Dobro je unaprijed saznati kakva pitanja mozes ocekivati, tako da po tome ponavljas. Ponekad se na pismenom dijelu ispita moze saznati tko ti je u komisiji, pa onda pogledas pitanja od tih ispitivaca koja inace postavljaju na ispitu. Usmeni ispiti su javni pa mozes prethodno ih ici poslusati. Samo se trebas predbiljeziti unaprijed preko telefona (zoves Ministarstvo pravosudja).

Mene nije tolko strah pravosudnog ispita, nego mene brine kad cu ja imati vremena za ucenje. Vjerojatno cu si morati sakupiti mnogo godisnjeg odmora i onda ga potrositi na strebanje za ispit!

jacktheripper
    Guest

ne brini, poslodavac ti mora dati pet (cijelih!) dana za spremanje pravosudnog. :tng:
    Samo ne znam dal se u to broje i ti dani kad je pismeni i usmeni. :roll:

Svetica
    Guest

Quote Originally Posted by Ea
    Evo ja cesto pratim forum s http://www.legalis.hr i evo sto sam saznala:

Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dijela, a mislim da na web stranici od Ministarstva pravosudja imas objavljen popis literature koju moras nauciti.

PISMENI

U jednom danu (traje dosta sati), moras napisati dvije presude: jednu iz podrucja gradjanskog prava, a jednu iz kaznenog prava. Daju ti cijeli sudski spis, samo sto maknu presudu iz njega. Ako imas srece, ponekad ti vec na koricama spisa stoji zig s kaznenopravnom sankcijom koja je bila odredjena, tak da ne moras puno razmisljati
    Na pisanju presude mozes se koristiti svime cime zelis, osim mobitela. Dakle, mozes sa sobom uzeti sve zakone koje hoces i primjerke presuda koje ti mogu posluziti kao ĹĄpranca. Na pismenom ispitu vlada jaka kolegijalnost, dakle zapravo se radi o timskom radu! Svi svima pomazu! Tako da se meni iskreno cini da pismeni nije tezak. Jedino sto se unaprijed moras raspitati iz cega se najcesce daju predmeti, tako da znas uzeti ispravne zakone sa sobom. Nisam sigurna smije li se koristiti laptop. To bi bilo super, jer onda na kompjuteru mozes imati sve zakone koji ti trebaju, a ne da teglis kofer sa sobom na ispit.

USMENI

E za to se treba dobro pripremiti. Mislim da se odrzava sljedeci dan nakon pismenog dijela ispita. Dobro je unaprijed saznati kakva pitanja mozes ocekivati, tako da po tome ponavljas. Ponekad se na pismenom dijelu ispita moze saznati tko ti je u komisiji, pa onda pogledas pitanja od tih ispitivaca koja inace postavljaju na ispitu. Usmeni ispiti su javni pa mozes prethodno ih ici poslusati. Samo se trebas predbiljeziti unaprijed preko telefona (zoves Ministarstvo pravosudja).

Mene nije tolko strah pravosudnog ispita, nego mene brine kad cu ja imati vremena za ucenje. Vjerojatno cu si morati sakupiti mnogo godisnjeg odmora i onda ga potrositi na strebanje za ispit!
    vau, opĂŚe nisam znala da je to tak... tenks na info i a linku!!!! :thm:

Administrator fat drummer's Avatar
    igram šah sa Smrti... kako se ono pomiče konjić?

Quote Originally Posted by jacktheripper
    ne brini, poslodavac ti mora dati pet (cijelih!) dana za spremanje pravosudnog. :tng:
    Samo ne znam dal se u to broje i ti dani kad je pismeni i usmeni. :roll:
    daj seres... 5 dana. pa u to vrijeme mogu naucit sve napamet. i otic pit u subotu
    ja cu trazit samo tri dana... to mi je dovoljno... zapravo sve cu ponovit u tramvaju na putu do ispita

zasto faks ne organizira neku tribinu svake godine za diplomante o pravosudnom? me ionako nitko ne ide na pravosudni
    I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

zar ne dobijeĹĄ 3 mjeseca? :shock:
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

Ea
    Guest

Mislim da je odluka (dobra volja) na poslodavcu. Ja ne radim kod odvjetnika, pa ne znam kako je to kod njih. Za svog poslodavca znam da mi nece dati besplatne slobodne dane (zasto bi, ako ne mora? ) vec cu si ih morati uzeti iz godisnjeg odmora. ali mozda ih uspijem dobiti iz prekovremenih (koji se naravno ne placaju)... ali ne znam hocu li uspjeti... pa nije poslodavac kriv sto ja radim prekovremeno, to sam ja sama kriva jer sam si nesposobna organizirati vrijeme i posao na nacin da ne radim prekovremeno

jacktheripper
    Guest

Na predavanju odvj. vježbenika i odvjetnika održanog u 5.mj rekli su da se dobije 5 dana za pravosudni i nitko nije imao potrebe to komentirati.Znaèi da je ili njima to bilo dovoljno ili buduæi da su to veæ riješili boli ih k.... za one poslije. :evil:
    Al ja se nadam da æe poslodavac kojem je u interesu da riješiš pravosudni imati bar malo više razumijevanja. :roll:

skeptik
    Guest

Mislim da si ljudi pravosudni namjeĹĄtaju u pravilu negdje u 9 ili 10. mjesecu... Ljeti se da izostat (bilo nekakav neplaĂŚeni, bilo zato jer je obim posla bitno manji i tsl.) negdje od 15.7. do 15.8. pa si onda joĹĄ nadoveĹžu na to godiĹĄnji i imaĹĄ dva mjeseca ĹĄtrebanja...

Neznam odakle mi ovo... mislim da je bilo na tribini ili tako neĹĄto.

Veteran foruma

da, upravo tako. ili iskoriste kraj porodiljnog
    (ne, fakat!)

Ea
    Guest

Super savjeti. Pogotovo savjet da se iskoristi vrijeme kad su godisnji odmori - pogotovo 8. mjesec. Stvarno se tada ima puno manje posla ili skoro da nema posla! Onda bih cak i na poslu mogla uciti.
    Ali daleko je meni pravosudni. Ja furam onu kombinaciju da radim u jednoj firmi, a paralelno volontiram na sudu. Tako da mi 2 godine staza treba do pravosudnog, a za sada sam odgulila 10 mjeseci.
    Ovaj savjet da iskoristim kraj porodiljnog - ne hvala! Za djecu cu biti spremna za kojih 5 godina minimalno... Pa ja sama sam jos uvijek dijete :P

Mlada nada foruma Salvatore Lucania's Avatar

Default Re: kako izgleda pravosudni?

Quote Originally Posted by Ea View Post
    Super savjeti. Pogotovo savjet da se iskoristi vrijeme kad su godisnji odmori - pogotovo 8. mjesec. Stvarno se tada ima puno manje posla ili skoro da nema posla! Onda bih cak i na poslu mogla uciti.
    Ali daleko je meni pravosudni. Ja furam onu kombinaciju da radim u jednoj firmi, a paralelno volontiram na sudu. Tako da mi 2 godine staza treba do pravosudnog, a za sada sam odgulila 10 mjeseci.
    Ovaj savjet da iskoristim kraj porodiljnog - ne hvala! Za djecu cu biti spremna za kojih 5 godina minimalno... Pa ja sama sam jos uvijek dijete :P
    e,daj mi objasni to sa 2 godine staza??? sta prije zaposlenja moramo odradit 2 god neplacenog staza ili kako to ide - zbunjen sam i ocito nista neznam u vezi toga...
    Say good night to the bad guy !

Administrator Moderator Malecka's Avatar
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Mlada nada foruma Salvatore Lucania's Avatar

e hvala ti,al daj mi jos reci ako znas da li se placa taj period vjezbenistva tj da li smo placeni za vrijeme tog perioda?
    Say good night to the bad guy !

Administrator Moderator Malecka's Avatar

Ako radis kod odvjetnika, jb, upravi, gospodarstvu placen si.
    Sto se tice suda ako se zaposlis kod njih placen si, a ako volontiras nisi placen.
    Nije mi baš najjasnije zašto se toliko slavi prvostupnička diploma, pa taj papir nije dovoljan ni da si dupe pošteno obrišeš. (V.)

Prvoborac foruma Starfish's Avatar

http://www.facebook.com/group.php?v=...d=173109664889
    kmeeeeeeeeee novi pravosudni.
    kmeeeee.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Veteran foruma Moderator BaF's Avatar

Konkretna tema na stranu na sekundu, ali ovo pismo koje su slali ministru je ocajno.
    Ima stvarno gro tipfelera, pogresaka i ociglednog prekrajanja teksta od strane 5 ljudi.

Nadalje, uz sve pohvale za trudu, volji i želji kojima se smjeralo osigurati pravosudni ispit sukladno
    Nezadovoljstvo se prvenstveno očituje u činjenici da se članovi ispitne komisije nisu pridržavala gore citiranog Pravilnika
    slijedom čega isti drže najblaže rečenim nepravedno prema istima primjenjivati vrlo visoke i stroge kriterije postavljenje gore citiranim Pravilnikom
    Nadalje, članovi ispitnog povjerenstva ističu kako se njih nije konzultirano niti kontaktiralo prilikom donošenja predmetnog Pravilnika
    Mislim, kak ovo mos poslat? :/
    Quote Originally Posted by djevojcica sa sibicama View Post
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Veteran foruma Romana's Avatar

Je, i ja sam za to dobila poziv, ljudi su revolucionarno raspolozeni.
    Ovo je fakat koma, rezultate smo dobili tocno mjesec dana nakon pismenog, a da ne pricam da tih mjesec dana ne znas jesi prosao, da slusas glasine kak je 40% ljudi palo i da se pokaze da su te glasine bile tocne.
    E, ruse na pismenom.
    E :/

Svladao uspon

Evo rezultata pisanog djela novog pravosudnog. Naime, pisalo se tri radnje, dvije presude i ne znam koja je bila treca radnja. Znam da se za ove dvije (kaznena, građanska) dobilo spise i piši presudu. Za prolaz se moralo imati najmanje 6 bodova iz svake. Prolaznost 56%, kriteriji mistični, puno razočaranih. Bas me zanima kako ce se ovo dalje odvijati.

Trecu si birao izmedju trgovackog, radnog i upravnog.
    Isto je bio spis i trebas napisat presudu, al navodno ubuduce nece morat bit presuda neg moze bit i zalba npr. ili zahtjev za zastitu prava iz radnog i sl.

Treca radnja se boduje al nije eliminacijska sto znaci da mos imat 1 bod iz nje, al ak si prosao ove dvije imas prolaz.

Svladao uspon

Ovo je super za ljude koji su vjezbenici u pravosuđu i gdje se svakim danom susreću s pisanjem presuda. Kako oni što stažiraju po uredima mogu s time izaći na kraj, osim s mukom. Dobro, ajde može žalba proći, ali svejedno, panika me hvata.

Quote Originally Posted by BaF View Post
    Ima stvarno gro tipfelera, pogresaka i ociglednog prekrajanja teksta od strane 5 ljudi.

tzv. podnesak stil...
    Mora zvucat sluzbeno i komplicirano, pa makar ne imalo smisla.

Al zbilja mi ih/nas je zao...
    Ono, vratit se u ured kao prva osoba ikad koja je pala pismeni dio pravosudnog... gledaju te ko kretena. I sad opet ucit sve ispocetka, ovaj put ne uz tri mjeseca dopusta vec paralelno uz 8 sati trcanja uokolo.
    To laugh often and much; To win the respect of intelligent people and the affection of children; To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; To appreciate beauty, to find the best in others; To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; To know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded~ R.W.Emerson

Ima netko tko je i iz gradjanskog i 3. radnje dobio maksimum, 10 bodova, a na kaznenoj 4 boda.
    Ajoj.

Al prosirio se vec glas o tome kak je po novom koma, svi se zgrazaju, zale vjezbenike, vrte glavama, ovo ono, pa valjda nece bit tolka brukica.

Mlada nada foruma Law Guru's Avatar

Quote Originally Posted by Romana View Post
    Ima netko tko je i iz gradjanskog i 3. radnje dobio maksimum, 10 bodova, a na kaznenoj 4 boda.
    Ajoj.

Al prosirio se vec glas o tome kak je po novom koma, svi se zgrazaju, zale vjezbenike, vrte glavama, ovo ono, pa valjda nece bit tolka brukica.
    to sam i ja odmah uocila, ajme kako se taj netko osjecao - uzas!

a i svaki ispitivac ima svoje kriterije - recimo miletic (gp i trgovacko, sudac vsrh) uvijek nadje prigovor presudi. ali uvijek. meni nije imao sto prigovoriti s tehnicke strane, pa mi je rekao da sam krivo presudila, a ja sam uvjerena da nisam, sto mi je dosad i potvrdilo troje odvjetnika.no, ako dodjete kod njega, slozite se sa svim sto vam prigovori, ako mu kontrirate, samo ga ljutite. "imam svoj stav i branit cu ga" kod njega ne prolazi.

s druge strane, raso (kp i kpp, sudac visokog prekrsajnog) nije uopce nista komentirao, vec je pitao sto sam ono imala u radnji kako bi me pitao glavu posebnog dijela kz-a iz koje je to kd koje sam imala

netko kod jednog ispitivaca moze bez problema dobiti za istu presudu 7 bodova, dok ce kod drugog pasti.

ako nekom budu trebali primjeri zahtjeva za zastitu prava, javite mi se

Kuul forumaš Galijun's Avatar

Ekipa na legalisu se nešto žešće žali da nema popravaka. Kaj su sad uveli šemu 'jednom padaš, nema izlaska' ili se to odnosi na neke popravke unutar samog ispita ???
    There is nothing to fear, but fear itself !
    I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
    How do you drive mad that which is already insane?

To se odnosilo na popravke unutar ispita. Prije si mogo past jedan ili dva od 5 predmeta i dobit prolaz, al si onda morao polagat te predmete naknadno.
    Sad moras polozit sve predmete, ili padas.

Sam ispit mozes polagat ispocetka koliko god puta zelis.

Buraz, de nemoj legalisov podforum o pravosudnom citat, di je to jos...

Kuul forumaš Galijun's Avatar

Ma i to je ok šema...razlikuje se ništa od našeg faksa

Ma jebem ja taj legalis...korisnih informacija ima vrlo malo, 90% su žalopojke epskih razmjera...
    There is nothing to fear, but fear itself !
    I believe that whatever doesn't kill you simply makes you...stranger.
    How do you drive mad that which is already insane?

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast