Originally Posted by
Pinhas
Autorsko pravo treba međunarodnu zaštitu, zbog toga je ideja o ACTA-i dobra i treba je podržati. Dok sama ACTA je tek u razvoju i naravno da treba još hrpa dorada, javnih rasprava, uvođenje mehanizma kontrole i sl. Na tome se radi.. Bit je da ta ideja međunarodne zaštite intelektualnog vlasništva bitno mijenja sam koncept zaštite autorskog prava, po meni, u dobrom smjeru.
Malo mi je nevjerojatno da neki tu misle da neovlašteno korištenje/kopiranje, ne krši autorska prava i ne nanosi gubitak autoru... pljuska zdravom razumu, a šaka u facu ak još k tome studiraš pravo... no dobro... uzmimo da sam ja Pliva (kad već primjer sa Milom nije dovoljan) i proizvedem SUMAMED.. potošim milijarde na istraživanje, patentiram.. i naravno hoću zaradit i amortizirat trošak... indijska firma GeneričkiKreten (u nastavku: GK), kupi, još bolje, ukrade jednu tabletu SUMAMEDA i proizvede SIMIMED.. isti temeljni sastojak, samo umjesto E243 koriste E342 i tablete su roze boje, bitno je da je temeljni sastojak, ono na što sam ja potrošio milijarde da bi ga otkrio, ISTI.. i prodaju oni, u pola cijene mog sumameda, taj lijek okolnim zemljama, svijetu i zarade gro para.. jer ipak, ne znaju oni kaj je patent i po njihovom, niti je krađa, niti moralno upitna stvar koristiti nečije intelektualno vlasništvo kao da je tvoje... Ja, s druge strane propadam, milijarde koje sam potrošio za istraživanje nikad neću vratiti jer zašto bi netko kupovao skuplji lijek kad može kupit' jeftiniji (da ne bi bilo, moj lijek je skuplji jer sam puno uložio da ga izumim, a ne jer sam ja gramzljivi farmaceutski lobij koji mrzi ljudski rod...) i tako ja propadnem, a propadaju i ostale, meni slične kompanije.. al takvo je slobodno tržište, jel PJ?
Fat, slažem se s tobom da je itunes odličan koncept za umanjivanje piratstva i općenito, podizanja neke pravne kulture da moraš platit ono što nije tvoje... al se ne slažem da je autorsko pravo već zaštićeno međunarodnim pravom, jer nije.. ACTA je tome na tragu.. SOPA i PIPA malo manje, po meni su to propali zakoni, al o tom drugom prilikom..
Bookmarks