Zainteresiran sam za razmjenu studenata tj. za odlazak van naše nam drage Hrvatske, pa me zanima ima li tko kakvih saznanja kak to funkcionira, kaj sve treba, kome se javit itd.
Zainteresiran sam za razmjenu studenata tj. za odlazak van naše nam drage Hrvatske, pa me zanima ima li tko kakvih saznanja kak to funkcionira, kaj sve treba, kome se javit itd.
Podji se raspitaj u ELSA-u, ali sumnjam... Ovisi i koja si godina. ImaĹĄ SIC - Studentski informacijski centar http://www.sic.hr Oni ti dosta toga znaju i mogu te informirati. Prvo web, a onda posjet in RL.
Razmjene studenata su uglavnom reciproène ukoliko se ide preko ELSAe, IAESTEa ili neke druge meðunarodne studentske organizacije. Nisam sigurna zanima li te akademska razmjena ili profesionalna. Radi se o dvije razlièite stvari u pogledu kako se do koje dolazi.
Naime, ukoliko Şeliť na akademsku razmjenu onda morať veÌinu posla sam napraviti- pronaÌi fakultet ili sveuèiliťte na koje bi iťao i onda preko naťeg faksa (postoji netko tko je zaduŞen za to) srediti da odsluťať semestar negdje vani.Ovo ukljuèuje i ispunjavanje prijavnica za taj fakultet, vjerojatno pisanje eseja i motivacijskih pisama, pribavljanje preporuka i malo ekstra truda oko savladavanja administrativnih barijera. U svakom sluèaju se isplati jer te na kraju semestar vani moŞe poprilièno usreÌiti![]()
Ukoliko razmiĹĄljaĹĄ o profesionalnoj razmjeni onda je to neĹĄto ĹĄto moĹžeĹĄ napraviti preko studentskih organizaicja, ovisno o tome postoji li tvrtka/institucija koja prima studente praktikante iz Hrvatske.
Eto. Pa ti sada vidi.
e hvala ti puno. Nije da bi sad išao veæ za kojih godinu dvje kad konaèno dospijem na 4. godinu. Odkud si tak upuæena na to?
No frks.
Ha, eto....No, ozbiljno razmisli o razmjeni preko ljeta i npr. odsluĹĄaĹĄ summer course in constitutional law negdje u Oslu. ZaĹĄto ne? NaĹĄi studenti uglavnom prekasno skuĹže da se jako puno super stvari moĹže napraviti preko ljeta i na raznim kra
Èut èemo se mi još u vezi sve tog da malo detaljnije poprièamo o tom. Fala ti još jednom
Slobodno mi se javi na pm ako imaĹĄ joĹĄ neka pitanja da sad baĹĄ tu ne privatiziramo forum, jel'.
Ovo je zbilja genijalna tema! Vidim da si zbilja upucena u te stvari posto si i u SIC-u i ELSI pa da te pitam, koji od tih summer programa bi preporucila? Da li znas za neki takav program preko ljeta vezan za meðunarodno pravo u Francuskoj (naime pokusala sam se na faksu raspitat, ali nitko nista ne zna i ne zanima ih to)? Da li je namijenjeno i izvarednim studentima? Koliko cca to kosta i ako znas za neke korisne web stranice...
Mislila sam da ce ova tema mozda zanimat i druge pa ne saljem na p.m. nego ovako! Hvala!!!
sam vi privatizirajte forum, pa neka i oni sramĹželjiv saznaju kako otiĂŚ negdje prek ljeta a da nije zrĂŚeOriginally Posted by Skylark Ishmaelle
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
Isprièavam se na neodgovaranju na post ranijeOriginally Posted by summer
![]()
Sad kada dobihsmo sluŞbeno odobrenje privatizirati forum za vlastite obrazovne probitke moramo to dobro iskoristiti 8) Pa, da krenem od poèetka:
1. ljetnim ťkolama uglavnom nije bitno da li si izvanredni ili redovni student. Vani je razlika meðu takvim kategorijama studenata neťto drugaèija. Prilikom prijavljivanja na ljetne programe to ti je sasvim nebitno.
2. ljetne ťkole mogu biti razlièite:
- one koje organiziraju sveuèiliťta/fakulteti= veÌi naglasak na formalnom pristupu obrazovanju; èesto se ne razlikuju od regularnih fakultetskih programa (ťto ne mora biti loťe, no zadrŞava se na apstraktnoj razini bez previťe praktiènih vjeŞbi); èesto su akreditirani pa moŞeť dobiti bodove za njih; bodovi steèeni na ovakvim ťkolama se uglavnom mogu uzimati u obzir kao graduate credit, dakle ne na dodiplomskom nivou studija, no to Ìe svakako ovisit o ťkoli
- one koje organiziraju udruge/organizacije/instituti/NGOi u suradnji sa sveuèiliťtima= kombiniraju klasièni akademski pristup i praktiène vjeťtine, znanja i sl.; ponekada akreditirani
- samostalne ťkole NGOsektora/institucija/organizacija= uglavnom problemske, mogu biti usredotoèene na raspravljanje o odreðenoj temi, biti prilika za razvijanje dodatnih znanja/vjeťtina, i sl. Rijetko su akreditirane
3. Kako saznati o ovakvim ĹĄkolama?
- èitati oglasnu ploèu Svuèiliťta u Zagrebu u prizemlju na TMT14, kod porte- njihov ured za meðunarodnu suradnju ima èesto zanimljive obavijesti
- posjetiti web Sveuèiliťta http://www.unizg.hr i tamo probrowsati meðunarodnu suradnju i obavijesti (BTW, Sveuèiliťte je renoviralo web stranice pa nam viťe ne mora biti neugodno zbog toga kako stranica izgleda- jako dobro napravljeno)
- posjetiti stipendije.info site koji vodi SIC
- samostalno 'kopati' po webu
Mislim da bi bilo korisno otvoriti topic sa obavijestima o ljetnim ĹĄkolama i stipendijama u inozemstvu? Ili jednostavno da ovdje nastavimo postati obavijesti. Meni ne bi bio problem to raditi, a sigurna sam da joĹĄ ljudi imaju pristup informacijama o ljetnim ĹĄkolama koje mogu ovdje proslijediti
4. Koliko to koĹĄta? Sudjelovanje na ĹĄkoli ovisi o trajanju ĹĄkole (par dana do i preko 5 tjedana), profilu sudionika, profilu predavaèa/gostiju, profilu institucije koja organizira ĹĄkolu, lokacije, smjeĹĄtaja, prehrane i sl. Najskuplja ĹĄkola na kojoj sam bila je koĹĄtala iznad 4000dolara koje sam djelomièno uspjela pokriti stipendijama. Ĺveliki kurackola je trajala mjesec dana i bila je genijalna. Najjeftinija je bila 100E za tjedan danaDakle, nije tako loĹĄe...
5. Ĺveliki kurackola na temu meðunarodnog prava u Francuskoj= nemam pojma![]()
predlaŞem googlanje i/ili pregledavanje web stranica fakulteta i sveuèiliťta u Francuskoj.
Nadam se da sam sve uspjela pokriti. Ako ne, veÌ se èujemo
Skylark Ishmaelle, pa ti si genije. A da mi zainteresirani (izgleda samo summer i ja) angažiramo tebe da nam to sve središ i riješiš uz naknadu![]()
kak si na pravu, moraš se uhodat u takve poslove.
P.S. summer, i ja namjeravam nekam otiæ u Francusku pa bi mogli udružit snage. Javi ak si zainteresirana
Svi plaĂŚeni poslovi umanjuju i degradiraju um, rekao je Aristotel!
No, ozbiljno, uopĂŚe mi ne bi bio problem nikome pomoĂŚi tko Ĺželi steĂŚi dodatno obrazovanje i nikada ne bih niti pomislila uzeti nekakvu naknadu za to.
To da mi netko kaĹže da sam genije je dovoljno dobra hrana za moj ego :thm:
Ako Summer i Specialized doðu do nekakvih informacija o ťkolama u Francuskoj (a i drugi i o drugim ťkolama), nadam se da Ìe info postati na forum!
![]()
Slazem se da si super Skylark, svaka cast na ovako iscrpnim informacijama!
Cim nadjem malo vise vremena prokopat cu po stranicama Unizg. i Sica i opcenito po netu i javiti rezultate!. Nadam se da ce se i drugi zainteresirati i ukljuciti pa mozemo ovdje razmjenjivati informacije! Naravno pogotovo su dobrodosli savjeti i drugih kolega koji imaju iskustva s takvim skolama. Keep in touch
JEdno pitanje za Skylark Ishmaelle
Koliko unaprijed bi bilo poželjno si sve sredit ili se može "last minute" i da li se sve mora obavljati posredno (prek stud udruga) ili moš sredit prek neta ili sl. Pliz raspiši se opet![]()
Kao i do sada, ovisi o tome gdje se prijavljujeĹĄ. (Sad se ona raspiĹĄe)
- veÌina programa ima navedene deadlineove ili krajnje datume do kada se potencijalni polaznici moraju/trebaju prijaviti; ovakav deadline moŞe biti i po 6 mjeseci prije samog programa, ali i svega mjesec dana prije poèetka
- ponekada su datumi krajnje prijave odreðeni samo okvirno, a prijave idu po principu first come first served= broj mjesta na programu moŞe biti popunjen i prije isteka roka za prijavu
- svi programi koji nisu struène prakse (koje se ugovaraju preko studentskih udruga) se provode izravno na liniji student-organizator (faks, institut, NGO, you name it, etc.)
- veÌina naprednih programa Ìe imati samo dio aplikacija on-line tako da je razumno oèekivati upute i obrasce za prijavu za sudjelovanje on-line i potom slanje ispunjenih formulara normalnom, zemljanom poťtom
- ponekada u prijavama postoje dvostruki datumi za prijavu, tzv. early applications and regular; razlika je u tome da su oni studenti koji se prijave za early date biti osloboðeni administrativnih troťkova obrade aplikacije
Jel' jasno?![]()
u jeb... Loc of wrk. Fala
nije loc of work- sam se organizirať- zvuèi puno kompliciranije jer sam ti morala dati opÌenitu informaciju koja Ìe vrijediti u svakom sluèaju- samo se probaj prijaviti pa Ìeť vidjeti da je to pis o' keik
![]()
Evo za pocetak sam pocela kopat po internetu i nasla neke zanimljive web adrese: http://www.ceu.hu/total_law zatim http://www.iue.it/AEL/SummerCourses/ i na francuskom www-urs.u-strasbg.fr/ pa bi mogli malo to prokomentirati. Meni se na prvi pogled sviðaju sve 3 mogucnosti, ali treba to bolje istrazit. Tesko mi je doci do nekih direktnih informacija jer ne znam nikog tko je bio na tim ljetnim programima...Ali budem se i dalje trudila i skupljala informacije!
JA juèer malo prošvrljao netom i našao puno beskorisnih stvari a ono što sam našao korisno (summer school u Londonu, Strasbourgu, NY, Madrid itd), sve æe informacije biti dostupne u prosincu ili najkasnije u veljaèi. Jedino je UNY imalo da se predbilježiš na mail da ti kažu kad su stavili informacije na net, pa sam to i napravio. Naravno, javim u veljaèi :thm:
Posjet studenata Haagu - gradu međunarodnih pravosudnih
institucija" - POZIV na podnošenje prijava
Proposal for South East Europe Student visit on International Law in The Hague
Organized by the Municipality of The Hague, Department of International Affairs,
Written by: Ralph van der Zijden
Introduction
The Hague is the international city of peace, justice and security. With its many international courts and tribunals, and International Organizations and NGO’s, it is undoubtedly one of the most important places in the world of international law & justice. A place each (international) law student interested in the work of the international juridical system should have visited at least once. The Hague is offering 20 students from Serbia, Croatia and Bosnia & Herzegovina the chance to come and visit the city and its international institutions. The goal of this visit is to have the students experience how the institutions like The International Criminal Court, the International Court of Justice and the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) work. In this way the understanding of these institutions will grow, which will support the students in their study and career. Another objective of the visit is to show the students the city of The Hague and Scheveningen. Both places are well known in South East Europe, but mainly for the fact that the ICTY and its detention centre are based there. During their visit, the student will have the chance get to know the other side of the city by exploring the museums, the nightlife, the beach and the beauty of The Hague.
Furthermore, this visit will provide the students with a chance to meet each other, work with each other and exchange experiences and ideas.
Participants
Participants are students from the law faculty of the University of Belgrade, Sarajevo and Zagreb in their 4th year of study. Each University can send 5 students and 1 teaching assistant.
Selection
Selection will take place through an essay-competition and interviews. All students from the eligible faculties are invited to write a short essay on a topic related to The Hague, its legal institutions and / or international law. The best 10 essays from each faculty are selected, and these students are being interviewed in order to test their English proficiency and their motivation.
The essays will be selected by a commission of University representatives, representatives of The Hague and external experts. ICTY has already showed interest to be involved for example. Also the lecturers in the program will be asked to be on the committee.
The interviews will be done by the universities itself, with a staff-member of The Hague if necessary.
Costs
The visit includes the following, without costs for the participants:
-Travel costs to and from The Hague
-Accommodation (7 nights)
-Breakfasts, lunches and diners during their stay
-A 5 day International Law program, including fieldtrips
-Social activities
The following issues have to be arranged and paid for by the students:
-Visa
-Insurance
Program
The visit will last 7/8 days and will take place in the beginning of May. Students will arrive on a Sunday and leave on a Saturday or Sunday. During the weekdays, they will visit several institutions and get lectures. In the weekends, and during some evenings social activities take place. The students will visit cultural events, the beach and the city-centre.
Visiting the ICTY will form an important element of the program. At least two days will be spent there. First there will be a tour through the building, after which presentations are held and the students will follow workshops. At the end, students are asked to give a presentation about the topic they dealt with in the workshops.
The rest of the program will consist of visits to the ICC, ICJ and OSCE. Also, some high level speakers will deliver a lecture and go in to debate with the students. At the end of the week, groups of students are asked to give a small presentation.
Furthermore, much attention is spent on social and cultural activities. The group will visit a theatre, movie, dancing performance or concert. These events are meant to show The Hague and to give the students a chance to learn to know each other better.
Saturday will be used to take the students on a guided bicycle tour through The Hague, past all interesting places in the centre, to the government and past the palace of the queen. In the afternoon the beach will be visited if the weather is good.
Promotion
As a means of promotion, a delegation of the city of The Hague, preferably including the mayor or an alderman will visit the participating Law faculties in the Balkan to announce the essay-competition. The mayor of The Hague Mr. Wim Deetman has paid a very successful visit to the three law-faculties before. During his visits, he held a presentation about The Hague and international law for audiences of over 500 interested students. A high-level visit like this sends a positive message to the visited countries, and to the students. By connecting such a visit to the promotion or start of the essay competition, and drawing enough media-attention, the The Hague student-project will be broadly advertised. The ICTY has given support to the idea and is willing to join the promotion campaign. Officers of the ICTY could deliver a short presentation or speech.
Media from SEE and the Netherlands will be invited to report before, during and after the visit.
Da opet malo aktualiziram ovu temu, nakon skoro godinu dana... zanima me na kojoj godini je najbolje otići na razmjenu, konkretno razmišljam o tome da odem malo na zapad 1 semestar, al ne znam koji, pa ak ima netko neke informacije i iskustvo, bio bi mu zahvalan :smt006
-prvi crnac na Pravokutniku
192/3086
Anyone :?:Originally Posted by Lewis Hamilton
192/3086
ma ko ti ide na razmjene na pravu?
I owe the discovery of Uqbar to the conjunction of a mirror and an encyclopedia.
ja bi išao,al evo sad kad kažeš, stvarno još nikada nisam za nekog s našeg faksa čuo da je negdje bio
192/3086
moja draga prijateljica s naseg faxa je sad 1g u sad-u ali to ju stipendira neka xy zaklada i ne studira tamo pravo
If you want the girl next door, go next door.
UFSF
pogledaj na stipnedija.info, tamo ima različitih otvorenih natječaja za preddiplomske studije iz područja društvenih i humanističkih znanosti.
eto sunina [i moja] prijateljica je dobila stipendiju u vrijednosti cca 60 000 dolara kolko dođe godina na sveučilištu i sad je na studiju u americi; doduše ona je odabrala smjer vezan za globalizaciju i ljudska prava ako se ne varam, ali ima različitih programa, a ovisi naravno i koje sveučilište dobiješ/prijaviš se.
imaš i forum na stipendije.info, tam se raspitaj, oni će više znati
mislim da je u pitanju sorosali to ju stipendira neka xy zaklada![]()
i'm a thin girl with fat girl problems
Jab čio da me Soros financira :smt050 :smt007 :smt043
koja je godina ta vaša frendica? ja sam sad na drugoj, našao sam neke za preddiplomski, al na većini je uvjet min. završena druga. pretpostavljam da baš nije pametno otić na trećoj, pa onda eventualno ostaje 4.? il recimo ak dobijem tu neku stipendiju sa razmjenom jel si ja mogu zamrznut tu studiranje? npr. dam drugu, pauziram godinu i onda normalno nastavim treću
ja bi isto htio sorosa :-D 60000 :smt055
192/3086
ustvari sad kad sam malo bolje razmislio, bolje onda kad treću dam :?:
192/3086
Bookmarks