+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 36

Thread: Kako napisati CV?

Mlada nada foruma

Arrow Kako napisati CV?

Kako napisati dobar zivotopis?

Ja naime ne znam NISTA o tome :oops: , a kroz koji mjesec ce mi to biti aktualno.
    Sto sve treba navest, kojim redom, sto sve izmislit :lol: .......

Svaka pomoc je dobrodosla!
    Spiral out!

Mlada nada foruma

Navedes svoje podatke, obrazovanje, radno iskustvo, stvari koje si radila osim faksa, jezike, informaticka znanja. Nemoj nista izmisljati ni dodavati jer to nema smisla - sto da te netko kod koga zelis raditi pocne ispitivati o necemu sto si izmislila, a ti pocnes valjati gluposti jer ne znas...
    Ja se zbedirala kad sam gledala cv.e nekih ljudi koji su zavrsili faks i rade, a ne znaju sloziti zivotopis - dodavali su hrpu nebitnih stvari kojima su htjeli povecati broj stranica, sto li, pa to ni na sto nije licilo. Ja nekako mislim da cv treba biti pregledan i sazet (vizualno ga sredis kako zelis), kao neki orijentir, ionako te nitko nece zaposliti samo na temelju njega bez da s tobom posteno i poprica.

Legenda foruma Moderator malimrav85's Avatar

Još

skeptik
    Guest

Sve koje zanima zivotopis, kako, sto, koliko... Evo jednog izvora, vjerujem da ne moze bitno bolje od tog. Dakle kliknite ovdje.

Pozdraf

Forumaš prvog reda Robierre de Cochon's Avatar

Evo ja sam bas prije neki dan slagao zivotopis za neku stipendiju i namucio se s time - jednostavno ne znas sto izdvojiti. Doslo mi je cca 2 stranice teksta bez proreda i velikih slova.
    Uglavnom je koncept isao ovako:

1.Roðen sam 5. oŞujka 19**. godine u Puli, Republika Hrvatska. Ondje provodim svoje djetinjstvo, a u ťestoj godini Şivota poèinjem osnovno ťkolovanje. onda tu serem o osnovnoj skoli par recenica

2.U gimnaziji se veÌ na poèetku pokazujem kao odlièan uèenik, zainteresiran za razlièita podruèja obrazovanja i nenastavne aktivnosti. tu serem o gimnaziji, regionalnim i drzavnim natjecanjima, bla bla

3.Prosjeèan sam student, ali u odreðenim podruèjima pokazujem odliène rezultate, razvijajuÌi svoje znanje pohaðanjem seminara. Posebno se bavim temama poput... odlièna konstrukcija da opravdam svoje dvojke u indexu...tu dalje piťem o stvarima kojima sam se pobliŞe bavio na faxu :lol:

4.20**. godine s nekolicinom kolega ...blb bla... e-zine studenata prava u Zagrebu... tu navodim neke izvannastavne aktivnosti, radove na studentskoj stranici itd.

5.20**. poèinjem volontiranje u ... tu pisem di sam sve volontirao, u kojim nevladinim udrugama radio itd., kad sam promatrao izbore, blabla :lol:

6.BuduÌi da tijekom cijelog studija i dalje uèim njemaèki jezik, moj se znanstveni i struèni interes prirodno poklopio... tu navodim neke seminare iz jezika i takva neka usavrsavanja - mislim da im je to uvijek bitno - treba navesti koje sve jezike govoris

7.SljedeÌe godine namjere su mi zaposliti se na podruèju struke, a znanja steÌena na praksi, ukljuèujuÌi i poznavanje... nekakav zakljuèak s ciljvima u buduÌnosti, ovisno o namjeni Şivotopisa
    A.L.A.B. - All lawyers are bastards

skeptik
    Guest

mislim da je u zivotopisu najvaznije sebe izdvojit od mase ostalih zivotopisa ali nikako u vise od dvije stranice... znam da neki ljudi imaju sto napisati npr. napisali 20-30 èlanaka, i 5-10 knjiga, ali veÌ èim se ovo napiťe dovoljno su ljudi impresionirani... ne znam da li pisanje zivotopisa od 5+ stranica proizvodi protuefekt... bojim se da proizvodi

Tikva
    Guest

Quote Originally Posted by skeptik
    ne znam da li pisanje zivotopisa od 5+ stranica proizvodi protuefekt... bojim se da proizvodi
    Ako poslodavac uvidi da si kvalificiraniji od njega, velika je vjerojatnost da ĂŚe te baĹĄ zbog toga odbiti.

Veteran foruma dorro's Avatar

Ja sam jednom èitala (navodno primjer ispravnog!) cv neke cure ťta je traŞila posao u nekoj firmi.
    Cura zavrĹĄila ekonomiju bdw.

Cv je bio na toèno 1 stranici, sve je bilo u nekakvim crtama,
    bez ijedne sloŞene reèenice ko ťta je Robi pisao gore.
    Otprilike:
    -roðena xxxx
    - xxxx godine zavrĹĄila gimnaziju
    - xxxx godine zavrĹĄila faks
    - od xx do xx radila tu i tu
    - jezici: taj i taj

..i sve tako samo malo proĹĄireno.

Mlada nada foruma

Hvala svima, puno ste mi pomogli!

Dodatno pitanje : da li treba imati dokaze za ono sto se navodi u cv-u?

Ja sam honorarno radila na dosta poslova ali ne mogu to dokazati

Ono o izmisljanju podataka nisam bas ozbiljno mislila. Citala sam natjecaje za posao i dosta njih je isticalo karakteristike koje traze od potencijalnog zaposlenika - npr. sklonost timskom radu. Ja sam mislila da se i te karakteristike navode u cv-u pa da je mozda korisno napisati tih par fraza. Osobno nisam sklona timskom radu ali da se od mene to trazi na poslu dala bi sve od sebe i bila bi timski igrac. Tako da ne bi puno lagala da to navedem.
    Usput, kako se to provjeravaju te trazene karakteristike? Smatram da se iz jednog razgovora ne moze vidjeti kako bi osoba obavljala posao u odredjenim specificnim situacijama. Osim toga vecina ljudi je neizmjerno nervozna na intrervjuima za posao pa se ne mogu pokazati u najboljem svijetlu.
    Spiral out!

Mlada nada foruma

Za jezike i komp bi te odmah provalili ako ne znas :lol:
    Mislim da ne moras imati dokaze za nesto sto je bilo prije npr. 5 godina, nisi na inkviziciji :lol:
    A za ove fraze - naravno da valjas sve sto treba. Ali opet mislim da trebas nastojat bit iskrena, kad sam ja slagala takve fraze kad mi je trebalo navela sam da mogu radit i solo i u timu i da sve zavisi od toga kakav posao treba napraviti, a da se ja ne mogu okarakterizirati kao team player ili solo igrac.Mislim da potencijalni poslodavci skontaju ako valjas i mislim da je bolje manje nego vise.

Mislim da je bolje biti iskren i napisat malo stvari nego natrkeljat svasta.
    Najbitniji je dojam koji ostavis. Brijem da su tu osobne simpatije presudnije od nekog velikog iskustva - bar bi tako ja birao da sam poslodavac.

Veteran foruma

koliko je meni poznato, svi moji su pisali prosto i jednostavno. navodno tako i treba. nije to zadacnica iz hrvatskog jezika

Mlada nada foruma

ok, ja bi recimo napisala kad sam i gdje roðena
    osnovna ĹĄkola zavrĹĄena tad
    srednja ĹĄkola ta i ta zavrĹĄena tad
    faks upisan tad, zavrĹĄen tad, uspjeh takav
    jezik taj i taj aktivno i pasivno

*e sad: radnog iskustva nemam s kojim bi se pohvalila (kiosk, puls), teèajeve nisam zavrťavala, nisam demos....
    ĹĄta u takvoj sitauciji?
    ĹĄta uopĂŚe napisati u tom cv-u???

Mlad, sumnjiv i nedokazan call me Ishmaelle's Avatar

*e sad: radnog iskustva nemam s kojim bi se pohvalila (kiosk, puls), teèajeve nisam zavrťavala, nisam demos....
    ĹĄta u takvoj sitauciji?
    ĹĄta uopĂŚe napisati u tom cv-u???[/quote]
    mislim da, ťto se tièe slobodnih aktivnosti izvan faxa, moŞeť slobodno uljepťavati, npr da si volontirala u nekoj grað. udruzi ili honorarno radila kod nekog odvjetnika(ak znať nekog da ti to potvrdi, super).a ovi ostali posliÌi, uobièajeni studentski, evo savjet koji mi je dao stari odvjetnièki lisac;nipoťto ih ne spominji jer ti je ta bagra teťko snobovska i prije Ìe ti biti minus nego plus( tipa jako si vrijedna i samostalna)
    “Seat thyself sultanically among the moons of Saturn, and take high abstracted man alone; and he seems a wonder, a grandeur, and a woe. But from the same point, take mankind in mass, and for the most part, they seem a mob of unnecessary duplicates, both contemporary and hereditary. . . “

H. Melville, Moby Dick

Mlada nada foruma

pa da, nekako rad u kiosku ili anketiranje ni ne smatram nekim poslovima relevantnima za zaposlenje u odvj.....
    ali onda ostaje pitanje ĹĄto staviti u taj cv da on ne bude saĹžetiji od popisa za kupovinu?

po mom iskustvu, ĹĄto ti je cv veĂŚi, to te viĹĄe zajebavaju :-D

Forumaš u usponu Picok's Avatar

Najjaèa mi je fora da se moŞe (ili èak treba) napisati neki hobi :-D
    Jen Dudek bu meni Imbri Grabariću paragrafe tumačil ?!

Guest

Na predavanjim iz radnog je Vukorepa proĹĄle godine pokazala kako se piĹĄe Ĺživotopis, pa evo primjer:

Životopis
    Ime i prezime

OSOBNI PODATCI:
    Datum i mjesto roðenja:
    Adresa:
    Telefon:
    Mobitel:
    e-mail:

OBRAZOVANJE:
    Obièno se poèinje s onim ťto si kasnije zavrťio
    (npr. 2001 -2007 Pravni fakultet u Zagrebu
    1997 - 2001 Gimnazija)

ZNANJE JEZIKA:
    npr. engleski: samostalan korisnik ili dobro znanje
    talijanski: osnovna znanja
    njemaèki: psivano

NAGRADE:
    Npr. 199. Rektorova nagrada

RADNI ISKUSTVO:
    Godina – iskustvo

DRUGA ISKUSTVA:
    Godina – iskustvo, npr. natjecanja

OBJAVLJENI ÈLANCI:

KOMPJUTORSKE VJEĹveliki kuracTINE:
    npr. operativni sustavi: windows, linux
    softverske alpikacije: microsoft office

VOZAÈKA DOZVOLA:

U grad, datum
    potpis

Mlada nada foruma

@Hell's Angel: bavi se stvarima koje te zanimaju osim fakulteta, volontiraj i radi za vrijeme faksa, prijavljuj se na natjecanja, uèi jezike i rad na kompu i imat Ìeť sve potrebno u cv.u.

Forumaš u usponu

jel je korisno ako napiĹĄeĹĄ neke sportske uspjehe npr. igranje u kadetima i juniorima nekog kluba u 1 hrvatskoj ligi?
    i don´t know where you got your game, but I hope you kept the receipt...

Mlada nada foruma

Bolje bez. To moŞeť reÌi na razgovoru; ako je potencijalnom poslodavcu sport super, a i ti mu se sviðať vjerojatno Ìete doÌi i na tu temu na kraju razgovora ili ako Ìe ga zanimati hobiji. Pa to moŞe biti plus, ali bať nema puno veze s tvojim kvalifikacijama za posao (osim ako Ìeť biti odvjetnièki vjeŞbenik pa je bitno da si u dobroj formi za trèanje od gruntovnice na roèiťte i natrag u ured :-D

huainan
    Guest

evo da i ja dam svoj doprinos ovoj temi,
    buduÌi da sam èetvrta godina, odluèio se ja prije par mjeseci malo volontirati kod jednog odvjetnika, tek toliko da vidim kako to sve ide. sve je bilo ful neformalno (dolazim kad hoÌu, odlazim kad hoÌu) jer je u pitanju kvazi-poznanstvo, a i cilj mi nije bio ispustiti duťu, veÌ se samo malo upoznati s praksom. uglavnom, jednom se ja tako malo zaprièao s gazdom odvjetnikom, i dotakli se mi teme Şivotopisa, pri èemu mi on iznese svoju teoriju (èudnu ili ne) o tome kad zapoťljava ljude, kaŞe slijedeÌe: "ja Şivotopise koji imaju viťe od jedne strane automatski stavljam sa strane i velika je vjerojatnost da takav kod mene neÌe dobiti posao". dalje, kaŞe on "sve ťto je bitno za posao stane bez problema na jednu stranu, a èim Şivotopis ima viťe od jedne strane, znaèi da u njemu ima i nebitnoga, a meni ne treba radnik koji ne razlikuje bitno od nebitnoga, sve ťto je preko jedne strane ostavlja se za usmeni razgovor".
    kaŞe i da njegove kolege prakticiraju istu logiku. e sad, ima sigurno i onih koji imaju sasvim suprotne teorije, no èinjenica je da se ljudima ne da previťe èitati.

Mlada nada foruma

i ja se posve slaĹžem s tim likom.
    koju si osnovnu ťkolu zavrťio ne zanima poslodavca. ni to ťto u slobodno vrijeme pleteť i skaèeť iz aviona takoðer.

Kaj se moĹže volontirati kod odvjetnika? Kaj se radi tad?

huainan
    Guest

Quote Originally Posted by Picok
    sve isto kao i kad si "zaposlen". :-)

Hehe, zanimljivo. Bum pital onda dok naðem vremena dal me neko hoÌe uzet. MoŞda mi i plati nekaj, na crno :-$ :-D

Zivotopis bi trebalo pisati u natuknicama, NIKAKO pisati romane!
    Otprilike ovako:
    1. osobni podaci: ime, prezime, datum rodjenja, drzavljanstvo, kontakt podaci na koje te moze dobiti u svako vrijeme (mobitel, mail)
    2.obrazovanje
    ime osnovne skole, bez navodjenja uspjeha, pa onda srednja skola s navodjenjem uspjeha i na kraju fakultet - sve s godinama upisa i zavrsetka
    3.dodatno obrazovanje
    tu navesti sve tecajeve jezika, informaticke tecajeve, stipendiej u inozemstvu, vece seminare i kurseve
    4.radno iskustvo
    navode se svi honorarni i volonterski poslovi, a ako je bilo i radnog odnosa, onda i to. u pravilu se pise razdoblje u kojem si bio angaziran i kojim si se poslovima bavio.
    5.objavljeni radovi
    naravno, u strucnim casopisima, ne clanak na pravokutniku :-D
    6.natjecanja
    nabrajaju se sva natjecanja na kojima si sudjelovao, a uspjeh se u pravilu pise za prva tri mjesta.
    7.poznavanje jezika
    uz svaki jezik je obavezno napisati u kojem stupnju ga govoris i razumijes (aktivno/pasivno) i navesti certifikate
    8.rad na racunalu
    tu se navode programi kojima se koristis, plus certifikati
    9. socijalne sposobnosti
    otprilike navedes par svojih glavnih prednosti - da li si skloniji timskom ili individualnom radu itd.
    10. vozacka dozvola
    kategorija dozvole, a pozeljno bi bilo navesti ako posjedujes automobil.
    11slobodno vrijeme
    tu eventualno dolaze sportske aktivnosti, izviðaèi, pisanje za neke novine, studentski zivot, hobi - ali samo relevantne stvari, a ne skupljanje salveta ili surfanje po internetu :-D

Wilbur
    Guest

moj savjet je da se drĹžite onog ĹĄto su napisali slovojed i robierre

nađite na netu neki takav obrazac i sve popunite u natuknicama. poanta je da se takvi Ĺživotopisi mogu međusobno uspoređivati. ako napiĹĄete neĹĄto ĹĄto na prvi pogled izgleda kao sastavak "proljeće je doĹĄlo u moj grad", velika je ĹĄansa da će to zavrĹĄiti u koĹĄu za smeće

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Wilbur
    moj savjet je da se drĹžite onog ĹĄto su napisali slovojed i robierre

naðite na netu neki takav obrazac i sve popunite u natuknicama. poanta je da se takvi Şivotopisi mogu meðusobno usporeðivati. ako napiťete neťto ťto na prvi pogled izgleda kao sastavak "proljeÌe je doťlo u moj grad", velika je ťansa da Ìe to zavrťiti u koťu za smeÌe
    Da i ťto kraÌe i ťto preglednije, tako da buduÌi poslodavac moŞe veÌ letimièno vidjeti ono ťto ga zanima, u pravilu oni ne troťe viťe od tri minute na èitanje Şivotopisa
    Chakotay: “A man can own only courage and loyalty in his heart!”

Mlada nada foruma

Quote Originally Posted by Picok
    Mislim da se moĹže o izvest tak da te odvjetnik stipendira i to mu je porezna olakĹĄica ili tak neĹĄto.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks