Rezultati ankete: Pijete li lijekove za smirenje?

Voters
42. You may not vote on this poll
  • Da, prije ispita.

2 4.76%
  • Da, prije ispita, a ponekad i češće.

4 9.52%
  • Ne.

36 85.71%
+ Reply to Thread
Page 1 of 24 12311 ... LastLast
Results 1 to 30 of 707

Thread: Anksioznost i depresija

. Moderator Elisa Day's Avatar

Default Anksioznost i depresija

Depresija
    - potištenost
    - tuga, samosažaljenje
    - plačljivost
    - osamljenost
    - bezvoljnost, apatija
    - osjećaj bezvrijednosti i suvišnosti
    - smetnje spavanja, apetita, spolnosti
    - želja za smrću

Anksiozni poremećaj
    - tjeskoba
    - strah (kronični ili panični)
    - fobije
    - zabrinutost
    - uzrujanost
    - uznemirenost (unutarnja ili vanjska)
    - nesanica
    - opsesivne misli
    - prisilne radnje

Zanima me što mislite o ovim bolestima, muči li vas koji od ovih simptoma, kako liječiti, utječe li faks na vaše mentalno zdravlje ili ste sretnici koji nemaju takvih problema.

Veteran foruma

Default Re: Anksioznost i depresija

Super tema. I ne može završiti na partizanima i ustašama.

Mislim da je teško moguće oboliti od depresije isključivo zbog faksa, prije da ljudi sa depresivnim sklonostima zbog toga između ostalog zapuste i faks. Mada, pošto i stres može izazvati depresiju, moguće da i faks bude jedan od više nakupljenih razloga.

Ono što ja znam - depresija nije prolazna, ako si imao jednu depresivnu epizodu koju nisi liječio sigurno će ti se vratiti. Depresija se mora liječiti kod doktora, najbolje pomaže kombinacija lijekova i psihoterapije. Jako puno ljudi ne zna je prepoznati kod sebe pa je miješa sa običnim lošim raspoloženjem. Depresija sama od sebe neće proći! Problem je, recimo u Americi, što mnogi ljudi nezadovoljni svojim životom (valjda zato što nemaju dvije kuće i dva auta, što li ) misle da boluju od depresije, makar se rekoh radio o nezadolvoljstvu životom, pa se onda čude što im lijekovi ne pomažu. Antidepresivi će pomoći svakome tko je zaista bolestan. Ali za liječenje uzroka je potrebna psihoterapija inače će ti kad se skineš sa lijekova sve ponovo vratiti

Veteran foruma Breeder's Avatar

mene faks nekada znao zaista ubiti u pojam...ali sam si stvorio recept i koncept, a to je:

faks je the enemy...to je sve, cak i ako mi predmet lezi, razlikujem ucenje od polaganja dapace, moglo bi se reci da primjenjujem sun tzu metode

i sve je nestalo...postanes potpuno ravnodusan..."ah, pao sam? a jebiga "

ali dobro...ja imam bogat repozitorij hobija(ja ih ne bih nazvao tako) pa me to izvlaci vjerojatno...da citiram gaimana:

The world always seems brighter when you've just made something that wasn't there before.
    tea partying through tornadoes in the middle of the night

Veteran foruma

Na svijetu postoji malo gorih stvari koje te mogu zadesiti, nego što je to depresija. Jer ona ubija ono osnovno u tebi, ono što je pokretač svega - ubija VOLJU. I nikakvi hobiji ti tu ne mogu pomoći (rekoh, ne radi se o o običnom neraspoloženju koje nas sve obuzme s vremena na vrijeme) jer kad boluješ od depresije nisi u stanju pročitati dva retka u novinama a kamoli da polažeš ispite

. Moderator Elisa Day's Avatar

Najgore je što je to bolest koja nije vidljiva okolini, pa osobi rijetko tko vjeruje. Recimo, nitko neće nekome tko je recimo slomio nogu reći: "diži se ljenčino", dok za osobu u depresiji koja nema volje za životom i uopće ustajanjem iz kreveta mnogi to misle i ne pokazuju nikakvo razumijevanje.

Seks i nasilje. Kalin's Avatar

Quote Originally Posted by O Death the Healer View Post
    Super tema. I ne može završiti na partizanima i ustašama.
    Partizani su bili depresivni, a ustaše anksiozni.

Antidepresivi će pomoći svakome tko je zaista bolestan
    Neće baš.
    Tamo gdje diplomacija prestaje, tu počinje rat.

Veteran foruma cathy the great's Avatar

Cinderella, she seems so easy
    "It takes one to know one," she smiles
    And puts her hands in her back pockets
    Bette Davis style

Antidepresivi će pomoći svakome tko je zaista bolestan. Ali za liječenje uzroka je potrebna psihoterapija inače će ti kad se skineš sa lijekova sve ponovo vratiti

ma hoce vraga...ti lijekovi su doslovce lutrija, tit for tat sistem

psihoterapija mi se osobno gadi...artificijalno stvaranje prisnih odnosa...

Quote Originally Posted by Elisa Day View Post
    Najgore je što je to bolest koja nije vidljiva okolini, pa osobi rijetko tko vjeruje. Recimo, nitko neće nekome tko je recimo slomio nogu reći: "diži se ljenčino", dok za osobu u depresiji koja nema volje za životom i uopće ustajanjem iz kreveta mnogi to misle i ne pokazuju nikakvo razumijevanje.
    Jasno je meni da je depresija bolest koja uzrok vuce iz "neispravne" kemije mozga...samo sam dao svoj savjet, a to je da stvaranje pomaze.

Ljudsko tijelo ima ogromne kapacitete za samoozdravljenje...samo se treba znati usmjeriti...
    Last edited by Breeder; 06-06-2009 at 17:58.

Veteran foruma

Kaline, hoće. Možda ne prvi lijek, ali onda će ga psihijatar promijeniti dok ne ne nađe onaj koji osobi odgovara. To nije trajno riješenje, niti je droga pa da se čovjek odjednom osjeća super sretno, služi samo da se osoba koliko toliko dovede u red i može donekle normalno funkcionirati. Na psihoterapiji je poslije da otkrije razloge bolesti, a onda je na osobi da mijenja životne navike, a to je i najteže. Ali ponavljam kolega Breeder - SAM SE NE MOŽEŠ IZLIJEČITI OD DEPRESIJE

Ali ponavljam kolega Breeder - SAM SE NE MOŽEŠ IZLIJEČITI OD DEPRESIJE
    zbog ovakvoga stava nikada ni neces, a ti misli sto got hoces...meni se neda svadjati, ti si dao svoje misljenje, ja svoje...over and out

Kaline, hoće. Možda ne prvi lijek, ali onda će ga psihijatar promijeniti dok ne ne nađe onaj koji osobi odgovara. To nije trajno riješenje, niti je droga pa da se čovjek odjednom osjeća super sretno, služi samo da se osoba koliko toliko dovede u red i može donekle normalno funkcionirati. Na psihoterapiji je poslije da otkrije razloge bolesti, a onda je na osobi da mijenja životne navike, a to je i najteže. Ali ponavljam kolega Breeder - SAM SE NE MOŽEŠ IZLIJEČITI OD DEPRESIJE
    Sve ovisi o uzrocima depresije.
    Meni jedna bliska osoba je počinila suicid unatoč terapijama, lijekovima itd.

Cassini PJ's Avatar

Pa moramo barem u nečemu biti dobri.

Forumaš prvog reda Moderator sickboy's Avatar

loveshyness owna depresiju anytime...

UV fought the law, and UV won...

Veteran foruma

Isto kao što manjak željeza u krvi kad ga jednom dobiješ ne možeš prirodnim putem uspostaviti pa makar cijeli život jeo biljke, takav je slučaj i sa manjkom serotonina u mozgu. To može potvrditi i onaj najgori student medicine. Sad druga je stvar što čovjek sam može biti kriv što je obolio od depresije (ili slabokrvnosti kad smo već kod toga) pogrešnim načinom života (zlouporabom svoga tijela i mozga ), ali se sam ne može iz toga izvući. Breeder, spuštaš se ispod svakog nivoa insinuiranjem privatnih stvari o kojima pojma nemaš, preskači me molim te

ERASMUS friendly Moderator Alita's Avatar

Quote Originally Posted by Private Joker View Post
    Ahah. Ugljan definitivno vodi, pogotovo ako uzmemo u obzir broj stanovnika.
    <3
    Ugljan ftw!
    ...
    Ne znam, mislim da i stav ima overall veze s poboljsanjem ili pogorsanjem stanja.
    Ambitious but rubbish.
    Everything you say has water under it.
    *u muzeju intelektualnih radova iz djubrišta istorije*

Isto kao što manjak željeza u krvi kad ga jednom dobiješ ne možeš prirodnim putem uspostaviti pa makar cijeli život jeo biljke, takav je slučaj i sa manjkom serotonina u mozgu. To može potvrditi i onaj najgori student medicine.
    ovoga puta sam odjebao wikipediju i nazvao studente medicine, apsolventa i jednoga sa 5. godine

kada sam im procitao post, pogotovo dio o zeljezu...znas koji je odgovor bio?
    FRAJER JE DEBIL

...drugo...zeljezo iz biljke i zivotinje nije potpuno isto...dapace, ovo iz biljaka se puno teze absorbira

serotonim?
    U PRAVU SI AKO JE GENETSKI IZAZVAN!!!! ali bilo sto drugo...ovisi od uzroka
    i jos jedna mala informacija: na kemijski tretman pozivno reagira samo 40% ljudi ...znaci sto ces sa preostalih 60% ??
    Last edited by Breeder; 06-06-2009 at 20:31.

Cassini PJ's Avatar

Samo lagano ljudi, diskusija se može vodit i bez vrijeđanja.

Nije važno jel se depresija može izliječiti vlastitim naporima ili samo medicinskom pomoći. Ima ozbiljne simptome, i kao takva bi se trebala tretirati kao svi drugi poremećaji i bolesti sa ozbiljnim simptomima, dakle ne prepuštat šansi da će se osoba izliječiti sama nego u svim slučajevima to prepustiti kompetentnim osobama.

Veteran foruma

Ovo nije tema o filmovima, knjigama, ili muzici gdje je svačije subjektivno mišljenje ispravno. Postoje znanstvene činjenice. Doduše Breeder ti uvijek možeš tvrditi i da je zemlja ravna ploča. Nije serotoniM, već serotonin, a svaka depresija, bila genetski uvjetovana ili ne, rezultira manjkom serotonina. Druga stvar, ovo o 40% nije točno, ni blizu, gotovo u svim slučajevima bolest se može barem ublažiti. Što se tiče željeza, mislim da sam u pravu, ali to nije stvar u koju se razumijem, samo mi je poslužila kao usporedba, moguće da griješim... Ali za ovo što rekoh o depresiji ne griješim, to je činjenica, i o tome sam puno čitao i zato ono i napisah veliki slovima, ne da bih se svađao, već čisto što je to najveća pogreška koju neupućeni imaju u vezi sa depresijom. Dakle, treba se obratiti liječniku, obavezno

Veteran foruma Moderator BaF's Avatar

Ja cu sad malo u offtopic jer je tema zapoceta na drugom topicu kao usko vezana uz probleme sa studiranjem na Pravu, pa ignorirajte ako vam se ne ide u tom smjeru.

Elisa, ne znam imas li ti zaista dijagnosticiranu depresiju ili ne - ako imas, zelim ti sve najbolje da ozdravis i da budes ok. Stvarno.

Sad ide dio za koji cete me gadat kamenjem - 90 posto studenata Pravnog fakulteta samo misli da ima depresiju. To je valjda u neku ruku i logicno, jerbo upravo bacih pogled na listu simptoma i nema toga koji mene ne drma u vrijeme rokova, a i nakon njih, ako su prethodni bili katastrofalnog ishoda.

However, apsolutno ne pomaze ta kolektivna patetika i cmoljenje koje se namece jos od prve godine od Kavkaza pa do predavaona. Jebote, ne do bog da ti se dogodi da izvan sfere faksa upoznas nekoga sa Prava. Taj uzareni pogled koji vristi "oh, neam blage veze tko si ni i sta si, ali upravo si postala moja sestra po svemiru, jer samo se nas dvoje tako dobro razumijemo u toj ogromnoj patnji koji prozivljavamo!!!!" mene fakat plasi.
    Gimme a freaking break, pobogu.

Konstantno tuljenje da je nama najteze, najzajebanije, svi nas mrze, svi nas stalno ruse, treba ti bar 15 izlazaka za polozit ispit, oni se ne prolaze na znanje nego na srecu, profesori nisu ljudi nego monstrumi, frajer na trgovackom je totalno pitao pitanja koja u biti ne postojeeee i slicne price su na prvu loptu potpuno imbecilne, ali ponovljene dovoljno puta postaju mantra pravnickoj masi koja onda ovo prodaje starcima, kolegama, prijateljima sa ekonomije, a na kraju i samima sebi.

I onda jebiga, ono. U kombinaciji sa cinjenicom da je velika vecina asocijalna (i to upravo ona koja kuka da su svi ostali nedruzeljubivi idioti, tipa corina op.a.) te padom na ispitu, otvara se sjajan krug frustracije koji se ne moze razbiti ako ste na tulumu zvan Pravni faks samo vi, knjiga i tabla praksitena.

Dijagnosticirana depresija je ozbiljan problem koji ima najmanje veze sa faksom i Pravnim fakultetom, i dojma sam da je u takvoj situaciji faks zadnja rupa na svirali.
    Kriza u studiranju, however, se rjesava jedino zaletavanjem glavom kroz zid, ignoriranjem straha i okretanjem emocija u konstruktivnije ucenje. Taj dio morate odradit sami.
    Last edited by BaF; 24-06-2009 at 05:26.
    Quote Originally Posted by djevojcica sa sibicama View Post
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Veteran foruma

Koje su najčešće zablude Depresija će brzo proći sama od sebe, pa liječenje i nije potrebno.

Depresija je nešto što napada samo slabe i bespomoćne.

Promjenom okoline, proći će i depresija (Depresija je kao kovčeg, putuje zajedno s njegovim vlasnikom!).

Depresivan čovjek najbolje zna kako mu je (djelomice točno!) pa se sam može i izliječiti (pogrešno!)

http://mentalno.plivazdravlje.hr/depra/

Cassini PJ's Avatar

U pravu si, BaF, velik faktor za psihološko zdravlje, samopouzdanje i slično je pozitivnost odnosno negativnost, i to stalno pokušavam ljudima objasnit. Pesimizam i patetika postanu toliko bitan faktor u svakodnevnom funkcioniranju nekih ljudi da uzrokuju samo-ostvarivanje vlastitih crnih predviđanja, te se to potom dalje gomila, tzv. downward spiral, u isto vrijeme stres i pritisak je sve veći i gubi sve više živaca što onda dovodi do anksioznosti i sličnih psihičkih problema. Samo bit pozitivan može puno značiti, iako ja mislim da je najbolje ne biti ni pozitivan ni negativan, bez očekivanja nema ni razočarenja.

Također - asocijalnost, koju si spomenula. Studenti prava ne idu na predavanja i rijetko dolaze na faks, uglavnom su doma i uče, i tako lagano mogu doć u situaciju da se nedovoljno druže s ljudima, što opet često može dovesti do svakakvih psihičkih problema.

Zato treba postići balans, jer studiranje na ovom faksu te zbilja dovede u jedno neprirodno okruženje.

Samo lagano ljudi, diskusija se može vodit i bez vrijeđanja.
    samo sam citirao, sorry

serotoniM, već serotonin, a svaka depresija, bila genetski uvjetovana ili ne, rezultira manjkom serotonina.
    typo,sorry...naravno da pocinje sa serotoniMom, ali ako nije genetski problem veca je sansa oporavka (govorimo o oporavku, ne micanju simptoma)

Druga stvar, ovo o 40% nije točno, ni blizu, gotovo u svim slučajevima bolest se može barem ublažiti.
    pod koju cijenu?

Što se tiče željeza, mislim da sam u pravu, ali to nije stvar u koju se razumijem, samo mi je poslužila kao usporedba, moguće da griješim...
    i najveci grijese

Ali za ovo što rekoh o depresiji ne griješim, to je činjenica, i o tome sam puno čitao i zato ono i napisah veliki slovima, ne da bih se svađao, već čisto što je to najveća pogreška koju neupućeni imaju u vezi sa depresijom. Dakle, treba se obratiti liječniku, obavezno
    sta si tocno citao?
    vise cu vjerovati ljudima koji su odradivali prakse na psihijatriji i zaista uce o tome, nego tebi (sorry)

Veteran foruma

Pj, to je istina. sjediti satima pred knjigom u svojoj sobi sigurno nije baš najzdravije, ali zar nije ova Bolonja bar nešto poboljšala glede odlaska na predavanja? inače, dovoljno je otići u NSB gdje je valjda 90% studenata sa Prava a pola ih ne dolazi tamo učiti već se družiti

jebiga Breeder, ne moraš mi vjerovati, ali vjeruj linku koji gore okačih

studiranje na ovom faksu te zbilja dovede u jedno neprirodno okruženje.
    I da i ne - ovaj lajn mi je u rangu ovih koje sam navela.
    Neprirodno je u smislu da ucis puno i da si pritom uglavnom izoliran, ali je poanta da smo svi u istoj kasi. Ako smo na tom nivou slicni, onda nisi solo i nije sva briga svijeta na tvojim plecima, jer kad ti ne ides van - ne ide nitko. Kad si ti budan u 5 ujutro nad knigom - jos ih je bar soma tako. Kad ti sjedis u Kavkazu - sjedi ih jos 100 (i uzimaju meni pusacka mjesta da bi se suncali, naravno...). Naviknes se i nades metode prezivljavanja koje se daju ugurat u taj sistem. Ili ne nades, pa seres da su ljudi dubrad jer ne pricaju s tobom samo zato sto postojis, ali onda mozes i umuknut.

Druga stvar, Pravni faks zaista nije samo potez do nsba ili sjedenje doma za knjigom. Realno, zabole mene cime ce se tko baviti, hoce li, zeli li, moze li - ipak, cinjenica je da ima jedno dva miljona aktivnosti koje ti pokazu neku drugu sliku tog fakulteta. Od toga kako izgleda profesorski wc subotom u 9 ujutro do toga da se staff moze lako strpati u ladice koje i sami koristimo; od likova koje bi pljunuo na cesti do onih koje bi htio za frenda.
    Nakon toga se prestanes tresti samo zato jer si na ispitu i samo zato jer osoba nasuprot tebe ima doktorat. (i dalje se treses jer ne znas, naravno )

Glede ostalog, as usual -
    ne nosim se dobro s tim psihopatima kod kojih odgovaranje uključuje psihološku igricu dominacije i moći jer na ispite uglavnom dolazim kao psihofizička ruina

Cassini PJ's Avatar

Pj, to je istina. sjediti satima pred knjigom u svojoj sobi sigurno nije baš najzdravije, ali zar nije ova Bolonja bar nešto poboljšala glede odlaska na predavanja? inače, dovoljno je otići u NSB gdje je valjda 90% studenata sa Prava a pola ih ne dolazi tamo učiti već se družiti
    Ma kakvi, ja nisam bio na nikakvim predavanjima. Samo seminarima.

Družiti se u NSB-u je dobra ideja, iako ne znam koliko produktivno što se tiče pripremanja za ispite.

I da i ne - ovaj lajn mi je u rangu ovih koje sam navela.
    Ma mislim onako objektivno, knjiški, za čovjekovu psihu neprirodno stanje. Naravno da se tome može prilagoditi, al kad si još i prirodno asocijalan, teško stječeš poznanstva i to, jasni mi je kako se lako možeš uvuć u neki abnormalan stil života, izolaciju i slično.

U današnjem društvu, većina strahova je iracionalna i izkonstruirana od nas samih ili okoline. Tako je i onaj prema profesorima/asistentima. Pošto nemamo nikakvih pravih informacija o njima, napravimo konstukciju prema onome kako djeluju. Pošto je većina ljudi otprilike perceptivna kao proječan član udruge gluhoslijepih, te konstrukcije su posve krive.
    Last edited by PJ; 06-06-2009 at 21:18.

Quote Originally Posted by corina View Post
    Oprosti, ti se samo voliš zajebavat na račun drugih il imaš nekih problema sama sa sobom? Tko kuka da su drugi nedruželjubivi idioti?
    Depresivna sam.
    Zali se pravobraniteljici.

Cassini PJ's Avatar

Riješite to preko PM-a, or else.

naime, ja cu vam sada priznati jednu tuznu istinu...
    ...ja sam loveshy

nemate pojma kako je tesko, gore mi je od depresivaca, palaplegicara, ljudi sa kronovom, ondine`s curse, panfobijom...you name it...

dragi pkt, sta da radim?!?!?!

Forumaš u usponu leptirić's Avatar

Mislim da je teško moguće oboliti od depresije isključivo zbog faksa, prije da ljudi sa depresivnim sklonostima zbog toga između ostalog zapuste i faks. Mada, pošto i stres može izazvati depresiju, moguće da i faks bude jedan od više nakupljenih razloga.
    S ovim se i ja slažem. Apropo onog sto je BaF govorila - meni uopće nije loše na faksu, volim otići na predavanja, popričati sa par ljudi, mislim da je faks neorganiziran ali ne i nemoguć i to je to.
    I onda dođem doma. I nema te sile koje će me prislit da učim. Razmišljanja nepozitivna. Krenem ja i učit ali kada 5 sati učenja savladaš 5 strana, nekako su ti stvari depresivne? Obično onda stanem nakon sat dva kad vidim da nema smisla. Teško je glupima.

Na svijetu postoji malo gorih stvari koje te mogu zadesiti, nego što je to depresija. Jer ona ubija ono osnovno u tebi, ono što je pokretač svega - ubija VOLJU. I nikakvi hobiji ti tu ne mogu pomoći (rekoh, ne radi se o o običnom neraspoloženju koje nas sve obuzme s vremena na vrijeme) jer kad boluješ od depresije nisi u stanju pročitati dva retka u novinama a kamoli da polažeš ispite
    Amen

Quote Originally Posted by Breeder View Post
    Ljudsko tijelo ima ogromne kapacitete za samoozdravljenje...samo se treba znati usmjeriti...
    S ovim se isto slažem, ali hej - koliko dobro poznajemo ljudski mozak? Poznavati sebe i znati si samopomoći je vještina koja se teško samo tako aktivira.

Quote Originally Posted by Breeder View Post
    dragi pkt, sta da radim?!?!?!
    dragi breeder, prestani zaje...at

@BaF - genijalna opaska! genijalnaaaaaa!

+ Reply to Thread
Page 1 of 24 12311 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks