danas sam se prvi put susrela s njegovom primjenom i sve me to pomalo zaprepastilo. naime, nakon mozganja u kojoj banci otvoriti kceri stedni racun, odlucila sam se, skupila papire, sve potvrde i nakon kraceg cekanja, sluzbenik mi kaze da od 1.1. 2009. nista se vise ne moze raditi bez oib-a i da odem na mup po uvjerenje, ako ga nisam dobila na kucnu adresu.
posto sam totalno neupucena u njegovo uvođenje, pitam ja sluzbenika (kad sam se vratila s oib-om) sto ce mu to :-D ? i sad on meni pocne nabrajati da u slucaju neplacanja kredita, banka moze teretiti sve racune (ili ako ste jamac, suduznik), da se vidi tko prima dvije stipendije, da se zna koliko zarađuju studenti preko student servisa, tko ne placa porez, kome novac sjeda na racun, a nije zaposlen, tko plati godinu na faksu, pa mu faks vrati novac zbog imovinskog stanja, pa na temelju opce uplatnice, trazi povrat poreza...
ja umrla tamo... prvo mi je na pamet palo samo da zakon o doplatku za djecu kaze da isti ne moze biti predmet ovrhe :smt005 na sto je on poceo pricati o nekim zaduznicama i dalje ga vise nisam razumjela.
to bi prakticki znacilo da svaki sluzbenik banke, porezne uprave, bilotko iz ministarstva financija, centra za soc skrb, sudovi i svi moguci ogranci mogu vidjeti koliko vi novaca imate na deviznom racunu, jeste li u minusu na tekucem....
pri kupnji auta, stana, broda.... oib je obvezan i ugovori odnosno racuni se automatski salju poreznoj koja nadgleda sve sto tko ima. poanta svega je sto nitko ne nadgleda njih.
npr. u mup-u se za ulazak u neku bazu podataka npr. maticu umrlih treba razlog, a svaki ulazak se biljezi i nadlezni vide tko je kad i gdje usao...ovdje to nije slucaj....
je li ovaj sistem kontrole samo meni bolestan ili se tu ipak radi o nasem mentalitetu da vise zaradimo, da manje platimo, da jeftino kupimo?
i ovo je po meni vrhunac, na temelju tog oib-a bi se ljudi trebali svrstavati u imovinske cenzuse :smt011

Reply With Quote

Bookmarks